Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Χθες ξεκίνησε και επίσημα η εκστρατεία της Εκκλησίας για τη συλλογή υπογραφών και μάλιστα ο Αρχιεπίσκοπος άφησε και έναν υπαινιγμό ότι, τέλος πάντων, ο εκσυγχρονισμός κάνει κακό στην «πνευματική υγεία» των Ελλήνων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην πατρίδα μας οι απόψεις εκφράζονται ελεύθερα. Δεν υπάρχει ο οποιοσδήποτε έλεγχος ή περιορισμός. Η δημοκρατία μας, όμως, προβλέπει @όπως καθορίζεται άλλωστε από το Σύνταγμά μας- ότι η κυβέρνηση εκλέγεται από το λαό και είναι αυτή που κυβερνά, με βάση τις πολιτικές που ο ελληνικός λαός έχει ψηφίσει. Η πορεία της χώρας καθορίζεται από τις πολιτικές των οργάνων που ο λαός με την ψήφο του, μέσω της κάλπης, έχει αναδείξει.

ΒΙΔΑΛΗ: Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών βάλλεται από τον Τύπο, με αφορμή τις δηλώσεις Κόφι Αννάν για το Κυπριακό. Αν έχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό@

ΡΕΠΠΑΣ: Το μόνο σχόλιο που έχω να κάνω είναι ότι ο Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, είναι πρωτεργάτης της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο εθνικό θέμα της Κύπρου. Ο κ. Παπανδρέου, ευρισκόμενος αυτές τις ημέρες στη Νέα Υόρκη δίπλα στην κυπριακή ηγεσία, συμβάλλει με τη δική του παρουσία, δύναμη, επιρροή, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα που έχει προκύψει με τον καλύτερο και πιο ωφέλιμο για τα συμφέροντά μας τρόπο.

Γνωρίζετε ότι δόθηκαν κάποιες διευκρινίσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει απάντηση σε επιστολή που έχει στείλει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να καθορίσει την τελική στάση της. Η στάση της κυπριακής κυβέρνησης είναι αυτή που πιστεύουμε @όπως πάντα έως τώρα- ότι θα δώσει την καλύτερη απάντηση τόσο στη δήλωση του Γ.Γ., όσο και στις προκλήσεις της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Μια απάντηση που θα ανταποκρίνεται στην ανάγκη της ίδιας της Κύπρου να δει επιτέλους το πρόβλημά της, το πολιτικό ζήτημα, να συζητείται, να αντιμετωπίζεται και να λύνεται.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αντιλαμβανόμαστε όλοι, αλλά κι εσείς περισσότερο βέβαια, ότι η δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ καταλύει στην ουσία την Κυπριακή Δημοκρατία. Η θέση που βρισκόμαστε τώρα είναι πάρα πολύ σοβαρή και στην Κύπρο άρχισαν να ακούγονται πλέον φωνές μήπως έφθασε η ώρα των μεγάλων αποφάσεων; Δηλαδή, εκείνο το παλιό αίτημα της Κύπρου το οποίο απορριπτόταν από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, μήπως είναι η ώρα για μια πανεθνική διάσκεψη για το Κυπριακό στην οποία θα συμμετάσχουν όλα τα κόμματα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας. Να βάλουμε μια νέα γραμμή πλεύσης για το Κυπριακό πριν είναι πολύ αργά.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το θέμα της διεθνούς οντότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι δυνατό να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή. Η κυπριακή κυβέρνηση εκπροσωπεί νομίμως την Κύπρο. Είναι η μόνη νόμιμη εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν συζητείται οτιδήποτε άλλο. Δεν είναι δυνατό να επιτρέψει οποιοσδήποτε την αναγνώριση του ψευδοκράτους με οποιαδήποτε μορφή.

Από την άλλη, γνωρίζετε πολύ καλά ότι η διαδικασία των συζητήσεων βρίσκεται πραγματικά σε μια κρίσιμη καμπή. Υπό αυτό το πρίσμα εξετάζει τα θέματα η κυπριακή ηγεσία. Εμείς, μετά από συνεννοήσεις που έχουν γίνει μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, είμαστε στο πλευρό της και πιστεύουμε ότι θα πράξει το καλύτερο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γράφεται και λέγεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πιέζει την κυπριακή πλευρά να πάει σε διαπραγματεύσεις και χωρίς να κάνει ο κ. Αννάν νέα δήλωση. Γιατί πιέζει η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ, να εξετάζουμε αυτά τα οποία λέει και κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών και όχι αυτά τα οποία κυκλοφορούν ως φήμες. Ο Υπουργός Εξωτερικών δεν ασκεί καμία πίεση. Ο Υπουργός Εξωτερικών προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Ελληνικό Εθνος, στην Κυπριακή Δημοκρατία με τον καλύτερο τρόπο. Είναι εκεί αυτές τις ημέρες. Επικοινωνεί με το Γ.Γ. του ΟΗΕ. Συζητά με τον Πρόεδρο της Κύπρου, τον κ. Κληρίδη. Με τον καλύτερο τρόπο, λοιπόν, η Ελλάδα, η κυβέρνησή της είναι στο πλευρό της κυπριακής ηγεσίας αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Και επειδή, ακριβώς, η περίοδος αυτή έχει πολλές παγίδες που πρέπει να αντιμετωπιστούν, αλλά κρύβει και ευκαιρίες που ίσως πρέπει με επιδέξιους χειρισμούς να τις εντοπίσουμε για να τις αξιοποιήσουμε, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί. Μην παραδοθούμε σε φήμες. Μην παραδοθούμε σε εύκολες καταγγελίες. Και αφού αντιμετωπίσουμε, αυτή την περίοδο, τα προβλήματα που υπάρχουν, τότε μπορούμε να σκεφτούμε για άλλα θέματα, για να επανέλθω σε αυτά που είπε πριν ο κ. Κωνσταντινίδης. Όλα αυτά δεν είναι του παρόντος. Αυτή την ώρα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ συγκεκριμένο θέμα. Και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο τρόπο.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Επιβεβαιώνετε μια πληροφορία ότι υπήρξε αυτές τις ημέρες, δηλαδή μετά τη δήλωση του κ. Αννάν, επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Υπουργό Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί με τον Υπουργό Εξωτερικών. Ολοι επικοινωνούμε. Ο κ. Παπανδρέου είναι Υπουργός Εξωτερικών και επικοινωνεί με το κέντρο, με την Αθήνα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, μετά από αυτά που είπατε στο συνάδελφο κ. Γαργαλάκο, μπορείτε να μας πείτε εάν εξακολουθεί η κυβέρνηση να θεωρεί την Εκκλησία παραθρησκευτική οργάνωση; Και το δεύτερο, πώς κρίνετε εσείς μετά τα όσα ελέχθησαν στην επιτροπή του Συντάγματος και στη Βουλή και σε άλλα όργανα, σχετικά με τη διαπλοκή; Πώς κρίνετε εσείς ότι αυτό το θέμα έγινε πλέον θέμα σάτιρας και μάλιστα από συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό που αναμεταδίδει ανά μία ώρα τις δηλώσεις σας και από κάτω το διαφημιστικό σλόγκαν@ Αλέκο κ.τλ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, κ. Παπαδόπουλε @και μπαίνω στο δεύτερο ερώτημά σας- για όλα αυτά μίλησα αναλυτικά τις προηγούμενες ημέρες και ιδιαιτέρως χθες. Για λόγους προσωπικής ευθιξίας δεν παίρνω καμία πρωτοβουλία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν θέματα δεοντολογίας. Είναι κάτι που δεν με αφορά, γιατί δεν με αγγίζει. Επαναλαμβάνω, ότι είπα αυτό το οποίο γνωρίζω από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας.

Οσον αφορά το πρώτο ερώτημά σας, η Εκκλησία της Ελλάδας είναι η Εκκλησία της Ελλάδας. Δεν είναι παραθρησκευτική οργάνωση. Και επειδή δεν είναι παραθρησκευτική οργάνωση, δεν μπορεί να συμπεριφέρεται, πολλές φορές, με χαρακτηριστικά τέτοια στη λειτουργία της, τα οποία συνήθως διέπουν τη λειτουργία παραθρησκευτικών οργανώσεων. Αυτό είπαμε και σε αυτό παραμένουμε.

ΤΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν χθες με ιδιαιτέρως απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για την κ. Αγγελοπούλου. Μάλιστα, ο κ. Κρητικός τη χαρακτήρισε ως «νέα Φρειδερίκη». Η κυβέρνηση προβληματίζεται από τη συμπεριφορά αυτή που βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χρεώνουν στην κ. Αγγελοπούλου και πώς σχολιάζει αυτές τις αντιδράσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι όπως όλοι οι πολίτες, πολύ περισσότερο οι βουλευτές που εκπροσωπούν τους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Η κ. Αγγελοπούλου αποτελεί επιλογή που έχει επικροτηθεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, γιατί έχει τη στήριξη των πολιτικών κομμάτων. Αυτό είναι γνωστό και σε εσάς και σε όλους. Από εκεί και πέρα είναι φανερό ότι στη διάρκεια της μέχρι τώρα θητείας της έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς πολλά προβλήματα που είχαν συσσωρευτεί. Δεν νομίζω ότι πρέπει να αστυνομεύσουμε τις απόψεις ή τις κριτικές που διατυπώνονται. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να επαναλάβουμε και πάλι την εμπιστοσύνη που δείχνουμε στο πρόσωπο της κ. Αγγελοπούλου, γιατί πιστεύουμε ότι είναι το κατάλληλο στέλεχος για να φέρει σε πέρας το τόσο δύσκολο έργο που της έχει ανατεθεί.

ΤΑΚΗΣ: Γκρίζα σημεία σε αυτή την πορεία της κ. Αγγελοπούλου, από τότε που έγινε πρόεδρος του "2004", έως σήμερα, εντοπίζετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι είναι επιτυχής η παρουσία της. Εχουν αντιμετωπιστεί προβλήματα. Από εκεί και πέρα, όλα τα θέματα είναι προς συζήτηση. Δεν υπάρχει ουδείς -ούτε καν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που, εκ του Συντάγματος, γνωρίζετε ότι δεν πρέπει να υπόκειται σε κριτική και έλεγχο- στη Δημοκρατία μας, ο οποίος να είναι εκτός κριτικής και ελέγχου. Το γνωρίζετε πολύ καλά αυτό. Είναι στοιχείο της Δημοκρατίας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Διευκρινιστικά. Ολα τα πολιτικά κόμματα είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, πολιτικά κόμματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι, τουλάχιστον, τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν εκφράσει τη θετική θέση τους, όσον αφορά την επιλογή της κ. Αγγελοπούλου.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Η κ. Αγγελοπούλου, με τις χθεσινές δηλώσεις της, αφήνει να φανεί ότι υπάρχει μια δυσαρέσκεια, μία πικρία από αυτά που έχουν γίνει στην Αθήνα. Και μάλιστα, μιλάει για κάποια εμπόδια που υπάρχουν σε αυτή την πορεία που έχει ως πρόεδρος, για να ολοκληρώσει το έργο της. Είναι και στη κυβέρνηση αυτοί οι παράγοντες που εμποδίζουν την κ. Αγγελοπούλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Για αυτό το θέμα απάντησα, χθες. Οχι μόνο δεν υπάρχει εμπόδιο, αλλά, αντιθέτως, υπάρχει η διάθεση βοήθειας, προσφοράς, προκειμένου αυτή η εθνική υπόθεση, η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, να οδηγηθεί σε ένα αίσιο αποτέλεσμα. Το γνωρίζει αυτό και η ίδια η κ. Αγγελοπούλου, η οποία συνεχίζει το έργο της, καταβάλλοντας μεγάλη πράγματι προσπάθεια για να έχει επιτυχές αποτέλεσμα η προσπάθεια αυτή. Και η κυβέρνηση, όπως πάντοτε μέχρι τώρα, συνεχίζει να είναι στο πλευρό της. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοσδήποτε λόγος διάστασης ή οποιοσδήποτε λόγος για ερμηνείες οι οποίες δεν απηχούν την πραγματικότητα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Υστερα από αυτά που είπατε για την κ. Αγγελοπούλου, διαισθάνομαι ότι αφήνετε ακάλυπτη τη λεκτική αυθαιρεσία του κ. Πάγκαλου, αλλά και γενικότερα τη θέση της κυβέρνησης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι εννοείτε, ακριβώς;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι βγαίνει ο κ. Πάγκαλος και λέει αυτά που λέει και μετά τα παίρνει πίσω και τα κάνει "γαργάρα", συγγνώμη για την έκφραση@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμφωνώ μαζί σας. Παρακαλώ πολύ, να ανατρέξετε στις δηλώσεις που έκανε, χθες, ο κ. Πάγκαλος και τις απαντήσεις που έδωσα σε συναφείς ερωτήσεις. Θα δείτε ότι είπαμε ακριβώς το ίδιο πράγμα. Δώσαμε, ακριβώς, τις ίδιες απαντήσεις.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιός εκπροσώπησε την κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε, από την πρώτη μέρα, ότι είναι εκεί ο καθ` ύλην αρμόδιος υφυπουργός Αθλητισμού, ο κ. Φλωρίδης και η ηγεσία του "Αθήνα 2004". Η εκπροσώπηση είναι πλήρης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άλλοι κρατικοί λειτουργοί που να παίρνουν τους μισθούς αυτούς που δίνει ο Οργανισμός του "2004";

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιοι είναι οι μισθοί που προβλέπονται για διάφορα στελέχη που καλύπτουν διάφορες θέσεις του Δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν γνωρίζετε, αν παίρνουν τόσα ή και περισσότερα, κάποιοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν γνωρίζω και πόσα παίρνουν και οι συγκεκριμένοι στους οποίους αναφέρεστε. Τα συγκεκριμένα ποσά δεν τα γνωρίζω. Ολα αυτά, αποτελούν θέμα συζήτησης και γνωρίζετε πολύ καλά ότι υπάρχει μία εκκρεμότητα, η οποία θα αντιμετωπιστεί, μετά την ολοκλήρωση της Ολυμπιάδας, μεταξύ του αρμόδιου υπουργού και της ηγεσίας του "2004". Γι` αυτά τα θέματα μίλησα με λεπτομέρειες, χθες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν ρωτώ, αυτό. Ρωτώ, αν υπάρχουν άλλοι κρατικοί λειτουργοί, διορισμένοι από την κυβέρνηση, που να παίρνουν τα ίδια ή περισσότερα χρήματα.. Αυτό ο υπουργός Πολιτισμού θα το ψάξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτό, πριν. Μπορεί να το ψάξετε εσείς από το ρεπορτάζ. Δεν μπορείτε να απευθυνθείτε σε μία Τράπεζα, προκειμένου να πληροφορηθείτε ποιοι είναι οι μισθοί των Διοικητών των Τραπεζών; Δεν μπορείτε να απευθυνθείτε στους μεγάλους Οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν το ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστά αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τα λέτε, τότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί δεν γνωρίζω με λεπτομέρειες. Με ρωτάτε να σας πω ποιο είναι το μισθοδοτικό καθεστώς των στελεχών καθενός Οργανισμού;

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ο μισθός του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο μισθός του κ. Πάγκαλου είναι ο μισθός του Ελληνα βουλευτή, με τις αποζημιώσεις που προβλέπονται για τους υπουργούς.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ο οποίος είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Κυμαίνεται στο 1.500.000 δραχμές.

ΤΑΚΗΣ: Ο Πρωθυπουργός γιατί επισκέφθηκε το πρωί ένα σχολείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με ρωτάτε τα αυτονόητα. Ο Πρωθυπουργός θεώρησε σκόπιμο να κάνει αυτή την επίσκεψη, προκειμένου να διαπιστώσει πώς ξεκίνησε η λειτουργία ενός σχολείου.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Κάρολος Παπούλιας έχει δεχθεί πρόσκληση του Βελιγραδίου να μετάσχει ως παρατηρητής στις εκλογές που θα γίνουν εκεί, στις 24 Σεπτεμβρίου. Αν ναι, ποιους άλλους παρατηρητές θα στείλει η ελληνική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τίποτα σχετικό. Οσον αφορά το πρώτο, παρακαλώ απευθυνθείτε στον κ. Παπούλια.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Αυτό δεν είναι πρόβλημα του κ. Παπούλια, αλλά της ελληνικής κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος. Αν θέλετε να συζητήσουμε πιο εκτεταμένα, η ελληνική κυβέρνηση -γνωρίζετε πολύ καλά- είναι η μόνη κυβέρνηση της οποίας ο υπουργός Εξωτερικών έχει επισκεφθεί, πρόσφατα κιόλας, τη Γιουγκοσλαβία και είχε συζήτηση με την ηγεσία της γειτονικής χώρας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία μπορεί να επηρεάσει τις διεθνείς εξελίξεις. Γιατί, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έθεσε θέματα δημοκρατικών διαδικασιών στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας και κάλεσε την ηγεσία της να συμβάλει, ώστε οι επικείμενες εκλογές να γίνουν με τέτοιο τρόπο, που να οδηγεί σε μη αμφισβήτηση του αποτελέσματος. Αρα, απέδωσε εκ προοιμίου ευθύνες σε όλους εκείνους -και στην ηγεσία της Γιουγκοσλαβίας- που θα επιχειρήσουν να επηρεάσουν, κατά τον ένα ή άλλο τρόπο, με αντιδημοκρατικές μεθόδους το αποτέλεσμα. Κατά τα άλλα, η Διεθνής Κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Γιουγκοσλαβία και παίρνει τα μέτρα της. Στο πλαίσιο, λοιπόν, των όποιων πρωτοβουλιών, θα είναι παρούσα και η Ελλάδα. Αρα, λοιπόν -επειδή είστε ανταποκρίτρια ξένου πρακτορείου και θα ξέρετε αν η γαλλική κυβέρνηση, φερ` ειπείν, στείλει εκπροσώπους- η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει αυτό που θα κάνουν και οι άλλες χώρες της Ευρώπης, μετά από διαβουλεύσεις με την Ε.Ε.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Από τη συζήτηση που είχε ο κ. Παπανδρέου, στο Βελιγράδι, τι προέκυψε σε σχέση με τους παρατηρητές; Δεν θέλουν τον ΟΑΣΑ; Θα δεχτούν άλλους; Τι έγινε επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα. Είναι θέμα το οποίο, μετά από συνεννόηση με τους εταίρους, η ελληνική κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει και θα κάνει οτιδήποτε, προκειμένου η χώρα μας να είναι παρούσα, προβάλλοντας τις θέσεις της, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, αλλά και το συμφέρον των κρατών της ευρύτερης περιοχής.

Σας ευχαριστώ.

Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 15 September 2000 - 13:05:31 UTC