Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 00-02-18

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 18 Φεβρουαρίου 2000

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ

ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα, πριν δεχτώ τις ερωτήσεις σας, να κάνω εισαγωγικώς ένα σχόλιο για το θέμα που συζητείται τις τελευταίες ημέρες:

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το Σύνταγμα της χώρας μας επιφυλάσσει διαφορετική μεταχείριση στον Τύπο, σε σχέση με τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Κατά το άρθρο 14 του Συντάγματος, ο Τύπος είναι ελεύθερος. Κατά το άρθρο 15 του Συντάγματος, παράγραφος 2, οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους. Πιστεύω ότι η ψιθυρολογία των τελευταίων ημερών και η δημιουργία συνθηκών γενικευμένης σύγχυσης και τελικώς καχυποψίας εναντίον προσώπων και ομάδων, αποδιαρθρώνουν τη βάση της κοινωνίας μας. Μετατρέπει μία συντεταγμένη Πολιτεία -με αρχές, με κανόνες, με όργανα- σε μία άναρχη ζούγκλα. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Τα αρμόδια όργανα, όπως εν προκειμένω το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, έχουν το λόγο.

Θα μου επιτρέψετε, για καλύτερη δική σας ενημέρωση, να αναφερθώ με περισσότερες λεπτομέρειες στο ισχύον νομικό πλαίσιο, γιατί διαπιστώνω ότι πάρα πολλοί, όχι μόνο απλοί πολίτες αυτής της χώρας, αγνοούν πως το νομικό πλαίσιο της χώρας, τόσο από άποψη έκτασης και πληρότητας, όσο και από άποψη αυστηρότητας των ρυθμίσεων, είναι επαρκές και αποτελεί μία πολύ καλή βάση για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

Οι βασικοί νόμοι στους οποίους περιέχονται οι ρυθμίσεις αυτές, είναι ο 2328/1995 και ο 2644/1998. Υπενθυμίζω ότι στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποσταλεί από μέρους μας για επεξεργασία και πρόκειται σύντομα να εκδοθεί -είναι θέμα λίγων ημερών- σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εναρμονίζουμε την ελληνική νομοθεσία προς την κοινοτική. Σε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, μεταξύ των άλλων, περιλαμβάνονται διατάξεις που αφορούν και την προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα: ο Ν. 2328/1995 στο άρθρο 3, παρ. 1, περίπτωση β@, λέει: «Οι κάθε είδους εκπομπές, συμπεριλαμβανομένων και των διαφημίσεων, που μεταδίδουν οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, πρέπει να σέβονται την προσωπικότητα, την τιμή, την υπόληψη, τον ιδιωτικό και οικογενειακό βίο, την επαγγελματική, κοινωνική, επιστημονική, καλλιτεχνική, πολιτική ή άλλη συναφή δραστηριότητα κάθε προσώπου, η εικόνα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη ή το όνομα του οποίου ή στοιχεία επαρκή για τον προσδιορισμό του οποίου μεταδίδονται». Εδώ ορίζεται το πλαίσιο, το οποίο αποτελεί αντικείμενο ρυθμίσεων. Εν συνεχεία, στο ίδιο άρθρο, στην παρ. 12, αναφέρεται ότι «κάθε πρόσωπο του οποίου η προσωπικότητα, η τιμή ή η υπόληψη ή ο ιδιωτικός και οικογενειακός βίος ή η επαγγελματική, κοινωνική, επιστημονική, καλλιτεχνική, πολιτική ή άλλη συναφής δραστηριότητα προσβάλλεται από τηλεοπτική ή ραδιοφωνική εκπομπή, ο σύζυγος και οι συγγενείς, μέχρι τετάρτου βαθμού, νεκρού η μνήμη του οποίου προσβάλλεται, καθώς και ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικού προσώπου του οποίου προσβάλλεται η φήμη, το επιχειρηματικό συμφέρον, δικαιούται να ζητήσει επανόρθωση του σταθμού που μετέδωσε την επίμαχη εκπομπή μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ημερών από τη μετάδοση ή την αναμετάδοση της εκπομπής». Ακολουθεί όλη η διαδικασία -αναφέρεται εδώ με κάθε λεπτομέρεια- η οποία, σε αυτές τις περιπτώσεις, δίνει απάντηση στο σχετικό θέμα.

Ο Ν.2328/1995 -και έρχομαι τώρα στο θέμα των κυρώσεων- στο άρθρο 4, αναφέρεται σε αυτές τις κυρώσεις τις οποίες, υπενθυμίζω, εμπλουτίσαμε με το Ν.2644, ο οποίος δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 1998 και έκτοτε ισχύει. Στο νόμο αυτό, που αφορά τις συνδρομητικές ραδιοτηλεοπτικές υπηρεσίες, επαναλαμβάνουμε τις κυρώσεις του Ν.2328, τις οποίες, ξαναλέω, έχουμε εμπλουτίσει με νέου είδους κυρώσεις. Επίσης, υπενθυμίζω ότι με το νόμο αυτό, τον 2644/1998, δώσαμε τη δυνατότητα στο ΕΣΡ να επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως τέτοιων θεμάτων, χωρίς να χρειάζεται, δηλαδή, προηγουμένως -όπως προέβλεπε το παλαιότερο καθεστώς του Ν.2328- ερώτημα από τον αρμόδιο υπουργό. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα όσα προβλέπονται στο άρθρο 16 του Ν.2644, αυτεπαγγέλτως μπορεί να αποφασίζει το ΕΣΡ για την επιβολή μιας ή περισσοτέρων από τις παρακάτω κυρώσεις:

Σύσταση για συμμόρφωση σε συγκεκριμένη διάταξη της νομοθεσίας, με προειδοποίηση επιβολής λοιπών κυρώσεων.

Πρόστιμο από πέντε έως 500 εκατομμύρια δραχμές, που εισπράττεται κατά τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ).

Προσωρινή αναστολή, μέχρι τρεις μήνες ή οριστική διακοπή της μετάδοσης συγκεκριμένης εκπομπής του σταθμού (Αυτή η κύρωση, για πρώτη φορά, περιλαμβάνεται στο νέο νόμο).

Προσωρινή αναστολή, μέχρι τρεις μήνες, της μετάδοσης κάθε τηλεοπτικού προγράμματος.

Ανάκληση της άδειας λειτουργίας του σταθμού.

Επίσης, περιλαμβάνονται -και αυτή είναι μια νέα ρύθμιση- κυρώσεις ηθικού περιεχομένου, όπως η υποχρέωση μετάδοσης ανακοίνωσης σχετικά με τις λοιπές επιβαλλόμενες κυρώσεις. Το ΕΣΡ μεταβιβάζει αμελλητί την απόφασή του αυτή στον υπουργό Τύπου και ΜΜΕ, ο οποίος, μετά από έλεγχο νομιμότητας, εκδίδει την πράξη επιβολής της σχετικής κύρωσης.

Επίσης, με το Ν.2644, θυμίζω ότι προβλέψαμε, στο άρθρο 15, παρ. 3, τη δυνατότητα ο Πρόεδρος του ΕΣΡ να μπορεί, σε επείγουσα περίπτωση προφανούς παραβίασης της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας, να διατάσσει την αναβολή ή τη διακοπή μετάδοσης του συγκεκριμένου ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού προγράμματος. Η σχετική απόφαση του Προέδρου του ΕΣΡ κοινοποιείται με τον πιο πρόσφορο τρόπο στο φορέα που κατέχει την άδεια για τη μετάδοση του προγράμματος αυτού. Δίκην ασφαλιστικών μέτρων, μπορεί ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, ως μονοπρόσωπο πλέον όργανο, να επιβάλει τη διακοπή ή την αναβολή συγκεκριμένου προγράμματος ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού.

Επίσης, στο σχέδιο του Π.Δ. που έχουμε προωθήσει προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, μεταξύ των άλλων, προβλέπονται διατάξεις, στο άρθρο 8, που αφορούν την προστασία των ανηλίκων και τη σήμανση ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών. Στο άρθρο 9, όσον αφορά το δικαίωμα επανόρθωσης, αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια όλες οι διαδικασίες που ακολουθούνται, σε περίπτωση που ένα πρόσωπο θεωρεί ότι θίγεται η προσωπικότητα, η τιμή, η υπόληψη, ο ιδιωτικός και οικογενειακός βίος του κ.τ.λ. Αυτό δείχνει ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο -επαναλαμβάνω- αποτελεί μια πολύ καλή βάση, ώστε να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα, τα οποία κατά την άποψη των αρμοδίων αρχών, δημιουργούν προβλήματα νομικής φύσης. Ολα αυτά ισχύουν παραλλήλως με τις διατάξεις του γενικού ποινικού δικαίου, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπράττεται το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμισης. Και εκεί, με εξαιρετικές διαδικασίες -προβλέπεται αυτό στο Ν.2328- τέτοιου είδους υποθέσεις θα πρέπει να εκδικάζονται σε συντομότατο χρονικό διάστημα. Εντός μηνός, επίσης, πρέπει να εκδίδονται οι αποφάσεις των Δικαστηρίων επί των σχετικών αγωγών αποζημίωσης. Επίσης, για την προσβολή της προσωπικότητας από τα ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης προβλέπεται χρηματική αποζημίωση, το ελάχιστο ύψος της οποίας είναι 100 εκατομμύρια δραχμές. Ολα αυτά -και δεν αναφέρομαι, παρά μόνο στα κεντρικά σημεία των διατάξεων που ήδη ισχύουν- αποδεικνύουν πως, σε θεσμικό επίπεδο, με το νομικό αυτό οπλοστάσιο, έχουμε θωρακίσει τη χώρα μας. Υπάρχουν τα όργανα που πρέπει να επιλαμβάνονται τέτοιων θεμάτων, προκειμένου να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις.

Οπως γνωρίζετε, ο Πρωθυπουργός απηύθυνε σήμερα χαιρετισμό στο Συνέδριο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και αυτή την ώρα, προεδρεύει σε σύσκεψη με υπουργούς του οικονομικού επιτελείου και τον υπουργό Γεωργίας, για θέματα αρμοδιότητάς τους.

Σας θυμίζω ότι αύριο ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη, όπου θα επισκεφθεί εργοτάξια που έχουν εγκατασταθεί για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού. Θα εγκαινιάσει τμήματα της Εγνατίας Οδού που δίνονται, πλέον, στους πολίτες προς χρήση. Θα επισκεφθεί, επίσης, στην Κομοτηνή, τις εγκαταστάσεις της μονάδας φυσικού αερίου. Το βράδυ, θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με πολιτική ομιλία στο κλειστό γυμναστήριο της Ξάνθης.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον υπάρχει το νομικό πλαίσιο και έχετε θωρακίσει, όπως λέτε, γιατί βγάζετε αυτό το Προεδρικό Διάταγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Προεδρικό Διάταγμα αφορά την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή. Επαναλαμβάνει, στο μεγαλύτερο μέρος του ρυθμίσεις οι οποίες ίσχυαν στο παρελθόν. Απλά, έχει συμπληρώσεις και βελτιώσεις, όπως ακριβώς επιβάλλει η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει, στο μεταξύ, από την εφαρμογή των παλαιοτέρων διατάξεων, πράγμα που έχει γίνει και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Τα κείμενα είναι στη διάθεσή σας και αν τα μελετήσετε θα δείτε ότι είναι παρόμοια και έχουν, βεβαίως, βελτιώσεις. Λογικό είναι άλλωστε, σε κάθε νεότερο κείμενο να λαμβάνεται υπόψη η πείρα που έχει αποκτηθεί, για να είναι καλύτερο από τα προηγούμενα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το Προεδρικό Διάταγμα το έχετε συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους φορείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως. Είναι αποτέλεσμα δουλειάς πολλών μηνών. Είχαν αποσταλεί επιστολές σε όλους τους ενδιαφερόμενους για να διατυπώσουν τις απόψεις τους. Δεν το έκαναν όλοι. Εχει συζητηθεί και είναι -επαναλαμβάνω- στο πλαίσιο το οποίο ισχύει στην Ε.Ε. Εχει εκδοθεί, εδώ και καιρό, η κοινοτική οδηγία. Και σε αυτό το πλαίσιο εναρμονίζεται και η δική μας εσωτερική νομοθεσία. Δεν έχει, πάντως, διατάξεις οι οποίες είναι πιό αυστηρές, από αυτές που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και συμπεριλαμβάνονται σε νόμους, οι οποίοι ισχύουν, πριν διατυπωθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα. Γιατί, πρέπει να σας ότι στον τομέα αυτό, η ελληνική νομοθεσία είναι πιο αυστηρή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας έχει απαντήσει η ΠΟΕΔΥ και η ΕΣΗΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλοί επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν διατυπώσει τις απόψεις τους γι αυτά τα θέματα. Αλλοι έχουν συμφωνήσει, άλλοι είναι πιο συγκρατημένοι, άλλοι δεν έχουν απαντήσει καθόλου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ρωτώ συγκεκριμένα γι αυτούς τους δύο@

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να γνωρίζω τώρα τι απάντησε κάθε φορέας. Είναι θέμα το οποίο συζητείται πάνω από δύο χρόνια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι πιο ενδιαφερόμενοι φορείς είναι, κ. Υπουργέ. Στους δημοσιογράφους απευθύνεται, αυτούς θέλετε να φιμώσετε@

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε πολύ μεγάλο λάθος. Ουδείς φιμώνεται. Και μη προσπαθείτε να δημιουργήσετε αυτή την εντύπωση, γιατί γνωρίζετε ότι μάλλον γέλιο προκαλεί κάθε ισχυρισμός ότι στην Ελλάδα φιμώνονται οι δημοσιογράφοι. Αν δείτε τι γράφεται στις εφημερίδες, τι προβάλλεται από τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, θα έχετε λάβει, ήδη, την απάντηση. Μη λέτε, λοιπόν, ότι στην Ελλάδα φιμώνονται οι δημοσιογράφοι, γιατί κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βλέπουμε και το τι μηνύσεις γίνονται από υπουργούς. Και πού βλέπετε το «γελοίο»

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συκοφαντική δυσφήμιση, ως αδίκημα, τιμωρείται. Ολες οι συντεταγμένες πολιτείες με συγκεκριμένη έννομη τάξη, στα αγαθά που προστατεύουν είναι, μεταξύ των άλλων, και η περιφρούρηση της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του ατόμου. Ουαί και αλίμονο, εάν όλα αυτά τα διαγράψουμε. Δεν υπάρχει κάποιος πάνω από το νόμο. Ουδείς. Είτε είναι υπουργός, είτε είναι δημοσιογράφος. Οποιοσδήποτε. Ολοι οι πολίτες απέναντι στο νόμο έχουν ίσα δικαιώματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι! Οι υπουργοί έχουν ασυλία.

ΡΕΠΠΑΣ: Το Σύνταγμα της χώρας πρέπει να γίνεται σεβαστό. Λυπούμαι που δεν το σέβεστε. Βεβαίως, στο πλαίσιο των συζητήσεων που θα γίνουν κατά την 1η Σύνοδο της επόμενης Βουλής, μεταξύ των άλλων, θα αντιμετωπιστούν και τέτοια θέματα. Γιατί γνωρίζετε ότι έχουν τεθεί προς συζήτηση τέτοια θέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ολες αυτές οι διατάξεις που προβλέπονται σε αυτά τα νομοθετήματα..

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι «προβλέπονται». Ισχύουν.

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτά που ισχύουν και αυτά που θα ισχύσουν με το Προεδρικό Διάταγμα, εάν προτίθεστε στη νέα Βουλή να τα προωθήσετε και σε συνταγματική μεταρρύθμιση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατόν όλες αυτές οι ρυθμίσεις να συμπεριληφθούν ως διατάξεις του Συντάγματος. Ασφαλώς, όμως, αποτελούν στοιχεία του νομικού πλαισίου που ισχύει στη χώρα μας. Και βεβαίως, εφαρμόζονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρωτώ, κατ` αναλογία, του άρθρου 14.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα άρθρα 14 και 15 παραμένουν ως έχουν. Ο Τύπος είναι ελεύθερος. Και γνωρίζετε ότι αυτή είναι η κυβέρνηση, η οποία έχει καταργήσει διατάξεις συκοφάντησης δια του Τύπου, πράγμα που προέβλεπε ένας παλαιότερος νόμος. Και τότε επικροτήθηκε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που ανελήφθη επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου και ήταν πολύ επιτυχημένη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Με αφορμή, κάποιες εκπομπές στην τηλεόραση, έχει ξεκινήσει μια ακατάσχετη ψιθυρολογία, η οποία έχει αρχίσει να θίγει, «διαδρομίστικα», διάφορα πολιτικά πρόσωπα. Είπατε, προηγουμένως, ότι θίγονται οι βάσεις του πολιτεύματος και αναφέρατε ένα νομικό πλαίσιο, που υποτίθεται ότι θωρακίζει το πολίτευμα. Ωστόσο, στο δια ταύτα, όλα αυτά μένουν ανενεργά. Ούτε το ΕΣΡ έχει δραστηριοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Γιατί εδώ, σήμερα στους διαδρόμους -και συγγνώμη που το λέω αυτό, γιατί έρχομαι από τη Βουλή- άκουσα ένα πλήθος ονομάτων πολιτικών, ότι βρίσκονται μέσα σε αυτές τις κασέτες. Είναι δυνατόν, άνθρωποι να σπιλώνονται και να μην έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν. Γιατί σε έναν ψίθυρο δεν μπορεί να απαντάς. Και το υπουργείο Τύπου ή το ΕΣΡ να μένουν απαθή.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ισχύον νομικό πλαίσιο -επαναλαμβάνω- είναι αυστηρό. Θεωρώ ότι είναι επαρκές και πρέπει τα αρμόδια όργανα να επιληφθούν. Κάνω μια επισήμανση: Οτι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κάποιοι παρουσίασαν τις σχέσεις υπουργείου Τύπου και ΕΣΡ, ως σχέσεις που βρίσκονται σε κρίση. Εγώ δεν δέχομαι κάτι τέτοιο. Μπορώ να επισημάνω, όμως, ότι από τον Οκτώβριο του 1998 μέχρι τώρα που ισχύει ο νόμος 2644, το ΕΣΡ δεν ασχολήθηκε με ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα ή με θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη επειδή προβλήθηκε, μέσω κάποιου ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού σταθμού και ίσως παραβίασε τη ραδιοτηλεοπτική νομοθεσία. Και αυτό, πραγματικά, είναι κάτι το οποίο σημειώνω. Πιστεύω ότι με τη νέα σύνθεσή του το ΕΣΡ, όπως έπραξε μόλις πρόσφατα, με άλλο συναφές θέμα, το ίδιο θα κάνει και τώρα. Γι αυτό ακριβώς, εξοπλίσαμε δι αυτού του νόμου -που εμείς εισηγηθήκαμε και ψηφίσαμε- το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με τη δυνατότητα να επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως. Του δώσαμε αυτή την εξουσία. Οπως δώσαμε εξουσία και στον Πρόεδρο του ΕΣΡ να παρεμβαίνει και να αναβάλλει ή να διακόπτει την εκπομπή προγραμμάτων. Αυτές τις αρμοδιότητες το ΕΣΡ δεν τις έχει ασκήσει, από τότε που ισχύει ο νέος νόμος, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο. Το επισημαίνω αυτό για να μην μπω και σε άλλες λεπτομέρειες. Αντιληφθείτε κι εσείς, αν όλη αυτή η συζήτηση -την οποία κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν- για την κρίση, έχει συγκεκριμένους στόχους. Αν δηλαδή είναι τόσο ουδέτερη αυτή η συζήτηση ή μήπως τελικά γίνεται εκ του πονηρού και δεν έχει άλλο στόχο αλλά συνεχίζεται, ώστε υπό το πρόσχημα πως υπάρχει κρίση στις σχέσεις υπουργείου Τύπου και ΕΣΡ, το Συμβούλιο να μην επιλαμβάνεται ανάλογων θεμάτων και να επιτρέπει την ασυδοσία. Σας καλώ να προβληματιστείτε, γιατί βλέπω κάποιοι να μη παίρνουν την ευθύνη και να μην ψηφίζουν όταν έρχεται η κρίσιμη ώρα να πάρουν απόφαση για τέτοια θέματα. Ολα αυτά κάτι σημαίνουν. Δεν έχω μιλήσει αρκετά, εδώ και πολλούς μήνες, για όλα αυτά τα θέματα. Επιτέλους, θα πρέπει κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιοι είναι αυτοί που δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Γιατί από ό,τι ξέρω το ΕΣΡ, μέχρι τώρα, έχει αλλάξει τρεις προέδρους. Πότε να πάρουν απόφαση; Ποιοι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ΕΣΡ, υπό την προηγούμενη σύνθεσή του, δεν ασχολήθηκε με καμία σχετική υπόθεση, από τον Οκτώβριο του 1998, που ισχύει ο νόμος 2644 που εγώ εισηγήθηκα στη Βουλή. Αυτό σημαίνει ότι στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο όλα ήταν ρόδινα, κατά την κρίση του ΕΣΡ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να μου πείτε τα ονόματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρόσφατα, το ΕΣΡ έλαβε μια απόφαση και υπέβαλε ποινή και χρηματικό πρόστιμο σε τηλεοπτικό σταθμό. Παρακαλώ να ερευνήσετε ποια θέση πήραν τα μέλη του, στο πλαίσιο αυτής της συζήτησης και της ψηφοφορίας που έγινε και να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Και περιμένω να το σχολιάσετε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: @θα ψάξουμε εμείς!

ΡΕΠΠΑΣ: Εάν έχετε τόσο ενδιαφέρον, επειδή τα θέματα θεωρείτε ότι είναι σημαντικά, θα κάνετε αυτό τον κόπο.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν προβληματίζεστε από το γεγονός ότι η απάντηση που δώσατε, τώρα στον κ. Σταματόπουλο, δηλαδή, την παρότρυνση να ψάξουμε να δούμε τι στάση τήρησαν τα μέλη του ΕΣΡ, ενδεχομένως, να ερμηνευθεί και ως παρότρυνση να επέμβουν πάλι και να κάνουν κάτι για το οποίο οι ίδιοι προβληματίζονται ή δεν θέλουν ή κάτι άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Ως υπουργός Τύπου έχω το δικαίωμα -και απέφυγα να το ασκήσω για να μη κατηγορηθώ, λόγω της κακοπιστίας ορισμένων, ότι παρεμβαίνω στα εσωτερικά του ΕΣΡ- να διατυπώσω ερώτημα προς το ΕΣΡ και να το καλέσω να ασχοληθεί με συγκεκριμένο θέμα. Δεν το έκανα και δεν θα το κάνω. Τοποθετούμαι, όμως, δημοσίως και επισήμως και λέω ότι αυτά τα θέματα αποτελούν αρμοδιότητα του ΕΣΡ, το οποίο πρέπει να επιληφθεί.

ΚΑΠΠΟΣ: Τι συμβαίνει, τώρα τελευταία και από την Αγκυρα έχουμε διαμαρτυρίες για παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Και όταν λέω διαμαρτυρίες, εννοώ ότι γίνονται με τον πιό επίσημο τρόπο. Δηλαδή, επί παραδείγματι, κλήθηκε χθες ο Ελληνας πρέσβης στην Αγκυρα@@@

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, δεν εκλήθη ο Ελληνας πρέσβης. Θα κληθεί. Γιατί συνήθως η Τουρκία ανακοινώνει, εκ των προτέρων, τα διαβήματα στα οποία πρόκειται να προβεί. Δεύτερον, τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πάντοτε θα αναχαιτίζουν τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη ή αεροσκάφη άλλης χώρας, τα οποία πετούν στο Αιγαίο, παραβαίνοντας τους κανόνες της εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 18 February 2000 - 15:05:14 UTC