Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-09-02

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ&

ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Θεσσαλονίκη, 2 Σεπτεμβρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΜΕ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗΝ ΕΣΗΕΜ-Θ

Γειά σας.

Οφείλω να σας ευχαριστήσω για τη συμμετοχή σας σε αυτή τη συζήτηση πολιτικής ενημέρωσης, η οποία θα ακολουθήσει. Είναι η πρώτη φορά, στα πέντε χρόνια που επισκέπτομαι ως Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, αυτό το χώρο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και έχουμε τη δυνατότητα, σε εξαιρετικά καλές συνθήκες από τεχνική και οργανωτική άποψη να συζητήσουμε θέματα της επικαιρότητας.

Είμαι έτοιμος να δεχθώ τις ερωτήσεις σας και παρακαλώ να μείνουμε στα θέματα της επικαιρότητας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει το βράδυ σχετική ομιλία για θέματα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή και, γενικότερα, τις οικονομικές εξελίξεις. Θα είναι μια ομιλία, κυρίως, οικονομικού περιεχομένου, ενώ η χθεσινή ήταν πολιτικού περιεχομένου. Οπως γνωρίζετε αύριο το μεσημέρι ο Πρωθυπουργούς θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας εσείς και πολλοί συνάδελφοί σας θα έχετε τη δυνατότητα να θέσετε ερωτήσεις για σειρά θεμάτων που απασχολούν τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

Β. ΚΕΧΑΓΙΑ: Θα ήθελα το σχόλιο της κυβέρνησης για την απόφαση της Ν.Δ. να απόσχει από τις εκδηλώσεις των εγκαινίων της ΔΕΘ, καθώς, επίσης και ένα σχόλιο για την παρουσία, εν τέλει, ορισμένων στελεχών της και, κυρίως, από το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η απόφαση αυτο-απομόνωσης στελεχών της Ν.Δ. από τις εκδηλώσεις της ΔΕΘ, αποτελεί προσβολή για την ίδια την πόλη, για τους Θεσσαλονικείς, για τους Ελληνες πολίτες. Η παρουσία του Πρωθυπουργού στις εκδηλώσεις της ΔΕΘ έχει αποκτήσει, πλέον -μπορεί να το πει κανείς αυτό- θεσμικό χαρακτήρα. Η οποιαδήποτε αποστασιοποίηση, και μάλιστα με υπονοούμενα, τα οποία δίνουν μια πολιτική διάσταση αντιπαράθεσης, πιστεύουμε ότι μας γυρίζει σε εποχές μισαλλοδοξίας ή οξύτατης αντιπαράθεσης που δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του σήμερα και τις προκλήσεις του αύριο. Εμείς κοιτούμε προς το μέλλον. Κάποιοι επιχειρούν να μας γυρίσουν στο παρελθόν, προωθώντας τέτοιες διχαστικές λειτουργίες. Ας τους κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Τιμούμε εκείνους, οι οποίοι με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στο θεσμικό ρόλο τους συμμετέχουν σε αυτές τις διαδικασίες. Θέλω να επισημάνω, με την ευκαιρία που μου δίνετε με την ερώτησή σας, την παρουσία του Δημάρχου της πόλης και κατά τη χθεσινή ομιλία του Πρωθυπουργού, πράγμα το οποίο δείχνει ότι το μήνυμα, το οποίο εξέπεμψε και ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, κατά την ομιλία του, για συνένωση όλων των δυνάμεων, για συνεργασία, προκειμένου να πετύχουμε τους μεγάλους στόχους που αφορούν και καθορίζουν το μέλλον της χώρας, έχει αποδέκτες σε όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Αυτό μας ικανοποιεί.

ΣΤ. ΤΖΗΜΑΣ: Μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την ομιλία του Πρωθυπουργού, ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αντιδράσεις αυτές είναι αδικαιολόγητες. Θα έλεγα πως μας εξέπληξαν αρνητικά. Γιατί ο Πρωθυπουργός με τη χθεσινή ομιλία του καταλύει μια παράδοση πολλών ετών. Επέλεξε τη ΔΕΘ και τη Θεσσαλονίκη, γιατί με την ομιλία του αυτή ήθελε να μοιράσει τη σκέψη του και το όραμά του για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό με τους Θεσσαλονικείς και όλους του Ελληνες πολίτες που την παρακολούθησαν. Κατηγορήθηκε γι αυτό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία προφανώς θα ήθελαν να ακούσουν τον Πρωθυπουργό της χώρας να μιλάει με μια γλώσσα στερεότυπη. Με μια γλώσσα αναφοράς σε έναν τιμοκατάλογο, ίσως, έργων που εν πάση περιπτώσει μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, βάση εξαγγελιών, μπορεί να αποτελέσει πάνω από όλα την πράξη, την πραγματικότητα, δηλαδή, του κυβερνητικού έργου, πράγμα το οποίο γνωρίζουν ήδη οι Θεσσαλονικείς. Δεν μπορεί όμως να αποτελέσει την αφορμή για μια τέτοιου είδους κριτική. Πιστεύουμε ότι η ομιλία του Πρωθυπουργού ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των καιρών. Η επιλογή που έκανε ο Πρωθυπουργός να μιλήσει ως εθνικός ηγέτης και όχι ως κομματάρχης, ήταν σωστή. Δυστυχώς, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν αντιλαμβάνονται την εθνική διάσταση του πολιτικού ρόλου τους και παραμένουν κομματάρχες.

Π. ΝΕΡΑΝΤΖΗΣ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Τζεμ, στον οποίο βεβαίως απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου. Επίσης, ποια είναι η δική σας θέση για την απόφαση του κ. Κληρίδη να μη θέσει θέμα αποχώρησής του από τον τέταρτο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό, οι οποίες σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα οδηγηθούν σε ναυάγιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Τζεμ, έχει αποστείλει σχετική επιστολή στους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ε.Ε. Η Ελλάδα, όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, έχει αποσαφηνίσει την πολιτική της. Ακολουθούμε μια πολιτική αρχών. Μια πολιτική η οποία στηρίζεται στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών, με σεβασμό των συνόρων που έχουν καθοριστεί με Συνθήκες, που όλοι πρέπει να σεβόμαστε και να τηρούμε. Η επικοινωνία και ο διάλογος στην εποχή που ζούμε είναι λειτουργικό στοιχείο στις σχέσεις των κρατών. Ο διάλογος και η επικοινωνία δεν είναι δυνατόν, όμως, να αφορούν την ανατροπή υφιστάμενων συνόρων που -επαναλαμβάνω- προβλέπονται από Συνθήκες, οι οποίες ισχύουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Και, βεβαίως, ο διάλογος δεν μπορεί να αναφέρεται στα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο. Δεν έχει συμβεί και δεν πρόκειται να συμβεί, σε ό,τι μας αφορά. Στο Ελσίνκι ορίστηκε ένα πλαίσιο, εντός του οποίου θα πρέπει η Τουρκία να εναρμονιστεί με αυτό και να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες για να ενσωματωθεί στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Μέχρι τώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Οι πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει, ασφαλώς, δημιουργούν δυσκολίες στο εσωτερικό της, λόγω του ιδιότυπου καθεστώτος στη γειτονική χώρα, πιστεύουμε, όμως, ότι αποτελούν μια πολύ μεγάλη πρόκληση, στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία η Τουρκία, επειδή πρωτίστως θα ωφεληθεί η ίδια. Καλείται να το κάνει.

Οσον αφορά τις συζητήσεις για το Κυπριακό, γνωρίζετε ότι εξαρχής η κυπριακή κυβέρνηση -και συμφωνούμε με αυτό- έχει θέσει, ως θέμα αρχής, την ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση όλων των σχετικών πτυχών, η αντιμετώπιση των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε επίλυση του κυπριακού θέματος. Δεν πρέπει να υπάρξει περιορισμός σε διαδικαστικά θέματα. Πολύ περισσότερο, δεν πρέπει μέσα από διάφορα τεχνάσματα, με προσχηματικό τρόπο, η άλλη πλευρά να επιδιώξει την παρεμπόδιση της προόδου των συνομιλιών αυτών, με αποτέλεσμα να συντηρηθεί το σημερινό θλιβερό για την Ευρώπη, τον πολιτισμένο δημοκρατικό κόσμο, «στάτους» στην Κύπρο. Οπως κι εσείς είπατε, οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, γιατί μέχρι τώρα η Τουρκία -κι ας μη γελιόμαστε, δεν μπορούμε να μιλούμε για τον Ντενκτάς, για την ηγεσία στα κατεχόμενα της Κύπρου, πρέπει να μιλούμε για την Τουρκία η οποία ευθέως σχετίζεται με την κρατούσα κατάσταση στα κατεχόμενα- δεν έχει επιδείξει διάθεση να συμβάλει με θετικό τρόπο στην αντιμετώπιση του σχετικού προβλήματος. Είναι κάτι, το οποίο θα επηρεάσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και αυτό πρέπει να το έχει υπόψη της η Τουρκία. Κατά τα άλλα, ο ΟΗΕ, υπό την αιγίδα του οποίου διεξάγονται αυτές οι συνομιλίες, θα πρέπει να εντείνει την προσπάθειά του, ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει για το κυπριακό ζήτημα και να καταξιώσει έτσι και το δικό του ρόλο.

Δ. ΑΣΠΡΟΠΟΥΛΗΣ: Αλλαξε τίποτα μέσα σε ένα χρόνο και βλέπουμε αυτή τη συμπεριφορά της Τουρκίας, γιατί πριν ένα χρόνο ήμασταν πολύ κοντά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδέποτε η επικοινωνία, η προσέγγιση σημαίνει αυτομάτως την άρση των όποιων διαφορών στην πολιτική που ακολουθούν οι δύο χώρες. Εμείς πάντοτε και τώρα και στο μέλλον θα ακολουθούμε μια πολιτική αρχών. Η Τουρκία ακολουθεί μια πολιτική, η οποία συχνά έχει στοιχεία επεκτατικότητας. Αυτό έχει επισημανθεί. Η Τουρκία καλείται να εναρμονιστεί με τη διεθνή έννομη τάξη, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι υστερεί σε σχέση με την πολιτική αρχών που ακολουθούν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. και η Ελλάδα μεταξύ αυτών. Δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα. Αυτό το οποίο έχει αλλάξει είναι η δημιουργία ενός κλίματος μη έντασης, μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό, μπορεί να πει κανείς, αποτελεί, εξ αντικειμένου, μια οριακή βελτίωση στις σχέσεις των δύο χωρών. Αξίζει, όμως, να είμαστε πιο τολμηροί, πιο υπεύθυνοι. Να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να πάμε σε μια, κατά το δυνατόν, εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και παραπέρα σε μια φιλική συνεργασία. Η Τουρκία πρέπει να αναλάβει από τη δική της πλευρά τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν. Δεν το έχει κάνει μέχρι τώρα. Είναι κάτι για το οποίο θα κληθεί να δώσει απαντήσεις.

Ι. ΣΩΚΟΣ: Ο Πρωθυπουργός χθες άφησε να εννοηθεί ότι δεν θεωρεί πανάκεια το διάλογο και τη συναίνεση, προκειμένου να περάσει κάποιες κυβερνητικές αποφάσεις. Είπε χθες ότι συχνά η επιδίωξη της ευρύτερης αποδοχής οδηγεί σε στασιμότητα. Αυτό σημαίνει ότι δεν περιμένει πολλά από τον κοινωνικό διάλογο που αρχίζει τη Δευτέρα με τα συνδικάτα και ότι θα έρθει σε σύγκρουση με αυτά, προκειμένου να περάσουν οι πρόσφατες εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα πάντα στη ζωή, γνωρίζετε πολύ καλά, κρίνονται από τους εκάστοτε διαμορφούμενους συσχετισμούς δυνάμεων. Αλλά, ο συσχετισμός δύναμης δεν είναι χωρίς περιεχόμενο, δεν είναι ένα «αδειανό πουκάμισο». Εχει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό, πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο. Στα συγκεκριμένα αυτά ζητήματα η κυβέρνηση επιδιώκει τη συνένωση όλων των δυνάμεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε ένα θέμα που, κατά τη δική μας άποψη, έχει εθνική σημασία. Να αντιμετωπίσουμε, δηλαδή, και να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας που αναγνωρίζουμε ότι μαστίζει τη χώρα μας. Στην προσπάθειά μας αυτή, επιθυμούμε να συμβάλλουν οι εργαζόμενοι, όλοι οι κοινωνικοί φορείς στο χώρο της παραγωγής. Πιστεύουμε ότι η θέση που έχει εισηγηθεί η Κυβέρνηση μπορεί να αποτελέσει τη βάση, την αφετηρία για μια περαιτέρω συζήτηση, ώστε μέσω του διαλόγου, της σύνθεσης, της αξιοποίησης όλων των θετικών απόψεων, να λάβουμε τις τελικές αποφάσεις. Ομως, δεν επιτρέπεται να παραμείνουμε, αν ο διάλογος αυτός δεν οδηγήσει αμέσως σε συμφωνίες, στο τέλμα. Θα πρέπει να επιχειρήσουμε όλοι μία υπέρβαση, προκειμένου έτσι να προσεγγίσουμε, αν όχι να λύσουμε, το στόχο τον οποίο έχουμε θέσει, να αντιμετωπίσουμε δηλαδή το πρόβλημα της ανεργίας. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει ασφαλώς να αγωνίζονται για τα συμφέροντά τους. Αυτό δεν είναι θεμιτό απλώς, δεν αναγνωρίζεται από μας σαν κάτι που δικαιούνται να κάνουν, είναι επιβεβλημένο. Είναι στοιχείο της δημοκρατικής λειτουργίας της ελληνικής κοινωνίας. Πέραν αυτού, όμως, θα πρέπει και εκείνοι και όλοι μας να σκεφτούμε και τους εκτός των τειχών, τους ανέργους. Τους νέους της πατρίδας μας που αναζητούν καλύτερες συνθήκες ζωής, εξασφαλίζοντας, μεταξύ των άλλων, και απασχόληση. Σε αυτή την κατεύθυνση, επειδή είναι κοινός ο σκοπός, θα πρέπει να στρατευτούν όλες οι δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει με θετικό, αισιόδοξο τρόπο να προσεγγίζουμε, παρά τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τις διαφοροποιήσεις που εκδηλώνονται, όλα αυτά τα θέματα. Ελπίζω ότι τελικώς θα πρυτανεύσει τέτοιο πνεύμα συνεργασίας.

Ι. ΑΡΓΥΡΟΣ: Είπατε αν δεν υπάρχουν άμεσα λύσεις. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα γι αυτό το διάλογο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο διάλογος δεν μπορεί να είναι ατέρμων. Ασφαλώς, όμως, θα έχει ένα χρονικό ορίζοντα τέτοιο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φορείς να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους, γιατί το ζητούμενο είναι να καταλήξουμε σε λύσεις. Δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία εντυπώσεων, ούτε μπορεί ο διάλογος αυτός να αποτελέσει πεδίο αντιπαράθεσης, προκειμένου, μέσω αυτής της αντιπαράθεσης, να αναδειχθούν νικητές και ηττημένοι. Πρέπει να είμαστε όλοι νικητές. Αρα, λοιπόν, ο ορίζοντας αυτός χρονικά μπορεί να έχει βάθος μηνών. Πρέπει να αξιοποιηθεί αυτό το χρονικό διάστημα και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, προκειμένου να φτάσουμε σε αίσια αποτελέσματα.

Χ. ΑΤΖΙΜΑΚΗΣ: Η αναφορά του Πρωθυπουργού, χθες στα εγκαίνια της ΔΕΘ, στο θέμα των ταυτοτήτων, μήπως σηματοδοτεί την ανησυχία της κυβέρνησης για την έκταση που έχει λάβει το θέμα, ύστερα βέβαια και από την εμμονή της Ιεραρχίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει ανακοινώσει την τελική θέση της για το συγκεκριμένο θέμα. Είμαστε αποφασισμένοι να περιφρουρήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών. Τα δικαιώματα του ατόμου δεν υπόκεινται στους κανόνες της πλειοψηφίας. Δεν είναι δυνατόν η πλειοψηφία να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας, ακόμη και αν τα δικαιώματα αυτά αφορούν ένα συμπολίτη. Ενα και μόνο συμπολίτη μας. Το δελτίο αναγνώρισης προσώπου, η γνωστή αστυνομική ταυτότητα, δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένα δημόσιο έγγραφο, το οποίο εξυπηρετεί τον πολίτη στις συναλλαγές του με τις κρατικές υπηρεσίες. Δεν είναι δηλωτικό των πεποιθήσεών του, αυτών που έχουν αποκληθεί «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα». Τέτοιο θέμα, λοιπόν, δεν τίθεται. Το μόνο θέμα που υπάρχει και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε είναι η ανάγκη για ένα γόνιμο, ουσιαστικό διάλογο επί θεμάτων που υπάρχουν και πρέπει να συζητηθούν μεταξύ της Πολιτείας και της Εκκλησίας. Παραδειγματικά αναφέρομαι στα θέματα απονομής της εκκλησιαστικής δικαιοσύνης, της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, των αναπτυξιακών έργων που η Εκκλησία θέλει να σχεδιάσει και να προωθήσει. Όλα αυτά μπορεί να συζητηθούν. Αλλά σε αυτή την πρόσκληση για διάλογο, τον οποίο επιθυμεί η Κυβέρνηση, η Ιεραρχία δεν έχει ανταποκριθεί.

Χ. ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι ο Πρωθυπουργός απέφυγε να αναφερθεί σε λίστες με τα έργα της Θεσσαλονίκης για να μη θεωρηθεί ως κομματάρχης. Με το δεδομένο ότι οι Θεσσαλονικείς και οι φορείς της πόλης περιμένουν συγκεκριμένες εξαγγελίες για την πορεία των έργων αυτών, ο Πρωθυπουργός δεν θα αναφερθεί σε αυτά ούτε στην αποψινή του ομιλία;

ΡΕΠΠΑΣ: Είμαστε μόλις τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές. Θα ήταν, πιστεύω, άτοπο και μάταιο, ο Πρωθυπουργός σήμερα να παρουσιαστεί -το επαναλαμβάνω αυτό- ως κομματάρχης, ο οποίος επιδιώκει να κερδίσει τις εντυπώσεις ή να γίνει συμπαθής εξαγγέλλοντας έργα. Τα έργα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή έχουν εξαγγελθεί. Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει για τα έργα αυτά, η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση. Στη σημερινή ομιλία του, αλλά και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις που πιστεύω ότι θα τεθούν αύριο, ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να αναφερθεί και στα θέματα αυτά, αλλά στη σωστή τους διάσταση. Αυτή την ώρα, η Θεσσαλονίκη βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις που αφορούν το μέλλον της Ελλάδας και όχι μόνο το δικό της μέλλον, λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, των ανακατατάξεων, των αλλαγών, των συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Μια περιοχή που διακρίνεται από υπολείμματα εθνικισμού, από πολιτική αστάθεια και εν πολλοίς οικονομική καχεξία, πράγμα το οποίο επιβάλλει να είμαστε πολύ πιο υπεύθυνοι και προσεκτικοί στους χειρισμούς και τις προσεγγίσεις μας επί των θεμάτων αυτών. Στα επιμέρους θέματα της Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί σήμερα στην ομιλία του, η οποία -επαναλαμβάνω- είναι μια πιο ειδική ομιλία.

Β. ΒΕΓΙΡΗ: Χθες, οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, εξήγγειλαν δυναμικές κινητοποιήσεις αντιτιθέμενοι στο δεύτερο πακέτο μετοχοποίησης του. Απηύθυναν κατηγορίες εναντίον του ΥΠΕΘΟ και όλης της Κυβέρνησης ότι έχουν εισπρακτική πρόθεση και δεν ενδιαφέρονται για το μέλλον του Οργανισμού. Θα ήθελα ένα σχόλιο και επίσης, αν υπάρχει περίπτωση αλλαγής πλεύσης και επανεξέτασης των δύο εναλλακτικών προτάσεων των εργαζομένων για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι ως κυβέρνηση, έχουμε ολοκληρώσει ένα σημαντικό μέρος της διαρθρωτικής πολιτικής που ευθύς εξ αρχής είχαμε εξαγγείλει. Προχωρήσαμε, την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, σε 15 διαρθρωτικές αλλαγές: ιδιωτικοποιήσεις, μετοχοποιήσεις, εξυγιάνσεις επιχειρήσεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για τη νέα περίοδο, έχουμε εξαγγείλει 18 αλλαγές. Εχουμε ήδη ολοκληρώσει τις τρεις. Αυτές που αφορούν τη στρατηγική συμμαχία της Εμπορικής Τράπεζας, την ΕΛΒΟ και το Χρηματιστήριο. Στις αλλαγές που προωθούνται, μεταξύ των άλλων, είναι και αυτή που αφορά την παραχώρηση ενός τμήματος του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Επειδή ο ΟΤΕ πρέπει να ενταχθεί σε μία στρατηγική συμμαχία για να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερα ανταγωνιστικές συνθήκες που δημιουργούνται στο χώρο των τηλεπικοινωνιών, ιδιαιτέρως μετά την απελευθέρωση της αγοράς των τηλεπικοινωνιών, πιστεύουμε ότι η επιλογή αυτή είναι ορθή, η κίνηση είναι επιβεβλημένη. Εχει μετοχοποιηθεί, όπως γνωρίζετε, το 49% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ. Η επιλογή που έχουμε κάνει είναι να διατηρήσει το Δημόσιο τον έλεγχο του Οργανισμού και βεβαίως, να διατηρήσει το management του μεγάλου αυτού Οργανισμού. Να παραμείνει, δηλαδή, αν θέλετε να το πω πιο συγκεκριμένα, ο Οργανισμός υπό τη σημερινή διοίκησή του. Ο ΟΤΕ συνεργάζεται με Σύμβουλο μεγάλης εμπειρίας και αξιοπιστίας στην κατεύθυνση αυτή. Οι προτάσεις, οι εισηγήσεις του συμβούλου πιστεύουμε ότι είναι απολύτως αξιοποιήσιμες, είναι ρεαλιστικές, είναι τεκμηριωμένες, είναι εφαρμόσιμες. Πιστεύω ότι οι αντιδράσεις οι οποίες εκδηλώνονται, μπορεί να αντιμετωπιστούν με έναν καλόπιστο διάλογο, εφόσον, όμως, υπάρχει διάθεση, κάποιοι οι οποίοι σήμερα εναντιώνονται σε μια τέτοια επιλογή, να πειστούν, εφόσον ακούσουν τον πειστικό δικό μας λόγο. Πρέπει με μεγάλη ταχύτητα να «τρέξει» ο ΟΤΕ σ@ αυτή την κατεύθυνση για να προλάβει τις εξελίξεις. Εμείς, από τη δική μας πλευρά, δεν είναι δυνατό να αφήσουμε τον ΟΤΕ ανοχύρωτο απέναντι σε αυτή την πρόκληση του ανταγωνισμού. Πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 4 September 2000 - 13:05:13 UTC