Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-21

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 21 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας ενημερώσω εισαγωγικώς για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις προσεχείς ημέρες.

Αύριο το πρωί, στις 10, θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Ευ. Βενιζέλο και στις 2 μετά το μεσημέρι θα δεχθεί και θα συζητήσει με εκπροσώπους του συνδικαλιστικού κινήματος.

Την Τετάρτη, στη 1 το μεσημέρι, θα επισκεφθεί το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης, στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης 223. Γνωρίζετε ότι οι σπουδές που παρέχουν τα ΚΕΚ δίνουν τη δυνατότητα στους σπουδαστές που αποφοιτούν από αυτά να αποκτούν εφόδια, ώστε να εξασφαλίσουν μια θέση και να ασκήσουν το επάγγελμα της επιλογής τους. Σημειώνω ότι μπορούν να λειτουργήσουν μόνο τα ΚΕΚ που έχουν πιστοποίηση και το συγκεκριμένο ΚΕΚ που θα επισκεφθεί ο Πρωθυπουργός είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας δεν θα διεξαχθεί η «Ωρα του Πρωθυπουργού», επειδή επισκέπτεται την Ελλάδα ο νέος Γ.Γ. του ΝΑΤΟ κ. Ρόμπερτσον, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στη χώρα μας. Οι επίσημες συνομιλίες με τον κ. Ρόμπερτσον θα γίνουν την επόμενη ημέρα στις 10.30 το πρωί.

Την Πέμπτη, στη 1το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή, προς τιμήν της μνήμης του Χαρίλαου Τρικούπη.

Την Παρασκευή, στις 10 το πρωί, θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ που θα έχει αντικείμενο τις υποψηφιότητες ενόψει των εκλογών. Στις 4 το απόγευμα θα συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος με αντικείμενο το ίδιο θέμα.

Για τη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου εντός της εβδομάδας θα σας ενημερώσω μόλις οριστικοποιηθεί η ημέρα και η ώρα της συνεδρίασης.

Θέλω, τέλος, να σας ενημερώσω ότι τη Δευτέρα (28 Φεβρουαρίου) θα έλθει για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και προεδρεύων της Ε.Ε. Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, η Τουρκία επανήλθε με σκληρές δηλώσεις του ίδιου του κ. Ντεμιρέλ, ο οποίος μίλησε και κατά της Ελλάδας και κατά της Κύπρου. Ζήτησε και αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη, ενώ συγχρόνως κατηγορεί την Ελλάδα @προφανώς σκοπίμως- για παραβιάσεις εναέριας κυκλοφορίας. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία επανέρχεται σε θέσεις τις οποίες, κατά καιρούς, έχει διατυπώσει. Οχι μόνο δεν είμαστε σύμφωνοι, αλλά έχουμε δώσει πειστικότατες απαντήσεις στα θέματα και τις αιτιάσεις τις οποίες εγείρει η Τουρκία. Η πολιτική που ακολουθούμε είναι σύμφωνη με το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες του. Τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη κινούνται είτε εντός του εθνικού εναέριου χώρου μας, είτε σε διεθνή χώρο και ακολουθούν πάντοτε τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας, πράγμα το οποίο δεν συμβαίνει με τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, όταν παίρνουν μέρος σε στρατιωτικά γυμνάσια.

Οσον αφορά το Κυπριακό, η προσπάθεια που γίνεται για επίλυσή του πιστεύω ότι θα πρέπει να επιταχυνθεί, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με την καλή διάθεση και από τις δύο πλευρές, θα πρέπει, επιτέλους, να εξευρεθεί λύση. Ολοι οι παράγοντες, εκτός ενός που δεν είναι άλλος από την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, έχουν μια θετική παρουσία έως τώρα. Θα πρέπει να δεχθούν αυτό το πλαίσιο που έχει θεσπίσει με τις αποφάσεις του ο ΟΗΕ, προκειμένου έτσι να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και σε αυτό το ζήτημα. Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ δεν είναι δυνατό να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης για θέματα που αφορούν τα εθνικά συμφέροντά μας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Γιαννόπουλος, όταν ρωτήθηκε για τις πληροφορίες που είχε γι αυτές τις ροζ κασέτες, είπε ότι δεν ήταν από τον Εισαγγελέα, αλλά από το καθεστώς που έχει τις υπηρεσίες του. Ποιο είναι αυτό το καθεστώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω την κριτική, η οποία διατυπώνεται από τη Ν.Δ. Είναι μια κριτική, η οποία υποτιμά τη νοημοσύνη του λαού και προσβάλλει τους Ελληνες πολίτες. Γιατί, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η κυβέρνηση αναδεικνύεται με συνταγματικές διαδικασίες, με την ψήφο του λαού. Είναι μια κυβέρνηση που δεν διορίζεται από κάποιον, αλλά επιλέγεται από τον ίδιο το λαό. Και έχουμε την τιμή, κατ` επανάληψη, ο ελληνικός λαός, με την ψήφο του, να μας δίνει την εντολή να κυβερνούμε. Πιστεύω ότι αυτή η σχέση εμπιστοσύνης ανανεώνεται διαρκώς. Υπάρχει κράτος, το οποίο έχει συνέχεια. Σε κάθε θεσμικά συγκροτημένη οντότητα, το κράτος έχει τις υπηρεσίες του, οι οποίες, ασφαλώς, έχουν πληροφορίες και συλλέγουν στοιχεία. Αυτό, όμως, δεν έχει καμία σχέση με άλλα μεγέθη τα οποία έχουν πλήρη θεσμική αυτονομία. Είναι άλλο το κράτος, άλλο η κοινωνία, άλλο η κυβέρνηση, άλλο το κόμμα. Ο κ. Γιαννόπουλος για όλα αυτά τα θέματα έχει απαντήσει με λεπτομέρειες, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό. Είναι στη διάθεσή σας ο διάλογος αυτός. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που είπε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που εννοεί η Ν.Δ., όταν κατηγορεί την κυβέρνηση ότι έχει καθεστωτική ή φεουδαρχική αντίληψη. Πολύ περισσότερο όταν η Ν.Δ. διατυπώνοντας αυτή την κατηγορία και μιλώντας, δήθεν, εν ονόματι, της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας, αρνείται να αποσαφηνίσει τη θολή πολιτική και εκλογική φυσιογνωμία της, πράγμα το οποίο, πόσο θολή, δηλαδή, είναι αυτή η φυσιογνωμία, επιβεβαιώθηκε μόλις πρόσφατα. Τα γεγονότα είναι γνωστά σε σας. Ολα τα άλλα παρέλκουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή εμένα δεν με ενδιαφέρει τι λέει η Ν.Δ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε, ποιο είναι αυτό το καθεστώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα και επαναλαμβάνω ότι ο κ. Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στα θέματα αυτά και στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τι λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν κυβέρνηση@

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, σαν κυβέρνηση απάντησα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Απαντάτε στη Ν.Δ.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε σας απάντησα. Οπως θα δείτε στο <i><strong><FONT COLOR=#ff0000>briefing</FONT></strong></i> απάντησα σε δική σας ερώτηση.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος χρησιμοποίησε μια έκφραση πολύ συγκεκριμένη, την οποία επανέλαβε τρεις φορές. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας πείτε, αν εσείς ως κυβέρνηση υιοθετείτε την ορολογία αυτή και αν χαρακτηρίζετε εύστοχη την τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άνθρωπος χρησιμοποιεί τις λέξεις οι οποίες αποδίδουν αυτό το οποίο θέλει ο ίδιος να παρουσιάσει στο ακροατήριο, στο οποίο απευθύνεται. Ημουν σαφής σε αυτά τα οποία είπα, όπως πολύ σαφής ήταν και ο κ. Γιαννόπουλος. Ηταν τόσο σαφής, ώστε να μην επιτρέπεται οποιαδήποτε παρερμηνεία. Και πιστεύω ότι η συνέντευξη που παραχώρησε, με αναλυτικά στοιχεία, δίνει την καλύτερη απάντηση και στους πλέον κακόπιστους.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει μια διαφορά. Οι δηλώσεις του υπουργού ήταν σε δημόσια συγκέντρωση και οι απαντήσεις, οι οποίες επικαλείστε έγιναν σε συγκεκριμένο Μέσο Ενημέρωσης. Νομίζω ότι οφείλετε ως κυβέρνηση μια δήλωση@

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κοντόπουλε, εκπλήσσομαι. Δεν έγινε σε δημόσιο χώρο, δεν απευθύνεται σε εθνικό ακροατήριο και στη μια περίπτωση και στην άλλη ο συγκεκριμένος πολιτικός παράγων; Γιατί κάνετε αυτή τη διαφοροποίηση; Σε εθνικό ακροατήριο απευθύνθηκε και κατά την ομιλία του στο κλειστό γήπεδο και κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Υπουργός επί της Δικαιοσύνης, προχθές, και μάλιστα στη Βουλή, αλλά και κατόπιν, πιο χαρακτηριστικά στα κανάλια, δήλωσε ότι γνωρίζει ότι στις ροζ κασέτες δεν υπάρχει κανένας του ΠΑΣΟΚ. Θα ήθελα να μου πείτε, εάν αυτή η μεθοδολογία, να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες που έχει από το «καθεστώς» ή από το κράτος, ο εκάστοτε υπουργός, με αυτό τον επιλεκτικό τρόπο, πρώτον, εάν προάγει το πολιτικό κλίμα που θέλει η κυβέρνηση να δημιουργηθεί ενόψει των εκλογών και δεύτερον, εάν εσείς ως υπεύθυνος υπουργός Τύπου, εγκρίνετε τη μεθοδολογία, κάποιος υπουργός να λέει, εάν είναι του ΠΑΣΟΚ ή της Ν.Δ. ή του Συνασπισμού ή οποιουδήποτε κόμματος, οι πρωταγωνιστές των διαφόρων ροζ βιντεοταινιών. Θα το κάνατε εσείς αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, συμφωνούμε όλοι ότι είναι ανεπίτρεπτο να συντηρείται αυτή η σπερμολογία. Οι ψίθυροι οι οποίοι δημιουργούν ένα κλίμα γενικευμένης καχυποψίας εναντίον πολιτικών στελεχών, αντιλαμβάνεστε πως αυτοί και μόνο δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα. Πρόβλημα κοινωνικό, πρόβλημα θεσμικό. Με αυτή την έννοια, ο κ. Γιαννόπουλος υπερασπίστηκε την τιμή της πολιτικής και την τιμή των πολιτικών και του κόμματός του. Αυτό όφειλε να κάνει. Και νομίζω ότι καθένας ο οποίος θεωρεί ότι πρέπει να τοποθετηθεί επί ενός ζέοντος θέματος, μπορεί να το κάνει, χωρίς, επαναλαμβάνω, να επιτρέψει την εκτόξευση κατηγοριών, όπως έκαναν κάποιοι οι οποίοι ονομάζονται δημοσιογράφοι, με τρόπο ο οποίος δεν μπορεί να γίνει παραδεκτός. Αυτά πρέπει να είναι σαφή.

ΦΙΛΗΣ: Εσάς ρωτώ, κ. Υπουργέ, ως αρμοδιότερος του κ. Γιαννόπουλου για θέματα Τύπου, εάν έχετε πληροφορίες από τις υπηρεσίες του «καθεστώτος», όπως λέει ο κ. Γιαννόπουλος. Εγώ λέω τις κρατικές υπηρεσίες, για το ποιοι είναι πρωταγωνιστές στις διάφορες βιντεοταινίες, θα βγαίνατε και θα λέγατε ότι δεν είναι κανένας του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί με ρωτάτε, αφού γνωρίζετε τι είπε ο κ. Γιαννόπουλος, τι είπαν άλλα στελέχη, τι είπα κι εγώ;

ΦΙΛΗΣ: Για σας λέω.

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, δεν γνωρίζετε τι έκανα εγώ, τι έπραξα κι αν μίλησα, τι είπα; Γιατί με ρωτάτε, λοιπόν;

ΦΙΛΗΣ: Εσείς γνωρίζατε από τις υπηρεσίες του «καθεστώτος»;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω υπόψη μου, δοθέντος ότι εγώ δεν προϊσταμαι ανάλογων υπηρεσιών και δεν έχω με αυτό το θέμα οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση, όπως ένας αρμόδιος υπουργός, που είναι ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΦΙΛΗΣ: Ποιών υπηρεσιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε σε αυτό και ο κ. Γιαννόπουλος. Εχουν δοθεί όλες οι απαντήσεις και είναι πλήρεις.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος προϊσταται, με τη γνωστή, μάλιστα, συνταγματική πραγματικότητα, των υπηρεσιών της Δικαιοσύνης. Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος στο χώρο της Δικαιοσύνης. Από κει λέει ότι δεν το έμαθε. Το έμαθε από άλλες υπηρεσίες, προφανώς του «καθεστώτος», όπως λέει. Εσείς γνωρίζετε, από αυτές τις υπηρεσίες τέτοια στοιχεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τέτοια στοιχεία, δεν έχουν περιέλθει σε γνώση μου τέτοια στοιχεία, δεν ενδιαφέρομαι να πληροφορηθώ οτιδήποτε σχετικό με τέτοιες λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν είστε μέσα στο καθεστώς;

ΡΕΠΠΑΣ: Βλέπετε πόσο άστοχη είναι η ερώτηση, έτσι τουλάχιστον όπως τη διατυπώνετε εσείς; Ασφαλώς, όχι. Κανείς δεν είναι μέσα στο καθεστώς, έτσι όπως το εννοείτε εσείς, δοθέντος ότι τα στελέχη της κυβέρνησης ασκούν τα καθήκοντά τους για μια ορισμένη συνταγματική περίοδο, με εντολή του ελληνικού λαού.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και η ΕΣΗΕΑ σε ανακοίνωσή της και ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δηλώσεις του, λένε ότι οι νόμοι που υπάρχουν για τον Τύπο είναι αρκετά ισχυροί και δεν χρειάζεται να βγει το Προεδρικό Διάταγμα. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν είπα, την Παρασκευή;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά που σας ρωτάω, έγιναν μετά.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παραπέμπω σε αυτά που είπα την Παρασκευή. Είπα ότι το ισχύον νομικό και θεσμικό πλαίσιο αποτελεί μία επαρκή βάση για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλα αυτά τα φαινόμενα. Το σχέδιο του Π.Δ., που εδώ και μήνες έχει προωθήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας προς επεξεργασία και πρόκειται, πιστεύω, να εκδοθεί σε λίγες ημέρες και να προωθηθεί προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αποτελεί εναρμόνιση της εσωτερικής νομοθεσίας προς την κοινοτική και αναφέρεται σε σειρά άλλων θεμάτων, όπως είναι π.χ. η χορηγία, η διαφήμιση, οι πωλήσεις μέσω τηλεοπτικών σταθμών και η προστασία των ανηλίκων. Αφορά, επίσης, και θέματα δεοντολογίας, την οποία πρέπει να τηρούν τα ΜΜΕ, αλλά @

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα βάλατε, τώρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Οι κυρώσεις, είτε είναι χρηματικά πρόστιμα, είτε είναι αναστολή λειτουργίας ενός τηλεοπτικού προγράμματος, ισχύουν και προβλέπονται από το πλαίσιο κυρώσεων, το οποίο έχουμε ψηφίσει, ήδη, το 1995. Προβλέπονται όλες αυτές οι κυρώσεις, οι ρυθμίσεις. Και βεβαίως, εμπλουτίστηκαν με το Ν. 2644/1998, που ψηφίσαμε πριν από ενάμιση χρόνο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό λέω, επειδή εμπλουτίζεται συνέχεια εναντίον του Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει μία παρεξήγηση, η οποία -θα μου επιτρέψετε να πω- οφείλεται, είτε σε άγνοια, είτε σε φυγοπονία. Γιατί κάποιοι, αν είχαν διαβάσει αυτά τα οποία είπα την Παρασκευή, στο πλαίσιο της πολιτικής ενημέρωσης, δηλαδή το κείμενο του <i><strong><FONT COLOR=#ff0000>briefing</FONT></strong></i>, δεν θα είχαν καμία τέτοια άγνοια και καμία αμφιβολία για το τι ισχύει. Ολα αυτά έχουν προβλεφθεί με κάθε λεπτομέρεια. Σας παραπέμπω, λοιπόν, σε αυτά τα οποία είπα την Παρασκευή: είπα ότι το ισχύον πλαίσιο είναι επαρκέστατο. Πολλοί θεώρησαν ότι οι ρυθμίσεις αυτές εισάγονται για πρώτη φορά με το Π.Δ. Ολα αυτά που αφορούν, είτε τη διακοπή λειτουργίας σταθμού, είτε χρηματικά πρόστιμα, δεν περιέχονται σε αυτό το Π.Δ.. Προβλέπονται, ήδη, από το 1995 και από το 1998. Ημουν σαφής την Παρασκευή και είδα κάποιοι, μάλιστα, να θεωρούν ότι εμείς κατασκευάζουμε ένα κενό. Κανένα κενό δεν κατασκευάζουμε. Είπα την Παρασκευή ότι το πλαίσιο είναι πλήρες και υπερεπαρκές.

ΦΙΛΗΣ: Οταν δύο υπουργοί, εσείς με τον τρόπο που αναφέρατε και τώρα και την Παρασκευή και ο κ. Γιαννόπουλος με τον τρόπο που ανέφερε την Παρασκευή -ο κ. Γιαννόπουλος εξαγγέλλει, μάλιστα, νέα νομοθετική ρύθμιση- δεν υπάρχει κενό δικό σας@

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι συγκροτείται μία Επιτροπή, η οποία θα ασχοληθεί γενικότερα με αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι είναι χρήσιμο το έργο μιας τέτοιας Επιτροπής.

ΦΙΛΗΣ: Και θα του προτείνει διατάξεις@

ΡΕΠΠΑΣ: Τις οποίες, βεβαίως, θα τις συζητήσουμε με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς.

ΦΙΛΗΣ: Αρα, λοιπόν, είναι θέμα νέας νομοθεσίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Εγώ είπα, τώρα, όπως και την Παρασκευή, ότι το πλαίσιο το οποίο ισχύει είναι πλήρες.

ΦΙΛΗΣ: Δεν είστε ο κ. Γιαννόπουλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, σε ομιλία του, είπε επίσης ότι είναι σύμφωνος, πως όλες αυτές οι διατάξεις τον καλύπτουν και πράγματι δείχνουν ότι έχουμε ένα πολύ αποτελεσματικό πλαίσιο. Το θέμα είναι να εφαρμόζεται αυτό. Αν θέλετε να μιλήσουμε για την εφαρμογή, ευχαρίστως, είμαι στη διάθεσή σας.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Οταν ο Πρωθυπουργός απαντούσε, την προηγούμενη Τετάρτη, σε σχετική ερώτηση στη Βουλή και έλεγε ότι από 1ης Μαρτίου θα απαγορευθούν, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης, οι διαφημίσεις που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., γνώριζε τη σχετική απαγόρευση από την αρμόδια Κοινοτική Επιτροπή για το ίδιο θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η αρμόδια Κοινοτική Επιτροπή, τη γνωρίζετε εσείς;

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Διαβάσαμε ότι υπάρχει μία Κοινοτική Επιτροπή, η οποία είπε ότι, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, θα πρέπει να αναλωθούν τέτοιες διαφημίσεις και μάλιστα, υπάρχουν και δύο υπουργεία που αναφέρονται.

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, διαβάσατε κάτι, αλλά δεν είναι έτσι όπως το διαβάσατε ή τουλάχιστον όπως το παρουσιάζετε. Γνωρίζετε την απάντηση που έδωσε ο Πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση, την προηγούμενη Τετάρτη. Την Παρασκευή (4/2), ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές στις 9 Απριλίου. Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα που ακολούθησε (7/2), με επιστολή του ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Πάχτας, απευθυνόμενος προς όλους τους Προέδρους των Επιτροπών Παρακολούθησης Εφαρμογής του Κ.Π.Σ., ζήτησε τα προγράμματα διαφήμισης των σχετικών παρεμβάσεων να ολοκληρωθούν και να σταματήσουν στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν, για ένα διάστημα περίπου 40 ημερών πριν από τις εκλογές -στην περίπτωσή μας από την 1η Μαρτίου- να μη διαφημίζονται τέτοιου είδους ενέργειες. Αυτό έχει ανακοινωθεί. Είναι δέσμευση που έχει αναληφθεί. Η Επιτροπή στην οποία αναφέρεστε, δεν είναι κάποια Επιτροπή η οποία συνεδριάζει ανεξέλεγκτα, είναι η Επιτροπή που συνεδριάζει στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και επανέλαβε το αυτονόητο. Αυτό που είχε, ήδη, πει με την επιστολή του ο κ. Πάχτας, ο οποίος επανέλαβε αυτό το οποίο ίσχυε και στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Στην Επιτροπή αυτή συμμετέχουν, πέραν των Προέδρων των Επιτροπών Παρακολούθησης των Εργων και κοινοτικοί εμπειρογνώμονες. Αυτή είναι μία θέση την οποία έχουμε παγίως. Δεν προέκυψε αυτό τώρα. Ετσι όπως το θέτετε εσείς, δίνετε την εντύπωση ότι είναι μία απόφαση που ελήφθη τώρα. Από τις 7 Φεβρουαρίου έχει στείλει σχετική επιστολή ο κ. Πάχτας και ισχύει αυτό από τότε. Είναι δέσμευση που έχουμε αναλάβει.

ΚΑΠΠΟΣ: Δεν υπάρχει μια μεγάλη αντίφαση, ανάμεσα σε μία φροντίδα της κυβέρνησης από τη μία πλευρά για το δέον γενέσθαι, το οποίο έχει και ένα καταληκτικό χρονικό όριο και από την άλλη πλευρά, ενώ πρέπει να υπάρχει αυτό το καταληκτικό χρονικό όριο, να υπάρχει μια κατά κόρον διαφήμιση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε όλα αυτά τα θέματα. Ο Πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αναλυτικός στην απάντηση που έδωσε στη Βουλή. Εχουμε μιλήσει και εδώ, γι` αυτά τα θέματα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η επίσκεψη του Γκουτιέρες, είναι επίσκεψη εργασίας ή επίσημη επίσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι επίσκεψη εργασίας, στο πλαίσιο του γύρου των πρωτευουσών που πάντοτε επισκέπτεται ο εκάστοτε προεδρεύων της Ε.Ε., πριν από Συνόδους Κορυφής.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 21 February 2000 - 14:05:23 UTC