Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-02-13

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 13 Φεβρουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο κ. Σταθόπουλος στο Alter είπε ότι η στάση της κυβέρνησης για το θέμα των ταυτοτήτων θα εξαρτηθεί από τις υπογραφές που θα συγκεντρώσει η Εκκλησία, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι μπορεί να γίνει και κάποιο δημοψήφισμα. Υπάρχει κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι μεταφέρετε σωστά τις θέσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει μια απόφαση, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή. Αλλωστε, αυτός ο νέος τύπος ταυτοτήτων έχει αρχίσει να κυκλοφορεί. Εκδίδεται εδώ και αρκετό καιρό. Πολλοί είναι οι συμπολίτες μας που έχουν στη διάθεσή τους και χρησιμοποιούν αυτό το νέο τύπο ταυτοτήτων. Δηλαδή, τον τύπο ταυτότητας που περιέχει τα στοιχεία εκείνα που είναι απολύτως απαραίτητα για τις συναλλαγές των πολιτών με το κράτος. Τίποτα περισσότερο από αυτά.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Τα σύμβολα τελικώς αλλάζουν, αλλά έχουμε μπερδευτεί λίγο με τις δηλώσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω -μια και μιλάτε για σύμβολα και η πολιτική μεταξύ των άλλων είναι και διαχείριση συμβόλων, αλλά όχι μόνο αυτό- ότι τα σύμβολα στην πολιτική παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Τα σύμβολα που έχει το Κίνημα, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση, έχουν ριζώσει στη συνείδηση του κόσμου. Αρα, λοιπόν, παρά το ότι αυτό το θέμα δεν αφορά την κυβερνητική πολιτική, μπορώ να πω ότι τέτοιο θέμα δεν τίθεται.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Σήμερα στο Skay ο κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου είπε ότι τα σύμβολα δεν αλλάζουν και εάν έχουν κουραστεί κάποιοι θα πρέπει να φύγουν. Συμμερίζεστε κι εσείς αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει, κατ' επανάληψη, ότι καθένας διατυπώνει τις απόψεις του, εκφράζοντας ένα προβληματισμό γόνιμο, χρήσιμο, θετικό, υποδεικνύοντας με τις σκέψεις που παρουσιάζει τι είναι αυτό που κατά την άποψή του πρέπει να κάνουμε, ώστε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο μέλλον. Δεν θα περιορίσουμε το δικαίωμα που έχει, πολύ περισσότερο όταν αναφερόμαστε σε πολιτικούς που διατυπώνουν τις απόψεις τους για όλα τα θέματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την Παιδεία ήθελα να σας ρωτήσω, κ. Υπουργέ. Πού αποδίδετε τις αντιδράσεις που σημειώνονται για την απόφαση της κυβέρνησης να εξομοιώσει τα ΤΕΙ με τα ΑΕΙ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, γνωρίζετε ότι σήμερα στη Βουλή, στην αρμόδια Επιτροπή, συζητείται το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει το Υπουργείο Παιδείας για τα θέματα αυτά. Πιστεύουμε ότι η βασική επιλογή της κυβέρνησης είναι ορθή για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίζονται, πλέον, οι σπουδές στα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και για το status που δημιουργείται, όσον αφορά αυτούς που σπουδάζουν στα ΤΕΙ ή διδάσκουν στα ΤΕΙ. Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και των εκπροσώπων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας, της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πάντοτε. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις δεν είναι δικαιολογημένες. Σε μεγάλο βαθμό, ίσως οφείλονται σε ελλιπή γνώση του περιεχομένου αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και με αυτή την έννοια, είμαι αισιόδοξος ότι όλοι στο τέλος θα αντιληφθούν πως η πρωτοβουλία του Υπουργού Παιδείας στοχεύει, όπως και άλλες πρωτοβουλίες στο παρελθόν, στην αναβάθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Εχει δημιουργηθεί μια σύγχυση σε ό,τι αφορά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, που λειτουργούν ως παραρτήματα των ευρωπαϊκών πανεπιστημίων στην Ελλάδα και η σύγχυση αυτή δημιουργήθηκε όταν, μετά από ερώτηση ευρωβουλευτή του Συνασπισμού, υπήρξε απάντηση του αρμόδιου Επιτρόπου που αφήνει να εννοηθεί ότι οι τίτλοι που εκδίδουν αυτά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών -που λειτουργούν ως παραρτήματα πανεπιστημίων- πρέπει να είναι αποδεκτοί στην Ελλάδα, δηλαδή από το ΔΙΚΑΤΣΑ, την αρμόδια υπηρεσία. Τι έχετε να πείτε επ' αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι, όσον αφορά το θέμα αυτό, δεν αλλάζει τίποτα. Τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας και οι νόμοι που απορρέουν από αυτό, είναι σαφή και συγκεκριμένα. Στο πεδίο συνταγματικώς κατοχυρωμένων θεμάτων, πεδίο δηλαδή συνταγματικής ισχύος, δεν είναι δυνατό να παρέμβει η Ε.Ε. ή οποιοδήποτε όργανό της. Αρα, λοιπόν, το υφιστάμενο καθεστώς, έτσι όπως ορίζεται από το Σύνταγμα και τους νόμους, δεν κάμπτεται και δεν αλλάζει. Μπορώ να επαναλάβω, όμως -με αφορμή την ερώτησή σας- αυτό που είπε και ο αρμόδιος Υπουργός, γιατί αξίζει να το επισημάνω. Είναι ένα επιπρόσθετο σχόλιο αυτό, πως έγινε μια λάθος ερώτηση σε λάθος παράγοντα της Ε.Ε. και ως εκ τούτου αναμενόμενο ήταν να δοθεί και μια λάθος απάντηση. Ο κ. Μπολκεστάιν είναι επίτροπος, αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς, φορολογίας, τελωνείων κ.τ.λ. Για θέματα παιδείας και πολιτισμού αρμόδια είναι η επίτροπος κ. Ρέντι. Δεν τέθηκε το ερώτημα στην κ. Ρέντι. Αρα, λοιπόν, η προσέγγιση του θέματος έγινε σε ένα πεδίο επιχειρηματικότητας. Η προσέγγιση του θέματος -αυτό είναι το περιεχόμενο της ερώτησης- άπτεται της επιχειρηματικής συνεργασίας με τη μέθοδο της δικαιόχρησης, του "franchising" όπως λέμε, μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων πανεπιστημιακού επιπέδου του εξωτερικού και διαφόρων ιδρυμάτων που παρέχουν ένα επίπεδο σπουδών στην Ελλάδα, είτε αυτά είναι Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, είτε έχουν οποιαδήποτε άλλη μορφή. Η προσέγγιση αυτή πιστεύω ότι είναι λανθασμένη. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται οποιοδήποτε θέμα, δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 13 February 2001 - 14:05:09 UTC