Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-14

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 14 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης την πολιτική περιφερειακής ανάπτυξης με την αξιοποίηση, ιδιαιτέρως, των πόρων του Γ@ Κ.Π.Σ.

Με την ολοκλήρωση του Β@ Κ.Π.Σ. πετύχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, πρωτοφανείς για τη χώρα μας και πάρα πολύ υψηλούς σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ε.Ε.. Δημιουργήσαμε έτσι τις βάσεις για την ισχυρή Ελλάδα, με ισχυρή οικονομία.

Με το Γ@ Κ.Π.Σ., με τη δυνατότητα ανάπτυξης πολλών δράσεων, χιλιάδων έργων, χιλιάδων προγραμμάτων, στην κατεύθυνση της ισόρροπης ανάπτυξης όλων των περιφερειών της χώρας, έχουμε στόχο να ενδυναμώσουμε την ελληνική κοινωνία. Η ισχυρή κοινωνία είναι ο σκοπός και -πιστεύουμε- το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Θυμίζω ότι πριν ακόμη αποφασιστεί το Γ@ Κ.Π.Σ., πάρα πολλοί στην Ελλάδα αμφέβαλλαν αν θα δοθεί η δυνατότητα στη χώρα μας να έχει πόρους από την Ε.Ε., προκειμένου να προχωρήσει σε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα, σε ένα νέο ποιοτικό αναπτυξιακό άλμα.

Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός διαπραγματεύτηκαν σκληρά, στο Βερολίνο, προκειμένου το Γ@ Κ.Π.Σ. να διασφαλίσει για τη χώρα μας πόρους, το ύψος των οποίων δεν έχει προηγούμενο στο πλαίσιο τέτοιων πολιτικών της Ε.Ε.. Διατυπώθηκαν και τότε αμφιβολίες. Οι δηλώσεις παραγόντων της αντιπολίτευσης είναι στη διάθεσή σας. Ακόμη και όταν αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει Γ@ Κ.Π.Σ. διατυπώθηκαν αμφιβολίες για το ύψος των πόρων που θα διατεθούν. Οι πόροι, λοιπόν, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Εμείς, είμαστε παρόντες με το έργο μας, όταν κάποιοι άλλοι ασκούν αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, παραδομένοι στη μεμψιμοιρία και το μηδενισμό.

Ανέρχεται στα 17,5 τρις το συνολικό ποσό, το οποίο από το Γ@ Κ.Π.Σ., τη δημόσια εθνική συμμετοχή, αλλά και τους ιδιωτικούς πόρους θα έχουμε στη διάθεσή μας τα επόμενα χρόνια, έως το 2006, προκειμένου να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη της οικονομίας μας, να κάνουμε πιο ισχυρή την κοινωνία, να αμβλύνουμε τις ανισότητες και να πετύχουμε την πραγματική σύγκλιση, τόσο στο εσωτερικό της χώρας μεταξύ των περιφερειών και των νομών της χώρας, όσο και ανάμεσα στη χώρα μας και τις άλλες χώρες της Ε.Ε..

Το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί μέσω διαδικασιών που είναι καινοτόμες. Θα ακολουθηθούν, δηλαδή, διαδικασίες διαφορετικές από αυτήν που ίσχυσε για το προηγούμενο Κ.Π.Σ. Oλα αυτά θα προβλέπονται και θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο το οποίο έχει καταρτιστεί και θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

Πιο συγκεκριμένα:

Στο τέλος του περασμένου Ιουλίου είχαμε την τελική έγκριση της Ε.Ε. για το συνολικό ύψος (τα 17,5 τρις). Οι δράσεις που κυρίως προβλέπονται -και αναφέρομαι σε κεφάλαια- με αντίστοιχες κατανομές πόρων είναι:

Η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού. Προβλέπονται πόροι ύψους 1,5 τρις.

Οι υποδομές και οι μεταφορές, με πόρους που ξεπερνούν τα 4 τρις.

Η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων με πόρους περίπου 2 τρις.

Ο τομέας της Γεωργίας, με πόρους 1,3 τρις. Στον ίδιο τομέα πρέπει να προστεθούν ακόμη περίπου 10 δις που προέρχονται από άλλα ταμεία της Ε.Ε..

Οι τομείς της νέας οικονομίας, με πόρους περίπου 1 τρις. Αναφερόμαστε στη νέα οικονομία και ασφαλώς εννοούμε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται με την αξιοποίηση των τεχνολογιών της Κοινωνίας της Πληροφορίας.

Η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών. Οι δράσεις αυτές αφορούν το Περιβάλλον, την Πρόνοια, την Υγεία, την Παιδεία. Και, βεβαίως,

Η περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

Το Γ@ Κ.Π.Σ. έχει μια ιδιαίτερα καθοριστική για το μέλλον της ελληνικής περιφέρειας διάσταση. Εχει μια σημαντική περιφερειακή διάσταση που πρέπει να αναδείξουμε.

Το περιφερειακό σκέλος του προγράμματος αμιγώς προβλέπει πόρους, οι οποίοι μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων θα διατεθούν για δράσεις στην περιφέρεια, που φτάνουν το 30% του συνόλου των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας. Σε σχέση με τους πόρους που διατέθηκαν από το Β@ Κ.Π.Σ., μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων για δράσεις στην περιφέρεια, έχουμε τώρα πόρους αυξημένους κατά 62%. Οι πόροι, δηλαδή, που δίδονται μέσω των περιφερειακών προγραμμάτων είναι αυξημένοι κατά 62%, σε σχέση με τους πόρους που δόθηκαν μέσα από τα ίδια προγράμματα κατά την εφαρμογή του Β@ Κ.Π.Σ.

Επίσης -και δεν πρέπει να μας διαφεύγει αυτό- από τα υπόλοιπα ποσά που έχουμε στη διάθεσή μας, από το υπόλοιπο 70% που αφορά εθνικά και τομεακά προγράμματα, το 70% αφορά δράσεις, έργα, προγράμματα στην ελληνική περιφέρεια. Αρα, έχουμε το 30% κατ` ευθείαν στην περιφέρεια μέσω περιφερειακών προγραμμάτων και έχουμε ακόμη για δράσεις, έργα και προγράμματα στην ελληνική περιφέρεια το 70% από το υπόλοιπο 70%. Συνολικά, δηλαδή, για την ελληνική περιφέρεια έχουμε πόρους που φτάνουν το 80% του συνόλου των πόρων που διατίθενται από το Γ@Κ.Π.Σ.

Μπορεί να πει κανείς ότι από τα 17,5 τρις, τα 14 τρις αφορούν δράσεις για τους πολίτες που ζουν στην ελληνική περιφέρεια.

Για την εφαρμογή του Γ@ Κ.Π.Σ. έχουμε, ήδη, αποκτήσει σημαντική εμπειρία από το Β@ Κ.Π.Σ. Είμαστε περισσότερο έτοιμοι.

Θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα προβλέπει τις διαδικασίες, το οποίο όπως ήδη είπα θα απασχολήσει τη Βουλή τον ερχόμενο Οκτώβριο. Σε αυτό -αναφέρομαι σε κάποιες γενικές αρχές, μιλώ με επιγραφές- προβλέπεται:

Η συγκρότηση των διαχειριστικών αρχών. Θα είναι μια κεντρική στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, που παρακολουθεί την εξέλιξη του πλαισίου, μια κατά υπουργείο και μια κατά περιφέρεια. Μπορεί να πει κανείς ότι αυτές οι διαχειριστικές αρχές αναλαμβάνουν το ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου για να έχουμε μια εικόνα πώς ακριβώς διαρθρώνονται τα όργανα που θα ασχοληθούν με την εφαρμογή του Γ@ Κ.Π.Σ.

Η συγκρότηση, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, μιας αρχής πληρωμών -όπως ονομάζεται- η οποία θα ρυθμίζει οτιδήποτε έχει σχέση με τη ροή χρηματοδότησης προγραμμάτων. Για να υπάρχει γνώση πως εξελίσσονται τα διάφορα προγράμματα και να διασφαλίζεται η απρόσκοπτη χρηματοδότησή τους.

Η συγκρότηση των λεγόμενων επιτροπών παρακολούθησης κάθε έργου, στην οποία θα προχωρήσουμε, αφού εγκριθεί, τον επόμενο Νοέμβριο, από την Ε.Ε. η εσωτερική διάρθρωση κάθε προγράμματος, ποιος θα είναι ο αριθμός και ποια τα έργα που περιλαμβάνονται σε κάθε δράση. Οι επιτροπές παρακολούθησης κάθε έργου θα έχουν ρόλο αντίστοιχο του ρόλου που έχει το Δ.Σ. σε μια επιχείρηση. Θα υπάρχει μια κεντρική, μια ανά υπουργείο και μια ανά περιφέρεια, με αρμοδιότητα την εξειδίκευση των δράσεων που απαιτούνται για την εφαρμογή του προγράμματος και την παρακολούθησή της.

Οσον αφορά την εφαρμογή του προγράμματος υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με το Β@ Κ.Π.Σ.

Στο Β@ Κ.Π.Σ. η Ε.Ε. έδινε την έγκριση για την ένταξη ενός έργου. Ηταν δηλαδή ένα είδος συμμέτοχου στη λήψη της απόφασης πριν ενταχθεί ένα έργο. Αναφέρομαι στη γνωστή σε σας επιλεξιμότητα, η οποία σημαίνει ότι από κοινού η χώρα μας και η Ε.Ε. αποφάσιζαν για την ένταξη ενός έργου στο πρόγραμμα.

Στο Γ@ Κ.Π.Σ., κάθε χώρα -και η δική μας- αναλαμβάνει την ευθύνη αυτοτελώς και πρωτογενώς να επιλέγει τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα. Χρηματοδοτεί την έναρξη και την εξέλιξη των έργων αυτών και απολογιστικά τα όργανα της Ε.Ε. ελέγχουν αν το έργο που έχει επιλεγεί και ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα είναι σύμφωνο με το πλαίσιο πολιτικής που έχει αποφασιστεί στην Ε.Ε.. Τότε εγκρίνει και χρηματοδοτεί τη δράση. Σε διαφορετική περίπτωση αρνείται να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο έργο και επιβάλλει και πρόστιμο. Αυτό σημαίνει ότι αν η χώρα μας θέλει να συνεχίσει το έργο θα πρέπει να το χρηματοδοτήσει από δικούς της πόρους. Η ευθύνη, δηλαδή, του κάθε έργου ανατίθεται πλέον στην κάθε χώρα.

Μια ακόμη διαφορά είναι ότι απαγορεύεται η μεταφορά πιστώσεων από έτος σε έτος. Αν πιστώσεις που προβλέπονται προς απορρόφηση σε ένα συγκεκριμένο έτος δεν έχουν απορροφηθεί, δεν υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τους στο επόμενο έτος.

Υπάρχει ακόμη υποχρέωση μηχανοργάνωσης για όλες τις δράσεις που εξελίσσονται στο πλαίσιο του Γ@ Κ.Π.Σ. για να είναι ευχερής η παρακολούθηση των έργων.

Επίσης, αποφασίσαμε, σήμερα -και το πλαίσιο θα εξειδικευθεί σε σύσκεψη των αρμόδιων υπουργών με τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες- την ενίσχυση των φορέων υλοποίησης σε κεντρικό, αλλά και περιφερειακό επίπεδο με στελέχη, επιστήμονες, εξειδικευμένους εμπειρογνώμονες που μπορούν να παρακολουθήσουν και να δώσουν ώθηση για μια ταχεία εξέλιξη και ολοκλήρωση των έργων.

Oλα αυτά, βεβαίως, τα οποία θα περιλαμβάνονται στο σχετικό νομοσχέδιο, αποτελούν προσαρμογή σε έναν κανονισμό της Ε.Ε., σύμφωνα με τις δικές μας ιδιαιτερότητες. Επαναλαμβάνω ότι ήταν σημαντική επιτυχία η εξασφάλιση αυτού του Γ@ Κ.Π.Σ., την ώρα που κάποιοι αμφέβαλλαν ότι θα υπάρξει ένα ακόμη πλαίσιο στήριξης για την πατρίδα μας. Και είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα τόσο υψηλό ποσό, 17,5 τρις για έργα ανάπτυξης. Και αυτό έγινε με σκληρή διαπραγμάτευση στη Σύνοδο Κορυφής στο Βερολίνο. Αν δείτε εκείνη την περίοδο σε τι δηλώσεις είχαν προβεί παράγοντες της αντιπολίτευσης, τώρα με την απόσταση του χρόνου, μπορείτε να βγάλετε κάποια χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός έκανε μνεία, αποτίοντας φόρο τιμής στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη τον οποίο χαρακτήρισε φίλο, συνεργάτη, ιδιαίτερα αξιόλογο άνθρωπο και πολιτικό, που πρόσφερε πολλά στην πατρίδα.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε, επίσης, την τοποθέτηση του καθηγητή της Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, κ. Μαρσέλλου στη θέση του Προέδρου του ΕΟΦ, μετά την παραίτηση του κ. Μουτσόπουλου, ο οποίος προτίμησε να έχει πλήρη απασχόληση στο Πανεπιστήμιο.

Αποφάσισε, επίσης, την παράταση για έξη μήνες της θητείας του Γενικού Διευθυντή της Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Πανταζόπουλου, έως το 2001, οπότε θα γίνουν κρίσεις και πάλι μετά την προκήρυξη των θέσεων για άλλους Γενικούς Διευθυντές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές, δεδομένου ότι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου δίνει συνέντευξη για το θέμα που απασχόλησε, σήμερα, το Υπουργικό Συμβούλιο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Σημίτης, στην αρχική εισηγητική του ομιλία, έκανε κάποια μνεία ή αναφορά στη διένεξη, στην αντιπαράθεση ή στη διαφωνία του κ. Πάγκαλου με την κα Γιάννα Αγγελοπούλου; Γενικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες αναφέρθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν σαφής. Είπα, μόλις πριν, ότι ο Πρωθυπουργός στην αρχή της συνεδρίασης αναφέρθηκε στα θέματα τα οποία αποτέλεσαν και το κύριο αντικείμενο της σημερινής συνεδρίασης. Επιπροσθέτως, απέτισε φόρο τιμής στη μνήμη του Γιάννου Κρανιδιώτη. Δεν έκανε οποιαδήποτε άλλη αναφορά.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή ακούμε, διαβάζουμε και λέγονται πολλά, ποιες οδηγίες έδωσε ο κ. Σημίτης στον κ. Πάγκαλο, από τη στιγμή που ο κ. Πάγκαλος αρνήθηκε να πάει στην Αυστραλία και υπήρξε όλο αυτό το θέμα. Τι ακριβώς του είπε ο κ. Σημίτης; Μπορούμε να ξέρουμε; Γιατί λέγονται και γράφονται πολλά, τι είναι αλήθεια από όλα αυτά και τι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται περί οδηγιών. Ο Πρωθυπουργός επικοινωνεί συνεχώς με τους συνεργάτες του, με τους υπουργούς, προκειμένου από κοινού, ανταλλάσσοντας απόψεις, να διαχειριστούν διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Για το θέμα της μετάβασης ή μη του υπουργού Πολιτισμού στην Αυστραλία, μιλήσαμε και πάλι σε αυτή την αίθουσα. Επικοινώνησε ο κ. Πάγκαλος με τον Πρωθυπουργό και συμφώνησαν ότι δεν χρειάζεται να μεταβεί στην Αυστραλία, αφού η εκπροσώπηση της χώρας μας είναι πλήρης και σε πολύ υψηλό επίπεδο.

Κατά τα άλλα, δεν είμαι αρμόδιος να σχολιάσω αυτά τα οποία γράφονται. Είναι δική σας η ευθύνη. Αυτό το οποίο έχω να πω -και παραμένω σε αυτό- είναι τούτο: Δεν υπάρχει καμία διένεξη, δεν υπάρχει λόγος να μιλούμε για αντιδικία. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε όλοι, στο πλαίσιο αυτής της εθνικής προσπάθειας που αφορά την προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα του 2004.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Χθες, εμφανίστηκε ως διευθυντής του γραφείου Τύπου του Οργανισμού "Αθήνα 2004" ο κ. Σεραφείμ Κοτρώτσος, ο οποίος δήλωσε επισήμως πια, ότι το θέμα των αμοιβών που "έχει σκανδαλίσει και βουλευτές δικούς σας" έχει ξεκαθαριστεί σε συνεννόηση με την κυβέρνηση. Το ερώτημά μου είναι, εάν έχει κλείσει το θέμα των αμοιβών. Και ένα δεύτερο ερώτημα: Εάν ο τίτλος του διευθυντή του γραφείου Τύπου έγινε κατ` απονομή, δια της "κοπτάτσιας" από την κα Δασκαλάκη ή έγινε κάποια προκήρυξη.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά τις επιλογές του "2004", δεν έχει καμία ευθύνη η Κυβέρνηση. Είναι επιλογές οι οποίες, κατά την αρμοδιότητα που έχει το "2004", μπορεί να τις κάνει με γνώμονα τις ανάγκες που έχει για την καλύτερη δυνατή υποστήριξη της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας για την Ολυμπιάδα.

Οσον αφορά τις αμοιβές, το θέμα αυτό το αντιμετωπίζει ο αρμόδιος υπουργός Πολιτισμού με την ηγεσία του "2004". Είναι θέμα το οποίο αντιμετωπίζεται με διάθεση τέτοιας προσέγγισης, ώστε να μην επιτραπεί σε οποιονδήποτε να θεωρεί ότι μπορεί να αποτελέσει πεδίο τριβών ένα τέτοιο ζήτημα.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Συνεπώς, δεν έχει κλείσει το θέμα. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό το θέμα απασχολεί τον αρμόδιο υπουργό Πολιτισμού και την ηγεσία του "2004". Σε επίπεδο αρχών, η συμφωνία είναι το ένα θέμα. Σε επίπεδο υπογραφής, τυπικής δηλαδή αντιμετώπισης του θέματος, είναι ένα άλλο θέμα.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Εν μέρει έχω καλυφθεί, αλλά θα ήθελα, επειδή ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το θέμα των αμοιβών θα συζητηθεί και θα λυθεί, ανέφερε όμως ότι χρειάζεται η υπογραφή και του κ. Δρυ. Πού ακριβώς θα συζητηθεί; Μεταξύ του κ. Πάγκαλου και του "2004" ή θα @;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας καλύπτει απολύτως η απάντηση που έδωσα, πριν. Μόλις πριν είπα, ποιους απασχολεί το θέμα αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Με βάση το νόμο, τις αμοιβές όλων των στελεχών τις καθορίζει η κυβέρνηση. Γιατί γίνονται διαπραγματεύσεις με την ηγεσία του "2004";

ΡΕΠΠΑΣ: Εισηγείται η ηγεσία του "2004" και μετά από συμφωνία εγκρίνει ο αρμόδιος υπουργός. Αυτό γίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Πριν από λίγο το "2004" εξέδωσε μία γραπτή ανακοίνωση στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι τα στελέχη του "2004" έχουν βαθιά επίγνωση του ρόλου τους και όσο είναι καιρός, πρέπει να το πράξουν και οι άλλοι. Και η υπόθεση του "2004" υπερβαίνει σκοπιμότητες και πρόσωπα. Θέλω το σχόλιό σας γι` αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ολυμπιάδα του "2004" είναι εθνική υπόθεση. Ασφαλώς -το πιστεύω απόλυτα- όλοι έχουμε επίγνωση του ρόλου που πρέπει να διαδραματίσουμε, προκειμένου να είμαστε χρήσιμοι σε αυτή την εθνική προσπάθεια. Και όλα τα στελέχη του "2004" εμφορούνται από μία τέτοια διάθεση. Το πιστεύω απόλυτα αυτό.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν άλλοι που δεν έχουν επίγνωση@;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες πολίτες -όχι μόνον οι αξιωματούχοι, όχι μόνον οι παράγοντες που επειδή ανήκουν στον κυβερνητικό μηχανισμό έχουν συγκεκριμένη αρμοδιότητα, αλλά και οι παράγοντες που είναι έξω από το στενό πυρήνα του λεγόμενου κράτους- θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να οργανώσουμε μία άρτια Ολυμπιάδα. Γιατί η άρτια Ολυμπιάδα, σημαίνει την προϋπόθεση, την πολύ σαφή, την αυτονόητη, της συμβολής όλων μας. Χρειάζονται εθελοντές, χρειάζεται οι πολίτες να προσφέρουν υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, ως επαγγελματίες εκείνη την περίοδο. Πρέπει όλοι να κάνουμε συνείδηση και κτήμα μας ότι η Ολυμπιάδα δεν αφορά κάποιους ειδικούς που ασχολούνται με την προετοιμασία της χώρας μας. Η προετοιμασία της χώρας μας, μας αφορά όλους και όλοι θα συμβάλλουμε στην καλύτερη δυνατή προετοιμασία της. Αυτό είναι το θέμα.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να κάνω μία εκτίμηση ότι και κάποια μέλη της κυβέρνησης φέρουν προσκόμματα στην ομαλή λειτουργία του "Αθήνα 2004". Υπάρχουν σκοπιμότητες πίσω από όλα αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν έχετε τέτοιες απορίες, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αυτούς που διατυπώνουν αυτές τις απόψεις. Εγώ σας είπα ότι όλοι, όχι οι παράγοντες, όχι οι αξιωματούχοι απλώς, όλοι οι πολίτες εμφορούνται από μία τέτοια διάθεση να συμβάλλουν στην άρτια προετοιμασία της χώρας μας για την Ολυμπιάδα.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω δύο ερωτήσεις: Πρώτον, αναφερόμενος στις δράσεις του Γ' Κ.Π.Σ. και τις απαριθμήσεις σας, μιλήσατε για βελτίωση της ποιότητας της ζωής του πολίτη που περιλαμβάνει το περιβάλλον, την πρόνοια, την υγεία, την παιδεία. Δεν είπατε, όμως, αν έχει αποφασιστεί κάποιο ποσό και σε ποιο ύψος ανέρχεται. Και δεύτερον, χθες το βράδυ, αργά, υπήρξε κάποια συνεργασία του Πρωθυπουργού με τη συμμετοχή τη δική σας, του κ. Χυτήρη, του Προέδρου της Βουλής κ. Κακλαμάνη και του κ. Βενιζέλου και αν ναι, για ποιό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, πράγματι, προβλέπεται ένα ποσόν, το οποίο ανέρχεται στο ύψος των 600 δισεκατομμυρίων δραχμών. Πρέπει να λάβετε υπόψη σας, όμως, ότι οι πόροι αυτοί αφορούν τις δράσεις που εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα. Αλλά, έργα ή δράσεις για την παιδεία, την υγεία ή για την πρόνοια έχουν ενταχθεί σε άλλα προγράμματα, στα περιφερειακά προγράμματα. Δεν σημαίνει ότι για τους συγκεκριμένους τομείς τα χρήματα που δίδονται είναι αυτού του ύψους. Είναι πολύ περισσότερα. Απλώς, σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσονται δράσεις με αυτό το ύψος της χρηματοδότησης, το οποίο θα εκτελέσουν ορισμένοι φορείς. Αλλά, υπάρχουν άλλοι φορείς που θα εκτελέσουν έργα με το ίδιο αντικείμενο (στην παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, το περιβάλλον) στην ελληνική περιφέρεια ή εντασσόμενα σε άλλα προγράμματα διαφόρων τομέων.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, πράγματι, χθες το βράδυ, είχαμε μία συνεργασία, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, στην οποία, πέραν εμού, συμμετείχε ο συνάδελφος κ. Χυτήρης, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Κοσμίδης και ο συνεργάτης του Πρωθυπουργού κ. Παπαδημητρίου. Σε κάποιο χρονικό διάστημα αυτής της συνεδρίασης, ήταν παρών και ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κακλαμάνης. Είχα τη δυνατότητα και τη χαρά, αν θέλετε, να τους αναπτύξω τις διατάξεις του νομοσχεδίου για το ΕΣΡ, το οποίο έχουμε καταρτίσει εδώ στο υπουργείο και προτιθέμεθα πολύ σύντομα να προωθήσουμε στη Βουλή.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η διάταξη που φέρει ο κ. Βενιζέλος στη Βουλή γενικά για τους εργολήπτες και τους συγγενείς τους ήταν σε γνώση του Πρωθυπουργού και αν ναι, τι ήταν αυτό που έκανε, από χθες, την κυβέρνηση να αλλάξει την άποψή της.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι από χθες το μεσημέρι σας έδωσα το πνεύμα το οποίο πρέπει να διέπει την πολιτική που ακολουθούμε σε αυτό τον τομέα. Επίσης, πρέπει να σας πω ότι η διάταξη αυτή είχε διατυπωθεί, από την πρώτη στιγμή, με κάποια πολύ μικρή διαφορά. Δεν υπάρχει οτιδήποτε το οποίο να συνιστά αλλαγή πολιτικής. Παραμένουμε, λοιπόν, σε αυτή την πολιτική.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Υπάρχει μια ερώτηση του κ. Κεφαλογιάννη που μιλά για συγκεκριμένη επιχειρηματική δραστηριότητα, που υπάρχει, πλέον, εξαγοράζοντας τηλεοπτικούς σταθμούς και πώς αυτό μπορεί να ελεγχθεί με δεδομένο ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο. Μπορείτε να μας πείτε πως μπορεί αυτό να ελεγχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η όποια αλλαγή στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ, σε όλη την Ελλάδα, ελέγχεται και εγκρίνεται ή δεν εγκρίνεται από το ΕΣΡ, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 1, παρ. 13 του Ν/2328/1995. Το ΕΣΡ είναι αυτό, στο οποίο πρέπει να κατατεθούν όλα τα έγγραφα. Μελετά τα στοιχεία, καλεί τους ενδιαφερόμενους -αυτό προβλέπει η σχετική διάταξη- και αποφασίζει την έγκριση τελικά της μεταβίβασης των μετοχών ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση. Διατυπώνει την πρότασή του σε εμένα, προκειμένου να εκδοθεί η τελική απόφαση. Αλλά, βεβαίως, αποφασίζει το ΕΣΡ και μπορεί όλα αυτά τα θέματα να τα ελέγξει, πολύ πριν εγώ κληθώ στη Βουλή να απαντήσω. Το ΕΣΡ έχει απολύτως αυτή την αρμοδιότητα.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Ωστόσο, διατυπώνονται πολλές κατηγορίες και από τις στήλες του Τύπου, ότι δεν είναι επαρκής ο έλεγχος σε ό,τι αφορά τα ασυμβίβαστα που υπάρχουν ήδη στο νόμο.

ΡΕΠΠΑΣ: Εμείς μιλούμε με βάση τα στοιχεία, τα οποία έχουν περιέλθει στην υπηρεσία μας. Την αρμοδιότητα για τον έλεγχο και μάλιστα με την αξιοποίηση των υπηρεσιών άλλων φορέων του ελληνικού κράτους, την έχει το ΕΣΡ. Πρέπει να σας πω ότι το έχουμε εξοπλίσει με τέτοιες αρμοδιότητες, ιδίως μετά την κατάρτιση του Π.Δ. 310/1996 -μπορείτε να βρείτε τις σχετικές διατάξεις στο άρθρο 1 - όπου μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων το ΕΣΡ μπορεί να χρησιμοποιεί ελεγκτικούς μηχανισμούς που λειτουργούν στο κράτος μας, προκειμένου να προβαίνει σε όλους τους απαραίτητους ελέγχους. Να αποφασίζει για το εάν έχουν καλώς ή όχι τα πράγματα και να επιβάλει τις δέουσες κυρώσεις. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ΕΣΡ λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Δεν πρόκειται να κάνω οτιδήποτε που μπορεί να θεωρηθεί παρέμβαση στο έργο του, ούτε καν να δώσω την εντύπωση ότι καθοδηγώ ή δίνω εντολή για τον τρόπο με τον οποίο θα δράσει. Το ΕΣΡ μπορεί να κινηθεί αυτεπαγγέλτως. Είναι μια αρμοδιότητα που του δώσαμε με το νόμο 2644, δεν ίσχυε παλαιότερα, δεν προβλεπόταν, δηλαδή, στο νόμο 2328/1995. Τώρα, πλέον, τα τελευταία χρόνια, το ΕΣΡ μπορεί αυτεπαγγέλτως να ασχοληθεί με οποιοδήποτε θέμα αφορά τον έλεγχο της δραστηριότητας που αναπτύσσουν φορείς, στα ΜΜΕ ή σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς. Είναι στην απόλυτη αρμοδιότητά του. Και οι αποφάσεις τις οποίες παίρνει, είναι αποφάσεις που, με τις κυρώσεις -αν χρειάζεται να επιβληθούν κυρώσεις- εκτελούνται σύμφωνα με το σκεπτικό του ΕΣΡ. Αρα, λοιπόν, αυτό είναι ένα θέμα. Αλλά, θα μου επιτρέψετε να πω, μιας και φέρατε την κουβέντα σε αυτά τα θέματα, τα οποία αφορούν τον τομέα που εποπτεύω -γιατί διαβάζω πάλι σήμερα δηλώσεις κάποιων πολιτικών ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος, δεν εκδίδονται τα Π.Δ.- ότι τα Π.Δ. έχουν εκδοθεί. Μπορεί κάποιος από τους πολιτικούς, που αναφέρονται σε αυτή την έλλειψη, να μου προσδιορίσει ποιο Π.Δ. από όσα προβλέπει ο νόμος 2328 εννοεί ότι δεν έχει εκδοθεί; Σας λέω ότι έχουν εκδοθεί. Υπάρχει μια μόνο καθυστέρηση εφαρμογής, όσον αφορά την ίδρυση του Μητρώου στο Τμήμα Ελέγχου-Διαφάνειας, επειδή ακριβώς καθυστέρησε η στελέχωση επί δύο χρόνια, λόγω παρέμβασης του ΑΣΕΠ στη διαδικασία πρόσληψης των επιστημόνων που προβλέπαμε κατά την ίδρυση του Τμήματος, στο σχετικό Π.Δ. Δεν είναι γνωστά αυτά; Γιατί κάποιοι λένε ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος; Αγανακτώ όταν τα ακούω αυτά! Βάσει ποίου νόμου επιβάλλονται οι κυρώσεις; Βάσει του νόμου που ισχύει. Βάσει ποίου νόμου εκδίδω αποφάσεις για να καταβάλουν το αντάλλαγμα χρήσης για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί; Βάσει του νόμου που ισχύει. Βάσει ποίου νόμου προχωρά η διαδικασία χορήγησης αδειών σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς; Βάσει του νόμου που ισχύει. Γι αυτό μην ισχυρίζονται κάποιοι ότι δεν εφαρμόζεται ο νόμος. Αν, πραγματικά, οι διαδικασίες ελέγχου δεν έχουν οδηγήσει σε εκείνα τα αποτελέσματα, τα οποία κάποιοι θα επιθυμούσαν -κι εγώ επιθυμώ να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα- να δεχθώ αυτή την κριτική, αλλά όχι με αυτό τον ατεκμηρίωτο και μηδενιστικό τρόπο. Το ΕΣΡ έχει πλήρη αρμοδιότητα. Μπορώ να σας αναφέρω τις διατάξεις, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω γιατί είναι ειδικό θέμα. Μπορείτε να ανατρέξετε σε αυτές όπως και οι συνάδελφοί μου που μιλούν εύκολα χωρίς να γνωρίζουν δυστυχώς, και λυπούμαι που το λέω. Κατά τα άλλα, μιας και αναφερόμαστε στο ΕΣΡ και με αφορμή την ερώτηση του κ. Αλειφερόπουλου, επαναλαμβάνω ότι είμαστε έτοιμοι. Εχουμε κάνει μια πολύ συστηματική δουλειά, να καταθέσουμε νομοσχέδιο για την πλήρη ανεξαρτητοποίηση του ΕΣΡ. Θα εκπλήξει θετικά όλους εκείνους που κατά καιρούς διατυπώνουν διάφορες κριτικές και εποικοδομητικές ή μη προτάσεις. Αυτό το θέμα μας απασχόλησε πριν από τις εκλογές. Θεωρήσαμε ότι αμέσως μετά τις εκλογές έπρεπε να προχωρήσουμε σε αυτή την πρωτοβουλία. Από την πρώτη στιγμή, εμείς ασχοληθήκαμε με αυτό το θέμα, ώστε σήμερα να είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε ένα άρτιο νομοσχέδιο, το οποίο σύντομα θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Βενιζέλος στον ραδιοφωνικό ΣΚΑΙ 100,4, δήλωσε ότι όποια διάταξη υιοθετηθεί, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για τους συγγενείς των επιχειρηματιών, δεν μπορεί να υπάρξει διάταξη που απαγορεύει στους επιχειρηματίες να έχουν φίλους και άρα, μέσω αυτών να ελέγχουν ΜΜΕ, ενώ, ταυτοχρόνως, συνεργάζονται με το Δημόσιο. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος είναι λογικό, είναι αυτονόητο. Γι αυτό σας λέω, ότι πολλές φορές οδηγούμαστε σε ένα κυνήγι μαγισσών. Θέλουμε να φαίνεται μόνο τίμια η γυναίκα του Καίσαρα ή να είναι κιόλας; Αυτό μας απασχολεί, να είναι! Και αυτό πρέπει να ελέγξουμε. Ας αξιοποιήσουμε, λοιπόν, τις διαδικασίες και τους φορείς που έχουμε, γιατί το ΕΣΡ μπορούσε, μπορεί και θα μπορεί να αξιοποιεί αυτούς τους φορείς, τους ελεγκτικούς φορείς, που έχουν συγκεκριμένα καθήκοντα στο ελληνικό κράτους. Κατά τα άλλα, πρέπει να πω ότι στις άλλες χώρες της Ε.Ε. δεν προβλέπονται διατάξεις που να αφορούν αυτόν τον έλεγχο, σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα ΜΜΕ. Γιατί αυτό που έχει σημασία, που είναι παράνομο και ελέγχεται, είναι το να χρησιμοποιείς ένα ΜΜΕ με αθέμιτο τρόπο, προκειμένου να ασκήσεις επιρροή και να εξασφαλίσεις προς όφελος σου, από το Δημόσιο, από το κράτος, ένα έργο, μια προμήθεια. Εδώ κάποιος, εάν έχει ένα ΜΜΕ που μπορεί να το παρακολουθεί το 0,0% του ελληνικού λαού, αυτομάτως θεωρείται ότι είναι παράγοντας και μπορεί να ασκήσει επιρροή. Σε άλλες χώρες μετρούν τη θέση που έχεις και δεν σου επιτρέπουν να έχεις δεσπόζουσα θέση. Δεν τους ενδιαφέρει εάν είσαι σε ένα, σε δύο, σε τρία ΜΜΕ, τα οποία δύο, τρία, τέσσερα ΜΜΕ ακόμη κι αν έχεις συναλλαγές με το Δημόσιο, μπορεί να έχουν ύψος τηλεθέασης -αν μιλούμε για τηλεοπτικούς σταθμούς- 2%. Και να είσαι σε ένα τηλεοπτικό σταθμό και να έχεις 50%. Οι έλεγχοι, όσον αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς δημιουργούν ένα λαβύρινθο στον οποίο συχνά χάνεσαι. Και αυτή είναι η αλήθεια, ενώ πολλοί γνωρίζουν, τι κρύβεται πίσω από το πέπλο. Δυστυχώς, οι διαδικασίες ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος δεν οδηγούν πάντα στο αποτέλεσμα που κάποιοι εικάζουν ότι πρέπει να προκύψει. Αυτή είναι η αλήθεια. Εμείς ως κυβέρνηση κι εγώ προσωπικά θέλουμε να μιλούμε με σοβαρότητα. Επειδή αναφερθήκατε σε συγκεκριμένο ραδιοφωνικό σταθμό, εκφράζω τη λύπη μου για τον ειρωνικό τρόπο που με λοιδόρησε χθες. Γιατί είπα κάτι το αυτονόητο, κάτι που προβλέπεται στο νόμο. Αυτό είπα. Είπα την αλήθεια. Κι, όμως, αυτά παρεξηγούνται, δυστυχώς. Γιατί έχουμε δημιουργήσει μια σύγχυση γύρω από όλα αυτά τα θέματα, τα οποία χειριζόμαστε με τρόπο -θα μου επιτρέψετε να πω- όχι πάντοτε υπεύθυνο.

ΚΟΥΙΝ: Θα ήθελα να σχολιάσετε την εγκύκλιο που διαβάστηκε σήμερα στις Εκκλησίες σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει μια φράση που μιλά για ιδιότυπο «πολιτιστικό βιασμό» που γίνεται από τους άγευστους της χριστιανικής παράδοσης και τους πολιτικούς εκσυγχρονισμούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν κάνω κανένα σχόλιο γιατί δεν προτιθέμεθα να αποτελέσουμε την μια πλευρά σε μια συζήτηση, η οποία ούτε χρήσιμη είναι, ούτε έχει πρακτικό αντίκρισμα. Θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας. Τέτοιες διαδικασίες, συλλογής υπογραφών, δεν έχουν χρήσιμο ή πρακτικό αντίκρισμα. Θα έλεγα, πέραν του ότι διχάζουν την κοινωνία, ίσως διχάζουν και το πλήρωμα της Εκκλησίας. Και αυτό πρέπει να προβληματίσει τους πάντες.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 14 September 2000 - 15:05:16 UTC