Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-09

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 19 Δεκεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ο Πρωθυπουργός, σε περίπου μισή ώρα, θα προβεί σε δηλώσεις, μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα σε διάφορες υπηρεσίες. Η επίσκεψη αυτή ολοκληρώνεται τώρα. Συγκεκριμένα, ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το κατάστημα του ΙΚΑ στον Κορυδαλλό, τον παιδικό σταθμό της Εργατικής Εστίας στην Αγία Βαρβάρα και τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ στο Περιστέρι. Ο Πρωθυπουργός ήθελε -και αυτό είναι το νόημα της επίσκεψης- να δει αυτό που βλέπει κάθε πολίτης, προσερχόμενος σε μια υπηρεσία, σε έναν Οργανισμό. Να δει ποιο είναι το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, ποια είναι η πραγματική κατάσταση λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών. Τα συμπεράσματα που έβγαλε και τις εντολές που έχει δώσει ο Πρωθυπουργός, θα έχετε τη δυνατότητα να τα γνωρίσετε, να τα ακούσετε από τον ίδιο, σε λίγη ώρα.

Θα μου επιτρέψετε, επίσης, να απευθύνουμε τα ειλικρινή συλλυπητήριά μας στους οικείους του συναδέλφου σας Κώστα Ψαλτήρα, ο οποίος με ευσυνειδησία, ευθύνη, μετριοπάθεια και μετριοφροσύνη υπηρέτησε επί πολλά χρόνια το δημοσιογραφικό λειτούργημα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Διευκρινιστικά ρωτώ, τι ώρα έγινε η επίσκεψη; Είχαμε Κορυδαλλό, Περιστέρι και Αγία Βαρβάρα, και με βάση το πρόγραμμα, είχαμε στις 10 το πρωί, συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Παπαδήμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοκληρώθηκε η συνεργασία με το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Μετά τις 11.30, ο Πρωθυπουργός έκανε αυτή την αιφνιδιαστική επίσκεψη.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Δεν υπήρχαν μαζί τους@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπήρχαν ΜΜΕ ή φωτορεπόρτερ ή παράγοντες, οι οποίοι θα μπορούσαν να γνωστοποιήσουν αυτή την αιφνιδιαστική επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις υπηρεσίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Θεωρείται σκόπιμο ή πρέπον τα κανάλια να είναι στις 07.00 έξω από το σπίτι του Πρωθυπουργού, για να τον ακολουθούν σε κάθε του βήμα; Πώς θα προβληθεί, δηλαδή, στην κοινή γνώμη η αντίδραση ενός υπαλλήλου ή ενός απλού επισκέπτη στις υπηρεσίες αυτές κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός επέλεξε αυτό τον τρόπο πραγματοποίησης της αιφνιδιαστικής αυτής επίσκεψης, χωρίς δηλαδή να ενημερωθούν εκ των προτέρων τα ΜΜΕ, γιατί, κατά την άποψή μας, η επίσκεψη αυτή έπρεπε να είναι απαλλαγμένη από όλους εκείνους τους παράγοντες και όλα εκείνα τα στοιχεία, τα οποία θα έδιναν την εντύπωση ότι επρόκειτο περί μίας επικοινωνιακής ενέργειας. Δεν πρόκειται γι` αυτό. Πρόκειται για το ειλικρινές ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού να γνωρίσει το πώς λειτουργεί μια υπηρεσία. Και βεβαίως, δεν μπορεί να είναι στο μικροσκόπιο η καθημερινή λειτουργία ενός πολιτικού, πολύ περισσότερο του Πρωθυπουργού. Σαφώς, οι δραστηριότητές του πρέπει να προβάλλονται, να ενημερώνεται η κοινή γνώμη, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσφέρεται ενημέρωση. Τα ΜΜΕ, ιδιαιτέρως τα ηλεκτρονικά, προβάλλουν την κατάσταση που υπάρχει σε διάφορες υπηρεσίες της χώρας μας, σε διάφορα ιδρύματα @στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στην αγορά, κ.τ.λ.- χωρίς να μεσολαβήσει κανένας κυβερνητικός ή άλλος παράγοντας, παίρνοντας την πρωτοβουλία τα ίδια τα Μέσα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιοί τον συνόδευαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τον συνόδευε ο υπουργός Εργασίας, ο κ. Γιαννίτσης.

ΜΠΕΚΑΣ: Για την κρίση στη Ν.Δ., δεν θα κάνετε κανένα σχόλιο, σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η κρίση στη Ν.Δ. είναι διαρκής. Και δεν πρόκειται να εκτονωθεί, γιατί η Ν.Δ. δεν μπορεί να υπερβεί τις εσωτερικές αντιφάσεις της. Ενα κόμμα το οποίο ηττάται, κατ` επανάληψη, στις εκλογές και μετά από κάθε ήττα, αντί να αναπροσαρμόσει την πολιτική του, να επιδοθεί σε μια υπεύθυνη προσπάθεια, να αποκτήσει πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του τόπου και του λαού, ένα κόμμα το οποίο, αντί να διατυπώσει υπεύθυνες θέσεις για τα μεγάλα προβλήματα που μας απασχολούν, ένα κόμμα το οποίο παραμένει προσκολλημένο στο παρελθόν του και επιδίδεται σε μια στείρα αντιπολιτευτική προσπάθεια, με αποκλειστικό και μόνο σκοπό να φθείρει την κυβέρνηση, χωρίς να προσφέρει μια θετική πρόταση διεξόδου από την κρίση που, εν πολλοίς, χαρακτηρίζει την ελληνική κοινωνία, αντιλαμβάνεστε πως δεν μπορεί παρά να συναντά βουνό τα προβλήματα μπροστά του. Αυτή είναι η τύχη της Ν.Δ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς τότε οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη Ν.Δ. πέντε μονάδες επάνω, εάν ισχύουν αυτά που λέτε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς ισχύουν. Καλύτερη απάντηση στις σφυγμομετρήσεις είναι η ψήφος του λαού στην κάλπη. Το ΠΑΣΟΚ κατορθώνει με το πρόγραμμά του, την ώρα της κάλπης, που ο πολίτης δεσμεύεται με την ψήφο που δίνει, για μια ολόκληρη τετραετία και έχει μια ευθύνη έναντι της πορείας της χώρας του, να κερδίζει και να γίνεται κυβέρνηση. Αντιθέτως, στις δημοσκοπήσεις οι πολίτες διατυπώνουν την άποψή τους, χωρίς να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε δέσμευση, την οποία και μπορούν να μεταβάλουν. Λογικό είναι, λοιπόν, να έχουμε αυτού του είδους τα αποτελέσματα. Οι δημοσκοπήσεις μετρούν τη στιγμή. Εμάς μας ενδιαφέρει ο χρόνος, η προοπτική της χώρας, η πορεία της πατρίδας μας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ανησυχεί η κυβέρνηση από τη διεισδυτικότητα που εμφανίζει το φαινόμενο Αβραμόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει κατ επανάληψη ότι δεν έχουμε καμία ανησυχία από τις οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται από άλλους παράγοντες στη δημόσια ζωή της χώρας μας. Αυτό που μας αφορά είναι, αφοσιωμένοι στα καθήκοντα που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός, να ανταποκριθούμε στη λαϊκή εντολή και να φέρουμε σε πέρας με επιτυχία το έργο που έχουμε αναλάβει. Αυτό είναι που μας απασχολεί. Καθένας στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας έχει το δικαίωμα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να διατυπώνει θέσεις. Οταν, λοιπόν, διατυπώνει θέσεις και εκφέρει θετικό πολιτικό λόγο, τότε μπορούμε να τον κρίνουμε σε αυτό το πεδίο.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Με δεδομένο ότι από πολλές πλευρές περιγράφεται μια κρίση, μια απαξίωση του κομματικού συστήματος, η κυβέρνηση εάν δεν θεωρεί ως απάντηση σε αυτή την κρίση το νέο κόμμα Αβραμόπουλου, πώς σκέπτεται να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΠΑΣΟΚ -αν και η συζήτηση έχει μεταφερθεί σε ένα άλλο πεδίο- βιώνει, όπως κάθε πολιτικός σχηματισμός, τα συμπτώματα μιας κρίσης, που είναι κρίση αντιπροσώπευσης σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζει τις λειτουργίες στη δημόσια ζωή σε όλες τις χώρες. Αυτό που έχει υποχρέωση να κάνει το ΠΑΣΟΚ, είναι να ανταποκριθεί στην εντολή που του έδωσε ο ελληνικός λαός. Να δώσει λύση στα μεγάλα προβλήματα. Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την προηγούμενη περίοδο -και αυτό το επιδοκίμασε ο ελληνικός λαός- σε δύο σημαντικούς τομείς, που μπορεί να πει κανείς ότι είναι και οι πυλώνες για την πορεία οποιασδήποτε χώρας, να παρουσιάσει θετικά αποτελέσματα της πολιτικής του:

Το ένα είναι η οικονομία. Η Ελλάδα είναι, πλέον, μέλος της ΟΝΕ. Η Ελλάδα έχει ενταχθεί στη ζώνη του ΕΥΡΩ. Αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει αυτό για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Πολύ περισσότερο που έχουμε δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας, τα επόμενα χρόνια, να έχει από τους πιο υψηλούς ρυθμούς αύξησης του Α.Ε.Π., κάθε χρόνο, συγκρινόμενη με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ο άλλος πυλώνας είναι η εξωτερική πολιτική. Η απόφαση που ελήφθη πέρυσι στο Ελσίνκι, το κείμενο της εταιρικής σχέσης Ευρωπαϊκής Ενωσης-Τουρκίας, το οποίο συμφωνήθηκε προσφάτως, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο που μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Γιατί όλοι οι παράγοντες -και η Τουρκία πιο συγκεκριμένα- καλούνται να ανταποκριθούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει. Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στην ελληνική κοινωνία. Γι αυτό λειτουργούν τα κόμματα, δεν λειτουργούν για τον εαυτό τους. Το κόμματα δεν συγκροτούνται ως αυτοσκοπός. Λειτουργούν προκειμένου να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών. Η αποτελεσματικότητα της πολιτικής είναι αυτή που κάθε φορά χρησιμοποιείται ως μέτρο για να αξιολογεί ο πολίτης την πορεία του κάθε κόμματος.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πρόθεση ίδρυσης κόμματος από τον κ. Αβραμόπουλο, η επιτυχία της μάλλον εξαρτάται, σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, από το αν η κυβέρνηση θα κάνει το έργο για το οποίο δεσμεύτηκε απέναντι στον ελληνικό λαό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει αναλάβει συγκεκριμένη υποχρέωση έναντι του ελληνικού λαού. Αυτό που αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας είναι να ανταποκριθούμε στην εντολή του ελληνικού λαού. Θα κριθούμε από το έργο που θα παράγουμε την επόμενη περίοδο, θα κριθούμε από τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Εμείς προσδιοριζόμαστε με θετικό τρόπο. Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε. Και δεν μας ανησυχεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία αναλαμβάνεται από άλλους παράγοντες στη δημόσια ζωή της χώρας. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να λύσουμε τα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 9 January 2001 - 14:38:28 UTC