Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΗΛΕΜΑΧΟ ΧΥΤΗΡΗ

Γεια σας.

Γνωρίζετε όλοι τις προτάσεις-πλαίσιο για κοινωνικό διάλογο που κατατέθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, από τον κ. Γιαννίτση. Είναι μια απάντηση στο πρόβλημα της ανεργίας και ταυτόχρονα ένα συναινετικό μοντέλο για σύγχρονες και καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Πρέπει να τονίσω ότι οι προτάσεις που κατατέθηκαν χθες, όπως θα τις είδατε, κάνουν και μια υπέρβαση της καχυποψίας, η οποία καλλιεργήθηκε και διατηρήθηκε τις προηγούμενες ημέρες. Πιστεύουμε και είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κοινωνικός αυτός διάλογος με τους φορείς θα αρχίσει, όπως είναι προγραμματισμένος, την Παρασκευή.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Κύριε Υπουργέ, πώς σχολιάζετε σημερινό άρθρο του Αρχιεπισκόπου σε θρησκευτικό περιοδικό που, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μετατρέψει τους πιστούς σε μετανάστες στη γενέθλια γη;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Σε ποιο περιοδικό;

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Στον «Εφημέριο».

ΧΥΤΗΡΗΣ: Πρέπει να σας πω -και ζητώ συγγνώμη από τον ίδιο τον Μακαριότατο- ότι δεν γνώριζα καν την ύπαρξη του «Εφημέριου». Θα κοιτάξω το άρθρο και γιατί όχι, θα απαντήσω, αν χρειάζεται.

ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Ελληνική εφημερίδα δημοσιεύει σήμερα την επιστολή Τζεμ προς την Ε.Ε., στην οποία επιστολή ο κ. Τζεμ αναφέρει ότι απορρίπτει στην ουσία τις αποφάσεις του Ελσίνκι και για το Κυπριακό, αλλά και για τα ελληνο-τουρκικά. Οπως ξέρετε, για το Κυπριακό ειδικά, η απόφαση του Ελσίνκι αποσυνδέει τη λύση του Κυπριακού από την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αυτά ο κ. Τζεμ δεν τα αποδέχεται. Είναι σκληρός και ανελέητος, θα έλεγα, για τα θέματα αυτά και θα ήθελα να κάνετε μια δήλωση.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ο κ. Τζεμ δίνει τη δική του ερμηνεία στις αποφάσεις του Ελσίνκι. Είναι δικαίωμά του. Σημασία έχει ότι οι "15" είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για τις αποφάσεις του Ελσίνκι, για την εταιρική σχέση της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Χθες, ο κ. Κωνσταντόπουλος και ο κ. Καραμανλής κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς. Ο κ. Καραμανλής, ευθέως. Ο κ. Κωνσταντόπουλος είπε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατίας. Και οι δύο μαζί, αναφέρθηκαν και στο θέμα των ΜΜΕ και της συγκέντρωσης στα χέρια ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Εχετε κάποιο σχόλιο για όλα αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Θα ήθελα να επαναλάβω, με έμφαση, ότι η κυβέρνηση κινείται στο πλαίσιο των δημοκρατικών θεσμών και των νόμων, με γνώμονα το συμφέρον του ελληνικού λαού. Τηρεί και εγγυάται τους κανόνες διαφάνειας. Προχωρά στην υλοποίηση του εξαγγελθέντος προγράμματος και των δεσμεύσεών της και δεν εμπλέκεται στις διαμάχες των οικονομικών συμφερόντων. Ο Πρωθυπουργός τα εξέθεσε όλα αυτά, με μεγάλη διαύγεια, στη συνέντευξη Τύπου, στη Θεσσαλονίκη. Οποιος ενίσταται στις διαδικασίες αυτές, δεν έχει παρά να προσφύγει είτε στη Δικαιοσύνη, είτε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, είτε στα ευρωπαϊκά όργανα. Σε κάθε περίπτωση, πολιτικά, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο: Ο κ. Καραμανλής, κατά περίπτωση και κατά το δοκούν, ανάλογα με τα εσωτερικά προβλήματα που έχει η Ν.Δ., και αναζητώντας απεγνωσμένα ένα στίγμα αντιπολίτευσης, «φουσκώνει» και «ξεφουσκώνει» το μπαλόνι της διαπλοκής. Ωθείται να κάνει αντιπολίτευση μέσα από τη διαπλοκή, κατά της διαπλοκής. Στη θέση αυτή της Ν.Δ. προστρέχει, τελευταία, και ο κ. Κωνσταντόπουλος. Οπως πολύ σωστά υπογράμμισε και ο κ. Ρέππας χθες, και όπως το λέει και η «ΑΥΓΗ» στο κυριακάτικο φύλο της, στον τίτλο της, φτιάχνεται ένα πολιτικό μέτωπο εναντίον των οικονομικών συμφερόντων. Αυτά τα έχουμε ξαναδεί και τα έχουμε ξαναζήσει. Για την ιστορία, πάντως, υπενθυμίζω ότι για τα θέματα αυτά ισχύει ακόμα νόμος που είχε καταρτιστεί το 1989, από την κυβέρνηση Δεξιάς-Συνασπισμού.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, παρόλα αυτά ο Πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στη Θεσσαλονίκη, είχε παραδεχθεί ότι υπάρχουν πιέσεις από οικονομικούς παράγοντες, ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση δεν ενδίδει. Ηθελα να ρωτήσω: Εχει σκεφθεί η κυβέρνηση ότι θα μπορούσε να απαγορεύσει με νόμο σε οικονομικούς παράγοντες που εμπλέκονται σε διαγωνισμούς του Δημοσίου να είναι και ιδιοκτήτες ΜΜΕ;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Το νομικό οπλοστάσιο που υπάρχει, που διαθέτει η κυβέρνηση, η χώρα και η δημοκρατία μας, είναι επαρκές. Οι διαδικασίες γίνονται βάσει αυτού του νομικού πλαισίου. Το γεγονός ότι υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα και ασκούν πιέσεις, είναι εύλογο και βεβαίως γνωστό. Αυτά κάνουν τη δουλειά τους, υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, στηριζόμενη ακριβώς στους θεσμούς και τους νόμους που υπάρχουν, ώστε να διασφαλίζεται απόλυτη διαφάνεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε μερικούς από αυτούς που πιέζουν την κυβέρνηση; Ο Πρωθυπουργός είπε ότι υπάρχουν συμφέροντα που πιέζουν την κυβέρνηση. Ποιά είναι αυτά τα συμφέροντα, συγκεκριμένα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είναι στην κρίση σας και μπορείτε να διαβάσετε από τα ΜΜΕ τι επιδιώκει ο καθένας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρωθυπουργός, δηλαδή, από τα ΜΜΕ διάβασε ότι υπάρχουν συμφέροντα και πιέζουν την κυβέρνηση; Και εν πάση περιπτώσει, ποιά είναι αυτά;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Αυτό είναι μια γενική αρχή και μην σας φαίνεται παράξενο το ότι τα οικονομικά συμφέροντα πιέζουν. Ολα τα οικονομικά συμφέροντα πιέζουν. Σας είπα ότι κάνουν τη δουλειά τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το παράξενο είναι ότι δεν ξέρει η κυβέρνηση ποια είναι αυτά.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Ποιός σας είπε ότι δεν τα ξέρει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πέστε μας, λοιπόν, ποιοί είναι; Γιατί δυσκολεύεστε να πείτε ονόματα;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Δεν δυσκολευόμαστε καθόλου. Η κυβέρνηση δεν είναι εδώ για να λέει ονόματα. Είναι εδώ για να τηρεί το Σύνταγμα και τους νόμους. Και αυτό ακριβώς κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν πιέζεται η κυβέρνηση, όταν ουσιαστικά εκβιάζεται από αυτά τα συμφέροντα, δεν πρέπει να τα καταγγείλετε και να πείτε ποιοί είναι;

ΧΥΤΗΡΗΣ: Είπα ότι κάνουν τη δουλειά τους. Προσπαθούν να κερδίσουν πόντους. Το θέμα είναι αν σε αυτό η κυβέρνηση κάνει πίσω, σε ό,τι αφορά τη δουλειά της. Σας πληροφορώ, λοιπόν -και το ξέρετε όλοι σας και το ξέρει ο ελληνικός λαός- ότι η κυβέρνηση κάνει πολύ καλά τη δουλειά της, υπερασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και αποκρύβοντας τα στοιχεία τους.

ΧΥΤΗΡΗΣ: Η κυβέρνηση δεν αποκρύβει τίποτα. Λειτουργεί με πλήρη διαφάνεια.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 5 September 2000 - 13:05:29 UTC