Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-04

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 4 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τις ΗΠΑ. Θα εκφωνήσει λόγο στη Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα συμμετάσχει στο δείπνο που οργανώνει, με δική του πρωτοβουλία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, με 14 ακόμη ηγέτες που έλαβαν μέρος και στη Διάσκεψη στο Βερολίνο, πριν από λίγο καιρό, με θέμα την προοδευτική διακυβέρνηση στο σύγχρονο κόσμο. Ο Πρωθυπουργός θα έχει σειρά διμερών επαφών. Το πρόγραμμα των επαφών καταρτίζεται τώρα. Θα επικοινωνήσει, βεβαίως, με το ομογενειακό στοιχείο. Θα οργανωθεί και σχετική εκδήλωση.

Σας ενημερώνω από τώρα, αφού αυτή την εβδομάδα κλείνουμε ένα χρόνο από το μεγάλο σεισμό που έπληξε πέρσι περιοχές της Αττικής, ότι μέσα στην εβδομάδα, με πρωτοβουλία του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, θα οργανωθεί σύσκεψη, προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός, στις 19.9, θα προεδρεύσει σε σχετική σύσκεψη με αυτό το αντικείμενο, προκειμένου να γίνει μια αποτίμηση της κατάστασης και να δοθούν κατευθύνσεις για όποιες εκκρεμότητες παραμένουν ακόμη.

Σας δίνω ένα στοιχείο για την πετρελαιοκηλίδα στον Ευβοϊκό. Ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, από την πρώτη στιγμή, έδωσε εντολή και οι δυνάμεις του Λιμενικού Σώμα τος, μαζί με τα μέσα που διαθέτουν οι ιδιωτικές εταιρείες στη συγκεκριμένη περιοχή, με φράγματα τα οποία χρησιμοποιούν, προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την κηλίδα. Η κατάσταση είναι ιδιόμορφη. Σπεύδει εκεί, τώρα, και ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο Αρχηγός του Λιμενικού και όλοι οι άνδρες της αρμόδιας υπηρεσίας είναι εκεί. Πρέπει να διευκρινίσω ότι ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος έχει κάθε φορά η πλοιοκτήτρια εταιρεία. Οι εταιρείες που διαθέτουν τα ανάλογα μέσα είναι ιδιωτικές. Αλλά, ασφαλώς, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, με δική του πρωτοβουλία, θεώρησε χρέος να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση που δημιουργήθηκε και γι αυτό έχει διαθέσει όλες του τις δυνάμεις. Περισσότερα μπορώ να σας πω, εάν θέσετε συγκεκριμένο ερώτημα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα μπορούσατε να αποκωδικοποιήσετε, κάπως, μια ρήση του Πρωθυπουργού που είπε χθες, ότι θα με βλέπετε για αρκετά χρόνια; Εννοούσε στην ενεργό πολιτική ή θα μπορούσε για παράδειγμα, να εννοεί κάτι για την Προεδρία της Δημοκρατίας ή κάποιο άλλο ρόλο εκτός της ενεργού πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός μίλησε ως Πρωθυπουργός, δεν μίλησε ως πολίτης. Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός έχει εντολή από τον ελληνικό λαό να φέρει σε πέρας ένα συγκεκριμένο έργο που του ανατέθηκε. Το έργο αυτό δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εφαρμογή ενός προγράμματος, το οποίο εξαγγείλαμε στον ελληνικό λαό, γι αυτό ο ελληνικός λαός μας έδωσε την έγκρισή του. Ο Πρωθυπουργός νιώθει ευθύνη απέναντι στον ελληνικό λαό. Εν ονόματι αυτής της ευθύνης νιώθει και υποχρέωση να φέρει σε πέρας το έργο που του ανατέθηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε τελειώνει αυτό το έργο;

ΡΕΠΠΑΣ: Στην Ελλάδα, ευτυχώς για όλους μας και όλοι έχουμε συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, η Δημοκρατία λειτουργεί άψογα, ο ελληνικός λαός κρίνει τα κόμματα και αποφασίζει για την κυβέρνηση. Εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να παραπονούμαστε για την κρίση των Ελλήνων πολιτών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ σας ρώτησα, πότε τελειώνει αυτό το έργο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιληφθήκατε ότι η απάντησή μου δεν είναι τίποτε άλλο, παρά το ότι ο ίδιος ο λαός είναι αυτός ο οποίος κρίνει; Αυτό δεν είπα; Αυτό δεν γίνεται σε κάθε εκλογική αναμέτρηση; Η Δημοκρατία δεν είναι αυτή, η οποία καθορίζει τη στάση όλων μας;

ΜΙΧΑΗΛ: Χθες, ο κ. Σημίτης έδωσε μία απάντηση γύρω από όλη τη συζήτηση περί διαπλοκής και περί οικονομικών συμφερόντων και πιέσεων. Πώς εκτιμά η κυβέρνηση την πρωτοβουλία που παίρνει ο κ. Κωνσταντόπουλος και συζητά με αρχηγούς άλλων κομμάτων και με θεσμικούς παράγοντες, όπως ο κ. Κακλαμάνης, για το γεγονός ότι πρέπει περαιτέρω να θωρακιστεί αυτή η διαδικασία και ουσιαστικά είναι σαν να μην ικανοποιείται από την απάντηση που έδωσε, χθες, ο κ. Σημίτης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να ικανοποιηθεί από τις απαντήσεις του κ. Σημίτη για οποιοδήποτε θέμα. Οχι μόνο ο κ. Κωνσταντόπουλος, αλλά και οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί. Αυτό ήταν κάτι περισσότερο από αναμενόμενο. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι τούτο: Οτι ο Πρωθυπουργός έδωσε πλήρεις απαντήσεις για όλα τα θέματα και για το συγκεκριμένο. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης παραμένουν σε μία στείρα κριτική, την οποία δεν τεκμηριώνουν. Δεν έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, μέχρι τώρα. Αυτό σημαίνει ότι το πλαίσιο που έχουμε εγκαθιδρύσει είναι πλήρες, είναι επαρκές, είναι αυστηρό και προωθημένο. Κατά τα άλλα, στο πλαίσιο της δημοκρατίας μας, ασφαλώς, οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν δικαίωμα να συναντώνται, να ανταλλάσσουν απόψεις και να αναλαμβάνουν, από κοινού, διάφορες πρωτοβουλίες. Ολους μας κρίνει ο ελληνικός λαός. Οι Ελληνες πολίτες γνωρίζουν ποια είναι η κυβέρνηση και ποια είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσον αφορά την πολιτική που ακολουθούν, τις προτάσεις που διατυπώνουν και εφαρμόζουν στην πράξη. Κατά τα άλλα, πιστεύω ότι οι κινήσεις αυτές είναι κινήσεις εντυπωσιοθηρίας, οι οποίες αποσκοπούν στη δημιουργία ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Πιστεύουμε ότι, όχι απλώς σφάλλουν αυτοί οι οποίοι επιδίδονται σε μια τέτοια πολιτική δραστηριότητα, όχι μόνο αντιστρατεύονται το δημόσιο συμφέρον, αφού δηλητηριάζουν το δημόσιο βίο, με τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρονται, τελικώς, βλάπτουν τα δικά τους κομματικά συμφέροντα. Δεν το αντιλαμβάνονται τώρα. Ο ελληνικός λαός, όμως, σε ανάλογες περιπτώσεις, έδωσε τις απαντήσεις του.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Από αυτή την απάντηση να εκλάβουμε και περίπου το κλίμα με το οποίο θα γίνει δεκτό ο κ. Κωνσταντόπουλος από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης, όπως ο κ. Κακλαμάνης, ο κ. Σταθόπουλος και ο κ. Σκανδαλίδης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κακλαμάνης είναι Πρόεδρος της Βουλής της Ελλήνων. Ο κ. Σταθόπουλος είναι υπουργός Δικαιοσύνης και ο κ. Σκανδαλίδης είναι Γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Καθένας από τη δική του πλευρά έχει να διατυπώσει θέσεις που έχουν σχέση με το μεγάλο αυτό ζήτημα. Ολοι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις όποιες αιτιάσεις του κ. Κωνσταντόπουλου ή οποιουδήποτε άλλου, με τον καλύτερο τρόπο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνουν στείρα κριτική, γιατί δεν έχουν προτάσεις. Πώς δεν έχουν προτάσεις; Πρόσφατα κατατέθηκε μία πρόταση νόμου στη Βουλή, που καταψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δύο προτάσεις κατέθεσε η Ν.Δ. Η μία πρόταση αφορά το ραδιοτηλεοπτικό χρόνο για την προβολή των κομμάτων κατά την προεκλογική περίοδο. Εχουμε συζητήσει γι` αυτό. Απορρίφθηκε με επαίνους αυτή η πρόταση. Αναγνώρισε ο ηγέτης της Ν.Δ. ότι η πρόταση αυτή, πραγματικά, δεν είναι η καλύτερη λύση. Απλά κατατέθηκε για να συζητηθεί. Οσον αφορά την πρόταση νόμου -την πλέον πρόσφατη, στην οποία αναφέρεστε- γνωρίζετε ότι κι αυτή καταψηφίστηκε και πολύ σωστά, γιατί η πρόταση αυτή εισηγείται ένα πλαίσιο το οποίο είναι πολύ πίσω από αυτό που σήμερα ισχύει. Οδηγεί σε αναποτελεσματικότητα, χωρίς να δίνει λύση στο ερώτημα το οποίο υποτίθεται ότι φιλοδοξεί να απαντήσει.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Σκανδαλίδης σε μια συνέντευξη, σήμερα, στα "ΝΕΑ", λέει ότι οι σχέσεις ΠΑΣΟΚ-Σουφλιά είναι πολύ καλές και μάλιστα λέει ότι συγκλίνουν. Μήπως ο Πρωθυπουργός σκέφτεται να χρησιμοποιήσει τον κ. Σουφλιά σε κάποιο πόστο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ποιο είναι το σχήμα της κυβέρνησης. Δεν τίθεται θέμα αλλαγής αυτού του σχήματος. Ο κ. Σουφλιάς είναι ένας αξιόλογος πολιτικός, μία θετική παρουσία στη δημόσια ζωή της χώρας.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 4 September 2000 - 18:22:09 UTC