Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-06-05

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω, εν συντομία, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προσεχείς ημέρες:

Σήμερα το πρωί έχει σειρά συναντήσεων-συνεργασιών. Δέχθηκε το βουλευτή κ. Σουμάκη. Αυτή την ώρα συνεργάζεται με το διοικητή της Εμπορικής Τράπεζα κ. Γεωργουτσάκο. Στις 2 μ.μ. θα δεχθεί το Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Κώστα Σκανδαλίδη. Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, με αφορμή τον εορτασμό της ημέρας του περιβάλλοντος, θα επισκεφθεί την έκθεση με θέμα «Οικολογική δόμηση», στο Γκάζι και θα εκφωνήσει ομιλία με ανάλογο περιεχόμενο.

Αύριο, στις 10 το πρωί, ο Πρωθυπουργός θα δεχθεί τον Πρόεδρο του Κτηματολογίου κ. Παντέκα. Αργότερα, το μεσημέρι θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον προεδρεύοντα της Ε.Ε., τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό κ. Γκουτιέρες. Γνωρίζετε ότι ενόψει της Συνόδου Κορυφής, ο προεδρεύων, συνηθίζεται να επισκέπτεται τις πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Αυτό δεν θα γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση, γι` αυτό και οι τηλεφωνικές επικοινωνίες. Για αρκετή ώρα, λοιπόν, θα συζητήσουν οι δύο ηγέτες, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Πόρτο της Πορτογαλίας.Αύριο, το βράδυ, ο Πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο στον Ισπανό Πρωθυπουργό κ. Αθνάρ, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως τη χώρα μας.

Την Τετάρτη, θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τον Ισπανό Πρωθυπουργό. Θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια θα δοθεί συνέντευξη Τύπου, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις και θα ακολουθήσει επίσημο γεύμα προς τιμήν του Ισπανού Πρωθυπουργού. Στις 8 το βράδυ ο κ. Σημίτης θα εγκαινιάσει τη νέα πτέρυγα του Μουσείου Μπενάκη.

Την Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση της διευρυμένης Εκτελεστικής Γραμματείας του Κινήματος.

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την εξέταση της προόδου του κυβερνητικού έργου.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Αγγλοι εγκατέλειψαν την ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ. Θέλω να ρωτήσω πόσο κόστισε αυτή η ιστορία, ποιοι είναι υπεύθυνοι και αν θα υπάρξουν ευθύνες.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το ελληνικό δημόσιο και η Ολυμπιακή Αεροπορία προχώρησαν, εδώ και αρκετό καιρό, σε συμφωνία με μεγάλη αεροπορική εταιρεία, όπως είναι η British Αirways , η οποία μέσω θυγατρικής εταιρείας της ανέλαβε τη διαχείριση της Ο.Α. όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Εχουν συναφθεί συμβάσεις και είχαν τεθεί στόχοι, στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων, οι οποίοι δεν έχουν επιτευχθεί. Δεν είναι δυνατόν αυτός ο οποίος είχε την ευθύνη της διαχείρισης της εταιρείας, να μην έχει και την ευθύνη για τα δυσμενή αποτελέσματα, όπως θα αποσπούσε τον έπαινο αν τα αποτελέσματα αυτής της διαχείρισης ήταν επιτυχή. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Πρέπει να γνωρίζετε ότι και η British Airways, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, άλλαξε τον επικεφαλής διευθυντή της, άλλαξε προσανατολισμό στην πολιτική της. Αυτό ίσως έπαιξε κάποιο αρνητικό ρόλο. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και πάλι το πρόβλημα της Ο.Α.. Εχει ζητηθεί, από τους μέχρι τώρα επικεφαλής της Ο.Α., τους εκπροσώπους της εταιρείας Speedwing να αποχωρήσουν από την ηγεσία της εταιρείας, τις επόμενες ημέρες. Και αυτό θα γίνει.

Σήμερα, μετά την επιστροφή του κ. Παπαντωνίου από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων υπουργών και θα ληφθεί η σχετική απόφαση, προκειμένου το ελληνικό δημόσιο, η Ο.Α. να προχωρήσει σε συνεργασία με μεγάλο διεθνή σύμβουλο, ώστε να ληφθούν, εν συνεχεία, αποφάσεις για την επιλογή της καλύτερης λύσης σε αυτό το πρόβλημα το οποίο υφίσταται. Πρέπει να πω ότι ο σύμβουλος αυτός θα επιλεγεί και θα αναλάβει να διατυπώσει ένα πλαίσιο, βάσει του οποίου, τους επόμενους μήνες πρέπει να γίνουν οι επιλογές για το μέλλον της Ο.Α., για την εκχώρηση ενός ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της και του management της εταιρείας. Αλλά, όλα αυτά είναι πολύ πρόωρο να τα σκιαγραφήσουμε τώρα, πιο συγκροτημένα, πιο συγκεκριμένα. Μπορούμε να μείνουμε σε αυτό το πλαίσιο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το θέμα της Ο.Α. απασχόλησε την κυβέρνηση. Πιστεύω ότι η επιλογή της συνεργασίας που έγινε, εκείνη τη στιγμή, με έναν αεροπορικό κολοσσό, όπως η B.A., ήταν μια σωστή επιλογή. Τα αποτελέσματα της διαχείρισης είναι γνωστά και σε σας. Γι` αυτό, ακριβώς, η Ο.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κρίση. Αυτό θα κάνουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε ότι η επιλογή είναι σωστή. Το αποτέλεσμα, πώς δεν ήταν σωστό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν σωστή η επιλογή να προχωρήσουμε σε συνεννόηση και συνεργασία με έναν κολοσσό στον τομέα αυτό, όπως είναι η Β.Α.. Από εκεί και πέρα, η διαχείριση από την πλευρά τους, δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Οι ευθύνες αποδίδονται σε αυτούς που είχαν τις ανάλογες εξουσίες και αρμοδιότητες για να οδηγήσουν την Ο.Α., στο να υπερβεί την κρίση, κάτι που, ως φαίνεται, δεν έχουν κάνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοί είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Η απάντηση που έδωσα, νομίζω ότι τα περιλαμβάνει όλα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξουν κυρώσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα. Θα γίνει ό,τι προβλέπεται στη σύμβαση. Αρα, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση -ήμουν σαφής, το είπα άλλωστε πριν, ήμουν αποκαλυπτικός- θα ισχύσει ό,τι προβλέπεται στη σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν λέω για την Β.Α.. Υπάρχουν ευθύνες και από την ελληνική πλευρά, αυτοί που παρακολουθούσαν, αυτοί που ήταν υπεύθυνοι. Θα υπάρξουν ευθύνες γι` αυτούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιοι παρακολουθούσαν και ποιοι ήταν υπεύθυνοι, κατά τη γνώμη σας; Για να δούμε ποιοι νομίζετε ότι πρέπει να αναλάβουν ευθύνες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχατε βάλει κανέναν, δηλαδή; Ετσι, εν λευκώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η σχέση μεταξύ των δύο πλευρών αποτυπώνεται στη σύμβαση που έχει συναφθεί. Ισχύει, λοιπόν, στην περίπτωσή μας αυτό το οποίο προβλέπεται στους όρους της σύμβασης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτοί που τους επέλεξαν, δεν είναι υπεύθυνοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Β.Α. πιστεύω ότι είναι μια αξιόπιστη εταιρεία. Σήμερα που συζητούμε όλοι έχουν την ίδια γνώμη, κι εσείς ελπίζω. Αρα, η επιλογή συνεργασίας με την Β.Α., όπως θα μπορούσε να είναι μια άλλη μεγάλη εταιρεία, ήταν μια επιλογή, κατ` αρχάς σωστή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια αυτό που λέει ο κ. Πάγκαλος, ότι οι συνδικαλιστές σαμποτάρισαν αυτή την επιλογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τη λειτουργία της Ο.Α., έως τώρα, καθένας έχει τη δική του γνώμη. Δεν πρόκειται να μπω εγώ σε αυτές τις λεπτομέρειες, δοθέντος ότι οι συνδικαλιστές, από τη δική τους πλευρά, προωθούν τα θέματά τους, με τον τρόπο που εκείνοι επιλέγουν και πιστεύουν ότι είναι ορθός. Από εκεί και πέρα, τα αρμόδια όργανα της Ο.Α. θα πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Το θέμα είναι ότι η Ο.Α. συνεχίζει να βρίσκεται σε κρίση. Αυτό είναι που πρέπει εμείς να αντιμετωπίσουμε τώρα.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Θα ήθελα να ενημερωθώ, αν κατά την πρόσφατη συνάντηση Κλίντον-Σημίτη τέθηκε το θέμα της τρομοκρατίας και αν μετά τη δημοσιοποίηση της νέας έκθεσης έχουν υπάρξει κάποιες επικοινωνίες, είτε του Πρωθυπουργού, είτε άλλων κυβερνητικών στελεχών με την αμερικάνικη πλευρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα κατά τη συζήτηση που είχαν οι δύο ηγέτες. Εχω εκδώσει σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τη γνωστοποίηση αυτής της έκθεσης. Μου δίνετε την ευκαιρία, με την ερώτησή σας, να επανέλθω και να πω ότι το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Η ασφάλεια της ζωής των πολιτών στην Ελλάδα είναι πολύ καλή και πάντως, σε πολύ καλύτερο επίπεδο από το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η ασφάλεια των πολιτών σε άλλες χώρες. Αυτοί που εμπνέονται και διατυπώνουν τέτοια κείμενα βλέπουν τα πράγματα με ανθελληνικά γυαλιά και προσφέρουν πολύ αρνητική υπηρεσία. Δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτές από μας τέτοιου είδους κριτικές και αιτιάσεις.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Υπήρξαν, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, κάποιες τηλεφωνικές επαφές της ελληνικής πλευράς με την αμερικάνικη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι επισήμως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει διατυπώσει τη θέση, πως δεν συμμερίζεται το περιεχόμενο αυτής της έκθεσης.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Μια ερώτηση, σε σχέση με το αεροπλάνο. Ο κ. Πάγκαλος λέει ότι γνωρίζει τον υπεύθυνο για το «φόνο» του Κρανιδιώτη. Μήπως μπορείτε να μας πείτε, αν τον ξέρετε κι εσείς, για να το μάθει και η κοινή γνώμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση αναμένει την έκδοση του τελικού πορίσματος από τις ρουμανικές αρχές. Εχουν τεθεί ορισμένες προθεσμίες, εντός των οποίων θα πρέπει να διατυπώσουν στο σχέδιο πορίσματος, το οποίο περιήλθε σε γνώση τους, τις δικές τους παρατηρήσεις άλλοι φορείς της Ελλάδας και της Γαλλίας, προκειμένου να προχωρήσει η ρουμανική υπηρεσία στην έκδοση του τελικού πορίσματος. Πριν εκδοθεί το τελικό πόρισμα, από την πλευρά μου, δεν μπορώ να πω οτιδήποτε. Θα αναμένουμε την έκδοση του πορίσματος για να γνωρίζουμε πώς ακριβώς εξελίχθηκαν τα πράγματα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος, υπουργός της κυβέρνησής σας είναι. Αυτός ξέρει, εσείς δεν ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μίλησε επί του θέματος αυτού, ως ειδικός. Διατύπωσε μια άποψη. Καθένας μπορεί να έχει άποψη, δικαιούται να έχει άποψη. Αυτό που είμαι υποχρεωμένος να κάνω εγώ είναι να δηλώσω και πάλι πως το πόρισμα από τις ρουμανικές αρχές δεν έχει εκδοθεί και θα το αναμένουμε, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς συνέβησαν τα τραγικά γεγονότα.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Ο κ. Πάγκαλος λέει για συγκεκριμένο συνδικαλιστή της Ολυμπιακής, το όνομά του δεν λέει μόνο, και αυτό σας ζητάμε να μάθουμε, ο οποίος μετέχει και στη διοίκηση της Ο.Α. και τον οποίο κατηγορεί, ως «δολοφόνο» του περιστατικού που έγινε με το Φάλκον, δεδομένου ότι ο ίδιος ήταν υπεύθυνος για τις επιλογές των πιλότων, όπου όλες οι ενδείξεις και τα πορίσματα λένε ότι αυτοί έφταιγαν.

ΡΕΠΠΑΣ: Αρα, η ερώτηση είναι αν είναι απλό το θέμα ή όχι;

ΜΙΧΑΗΛ: Όχι. Το ερώτημα είναι, ότι ο κ. Πάγκαλος δεν λέει απλώς τη γνώμη του, προχωρά σε μια συγκεκριμένη καταγγελία, για δεύτερη φορά, το είχε πει και στη Βουλή σε σχετική συζήτηση, και επανέρχεται και επαναλαμβάνει αυτή την καταγγελία. Και ρωτάμε την κυβέρνηση να μας πει, εάν πρώτον, αποδέχεται αυτή την καταγγελία και δεύτερον, αν όντως την αποδέχεται, τι ξέρετε να μας πείτε και εμάς επ` αυτού.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η απάντησή μου ήταν πλήρης. Σας είπα ότι αναμένουμε το πόρισμα, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς έγιναν τα πράγματα. Είναι δυνατό να ρωτάτε αν αποδεχόμαστε ότι έτσι εξελίχθηκαν τα πράγματα; Είναι σαν να λέτε ότι δεν ακούσατε τίποτα από όσα είπα, πριν. Σαν να έχω εκδώσει, λοιπόν, πόρισμα και δεν αναμένουμε το πόρισμα από τις ρουμανικές αρχές. Μα, είπα το εντελώς αντίθετο. Αρα, την απάντηση την έχετε. Και χαίρομαι που επισημαίνετε κι εσείς ότι τέτοιες απόψεις διατύπωσε ο κ. Πάγκαλος και στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχετικού θέματος. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι δεν διατυπώνονται τέτοιες απόψεις για πρώτη φορά. Αυτό το οποίο, όμως, εκ μέρους της κυβέρνησης πρέπει να πω, τώρα, είναι ότι πριν εκδοθεί το πόρισμα, δεν μπορεί οποιοσδήποτε, για λογαριασμό της κυβέρνησης, να είναι κατηγορηματικός για τα αίτια αυτού του θλιβερού συμβάντος.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του, σήμερα, στην «Απογευματινή» έχει εκθέσει και κάποιες άλλες απόψεις, όπως περί ακροδεξιών μέσα στο ΠΑΣΟΚ, για το τέμενος κ.τ.λ., για να μην τα αναφέρουμε όλα εδώ. Με όλα αυτά συμφωνεί η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα. Προχωρούμε στην ίδρυση αυτού του Πολιτιστικού Κέντρου και στην κατασκευή ενός τεμένους στην Αθήνα, προκειμένου οι μουσουλμάνοι, που ζουν εδώ ή διέρχονται από αυτή την περιοχή, να μπορούν να εκτελούν τα θρησκευτικά και λατρευτικά καθήκοντά τους. Καθένας έχει τις δικές του απόψεις. Σημασία έχει ότι αυτό αποτελεί στοιχείο της πολιτικής της Κυβέρνησης.

ΚΑΠΠΟΣ: Μέσα σε περίπου μία εβδομάδα υπήρξαν δύο αναφορές από αμερικάνικους παράγοντες για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Η μία ήταν στο περιοδικό «ΤIMΕ» και η άλλη η έκθεση του Κογκρέσου. Και στις δύο περιπτώσεις η κυβέρνηση αντέδρασε. Θεωρείτε ότι αντέδρασε με αντιδράσεις της ίδιας τάξεως και στις δύο περιπτώσεις; Γιατί, στην πρώτη περίπτωση του περιοδικού «ΤΙΜΕ» ακούσαμε χαρακτηρισμούς, όπως προβοκάτσια και κάποιες άλλες τέτοιες εκφράσεις. Ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το θεσμικό όργανο που λέγεται Κογκρέσο και του οποίου η έκθεση έχει και πολιτικές επιπτώσεις, οι χαρακτηρισμοί, κατά την άποψη τη δική μου, ήταν πολύ ελαφρότεροι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, μίλησα για ανθελληνική κατασκευή. Αυτό θεωρείτε ότι είναι χαρακτηρισμός, ο οποίος δεν αποδίδει τα πράγματα; Και σε τελευταία ανάλυση, επειδή ρωτάτε αν θεωρεί η κυβέρνηση την αντίδρασή της σκληρή ή λιγότερο σκληρή, σας λέω ότι η κυβέρνηση αντιδρά έτσι και θεωρεί την αντίδρασή της, σε κάθε περίσταση, ορθή. Πρέπει να αντιληφθείτε και εσείς πως, κάθε φορά, ο τρόπος με τον οποίο σχολιάζεις ή απαντάς, πρέπει, μεταξύ των άλλων, να προνοεί για το τι σημασία φαίνεται ότι δίνεις σε ένα κείμενο, σε μια ενέργεια, σε μία πράξη την οποία σχολιάζεις ή δίνεις απάντηση.

ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Χθες, ο Αρχιεπίσκοπος χρησιμοποίησε σκληρές εκφράσεις κατά της κυβέρνησης. Εχετε κάποια απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία απάντηση, καμία κριτική, κανένα σχολιασμό για τα όσα λέει ο Μακαριότατος. Είναι δικαίωμά του.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω, αν θα προχωρήσει η Ελλάδα σε κάποιο σχετικό διάβημα και αν στο μεταξύ έχουν γίνει κάποιες επαφές ελληνικών αρχών ή μελών της κυβέρνησης με τον κ. Μπερνς, σχετικά με το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, πριν, ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι της αμερικάνικης κυβέρνησης δεν υιοθετούν αυτό το περιεχόμενο. Θα έλεγα ότι αποστασιοποιούνται από αυτό, μέχρι του σημείου να μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι το αποδοκιμάζουν κιόλας. Αυτό πιστεύουμε ότι είναι αποκαλυπτικό. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς, υπήρξε αυτή η επικοινωνία και επισήμως. Ο αμερικανός πρέσβης, εκ μέρους της κυβέρνησής του, έκανε σαφές ότι δεν υιοθετεί τέτοιες απόψεις.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δεν υιοθετεί είπε ο πρέσβης και η κα. Ολμπράιτ τις κυρώσεις, δεν είπαν ότι δεν υιοθετούν το περιεχόμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Κρατούν απόσταση από το περιεχόμενο αυτό. Δεν γνωρίζω να έχουν κάνει κάποια δήλωση, σύμφωνα με την οποία συμφωνούν ή εκφράζουν τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο αυτό. Γνωρίζετε εσείς κάποια τέτοια δήλωση; Την υποθέτετε. Σας λέω, λοιπόν, ότι αυτό το κείμενο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από μας. Δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ανθελληνική κατασκευή.

ΚΟΥΪΝ: Για όλο αυτό το θέμα που έχει δημιουργηθεί στο Κογκρέσο, μήπως μπορείτε να μας προσδιορίσετε, επειδή και παλαιότερα έχει τεθεί το θέμα της έκδοσης διαβατηρίων αν προχωρεί, έχει φθάσει η Ελλάδα στο σημείο που μπορεί να εκδώσει αυτά τα διαβατήρια με τον τρόπο με τον οποίο, τουλάχιστον, θέλουν οι Αμερικάνοι ή οι υπόλοιποι, για να σταματήσουν αυτές οι διάφορες επικρίσεις; Και να μας πείτε πότε προβλέπεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει έτοιμο αυτό το πλαίσιο.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θα μου επιτρέψετε να μη συμβάλω από την πλευρά μου στη συνέχιση μιας συζήτησης, για ένα κείμενο στο οποίο δίνουμε έτσι περισσότερη σημασία από ό,τι πρέπει. Από εκεί και πέρα, το θέμα αυτό, που αφορά τη θεώρηση της βίζας, προκειμένου κάποιος να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, απασχολεί τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Εν πάση περιπτώσει, το θέμα αυτό παραμένει ανοιχτό.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Μια ερώτηση για την Ολυμπιακή. Πρώτον, ποιός θα αναλάβει τη διαχείριση, μετά την απομάκρυνση των Βρετανών, και δεύτερον, σε σχέση με αυτά που είπε ο κ. Πάγκαλος. Είπε ότι θα ζητήσει από το κόμμα να διαγραφούν κάποιοι βουλευτές και αντίθετα, κάποιοι βουλευτές βγήκαν σήμερα στο ραδιόφωνο και είπαν ότι θα ζητήσουν κυρώσεις για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου. Θα επιληφθεί ο Πρωθυπουργός και για τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου και των βουλευτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν κάνει κάποιες τέτοιες προτάσεις ο κ. Πάγκαλος και κάποιοι βουλευτές; Δεν έχουν διατυπώσει κάτι τέτοιο. Αυτό το οποίο είπε ο καθένας ότι θα κάνει, δεν το έχει κάνει. Πώς θέλετε να το σχολιάσουμε αυτή την ώρα; Οταν εκδηλωθούν τέτοιες πρωτοβουλίες, θα αντιμετωπιστούν αναλόγως, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας κάποιου οργάνου όπου διατυπώνονται οι απόψεις αυτές και αναλαμβάνονται αυτές οι πρωτοβουλίες. Από εκεί και πέρα, όσον αφορά τη διοίκηση της Ο.Α., επαναλαμβάνω ότι διοικείται, και για τις επόμενες ημέρες θα διοικείται, από τους γνωστούς σε σας αρμόδιους που έχουν αναλάβει τα της διαχείρισής της. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί αυτές τις ημέρες και θα γίνουν γνωστοί και σε σας, αυτοί οι οποίοι θα αναλάβουν τη διεύθυνση ή τη διαχείριση της Ο.Α. για το διάστημα που μεσολαβεί, μέχρι να οδηγηθούμε στο διεθνή διαγωνισμό, προκειμένου έτσι να αντιμετωπίσουμε τα κρίσιμα προβλήματα της Ο.Α.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Κατ` αρχάς, σε σχέση με την τρομοκρατία, ο κ. Μπερνς, χθες, έκανε μια δήλωση, λέγοντας ότι είχε επαφές με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προς θετική κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναμένουμε την υπογραφή του περίφημου μνημονίου από τον κ. Μπερνς με τον κ. Χρυσοχοϊδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία, κατά την οποία θα υπογραφεί αυτό το μνημόνιο αστυνομικής συνεργασίας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Η δεύτερη ερώτηση που θέλω να κάνω είναι η εξής: Η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε αλλαγές του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει, κατ` επανάληψη, πως δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και η τρίτη ερώτησή μου, σε σχέση με το FALCON. Επειδή έρχεται και επανέρχεται το θέμα του πορίσματος και η κυβέρνηση παραμένει σε μια επισήμανση ότι από την αρχή επιθυμεί την έκδοση του πορίσματος κ.λ.π. Εν τω μεταξύ, θα φθάσουμε στον ένα χρόνο και πόρισμα δεν θα βγει. Σκέφτεται η κυβέρνηση να κάνει κάποια διαβήματα στις ρουμανικές Αρχές για την επιτάχυνση των διαδικασιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πόρισμα δεν το εκδίδει η κυβέρνηση, ούτε η κυβέρνηση μπορεί να ορίσει το χρονοδιάγραμμα για την έκδοση του πορίσματος. Υπάρχουν διεθνείς συμβάσεις, οι οποίες τηρούνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Η αρμόδια υπηρεσία στη Ρουμανία έχει επιφορτιστεί με το σχετικό έργο. Θα πρέπει να παραλάβει τα σχόλια, τις παρατηρήσεις επί του σχεδίου πορίσματος που, κατ` αρχάς, έχει καταρτίσει, τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας -έχει γίνει αυτό, έχουν αποσταλεί οι παρατηρήσει μας- όσο και από τις υπηρεσίες άλλων χωρών, της Γαλλίας, εν προκειμένω. Εχει τεθεί μια προθεσμία, η οποία λήγει στις αρχές του επόμενου μήνα. Αντιλαμβάνεστε πως δεν είναι δυνατό να επιβάλουμε εμείς μονομερώς τις διαδικασίες, οι οποίες θα πρέπει να ακολουθηθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση. Θα γίνει ό,τι γίνεται παγίως, σε όλο τον κόσμο, προκειμένου να αντιμετωπίζονται τέτοια θέματα.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να γίνεται πιο κατατοπιστικός. Ακουσα την απάντηση που δώσατε για την Ο.Α. στον κ. Σταματόπουλο και γενικότερα και στους άλλους συναδέλφους. Οσον αφορά τη διαδικασία για το τι έγινε και για το τι θα γίνει, νομίζω ότι μας ενημερώσατε πλήρως. Δεν μας λέτε, όμως, επί της ουσίας και εδώ υπάρχουν ζημιές για το ελληνικό δημόσιο. Στην Ο.Α. έγιναν τρία πειράματα εξυγίανσης. Φαγώθηκαν δισεκατομμύρια δραχμές.. Δηλαδή, αύριο εσείς θα είστε ικανοποιημένος αν διαβάσετε τις εφημερίδες με την απάντηση που μας δίνετε εδώ; Διότι μας ενδιαφέρει να μας πείτε για τη διαδικασία, πώς έγινε και πώς θα γίνει τώρα στην Ο.Α.; Μας απαντάτε ποιες κυρώσεις θα ληφθούν γι αυτούς που είναι υπαίτιοι αυτής της, κατά τρίτη φορά, ζημιάς που υφίσταται το ελληνικό δημόσιο; Και παρακαλώ, να είναι πολιτική η απάντηση που θα μου δώσετε. Σας είχα ρωτήσει κι όταν έγινε το δυστύχημα με τους αεροπόρους και μου είπατε ότι είναι φορτισμένο το κλίμα, να μην αναφερθούμε σε λεπτομέρειες. Ποιά μέτρα παίρνει η κυβέρνηση για όλα αυτά που γίνονται; Ποιές είναι οι κυρώσεις και ποιοί είναι οι υπεύθυνοι; Καθημερινώς πέφτουν αεροπλάνα. Θρηνούμε θύματα, έχουμε μνημόσυνα, κηδείες. Το «μάρμαρο» ποιος θα το πληρώσει; Αυτό θέλει να διαβάσει αύριο από τις εφημερίδες ο κόσμος. Η διαδικασία που μας λέτε, ότι θα γίνουν και θα κάνουν, αυτά εντάξει. Σε ένα ευνομούμενο κράτος υπάρχει μια νόμιμη διαδικασία.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα έδωσα πολιτική απάντηση. Εσείς δεν θέλετε πολιτική απάντηση. Θέλετε τεχνική απάντηση με ειδικότερα στοιχεία, τα οποία μπορείτε να αντλήσετε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και οι συνάδελφοι σας του ρεπορτάζ του υπουργείου Μεταφορών, αυτά τα θέματα τα έχουν προσεγγίσει και κατά καιρούς έχουν γράψει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Πολιτική ερώτηση κάνω και πολιτική απάντηση θέλω.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Καθόλου πολιτική δεν ήταν η ερώτηση. Ηταν απολύτως τεχνική. Ζητήσατε επιμέρους στοιχεία για διάφορα θέματα, τα οποία οι συνάδελφοί σας του ειδικού ρεπορτάζ -επαναλαμβάνω- τα γνωρίζουν και τα έχουν συχνά αναδείξει. Ας μην λέμε ότι γίνονται καθημερινά τέτοιου είδους ατυχήματα, ότι καθημερινά πέφτουν αεροπλάνα. Είπα και με άλλη ευκαιρία ότι ο δείκτης ατυχημάτων για την ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν είναι τέτοιος, ώστε να δικαιολογεί αυτήν την προσέγγιση. Οσον αφορά την Ο.Α. έδωσα πολιτική απάντηση. Σας λέω και πάλι, πως όταν προχωράς σε μια συνεργασία με έναν κολοσσό, όπως είναι η British Airways , προσδοκάς ότι θα έχεις επιτυχή αποτελέσματα. Το ότι δεν προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα, όπως φαίνεται τελικώς στην πράξη, είναι θέμα το οποίο, ασφαλώς, θα έχει συνέπειες. Τις συνέπειες αυτές θα τις πληρώσουν εκείνοι οι οποίοι κατά τη σύμβαση που είχε υπογραφεί άσκησαν ανάλογες αρμοδιότητες. Ολα αυτά προβλέπονται. Και αυτά θα εφαρμοστούν και στην πράξη.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Το είπατε και προηγουμένως, ότι υπάρχουν ευθύνες για τα δυσμενή αποτελέσματα. Στις συμβάσεις προβλέπονται τεράστιες αποζημιώσεις και για τον κ. Λιντς και για την εταιρεία. Αυτές οι αποζημιώσεις θα δοθούν κύριε Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Τόση ώρα τί σας απαντώ; Τρεις-τέσσερις απαντήσεις έχω δώσει, ήδη, γι αυτό το θέμα. Τί καινούργιο με ρωτάτε;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Είπατε σαφέστατα ότι υπάρχουν ευθύνες. Και το ερώτημα είναι συγκεκριμένο: Θα δοθούν αποζημιώσεις στον κ. Λιντς και στην εταιρεία; Ο ίδιος αναγνώρισε ότι έχουν@

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` όλα αυτά και ήμουν σαφέστατος, όπως εξάλλου είπατε κι εσείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν σας απασχολεί ότι ένας υπουργός της κυβέρνησης, όταν έγινε το ατύχημα με το FALCON είπε «δολοφόνε παραιτήσου», σε ένα συνδικαλιστή; Τώρα έρχεται ο κ. Πάγκαλος, άλλος υπουργός της κυβέρνησης και λέει «άνθρωπος που είναι επικεφαλής αυτών των συνδικαλιστικών διαπλοκών διευθύνει την εταιρεία σήμερα και είναι υπεύθυνος για το φόνο, για το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη». Δεν σας απασχολεί ότι δύο μέλη της κυβέρνησης μιλάνε για συγκεκριμένο άτομο και αυτό το άτομο παραμένει στη θέση του πανίσχυρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό που μας απασχολεί είναι να λάμψει η αλήθεια. Να εκδοθεί το πόρισμα, όσο γίνεται πιο γρήγορα, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, προκειμένου να γνωρίσουμε πώς εξελίχθησαν τα γεγονότα αυτά. Τίποτα άλλο δεν μας απασχολεί. Εάν πραγματικά κάποιοι έχουν ευθύνες, θα τους αποδοθούν αυτές οι ευθύνες. Και θα υπάρξει -γιατί το επιθυμούμε αυτό- αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων. Πριν, όμως, έχουμε στη διάθεσή μας αυτό το πόρισμα, αντιλαμβάνεστε κι εσείς πως δεν πρόκειται ως κυβέρνηση να επιδοθούμε σε ένα κυνήγι μαγισσών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δύο υπουργοί το λένε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Απευθύνεστε στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο και έχετε την απάντηση της κυβέρνησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σε διαθεσιμότητα δεν έπρεπε να τεθεί αυτός ο άνθρωπος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχετε υπόψη σας τη συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό στη Βουλή. Δεν έχει προκύψει τίποτα καινούργιο τώρα, σε σχέση με την περίοδο εκείνη, όπου όλα αυτά διατυπώθηκαν από συναδέλφους με πολύ κατηγορηματικό -θα έλεγα- τρόπο. Από κει και πέρα, δεν θα υποκαταστήσουμε τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, όσον αφορά την έκδοση του πορίσματος.

ΚΑΠΠΟΣ: Από το Βερολίνο, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων απαξιωτικά στο σύστημα ECHELON. Θέλω να ρωτήσω, πόσο είναι συμβατή αυτή η θέση που, κατ` αρχήν είναι θετική, με κάποιες πληροφορίες ότι η Ελλάδα σε προγενέστερες πολιτικές περιόδους, αλλά επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, είχε συμμετάσχει σε κάποιες συναντήσεις, κατά ένα τρόπο, το 1994-1995, στη Βόννη και στην Καμπέρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι για διάφορα θέματα σε επίπεδο υπηρεσιακών παραγόντων ανταλλάσσονται απόψεις, γίνονται συνεργασίες σε διεθνές επίπεδο. Σε μια τέτοια συνεργασία κάποια στιγμή, πριν από χρόνια συζητήθηκε αυτό το θέμα. Η Ελλάδα δεν είναι δυνατό να είναι απούσα από τέτοιες συνεργασίες, όταν συμμετέχουν πολλές άλλες χώρες. Δεν έχει, όμως, οποιαδήποτε συμμετοχή η Ελλάδα στην εξέλιξη αυτού του συστήματος. Και εν πάση περιπτώσει, δεν υπάρχουν στοιχεία που να μας δείχνουν ότι αφορά την Ελλάδα η λειτουργία αυτού του συστήματος.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν έχει ζητηθεί από την Ιεραρχία συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα των ταυτοτήτων και τα άλλα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα αυτό που ρωτάτε είναι υποθετικό. Στο πλαίσιο του προγράμματος του Πρωθυπουργού, ασφαλώς, εφόσον ζητηθεί θα αντιμετωπιστεί το θέμα μιας συνάντησης. Πρέπει να είναι, όμως, από τώρα σαφές ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να γίνει στη σκιά άστοχων χαρακτηρισμών, απειλών ή ακόμη και εκβιασμών. Και βέβαια, αντικείμενο μιας τέτοιας συνάντησης και συζήτησης δεν μπορεί να είναι θέματα για τα οποία την αρμοδιότητα την έχει η Πολιτεία και μόνον αυτή.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 5 June 2000 - 14:05:17 UTC