Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-10-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30 Οκτωβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Εισαγωγικώς θα ήθελα να σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

Σε μισή ώρα από τώρα ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει σε σύσκεψη, αντικείμενο της οποίας είναι η αναθεώρηση του Συντάγματος. Στη σύσκεψη θα πάρουν μέρος ο Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Βάσω Παπανδρέου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Σταθόπουλος, ο υπουργός Επικρατείας Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού Γ. Παπαδημητρίου, ο Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Κοσμίδης και ο ομιλών.

Αύριο το πρωί, στις 10, συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή με αντικείμενο συζήτησης τον Προϋπολογισμό του κράτους για το επόμενο έτος. Στις 19.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος στο πλαίσιο επίσκεψης εργασίας θα συνεργαστεί με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας μας. Ο κ. Κουκ επισκέπτεται διάφορες χώρες της Ευρώπης, προκειμένου να συζητήσει με τους ομολόγους του θέματα που αφορούν το μέλλον, την προοπτική, το χαρακτήρα της Ευρώπης. Γνωρίζετε ότι υπάρχει πρόταση για ομοσπονδιακή Ευρώπη. Η Μ. Βρετανία προωθεί την άποψη μιας Ευρώπης, η οποία να αναπτύσσεται μέσα από τις διακρατικές σχέσεις, το διακρατικό χαρακτήρα της Ευρώπης. Βεβαίως, εκτός από αυτό το θέμα θα συζητηθούν το Κυπριακό, οι ευρωτουρκικές σχέσεις, καθώς και θέματα διμερούς συνεργασίας, όπως είναι η κοινή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο σε πλήρη σύνθεση. Θα συζητηθεί ο προϋπολογισμός, ο οποίος το απόγευμα @όπως είναι η πάγια τακτική- θα κατατεθεί στη Βουλή. Την ίδια ημέρα, το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της «Ωρας του Πρωθυπουργού» θα απαντήσει σε ερώτηση της βουλευτού της Νέας Δημοκρατίας Ντόρας Μπακογιάννη, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και συγκεκριμένα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Την Πέμπτη, στις 11 το πρωί, θα δεχθεί τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου και στις 12 το μεσημέρι θα προεδρεύσει @όπως έχει ανακοινωθεί εδώ και καιρό- σε διυπουργική σύσκεψη σχετική με την προετοιμασία της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Νωρίτερα το πρωί είναι πιθανό να οργανωθεί σύσκεψη για την προετοιμασία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού σε περιοχές των Ιωαννίνων, το Σάββατο.

Την Παρασκευή το πρωί, στις 11.30, θα δεχθεί τον αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα, προσκεκλημένος ιδιωτικού φορέα. Στις 12.30 ο Πρωθυπουργός θα λάβει μέρος και θα μιλήσει στη διάσκεψη που οργανώνει το ΠΑΣΟΚ για θέματα που αφορούν την πολιτική στο χώρο της εργασίας, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Όπως σας είπα το Σάββατο το πρωί, στις 9 η ώρα, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για τα Γιάννενα, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, όπου στο πλαίσιο ολοήμερης επίσκεψης θα μεταβεί σε διάφορες περιοχές και θα συζητήσει με τους φορείς και τους κατοίκους για τα τοπικά προβλήματα και τις προοπτικές ανάπτυξης της κάθε περιοχής. Οσοι ενδιαφέρεστε να πάτε στα Γιάννενα, παρακαλώ να δηλώσετε συμμετοχή.

Πριν δεχθώ τις ερωτήσεις σας, θα μου επιτρέψετε να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μας για την απώλεια του καθηγητή Παύλου Πετρίδη, ενός παράγοντα της δημόσιας ζωής, με επιστημονική κατάρτιση και ήθος, ο οποίος προσέφερε πολλά, εργαζόμενος μεταξύ των άλλων και ως πρόεδρος του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Είχε μια εξαιρετική θητεία, αφού το Μακεδονικό Πρακτορείο έχει αναπτυχθεί και έχει συμβάλλει στην ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης. Αυτό το οφείλουμε, σε μεγάλο βαθμό, στον αείμνηστο Παύλο Πετρίδη.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί την Παρασκευή με τον κ. Γιλμάζ. Είδατε κάτι δηλώσεις που έκανε ο κ. Γιλμάζ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε δημοσιεύματα, ο κ. Γιλμάζ φέρεται να έχει κάνει τέτοιες δηλώσεις. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουμε το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεών του. Πάντως, εάν πράγματι έχει προβεί σε τέτοιες δηλώσεις, προσφέρει πολύ αρνητική υπηρεσία. Η γλώσσα που χρησιμοποιεί δεν είναι γλώσσα φιλίας.

ΚΑΠΠΟΣ: Εχετε κάποιο επίσημο σχόλιο, ως κυβέρνηση, για τις δηλώσεις του Προέδρου Κλίντον σε σχέση με το Κυπριακό.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η αντιμετώπιση και η επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρέπει να επιτευχθεί στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ και προσωπικά ο Πρόεδρος της μεγάλης αυτής χώρας έχουν καθοριστικό ρόλο στην κατεύθυνση να επιτευχθεί επιτέλους μια λύση. Δυστυχώς, μέχρι τώρα, δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε θετική εξέλιξη στο θέμα αυτό, πράγμα το οποίο μας λυπεί. Αυτό που έχει σημασία, δεν είναι εκ των υστέρων να προβαίνουμε σε διαπιστώσεις. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι ενόψει κάποιας εκλογικής αναμέτρησης να προχωρούμε σε εξαγγελίες. Αυτό που έχει σημασία είναι να εργαζόμαστε διαρκώς, μέχρι να υπάρξει επιτέλους η λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Και αυτό περιμένουμε από τους ηγέτες των χωρών, ιδιαιτέρως εκείνους τους ηγέτες που μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος.

ΚΑΠΠΟΣ: Θεωρείτε ότι είναι στο πλαίσιο των προεκλογικών δηλώσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα και ήμουν σαφής. Γνωρίζετε ότι τις επόμενες ημέρες, την 1η Νοεμβρίου, ξεκινά ο επόμενος, 5ος γύρος των συνομιλιών για το κυπριακό θέμα. Ας ελπίσουμε να υπάρξουν πιο θετικές εξελίξεις. Δεν θα έλεγα ότι τα μηνύματα είναι τέτοια, που να δικαιολογούν μια ανάλογη αισιοδοξία. Εχουμε υποχρέωση, όμως, η κυπριακή κυβέρνηση ιδιαιτέρως, να εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση. Θα το κάνει με τρόπο υπεύθυνο, όπως το έκανε, άλλωστε, μέχρι τώρα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Την Πέμπτη, αν δεν κάνω λάθος, ο κ. Χυτήρης είπε εδώ, απαντώντας σε ερώτηση, ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη στρατηγική της απέναντι στην Τουρκία. Την άλλη ημέρα, διάβασα στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δηλώσεις της κας Παπαζώη που λέει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η πολιτική, χωρίς ανταπόκριση. Αυτό είναι το ένα που θέλω να σας ρωτήσω, και το δεύτερο είναι, κατά πόσο η Αγκυρα εκμεταλλεύτηκε τις ΝΑΤΟϊκές διαδικασίες στην πρόσφατη άσκηση και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, μήπως αυτό είναι απόρροια της όχι καλής διευθέτησης του Στρατηγείου που όταν έγινε είχαμε πανηγυρίσει, δηλαδή εσείς είχατε πανηγυρίσει, ως κυβέρνηση, γι αυτή τη διευθέτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, πράγματι, έχει στρατηγική σημασία για μας να εμπεδώσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Αυτό μπορεί να προκύψει, εάν η Τουρκία εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη. Αν υπακούσει και εφαρμόσει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, βάσει των οποίων μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιοδήποτε θέμα απασχολεί τις χώρες στις μεταξύ τους σχέσεις. Αυτή είναι η στρατηγική μας. Η Τουρκία δεν έχει ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση της Ευρώπης, σε αυτή την πρόκληση των καιρών. Πρέπει να κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Το ένα, λοιπόν, είναι η βασική θέση, το άλλο είναι η αρνητική, μέχρι τώρα, στάση της Τουρκίας να αξιοποιήσει αυτό το πλαίσιο, να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο.

Οσον αφορά την άσκηση στην οποία αναφέρεστε, η κυβέρνηση, με τις επιλογές, τις κινήσεις που έκανε, διασφάλισε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας. Η Ελλάδα με τη συμμετοχή της, με τις ένοπλες δυνάμεις της, έδειξε αφενός ότι είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και αφετέρου έδειξε ότι είναι μια χώρα, η οποία ακολουθεί μια πολιτική αρχών και ζητάει από το ΝΑΤΟ, αλλά και από τις άλλες χώρες της Συμμαχίας, να κάνουν το ίδιο. Να ακολουθούν μια πολιτική αρχών. Δεν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι έχουν διεξαχθεί ανάλογες ασκήσεις. Και στην Ελλάδα έγινε μια αντίστοιχη άσκηση, χωρίς να παρουσιαστούν τέτοιου είδους προβλήματα. Βεβαίως, εμείς σε ορισμένα θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας μας, είμαστε αμετακίνητοι και θα παραμείνουμε στην άσκηση αυτής της πολιτικής, χωρίς να κάμπτεται η δική μας αποφασιστική θέση, από τη στάση άλλων χωρών ή και της ίδιας της Συμμαχίας. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

Γ1

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Πάντως, το ΝΑΤΟ δεν πήρε ακόμα καμία θέση επί του θέματος που προέκυψε στην άσκηση αυτή.

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό θα το θέσει και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της χώρας μας, στο πλαίσιο των συνεργασιών με τους ομολόγους του στο ΝΑΤΟ. Και βεβαίως, είναι ένα θέμα το οποίο, επίσης, θα αναδειχθεί από τη δική μας πλευρά, στο πλαίσιο της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης ή σε άλλους διεθνείς Οργανισμούς. Το ΝΑΤΟ παρουσιάστηκε αδύναμο να επιβάλει σε όλους τους Συμμάχους, στην περίπτωση αυτή στην Τουρκία, τη συμμόρφωση σε ορισμένους κανόνες που είχαν εξ αρχής συμφωνηθεί. Αυτό είναι το θέμα που, από την πρώτη στιγμή, το εντοπίσαμε, το επισημάναμε.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο για τα τελευταία ευρήματα της δημοσκόπησης που δημοσιεύει η "Ελευθεροτυπία" και ειδικά για το σημερινό εύρημα που λέει ότι οι πολίτες, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, πιστεύουν ότι υπάρχει εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο βίο. Μάλιστα, το ποσοστό φθάνει στο 91%.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας που δημοσιεύονται στην «Ελευθεροτυπία». Πάντοτε μελετούμε με προσοχή τα στοιχεία που προκύπτουν από τέτοιες μετρήσεις της κοινής γνώμης. Οι μετρήσεις αυτές μπορεί να αποτελέσουν ένα στοιχείο για να βελτιώσουμε την πολιτική μας. Αντιλαμβάνεστε, όμως, ότι οι απόψεις των πολιτών αλλάζουν αναλόγως της συγκυρίας ή επηρεάζονται καθοριστικά από γεγονότα, τα οποία έχουν μια εφήμερη διάρκεια, θα έλεγα. Πρώτα από όλα, η δημοσκόπηση που αφορά τα πολιτικά κόμματα και τους πολιτικούς, μπορεί να πει κανείς ότι, μεταξύ των άλλων, αναδεικνύει τη ξεχωριστή θέση που έχει στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Οσον αφορά άλλα προβλήματα, σαν το συγκεκριμένο στο οποίο αναφερθήκατε, πράγματι αυτή η εντύπωση που υπάρχει στους Ελληνες πολίτες πρέπει να ενεργοποιήσει όλους, ακόμα περισσότερο. Ιδιαιτέρως, ευαισθητοποιεί την κυβέρνηση, η οποία εντείνει την προσπάθειά της για να βελτιώσει την απόδοσή της και σε αυτό τον τομέα. Να αντιμετωπίσουμε τέτοια θέματα, αφού το μέτωπο απέναντι στη διαφθορά είναι διαρκώς ανοικτό. Η διαπάλη μας είναι συνεχής και πιστεύουμε ότι με τη συμβολή και των πολιτών μπορούμε να οδηγηθούμε σε καλύτερα αποτελέσματα. Μπορώ, όμως, να κάνω ένα σχόλιο ακόμη, διερωτώμενος αν οι πολίτες που έχουν, σε αυτό το συντριπτικά μεγάλο ποσοστό, τη συγκεκριμένη άποψη, δεν είναι οι ίδιοι οι πολίτες που εργάζονται στο Δημόσιο ή πολίτες που συγγενείς τους, φίλοι τους, γνωστοί τους, γείτονές τους εργάζονται στο Δημόσιο. Γιατί, το τόσο μεγάλο ποσοστό φανερώνει μια εντύπωση γενικευμένης διαφθοράς, η οποία, όμως, προφανώς αφορά και τους ερωτηθέντες στο πλαίσιο αυτής της έρευνας. Στη χώρα εμείς είμαστε πολίτες. Δεν υπάρχουν άλλοι. Εκτός κι αν η έρευνα περιορίστηκε μόνο στο υπόλοιπο ποσοστό, το περίπου 9% και οι συμπολίτες μας που ανήκουν σε αυτή τη μειοψηφική ομάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχουν αυτή την άποψη για τους άλλους πολίτες. Είναι πραγματικά κάτι το οποίο από εννοιολογική άποψη το σχολιάζω.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Στο θέμα της διαφθοράς, το θέμα δεν είναι μόνο αυτός που διαφθείρεται, αλλά και αυτός που διαφθείρει. Εχετε και σε αυτούς ανοικτό το μέτωπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Το μέτωπο απέναντι στη διαφθορά, είναι μέτωπο διαπάλης για την κυβέρνηση, είναι διαρκώς ανοικτό. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συνεχής. Ποτέ δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι όσο εκδηλώνονται τέτοια φαινόμενα στην πατρίδα μας, πράγμα το οποίο, άλλωστε, αποτελεί ένα στοιχείο στη λειτουργία των σύγχρονων κοινωνιών σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στην Ελλάδα. Μη μας ξενίζει αυτό. Μην παριστάνουμε ότι αιφνιδιαζόμαστε όταν διαπιστώνονται τέτοιου είδους καταστάσεις.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα, αναμένεται μια απόφαση της Επιτροπής της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του κ. Δαφέρμου, που αφορά το ότι μπορεί ο καθένας να ελέγξει, να μάθει για δημόσιους λειτουργούς ή όσα σχετίζονται με το Δημόσιο. Υπάρχουν, όμως, πληροφορίες που κάνουν λόγο για "επιστράτευση" της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, προκειμένου να παρθεί μια τέτοια απόφαση και να πιεστεί ο Οργανισμός "Αθήνα 2004" για τους μισθούς. Θα ήθελα επ` αυτού το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων είναι ανεξάρτητη αρχή. Δεν είναι δυνατό να σχολιάσει κάποιος τη θέση ή την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής με τέτοιο τρόπο που να υποδηλώνει ότι θέλει να επηρεάσει το έργο της αρχής. Επειτα, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πρέπει να μας απασχολήσει ο τρόπος άσκησης του κοινοβουλευτικού ελέγχου για φορείς, όπως είναι οι ανεξάρτητες αρχές ή άλλους παράγοντες, όπως οι επικεφαλής της Νομαρχιακής ή Τοπικής Αυτοδιοίκησης που και αυτοί πρέπει να ελέγχονται, αλλά όχι βεβαίως μόνο μέσω του αρμόδιου υπουργού. Γιατί τότε, καταλύεται η αυτονομία ή το αυτοδιοίκητο αυτών των φορέων. Ο κ. Πάγκαλος -δημιουργήθηκε ένα θέμα, όπως γνωρίζετε- μετέφερε τη θέση του "Αθήνα 2004". Ο Οργανισμός "Αθήνα 2004" διαθέτει μια σχετική αυτονομία, έχει δικό του προϋπολογισμό και έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο των εσωτερικών λειτουργιών του, να κάνει τις επιλογές του. Γι` αυτό, ακριβώς, θα δείτε ότι κατά τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος, στη σχετική διάταξη, αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων, μια παραπομπή στον Κανονισμό της Βουλής για το πώς θα ασκείται ο κοινοβουλευτικός έλεγχος για τις ανεξάρτητες αρχές, πράγμα που κατ` επέκταση ισχύει και για άλλους φορείς, όπως είναι οι επικεφαλής της Αυτοδιοίκησης και Οργανισμοί που έχουν μια σχετική αυτονομία. Ενας τέτοιος Οργανισμός είναι και ο "Αθήνα 2004".

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 30 October 2000 - 14:06:18 UTC