Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-06

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, συμπληρωματικά, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ότι την Πέμπτη στις 12.30 το μεσημέρι θα επισκεφθεί τον 6ο Πυροσβεστικό Σταθμό στο Δήμο Μεταμόρφωσης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπήρξε μια πληροφορία, από την πλευρά της Αρχιεπισκοπής, ότι ο κ. Χριστόδουλος πρόκειται εντός των επομένων λεπτών να επισκεφθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Σημίτη. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός είχε επικοινωνία με το Μακαριότατο και αν θα τον δει.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγματι, πριν από λίγα λεπτά, εκπρόσωπος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδας επικοινώνησε με το Γραφείο του Πρωθυπουργού και ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για λογαριασμό της ηγεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ανατέθηκε στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρο Ευθυμίου να επικοινωνήσει με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο συνάντησής τους και να διαμορφώσουν την ατζέντα θεμάτων που θα απασχολήσουν, στο πλαίσιο μιας τέτοιας συνάντησης, τον Υπουργό Παιδείας και τους εκπροσώπους της διοίκησης της Ιεραρχίας της Ελλάδας. Είναι σαφές, το είπα χθες και το επαναλαμβάνω, πως τα θέματα που μπορεί να συμπεριληφθούν στην ατζέντα είναι εκείνα που έχουν σχέση με τα προβλήματα της Εκκλησίας και τις σχέσεις της με την Πολιτεία. Όχι θέματα επί των οποίων την αρμοδιότητα την έχει η Πολιτεία και μόνον. Αρα, λοιπόν, δεν τίθεται θέμα συνάντησης, τώρα, του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας. Ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας έχει αναλάβει την πρωτοβουλία να αναζητήσει τους εκπροσώπους της Ιεραρχίας, προκειμένου να συμφωνήσουν για τα θέματα της συνάντησής τους. Ετσι έχουν τα πράγματα. Αυτή είναι η ιστορική σειρά.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να διακοπεί η Σύνοδος, να επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό και να επιστρέψει πίσω;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος. Μίλησε κάποιος εκ μέρους της Ιεραρχίας, προφανώς όχι με δική του πρωτοβουλία, αλλά κατ` εντολήν.

ΠΙΤΑΡΑΣ: Εχετε κάτι περισσότερο να μας πείτε για τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με την κ. Αγγελοπούλου σήμερα το πρωί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω οτιδήποτε άλλο, πέραν των θεμάτων τα οποία γνωρίζετε πολύ καλά ότι χειρίζεται η κ. Αγγελοπούλου. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός συζήτησε, σήμερα, με την κ. Αγγελοπούλου το γνωστό θέμα της στελέχωσης της πενταμελούς επιτροπής του «Αθήνα 2004».

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω τίποτα άλλο. Γνωρίζετε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία αυτών των επιτροπών. Οταν καταστεί νόμος του κράτους, τότε θα αντιμετωπιστεί και το θέμα της συγκρότησής τους.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα ένα σχόλιο της κυβέρνησης για τη σημερινή δήλωση του Δημάρχου Αθηναίων σε τηλεοπτικό σταθμό, ότι σε δυόμισι χρόνια προτίθεται να επιστρέψει στην κεντρική πολιτική σκηνή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι υποψήφιος Δήμαρχος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δικαίωμά του και φέρει την ευθύνη των επιλογών του. Κάθε πολίτης και ο Δήμαρχος Αθηναίων, έχει αυτό το διακαίωμα.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Υπάρχει θέμα αντικατάστασης του κ. Μπακούρη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αντιμετωπιστεί τέτοιο θέμα.

ΤΑΚΗΣ: Πρώτον, θεωρείτε ότι η άρνηση του Πρωθυπουργού να συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο οξύνει, εν πάση περιπτώσει, τις σχέσεις μεταξύ του Αρχιεπισκόπου και της κυβέρνησης, όσον αφορά το θέμα των ταυτοτήτων; Και δεύτερον, υπάρχει κάποια αντίδραση του Πρωθυπουργού στις χθεσινές εκατέρωθεν βολές του κ. Πάγκαλου προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των βουλευτών προς τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο θέμα έκανα χθες σχετικά σχόλια, έδωσα απαντήσεις σε συναφείς ερωτήσεις. Το θέμα αυτό έχει κλείσει. Ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τον κ. Πάγκαλο τον οποίο έχει ορίσει Υπουργό Πολιτισμού και του έχει αναθέσει πολύ σημαντικά καθήκοντα, πολύ περισσότερο ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα, αντιθέτως, πιστεύω ότι η προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση, την οποία θα πρέπει να φροντίσει τόσο ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας, όσο και οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας αποτελεί μια πολύ καλή βάση, ώστε η συνάντηση αυτή, όταν γίνει, να γίνει στο κατάλληλο περιβάλλον. Και βέβαια, επαναλαμβάνω, με την αναγνώριση και το σεβασμό των διακριτών ρόλων μεταξύ της Πολιτείας και των οργάνων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποιο σχόλιο, σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος -μετά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο χθες- αναφέρθηκε στο θέμα των ταυτοτήτων, αλλά σε σχέση με την κυβέρνηση, πάντοτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαφωνούμε απολύτως με τις απόψεις του κ. Μητσοτάκη για το θέμα αυτό. Και πιστεύουμε ότι η εκδήλωση μιας τέτοιας στάσης δεν βοηθάει αυτή την ώρα. Αντιθέτως, πιστεύουμε ότι οδηγεί στην πόλωση και την όξυνση των σχέσεων με αποτέλεσμα την αντιπαράθεση. Θεωρούμε ότι ο λόγος μας δεν πρέπει να είναι οξύς, δεν πρέπει να είναι συγκρουσιακός. Αυτή είναι η δική μας επιλογή. Οποιος έχει μια άλλη στάση πιστεύουμε ότι δεν προσφέρει θετική υπηρεσία.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχει πρόβλημα -νομιμότητας;- σχετικά με το διαγωνισμό που αφορά την ηλεκτρονική κάλυψη των Ολυμπιακών Αγώνων. Δεδομένου ότι αυτό το έσοδο, από τα τηλεοπτικά, είναι το μόνο σίγουρο και το μόνο τόσο μεγάλο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θέλω να ρωτήσω τι ακριβώς έχει συμβεί, τι από όλα όσα γράφονται επιβεβαιώνει η κυβέρνηση και τι πρόκειται να συμβεί για να θεραπευθεί ενδεχόμενο πρόβλημα στο διαγωνισμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει συμβεί, τουλάχιστον μέχρι τώρα, οτιδήποτε από αυτά τα οποία αναφέρετε στην ερώτησή σας. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σημαντικές εταιρίες έχουν λάβει μέρος σε αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία. Ολα εξελίσσονται ομαλά. Δεν έχει προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα. Δεν έχει διατυπωθεί ένσταση από οποιαδήποτε πλευρά, προκειμένου να χρειαστεί τα αρμόδια όργανα να κάνουν κάτι διαφορετικό από αυτό που μέχρι τώρα έκαναν. Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία αυτή η διαδικασία και θα έχουμε, στο πλαίσιο της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων, άψογη κάλυψη των αγώνων αυτών από τα ΜΜΕ, με την επιλογή του καταλληλότερου φορέα γι` αυτό το σκοπό.

ΦΙΛΗΣ: Μέχρι πότε προβλέπεται να υπάρξει η επιλογή αυτού του φορέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι λίγες ημέρες πριν, στις 29 Μαίου, έληξε η προθεσμία υποβολής των φακέλων των ενδιαφερόμενων εταιριών. Θα χρειαστεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνει η επιλογή του συγκεκριμένου φορέα που θα αναλάβει αυτό το έργο.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, χθες, ζήτησε με δηλώσεις του τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την Ο.Α. Ενα σχόλιο της κυβέρνησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Μία τέτοια κίνηση είναι εκτός τόπου και χρόνου, αφού η ολομέλεια της Βουλής, γνωρίζετε πολύ καλά ότι θα αρχίσει και πάλι τη λειτουργία της τον επόμενο Οκτώβρη. Ενα τέτοιο θέμα αντιμετωπίζεται μόνο στο πλαίσιο της λειτουργίας της ολομέλειας της Βουλής, Αρα, είναι μία κίνηση για εντυπωσιασμό και μόνο και λυπούμαστε γι` αυτό.

ΚΑΛΑΡΙΤΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στο υπουργείο Πολιτισμού, είπε ότι ο ίδιος φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη, διότι το @94 δεν έκλεισε την Ο.Α. «Πρόκειται για ένα από τα κακά πράγματα που έχω κάνει και το έχω μετανιώσει», είπε. Πρόκειται να κλείσει η Ο.Α.; Είναι ένα από αυτά που σκέφτεται να κάνει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε αντιμετωπίσαμε, ούτε αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα.

ΚΑΠΠΟΣ: Δύο ερωτήσεις θα ήθελα. Η πρώτη, επειδή λίγο πριν χρησιμοποιήσατε κι εσείς τη λέξη «πόλωση». Η ερώτηση είναι υποθετική, αλλά νομίζω στη σφαίρα του απολύτως πιθανού: Εάν η ιεραρχία, εν πάση περιπτώσει, χρησιμοποιώντας ως αφορμή πιθανόν την άρνηση του Πρωθυπουργού να γίνει η σημερινή συνάντηση, καταλήξει σε κάποιο πόρισμα το οποίο, θα έλεγα -θα χρησιμοποιήσω το χαρακτηρισμό- θα ήταν συγκρουσιακό, η κυβέρνηση πώς σκέφτεται να αντιδράσει έναντι αυτού του ενδεχομένου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν χρειάζεται να κάνουμε υποθέσεις επί ενός θέματος, το οποίο αρκετά έχει απασχολήσει την τελευταία περίοδο την κοινή γνώμη και εμάς εδώ, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης. Η κυβέρνηση ασχολείται με την αντιμετώπιση προβλημάτων που αφορούν τη χώρα και τους Ελληνες πολίτες. Παραμένουμε αφοσιωμένοι σε αυτά τα καθήκοντά μας και πιστεύουμε ότι αυτό πρέπει να κάνουν όλοι οι φορείς της συντεταγμένης ελληνικής πολιτείας.

ΚΑΠΠΟΣ: Η δεύτερη ερώτηση είναι η εξής: Μεταφέρω, τουλάχιστον όπως αποδόθηκε η λέξη από συναδέλφους του πειραϊκού ρεπορτάζ, μία δήλωση του πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς, χθες στον Πειραιά. Αναφέρεται στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και λέει επί λέξει «θα έχουμε μία πολύ στενή συνεργασία για τα θέματα της τρομοκρατίας, συνεργασία που θα γίνεται ανεπίσημα και δεν θα γίνονται ανακοινώσεις». Προφανώς, αναφέρεται σε μία εξωθεσμική συνεργασία και με το περιεχόμενο το οποίο προδιέγραψε. Δεδομένου ότι αυτό το οποίο λέγεται εν πάση περιπτώσει αντιτρομοκρατική συνεργασία, αντιτρομοκρατική πολιτική, πολλές φορές εξελίσσεται σε «κυνήγι μαγισσών» και έχουν υπάρξει αρκετά θύματα σε αυτή την ιστορία, θέλω να ρωτήσω, τι είδους θεσμικός, από τη μία πλευρά, έλεγχος μπορεί να γίνει σε αυτού του είδους τη συνεργασία και τι είδους κοινωνικός έλεγχος μπορεί να γίνει σε μία συνεργασία, η οποία δεν περιλαμβάνει ανακοινώσεις και γίνεται ανεπίσημα, κατά την έκφραση του κ. Μπερνς.

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι δεν είναι απαραίτητο πάντοτε να εκδίδονται ανακοινώσεις, μετά από συνεργασία διαφόρων φορέων, δεν σημαίνει ότι η συνεργασία αυτή είναι εξωθεσμική ή κινείται στην «γκρίζα περιοχή», όπως περίπου υπονοείτε. Κάθε άλλο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για τα θέματα αυτά οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο κρατών, όπως και υπηρεσίες άλλων κρατών, έχουν συνεργασία. Και βεβαίως, για θέματα τα οποία αφορούν το αντικείμενο με το οποίο ασχολείται ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, υπάρχει αυτή η συνεργασία η οποία θα συνεχιστεί. Δεν υπάρχει οτιδήποτε άλλο. Ούτε αναβάθμισή της, ούτε αλλαγή του τρόπου με τον οποίο διαχειριζόμαστε, όσον αφορά τον επικοινωνιακό τομέα, τέτοιου είδους συναντήσεις. Συνεχίζεται η συνεργασία που υπάρχει. Η συνεργασία αυτή είναι χρήσιμη.

ΚΑΠΠΟΣ: Η ερώτηση είχε άλλο περιεχόμενο και άλλη κατάληξη: Τι είδους κοινωνικός έλεγχος μπορεί να γίνει σε μια τέτοια συνεργασία, και εν πάση περιπτώσει @

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο υπουργός Δημόσιας Τάξης -και μένω σε αυτό το παράδειγμα, με αφορμή την ερώτησή σας- είναι υπουργός ο οποίος έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, έχει οριστεί από τον Πρωθυπουργό, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα και ασκεί τα καθήκοντά του. Η έννοια του κοινωνικού ελέγχου, έτσι όπως τη θέτετε εσείς, δεν σημαίνει ότι θα πρέπει κάθε μέρα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης να εκδίδει μακροσκελείς ανακοινώσεις ή εν πάση περιπτώσει οι επικοινωνίες του -τηλεφωνικές ή απευθείας- ή οι συνεργασίες του, να γίνονται κτήμα και να περιέχονται στη γνώση όλων των Ελλήνων πολιτών. Αν έτσι εννοείτε τον κοινωνικό έλεγχο, δεν έχει καμία σχέση αυτό με τη δημοκρατία σε μία συντεταγμένη πολιτεία. Καμία απολύτως σχέση.

ΚΑΠΠΟΣ: Η ερώτηση είναι σαφής: Επειδή υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις για την τρομοκρατία και τουλάχιστον, από πλευράς ΗΠΑ υπάρχει μια πολύ ευρεία αντίληψη@

ΡΕΠΠΑΣ: Η ερώτηση ποιά είναι; Θέλετε να μου πείτε; Σας λέω, κάντε ερωτήσεις. Μην αναπτύσσετε τις απόψεις σας. Αυτά θα τα γράψετε στην εφημερίδα που εργάζεστε.

ΚΑΠΠΟΣ: Βεβαίως και θα τα γράψω, όσο μπορώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι θέλετε να ρωτήσετε; Αν έχουμε διαφορετική άποψη από τις ΗΠΑ για το θέμα αυτό; Τι ακριβώς;

ΚΑΠΠΟΣ: Αυτή η υπόθεση αφορά, τελικά, πάρα πολύ κόσμο, από τη μία. Και από την άλλη, αναφερόμαστε σε μία συνεργασία, η οποία καλύπτεται από ένα πέπλο σιωπής.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα πέπλο σιωπής. Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης γι` αυτή την υπόθεση έχουν, κατ` επανάληψη, ανακοινωθεί. Είναι γνωστή η τοποθέτησή μας. Το πλαίσιο που εφαρμόζεται στη χώρα μας για την αντιμετώπιση τέτοιων δραστηριοτήτων, σας είναι, επίσης, γνωστό. Και οι πολιτικές τοποθετήσεις μας, πάντοτε ήταν επίκαιρες και κατηγορηματικές. Ηταν τόσο σαφείς, ώστε να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε παρανόηση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, η Ν.Δ. δια του εκπροσώπου της, σχολίασε την έκθεση της εθνικής επιτροπής του Κογκρέσου, χαρακτηρίζοντάς την άδικη κ.τ.λ. Ωστόσο, υπάρχει και ένα άλλο θέμα το οποίο θέτει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σπηλιωτόπουλος: Ζητάει σαφέστατα την αλλαγή στη σύνθεση των δικαστηρίων για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικότερα τρομοκρατία, έμποροι ναρκωτικών, κ.τ.λ. Πώς τοποθετείστε σε αυτές τις δηλώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι είναι λάθος, από την πλευρά της Ν.Δ., την ώρα που εκδίδει μία ανακοίνωση ή προβαίνει σε μία δήλωση ή ένα σχολιασμό για την έκθεση αυτή που ήλθε από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, να συνδέει την κριτική προς το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης με κριτική προς την ελληνική κυβέρνηση, καλώντας την να αναλάβει ορισμένες πρωτοβουλίες. Κατά τα άλλα, εμείς παραμένουμε στην πολιτική που έχουμε ανακοινώσει και η οποία δεν αλλάζει.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε νωρίτερα ότι η κυβέρνηση θεωρεί λάθος τη σύνδεση του θέματος της αλλαγής της νομοθεσίας για την τρομοκρατία, με τη δημοσίευση της αμερικανικής έκθεσης περί τρομοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα;

ΦΙΛΗΣ: Να το αποσυνδέσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είπα;

ΦΙΛΗΣ: Η κυβέρνηση θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα που αφορά την αλλαγή στη νομοθεσία για τη σύνθεση αυτών των δικαστηρίων;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα χθες σε ίδια ερώτηση γι αυτό το θέμα.

ΦΙΛΗΣ: «Δεν αντιμετωπίζεται», είπατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ίδιο απαντώ και σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Επιμένετε, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ. Μιλάτε για το νομικό και θεσμικό πλαίσιο, το οποίο ισχύει στη χώρα μας. Την απάντηση που έδωσα χθες, σας δίνω και σήμερα.

ΦΙΛΗΣ: Θεωρείτε ότι είναι επαρκές το σημερινό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας; Απαντήστε ευθέως, ναι ή όχι!

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ, κ. Φίλη. Απαντώ ότι δεν είναι ανεπαρκές. Λοιπόν, σας παρακαλώ! Είναι δυνατόν, όπως προκύπτει από την ερώτησή σας, να επιμένουμε σε ένα ανεπαρκές πλαίσιο; Ποια ερώτηση κάνετε; Τι καινούργιο στοιχείο εισάγετε με την ερώτησή σας;

ΦΙΛΗΣ: Αν θεωρεί η κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς. Για να θεωρούμε ότι πρέπει να παραμείνει αυτό το πλαίσιο, σημαίνει ότι το θεωρούμε κατάλληλο πλαίσιο, επαρκές. Δεν είναι αυτονόητο αυτό; Είναι δυνατό να το θεωρούμε ανεπαρκές και παρά ταύτα να έχουμε αυτή την επιλογή να παραμένουμε σ` ένα ανεπαρκές πλαίσιο;

ΤΑΚΗΣ: Εχετε κάτι ανακοινώσιμο σχετικά με το μέλλον της Εμπορικής Τράπεζας;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω να κάνω καμία ανακοίνωση, από την πλευρά της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχουν στην κυβέρνηση άτομα που βρίσκονται σε «σχιζοειδή κατάσταση»;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα απαντήσαμε χθες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο ελληνικός λαός με την@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε βγει αυτό στη δημοσιότητα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε μεγάλο λάθος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το βράδυ το άκουσα.

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, ενημερώνεστε αργά για πολλά πράγματα. Θα έπρεπε εγκαίρως να είχατε υπόψη σας τις δηλώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτός κι αν ήταν επανάληψη.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας ότι αυτή η δήλωση έγινε πριν από τη χθεσινή συζήτησή μας εδώ. Αλλά, με αφορμή την ερώτησή σας, για να μη θεωρήσετε ότι υπεκφεύγω, σας λέω τούτο και μόνο: Ο κ. Πάγκαλος έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός με την ψήφο του επιλέγει τους εκπροσώπους του. Ο κ. Πάγκαλος, κατ επανάληψη, έχει αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα, τα οποία έχει φέρει σε πέρας με επιτυχία. Ολα τα άλλα είναι, αυτή την ώρα, εκ του πονηρού. Δεν πρέπει, νομίζω, να εκτρέψουμε τη συζήτηση σ` αυτή την κατεύθυνση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, και αυτός που το είπε, από τον ελληνικό λαό έχει εκλεγεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ ωραία, έχει το δικαίωμα να λέει την άποψή του. Απευθυνθείτε σ` αυτόν για να σας εξηγήσει πού στηρίζει την άποψη αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λόγω επιτυχίας έφυγε από το υπουργείο Εξωτερικών ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Λόγω επιτυχίας εκλέγεται και επανεκλέγεται συνεχώς από τον ελληνικό λαό. Ακριβώς, λόγω της επιτυχίας του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στον ελληνικό λαό, δηλαδή, γιατί στην κυβέρνηση είναι αποτυχημένος.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι δική σας άποψη αυτή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει εκδιωχθεί, ως αποτυχημένος.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, εσείς, κ. Σταματόπουλε, έχετε την άποψη ότι είναι αποτυχημένη η κυβέρνηση. Με αυτήν την άποψη, είναι δυνατόν να θεωρείτε ότι στην κυβέρνηση υπάρχει επιτυχημένος υπουργός;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν παρέδωσε τον Οτσαλάν@

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει αυτό, κ. Σταματόπουλε;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οτι τότε τον έδιωξε ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Από πού προκύπτει αυτό; Υπάρχει κάποιο πόρισμα; Υπάρχει κάποια έκθεση οργάνου, η οποία να δικαιολογεί αυτόν τον ισχυρισμό σας, ή είναι αυθαίρετος ο ισχυρισμός σας, για προφανείς πολιτικούς λόγους;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού τους έδιωξε και τους τρεις ο Πρωθυπουργός. Δεν το θυμάστε; Παρέδωσαν τον Οτσαλάν και τους έδιωξε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπλέκετε πάρα πολύ τα θέματα. Εννοείτε ότι έχει περάσει αρκετός καιρός@

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πρέπει να ξεχνάμε, επειδή, πέρασε καιρός;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, κάθε άλλο. Ο ελληνικός λαός, εν τω μεταξύ, εξέφρασε τη δική του κυρίαρχη κρίση. Αυτό σας διαφεύγει. Σας πικραίνει λίγο, αλλά, δεν πρέπει να σας διαφεύγει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εμένα; Καθόλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που το ακούω. Αποκτούμε νέους «συμμάχους».

ΚΑΠΠΟΣ: Είπατε πριν από λίγο, επί λέξει, ότι ο Πρωθυπουργός συνεργάζεται με τον κ. Πάγκαλο, που τον έχει ορίσει υπουργό Πολιτισμού. Αυτή η διατύπωση είναι απλώς μια διατύπωση διαπιστωτική ή υπονοεί κάτι, ότι το πλαίσιο κινήσεων του κ. Πάγκαλου περιορίζεται@

ΡΕΠΠΑΣ: Τι θέλετε να πω για να είναι υπέρ του κ. Πάγκαλου; Δεν σας καταλαβαίνω! Λέτε είναι «διαπιστωτική». Μα, είναι ένας από τους στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας που κάνει η χώρα μας να προετοιμαστεί για την Ολυμπιάδα του 2004. Και του ανατέθηκε αυτό το υπουργείο, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολλές προκλήσεις που υπάρχουν σε αυτό το πεδίο για την προετοιμασία της χώρας μας. Λίγο είναι αυτό; Αυτό τα λέει όλα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 6 June 2000 - 14:05:12 UTC