Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκε αποκλειστικά ο Προϋπολογισμός του κράτους για το επόμενο έτος. Η συζήτηση θα γίνει πιο εκτεταμένα στην αυριανή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μετά το πέρας της οποίας θα γίνουν αναλυτικά οι σχετικές δηλώσεις επί όλων των θεμάτων που θα αποφασιστούν. Μιλώ πάντα για τον Προϋπολογισμό.

Μένοντας σε ορισμένους γενικούς άξονες, μπορώ να αναφέρω ότι ο Προϋπολογισμός που πρόκειται να κατατεθεί αύριο στη Βουλή, είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός της εντός ΟΝΕ Ελλάδας. Είναι ο πρώτος Προϋπολογισμός μιας νέας περιόδου, είναι ο πρώτος κρατικός Προϋπολογισμός που παρουσιάζει χαρακτηριστικά, όπως π.χ. ότι είναι πλεονασματικός μετά από 35 χρόνια. Τα στοιχεία πείθουν ότι έχουμε δημιουργήσει ένα κεκτημένο ισχυρής οικονομίας, που αποτελεί και την καλύτερη αφετηρία για τους στόχους που επιθυμούμε να επιτύχουμε την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με όσα έχουμε εξαγγείλει προεκλογικά, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουμε λάβει για συναφή θέματα στο υπουργικό συμβούλιο.

Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι Προϋπολογισμός κοινωνικής δικαιοσύνης και ευαισθησίας, γιατί σειρά μέτρων αφορά τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες της ελληνικής κοινωνίας. Είναι Προϋπολογισμός σταθερότητας, γιατί αναδεικνύει ανάγλυφα τα αποτελέσματα της εξυγίανσης που έχουμε επιτύχει, όσον αφορά την οικονομία μας. Είναι Προϋπολογισμός ανάπτυξης, αφού για άλλη μια φορά επιτυγχάνουμε ακόμη υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Το 1999 ο ρυθμός ανάπτυξης κινήθηκε σε ποσοστό 4,1% του ΑΕΠ. Ο στόχος είναι εφικτός για τον επόμενο χρόνο. Είναι, ο ρυθμός ανάπτυξης να κινηθεί σε επίπεδο 5%. Αντιλαμβάνεστε ποιες είναι οι θετικές συνέπειες της εξέλιξης αυτής για την αντιμετώπιση σειράς θεμάτων. Αρκούμαι να αναφέρω αυτό που ενδιαφέρει όλους μας, την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας.

Ο Προϋπολογισμός αυτός είναι Προϋπολογισμός συνέπειας, γιατί όπως ακριβώς είχαμε εξαγγείλει και δεσμευτεί δεν προβλέπει νέους φόρους. Αντιθέτως, με τον Προϋπολογισμό αυτό στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης οδηγούμαστε σε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις, που αφορούν ιδιαιτέρως συμπολίτες μας που ανήκουν στα στρώματα με τα χαμηλότερα εισοδήματα.

@Όπως σας είπα ο Προϋπολογισμός είναι ο πρώτος πλεονασματικός, εδώ και αρκετές δεκαετίες. Παρουσιάζει ένα πλεόνασμα περίπου 200 δισεκατομμυρίων δραχμών, σε ποσοστό δηλαδή 0,5% του ΑΕΠ. Και αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό επίτευγμα. Ανοίγει ένας νέος κύκλος. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε οι Προϋπολογισμοί του ελληνικού κράτους να είναι εφεξής πάντοτε πλεονασματικοί. Να μπορούμε έτσι να εξυπηρετούμε τα χρέη που έχει η χώρα μας, από τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να υπονομεύεται η αναπτυξιακή πορεία της, χωρίς ταυτόχρονα να στερούμαστε πόρων για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική, βοηθώντας τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη αυτής της βοήθειας.

Το κοινωνικό χρώμα αυτού του Προϋπολογισμού φαίνεται ιδιαιτέρως από τα εξής στοιχεία:

-Αυξάνεται σε ποσοστό 30% το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που αφορά περίπου 400.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

-Αυξάνεται κατά 5.000 δραχμές μηνιαίως η σύνταξη που χορηγείται στους συνταξιούχους του ΟΓΑ, που είναι περίπου 800.000.

-Τιμαριθμοποιείται η φορολογική κλίμακα σε ποσοστό 5% πάνω από τον πληθωρισμό που σημειώσαμε την περίοδο αυτή.

-Αυξάνεται το αφορολόγητο όριο κατά 400.000 δραχμές.

Αυτά τα οποία ενδεικτικά αναφέρω, αποτελούν αδιάψευστα στοιχεία για την πρόοδο που έχει επιτελέσει η ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα για την ευαισθησία που δείχνει η κυβέρνηση, προκειμένου να βοηθήσει συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες ζωής.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης αποφασίστηκε, κατ` αρχάς @αύριο θα αποφασιστούν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του μέτρου- να χορηγηθεί ένα έκτακτο επίδομα θέρμανσης, όπως το ονομάζουμε, σε κατηγορίες συμπολιτών μας, μετά την αρνητική εξέλιξη που σημειώθηκε με τη διατήρηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Θα περιοριστώ σε αυτά, προσθέτοντας μόνον ότι έγινε επίσης μνεία στις τρέχουσες εξελίξεις, όσον αφορά την τιμή του πετρελαίου και την τιμή του δολαρίου. Εκτιμήθηκε ότι το πετρέλαιο θα έχει τιμή που θα κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα για αρκετούς μήνες. Οι προβλέψεις, δηλαδή, είναι -θα έλεγα- περισσότερο δυσοίωνες, σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις που είχαν γίνει. Όπως, επίσης, φαίνεται ότι και το «ΕΥΡΩ» παραμένει σε επίπεδα χαμηλότερα των αναμενόμενων. Εκτιμάται ότι ο σημαντικός, ίσως ο καθοριστικότερος όλων, λόγος γι αυτή την εξέλιξη, είναι το ότι δεν έχει υλική υπόσταση το νόμισμα αυτό, που χρησιμοποιείται λογιστικά μόνο. Εκτιμάται ότι από το 2002 που θα χρησιμοποιηθεί ως φυσικό νόμισμα, η πορεία αυτή θα αντιστραφεί θεαματικά.

Οι δυσχέρειες που δημιουργούνται για όλες τις οικονομίες και για την ελληνική, μετά από τις τελευταίες εξελίξεις, είναι χαρακτηριστικό ότι αντιμετωπίζονται από τη χώρα μας, με έναν τρόπο που αποδεικνύει και αυτός τα οικονομικά επιτεύγματα. Το επίδομα, φερ ειπείν, θέρμανσης για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης ανάγκης, είναι κάτι που θεσπίζεται στη χώρα μας. Δεν υπάρχει ανάλογο μέτρο σε άλλες χώρες της Ε.Ε. ή τα μέτρα που λαμβάνονται σε άλλες χώρες της Ε.Ε., στο Βέλγιο για παράδειγμα ή σε κάποιες άλλες χώρες, αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και λιγότερο τα νοικοκυριά. Δικός μας στόχος είναι να βοηθήσουμε, κυρίως, τους συμπολίτες μας που έχουν χαμηλό εισόδημα και θίγεται ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους από την υψηλή αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Ολη η συζήτηση περιορίστηκε και επικεντρώθηκε στο θέμα του Προϋπολογισμού. Αρκούμαι, λοιπόν, σε αυτά που σας είπα, επιφυλασσόμενος να επανέλθουμε αύριο με περισσότερα στοιχεία, μετά τις αποφάσεις που θα λάβουμε.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επανέρχομαι στο χθεσινό θέμα. Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον κ. Γιλμάζ, μετά από αυτό που είπε και χαρακτήρισε τους Ελληνες, ούτε λίγο, ούτε πολύ απατεώνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντήσαμε σε αυτό το θέμα, χθες. Παραμένουμε σε αυτή τη θέση. Η κυβέρνησή μας @το γνωρίζετε αυτό- δεν αλλάζει θέση από μέρα σε μέρα, όπως συμβαίνει σε άλλες παρατάξεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, θα συναντηθεί; Δεν φοβάται μήπως βγει με έξι δάκτυλα, μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι ο Πρωθυπουργός δεν φοβάται, όπως ίσως φοβούνται κάποιοι άλλοι, συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους, γιατί πάντα προωθεί μια πολιτική αρχών, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Η πολιτική αυτή έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο που βέβαια πρέπει και στην πράξη να αποδεικνύεται. Ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει μια θέση από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του: Οτι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα στις εξελίξεις. Θα είμαστε παρόντες κι εκεί, με τον τρόπο που επιβάλλει το εθνικό συμφέρον. Η Ελλάδα δεν φοβάται.

ΜΟΥΡΤΗΣ: Χθες, είπατε πως αν είναι έτσι οι δηλώσεις του κ. Γιλμάζ, μήπως είχατε την ευκαιρία στο μεταξύ, να διαπιστώσετε εάν είναι έτσι@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετικό ερώτημα. Παραμένω σε αυτή την απάντηση.

ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για όσα είπε ο κ. Ντενκτάς σε συνέντευξή του σε κυριακάτικο φύλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει για όλα αυτά τα θέματα. Ο κ. Ντενκτάς είναι αποδεδειγμένα ένας αρνητικός παράγοντας στην προσπάθεια που καταβάλλει η διεθνής κοινότητα για την αντιμετώπιση και επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Είναι εξ εκείνων που δεν νομιμοποιούνται να ομιλούν εν ονόματι του κυπριακού θέματος, γιατί η όλη πολιτική στάση του επιβαρύνει αυτή την προσπάθεια.

Με αυτή την έννοια, λοιπόν, θα πρέπει μάλλον να δίνει εξηγήσεις, παρά να καταγγέλλει ή να ζητά από άλλους εξηγήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Παρά τα όσα μας αναφέρατε για τον Προϋπολογισμό, εν τούτοις αναφέρω ένα στοιχείο το οποίο δεν είναι ευοίωνο για το Χρηματιστήριο. Τα έσοδα από τη φορολογία είναι σχεδόν στο ήμισυ από τα περσινά. Δηλαδή, η κυβέρνηση προβλέπει ότι δεν θα πάει καλά το Χρηματιστήριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μια υστέρηση εσόδων από τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών που φτάνει περίπου τα 150 δισ. δραχμές, σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις. Ευτυχώς, όμως, έχουμε ένα πολύ ικανοποιητικό αποτέλεσμα στα έσοδα, λόγω της πολύ πιο παραγωγικής λειτουργίας των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους μας, με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται οποιοσδήποτε κίνδυνος από την υστέρηση αυτή στο συγκεκριμένο τομέα για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής, όπως την είχαμε εξαγγείλει. Ασφαλώς, οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο εκτιμώνται σε νέα βάση. Και με βάση τη λειτουργία του, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού κάνει τις προβλέψεις της για το επόμενο έτος.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Στην προηγούμενη ερώτηση για τον κ. Γιλμάζ, είπατε ότι "ο Πρωθυπουργός δεν φοβάται, η Ελλάδα δεν φοβάται". Τι νόημα έχει, μετά από αυτές τις σκληρές δηλώσεις του κ. Γιλμάζ, να συναντηθεί ο Πρωθυπουργός μαζί του; Τι περιμένει η Ελλάδα από αυτή τη συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν χάνει την ευκαιρία να κάνει γνωστές τις θέσεις της σε κάθε αποδέκτη και να δηλώνει ευθέως ότι είναι μια χώρα που επιθυμεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, προωθεί τη φιλία, την καλή γειτονία και τη συνεργασία και απαιτεί να δείχνουν ανάλογη συμπεριφορά και οι άλλες χώρες, έχοντας τους ίδιους στόχους. Ταυτόχρονα, σε κάθε ευκαιρία, θα επισημαίνουμε τις ευθύνες που έχουν όλοι εκείνοι, οι οποίοι με την αρνητική στάση τους δεν διευκολύνουν μια εξέλιξη προς αυτή την κατεύθυνση. Εχουμε υποχρέωση να το κάνουμε αυτό. Είναι ο καλύτερος τρόπος -επαναλαμβάνω- να είμαστε παρόντες, να διατυπώνουμε τις απόψεις μας, να αναπτύσσουμε τα επιχειρήματά μας. Πιστεύουμε ότι έτσι διασφαλίζουμε καλύτερα το εθνικό συμφέρον.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Το έκτακτο επίδομα θέρμανσης που θα δώσει η κυβέρνηση θα είναι πάνω από 50.000;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι οι λεπτομέρειες για το θέμα αυτό θα συζητηθούν και θα αποφασιστούν αύριο.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει αποφασιστεί το ύψος του επιδόματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα πρέπει να εκτιμηθεί ποιος είναι ο αριθμός των συμπολιτών μας που δικαιούνται αυτό το επίδομα. Με ποιο τρόπο θα δοθεί, βάσει ίσως κάποιας κλιμάκωσης. Τότε και μόνο τότε θα γνωρίζουμε ποιο θα είναι το ακριβές ποσό που θα εισπράξει κάθε δικαιούχος. Ολα αυτά, θα τα αντιμετωπίσουμε στο πλαίσιο της αυριανής συζήτησης.

ΦΙΛΗΣ: Οι πληροφορίες λένε ότι ο Πρωθυπουργός δέχεται αντικρουόμενες εισηγήσεις ως βάση της ομιλίας που θα εξαγγείλει, την Παρασκευή, στη συνδιάσκεψη για τα εργασιακά που διοργανώνει το κυβερνών κόμμα. Υπάρχει κάτι σαφέστερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε εξαγγείλει πως αυτή η τετραετία είναι για μας τετραετία απασχόλησης. Γνωρίζετε ότι μετά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το περασμένο καλοκαίρι, έχει ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος μεταξύ των φορέων, προκειμένου να βρούμε τις καλύτερες λύσεις, με ευρύτατη συναίνεση, για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που μαστίζει τη χώρα μας. Το αναγνωρίζουμε αυτό. Βεβαίως, μιλούν αυτοί που εκπροσωπούν συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, που όμως έχουν εργασία. Ο διάλογος, όμως, αυτός πρέπει να αφορά κυρίως αυτούς που βρίσκονται εκτός των τειχών, τους μακροχρόνια άνεργους, ιδιαιτέρως τους νέους της πατρίδας μας που δεν έχουν εργασία. Ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του την Παρασκευή -και δεν είναι του παρόντος να μιλήσω για το περιεχόμενο αυτής της ομιλίας- θα αναφερθεί σε όλα αυτά τα θέματα, με βάση όσα είχαν περιληφθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι η βάση των δεσμεύσεών μας, άρα και η βάση της πολιτικής που θα εφαρμόσουμε. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της πολιτικής θα κινηθεί η ομιλία του Πρωθυπουργού.

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση ισχυρίζεται, όπως είπατε, ότι επιδίωξή της, με το νέο νόμο για τα εργασιακά, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας. Ωστόσο, υπάρχει μια διάσταση με βάση τα όσα είχατε πει εσείς και οι διάφοροι κοινωνικοί φορείς, σχετικά με τις κυβερνητικές προτάσεις. Θέλουμε να ξέρουμε αν υπάρχει κάποια αναμόρφωση ή κάποια υποχώρηση από τις αρχικές προτάσεις της κυβέρνησης με βάση το δημόσιο διάλογο και αν σας προβληματίζει το γεγονός ότι πολλές δημοσκοπήσεις δείχνουν με ένα εύρημα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταλογίζει στην κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει αποφάσεις για το θέμα της ακρίβειας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, δεν υπάρχει σύμπτωση απόψεων, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης και των κοινωνικών φορέων. Αυτό το οποίο πρέπει να πω είναι ότι κάποια στιγμή, όχι στο απώτερο μέλλον, αυτή την περίοδο, θα πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, γιατί πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή μία πολιτική. Αυτήν που θα συμφωνήσουμε -μακάρι να προκύψει τέτοια συμφωνία- αυτήν που θεωρούμε σωστή. Γατί δεν υπάρχει περιθώριο αδράνειας ή απουσίας από την αντιμετώπιση της ανεργίας. Κατά τα άλλα, πρέπει να σας πω ότι έχουμε αποφασίσει το πλαίσιο, ώστε να το συζητήσουμε με τους κοινωνικούς εταίρους. Εχουμε βούληση και αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένα μέτρα, με την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου συζητήσεων, αναλαμβάνοντας, όπου χρειάζεται, τις ανάλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Γιατί, αυτό το οποίο δεν πρέπει να κάνουμε είναι να παραμείνουμε "αδρανείς". Το πρόβλημα υπάρχει, μεγαλώνει, χρειάζεται να το αντιμετωπίσουμε και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις και να δράσουμε τώρα, όχι αύριο. Οσον αφορά το θέμα της ακρίβειας στο οποίο αναφερθήκατε, θα επισημάνω ότι ο χαμηλός πληθωρισμός, που έχουμε επιτύχει τα τελευταία χρόνια, αντιλαμβάνεστε πως είναι μια δικλείδα ασφάλειας -θα το ονόμαζα έτσι- ώστε να μην εξανεμίζονται τα εισοδήματα. Θα έλεγα, όμως, ότι η λέξη "ακρίβεια" -το γνωρίζετε πολύ καλά- έχει εξαφανιστεί, τα τελευταία χρόνια, από το λεξιλόγιο των Ελλήνων ή και από τους τίτλους των εφημερίδων. Ζητώ από σας να παρουσιάσετε μια εφημερίδα η οποία, ενόψει εορτών, Χριστουγέννων, Πάσχα ή άλλων αργιών που υπάρχει μια αυξημένη κατανάλωση και ζήτηση προϊόντων, έχει υιοθετήσει τέτοιους τίτλους, πράγμα το οποίο ήταν κανόνας πριν τέσσερα ή πέντε χρόνια. Αντιλαμβάνεστε πως έχει συντελεστεί σημαντική πρόοδος και αυτό δείχνει πως έχουμε πετύχει την εξυγίανση της οικονομίας, πως είναι κεκτημένο η ισχυρή οικονομία με αναπτυξιακούς ρυθμούς, που είναι πρωτοφανείς στο πλαίσιο της Ε.Ε. Και είναι σημαντικό ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, ώστε το φαινόμενο αυτό να μην είναι περιστασιακό, αλλά να αποτελέσει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια.

ΦΙΛΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, σχετικά με το ΕΣΡ, που θα γίνει συζήτηση και στη Βουλή. Χθες, υπήρξε μια συνάντηση του κ. Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Βουλής. Θέλω να γνωρίζω αν ο Πρόεδρος της Βουλής είναι εν γνώσει και συμφωνεί με τις συζητούμενες ρυθμίσεις, σχετικά με τον τρόπο επιλογής των μελών του ΕΣΡ και τον τρόπο ορισμού του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ. Αν, δηλαδή, συμφωνεί ότι δεν πρέπει να έχει αυτήν την αρμοδιότητα να ορίζει αυτός τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο, όπως ισχύει μέχρι σήμερα και αν υπάρχει κάποια εκτίμηση από εσάς για την επιχείρηση αυτή του διαβήματος του κ. Καραμανλή στον Πρόεδρο της Βουλής.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ρύθμιση που έχει αποτυπωθεί στο κείμενο απόφασης της Επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, αλλά και η διάταξη που ψήφισε η Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, αναφέρονται και οι δύο στη διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων ως του Οργάνου, μέσω του οποίου θα επιλέγονται ο Πρόεδρος, ο Αντιπρόεδρος και τα μέλη του ΕΣΡ. Ο Πρόεδρος της Βουλής, ασφαλώς, γνωρίζει αυτές τις διατάξεις. Πρέπει να σας πω ότι συμφωνεί με το ότι πρέπει η διάσκεψη των Προέδρων να είναι το Οργανο που θα επιλέγει τους επικεφαλής και τα μέλη του ΕΣΡ. Η επίσκεψη, χθες, του κ. Καραμανλή στον κ. Κακλαμάνη, έγινε για λόγους εντυπώσεων. Ηταν, όμως, αποκαλυπτικό το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής, με τη δήλωσή του, απέδειξε για μια ακόμη φορά πως αγνοεί τη νομοθεσία που ισχύει στη χώρα μας για τη λειτουργία των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Ζήτησε, φερ` ειπείν, να εκχωρηθεί στο ΕΣΡ αρμοδιότητα, την οποία το ΕΣΡ έχει εδώ και πολλά χρόνια. Εμφανίστηκε με ιδιαιτέρως αντιφατικές θέσεις: Από τη μία αναφέρθηκε στην ανάγκη να εκχωρηθούν τώρα οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, με κατάργηση του σήμερα προβλεπόμενου έλεγχου νομιμότητας των αποφάσεων του ΕΣΡ από τον Υπουργό Τύπου. Από την άλλη, την ίδια στιγμή ζητά τη χρονική μετάθεση της συζήτησης του νομοσχεδίου για κάποιους μήνες. Και πάντως, μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και ψήφισης των υπό αναθεώρησης διατάξεων του Συντάγματος. Από τη μία, λοιπόν, ζητούν να εκχωρήσουμε τις αρμοδιότητες, από την άλλη ζητούν να μη συζητήσουμε το νομοσχέδιο. Αυτό δείχνει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία προγραμματικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Κινείται με τρόπο σπασμωδικό, μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων, γιατί η μικροκομματική σκοπιμότητα και μόνο, είναι αυτή που καθορίζει την πολιτική στάση της κάθε μέρα και τίποτα άλλο.

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς σχολιάζει η κυβέρνηση τον παραλληλισμό του κ. Πασχαλίδη, μεταξύ των Ολυμπιονικών και της μαθητικής επίδοσης του νεαρού Αλβανού, για το τι είναι καλύτερο, με αφορμή την υπόθεση της σημαίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας έχει τιμήσει με τρόπο ξεχωριστό τους Ελληνες Ολυμπιονίκες. Μας έκαναν υπερήφανους γιατί σε όλο τον κόσμο έδειξαν πως ο ελληνικός αθλητισμός αξίζει να βρίσκεται στο βάθρο. Η Ελλάδα των Ολυμπιονικών είναι η Ελλάδα όλων μας. Από την άλλη ένας μαθητής, ένας νέος που ζει στην πατρίδα μας αξιοποιεί τις δυνατότητες που του προσφέρει το εκπαιδευτικό μας σύστημα και αριστεύει. Αυτό είναι πηγή ικανοποίησης για τον ίδιο, γιατί αμείβεται η προσπάθειά του με αυτό τον τρόπο. Ικανοποιεί, όμως, κι εμάς, γιατί διαπιστώνουμε ότι ένας μαθητής που καταβάλλει προσπάθεια και αξιοποιεί τα μέσα που του διαθέτει η ελληνική πολιτεία διακρίνεται και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια ζωή με διακρίσεις. Τον συγχαίρουμε και ελπίζουμε να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εγώ ζήτησα, εάν επιδοκιμάζετε ή αποδοκιμάζετε τον παραλληλισμό του κ. Πασχαλίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και ήμουν σαφής. Η Ελλάδα των Ολυμπιονικών μας κάνει όλους περήφανους. Αλλά και η Ελλάδα των αριστούχων μας κάνει περήφανους.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ικανοποιεί η απάντηση που έδωσε χθες ο κ. Καραμανλής στις αιτιάσεις για το «πόθεν έσχες» του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σχολιάσω τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή για ένα θέμα που αφορά μια προσωπική δήλωσή του, τη δήλωση του «πόθεν έσχες». Η διαδικασία που ακολουθείται με την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, είναι δημόσια και διαφανής διαδικασία. Καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αυτό που έχει σημασία είναι να αφοσιωθούν οι πολιτικοί στα κύρια καθήκοντά τους. Να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε τα πραγματικά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και τους πολίτες. Και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να διαθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις, να εφαρμόζουμε πρόγραμμα πολιτικής που μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προκλήσεις των καιρών. Αυτό έχει σημασία και σε αυτό το πεδίο πρέπει να μετατοπιστεί η πολιτική και κομματική αντιπαράθεση. Αυτό είναι κάτι που επιζητούμε. Τη σύγκριση, αλλά και τη σύγκρουση με την αντιπολίτευση στο πολιτικό πεδίο δεν τη φοβόμαστε. Γιατί μέσω αυτής πιστοποιείται σταθερά η προγραμματική και πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ορισμένοι Ολυμπιονίκες, θεώρησαν τους εαυτούς τους θιγμένους από τις δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη. Ορισμένοι έκαναν δηλώσεις, χαρακτήρισαν τις δηλώσεις του κ. Πασχαλίδη, τουλάχιστον, αφελείς. Και συνεδριάζει αύριο -αν δεν κάνω λάθος- το συνδικαλιστικό τους όργανο.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα ότι οι Ελληνες Ολυμπιονίκες, επειδή η Πολιτεία τους τίμησε στον υψηλότερο βαθμό, με ξεχωριστό τρόπο, δεν πρέπει να διατυπώνουν τέτοιου είδους παράπονα. Εχουν την αγάπη μας και την αναγνώρισή μας για την ξεχωριστή αξία τους. Ο κ. Πασχαλίδης και όλοι μας συμμετείχαμε σε αυτή τη γιορτή της υποδοχής τους, αλλά και της ανάδειξής τους σε τέτοιες θέσεις που οδήγησαν το όνομα της Ελλάδας στα πέρατα της Οικουμένης. Αυτό είναι δεδομένο. Ουαί και αλίμονο, εάν κάποιος θεωρεί ότι οι Ελληνες Ολυμπιονίκες, που προσέφεραν αυτή τη σημαντική υπηρεσία στην πατρίδα μας, δεν απολαμβάνουν της τιμής και της αναγνώρισης όλων μας, όλων των Ελλήνων ανεξαιρέτως. Δεν πρέπει να κάνουν τέτοιες σκέψεις.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Συνδικαλιστές στο χώρο του ΕΣΥ καταγγέλλουν φαινόμενα διαπλοκής. Λένε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε τη λειτουργία Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, μέχρι να αποπερατωθεί το διαβαλκανικό κέντρο του κ. Αποστολόπουλου. Τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά έχουν συζητηθεί και έχουν απαντηθεί κατ επανάληψη. Γνωρίζετε ότι πριν από 17 χρόνια εγκαθιδρύσαμε το ΕΣΥ. Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ανέλαβαν κατά περιόδους, νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες για τη βελτίωσή του. Το ενδιαφέρον μας για ένα δικό μας «παιδί» -ας το πω έτσι, όπως είναι το ΕΣΥ- είναι δεδομένο και αποδεδειγμένο. Τέτοιου είδους καταγγελίες δεν νομίζω ότι έχουν θέση, σε έναν τομέα ο οποίος αφορά την παροχή υπηρεσιών περίθαλψης στους Ελληνες πολίτες. Η προωθούμενη από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταρρύθμιση, πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει τομή και θα δώσει λύση στα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του ΕΣΥ. Καλό, λοιπόν, είναι να συμβάλουν όλοι σε αυτό. Και πρώτα απ όλα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ και κυρίως οι γιατροί, γιατί αυτοί είναι οι στυλοβάτες του ΕΣΥ. Χωρίς τη δική τους συμβολή δεν μπορεί να προκύψει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα. Προσβλέπουμε, λοιπόν, στη συνεργασία μαζί τους. Αυτό είναι το πνεύμα με το οποίο κινείται το υπουργείο Υγείας.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Είπατε ότι έχει ξεκινήσει ο κοινωνικός διάλογος για τα εργασιακά, για την ανεργία. Στο διάλογο αυτό μετέχουν οι κοινωνικές ομάδες που έχουν εργασία. Ομως, ο διάλογος αφορά και αυτούς που δεν έχουν εργασία. Μπορείτε να μας πείτε γιατί δεν καλεί ο κ. Γιαννίτσης εκπροσώπους ανέργων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, δεν συμμετέχουν εκπρόσωποι ανέργων. Συμβαίνει, ξέρετε, σε όλες τις κοινωνίες, οι ομάδες που δεν έχουν εργασία, εισόδημα ή βρίσκονται σε ασθενέστερη θέση, να μην έχουν τη δυνατότητα να οργανώνουν την προσπάθειά τους, να συγκροτούν τις δυνάμεις τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να προωθούν την αντιμετώπιση των θεμάτων τους με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Ομως, πρέπει να αναγνωρίσω ότι και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία, συμμετέχουν έχοντας στραμμένο το βλέμμα τους στους συμπολίτες μας που δεν έχουν εργασία. Γιατί ο διάλογος στον οποίο συμμετέχουν, εκεί κατατείνει: Να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ανεργίας, το οποίο έχει ευαισθητοποιήσει, πέραν της κυβέρνησης, πρώτα και κύρια τους ίδιους τους εργαζόμενους, που αντιλαμβάνονται ότι σε μια οικονομία, όπως είναι η δική μας, δηλαδή μια ανοικτή οικονομία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, ο οποίος είναι αδυσώπητος θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τέτοιου είδους προβλήματα για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή. Πράγμα το οποίο, εμμέσως ή αμέσως, επηρεάζει τη ζωή όλων μας και αυτών που έχουν εργασία.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπάρχουν δύο οργανώσεις ανέργων στην Ελλάδα. Γιατί δεν κλήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι ομάδες, εάν πραγματικά εκπροσωπούν έναν μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας που δεν έχουν εργασία, θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να διατυπώσουν τις απόψεις και προτάσεις τους. Και νομίζω ότι αυτή η δυνατότητα αν δεν τους έχει δοθεί -δεν το γνωρίζω αυτό το θέμα- πρέπει να τους δοθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, χθες αποκαλύφθηκε και πάλι νέα διαπλοκή. Ο αναπληρωτής πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι και δικηγόρος των Μινωϊκών γραμμών. Τι σχόλιο έχετε να κάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό, με αφορμή το τραγικό ναυάγιο, διεξάγεται δικαστική έρευνα. Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο. Πολύ περισσότερο όταν μεθαύριο, θα συζητηθεί στη Βουλή η πρόταση που έχει καταθέσει η Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ για το συγκεκριμένο σας λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα δοθεί η δυνατότητα να συζητηθούν όλα αυτά στο πλαίσιο αυτής της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπως ήταν στην περίπτωση Ροκόφυλλου, τώρα υπάρχει άλλος@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε τεράστιο λάθος, όταν βγάζετε τόσο εύκολα συμπεράσματα. Μη βιάζεστε, γιατί πολλά λέγονται αυτή την περίοδο. Όλα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το διαψεύδετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μιλώ εκ μέρους της κυβέρνησης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ανεξάρτητη αρχή. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε τέτοια θέματα, τα οποία -επαναλαμβάνω- υπάρχει δυνατότητα να συζητηθούν με άνεση και σε βάθος, μεθαύριο κιόλας, που η Βουλή θα συζητήσει το σχετικό θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτώ τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο. Τι με διαφέρει η Βουλή; Εγώ δεν είμαι βουλευτής, δημοσιογράφος είμαι. Στη Βουλή θα πάω να ρωτήσω;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα δοθούν -επειδή όλα αυτά τα θέματα θα τεθούν- οι δέουσες απαντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το θίγω εδώ, δεν θέλω να μου απαντήσουν βουλευτές.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν απαντάτε. Το αντίθετο κάνετε, καλύπτετε τη διαπλοκή.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η δική σας άποψη, κ. Σταματόπουλε, την οποία μπορείτε να την έχετε, είναι δικαίωμά σας. Ολοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να έχουν τη δική τους άποψη. Τώρα, ποιοι δίνουν απαντήσεις και ποιοι όχι, ας μη το συζητήσουμε εδώ. Μην κρίνετε εξ ιδίων τα αλλότρια!

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 31 October 2000 - 15:05:09 UTC