Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-22

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 22 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, στο Ευρωκοινοβούλιο, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία και όλες οι πτέρυγες, ζητούν να αλλάξει μία διάταξη της σύμβασης για τη δικαστική συνδρομή, που κατ` αρχήν έχει αποδεχθεί και η Ελλάδα, στο πλαίσιο της Ε.Ε., διότι με αυτή γίνονται υποκλοπές από μυστικές υπηρεσίες, κατά παράβαση των εθνικών νομοθεσιών σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. Τι προτίθεται να κάνει η ελληνική κυβέρνηση μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, γιατί αφορά, πράγματι, τον τομέα του σεβασμού των ατομικών δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του πολίτη. Το θέμα αυτό είναι πολύ δύσκολο. Αποδεικνύεται, άλλωστε, η δυσκολία του από το ότι συζητείται επί τρία χρόνια, στο πλαίσιο της Ε.Ε. Είναι ένα θέμα το οποίο υπάγεται στο λεγόμενο «τρίτο πυλώνα» και αφορά μία σύμβαση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση ποινικών υποθέσεων, εγκλημάτων τα οποία πρέπει οι χώρες, συνεργαζόμενες μεταξύ τους και παρέχοντας η μια στην άλλη δικαστική συνδρομή, να αντιμετωπίσουν. Το κείμενο αυτό δεν είναι τελικό. Αυτή την ώρα συζητείται στην αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου το Ευρωκοινοβούλιο να διατυπώσει τη δική του γνώμη. Οι παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί επί του εισηγητικού κειμένου από πολλούς εκπροσώπους των χωρών, είναι πάρα πολλές. Το θέμα αυτό παραμένει ανοικτό. Επαναλαμβάνω πως η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο του λεγόμενου «τρίτου πυλώνα» και αφορά τη δικαστική συνδρομή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν ποινικές υποθέσεις και τίποτε άλλο. Αλλά, βεβαίως, είναι ένα εξαιρετικής σημασίας θέμα και γι` αυτό ακριβώς, και εμείς και άλλες χώρες, συμμετέχουμε σε αυτές τις συζητήσεις, διατυπώνουμε τους προβληματισμούς μας, υπό το πρίσμα πάντοτε του σεβασμού των δικαιωμάτων του πολίτη σε κάθε χώρα, που πρέπει να γίνονται σεβαστά, κυρίως αυτά.

ΦΙΛΗΣ: Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος είπε, χθες, ότι η Ελλάδα έχει συναινέσει κατ` αρχήν για την επίμαχη διάταξη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, η επίμαχη διάταξη, αν αναφέρεστε στο άρθρο 18, έχει ήδη αλλάξει, σε σχέση με τη διατύπωση που είχε όταν πρωτοδιατυπώθηκε το κείμενο αυτό. Επειτα, όλες οι χώρες έχουν δεχθεί ότι είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να συζητήσουν και να αντιμετωπίσουν και σε αυτές τις συζητήσεις μετέχει η Ελλάδα με τον εκπρόσωπό της, στην αρμόδια ομάδα που το συζητά, όπως και οι άλλες χώρες της Ε.Ε. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο, πέραν αυτού.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Η κυβέρνηση υιοθετεί τις εκφράσεις του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιαννόπουλου, όταν ο υπουργός, συνομιλώντας με μία υποψήφια βουλευτή του ΚΚΕ, την αποκαλεί «πατσαβούρα», λέει για τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, την κα Παπαρήγα, ότι θα την καθίσει στο σκαμνί@ Αυτά εντάσσονται στην άποψη που έχει ο κ. Γιαννόπουλος ότι υπάρχει κάποιο καθεστώς στην Ελλάδα ή είναι κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω σε τι αναφέρεστε, μπορώ να πω όμως @

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Σε εκπομπή του MEGA, σήμερα το πρωί.

ΡΕΠΠΑΣ: @μπορώ να πω, όμως, ότι η κυβέρνηση μιλάει κάθε μέρα -όπως πολύ καλά γνωρίζετε- μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Βεβαίως, κάθε πολιτικός παράγων και οι υπουργοί, έχουν την ευθύνη των όσων πράττουν και λέγουν. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει περιθώριο -πρέπει να είναι κάποιος αρκετά κακόπιστος για να ανακαλύψει ένα τέτοιο περιθώριο- σε περιπτώσεις σαν αυτή του συναδέλφου Ε. Γιαννόπουλου να διατυπώνονται κατηγορίες ότι είχε κάποιο λόγο να βλάψει την τιμή ή την υπόληψη κάποιου συμπολίτη του, απευθυνόμενος στον συμπολίτη αυτόν με κάποιο απαξιωτικό τρόπο. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι κάθε πολιτικός έχει το δικό του τρόπο να συζητά. Αυτό έχει γίνει παραδεκτό.

ΤΑΚΗΣ: «Πατσαβούρα»;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω, πραγματικά δεν γνωρίζω, γιατί δεν έχω παρακολουθήσει τη συζήτηση αυτή. Αλλά, επειδή θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας, αν είχα παρακολουθήσει το διάλογο, θα μπορούσα να έχω ένα συμπέρασμα. Δεν γνωρίζω απολύτως τίποτα σε σχέση με το διάλογο στον οποίο αναφέρεστε, τον οποίο επικαλείστε.

ΤΑΚΗΣ: Ναι, αλλά το χαρακτηρισμό μπορείτε να τον σχολιάσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ δεν θα χρησιμοποιούσα αυτή τη λέξη. Εγώ χρησιμοποιώ άλλες λέξεις, τις οποίες, όμως, δεν θα χρησιμοποιούσε κάποιος άλλος συνάδελφος. Νομίζω ότι πρέπει να δείτε τη συζήτηση στο σύνολό της, γιατί συνήθως, όταν τεμαχίζουμε τον ειρμό του ομιλούντος, οδηγούμαστε στην εξαγωγή συμπερασμάτων που δεν αποδίδουν πάντοτε αυτό το οποίο θέλει να πει και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να το πει αυτός ο οποίος ομιλεί.

ΤΑΚΙΣ: Και η συγκεκριμένη φράση ελέχθη πολλές φορές, όχι μόνο μία.

ΡΕΠΠΑΣ: Αφού το λέτε εσείς, το δέχομαι ότι είναι έτσι. Αλλά, σας καλώ και πάλι, να βγάζετε το πολιτικό συμπέρασμά σας από το σύνολο μιας συζήτησης και όχι απομονώνοντας κάποιες φράσεις ή κάποιες λέξεις, με τις οποίες είναι δικαίωμά σας να διαφωνείτε@

ΤΑΚΙΣ: Πάντως, από το σύνολο της συζήτησης, βγήκε ότι ο κ. Γιαννόπουλος, μόλις φύγει από υπουργός Δικαιοσύνης, έχει την πρόθεση να καθίσει πολύ κόσμο στο σκαμνί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είναι πολίτης, όπως όλοι οι άλλοι πολίτες αυτής της χώρας. Δεν έχει μειωμένα δικαιώματα. Νομίζω ότι τον τιμά και μόνο το ότι δεν χρησιμοποιεί τη θέση του ως υπουργός Δικαιοσύνης που είναι σήμερα, για να «καθίσει κόσμο στο σκαμνί». Και χρησιμοποιώ τη δική σας έκφραση. Νομίζω ότι ο κ. Γιαννόπουλος έχει κρατήσει μία ισορροπία ασκώντας τα καθήκοντά του και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσετε και εσείς.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Ποιο ήταν το αντικείμενο της σημερινής συνάντησης του Πρωθυπουργού με την κα Δήμητρα Παπανδρέου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει δηλώσεις και αποδίδουν το περιεχόμενο των συνομιλιών που έγιναν στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης. Δεν προκύπτει τίποτα άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν ξέρατε για τη σημερινή συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όπως γνωρίζω και για άλλες συναντήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν μας το είπατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αναφέρομαι, εν τάχει, στις πιο κεντρικές δραστηριότητες που έχει ο Πρωθυπουργός, αυτή την εβδομάδα. Δεν είναι δυνατό να αναφέρομαι σε όλες τις συναντήσεις που έχει ο Πρωθυπουργός, ανά μισάωρο ή ανά μια ώρα. Δεν έχει γίνει ποτέ αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν την θεωρήσατε σημαντική;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει πολλές συναντήσεις με συνεργάτες του, αλλά, βεβαίως, δεν είναι στο πλαίσιο της άσκησης των κυβερνητικών καθηκόντων του Πρωθυπουργού, που συναντάται με υπουργούς, που προεδρεύει σε διάφορες συσκέψεις. Τέτοιου είδους συναντήσεις, οι οποίες έχουν χαρακτήρα περισσότερο προετοιμασίας της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εκλογών, αντιλαμβάνεστε πως δεν εμπίπτουν, απολύτως και στη δική μου αρμοδιότητα.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θα πολιτευθεί η κ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανε σχετική δήλωση και η ίδια και είπε ότι δεν τέθηκε, ούτε τίθεται τέτοιο θέμα.

ΦΙΛΗΣ: Πείτε μας τη σκοπιμότητα αυτής της συνάντησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν επιθυμία της χήρας του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ να γίνει αυτή η συνάντηση. Η συνάντηση αυτή έγινε και εντάσσεται στο πλαίσιο της καλύτερης προετοιμασίας του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των ερχόμενων εκλογών.

ΦΙΛΗΣ: Εχει σχέση με τις εκλογές αυτή η συνάντηση, της κ. Παπανδρέου με τον κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, έχει σχέση με την καλύτερη προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εκλογών.

ΦΙΛΗΣ: Τι είδους καλύτερη προετοιμασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολες αυτές οι συνεργασίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, γίνονται για έναν και μόνο σκοπό: Να προετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ τις δυνάμεις του, για να δώσει νικηφόρα την εκλογική μάχη. Ολοι οι πολιτικοί αρχηγοί κάνουν ανάλογες συναντήσεις σε διάφορα επίπεδα. Καθένας, πιστεύω ότι με αυτό το πρίσμα, θα πρέπει να ερμηνεύσει αυτές τις δραστηριότητες.

ΦΙΛΗΣ: Η κ. Δήμητρα Παπανδρέου τι πολιτικό ρόλο διαδραματίζει, ώστε μια συνάντηση μαζί της.

ΡΕΠΠΑΣ: Μη σας ενοχλεί τόσο πολύ. Δείχνετε μια ενόχληση την οποία δεν μπορώ να εξηγήσω.

ΦΙΛΗΣ: Οχι, ρωτώ. Ποιο πολιτικό ρόλο διαδραματίζει η κ. Παπανδρέου, ώστε η συνάντηση με τον Πρωθυπουργό να μην είναι κοινωνικού χαρακτήρα, αλλά πολιτικού, όπως είπατε πριν από λίγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κα Παπανδρέου είναι η χήρα του ιδρυτή μας. Ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Αυτή την κρίσιμη ώρα, τις παραμονές μιας εκλογικής αναμέτρησης, η κα Παπανδρέου είχε ζητήσει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η συνάντηση έγινε και συζήτησαν θέματα, τα οποία έχουν σχέση με την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να νικήσει στις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι φυσικό.

ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ: Συζήτησαν την εκκρεμότητα για το σπίτι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει καμία σχέση το ένα με το άλλο. Ημουν σαφής στα όσα είπα, όπως ήταν πολύ σαφής και η κ. Παπανδρέου στη δήλωση που έκανε.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Σε ένα άλλο θέμα. Αρχικά, στην περιοδεία του Πρωθυπουργού στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, είχε ανακοινωθεί ότι θα συμμετέχουν η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Για ποιο λόγο δεν ακολούθησαν την περιοδεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ένα θέμα, το οποίο δημιουργείται από σημερινά δημοσιεύματα σε εφημερίδες. Ανακαλύπτονται θέματα εκεί που δεν υπάρχουν. Υπήρξε μια πρόταση από το κομματικό επιτελείο το κλιμάκιο να στελεχωθεί από τα συγκεκριμένα στελέχη, τα οποία είχαν άλλες προτεραιότητες και κρίθηκε τελικώς ότι δεν υπήρχε κανένας λόγος συμμετοχής τους σε αυτή την περιοδεία του Πρωθυπουργού στην περιοχή, που είχε ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο. Ο Πρωθυπουργός, τελικώς, όπως αποφασίστηκε, ασχολήθηκε κυρίως με ένα μεγάλο έργο που είναι η Εγνατία Οδός, με το Φυσικό Αέριο και, βεβαίως, εγκαινίασε, το κλειστό Γυμναστήριο της Ξάνθης, απευθύνοντας με την ευκαιρία αυτή και ομιλία στο πληθυσμό της περιοχής. Δεν είχε πρόγραμμα επαφής με τους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση διαφόρων θεμάτων, πράγμα το οποίο θα επέβαλε -αν αυτό γινόταν, όπως έγινε σε άλλες περιοδείες του Πρωθυπουργού στο παρελθόν- τη συμμετοχή και άλλων υπουργών και κυβερνητικών στελεχών σε αυτό το κλιμάκιο. Αυτή είναι η διαφορά. Αρα, η πρόταση διατυπώθηκε για τη στελέχωση του κλιμακίου, με τη σκέψη ότι αυτό θα ήταν και το περιεχόμενο της επίσκεψης. Το περιεχόμενο της επίσκεψης αποφασίστηκε να είναι διαφορετικό, έτσι, διαμορφώθηκε, αναλόγως, και το κλιμάκιο που συνόδευσε τον Πρωθυπουργό. Αυτό και τίποτα άλλο.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δηλαδή@;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι, δηλαδή, θέλετε εξήγηση;

ΒΙΤΑΛΗΣ: Εχω μια απορία.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι απορία έχετε; Το κείμενο στο οποίο αναφέρεστε είναι το κείμενο που βγήκε στην αρχή.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Την παραμονή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη@

ΡΕΠΠΑΣ: @τότε έφθασε σε εσάς.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Την παραμονή, όμως, ανακοινώθηκε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Βιτάλη, παίρνει πια μορφή «ανάκρισης». Σας λέω ότι αυτή είναι η αλήθεια και αυτή είναι η θέση μας. Υπάρχει περίπτωση να σας πείσω; Γι αυτό μειδιώ. Πείτε μου; Εδώ, βλέπω να γράφονται φοβερά πράγματα !!!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με αυτά που λέτε πώς να μας πείσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, έχω παραιτηθεί από αυτή την προσπάθεια, κ. Σταματόπουλε, γιατί ισχύει στην περίπτωσή μας συχνά, το «ου με πείσεις καν με πείσεις». Λοιπόν, έχω μάθει να είμαι ρεαλιστής και γνωρίζω πολύ καλά τα όρια εντός των οποίων πρέπει να κινούμαστε. Αρκεί να το αντιλαμβάνεστε κι εσείς αυτό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Στο θέμα των αρμοδιοτήτων. Το υπουργείο Εσωτερικών, για παράδειγμα, έχει στην αρμοδιότητά του, τώρα τελευταία και ορθώς, το θέμα που αφορά τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Ο Πρωθυπουργός, μάλιστα, είχε και μια συνάντηση με εκπροσώπους της μουσουλμανικής μειονότητας και συζήτησε για το θέμα των σχολικών βιβλίων. Δεν ήταν αρμοδιότητα και της υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα γι αυτά τα θέματα. Σας παρακαλώ !!! Γνωρίζετε πολύ καλά και επιμένω σε αυτό, ότι η διάρθρωση του προγράμματος σε αυτή την περιοδεία, ήταν διαφορετική σε σχέση με άλλες περιοδείες στο παρελθόν. Αυτό και μόνο υπαγόρευσε την ανάλογη στελέχωση του κυβερνητικού κλιμακίου. Τίποτα άλλο. Λοιπόν, μην επιμένετε να ανακαλύπτετε θέματα.

ΚΑΠΠΟΣ: Μέχρι και χθες, στις φυλακές Κορυδαλλού, εξακολουθούσαν να κάνουν απεργία πείνας δύο κρατούμενοι, ο Καρπούζος και ο Κατσίλας. Αυτοί είναι προφυλακισμένοι για κάποια επεισόδια. Μάλλον, είχαν συλληφθεί σε κάποια επεισόδια στο Πολυτεχνείο. Αυτοί οι άνθρωποι διατείνονται ότι είναι αθώοι. Θα ήθελα να ρωτήσω -και με δεδομένο ότι συζητήθηκε, εδώ χθες, πάρα πολλές φορές η λέξη «καθεστώς»- πώς θα συμπεριφερθεί το καθεστώς αυτό απέναντί τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολοι οι κρατούμενοι αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τους κανονισμούς λειτουργίας που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές. Δεν υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση, είτε προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο για οποιονδήποτε. Καθένας αντιμετωπίζεται με σεβασμό για τα δικαιώματά του, ακόμη κι όταν είναι κρατούμενος σε φυλακή.

ΚΑΠΠΟΣ: Η διαφορά είναι ότι μιλάμε για 34η ημέρα απεργίας πείνας.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι για την ευαισθησία που επιδεικνύετε. Πρέπει να σας πω ότι και η δική μας ευαισθησία δεν είναι σε μικρότερο βαθμό από τη δική σας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω γι` αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Εχετε κάποια διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης για το θέμα; Σε άλλες περιπτώσεις έχετε δείξει μία ευαισθησία.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντοτε δείχνουμε ευαισθησία και χαίρομαι που το αναγνωρίζετε. Αλλά την ευαισθησία που επιδεικνύουμε, την αναγνωρίζετε κατόπιν εορτής. Εκείνη την ώρα πάντοτε ανακαλύπτετε πως λόγοι σκοπιμότητας την επιβάλλουν. Κατόπιν εορτής και όταν πια δεν έχει καμία ιδιαίτερη πολιτική σημασία, μπορείτε έτσι αδαπάνως, να αναγνωρίσετε την ευαισθησία της κυβέρνησης. Σας παρακαλώ να το κάνετε εγκαίρως και επικαίρως αυτό, ώστε να έχουμε και εμείς την εντύπωση ότι πράγματι αναγνωρίζεται η προσπάθειά μας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης θα κάνει ό,τι πρέπει να κάνει.

ΚΑΠΠΟΣ: Και εμείς ρωτάμε εγκαίρως και επικαίρως, διότι αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα υγείας. Απειλείται η ζωή τους. Αρα, είναι ό,τι πιο επίκαιρο και έγκαιρο, αυτό που ρωτάμε αυτή τη στιγμή..

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιλέγω ότι είναι σοβαρό θέμα. Και σας είπα και επαναλαμβάνω πως η δική μας ευαισθησία είναι στο ίδιο επίπεδο με τη δική σας. Θα γίνει ό,τι πρέπει να γίνει. Μην έχετε καμία αμφιβολία γι` αυτό. Ασφαλώς ενδιαφερόμαστε να περιφρουρηθεί η ζωή των ανθρώπων. Ασφαλώς, θα πρέπει να περιφρουρηθεί. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι οι οποίοι θα τη θέσουμε σε κίνδυνο ή θα επιτρέψουμε οι άνθρωποι αυτοί να βρεθούν σε σημείο μη αναστρέψιμο, ώστε να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η κατάστασή τους.

ΦΙΛΗΣ: Την προηγούμενη εβδομάδα σας είχα ρωτήσει για το θέμα της αποστολής ελληνικής δύναμης από το Ουρόσεβατς στη Μιτροβίτσα. Μέχρι εκείνη τη στιγμή που μιλούσαμε, είχατε πει ότι δεν υπήρχε κάποια εντολή να μεταβεί ελληνική δύναμη στη Μιτροβίτσα. Χθες, διαβάσαμε μια ανακοίνωση που έστειλε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, που λέει ότι από 15 Ιανουαρίου είχε προωθηθεί η ελληνική δύναμη στη Μιντροβίτσα και ήδη επέστρεψε στη βάση της στο Ουρόσεβατς. Θα ήθελα να μου πείτε, τι ακριβώς συνέβη.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας πω τι συνέβη. Συνέβη αυτό το οποίο είπα. Η δύναμη η οποία είχε εγκατασταθεί στην περιοχή εκείνη, παραμένει στην έδρα που εγκαταστάθηκε. Και θα δείτε ότι εγώ ήμουν σαφής όταν είπα, ότι τα ένοπλα τμήματα της χώρας μας παραμένουν στην έδρα που ήταν ευθύς εξαρχής. Ασφαλώς, είναι αλήθεια, ότι για διάστημα λίγων ημερών, από τις 15 έως τις 19 Φεβρουαρίου, ένα μικρό τμήμα ενίσχυσε τη δύναμη, η οποία στη Μιτροβίτσα άσκησε καθήκοντα αστυνόμευσης στην περιοχή, προκειμένου να δημιουργήσει συνθήκες τάξης και ασφάλειας. Δεν υπήρξε, όπως είπα ευθύς εξαρχής, κανένας λόγος ανησυχίας για τους Ελληνες στρατιώτες. Επίσης, είχα πει τότε και σήμερα επαναλαμβάνω, ότι η έδρα μας παραμένει αυτή που ευθύς εξαρχής είχε καθοριστεί. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Και ούτε υπάρχει θέμα να ενισχύσουμε τις δυνάμεις μας εκεί με στρατιώτες και αξιωματικούς από την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 22 February 2000 - 14:05:23 UTC