Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 01-01-08

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2001

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά. Εύχομαι υγεία και ευτυχία σε όλους.

Να σας ενημερώσω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες:

Ο Πρωθυπουργός αυτή την ώρα συζητά με τον Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Χριστοδουλάκη, ο οποίος συνοδεύεται από τον καθηγητή Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης, γιατρό κ. Χαράλαμπο Σαββάκη, που έχει ως επιστήμονας και ερευνητής κάνει κάτι πάρα πολύ σπουδαίο, όσον αφορά το DNA. Εχει επιτύχει, όπως λένε οι ειδικοί, το πέρασμα του γονιδίου από μια μορφή σε μια άλλη. Αυτό μπορεί να δώσει και πρακτικά αποτελέσματα. Αν η μέθοδος αυτή τύχει ειδικευμένης εφαρμογής θα αλλάξει πολλά πράγματα στην κοινωνία μας. Είναι πραγματικά πρωτοπόρος επιστήμονας στον τομέα αυτό και γι αυτό ακριβώς ο Πρωθυπουργός τον κάλεσε για να τον τιμήσει και να ακούσει από τον ίδιο την ερευνητική εργασία που έχει κάνει.

Αργότερα, στις 13.30, θα δεχθεί τον κ. Βενιζέλο και τον καθηγητή κ. Παπαδημητρίου, το νομικό σύμβουλό του, για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την επικείμενη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στην ολομέλεια της Βουλής, που θα αρχίσει την επόμενη, τελικώς, εβδομάδα, την Τετάρτη 17/1.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον κ. Λαλιώτη για θέματα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, θα δεχθεί την κ. Αγγελοπούλου επικεφαλής του «Αθήνα 2004». Το απόγευμα, στις 19.30, θα δεχθεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Σταθόπουλο για θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον Υπουργό Παιδείας Πέτρο Ευθυμίου. Αργότερα, στις 11.30, θα δεχθεί τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο και στις 13.00 θα δεχθεί ομάδα βουλευτών του Κινήματος, στο πλαίσιο του προγράμματος συναντήσεων αυτής της μορφής.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση. Εχουν κληθεί να λάβουν μέρος και άλλοι υπουργοί που ασκούν καθήκοντα σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν. Τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την κατάσταση που δημιουργείται μετά τους βομβαρδισμούς κατά την κρίση στη Γιουγκοσλαβία, την πολιτική της κυβέρνησης στο χώρο των ΜΜΕ και τη λεγόμενη «βασιλική περιουσία».

Μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής θα ακολουθήσει συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.

Την Παρασκευή, γνωρίζετε ότι έχει οριστεί να διεξάγεται στη Βουλή «Η Ωρα του Πρωθυπουργού», αλλά πλέον δεν θα σας ενημερώνουμε τη Δευτέρα για το θέμα, γιατί λόγω της χρονικής μετάθεσης της ημέρας συζήτησης, οι ερωτήσεις μπορεί να κατατεθούν μέχρι την Τετάρτη. Αρα, θα επανέλθουμε στο θέμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αρα, θα γίνει την Παρασκευή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατ` αρχήν, ναι, αν κατατεθούν ερωτήσεις. Το πρόγραμμα της Παρασκευής, το πρωί, παραμένει ανοικτό, για να λάβει μέρος ο Πρωθυπουργός στη λεγόμενη «Ωρα του Πρωθυπουργού».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στην Κυβερνητική Επιτροπή δεν θα συζητηθεί το θέμα των επιδομάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό θα το χειριστεί η ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, στο πλαίσιο των όσων είπαμε. Σας παραπέμπω στη δήλωση που έκανα μετά τη συνεδρίαση της προηγούμενης Πέμπτης, ότι πρέπει να αποτελέσει στοιχείο στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που πλέον ισχύουν με το νέο νομικό καθεστώς που έχουμε θεσπίσει από πέρυσι και για το Δημόσιο Τομέα.

Στο τέλος αυτής της εβδομάδας, ο Πρωθυπουργός της Ιαπωνίας κ. Μόρι επισκέπτεται την Ελλάδα. Θα έχει το Σάββατο, στις 18.30, συνάντηση και συζήτηση με τον Πρωθυπουργό.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω ένα εισαγωγικό σχόλιο για το μεγάλο θέμα της επικαιρότητας και επίσης να σας ενημερώσω. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή είχε τοποθετηθεί υπέρ της ειρηνικής αντιμετώπισης του προβλήματος στη Γιουγκοσλαβία. Είχαμε προτείνει με πολιτικά και διπλωματικά μέσα να αναζητηθεί λύση στην κρίση που είχε ξεσπάσει στη γειτονική χώρα. Όταν έκανε τον κύκλο της αυτή η σύγκρουση, με απόφαση της διεθνούς κοινότητας, δυνάμεις στρατιωτών από διάφορες χώρες και από την Ελλάδα, έχουν εγκατασταθεί σε διάφορες περιοχές, προκειμένου έτσι να διασφαλίσουν την ειρήνη, να εμπεδωθεί δηλαδή η σταθερότητα και η ασφάλεια στην περιοχή. Η επιδίωξη του στόχου αυτού έχει στεφθεί από επιτυχία, γιατί πράγματι παρά τα κατά καιρούς επεισόδια ή άλλα κρούσματα, μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή. Και οι διεθνείς δυνάμεις έχουν συμβάλλει σε αυτό και πρέπει να το αναγνωρίσουμε.

Από την πρώτη στιγμή, επειδή ακριβώς το πρόβλημα μπορεί να πει κανείς ότι ήταν πρόβλημα που δεν μπορούσε να διαφύγει της προσοχής μας, αφού είχαμε βομβαρδισμούς, το πρόβλημα δηλαδή της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος ή της υγείας των πολιτών που ζουν σε αυτές τις χώρες ή και των στρατιωτών βεβαίως που βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο αυτή της ειρηνευτικής αποστολής, ήταν πρόβλημα που η ελληνική κυβέρνηση το έθεσε από το 1999, τόσο στην Ε.Ε., στο Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος, όσο και στον ΟΗΕ, στην Επιτροπή Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου μπορώ να πω @τα στοιχεία είναι στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου- ότι ο Ελληνας Υφυπουργός, ο κ. Κολιοπάνος που ήταν τότε υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ήταν ο μόνος κυβερνητικός παράγοντας χώρας της Ε.Ε. και χώρας του ΝΑΤΟ που επισήμανε τους κινδύνους αυτούς. Οι υγειονομικές υπηρεσίες του ΓΕΣ έχουν, κατά καιρούς, προχωρήσει σε εξετάσεις και ελέγχους, όσον αφορά την επίπτωση για το περιβάλλον, αλλά και για τους άνδρες των ελληνικών ενόπλων τμημάτων που στρατοπεδεύουν στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία, για να διαπιστωθεί τι συνέπειες έχουν προκύψει. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο οι άνδρες που έχουν στρατοπεδεύσει σε εκείνη την περιοχή. Παραλλήλως, όλη αυτή την περίοδο με πρωτοβουλία διαφόρων Ινστιτούτων και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας γίνονται διαρκώς έλεγχοι στη συνοριακή γραμμή. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι δεν έχουμε ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια. Μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι σε ελληνικό έδαφος δεν έχει προκύψει οποιαδήποτε συνέπεια μετά τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Το πρόβλημα, λοιπόν, που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι αυτό που αφορά το περιβάλλον της Γιουγκοσλαβίας, τις περιοχές ιδιαιτέρως που έχουν πληγεί στη διάρκεια των βομβαρδισμών από βλήματα που περιείχαν απεμπλουτισμένο ουράνιο, όπως ονομάζεται το στοιχείο αυτό, και βεβαίως να δούμε τα προβλήματα που προκαλούνται για την υγεία των στρατιωτών και των πολιτών σε εκείνη την περιοχή. Η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επικοινωνία με τη διεθνή κοινότητα, με το ΝΑΤΟ, με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, με την Ε.Ε., προκειμένου να έχουμε μια πλήρη γνώση των δεδομένων. Εάν δεν γνωρίζουμε πλήρως τα στοιχεία, δεν είναι εύκολο να αναλάβει κανείς την αντίστοιχη πολιτική πρωτοβουλία και δράση. Πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωση όλων μας να αντιμετωπίσουμε το θέμα με ακραία ευαισθησία και πρωτοστατούμε σε αυτή την κατεύθυνση ως χώρα και ως κυβέρνηση, σε συνεννόηση με άλλες κυβερνήσεις.

Μετά τη σύσκεψη που κάναμε την προηγούμενη Πέμπτη, μεταξύ των άλλων που αποφασίστηκαν ένα μέτρο είναι αυτό που τίθεται αμέσως σε εφαρμογή. Μεταβαίνουν, δηλαδή, στην περιοχή, πέραν των δυνάμεων της υγειονομικής υπηρεσίας του Στρατού και επιστήμονες του Δημόκριτου, της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να διενεργήσουν νέους ελέγχους στο έδαφος και τον αέρα. Βεβαίως, θα επαναληφθεί ένας κύκλος εξετάσεων για την υγεία των στρατιωτών. Οι εξετάσεις αυτές αφορούν όλους εκείνους που υπηρέτησαν κατά καιρούς σε αυτά τα μέτωπα. Η ελληνική κυβέρνηση, ιδιαιτέρως το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, είχε εγκαίρως λάβει διάφορα προληπτικά μέτρα, μεταξύ των οποίων, περιορίζομαι να αναφέρω ότι η τροφοδοσία των στρατιωτών σε εκείνη την περιοχή πάντοτε γινόταν με εφόδια από την Ελλάδα. Η τροφή τους, δηλαδή, και το νερό, ήταν πάντοτε εισαγόμενα από την Ελλάδα. Επίσης, η περιοχή που είχαν στρατοπεδεύσει είχε καλυφθεί, σε ύψος 20 και πλέον εκατοστών, με φερτό υλικό από άλλες περιοχές που δεν είχαν πληγεί από βομβαρδισμούς.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, μεταξύ των άλλων, σήμερα είχε μια επικοινωνία, θα έλεγα ότι έλαβε μέρος σε μια τηλεδιάσκεψη, με την προεδρεύουσα της Ε.Ε., την κ. Λιντ, Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας. Στη διάσκεψη αυτή έλαβαν μέρος και άλλοι παράγοντες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών. Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να προχωρήσει η έρευνα και να ολοκληρωθεί, το συντομότερο δυνατόν, προκειμένου, το αργότερο έως τις 22 Ιανουαρίου που πρόκειται να συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, να υπάρχει μια πλήρης γνώση της κατάστασης, ώστε να αναληφθούν στη συνέχεια οι όποιες απαραίτητες πρωτοβουλίες. Ο Υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος έχει στείλει επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο στο συνάδελφό του κ. Φον Σίντοφ, το Σουηδό Υπουργό Αμυνας, ο οποίος έχει την προεδρία του Συμβουλίου Αμυνας των Υπουργών της Ε.Ε.. Επίσης, πρόκειται να συνεδριάσουν στις Βρυξέλλες τόσο η Επιτροπή Πολιτικών Αντιπροσώπων του ΝΑΤΟ, όσο και η Επιτροπή Στρατιωτικών Αντιπροσώπων. Οι δύο εκπρόσωποί μας, ο πρέσβης κ. Κασκαρέλης στην πολιτική επιτροπή και ο κ. Ψαρόπουλος στη στρατιωτική επιτροπή, θα θέσουν τα θέματα και θα ζητήσουν να αναληφθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες. Επίσης, συνεδριάζει, αύριο, στις Βρυξέλλες, η Πολιτική Επιτροπή Ασφάλειας της Ε.Ε., η οποία θα ασχοληθεί με αυτό ακριβώς το θέμα. Η συζήτηση η οποία γίνεται στη διεθνή κοινότητα, θα πρέπει να γίνει με μεγάλη ευθύνη, με μεγάλη προσοχή. Εμείς πιστεύουμε ότι το θέμα αυτό, επειδή αφορά την υγεία πολιτών, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με ευθύνη και σοβαρότητα, χωρίς να επιτρέψουμε το λεγόμενο «σύνδρομο των Βαλκανίων» να οδηγήσει στη δημιουργία ενός άλλου συνδρόμου πανικού και υστερίας. Από την άλλη όμως, δεν θα αποφύγουμε να αναλάβουμε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, προκειμένου με βάση συγκεκριμένα στοιχεία, με γνώση της πραγματικής κατάστασης να αντιμετωπίσουμε τα όποια προβλήματα έχουν προκύψει και πρέπει να δώσουμε λύσεις σε αυτά. Αυτή είναι η θέση μας. Πιστεύουμε ότι το θέμα, λόγω του χαρακτήρα του, δεν προσφέρεται για ασκήσεις μικροκομματισμού. Θεωρούμε ότι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης τη δύσκολη εκείνη περίοδο της γιουγκοσλαβικής κρίσης ήταν στάση ευθύνης και επιβεβαιώθηκε πόσο σωστή ήταν η πολιτική που χαράξαμε και ακολουθήσαμε εκείνη την περίοδο. Τώρα, με ιδιαίτερο βάρος, γιατί αυτός είναι ο σκοπός που κυρίως επιδιώκουμε να πετύχουμε στη διασφάλιση της υγείας των ένστολων και των άλλων πολιτών στην περιοχή, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου σε συνεννόηση βεβαίως με τη διεθνή κοινότητα, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Πέραν όλων αυτών που μας είπατε, δεν μας είπατε τίποτε για την καθαρά ελληνική διάσταση του θέματος, δηλαδή, για το εάν έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και πόσες -εάν είστε σε θέση να το πείτε- από αυτές τις περίφημες βόμβες ουρανίου σε ασκήσεις στο ελληνικό έδαφος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ΓΕΕΘΑ. Σε δηλώσεις που έχει κάνει ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας επίσης αναφέρεται στα θέματα αυτά. Από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι δεν έχουν χρησιμοποιηθεί βλήματα ή όπλα ακριβώς όμοια με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στην κρίση της Γιουγκοσλαβίας για βομβαρδισμούς. Είναι διαφορετική η διάμετρος των βλημάτων σε κάθε περίπτωση. Πάντως, έχουμε προμηθευτεί το 1990, 50.000 βλήματα αυτής της κατηγορίας, αυτού του είδους. Από αυτά, χρησιμοποιήθηκε από το ΓΕΝ ένας σημαντικός αριθμός, περίπου 35.000 βλημάτων, στη θαλάσσια περιοχή για εκπαιδευτικούς σκοπούς. Και βεβαίως, έχουν αποθηκευθεί 10.000 βλήματα σε ασφαλή τοποθεσία. Επίσης, 5.000 ακόμη βλήματα ήταν αποθηκευμένα, σε δύο πλοία, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς και πάλι, τα οποία μεταφέρονται, προκειμένου έτσι να υπάρχει ένας έλεγχος για το τί προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν από την παραμονή σε κάποιο χώρο αυτών των βλημάτων. Τα στοιχεία αυτά έχουν δοθεί από το ΥΠΕΘΑ και σας παραπέμπω στις σχετικές δηλώσεις που έχουν γίνει. Τα αριθμητικά δεδομένα είναι αυτά ακριβώς στα οποία αναφέρθηκα.

Επίσης, θα μου επιτρέψετε, με αφορμή την ερώτησή σας, να προλάβω ίσως και ερωτήσεις άλλων συναδέλφων σας και να σας πω ότι ένας μόνον, εξ όσων στρατιωτικών πάσχουν από λευχαιμία σήμερα, έχει για κάποια περίοδο υπηρετήσει στη Βοσνία. Δεν είναι αληθές ότι και κάποιοι άλλοι, από όσους στρατιωτικούς σήμερα πάσχουν από λευχαιμία, έχουν υπηρετήσει σε εκείνη την περιοχή. Τα κρούσματα λευχαιμίας στο Στρατό είναι 12 συνολικά για το έτος 2000. Ενας εξ αυτών στρατιωτικός, ο οποίος ήταν εθελοντής 5ετούς θητείας είχε υπηρετήσει και στη Βοσνία. Ηδη, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας συνεχίζει τους ελέγχους στον τομέα αυτό. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ μελετούν τη συχνότητα, την πυκνότητα των κρουσμάτων που έχουν εκδηλωθεί -μιλώ για τη λευχαιμία- στο σύνολο του στρατεύματος, προκειμένου μέσα από αυτή τη στατιστική μελέτη να έχουμε μια πλήρη εικόνα για να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα, το συντομότερο δυνατό. Γιατί, επαναλαμβάνω, πως εάν δεν έχεις πλήρη γνώση των δεδομένων είναι επιπόλαιο και ανεύθυνο να παίρνεις αποφάσεις.

ΜΙΧΑΗΛ: Το ΥΠΕΧΩΔΕ, τι μετρήσεις έχει κάνει; Γιατί ο κ. Λαλιώτης δεν ανακοινώνει τί μετρήσεις έκανε εκείνη την περίοδο το ΥΠΕΧΩΔΕ στη Βόρεια Ελλάδα, στα νερά, το υπέδαφος κ.λπ.;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι από την αρμόδια Επιτροπή του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ που διεξάγει έρευνες για την ατομική ενέργεια έχουν εγκατασταθεί όλοι οι μηχανισμοί μέτρησης για τη ρύπανση αυτού του είδους. Τα αποτελέσματα αυτών των μετρήσεων έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως δεν δικαιολογείται ανησυχία. Δεν είμαστε πάνω από τα όρια εκείνα τα οποία θα επέβαλαν να αναλάβουμε κάποια πρωτοβουλία. Αυτή είναι η κατηγορηματική θέση των επιστημόνων. Πρέπει να σας πω ότι η θέση αυτή εξηγήθηκε με πολλές λεπτομέρειες στη σύσκεψη που έγινε την προηγούμενη Πέμπτη, με συμμετοχή κυβερνητικών παραγόντων, αλλά και επιστημόνων. Εμείς αναμένουμε η ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία συνεργάζεται με τις ανάλογες αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών, τις έρευνες που διεξάγει και τα αποτελέσματα στα οποία οδηγείται, να τα ανακοινώσει, προκειμένου να γνωρίζουμε όλοι πως έχουν τα πράγματα. Η άγνοια ή η ημιμάθεια πολλές φορές είναι πάρα πολύ κακοί σύμβουλοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Αληθεύει ή όχι ότι από τις μετρήσεις αυτές, που κατ εντολήν του ΥΠΕΧΩΔΕ, διεξήχθησαν, και για τις οποίες ο πολίτης δεν έχει ενημερωθεί δημόσια, υπάρχει πρόβλημα στο ποταμό Αξιό;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι οι μετρήσεις οι οποίες γίνονται, κατά καιρούς, έχουν οδηγήσει σε αποτελέσματα, έχουν γίνει ανακοινώσεις από Ινστιτούτα, από καθηγητές Πανεπιστημίου. Ο διάλογος στην πανεπιστημιακή κοινότητα, μεταξύ των ειδικών, των επιστημόνων, των εμπειρογνωμόνων είναι πλούσιος. Και αυτή την περίοδο, μάλιστα, θα έλεγα, ότι έχει πάρει μια μεγάλη έκταση, γίνεται με ένταση και θα έλεγα με επιστημονικό πάθος. Εμείς συνεργαζόμαστε με όλους τους φορείς, ιδιαιτέρως με την ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, η οποία μας συμβουλεύει για το πώς έχουν τα πράγματα. Δεν έχω υπόψη μου, αυτή την ώρα, μετρήσεις οι οποίες να δείχνουν ότι έχουμε ξεπεράσει το όριο. Σας λέω ότι αναλόγως των συνθηκών που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί -αλλά όλα αυτά είναι υποθέσεις που καλό είναι να αποφύγουμε να τις συζητήσουμε εδώ- να έχεις μεταφορά αυτού του υλικού σε μια άλλη περιοχή, όταν φυσάει άνεμος ή μέσω των υδάτων ή αν επηρεαστεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Αυτά, όμως, επαναλαμβάνω είναι επιστημονικές υποθέσεις. Οι μετρήσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και τα αποτελέσματα που έχουν προσκομισθεί σε μας δείχνουν ότι δεν δικαιολογείται οποιοσδήποτε πανικός. Αυτό το οποίο, όμως, επιβάλλεται, είναι να είμαστε πολύ προσεκτικοί, προκειμένου να δούμε πώς έχουν τα πράγματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι επιστήμονες κάνουν τη δουλειά τους, όπως νομίζουν αυτοί και με βάση τους κανόνες της επιστήμης τους. Το ΥΠΕΧΩΔΕ που έχει την πολιτική ευθύνη για το περιβάλλον, ο κ. Λαλιώτης γιατί δεν κάνει μια δήλωση και να πει ότι εμείς που έχουμε την πολιτική ευθύνη για καλό περιβάλλον, δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε κ.λπ. Δεν πρέπει να ενημερωθεί ο πολίτης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την κοινή γνώμη και πιστεύω ότι έχετε κι εσείς ένα μερίδιο ευθύνης να μεταδώσετε αυτή τη θέση στους πολίτες, προκειμένου να γνωρίζουν πως έχουν τα πράγματα. Το ΥΠΕΧΩΔΕ, δια του αρμοδίου υπουργού, έχει θέσει πρώτο από όλους στη διεθνή κοινότητα το θέμα αυτό. Στον ΟΗΕ, όταν τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα από τον κ. Κολιοπάνο, μόνο ο εκπρόσωπος της Ρωσίας διατύπωσε ανάλογες παρατηρήσεις, ουδείς άλλος. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση δε, θέσαμε το θέμα και ζητήσαμε να συγκροτηθεί επιτροπή, η οποία θα προχωρήσει στην κατάρτιση μιας έκθεσης για το θέμα αυτό. Δείξαμε ευαισθησία. Το ΥΠΕΧΩΔΕ πάντοτε σε στενή συνεργασία με τους επιστημονικούς φορείς πληροφορείται πώς έχουν τα πράγματα. Μέχρι τώρα που συζητούμε, δεν έχει προκύψει ως αποτέλεσμα μιας μέτρησης, στοιχείο τέτοιο που να μας οδηγεί στο να λάβουμε άλλες πρωτοβουλίες πέραν αυτών που έχουμε αναλάβει. Είμαστε ακόμη στο στάδιο που ερευνούμε για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Γιατί εάν δεν το γνωρίζουμε αυτό δεν είναι σοβαρό να πάρουμε πρωτοβουλίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αφού είπατε ότι ο κ. Κολιοπάνος το 1999 έθεσε αυτό το θέμα και υπήρχε πρόβλημα, γιατί στείλατε φαντάρους στη Βοσνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε εφαρμογή απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, βρίσκονται οι Ελληνες στρατιώτες εκεί. Βρίσκονται στο πλαίσιο ειρηνευτικής αποστολής. Επειδή ακριβώς είχαμε αυτή την άποψη να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι που εγκυμονούνται για το περιβάλλον, για την υγεία των πολιτών προχωρήσαμε από τότε σε διάφορες μετρήσεις και ελέγχους. Οι μετρήσεις που έγιναν στις υγειονομικές υπηρεσίες δείχνουν ότι δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε ανησυχία. Αυτό το θέμα επανέρχεται. Εμείς συνεχίζουμε -γιατί ποτέ δεν σταματήσαμε- τους ελέγχους και τις μετρήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είχατε κάνει τότε μετρήσεις εκεί που πήγαν οι φαντάροι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι στρατιωτικοί, οι φαντάροι που υπηρετούν εκεί έχουν ελεγχθεί από τις υγειονομικές υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι από τις όποιες άλλες μετρήσεις που είχαν γίνει κατά καιρούς, δεν είχαν προκύψει στοιχεία τέτοια που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να έχει γίνει μια διαφορετική πολιτική επιλογή, εκείνη την περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά λέτε ότι ο κ. Κολιοπάνος έκανε παρέμβαση. Πώς έκανε παρέμβαση και γνώριζε ότι εκείνη η περιοχή ήταν επικίνδυνη και στέλνατε εκεί τους φαντάρους;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς το λέτε και το ένα και το άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη σηκώνετε τον τόνο της φωνής σας, το θέμα είναι πολύ σοβαρό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σοβαρότατο. Πεθαίνουν άνθρωποι.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ σοβαρό το θέμα, ώστε να θέλει ανάλογο σοβαρό ύφος για να το αντιμετωπίσουμε. Σας λέω, λοιπόν, ότι η ελληνική κυβέρνηση, από την ώρα που έχεις πόλεμο, έχεις βομβαρδισμό, εξέφρασε για λόγους ευαισθησίας και ευθύνης έναν προβληματισμό. Εθεσε ένα θέμα και κλήθηκε τότε ο διεθνής παράγων να αντιμετωπίσει κατάματα αυτό το πρόβλημα.

Εμείς πήραμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες με προληπτικά μέτρα και ανέφερα συγκεκριμένα παραδείγματα. Κάναμε, κατά καιρούς, μετρήσεις και ελέγχους για να γνωρίζουμε πώς έχουν τα πράγματα. Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις ενέργειές μας προς αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το χώμα που είπατε προηγουμένως, για το ότι πήγαν κάποιοι και έκαναν μετρήσεις του εδάφους, οι φαντάροι δεν κάθονται μόνο μέσα στο στρατόπεδο, πηγαίνουν και σε άλλες περιοχές και πολύ μακριά και σε τοποθεσίες που ήδη έχουν ριφθεί βόμβες. Δεν κάθονται σε ένα σημείο.

ΡΕΠΠΑΣ: Γι αυτό ακριβώς γίνεται έλεγχος. Οσον αφορά τις μετρήσεις που κάνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού για την υγεία των στρατιωτικών και των στρατιωτών, δεν έχει προκύψει πρόβλημα, το οποίο να δικαιολογεί οποιαδήποτε άλλη επιλογή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε, κύριε Υπουργέ; Δεν έχει προκύψει πρόβλημα; Ο άνθρωπος που έχει προσβληθεί από λευχαιμία στη χώρα μας και στις άλλες χώρες που είναι περισσότεροι οι προσβληθέντες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς μπορεί να πει κατηγορηματικά -μην το κάνετε κι εσείς- ότι ο λόγος για τον οποίο πάσχει ο συμπολίτης μας είναι αυτός και μόνον αυτός. Σας είπα ότι έχουμε 12 που πάσχουν, όπως και κάθε χρόνο κάποιοι πάσχουν. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Γι αυτό σας είπα ότι ολοκληρώνεται αυτή η στατιστική μελέτη. Αρα, λοιπόν, μέχρι τότε, καλό είναι να μη βγάζετε «δικαστικές αποφάσεις», κατηγορώντας και ενοχοποιώντας. Σας είπα ότι αναγνωρίζουμε πως υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα. Θα πρωτοστατήσουμε, προκειμένου να γνωρίζει η διεθνής κοινότητα και όλοι μας, πώς έχουν τα πράγματα για να αναλάβουμε τις ανάλογες δράσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τους Ελληνες φοιτητές τι σκέπτεστε να κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Προτού έχουμε υπόψη μας το σύνολο των στοιχείων τα οποία συγκροτούν την πραγματικότητα, δεν είναι δυνατό να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Δύο ερωτήσεις: Πρώτον, είπατε ότι η κυβέρνηση γνώριζε τους πιθανούς κινδύνους για τους Ελληνες φαντάρους. Ωστόσο, ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις τους προχθές το βράδυ, ερωτηθείς σχετικά είπε οτι δεν ενημερώθηκαν οι φαντάροι για πιθανούς κινδύνους από ραδιενέργεια ή από απεμπλουτισμένο ουράνιο, γιατί δεν το γνώριζαν τότε. Ενημερώθηκαν για τους ειδικούς κινδύνους που επρόκειτο να αντιμετωπίσουν σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Γιατί συνέβη αυτό, εφόσον...;

ΡΕΠΠΑΣ: Με συγχωρείτε. Στο πλαίσιο μιας ειρηνευτικής αποστολής βρίσκονται εκεί οι Ελληνες στρατιωτικοί. Και για προληπτικούς λόγους είπα ότι έχουν ληφθεί διάφορα μέτρα. Ασφαλώς, με τέτοια λεπτομέρεια και για το συγκεκριμένο στοιχείο, δεν ήταν κανείς γνώστης εκείνη την περίοδο. Το στοιχείο αυτό αναδεικνύεται τώρα. Γενικώς, όμως, για το ότι προκύπτουν κίνδυνοι μετά από τη χρήση τέτοιων όπλων, είναι κάτι το οποίο πρέπει να το εκτιμήσεις για να λάβεις κάποια μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό κινηθήκαμε. Και θα έλεγα ότι είμαστε, ίσως, από τους λίγους που έχουμε λάβει τέτοια μέτρα.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με κάποιους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενημέρωσης. Το επιβεβαιώνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, κατά καιρούς, συναντά διάφορους παράγοντες της ελληνικής κοινωνίας, όπως επιχειρηματίες. Αυτό πάντοτε γινόταν και θα συνεχίσει να γίνεται. Δεν θεωρώ ότι είναι ειδικό θέμα προς συζήτηση. Ο Πρωθυπουργός πρέπει να συζητά με ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς, προκειμένου να τους ενημερώνει για το τι συμβαίνει και να ακούει και τις δικές τους απόψεις.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Είχε κάποιες συναντήσεις, αυτές τις ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Είχε και θα συνεχίσει να έχει συναντήσεις αυτού του είδους ο Πρωθυπουργός.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Μετά από όλα αυτά μπαίνει ζήτημα απόσυρσης των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων από την περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό το θέμα θα το συζητήσουμε και πάλι, μεθαύριο, στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Πρέπει να έχουμε υπόψη μας τα πλήρη στοιχεία, προκειμένου να λάβουμε μια τελική απόφαση. Η απόφαση αυτή έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Δεν μπορεί μια τέτοια απόφαση να ληφθεί, χωρίς να γνωρίζουμε όλα εκείνα τα στοιχεία τα οποία να δικαιολογούν αυτή την απόφαση.

ΚΑΠΠΟΣ: Μπορεί να μας δώσει η κυβέρνηση τον αριθμό των ανδρών, των στελεχών των εκστρατευτικών σωμάτων που βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία που έχουν ζητήσει να επαναπατριστούν; Και ένα δεύτερο που θα ήθελα να ρωτήσω, είναι εάν έχουν γίνει μετρήσεις στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο που έγιναν ασκήσεις και έχουν πέσει δεκάδες χιλιάδες βλήματα, όπως κι εσείς αναφέρατε στην αρχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τις μετρήσεις στον ελληνικό χώρο, έχουν γίνει κυρίως στην παραμεθόριο ζώνη. Θα γίνουν και μετρήσεις όπου αλλού χρειάζεται. Κατά τα άλλα, σε σχέση με το "αίτημα" που ίσως κάποιοι έχουν διατυπώσει, δεν έχω να σας δώσω κανένα στοιχείο. Μπορείτε να απευθυνθείτε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Απλά, κάνω την παρατήρηση ότι οι στρατιώτες ή τα στελέχη του στρατού υπηρετούν τη θητεία τους ή βρίσκονται στο πλαίσιο μιας αποστολής σε μια περιοχή εκτός Ελλάδας. Αρα, ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντά τους. Η διαφύλαξη της υγείας τους είναι και δικό μας μέλημα. Μέλημα της κυβέρνησης, της Πολιτείας, της πατρίδας μας και στην κατεύθυνση αυτή, θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον από πού είναι τα βλήματα αυτά που έχει το Ναυτικό; Δεύτερον, αν μέσα στους 12 που πάσχουν από λευχαιμία είναι και ναυτικοί που συμμετείχαν σε γυμνάσια, στα οποία χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα βλήματα. Τρίτον, εάν στις μετρήσεις του 1990 για παράδειγμα, πόσες περιπτώσεις λευχαιμίας είχαμε. Και τέταρτον, ποιες περιοχές εννοείτε όταν μιλάτε για παραμεθόριες ζώνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ τη Βόρεια Ελλάδα, στα σύνορα με τα Σκόπια και την Αλβανία. Πρέπει πάντως να σας πω ότι αυτό το πρόβλημα προκαλείται όταν έχουμε πρόσκρουση και έκρηξη των βλημάτων.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, σας είπα ότι το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας διενεργεί τέτοιους ελέγχους και κάνει στατιστικές μελέτες, προκειμένου να γνωρίζει τα στοιχεία κάθε έτους. Αυτή την ώρα, δεν έχω στοιχεία στη διάθεσή μου. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις.

Οσον αφορά την προέλευση των βλημάτων αυτών, δεν γνωρίζω να σας πω λεπτομέρειες. Γνωρίζω, όμως, ότι παράγονται στις ΗΠΑ.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα ήθελα να σχολιάσετε τις δηλώσεις Τζεμ, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσαρτήσει τα εδάφη που κρατούνται από τον Ντενκτάς, εφόσον προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, πριν από τη λύση του Κυπριακού. Και δεύτερον, θα ήθελα να σας πω ότι είναι τεράστιο το θέμα του Ελληνοκύπριου Τζιακούρμα που κρατείται από τις κατοχικές αρχές και είναι άρρωστος. Εχουμε γεγονότα στην Κύπρο και θα ήθελα να ξέρω τι θα γίνει με αυτή την υπόθεση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, η Κυπριακή κυβέρνηση, που το παρακολουθεί και μας ενημερώνει, κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Οι χειρισμοί πρέπει να είναι τέτοιοι, ώστε να διασφαλίζουν και την υγεία και την ελευθερία γι` αυτόν τον πολίτη. Ταυτόχρονα, όμως, δεν θα πρέπει να δώσουμε οποιοδήποτε πρόσχημα στην άλλη πλευρά να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της και να προσέλθει και να λάβει μέρος σε συνομιλίες για την αντιμετώπιση και τη λύση του Κυπριακού.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, οι δηλώσεις στις οποίες αναφέρεστε, είναι πραγματικά απαράδεκτες. Αν έχει αποφασίσει κάτι τέτοιο η Τουρκία, σημαίνει ότι έχει αποφασίσει ταυτοχρόνως να μην προχωρήσει στην ευρωπαϊκή διαδικασία, να μην ενταχθεί δηλαδή στην Ε.Ε. Γιατί, η Ε.Ε. έχει πάρει συγκεκριμένη απόφαση για το θέμα αυτό. Εχει αποσυνδέσει την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. από την επίλυση του Κυπριακού, ως προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θεωρώ ότι λόγοι τακτικής οδηγούν τους αξιωματούχους της Τουρκίας σε τέτοιες δηλώσεις. Εκτός αν η Τουρκία έχει πάρει αποφάσεις να αλλάξει τον προσανατολισμό στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής της. Αλλά, νομίζω ότι τέτοιες αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Η Τουρκία δεν θα αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες της. Βρίσκεται απέναντι σε μια πραγματικότητα την οποία, αντί να αποφεύγει να αντιμετωπίσει, καλό είναι να τη δει με ψύχραιμο μάτι, να την αναλύσει και να πάρει τις σωστές και συμφέρουσες αποφάσεις της και για την ίδια και τη Διεθνή Κοινότητα και για εμάς.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη σημερινή συνέντευξη στα "ΝΕΑ" του κ. Σταθόπουλου, ο οποίος προχωρεί σε μια αυτοκριτική, λέγοντας ότι στην πορεία της θητείας του στο Υπουργείο Δικαιοσύνης διαπίστωσε και ο ίδιος ότι είχε έναν προβληματικό συντονισμό με τους συναδέλφους του, τον οποίο θεωρεί ότι μπορεί να ανατρέψει. Αυτή η αυτοκριτική του, ο προβληματικός συντονισμός, έβλαψε την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συμμετοχή του κ. Σταθόπουλου στο κυβερνητικό σχήμα, όχι μόνο δεν έχει βλάψει την κυβέρνηση, αλλά την έχει ωφελήσει. Απόδειξη αυτού είναι ότι συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ως Υπουργός Δικαιοσύνης.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε με ποιούς επιχειρηματίες συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα άλλο σχόλιο ή να δώσω συνέχεια σε αυτή τη συζήτηση. Είναι κάτι το οποίο, εφόσον ο Πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να το χειριστεί με ένα συγκεκριμένο τρόπο, έτσι θα εξελιχθεί.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Δεν είναι κακό να πείτε με ποιους συναντήθηκε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν είναι κακό, αλλά δεν μπορεί να αποτελέσει ειδικό θέμα συζήτησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κρύβετε με ποιούς συναντήθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι. Αλλά, είναι πρώτη φορά που βλέπω ένα τόσο έντονο ενδιαφέρον για να συζητήσουμε ένα θέμα το οποίο επαναλαμβάνεται.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Την προηγούμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον κ. Κόκκαλη. Αμέσως μετά τη συνάντηση, θέλω να μου πείτε, αν υπήρχε κάποια σκοπιμότητα για το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε τη συνάντηση, τη στιγμή που ήταν καταγεγραμμένη και σε τηλεοπτική κάμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι αυτό το θέμα το χειρίζεται ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι θέμα προς συζήτηση. Δεν μπορεί να είμαστε ενημερωμένοι, ανά πάσα στιγμή, για το ποιες συναντήσεις γίνονται.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν έχετε διαθέσιμα κάποια στοιχεία, όσον αφορά τα βλήματα που χρησιμοποιήθηκαν από το Πολεμικό Ναυτικό και αν στις 12 περιπτώσεις λευχαιμίας που έχουμε αυτή τη στιγμή, υπάρχουν κάποιοι που ανήκαν σε πληρώματα...

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Αλλά, σας είπα ότι από την ώρα που τέθηκε αυτό το θέμα με αυτό τον τρόπο, οι έρευνες που γίνονται κλιμακώνονται και θα γίνουν σε πολύ μεγαλύτερη έκταση, θα αφορούν περισσότερους, σε σχέση με το παρελθόν. Αρα, λοιπόν, αυτό το θέμα, παρά το ότι από την πρώτη στιγμή μπορούσε κάποιος να υποθέσει ότι δημιουργούνται κίνδυνοι μετά από βομβαρδισμούς, τώρα μπαίνει στην ημερήσια διάταξη πολύ πιο επιτακτικά.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Τα υπόλοιπα βλήματα που υπάρχουν, σκέφτεστε να τα αποσύρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι θα γίνουν μετρήσεις. Εχουν γίνει, ήδη, μετρήσεις και σε κάποιους χώρους, όπου είναι αποθηκευμένα αυτά τα βλήματα, για να δούμε τι προβλήματα δημιουργούνται.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τους τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι κατοικούν σε αυτές τις περιοχές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε απόλυτο δίκιο. Και θα παρατηρήσατε, ίσως, στις απαντήσεις που έδωσα, ότι μίλησα για την υγεία και των πολιτών, πέρα των στρατιωτών, σε αυτές τις περιοχές. Στο πλαίσιο της συζήτησης που είχε και σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών με τη συνάδελφό του, προεδρεύουσα της Ε.Ε. στο Συμβούλιο Υπουργών, έθεσε και αυτό το θέμα, της επιβάρυνσης, δηλαδή, του περιβάλλοντος στην περιοχή και μίλησε για τους κινδύνους που εγκυμονεί η χρήση αυτών των όπλων για τους πολίτες που ζουν εκεί. Και βεβαίως, τις επόμενες ημέρες, επειδή υπάρχει μια τακτική επικοινωνία του Υπουργού Εξωτερικών με την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας και των άλλων χωρών, μεταξύ των άλλων, θα συζητηθεί και αυτό το θέμα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή έγιναν οι σχετικές δηλώσεις, επιβεβαιώνετε ότι υπήρξαν υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι τον Απρίλη και το Μάη του @99, κατά τη διάρκεια δηλαδή των βομβαρδισμών, διαφώνησαν με τη ρίψη βομβών;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι όλες οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί σε κυβερνητικά όργανα, στο ΚΥΣΕΑ, για παράδειγμα, μιας και μιλούμε για το συγκεκριμένο ζήτημα, είναι αποφάσεις που έχουν ληφθεί ομοφώνως. Κατά τα άλλα, αν θέλετε και μια πολιτική θέση, ένα πολιτικό σχόλιο, μπορώ να σας πω, βεβαίως, ότι η Ελλάδα πάντοτε διαφωνούσε με τους βομβαρδισμούς και με τη χρήση στρατιωτικών μέσων για την αντιμετώπιση της γιουγκοσλαβικής κρίσης. Αυτό το είχαμε πει από τότε. Μπορώ να σας παραπέμψω σε δηλώσεις που είχαμε κάνει εκείνη την περίοδο σε διάφορους τόνους ή να έχω, αύριο κιόλας, στη διάθεσή σας τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν αυτά που λέω. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς οι αποφάσεις που έχουμε πάρει στα κυβερνητικά όργανα, είναι αποφάσεις που ελήφθησαν ομοφώνως.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο ρωτώ. Υπήρξαν προβληματισμοί από στελέχη της κυβέρνησης, κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών, για τη ρίψη τέτοιων βομβών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενώ έχουμε δεδομένη μια απόφαση που έχει λάβει η κυβέρνηση, ζητάτε να σας περιγράψω τη συζήτηση που έγινε, για δύο-τρεις ώρες, προκειμένου να καταλήξουμε σε μια απόφαση. Σας λέω ότι ουδείς είναι ευτυχής, όταν πρόκειται να ξεσπάσει πολεμική κρίση. Ουδείς είναι ευτυχής, όταν η επιλογή είναι βομβαρδισμοί ή χρήση τέτοιων όπλων.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Τηρούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες στοιχεία για την εμφάνιση λευχαιμίας και καρκίνου...;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε σχετική ερώτηση. Αυτή η στατιστική μελέτη θα μας βοηθήσει, με ορθά συμπεράσματα, να λάβουμε πρωτοβουλίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι ο κ. Κολιοπάνος το 1999 είχε κάνει αυτή την παρέμβαση. Την ίδια περίοδο, ο κ. Αποστολάκης έλεγε, για τις ίδιες βόμβες, ότι περιορίζονται σε υλικές καταστροφές και δεν είναι επικίνδυνες, σε καμία περίπτωση, για μόλυνση της ατμόσφαιρας. Γιατί, από τη μία πλευρά, ο ένας διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα και ο άλλος διαμαρτυρόταν στον ΟΗΕ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κατέθεσε κάποιος στοιχεία και συγκεκριμένα ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, ούτε διατύπωσε κάποια διαμαρτυρία. Εθεσε ένα θέμα, έναν προβληματισμό -αφού αυτό συζητιόταν σε αυτά τα Οργανα- ο οποίος υπήρχε στην κυβέρνησή μας, για το ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτή τη διάσταση για να δούμε τι προβλήματα έχουν δημιουργηθεί. Αυτό είναι το νόημα. Μην το βλέπετε σαν κάτι το οποίο θα πρέπει να το καυτηριάζουμε σαν να είναι κάτι αρνητικό, ενώ πρωτοπόρησε η Ελλάδα σε αυτό το θέμα. Ουδείς γνώριζε όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία αναπόδραστα θα οδηγούσαν στη λήψη μιας απόφασης, να μη σταλούν, ίσως, εκεί δυνάμεις ή οι δυνάμεις που είναι εκεί να κληθούν να αποχωρήσουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ποιές ελληνικές θαλάσσιες περιοχές έπεσαν αυτά τα βλήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπου έχουν γίνει ασκήσεις του ΓΕΝ, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν χρησιμοποιηθεί και αυτά τα βλήματα. Δεν μπορώ να σας αναφέρω τώρα όλες τις περιοχές όπου το ΓΕΝ έκανε ασκήσεις.

ΚΑΠΠΟΣ: Συναρτήσατε, προηγουμένως, απόπειρα ή πράξη προσάρτησης των κατεχόμενων της Κύπρου με δυσμενείς επιπτώσεις στην ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας. Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν μια τέτοια ενέργεια θα ενεργοποιούσε το κυβερνητικό δόγμα, όπως είχε διατυπώσει ο Ανδρέας Παπανδρέου, περί casus belli.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τα θέματα αυτά. Παραμένουμε σταθερά σε αυτή τη θέση. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 8 January 2001 - 16:05:30 UTC