Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να σας ενημερώσω ότι η ομάδα επιστημόνων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, υπό τον κ. Καμαρινόπουλο, με τη συνεργασία γιατρών της Υγειονομικής Υπηρεσίας του Στρατού, έχουν τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων που έκαναν στο Πόλιε, κοντά στην Πρίστινα, όπου εδρεύει η 34η Ταξιαρχία. Οι έρευνες που έγιναν ήταν όλες καλές, όσον αφορά τα αποτελέσματα, αφού αυτά ήταν αρνητικά. Οι μετρήσεις αφορούν ελέγχους στον αέρα, στο χώμα και στους άνδρες που υπηρετούν εκεί. Η εξέταση των στρατιωτικών είναι προκαταρκτική. Επειδή χρειάζεται για να γίνουν εμπεριστατωμένα οι εξετάσεις αυτές να χρησιμοποιηθούν και μηχανήματα τα οποία υπάρχουν εδώ στην Αθήνα, θα ληφθούν στοιχεία από τους στρατιωτικούς για να ολοκληρωθούν και αυτές οι εξετάσεις. Πάντως, τα μέχρι τώρα στοιχεία είναι, θα έλεγα, καλά, αφού οι εξετάσεις, οι μετρήσεις ήταν όλες αρνητικές. Εδειξαν, δηλαδή, ότι κινούμαστε στα φυσιολογικά επίπεδα. Οι μετρήσεις θα συνεχιστούν.

Επίσης, εγκαθίστανται μηχανισμοί μέτρησης, με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε όλες τις περιοχές που στρατοπεδεύουν οι Ελληνες στη Γιουγκοσλαβία. Ακόμη, η ομάδα αυτή των επιστημόνων θα συνεχίσει τους ελέγχους και στο Ουρόσεβατς και σε άλλη φάση η Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού θα συνεχίσει αυτήν ακριβώς τη μορφή ελέγχου και σε άλλες περιοχές και στη Βοσνία.

Τα αναφέρω όλα αυτά, πέραν του θετικού μηνύματος το οποίο εξάγεται, για να δηλώσω ότι η χώρα μας, όπως βλέπετε, δεν έχει κανένα δισταγμό να προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, να κάνει δηλαδή ελέγχους και μετρήσεις για να διαπιστώσουμε ποιες ακριβώς είναι οι συνθήκες, να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο ενδεχόμενης προσβολής της υγείας των στρατιωτικών που ζουν στην περιοχή. Και αυτά την ώρα που άλλες χώρες @και μεγάλες χώρες του ΝΑΤΟ- ταλαντεύονται και διστάζουν να κάνουν ανάλογες μετρήσεις. Αυτό θέλω να το τονίσω.

Πρέπει ακόμη να υπογραμμίσω ότι η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και με την εν συνεχεία υποστήριξη και της Γερμανίας έθεσε στο ΝΑΤΟ το θέμα της αναστολής, για μια ορισμένη περίοδο, χρήσης αυτών των όπλων. Δυστυχώς, δεν έχει επιτευχθεί ομοφωνία για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Το θέμα, λοιπόν, έμεινε στο σημείο αυτό.

Επίσης, η Ελλάδα με το Βέλγιο έθεσε το θέμα στο πλαίσιο της Ε.Ε., ζητώντας από τη Σουηδία που ασκεί την Προεδρία να γίνει συζήτηση και να αναζητηθούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα βοηθήσουν να έχουμε μια γνώση της πραγματικότητας. Άλλες χώρες, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας, διατύπωσαν τη θέση ότι το θέμα είναι αμιγώς στρατιωτικό και πρέπει να απασχολήσει μόνο το ΝΑΤΟ και όχι την Ε.Ε.. Εμείς θέσαμε και θέτουμε το θέμα, επειδή ακριβώς πιστεύουμε ότι έχει ευρύτερη σημασία, είναι πολιτικό, είναι ανθρωπιστικό, αφορά την υγεία πολιτών, είναι περιβαλλοντικό, αφορά την ατμόσφαιρα, τον αέρα που αναπνέουν οι άνθρωποι που ζουν σε εκείνη την περιοχή και σε τελευταία ανάλυση αφορά πολίτες χωρών του ΝΑΤΟ, αλλά αφορά και τους πολίτες, οι οποίοι είναι και πολλοί περισσότεροι, που κατοικούν σε αυτές τις χώρες, σε αυτή την περιοχή.

Αυτή είναι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης, οι πρωτοβουλίες και οι ενέργειες που γίνονται προς διάφορες κατευθύνσεις. Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου κι εμείς με τη θετική στάση μας να συμβάλουμε, ώστε να γνωρίζει η κοινή γνώμη, οι πολίτες, πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα στον τομέα αυτό.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι μετρήσεις έγιναν μόνο μέσα στο στρατόπεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι μετρήσεις έγιναν από την ομάδα των επιστημόνων της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, στην περιοχή που στρατοπεδεύουν οι Ελληνες, στα σημεία που έκριναν οι επιστήμονες ότι είναι απαραίτητο να κάνουν μετρήσεις, προκειμένου να έχουμε αντιπροσωπευτικά δείγματα. Οι ίδιοι επέλεξαν τα σημεία μετρήσεων και τα στοιχεία που έπρεπε να λάβουν για να κάνουν αυτές τις μετρήσεις. Είναι ένα επιστημονικό έργο το οποίο νομίζω ότι δεν είναι σωστό να το σχολιάσουμε εμείς που δεν είμαστε και γνώστες του θέματος, που δεν είμαστε ειδικοί. Επειδή ακριβώς έγιναν μετρήσεις και στους στρατιωτικούς που υπηρετούν εκεί, πρέπει να είστε σίγουροι ότι οι μετρήσεις γίνονται με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντιμετωπίσουμε όλες τις πιθανότητες προσβολής των στρατιωτικών που ζουν στην περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι στρατιώτες, όμως, δεν μένουν εκεί. Κάνουν περιπολίες έξω, εκεί όπου έπεσαν οι βόμβες. Εκεί δεν μπορεί να προσβληθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω σε ποια σημεία η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας και οι επιστήμονες της Υγειονομικής Υπηρεσίας του ΓΕΣ έκαναν τις μετρήσεις. Σας λέω, όμως, και πρέπει να είστε σίγουροι γι αυτό @εγώ τουλάχιστον έχω αυτή τη βεβαιότητα- ότι έκαναν τις μετρήσεις εκεί και με τέτοιο τρόπο, ώστε τα αποτελέσματα να είναι ασφαλή, να είναι σωστά. Μην έχετε καμία αμφιβολία περί αυτού, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι ανέλαβαν να φέρουν σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο. Μη θέσουμε σε αμφιβολία την αξιοπιστία, το επιστημονικό κύρος και την αυτονομία τους, γιατί έτσι τίθεται θέμα για το επιστημονικό ήθος ανθρώπων οι οποίοι διάλεξαν μια αποστολή που είναι νευραλγική. Μη θέτετε αυτομάτως, ενώ συζητούμε ένα τέτοιο θέμα, ζήτημα αμφιβολιών για το ρόλο αυτών των ίδιων των επιστημόνων. Μη φτάσουμε μέχρις αυτού του σημείου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, 232 στρατιώτες που είναι εκεί θέλουν να γυρίσουν πίσω, έχουν κάνει αιτήσεις και 65 που είναι να πάνε, ζήτησαν να μην πάνε. Θα γίνουν δεκτές οι αιτήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Το καθεστώς στελέχωσης αυτών των μονάδων, μεταξύ των άλλων, προβλέπει ότι επιλέγονται και τοποθετούνται στις μονάδες αυτές και με δική τους συναίνεση ή κυρίως με δική τους επιθυμία, μετά από δική τους αίτηση στελέχη του ελληνικού στρατού. Πράγματι, υπάρχει μια μερίδα Ελλήνων στρατιωτικών που δεν επιθυμεί να επιλεγεί για τις μονάδες αυτές. Θα ληφθεί υπόψη η θέση αυτή των ανδρών του ελληνικού στρατού και το θέμα θα αντιμετωπιστεί αναλόγως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω και γι αυτούς που είναι εκεί και δεν γνώριζαν τους κινδύνους@

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλους που στελεχώνουν τις μονάδες αυτές, είτε υπηρετούν ήδη εκεί, είτε επρόκειτο να μεταβούν για να στελεχώσουν αυτές τις μονάδες, θα ληφθεί υπόψη η προσωπική επιθυμία ενός εκάστου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι ακόμη: Σας ρώτησα και χθες, επιμένετε και σήμερα ότι δεν υπάρχουν στην Ελλάδα άλλα όπλα με ουράνιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι κανένα άλλο Οπλο -πέραν του Πολεμικού Ναυτικού που χρειάζεται αυτά τα βλήματα, τα οποία χρησιμοποιεί σε εκπαιδευτικούς σκοπούς και κάποια άλλα, λιγότερα στον αριθμό από αυτά που χρησιμοποίησε και τα έχει αποθηκεύσει- δεν διαθέτει τέτοιου είδους όπλα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε η Αεροπορία μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό χθες.

ΠΑΠΠΑ: Πριν από μερικούς μήνες η κυβέρνηση, με μια σειρά δηλώσεων στελεχών της, υποστήριζε ότι το ΧΑΑ αντανακλά την καλή πορεία της οικονομίας και εμμέσως πλην σαφώς ενθάρρυνε τους επενδυτές να ασχοληθούν. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, εάν και σήμερα έχει αυτή την άποψη και επιπροσθέτως αν θα είχε να πει κάτι σήμερα σε αυτούς τους επενδυτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, από τότε που ήρθε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το θέμα αυτό και το συζητούμε, έχει διατυπώσει μια θέση και σε αυτή παραμένει. Το Χρηματιστήριο είναι ένας θεσμός που λειτουργεί στο πλαίσιο της αγοράς με τους δικούς του κανόνες. Η αυτονομία του Χρηματιστηρίου πρέπει να γίνεται από όλους σεβαστή. Τη λέξη αυτή, κατ` επανάληψη -και εγώ προσωπικά -την έχουμε τονίσει, γιατί πιστεύουμε στην αυτονομία του Χρηματιστηρίου. Δεν θα πρέπει να θεωρούν κάποιοι ότι μπορεί μια κυβέρνηση να επηρεάσει τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να καθορίσει την άνοδο ή την πτώση του. Αλλωστε, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κυβέρνηση στον κόσμο, η οποία να θέλει το Χρηματιστήριο, στη χώρα που κυβερνά, να μην κινείται σε υψηλά επίπεδα. Ολες οι κυβερνήσεις επιθυμούν την άνοδο του Χρηματιστηρίου στις χώρες τους. Ασφαλώς, είναι θέμα επιλογής του κάθε πολίτη αν θα επενδύσει τα χρήματά του στο Χρηματιστήριο. Σωστό είναι κάθε πολίτης, πριν κάνει οποιαδήποτε επενδυτική επιλογή, να γνωρίζει τα στοιχεία τα οποία συγκροτούν τον τρόπο λειτουργίας του Οργανισμού στον οποίο θέλει να επενδύσει. Καλό είναι, βεβαίως, ευπρόσδεκτο και θετικό, σε μια χώρα σαν τη δική μας, όσο γίνεται περισσότεροι πολίτες να επενδύουν στο Χρηματιστήριο, με γνώση πάντοτε των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του.

ΠΑΠΠΑ: Εν τούτοις, και χθες ένας πρώην υπουργός, ο κ. Πάγκαλος, είπε ότι "για το πρόβλημα που υπάρχει στο Χρηματιστήριο έχουμε ευθύνες εμείς" και προέβλεψε ότι ίσως υπάρξει και αρνητική εξέλιξη και παλαιότερα ο Γραμματέας του κόμματος ο κ. Σκανδαλίδης είχε μιλήσει για...

ΡΕΠΠΑΣ: Ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δεν δικαιούμαι να σχολιάσω την πορεία του Χρηματιστηρίου. Αυτό το οποίο θα επαναλάβω είναι ότι το Χρηματιστήριο πρέπει να αφεθεί μακράν οποιασδήποτε πολιτικής επιρροής και να λειτουργεί με βάση τους δικούς του κανόνες, λαμβανομένου πάντοτε υπόψη ότι είναι ένας θεσμός στην οικονομία της αγοράς. Τα στελέχη λένε τις απόψεις τους. Ο προβληματισμός είναι θετικός, γιατί είναι χρήσιμος. Δεν συμμεριζόμαστε κάθε θέση που διατυπώνεται, για κάθε θέμα -και για το συγκεκριμένο. Η κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή, όσον αφορά την ανοδική ή πτωτική πορεία του Χρηματιστηρίου. Ασκεί μία οικονομική πολιτική, η οποία εξ αντικειμένου πιστεύουμε ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά την πορεία του Χρηματιστηρίου. Αυτό πάντα το τονίζαμε. Πετύχαμε η οικονομική πολιτική που ακολουθήσαμε τα τελευταία χρόνια, λόγω της ορθότητάς της, να έχει αποδώσει καρπούς για την ελληνική κοινωνία. Το Χρηματιστήριο, βεβαίως, δεν επηρεάζεται μόνο από αυτό. Επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες. Αυτό, άλλωστε, αποτελεί και υποχρέωση για την κυβέρνηση μιας χώρας: Να εξασφαλίσει ένα σταθερό κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, και για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου. Αυτό το έχουμε εξασφαλίσει. Το ίδιο το Χρηματιστήριο, όμως, αντιλαμβάνεστε ότι επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες.

ΠΑΠΠΑ: Εν τούτοις, θυμάμαι παλαιότερα ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, όταν το Χρηματιστήριο πήγαινε καλά, πάρα πολλές φορές, με όχημα το Χρηματιστήριο, προσπάθησε να πει πόσο καλά πάνε τα πράγματα και να το εκμεταλλευτεί αυτό πολιτικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση που κάνετε, ποιά είναι;

ΠΑΠΠΑ: Λέτε, τώρα, ότι η κυβέρνηση δεν αναμειγνύεται στα του Χρηματιστηρίου, ότι είναι ένας αυτόνομος θεσμός κ.τ.λ. Βεβαίως είναι ένας αυτόνομος θεσμός θεωρητικά, αλλά πρακτικά είδαμε άλλα πράγματα. Και ρωτώ, λοιπόν...

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε αναμείχθηκε η κυβέρνηση στα της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου. Η κυβέρνηση, αυτό το οποίο έκανε, ήταν να αναμένει τις θετικές επιπτώσεις στη λειτουργία του από την οικονομική πολιτική που ακολούθησε. Η άνοδος του Χρηματιστηρίου σε υψηλά επίπεδα μια ορισμένη περίοδο, ήταν κάτι που το επισήμαναν όλοι. Και ασφαλώς σε αυτό είχε -μεταξύ των άλλων- συμβολή και η ασκούμενη οικονομική πολιτική. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες, επαναλαμβάνω, οι οποίοι επηρεάζουν τη λειτουργία ενός Χρηματιστηρίου. Παράγοντες εσωτερικοί, αλλά και διεθνείς. Η κάθε φορά διαμορφούμενη κατάσταση, στο εθνικό, αλλά και στο διεθνές περιβάλλον, επηρεάζει τη λειτουργία ενός Χρηματιστηρίου.

ΠΑΠΠΑ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω λιγάκι. Παρόλα αυτά -εάν ή όχι το Χρηματιστήριο παίζει με τους κανόνες της αγοράς- εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω, μήπως η σημερινή διαρκής πτώση του Χρηματιστηρίου αντανακλά τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων, σε θέματα των Ολυμπιακών Αγώνων και όλων αυτών που η κυβέρνηση κατά κόρον έχει υποσχεθεί, αλλά δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που θα έπρεπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα μιλούσαμε για καθυστέρηση. Θα μιλούσαμε για την προσπάθεια της κυβέρνησης να προβεί στις διαρθρωτικές αλλαγές, όπως έχει εξαγγείλει. Η κυβέρνηση έχει δείξει ικανοποιητική συνέπεια σε αυτό τον τομέα. Δεν δικαιολογείται αυτή η κριτική. Θα περίμενα από εσάς, να φέρετε συγκεκριμένα ένα παράδειγμα, στο οποίο θεωρείτε ότι έχει σημειωθεί αυτή η καθυστέρηση για την οποία μιλάτε.

ΠΑΠΠΑ: Η Ολυμπιακή, κ. Εκπρόσωπε, για παράδειγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Η ΔΕΗ!

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μιλήσουμε για την Ολυμπιακή Αεροπορία και για τη ΔΕΗ. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι πολλές και σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές έγιναν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Γνωρίζετε, επίσης, ότι έχουμε προγραμματίσει και προωθούμε σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές για αυτή την περίοδο. Η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας θα πρέπει να γίνει το αργότερο μέχρι την 27η Φεβρουαρίου, αυτού του έτους. Αρα, είμαστε εντός των προθεσμιών. Δεν δικαιούστε να μιλάτε για καθυστέρηση.

Οσον αφορά την αλλαγή στο καθεστώς της λειτουργίας της Ο.Α., γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπήρξε απόφαση να συνεργαστεί η Ο.Α. με έναν κολοσσό στις αερομεταφορές, όπως είναι η British Airways, της οποίας θυγατρική ανέλαβε τη διεύθυνση της Ο.Α. για μια περίοδο. Μια επιλογή την οποία ουδείς μπορούσε να αμφισβητήσει. Δυστυχώς, τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου δείχνουν ότι δεν ασκήθηκε σωστή διοίκηση. Τώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία για τη μεταβίβαση ενός πλειοψηφικού τμήματος της Ο.Α. Στο τέλος του μηνός αυτού, 31 Ιανουαρίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή των επιχειρησιακών σχεδίων από φορείς που ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει η αποσαφήνιση των όρων για τη μεταβίβαση αυτού του πλειοψηφικού πακέτου της Ο.Α. σε ιδιώτες, προκειμένου να κληθούν οι ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν τις δεσμευτικές προσφορές τους. Και στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά, θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μεταβίβασης της Ο.Α. Δεν έχουμε καμία καθυστέρηση. Εχουμε δυσκολίες. Ασφαλώς έχουμε δυσκολίες, γιατί θα πρέπει, κάθε φορά, να επιτύχουμε το καλύτερο τίμημα και τους καλύτερους όρους για το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας, στο πλαίσιο μιας τέτοιας διαρθρωτικής αλλαγής. Δεν θα κάνουμε μια μεταβολή σαν είναι αυτοσκοπός. Θα την κάνουμε με βάση ορισμένους κανόνες, ορισμένες αρχές που θέλουμε να υπηρετήσουμε. Αυτό γίνεται και στις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

ΠΑΠΠΑ: Ρώτησα, μήπως αυτές οι δυσκολίες αντανακλούν και στο ΧΑΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα αποκλείσω ότι ένας παράγοντας, σημαντικός, αλλά και ασήμαντος -όπως π.χ. είναι μια φήμη- μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία του. Αυτό, όμως, είναι διαφορετικό από το να χρεώνεται απευθείας η ευθύνη στην κυβέρνηση, για όλα αυτά τα προβλήματα που μπορεί να παρατηρηθούν σε διάφορους τομείς. Δεν έχετε προηγούμενο κυβέρνησης στη χώρα μας, η οποία να έχει επιδείξει ένα τόσο σημαντικό έργο και στον τομέα αυτό. Και σας προκαλώ να το κάνετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι φήμη, η καθυστέρηση; Πρώτη φορά το ακούω αυτό!

ΡΕΠΠΑΣ: Για το Χρηματιστήριο μιλάμε, κ. Σταματόπουλε και πώς μπορεί να επηρεαστεί.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Προεκλογικά ο κ. Παπαντωνίου έλεγε ότι η κρίση του Χρηματιστηρίου θα ολοκληρωθεί την επομένη των εκλογών. Θεωρείτε αυτή τη δήλωση ατυχή ή παραπλανητική;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ανατρέξετε στις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Θα δείτε ότι, κατά καιρούς, έχει μιλήσει γι αυτό το θέμα. Ηταν πολύ σαφής στα όσα είπε. Δεν έθεσε το θέμα έτσι όπως το υπολάβατε εσείς με την ερώτησή σας. Εκτιμήσεις μπορεί να κάνει ο καθένας, ουδείς όμως μπορεί να είναι κατηγορηματικός. Και δεν ήταν ούτε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. Δείτε τις δηλώσεις του, θα δείτε ότι δεν είναι έτσι.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Επιβεβαιώνετε ή διαψεύδετε τις πληροφορίες που φέρουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μελετά κάποια νέα μέτρα, που αφορούν στο πλαίσιο κανόνων για τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου, όπως το περιγράψατε προηγουμένως;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ επανάληψη, ότι η κυβέρνηση και βεβαίως το οικονομικό επιτελείο πάντοτε παρακολουθεί τη λειτουργία της κεφαλαιαγοράς και πάντοτε πρέπει να παίρνει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει το επίπεδο αυτής της λειτουργίας. Δεν είναι κάτι που γίνεται εκτάκτως. Αποτελεί πάγια τακτική, είναι διαρκής η προσπάθεια της κυβέρνησης προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Υπάρχει κάτι τέτοιο για το αμέσως επόμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι είναι ένα θέμα, το οποίο παγίως απασχολεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οταν το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για να αναληφθούν πρωτοβουλίες, θα τις αναλάβει και θα εξαγγείλει μέτρα. Δεν υπάρχει κάτι εξαιρετικό αυτή την ώρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν ο Διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, κ. Καρατζάς, προεκλογικά έβγαινε στα τηλεοπτικά παράθυρα και προέτρεπε τους επενδυτές να «ψωνίσουν» μετοχές γιατί είναι φθηνές, είχε την επίβλεψη, τη συγκατάθεση του Πρωθυπουργού γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Καρατζάς, όπως και άλλοι Διοικητές Τραπεζών ή επικεφαλής μεγάλων Οργανισμών, στο πλαίσιο συνεντεύξεων που παραχωρούν, λένε τις απόψεις τους. Γνωρίζετε ότι έχουν την ευθύνη να διοικήσουν ένα μεγάλο Οργανισμό, ένα μεγάλο πιστωτικό Ιδρυμα, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα. Τα αποτελέσματα λειτουργίας αυτών των Οργανισμών θα έλεγα ότι είναι θετικά. Αρα, μπορεί να πει κανείς ότι μόνο θετική μπορεί να είναι η κρίση που εκφράζεται για τους επικεφαλής αυτών των Ιδρυμάτων και Οργανισμών.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Χθες είχαμε μια αύξηση των τηλεφωνικών τελών σε μια συνεδρίαση του Δ. Σ. του ΟΤΕ, όπου υπήρξαν έντονες αντιπαραθέσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Τι εννοείτε «έντονες αντιπαραθέσεις»;

ΜΟΥΡΤΗΣ: Είχαμε αποχωρήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, του Προέδρου της ΓΣΕΕ, ακόμα και του εκπροσώπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι το εξής: Με βάση και τη χθεσινή εξέλιξη η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πορεία μετοχοποίησης του ΟΤΕ αποβαίνει προς όφελος των καταναλωτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς αποβαίνει. Μου δίνετε την ευκαιρία να αναφέρω ένα συγκεκριμένο παράδειγμα μιας πολύ επιτυχημένης διαρθρωτικής μεταβολής, την οποία προώθησε η κυβέρνηση.

Πρέπει να επισημάνω και πάλι ότι ο ΟΤΕ είναι ένας μεγάλος Οργανισμός, αξιολογούμενος με διεθνή κριτήρια που διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην ευρύτερη περιοχή και αυτό το γνωρίζετε.

Οσον αφορά τώρα την τιμολογιακή πολιτική, πράγματι προχωρεί σε αύξηση της τιμής της μέσης αστικής μονάδας, στις 10,30 δραχμές. Δηλαδή, αύξηση σε ποσοστό 16%. Πρέπει, όμως, να δείτε συνολικά την τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ. Θα διαπιστώσετε έτσι ότι η μέση τιμή υπεραστικής μονάδας μειώθηκε από τις 40 δραχμές, στις 30 δραχμές. Δηλαδή, σημειώθηκε μείωση σε ποσοστό 25%. Και βεβαίως, να επισημάνουμε τη βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών που παρέχει με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, με τις διαρθρωτικές αλλαγές στο εσωτερικό του Οργανισμού, προκειμένου να είναι πιο αποδοτική η λειτουργία του προς όφελος του πολίτη. Ολα αυτά δείχνουν πως η πορεία μετοχοποίησης του ΟΤΕ ωφελεί τελικώς τον καταναλωτή.

Η Διοίκηση του ΟΤΕ -και είναι σημαντικό να το πω κι αυτό- έχει αναλάβει μια δέσμευση να δημιουργήσει, στο πλαίσιο της τιμολογιακής πολιτικής που ασκεί, ένα πακέτο προσφοράς που θα αφορά τους κοινωνικά αδύναμους, τους συνταξιούχους, ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα, άτομα μεγάλης ηλικίας, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και πρέπει να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο για να επικοινωνούν, προκειμένου γι αυτούς -και μόνο γι αυτούς- να ισχύσει μια ειδική τιμολογιακή πολιτική. Ενα τέτοιο πακέτο θα παρουσιάσει η Διοίκηση του ΟΤΕ, πολύ σύντομα, πιστεύω εντός του επόμενου διμήνου. Η τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ δεν δημιουργεί πρόβλημα, σαν αυτό στο οποίο αναφέρεστε.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω για την πορεία του ΟΤΕ. Είπατε ότι μειώνονται οι υπεραστικές μονάδες και αυξάνονται οι αστικές. Μήπως τείνει το αστικό τηλέφωνο να γίνει ένα είδος πολυτελείας και όχι πρώτης ανάγκης, όπως είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι τα τηλεφωνήματα εντός του ίδιου νομού θεωρούνται πια αστικές συνδιαλέξεις, πράγμα το οποίο δεν συνέβαινε στο παρελθόν. Για παράδειγμα, στο νομό μου, ενώ μέχρι πρότινος, η χρέωση γινόταν σαν να ήταν η τηλεφωνική επικοινωνία υπεραστικού χαρακτήρα, τώρα αν και οι αποστάσεις είναι μεγάλες από χωρίο σε χωριό, η χρέωση είναι διαφορετική.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: θα μπαίνει όμως χρονοχρέωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η μέση αστική μονάδα αυξάνεται κατά 16%, ενώ μειώνεται σε ποσοστό 25% η τιμή της μέσης υπεραστικής μονάδας. Η διαφορά είναι μεγάλη.

ΓΙΑΝΝΙΣΗΣ: Σήμερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με δέκα βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Δεν πήγε ο κ. Αρσένης και υπάρχουν πληροφορίες ότι έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό. Την επιβεβαιώνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού γίνονται με βάση το πρόγραμμα που έχουμε ανακοινώσει.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Για την επιστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν έχει στείλει ο κ. Αρσένης κάποια επιστολή, είναι κάτι που θα το πληροφορηθείτε από τις υπηρεσίες του Πρωθυπουργού ή από τον κ. Αρσένη. Θεωρώ ότι έτσι θα πρέπει να είναι, αν το έχει ανακοινώσει ο κ. Αρσένης. Αλλά είναι κάτι που αυτή την ώρα δεν το επιβεβαιώνω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή μας έκανε αυτή τη μεγάλη χάρη ο ΟΤΕ και αύξησε τα τιμολόγια, θα το κάνουν κι άλλοι Οργανισμοί; Εχει αποφασίσει η κυβέρνηση να προβεί και σε άλλες αυξήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε Οργανισμός, στο πλαίσιο της πολιτικής του, χαράζει και την τιμολογιακή πολιτική. Θα πρέπει να σας πω για τον ΟΤΕ, επειδή αναφερθήκατε σε αυτόν, ότι κατορθώνει σήμερα να είναι ένας Οργανισμός, ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με τον ΟΤΕ της περιόδου διακυβέρνησης της Ν.Δ., η οποία είχε επιχειρήσει -γνωρίζετε με ποιες διαδικασίες- να τον ξεπουλήσει άρον-άρον σε εξευτελιστική τιμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω για άλλες αυξήσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Η πολιτική που ακολουθήσαμε και ακολουθούμε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, δείχνει τη μεγάλη διαφορά που τη χωρίζει από την πολιτική που ακολούθησε η Ν.Δ. όταν ήταν κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρώτησα, αν θα γίνουν και άλλες αυξήσεις στις ΔΕΚΟ; Γιατί δεν μου απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε Οργανισμός χαράζει την τιμολογιακή πολιτική του με βάση τα συμφέροντα του. Γνωρίζετε ότι οι περισσότερες από αυτές τις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν εισαχθεί και στο Χρηματιστήριο. Αναφέρονται και απολογούνται στους μετόχους τους. Και αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Και βεβαίως, η πολιτική τους πρέπει να είναι σε αρμονία με το συμφέρον των πολιτών.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 January 2001 - 15:05:08 UTC