Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Σήμερα, στις 2 μ.μ., ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Κ. Σκανδαλίδη. Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζει το Εκτελεστικό Γραφείο και άρα η προετοιμασία της συνεδρίασης επιβάλλει αυτή τη συνάντηση με τον κ. Σκανδαλίδη. Το απόγευμα, στις 7.30, θα συνεργαστεί με τον εισηγητή της πλειοψηφίας στη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος κ. Βενιζέλο. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος και είναι χρήσιμη μια τέτοια συζήτηση.

Αύριο στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με συμμετοχή πολλών υπουργών και υφυπουργών, στην οποία θα γίνει μία τελική εξέταση της κατάστασης που δημιουργήθηκε, μετά τον περσινό σεισμό και της αποτελεσματικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί. Αμέσως μετά, θα συνεργαστεί με την κ. Παπανδρέου, τον κ. Παπαντωνίου και τον κ. Δρυ για θέματα του υπό κατάρτιση προϋπολογισμού.

Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα δεχθεί τον ΥΠΕΞ Γ. Παπανδρέου, ο οποίος θα τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα του ταξιδιού του στις ΗΠΑ. Αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεών του σε υπουργεία, θα επισκεφθεί το υπουργείο Γεωργίας και θα συζητήσει θέματα συναφή με όσα απασχολούν τους πολίτες που ζουν στην ελληνική ύπαιθρο. Το βράδυ, στις 7, θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ, όπου θα προεδρεύσει ο Πρωθυπουργός, με θέμα τον προγραμματισμό δράσης του Κινήματος για την επόμενη περίοδο.

Την Πέμπτη, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με διευρυμένη σύνθεση, για την πορεία εφαρμογής του κυβερνητικού έργου.

Την Παρασκευή, στις 12.30, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον υπουργό Πολιτισμού Θ. Πάγκαλο και αμέσως μετά, στις 13.00, θα συνεργαστεί με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Λαλιώτη για το θέμα της ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων, στην Αθήνα. Είναι θέμα κοινής αρμοδιότητας των δύο υπουργών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επίκειται ανασχηματισμός της κυβέρνησης; Επειδή αυτό δεν ανακοινώνεται, αλλά υπάρχουν και πολλές πληροφορίες και πολλά δημοσιεύματα που λένε ότι μετακινείται ο κ. Σκανδαλίδης, ότι μπαίνει στην κυβέρνηση ο κ. Βενιζέλος, ότι φεύγει ο κ. Πάγκαλος@

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δείχνει ότι στην Ελλάδα έχουμε ελευθεροτυπία, σε πολύ υψηλό επίπεδο. Από εκεί και πέρα, αρμόδιος για το θέμα αυτό είναι ο Πρωθυπουργός και μόνο. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στην Αμερική και παρέθεσε και γεύμα στον κ. Τζεμ και είπαν και οι δύο ότι πάνε καλά οι σχέσεις των δύο χωρών. Είναι δυνατό να συναντάται και να μιλάει με τον Τζεμ, όταν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ετζεβίτ θέτει θέμα Αιγαίου και εναέριου χώρου, όταν γίνονται παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας να πηγαίνει και να μιλάει με τον Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνάντηση αυτή, στον αιώνα της επικοινωνίας που εισήλθαμε, μπορεί να πει κανείς ότι περιέχει θετικά στοιχεία που συμβάλλουν σε μία εποικοδομητική προσέγγιση. Οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, εμείς επιθυμούμε να εξομαλυνθούν. Θα πρέπει, όμως, η Τουρκία να κάνει τα βήματα που της αναλογούν. Δεν έχει ανταποκριθεί, μέχρι τώρα, σε αυτό. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους της επικοινωνίας. Και πρέπει να σας πω ότι η παρουσία του υπουργού Εξωτερικών της χώρας μας στα Ηνωμένα Εθνη και οι συναντήσεις που είχε την προηγούμενη εβδομάδα, ήταν πολύ χρήσιμες για τα εθνικά συμφέροντά μας. Αλλωστε, ο ίδιος, επιστρέφοντας στην Αθήνα, γιατί σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, μετέχοντας στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, θα έχει τη δυνατότητα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, να τους ενημερώσει με περισσότερες λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για αυτή τη συνάντηση, ήταν ενήμερος ο Πρωθυπουργός και έδωσε το Ο.Κ. να γίνονται οι συναντήσεις και να παραβιάζεται ο ελληνικός εναέριος χώρος, την ίδια ώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η συνάντηση ήταν προγραμματισμένη πριν από πολύ καιρό. Το γνωρίζετε πολύ καλά, γιατί και η εφημερίδα στην οποία εργάζεστε, το έχει γράψει. Ηταν στο πλαίσιο των επαφών που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη.

ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας στις δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ ότι θέλει διάλογο με την Ελλάδα για να επιλυθούν όλα τα προβλήματα και όχι μέσω διεθνών δικαστηρίων.

ΡΕΠΠΑΣ: Ενα πρόβλημα υπάρχει μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας: Το θέμα της υφαλοκρηπίδας, για το οποίο υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί και από την Τουρκία, ώστε να δοθεί λύση. Κατά τα άλλα, στην απόφαση Κορυφής του Ελσίνκι προβλέπεται η αξιοποίηση των διαδικασιών του Δικαστηρίου της Χάγης, πράγμα το οποίο, ως διαδικασία, ως αρχή στην πολιτική της, δεσμεύει και την Τουρκία. Τέτοιες δηλώσεις του κ. Ετζεβίτ δεν έχουν αποδέκτη. Δεν είναι δυνατό να υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση επί θεμάτων που αφορούν σύνορα ή κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτά είναι αποσαφηνισμένα, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Κατά τα άλλα, πράγματι, αυτή την περίοδο που απαιτούνται κρίσιμοι χειρισμοί, εμείς δεν είμαστε απλώς κοντά στην Κύπρο, είμαστε μαζί με την Κύπρο. Και το κυπριακό πρόβλημα θα λυθεί -γιατί τότε μόνο μπορούμε να μιλάμε για λύση- εφόσον εφαρμοστούν στην πράξη τα ψηφίσματα του ΟΗΕ. Αυτό πρέπει να είναι σαφές. Αυτή είναι η θέση μας και δεν αλλάζει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Θα γνωρίζετε ότι, χθες, είχαμε νέα τετελεσμένα στην Κύπρο, στο χωριό Αχερίτου, τα τουρκικά στρατεύματα, τα φυλάκια, τα έφεραν προς τις ελεύθερες περιοχές. Είναι η προσφιλής τακτική του κ. Ντενκτάς, πριν πάει στις συνομιλίες. Είχαμε τα Στροβίλια, τώρα έχουμε το Αχερίτου.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει κάποιος, είναι να καταδικάσει μια τέτοια ενέργεια. Αυτό το οποίο, όμως, θα πω είναι κάτι πολύ γενικότερο: Η αξιοπιστία του ΟΗΕ κρίνεται, κυρίως, από την αποτελεσματικότητά του.

ΑΛΕΙΦΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίασή του, το προηγούμενο Σάββατο, εξέδωσε ανακοίνωση -μάλιστα ψηφίστηκε από την πλειοψηφία και η εισήγηση του Προέδρου Θάνου Μωραϊτη- στην οποία εμμέσως πλην σαφώς βάλλεται για τους χειρισμούς του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου για τη μετοχοποίηση του ΟΤΕ. Γίνεται αναφορά για ανάγκη θέσπισης κάποιων κανόνων στο θέμα της διαπλοκής και καλεί την κυβέρνηση, η Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος, να επανέλθει στο διάλογο για τα εργασιακά και κατηγορεί την κυβέρνηση για ρυθμίζεις «σοκ». Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Νεολαία ΠΑΣΟΚ εκφράζει τις ανησυχίες της και διατυπώνει τις θέσεις της για διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Αυτό είναι πολύ θετικό.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο Αρχιεπίσκοπος, χθες, έκανε λόγο για αμαρτωλά καθεστώτα και νέες ιδεολογίες περιτυλιγμένες σε χρυσόχαρτα. Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ ανήκουν σε κάποια από αυτές τις κατηγορίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη πολιτική. Οσον αφορά την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, δεν χωρεί οποιαδήποτε έκπτωση. Κατά τα άλλα η πολιτική της κυβέρνησης δεν έχει καμία σχέση με χρυσόχαρτα. Η πολιτική της κυβέρνησης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η αποτύπωση της ανάγκης αυτής της χώρας και αυτού του λαού να προοδεύσει. Σε αυτό το αίτημα ανταποκρίνεται η ελληνική κυβέρνηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχετε να κάνετε ένα γενικότερο σχόλιο για το γεγονός ότι άρχισε η συλλογή υπογραφών και για όλη αυτή τη διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει και άλλη φορά. Παραμένω σε αυτά τα οποία έχω πει.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση αποδέχεται ή συμμερίζεται την κριτική που άσκησαν οι ιεράρχες, εναντίον του κ. Χριστόδουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι οι απόψεις των ιεραρχών. Εμείς δεν σχολιάζουμε απόψεις ιεραρχών, όταν δεν αφορούν την κυβέρνηση. Δεν μας αφορά αυτή συζήτηση. Επαναλαμβάνω, για μια ακόμη φορά, με αφορμή την ερώτησή σας, πως δεν επιθυμούμε για ένα θέμα, το οποίο έχουμε αντιμετωπίσει, να αναδειχθούμε ως μια πλευρά, από τις πολλές που συζητούν για ένα συγκεκριμένο θέμα. Το θέμα αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει οριστικά.

ΦΙΛΗΣ: Επειδή πολλοί πολίτες που ενδιαφέρονται, ρωτούν, πότε θα εκδοθούν οι νέες ταυτότητες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες -από τις οδηγίες που δόθηκαν- έχουν εκδοθεί τα πιστοποιητικά, τα οποία περιέχουν τα απαραίτητα στοιχεία για εκείνους που αλλάζουν ταυτότητες, επειδή τις έχασαν ή για εκείνους που για πρώτη φορά ζητούν την έκδοση ταυτότητας. Τα δελτία αναγνώρισης των πολιτών θα εκδοθούν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, εφόσον ολοκληρωθεί η πρακτική δουλειά που πρέπει να γίνει, δηλαδή, το τύπωμα των νέων αυτών δελτίων. Αλλά, η δουλειά αυτή -πρέπει να πούμε- έχει, ήδη, ξεκινήσει. Γιατί τα πιστοποιητικά που εκδίδονται, με το χαρακτήρα της προσωρινότητας- είναι σύμφωνα με την επιλογή που έκανε η κυβέρνηση.

ΦΙΛΗΣ: Είναι νέα πιστοποιητικά τα προσωρινά ή τα παλαιά άσπρα χαρτιά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι τα άσπρα χαρτιά τα οποία προδιαθέτουν στο τι θα έχει το νέο δελτίο αναγνώρισης των πολιτών που θα εκδοθεί σύντομα.

ΦΙΛΗΣ: Μα, τα άσπρα χαρτιά δεν είχαν τα «επίμαχα» στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν ακριβώς τα απαραίτητα στοιχεία. Σας είπα ότι τα νέα δελτία, πρόκειται να εκδοθούν, εφόσον ολοκληρωθεί η πρακτική δουλειά. Σε πολλές χιλιάδες θα τυπωθούν αυτά τα αντίτυπα. Μέχρι το τέλος του μήνα θα παραληφθεί ένα τμήμα των νέων δελτίων.

ΜΠΕΚΑΣ: Ο κ. Χριστόδουλος προειδοποίησε τον ελληνικό λαό ότι θα πληρώσει τον εκσυγχρονισμό. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο εκσυγχρονισμός και ως έννοια και ως πολιτική έχει μια θετική σημασία. Ο ελληνικός λαός, πολλά μέτρα εκσυγχρονιστικής πολιτικής γνώρισε την τελευταία περίοδο. Ενέκρινε την εφαρμογή αυτών των μέτρων, γι` αυτό ανέδειξε και πάλι κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ανεξαρτήτως από τη συγκέντρωση των υπογραφών και το θέμα της Εκκλησίας, η κυβέρνηση σκέφτεται να ενεργοποιήσει το άρθρο του Συντάγματος για να αρχίσουν οι διαδικασίες ότι η Πολιτεία να είναι έτοιμη να κάνει δημοψηφίσματα, όταν εκείνη κρίνει σκόπιμο και να μην αφήνει σε οποιονδήποτε φορέα, είτε λέγεται Εκκλησία, είτε σωματείο, να κάνει αυτοβούλως συγκέντρωση υπογραφών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να συζητήσουμε και σε ένα άλλο επίπεδο, μπορώ να πω ότι ένα νομικό πρόσωπο, όπως είναι η Εκκλησία, δεν είναι δυνατό να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες. Κατά τα άλλα, το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών δεν υπόκειται στους κανόνες της πλειοψηφίας. Τα αποτελέσματα, όποιου δημοψηφίσματος μπορεί να γίνει στο μέλλον, δεν μπορεί να αφορούν τις πεποιθήσεις ενός πολίτη. Δεν είναι δυνατόν αυτό να αποτελέσει αντικείμενο μιας τέτοιας διαδικασίας. Η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος, θα αντιμετωπίσει όλα τα σχετικά θέματα και εκεί δια της πλειοψηφίας θα εκφράσει τις θέσεις της.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, υπάρχει στο Σύνταγμα, δεν υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι, αλλά απαιτείται ορισμένη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί. Το Σύνταγμα γνωρίζετε ότι συζητείται και πάλι. Αρα, λοιπόν, αυτό το θέμα, αν το θέσει κάποιος, μπορεί να έρθει πάλι, δι` αυτού του τρόπου, στην επικαιρότητα.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν πληροφορίες τον τελευταίο καιρό που θέλουν τον κ. Σουφλιά, προ των πυλών του ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Σουφλιάς έχει μια αυτόνομη θετική πολιτική παρουσία στην δημόσια ζωή της χώρας. Δεν έχει αλλάζει οτιδήποτε στις σχέσεις της κυβέρνησης ή του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Σουφλιά.

ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Υπάρχουν κάποιες επαφές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει εκ μέρους της κυβέρνησης ή εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε τέτοια επικοινωνία πολιτικού χαρακτήρα, έτσι όπως την τοποθετείτε με την ερώτησή σας.

Ι. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να πάει στο Σίδνεϊ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν έχει λάβει τέτοια απόφαση ο Πρωθυπουργός. Δεν τον έχει απασχολήσει τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει επικοινωνία της κυβέρνησης ή αρμοδίων υπηρεσιών με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, σχετικά με την επίσκεψη, ιδιωτική ή μη, του προκαθημένου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας μας έχουν επικοινωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Συζητούν όλα τα θέματα. Δεν έχω, αυτή την ώρα, να ανακοινώσω κάτι περισσότερο.

Σας ευχαριστώ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο Υπουργός Τύπου & ΜΜΕ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας θα παραχωρήσει, αύριο (19/9) στις 14.00, στο Ζάππειο Μέγαρο, συνέντευξη Τύπου στους συντάκτες που καλύπτουν το ραδιοτηλεοπτικό ρεπορτάζ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 18 September 2000 - 13:05:20 UTC