Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-11-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1 Νοεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Σήμερα, στο υπουργικό συμβούλιο συζητήσαμε για τον Προϋπολογισμό και τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας. Αναγνωρίστηκε από όλους η προσπάθεια που έγινε τα προηγούμενα χρόνια, η οποία οδήγησε σε αυτά τα πολύ σημαντικά αποτελέσματα: Να έχουμε έναν Προϋπολογισμό, μετά από 35 χρόνια, ο οποίος είναι πλεονασματικός, ώστε να μπορούμε έτσι να αντιμετωπίζουμε αφενός τις οικονομικές υποχρεώσεις της χώρας από προηγούμενα χρόνια και αφετέρου να ενισχύουμε προγράμματα κοινωνικής πολιτικής. Και βεβαίως να ενισχύσουμε το αναπτυξιακό πρόγραμμα, ώστε η Ελλάδα, τα επόμενα χρόνια, να βρεθεί σε ένα πολύ καλύτερο και ανταγωνιστικό επίπεδο.

Αυτό το οποίο αξίζει να τονίσω είναι ότι αποφασίστηκε να δοθεί το επίδομα θέρμανσης σε 1.780.000 συμπολίτες μας. Αυτός είναι ο ακριβής αριθμός των δικαιούχων. Αφορά, κυρίως, αυτούς που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που παίρνουν το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), που είναι χαμηλοεισοδηματίες και το κράτος ανέλαβε να τους δώσει το 10χίλιαρο της ασφαλιστικής εισφοράς τους και, βεβαίως, αφορά μια μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που είναι μακροχρόνια άνεργοι. Αυτό το αναφέρω γιατί σε πολλές οικογένειες είναι πιθανόν και τα δύο μέλη, άνδρας και γυναίκα, να λάβουν το επίδομα, που σημαίνει ότι για ένα νοικοκυριό διπλασιάζεται αυτομάτως το ποσό. Γι αυτό και μόνον το αναφέρω. Όταν μιλούμε γι αυτή την κατηγορία, μιλούμε για πολίτες, δεν μιλούμε για νοικοκυριά.

Αυτό το οποίο αξίζει, επίσης, να αναφέρω είναι ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το επόμενο έτος προβλέπεται να κινηθεί στο επίπεδο του 5%, δηλαδή σε πολύ υψηλά επίπεδα, συγκρινόμενος με αυτά που έχουν επιτύχει άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε ένα επίπεδο 2,3%. Οι δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προβλέπεται να αυξηθούν τον επόμενο χρόνο σε ποσοστό 11,7%, ποσοστό πάρα πολύ υψηλό. Η αύξηση της παραγωγικότητας θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 3,5%. Όλα αυτά τα αναφέρω ενδεικτικά για να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι ο Προϋπολογισμός αυτός, ο πρώτος της εντός ΟΝΕ Ελλάδας, είναι η απόδειξη της επιτυχημένης πολιτικής που ασκήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και η αφετηρία για μια αναπτυξιακή, κοινωνική πολιτική, η οποία θα βελτιώσει το επίπεδο ζωής όλων των Ελλήνων, τα επόμενα χρόνια, για μια πιο αναπτυγμένη και πιο ισχυρή Ελλάδα, για μια πιο ισχυρή κοινωνία.

Η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών προβλέπεται για το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και φτάνει το 8,5%, πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Ακολουθεί το υπουργείο Παιδείας με 8,3%, όπως επίσης στο 8,3% κινούνται οι δαπάνες για το υπουργείο Υγείας. Ακολουθούν το υπουργείο Γεωργίας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και άλλα. Τα έξι πρώτα υπουργεία προβλέπεται ότι θα δαπανήσουν τον επόμενο χρόνο, σύμφωνα με τα μεγέθη του Προϋπολογισμού, 5,5 τρισ. δραχμές, για την εφαρμογή της πολιτικής τους.

Επίσης, η αύξηση των εσόδων έγινε κατορθωτή, χωρίς να προχωρήσουμε σε επιβολή νέων φόρων. Αντιθέτως, είχαμε φοροελαφρύνσεις. Αυτή την τάση την ακολουθούμε και στο πλαίσιο του νέου Προϋπολογισμού. Θυμίζω μόνο @και σε αυτό περιορίζομαι- ότι πριν από δύο χρόνια το αφορολόγητο όριο ήταν στο ένα εκατομμύριο για μια κατηγορία συμπολιτών μας, ενώ τώρα φτάνει στα 2.100.000 δραχμές. Για μια άλλη κατηγορία ήταν στο 1.300.000 δραχμές και τώρα φτάνει στα 2.400.000 δραχμές. Η αλλαγή είναι θεαματική. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αναλόγως των οικογενειακών βαρών, του αριθμού των παιδιών κ.τλ., το αφορολόγητο όριο ξεπερνά τα 4 εκατομμύρια ή και τα 7 εκατομμύρια, σε ορισμένες περιπτώσεις. Τα στοιχεία αυτά έχουν την αξία τους, γιατί μπορεί να κάνετε αυτομάτως τη σύγκριση, τι συνέβαινε πριν από δύο χρόνια και σε ποιο επίπεδο κινούμαστε σήμερα.

Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συνεδρίαση, έκανε μια πολιτική επισήμανση, όσον αφορά τους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση. Απάντησε έτσι ευθέως στις κριτικές που ασκούνται από διάφορες πλευρές περί δήθεν αμηχανίας της κυβέρνησης και αδυναμίας της να χειριστεί τα θέματα αποτελεσματικά, κατά την περίοδο αυτή. Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει συγκεκριμένους στόχους, τους οποίους επιδιώκει και επιτυγχάνει. Όχι μόνο δεν βρίσκεται σε αμηχανία, αλλά όπως αποδεικνύει ο συγκεκριμένος Προϋπολογισμός, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει μια ισχυρή οικονομία και να θέσει τις βάσεις μιας συνεχούς αναπτυξιακής διαδικασίας. Γιατί, μέσα από έναν τέτοιο Προϋπολογισμό είναι φανερό ότι η Ελλάδα ενισχύεται. Ενισχύεται η θέση της διεθνώς, ισχυροποιείται η ελληνική κοινωνία. Αναφέρθηκε, ακριβώς, στο ότι θα πρέπει να κερδίσουμε το πολιτικό στοίχημα, όταν έρθει η ώρα να μας κρίνει και πάλι ο λαός, μετά από τριάμισι χρόνια. Αναφέρθηκε, ενδεικτικά, σε ορισμένα μεγέθη του Προϋπολογισμού, λέγοντας ότι η ανάπτυξη σε ποσοστό 5% σημαίνει μεγαλύτερο εισόδημα για τους πολίτες και αυξημένο ποσοστό απασχόλησης. Αναφέρθηκε στην κοινωνική ευαισθησία που δείχνει η κυβέρνηση, με σειρά μέτρων που λαμβάνει στο πλαίσιο και αυτού του Προϋπολογισμού. Και αυτό, όπως σας είπα, αποδεικνύεται από τις προτεραιότητες των δαπανών, όπως αποφασίσαμε για συγκεκριμένα υπουργεία, όπως επίσης και από το συγκεκριμένο επίδομα θέρμανσης που είναι πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ασφαλώς, είπε ο Πρωθυπουργός, δεν εφησυχάζουμε. Πάντοτε βρισκόμαστε απέναντι σε μια πρόκληση και γι αυτό ακριβώς εντείνουμε την προσπάθειά μας για να επιτύχουμε ακόμη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Γιατί, πρέπει οι αποφάσεις που παίρνουμε, τα επιτεύγματα που μέχρι τώρα έχουμε σημειώσει, να μεταφραστούν σε τέτοιο έργο, ώστε να το αντιληφθεί στην καθημερινή ζωή του ο κάθε πολίτης, γιατί για το έργο αυτό θα μας κρίνει.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και πάλι στη λογική που διέπει τη λειτουργία όσων ασκούν κριτική, τη λειτουργία των ΜΜΕ και άλλων παραγόντων, λέγοντας ότι διαχειρίζονται το εφήμερο, το εντυπωσιακό, ενώ η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει μια πολιτική με προοπτική, σε βάθος χρόνου. Και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να κρίνεται από τα αποτελέσματα της πολιτικής της και όχι με βάση τις εντυπώσεις που έχουν συχνά ένα εφήμερο χαρακτήρα. Και κατέληξε, επισημαίνοντας και πάλι, ότι με την πολιτική αυτή δημιουργούμε μια πιο αναπτυγμένη οικονομία, μια πιο ισχυρή κοινωνία. Δεν πρέπει να μείνουμε στο τέλμα που κάποιοι ίσως μας θέλουν καθηλωμένους, ως χώρα ή ως κοινωνία. Είμαστε έτοιμοι να αντιπαρατεθούμε και να συγκρουστούμε με φαινόμενα ή μηχανισμούς που θέλουν την Ελλάδα να μείνει πίσω. Αυτό που είναι ξεκάθαρο για μας, υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, είναι ότι ο Προϋπολογισμός αυτός αποτελεί ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» για να πετύχουμε τους στόχους που εξαγγείλαμε στις εκλογές, όταν μας τίμησε με την ψήφο του ο ελληνικός λαός. Με την υλοποίηση, την εκτέλεση αυτού του Προϋπολογισμού, καθώς και των επόμενων που θα ακολουθήσουν και που θα κινούνται σε αυτό το αναπτυξιακό πλαίσιο και θα έχουν αυτό το χρώμα κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης, θα πετύχουμε να φέρουμε σε πέρας το έργο που μας ανέθεσε ο ελληνικός λαός.

Στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αποφασίστηκε η τοποθέτηση του πρώην νομάρχη Εβρου-Ροδόπης Γιάννη Νικολαϊδη στην κενή θέση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Επίσης, επελέγη ο κ. Γρ. Κρόμπας, ο οποίος καλύπτει την κενή θέση του αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σημίτης μας είπατε ότι είπε πως η κυβέρνηση σχεδιάζει μακροπρόθεσμα και δεν θέλει να κρατήσει τη χώρα σε τέλμα, ότι και μέσα από τον Προϋπολογισμό θέλει οπωσδήποτε να το ξεπεράσει αυτό και είναι διατεθειμένη να συγκρουστεί με φαινόμενα που θέλουν την Ελλάδα πίσω. Είχε στο νου του τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το αν θα έπρεπε να σηκώσει τη σημαία ο μικρός Αλβανός;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνεστε ότι κανένας δεν μπορεί να απαντήσει στην ερώτησή σας «τι είχε ο Πρωθυπουργός στο νού του». Αρα, λοιπόν, νομίζω πως δεν πρέπει να περιμένετε απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Οι κάτοικοι της Νέας Μηχανιώνας απειλούν με μηνύσεις τον κ. Πάγκαλο για όσα είπε σε βάρος τους. Τι λέει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να χρησιμοποιεί τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του. Αυτό είναι κανόνας σε μια δημοκρατική πολιτεία. Ο κ. Πάγκαλος όμως @όπως όλοι γνωρίζετε και όπως θα διαπιστώσουν όλοι όσοι εξετάσουν αυτό το οποίο ακριβώς είπε- κάθε άλλο, παρά στράφηκε εναντίον των κατοίκων της Νέας Μηχανιώνας. Αντιθέτως, είπε ότι έχει επισκεφθεί την περιοχή, ότι τιμά τους κατοίκους της και γνωρίζει ότι δεν μπορεί να εκφράζονται από περιστατικά στα οποία εκδηλώνεται βία ή μια στάση ορισμένων που δεν έχει σχέση με την πολιτισμένη στάση των πολιτών μιας χώρας, όπως είναι η Ελλάδα, με αυτή την ιστορία και αυτή την παράδοση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε τι περιέχει αυτή η μυστική συμφωνία που υπέγραψε ο κ. Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία. Δεν υπογράφηκε καμία μυστική συμφωνία. Εχει εκδοθεί σχετικό ανακοινωθέν και γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) συζητείται, εδώ και πολύ καιρό, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ μεταξύ των αντιπροσώπων των δύο χωρών. Γνωρίζετε επίσης ότι έχει γίνει συζήτηση μεταξύ των δύο χωρών, μέσω υπηρεσιακών παραγόντων, για άλλα θέματα της λεγόμενης «χαμηλής πολιτικής» και έχουν προκύψει συμφωνίες. Αυτό που έγινε είναι μια κατ αρχήν συμφωνία να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες θέματα που αφορούν την προσέγγιση των δύο χωρών. Θέματα τα οποία έχουν σχέση με στρατιωτικά, με επιχειρησιακά ζητήματα συζητούνται στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα. Δεν προκύπτει σε αυτό τίποτα καινούργιο. Θέματα τα οποία αφορούν θεσμικά, πολιτικά και στρατιωτικά, αλλά όχι επιχειρησιακά ζητήματα ή δράσεις, μπορεί να προσεγγιστούν μέσω υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών προς την κατεύθυνση να επιδιωχθεί εξομάλυνση των σχέσεων. Δεν υπάρχει, λοιπόν, υπογραφή οποιασδήποτε συμφωνίας. Δεν υπάρχει συμφωνία επί της ουσίας για οποιοδήποτε θέμα. Αυτό που συζήτησαν οι δύο υπουργοί είναι ο ορισμός ενός πλαισίου θεμάτων που θα πρέπει να συζητηθούν, όπως γινόταν μέχρι τώρα υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ και ενός πλαισίου θεμάτων που θα συζητηθούν μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα επτά σημεία στην υπογραφή αυτή, των κ. Παπανδρέου και Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει υπογραφή και δεν υπάρχει συμφωνία. Υπάρχουν πέντε θέματα τα οποία, με την ταξινόμηση που έγινε, θεωρείται ότι πρέπει να συζητηθούν υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, πράγμα που γίνεται εδώ και αρκετά χρόνια. Υπάρχουν και 12 θέματα τα οποία μπορεί να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των πολιτικών διευθυντών των δύο υπουργείων Εξωτερικών. Για παράδειγμα η συνεργασία των λιμενικών αρχών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από το λαθρεμπόριο και τη λαθρομετανάστευση είναι ένα από τα θέματα που μπορεί να συμβάλουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί βγήκαν έξω οι Ελληνες διπλωμάτες, αφού είναι τόσο ανοικτά τα πράγματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανονικά δεν πρέπει να απαντήσω στην ερώτησή σας, γιατί είναι σαν να δέχομαι ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος -κατά τη δική σας απαράδεκτη αντίληψη- είναι ύποπτος για κάτι και άρα θα πρέπει να παρακάθονται οι άλλοι σε μια τέτοια συνεργασία, ώστε να υπάρχει -πάλι κατά τη δική σας απαράδεκτη άποψη- μια ασφαλιστική δικλείδα για τη διασφάλιση των συμφερόντων μας. Αυτά, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και σας παρακαλώ να μη διατυπώνετε ερωτήσεις με αυτό τον τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μυστική διπλωματία είναι αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ συνηθισμένο να συζητούν οι πολιτικοί ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών, στο πλαίσιο των συναντήσεών τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Στον προϋπολογισμό δεν αναφέρεται πουθενά το στοιχείο ότι, σύμφωνα με διεθνείς οικονομικούς κύκλους, το δολάριο συνεχώς θα αυξάνεται. Κι όταν αυξάνεται το δολάριο, αντιλαμβάνεστε ότι είμαστε σε μια πολύ δυσχερή θέση στην αντιμετώπιση του εξωτερικού χρέους. Πώς θα γίνουν αυτά με αυτό το δεδομένο, το οποίο είναι υπαρκτό και δεν είναι υποθετικό. Μέσα σε πέντε μήνες το δολάριο πήγε μιάμιση φορά πάνω και αντιλαμβάνεστε πού έφθασε το δημόσιο εξωτερικό χρέος.

ΡΕΠΠΑΣ: Η άνοδος της τιμής του δολαρίου, ευτυχώς για τη χώρα μας, δεν έχει επηρεάσει ευρύτερα την ελληνική οικονομία. Εχει επηρεάσει την τιμή των καυσίμων ευθέως και βεβαίως επηρεάζει και το μέγεθος του πληθωρισμού. Η τιμή του δολαρίου επηρεάζει όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο. Ασφαλώς, επιβαρύνει, θα έλεγα, όσον αφορά το δημόσιο χρέος, κυρίως τους τόκους, την αποπληρωμή των οποίων πρέπει να κάνουμε. Εκτιμάται ότι οι προβλέψεις που έχουν γίνει, στο πλαίσιο της Ε.Ε., σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο για τιμή 25 δολαρίων το βαρέλι, αποτελούν μια λογική βάση για να εκτιμηθούν πάνω σε αυτή όλα τα οικονομικά στοιχεία και του δικού μας προϋπολογισμού και των προϋπολογισμών που κάνουν οι άλλες χώρες. Η επιβάρυνση αυτή, όπως τη θέτετε εσείς, υπάρχει. Αλλά, έχουμε τη δυνατότητα, λόγω των αυξημένων εσόδων και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών του κράτους να πατάξουν σε ικανοποιητικό βαθμό τη φοροδιαφυγή -η οποία βεβαίως περιστέλλεται, αλλά υπάρχει ακόμα σε μεγάλο ποσοστό- να οδηγηθούμε σε αυτά τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Ευθυμίου, χθες, αν δεν κάνω λάθος, σε δηλώσεις του είπε ότι στοχεύετε σε μια ίση αντιμετώπιση όλων των παραγόντων στη δημόσια ζωή. Ο κ. Πασχαλίδης γιατί δεν κάλεσε και τον Ελληνα αριστούχο μαθητή και κάλεσε μόνο τον Αλβανό αφενός και αφετέρου, έχει υπόψη του όσα έχουν δημοσιευθεί εις βάρος του πατέρα αυτού του παιδιού;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό απάντησα, χθες. Ο κ. Πασχαλίδης, με τη συνοπτική δήλωσή του, "πρώτα η Παιδεία", τιμά όλους τους αριστούχους μαθητές, ανεξαρτήτως της καταγωγής τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως όλα αυτά που συμβαίνουν στην ελληνο-τουρκική προσέγγιση είναι η αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να καλύψει αυτό το γεωστρατηγικό χώρο του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου και γι` αυτό βλέπουμε όλοι μας, ακριβώς, να ευνοείται η Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα όχι μόνο δεν δηλώνει αδυναμία να ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο, ίσα- ίσα ο πρωταγωνιστικός ρόλος της, για τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή, είναι διεθνώς αναγνωρισμένος. Και μάλιστα, μόλις πρόσφατα, στη διάσκεψη των ηγετών των βαλκανικών κρατών στα Σκόπια -το αναφέρω, επειδή συμμετείχα- ήταν χαρακτηριστική η θέση που εξέφρασε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κ. Hombach. Απευθυνόμενος στους ηγέτες των άλλων κρατών, είπε ότι η Ελλάδα, που είναι μέλος της Ε.Ε., είναι η ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, που δίνει το παράδειγμα και μπορεί να βοηθήσει τις άλλες χώρες στη προσέγγισή τους στους δυτικούς θεσμούς. Αναγνωρίζεται αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας. Και βεβαίως, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δαπανά πολλά χρήματα για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μπορούμε να πούμε -κι είμαστε ευτυχείς γι` αυτό- ότι έχουμε ενισχύσει θεαματικά την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας. Η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο, τα επόμενα χρόνια. Αυτό, μεταξύ των άλλων, το οφείλουμε στην προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση μαζί με όλο τον ελληνικό λαό για να έχουμε αυτά τα θεαματικά οικονομικά αποτελέσματα και να μπορούμε να χρηματοδοτούμε εξοπλιστικά προγράμματα. Η Ελλάδα έχει όλα τα μέσα και τα "εργαλεία" -πολιτικά, διπλωματικά, αλλά και στρατιωτικά- για να υπερασπιστεί όχι μόνο τα εθνικά συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματά της, αλλά και για να διαδραματίσει κι αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την πραγματικά κρίσιμη, από γεωστρατηγική άποψη, περιοχή.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά ισχυρίζομαι κι εγώ. Δεν ρώτησα αυτά. Από πλευράς Ε.Ε. αναγνωρίζεται ο κυρίαρχος ρόλος της Ελλάδας@

ΡΕΠΠΑΣ: Από όλους αναγνωρίζεται.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από την Αμερική δεν ξέρω αν αναγνωρίζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Να ρωτήσετε την Αμερική.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Στα πέντε μέτρα, τα οποία έχει παραδεχθεί το ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβάνονται και η διεξαγωγή κοινών ασκήσεων και η πτήση μη εξοπλισμένων αεροσκαφών στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και πάλι ότι πολλά θέματα, με βάση το γράμμα και το πνεύμα του λεγόμενου μνημονίου Παπούλια-Γιλμάζ, συζητούνται εδώ και χρόνια, υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Αυτή η συζήτηση συνεχίζεται. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε πόσο θα είναι αυτό το επίδομα θέρμανσης που θα δοθεί σε 1.800.000 πολίτες και αν υπάρχει απόφαση για το χρόνο καταβολής αυτού του επιδόματος.

ΡΕΠΠΑΣ: Το επίδομα αυτό θα δοθεί σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα δοθεί μαζί με το δώρο των Χριστουγέννων, τον ερχόμενο Δεκέμβρη και η δεύτερη το Φεβρουάριο του 2001. Το ποσό που θα δοθεί θα είναι διαφορετικό, αναλόγως της περιοχής όπου ζουν οι κάτοικοι που δικαιούνται να λάβουν αυτό το ποσό. Στη βόρεια Ελλάδα, το ποσό θα είναι 50.000 δραχμές, για κάθε πολίτη. Στην κεντρική Ελλάδα, 40.000 δραχμές και στη νότια Ελλάδα, 30.000 δραχμές. Πρέπει να πω -το είπα και πριν- ότι σε πολλές περιπτώσεις το ποσό αυτό, για μια οικογένεια, θα το λάβουν περισσότεροι το ενός.

Και επειδή διαπιστώνω να υπάρχει μια αντίδραση, η οποία δείχνει υποτίμηση προς την αξία αυτού του επιδόματος, σας λέω ότι το ποσό αυτό είναι πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια δραχμές. Αν συνυπολογιστεί με τις φοροελαφρύνσεις, αντιλαμβάνεστε πόσες δεκάδες δισεκατομμύρια δίνει το Δημόσιο στους πολίτες. Εχουμε ένα πακέτο που ξεπερνά τα 400 δισ. δραχμές και το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι είναι ικανοποιητικό για να χρηματοδοτήσει κοινωνικά προγράμματα, κοινωνικού χαρακτήρα πολιτική.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω, αν μπορεί κανείς να υποθέσει, μετά τη συνάντηση Παπανδρέου-Τζεμ και όσα ειπώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση, ότι το πλαίσιο θεμάτων προς συζήτηση, μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, διευρύνεται ή παραμένουμε στην πολιτική που μέχρι τώρα διακηρύσσεται, ότι το μοναδικό θέμα είναι το θέμα της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και η παραπομπή του στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΡΕΠΠΑΣ: Παραμένουμε σε αυτή την πολιτική. Η ερώτησή σας περιέχει και την απάντηση. Αυτό είναι σαφές. Δεν υπάρχει, για τη χώρα μας -αυτό είναι ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής μας- οποιοδήποτε άλλο θέμα που να συνιστά διαφορά μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Οπως γνωρίζετε, σήμερα αρχίζει στη Γενεύη ο 5ος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό. Διερωτώμαι, τι μπορεί να περιμένει κανείς από αυτή τη συνάντηση, όταν τα μηνύματα που έρχονται από την τουρκική πλευρά είναι τελείως αρνητικά. Φρονείτε ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό από μια τέτοια συνάντηση ή αυτός ο διάλογος είναι διάλογος μεταξύ κωφών; Δηλαδή, μιλάμε για να μιλάμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα σχετική δήλωση, προχθές. Ασφαλώς, δεν είναι ευοίωνες οι προβλέψεις. Πρέπει, όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία να παραμείνει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος. Και πιστεύω ότι οι συζητήσεις διευκολύνουν, ώστε το κυπριακό θέμα να παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Διεθνούς Κοινότητας. Η κυβέρνηση της Κύπρου παίρνει μέρος σε αυτή τη διαδικασία, έτοιμη να συζητήσει επί της ουσίας και για όλες τις πτυχές του κυπριακού προβλήματος. Αυτό φανερώνει την υπεύθυνη στάση της, αντίθετα με την ανεύθυνη και αρνητική στάση που έχει κρατήσει, μέχρι τώρα, η άλλη πλευρά.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, αν ο κ. Παπανδρέου, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Τζεμ, απέρριψε έστω και μια από τις εννέα προτάσεις που είχε καταθέσει η Αγκυρα για τη διεύρυνση των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία, ώστε να θεωρείται ότι στα θέματα, τα οποία έχουν καταγραφεί, έχει προκύψει συμφωνία επί της ουσίας. Σας λέω ότι, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης, διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις. Η κατάληξη είναι: Θέματα τα οποία μπορεί να συζητηθούν μεταξύ των δύο χωρών, να ταξινομηθούν σε δύο κατηγορίες. Δεν αλλάζει τίποτα σε σχέση με την πολιτική που ακολουθούμε, μέχρι τώρα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Οταν αναφερόταν ο Πρωθυπουργός στα ΜΜΕ και έλεγε ότι διαχειρίζονται τη στιγμή, το εφήμερο και το συναίσθημα, μιλούσε για την ποιοτική στάθμη των ΜΜΕ; Γιατί διακρίνω έναν απαξιωτικό χαρακτήρα και εάν είναι έτσι ποιο μοντέλο ενημέρωσης νομίζετε ότι είναι το καλύτερο; Και ένα άλλο ερώτημα, πώς σχολιάζει τους «μαϊντανούς» τους βουλευτές που παρουσιάζονται, ανά πάσα στιγμή, στο περιστύλιο της Βουλής και στα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έκανε μια πολύ σύντομη κοινωνιολογική ανάλυση για τη λογική που διακατέχει τα Μέσα -αν υπάρχει λογική που διακατέχει τα ΜΜΕ- όσον αφορά τη λειτουργία και το προγραμματικό περιεχόμενό τους. Αυτό το οποίο είπε ήταν σαφές. Το γνωρίζετε κι εσείς από την εμπειρία που έχετε και είναι και σωστό. Ολοι είμαστε μάρτυρες πως την εποχή της εικονοκρατίας, αυτό που έχει σημασία είναι η εικόνα που είναι πολύ διεισδυτική. Για να προκαλέσει ενδιαφέρον, πρέπει να είναι μια εικόνα όπου θα προβάλλεται αυτό το οποίο αποτελεί, μάλλον, εκτροπή από το φυσιολογικό, αυτό που είναι ανορθόδοξο, αυτό που «ερεθίζει». Δε νομίζω ότι κομίζει κανείς γλαύκα στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας αυτές τις αλήθειες, τις οποίες τις γνωρίζετε πολύ καλά.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον είχαμε αυτή την κουβέντα, για ποιο λόγο να απαγορεύονται οι κάμερες; Δηλαδή, υπήρχε συμφωνία όλων των κομμάτων και της κυβέρνησης να απαγορευτούν οι κάμερες@;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπε χαρακτηριστικά ένας συνάδελφος σήμερα, ότι χθες έγινε μια ουσιαστική συζήτηση για πάρα πολλές ώρες, περίπου 6 ώρες, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. Αυτό που προβλήθηκε από τα ΜΜΕ είναι μια φράση που είπε ένας βουλευτής από τη μια και από την άλλη, μια εικόνα συνοδευόμενη από σχόλια περί δήθεν επιβολής απαγόρευσης στα ΜΜΕ να κάνουν τη δουλειά τους. Δηλαδή, η ενημέρωση που είχαν οι πολίτες για το περιεχόμενο αυτής της 6ωρης συνεδρίασης συμπυκνώθηκε σε αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τους έβγαλαν έξω, τι θέλατε να πούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι έγινε λόγος για τον τρόπο με τον οποίο ενημερώθηκαν οι πολίτες για το περιεχόμενο αυτής της συνεδρίασης. Και γνωρίζετε καλά ότι η συζήτηση ήταν πολύ σημαντική για ένα κρίσιμο θέμα. Δεν δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι. Οι δημοσιογράφοι είναι παρόντες, πληροφορούνται από πρώτο χέρι και μπορούν έτσι να πληροφορούν και τους πολίτες,

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έμειναν οι κάμερες μέσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δίνεται η εντύπωση ότι απαγορεύτηκε στους δημοσιογράφους να είναι παρόντες σε αυτές τις συνεδριάσεις. Δεν πρόκειται περί αυτού. Και κάποιοι κακόπιστοι οδηγούνται σε κάτι ακόμη πιο προχωρημένο, να λένε ότι επιβάλλεται λογοκρισία. Γνωρίζετε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν ένας δημοσιογράφος από μια εφημερίδα μπαίνει σε μια αίθουσα και έχει το χαρτί και το μολύβι, ο δημοσιογράφος από την τηλεόραση έχει την κάμερα. Αν πείτε εσείς στους δημοσιογράφους από την εφημερίδα να μην έχουν μαζί τους στυλό και χαρτί, τι θα κάνουν οι δημοσιογράφοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην απευθύνεστε σε εμένα ειδικώς, γιατί εγώ δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός. Εγώ, επί περίπου πέντε χρόνια, σε καθημερινή βάση, βρίσκομαι εδώ, στέκομαι απέναντι στα «πολυβολεία» σας και έχει δημιουργηθεί μια σχέση, θα μου επιτρέψετε να πω, ακατάλυτη, ίσως και σχέση εξάρτησης. Μη ρωτάτε, λοιπόν, εμένα για ένα τέτοιο θέμα, γιατί δεν μπορώ να είμαι αντικειμενικός.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιος φταίει γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε ότι τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στα προγράμματά τους, αλλά και οι εφημερίδες επιλέγουν θέματα, τα οποία εντυπωσιάζουν; Θέματα των οποίων η επίδραση στην πορεία της χώρας ή στην καθημερινή ζωή μας είναι μηδενική, την ίδια ώρα που υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις που αφορούν για παράδειγμα τα εθνικά θέματα, την κοινωνική πολιτική ή τα εξοπλιστικά προγράμματα δαπάνης τρισεκατομμυρίων δραχμών από τον κρατικό προϋπολογισμό; Και αυτά, ως είδηση, δεν προβάλλεται. Αυτό δεν είναι μια πραγματικότητα; Τι είναι αυτό που καθορίζει τη ζωή των Ελλήνων; Τι είναι αυτό που καθορίζει την πορεία της χώρας; Αυτό, λοιπόν, που καθορίζει την πορεία της χώρας και επηρεάζει την καθημερινή ζωή των πολιτών πιστεύετε εσείς ότι είναι αυτό που προβάλλεται ως είδηση κατά προτεραιότητα. Ολοι έχουμε την εμπειρία ότι αυτό είναι κάτι το οποίο συχνά αποσιωπάται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας απαγορεύσαμε εμείς ποτέ@

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς όχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς λέτε τότε ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς θέλετε να επιβάλλετε λογοκρισία και δεν επιτρέπετε και σε μένα να εκφράσω μια άποψη. Εσείς αναπτύσσετε τις απόψεις σας και, βεβαίως, προβάλλετε τα θέματα κατά τον δικό σας τρόπο. Είναι δικαίωμά σας. Ποιος σας είπε ότι εσείς έχετε το δικαίωμα να ασκείτε αυτή την κριτική και κανείς δεν έχει δικαίωμα να επισημαίνει, κάνοντας μια ανάλυση αυτού του φαινομένου, αυτά τα οποία κι εγώ τώρα επισημαίνω; Τα έχω πει χιλιάδες φορές. Εχουν γραφεί και σε βιβλία.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από την ερώτησή μου, τίθεται ένα πολύ σοβαρό θέμα, το οποίο σας αφορά. Ποιος έδωσε αυτό το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας και κατά σύμπτωση το ΠΑΣΟΚ, όλα αυτά τα χρόνια να υπάρχει ελευθερία, πλήρης ασυδοσία@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καθόλου κατά σύμπτωση@

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ φθάσαμε σε ανθρώπους που δεν έχουν άδεια, τυπικώς και ουσιαστικώς, να πουλούν σε δισεκατομμύρια τις άδειες. Ποιες άδειες; Ποιος τους έδωσε την άδεια και να γίνεται η άδεια αντικείμενο πώλησης; Τι κάνετε γι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι τα ΜΜΕ στην πατρίδα μας, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί λειτουργούν νομίμως. Πρώτον, έχει ψηφιστεί σχετικός νόμος και για τη μια και για την άλλη κατηγορία των Μέσων. Αντίθετα με ό,τι συνέβη μια περίοδο επί Ν.Δ. που λειτουργούσαν παράνομα, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε νομική πρόβλεψη. Δεύτερον, η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών ολοκληρώνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει πάρει κανένας άδεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε όλα τα θέματα. Μην επιμένετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει πάρει κανένας άδεια σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαδικασία για τη χορήγηση αδειών σε τηλεοπτικούς σταθμούς βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο, ολοκληρώνεται από τη δική μας πλευρά. Ηταν ένα έργο κοπιώδες, πολύ περισσότερο γιατί για πρώτη φορά ακολουθείται αυτή η διαδικασία μετά την έκδοση των χαρτών συχνοτήτων. Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο. Θα έχω τη δυνατότητα και το απόγευμα στη Βουλή και σε άλλη ευκαιρία να αναπτύξω όλα αυτά τα θέματα. Για αυτό δεν σας κουράζω τώρα. Για τους 60 υποψήφιους να λάβουν άδεια τηλεοπτικού σταθμού τοπικής εμβέλειας η μελέτη των στοιχείων ολοκληρώθηκε. Πρόκειται να είναι σύντομα οι φάκελοι αυτοί στη διάθεση του ΕΣΡ. Οπως, επίσης, μέχρι το τέλος του μήνα -αυτός είναι ο στόχος μας- το σύνολο των φακέλων που αφορούν τους τηλεοπτικούς σταθμούς που διεκδικούν άδεια λειτουργίας εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, πέραν της τοπικής εμβέλειας για την οποία μίλησα, θα έχουν προωθηθεί στο ΕΣΡ. Είναι ένα ογκώδες υλικό 150.000 σελίδων, το οποίο οι συνεργάτες μας -και δεν είναι πολλοί σε αυτή τη χώρα οι ειδικοί επί των θεμάτων αυτών- μελέτησαν σελίδα-σελίδα με πολύ υπεύθυνο τρόπο, για αρκετό καιρό. Η επόμενη φορά θα είναι ασφαλώς πιο εύκολη. Πρέπει να σας πω ότι αυτή η σχετική καθυστέρηση οφείλεται στην εντυπωσιακή ανετοιμότητα την οποία έδειξαν τα ΜΜΕ όταν κάναμε την προκήρυξη. Η θα έπρεπε να κλείσουμε όλους τους λειτουργούντες σταθμούς ή θα έπρεπε να επαναλάβουμε την προκήρυξη, χωρίς όμως να εγγυάται κανείς ότι θα είναι περισσότερο έτοιμοι οι προσερχόμενοι υποψήφιοι. Ψηφίσαμε το άρθρο 19 παρ.1 του Ν.2644 και δώσαμε τη δυνατότητα σε όλους να συμπληρώσουν τα στοιχεία των φακέλων τους, να προσαρμοστούν στην προκήρυξη που είχαμε εκδώσει από την αρχή, ώστε να ελεγχθούν και να κριθούν επί ίσοις όροις. Το ότι γίνονται αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς -αυτό θέσατε μεταξύ των άλλων με την ερώτησή σας- αυτή την περίοδο, είναι κάτι το οποίο σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου 2328, άρθρο 1 παρ. 13, ελέγχεται, κρίνεται και αποφασίζεται από το ΕΣΡ.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Από το 1985, στη αίθουσα αυτή και με τους προκατόχους σας, το λέω αυτό χωρίς να θέλω να υποτιμήσω το έργο που επιτελείτε, τα έχουμε ακούσει αυτά εκατό χιλιάδες φορές. Πρακτικά, στα δέκα αυτά χρόνια βλέπουμε μια αγοραία αγοραπωλησία συχνοτήτων, περιουσία του κράτους, με μια τυπική, επίπλαστη νομιμοφάνεια, με αποτέλεσμα αυτή η περιουσία του κράτους να γίνεται αντικείμενο αγοραπωλησίας. Κι εσείς μου λέτε τώρα όλα αυτά τα ωραία και καλά. Να μου δώσετε απάντηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας δώσω απάντηση, γιατί υπάρχει απάντηση και μάλιστα ισχυρή. Πρώτα απ όλα, για πρώτη φορά θα διαπιστώσετε, εάν έχετε μέχρι τώρα απογοητευθεί, ότι η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται. Δεύτερον, όσον αφορά τις οικονομικές υποχρεώσεις των Μέσων, πρέπει να σας πω ότι εμείς, ως υπουργείο Τύπου, έχουμε εκδώσει όλες τις αποφάσεις, προκειμένου τα Μέσα να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Εισπράττονται τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το ΕΣΡ, βάσει των αποφάσεων που εκδίδονται. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας που έχουν άδεια από το 1993, έχουν κληθεί και καταβάλλουν το αντάλλαγμα χρήσης για τη συχνότητα που χρησιμοποιούν, γιατί μιλήσατε για εθνική περιουσία. Τα ποσά αυτά είναι αρκετά δισεκατομμύρια και καταβάλλονται. Λύσαμε το θέμα του αγγελιόσημου, υπέρ των δικαιούχων ασφαλιστικών ταμείων, των δικών σας ταμείων δηλαδή, ενώ παλαιότερα σημαντικά ποσά αρκετών δισεκατομμυρίων δραχμών περιήρχοντο στους ιδιοκτήτες των Μέσων, οι οποίοι εν συνεχεία και μετά από σχετική χρονική καθυστέρηση τα απέδιδαν στα ασφαλιστικά ταμεία. Με ρύθμιση από το 1996, τα αντίστοιχα ποσά αποδίδονται αυτομάτως, χωρίς να μεσολαβεί η ιδιοκτησία των ΜΜΕ στα δικαιούχα ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα να έχουμε θεαματική αύξηση των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων. Και πολλές ακόμη δράσεις με οικονομικό αντικείμενο και περιεχόμενο δείχνουν ότι στον τομέα αυτό μπαίνει μια τάξη. Δικαιώνεται η προσπάθειά μας για την αποσαφήνιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Υπάρχουν ατελείωτα στοιχεία στη διάθεση παντός ενδιαφερομένου. Το επισημαίνω, γιατί λέγονται ανοησίες και ψέματα από διάφορους που δεν γνωρίζουν τα θέματα. Μπορεί κάποιος να συγκρίνει το δικό μας έργο για να βγάλει συμπέρασμα με το τι είχε γίνει κάποια άλλη περίοδο, που -θα πρέπει να σας πω- τα κανάλια λειτούργησαν και παράνομα και χωρίς να κληθούν να πληρώσουν ούτε μια δραχμή στο Δημόσιο Ταμείο, ενώ χρησιμοποίησαν, αυτό που εσείς λέτε περιουσία όλων μας, τις συχνότητες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καθιερώσει την αλβανική γλώσσα, ως δεύτερη γλώσσα στα σχολεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αυτό.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έχετε απαντήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε αρκετές ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Το υπουργείο Παιδείας το έχει αντιμετωπίσει. Γνωρίζετε ότι τα παιδιά τα οποία προέρχονται από την Αλβανία, διδάσκονται σε ελληνικά σχολεία και διδάσκονται τα μαθήματα στην ελληνική γλώσσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αλλο σας ρωτώ εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι γιατί έχετε αυτές τις αγωνίες. Σας λέω λοιπόν ότι εκτός των ωρών διδασκαλίας, στα ίδια σχολεία, τα αλβανόπουλα θα μπορούν με άλλους θεσμούς να μαθαίνουν τη γλώσσα τους και να διατηρήσουν τα στοιχεία του πολιτισμού τους.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί υποχρεώνετε τους Αλβανούς και οποιονδήποτε ξένο να μη διδάσκεται στη γλώσσα του και να μαθαίνει ζορινά την ελληνική γλώσσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ελληνικά σχολεία λειτουργούν. Δεν υπάρχει απόφαση για τη λειτουργία άλλων σχολείων που να διδάσκονται τα μαθήματα σε άλλη γλώσσα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το θεωρείτε δημοκρατικό, στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αναγκάζετε τον Αλβανό ή τον Φιλιππινέζο να μάθει την ελληνική γλώσσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα λάβουμε υπόψη την πρότασή σας. Πραγματικά είναι ένα σημαντικό θέμα, δοθέντος ότι πολλά αλβανόπουλα ζουν στην Ελλάδα και είναι μια νέα πραγματικότητα στην πολυ-πολιτισμική Ελλάδα. Είναι ένα νέο στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να αγνοούμε, γι αυτό αναλαμβάνονται σχετικές πρωτοβουλίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί παραιτήθηκε ο κ. Παυλάκης και εάν έχει σχέση η παραίτησή του με τη χρηματοδότηση των Μινωϊκών Γραμμών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιος είναι ο κ. Παυλάκης;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον ξέρετε; Ηταν υποδιευθυντής στην ΕΤΕΒΑ.

ΡΕΠΠΑΣ: Στην παραίτηση που υπέβαλε, είμαι βέβαιος ότι αναφέρει τους λόγους. Κι εσείς που είστε ένας δαιμόνιος (!) δημοσιογράφος, πώς δεν ερευνήσατε για τα της παραίτησής του;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω την κυβέρνηση και εάν έχει σχέση με τις Μινωϊκές Γραμμές; Η χρηματοδότηση ήταν 85 εκατομμύρια δολάρια.

ΡΕΠΠΑΣ: Αν ρωτήσω εγώ εσάς ως δημοσιογράφο για το τι γίνεται στον κόσμο, ασφαλώς θα με παραπέμψετε κάπου αλλού. Για τα θέματα, λοιπόν, ενός υπουργείου ή μιας τράπεζας, όποιος ενδιαφέρεται να κάνει έρευνα, μπορεί να την κάνει, απευθυνόμενος στις πηγές. Και νομίζω ότι αυτό γινόταν πάντα από τους καλούς δημοσιογράφους.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 1 November 2000 - 15:05:30 UTC