Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή. Δύο θέματα συζητήσαμε: Την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ και τα μέτρα που έχει λάβει και εφαρμόζει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από το σεισμό του προηγούμενου Σεπτεμβρίου.

* Οσον αφορά το πρώτο θέμα: Η επίσκεψη του κ. Κλίντον, όπως γνωρίζετε, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Πιστεύουμε ότι είναι μία πολύ σημαντική ευκαιρία για τη χώρα μας να θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων τα ζητήματα, τα οποία έχουν για μας ζωτική σημασία και να αναπτύξει τις θέσεις και τα επιχειρήματά μας. Τα θέματα αυτά αφορούν το πεδίο των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, πολιτικό, στρατιωτικό, εμπορικό, οικονομικό, πολιτιστικό, τουριστικό. Επίσης, θα γίνει συζήτηση για θέματα της ευρύτερης περιοχής, στα οποία εμείς επιθυμούμε να εστιαστεί το ενδιαφέρον, στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων.

Τέτοια θέματα είναι:

* Το κυπριακό πρόβλημα.

* Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπό το πρίσμα της ανάγκης να γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου από όλους. Και βεβαίως,

* Οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, ο ρόλος και η παρουσία της Ελλάδας στην προσπάθεια για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των χωρών της Βαλκανικής.

Στην προσπάθεια αυτή, ξένες χώρες και μεγάλοι οργανισμοί και βεβαίως, οι ΗΠΑ, μπορεί να έχουν μία πολύ σημαντική, θετική συμβολή, προκειμένου το συντομότερο δυνατό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που και σήμερα υφίστανται στην περιοχή.

Η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου θα πραγματοποιηθεί σε μία εβδομάδα, την επόμενη Παρασκευή και Σάββατο, 19 και 20 Νοεμβρίου. Το πολιτικό μέρος της επίσκεψης, η οποία είναι ουσιαστική, παραμένει -με τις προσαρμογές που είναι αναγκαίες- όπως ακριβώς στον αρχικό σχεδιασμό. Σταθερή επιλογή της κυβέρνησης, όπως από την πρώτη στιγμή έχουμε κάνει σαφές, είναι να λάβουμε όλα τα μέτρα, προκειμένου η επίσκεψη αυτή να εξελιχθεί ομαλά, να ολοκληρωθεί με επιτυχία, όχι μόνο στο επίπεδο της ουσίας των συζητήσεων, αλλά και στο επίπεδο της οργάνωσης, στο επίπεδο, δηλαδή, της τεχνικής πλευράς της. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, όπως κατ` επανάληψη έχω τονίσει, ώστε τίποτα να μη σκιάσει την επίσκεψη αυτή, ώστε τίποτα να μην προκύψει το οποίο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα και να τραυματίσει την αξία, τη σημασία αυτής της επίσκεψης.

Οσον αφορά το δεύτερο θέμα που συζητήσαμε, έγινε μία ενημέρωση από τους συναρμόδιους υπουργούς για την εξέλιξη των μέτρων που έχουμε αποφασίσει και εφαρμόζουμε. Είμαστε εντός των χρονικών προθεσμιών που είχαμε ανακοινώσει. Αρκούμαι να αναφέρω μόνο ένα στοιχείο: Πλησιάζει η 15η Νοεμβρίου, είναι η ερχόμενη Δευτέρα. Είχαμε πει ότι μέχρι τότε θα τοποθετήσουμε 4.000 οικίσκους, σε οργανωμένους, κυρίως, οικισμούς, προκειμένου να υπάρχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης αυτών που τους χρησιμοποιούν. Να είναι, δηλαδή, οι οικίσκοι συνδεδεμένοι με τα δίκτυα αποχέτευσης, ύδρευσης και τα επικοινωνιακά δίκτυα. Πραγματοποιούμε αυτό το στόχο. Πιστεύουμε ότι μέχρι τη Δευτέρα θα έχουν τοποθετηθεί περίπου 3.900 οικίσκοι. Το πιο σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει πλέον ζήτηση και δεν ασκείται πίεση προς την κατεύθυνση να τοποθετήσουμε άλλους οικίσκους. Αυτό σημαίνει πως έχουν αξιοποιηθεί από τους ενδιαφερόμενους και άλλα μέτρα, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Αρα, μπορεί να πει κανείς ότι στον τομέα αυτό είχαμε μία επιτυχή εφαρμογή των μέτρων και μία αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. Δεν θα επεκταθώ σε λεπτομέρειες σήμερα, γιατί τις επόμενες ημέρες -το πιο πιθανό είναι την Τρίτη, 16 Νοεμβρίου- θα δώσουν συνέντευξη Τύπου με αναλυτικά στοιχεία για όλα αυτά τα θέματα οι αρμόδιοι υπουργοί.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πείτε αν ισχύει η απόφαση της κυβέρνησης -όπως είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός- ότι θα επιτραπεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πορεία κ. τ. λ. σε οποιοδήποτε μέρος της Αθήνας, αρκεί να είναι ειρηνική;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης ήταν από την αρχή σαφής. Ασφαλώς, η ελευθερία της έκφρασης δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Το αγαθό της ελευθερίας της έκφρασης περιφρουρείται. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να έρχεται σε αντιπαράθεση η εξυπηρέτηση του αγαθού αυτού με την εξυπηρέτηση άλλων αγαθών που υπάρχουν παραλλήλως, όπως είναι αυτό που αφορά το κύρος της χώρας και την περιφρούρησή του ή την εξασφάλιση συνθηκών ομαλότητας στη δημόσια ζωή της χώρας ή τη δημιουργία όλων των αναγκαίων προϋποθέσεων σε κάποιες έκτακτες περιστάσεις, όπως η συγκεκριμένη που αφορά την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη, προκειμένου να εξελιχθούν όλα με τον καλύτερο τρόπο. Αυτά τα αγαθά συνυπάρχουν και συνθέτουν την εικόνα μιας ευνομούμενης πολιτείας. Δεν αποκλείει το ένα, το άλλο. Ισχύουν τα όσα έχουμε πει. Είναι αυτονόητο σε όλες τις περιπτώσεις ότι, βεβαίως, οι πολίτες εκδηλώνουν ελεύθερα το φρόνημά τους, όπως το ίδιο αυτονόητο είναι ότι η πολιτεία παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εξασφαλίσει τις συνθήκες, έτσι ώστε με ομαλό, ειρηνικό τρόπο να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί και εν προκειμένω αφορά την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη στην Ελλάδα.

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Επειδή είπατε για πρόγραμμα, πρόγραμμα όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, πού θα πάει ο Πρόεδρος, πού θα μείνει κ. τ. λ., θέλω να σας ρωτήσω: Όλα αυτά που είπατε σημαίνουν ότι θα εμποδιστούν, ενδεχομένως, κάποιες διαδηλώσεις στα σημεία που θα είναι ο Πρόεδρος Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σημαίνουν τίποτα περισσότερο από όσα είπα. Δεν σημαίνουν τίποτα λιγότερο από όσα είπα. Σημαίνουν, ακριβώς, αυτά τα οποία είπα. Οπως έχουμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, είναι σαφής και σταθερή αυτή η θέση μας: Θα ληφθούν όλα τα μέτρα, ώστε οι πολίτες να ασκούν, βεβαίως, τα δημοκρατικά δικαιώματά τους. Από την άλλη, όμως, και άλλα αγαθά, όλα αυτά τα οποία πρέπει στη συγκεκριμένη περίπτωση να διασφαλιστούν, θα διασφαλιστούν. Εχουμε την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη στη χώρα μας. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, ιδιαιτέρως αυτή την περίοδο. Το σημαντικό αυτό γεγονός, ασφαλώς θα περιφρουρηθεί. Και με αυτή την έννοια, η ελληνική πολιτεία έχει καθήκον και υποχρέωση να πράξει τα δέοντα, να εφαρμόσει, δηλαδή, μέτρα και κανόνες που ισχύουν σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό θα γίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να ρωτήσω ευθέως: Θα επιτραπεί η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, πριν, σε ερώτηση του συναδέλφου σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω συγκεκριμένα: θα επιτραπεί πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ συγκεκριμένα απάντησα, πριν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, απαντήσατε γενικά.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν γνωρίζω να έχει ανακοινωθεί πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, πέραν αυτής που έχει ανακοινωθεί για αύριο. Και βεβαίως, η καθιερωμένη πορεία η οποία γίνεται προς τιμήν του Πολυτεχνείου. Δεν έχει ανακοινωθεί άλλη πορεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ γνωρίζω ότι την ημέρα που θα έρθει ο κ. Κλίντον θα γίνει πορεία προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Θα την επιτρέψετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει ανακοινωθεί κάτι τέτοιο; Το γνωρίζετε; Είναι κάτι το οποίο μπορεί να υποθέσουμε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υποθέτω εγώ, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως. Μη δίνετε την εντύπωση ότι εσείς καθοδηγείτε τα κόμματα ή τους άλλους φορείς και παίρνουν τις αποφάσεις τους. Είναι κάτι το οποίο, βεβαίως, μπορεί να υποθέσουμε. Θα το αντιμετωπίσει η πολιτεία με βάση τα μέτρα τα οποία ισχύουν σε ανάλογες περιπτώσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό σας λέω: θα επιτρέψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμα: Μήπως υπάρχει το πρόγραμμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πρόγραμμα συζητείται. Οταν ολοκληρωθεί και καταρτιστεί πλήρως, θα σας ανακοινωθεί. Υπάρχουν λόγοι ουσίας, κυρίως υπάρχουν λόγοι τακτικής, τους οποίους όλοι αντιλαμβάνεστε, που επιβάλουν το πρόγραμμα να ανακοινωθεί, τη στιγμή που κρίνεται ως η πλέον κατάλληλη.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εχω μια απορία. Μας είπατε ότι και σήμερα εμείνατε στις αρχικές σας απόψεις σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων θα υπάρξουν. Εφόσον δεν άλλαξαν αυτές οι αποφάσεις, γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη Κλίντον, για να την οργανώστε καλύτερα, εφόσον αποφασίσατε τα ίδια σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε σε αυτό που είναι αυτονόητο. Αναφέρεστε στο αυτονόητο, ότι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να εκδηλώνουν το φρόνημά τους, αναφέρεστε στο επίσης αυτονόητο η Πολιτεία να παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προστατεύει εκδηλώσεις οι οποίες είναι και αυτές απαραίτητες και προσφέρουν στο εθνικό συμφέρον.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αφού όλα αυτά είναι αυτονόητα, γιατί αναβλήθηκε η επίσκεψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Για όλα αυτά τα θέματα απάντησα χθες, πέραν της ανακοίνωσης που εξέδωσα προχθές.

ΦΙΛΗΣ: Από τις επαφές που έχει η ελληνική πλευρά με την αμερικανική, έχει την αίσθηση ότι η αμερικανική πλευρά αυτή την φορά είναι ικανοποιημένη από τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί κατά την επίσκεψη του κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαφές υπήρχαν και υπάρχουν. Λογικό είναι. Υπάρχει διμερής συνεργασία. Για το θέμα, βεβαίως, της επίσκεψης οι επαφές αυτές έχουν αποκτήσει ένα πρόσθετο περιεχόμενο. Τα μέτρα ήταν πάντα εκείνα που ενδείκνυνται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν υπήρξε οποιοδήποτε πρόβλημα το οποίο να προκύπτει εξ αυτού το λόγου. Απαντήσαμε σχετικά με το θέμα αυτό και χθες. Είναι σταθερή η βούληση και των δύο κυβερνήσεων, βούληση η οποία εκφράστηκε με διάφορους τρόπους, να επισκεφτεί την Ελλάδα ο Πρόεδρος Κλίντον, πράγμα το οποίο και θα γίνει.

ΦΙΛΗΣ: Συνεπώς δεν επιβεβαιώνετε τις πληροφορίες που μεταδίδονται από την Ουάσιγκτον και τηλεοπτικούς σταθμούς ότι ακόμα και αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό ένα θέμα ματαίωσης της επίσκεψης.

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό θα σας καλούσα να λάβετε υπόψη τις δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, οι οποίοι με πολύ κατηγορηματικό και καθαρό τρόπο, έχουν διατυπώσει τη δική τους θέση η οποία, πιστεύω, ανταποκρίνεται απολύτως στα πραγματικά δεδομένα.

ΦΙΛΗΣ: Πότε ο κ. Πρωθυπουργός θα βρει χρόνο να ενημερώσει, είτε τηλεφωνικώς είτε με επίσκεψη, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το θέμα της αναβολής κλπ., με δεδομένο ότι εκτός των άλλων ο κ. Στεφανόπουλος είναι και ο οικοδεσπότης της επίσκεψης αυτής του κ. Κλίντον. Το λέω διότι χθες σε μια δήλωση του κ. Στεφανόπουλου είπε ότι δεν μπορεί ο ίδιος να κυνηγήσει τον κ. Πρωθυπουργό για να τον ενημερώσει τηλεφωνικώς.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα γνωρίζετε ότι δεν σχολιάζουμε τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να μη σας δώσω όμως τη δυνατότητα να βγάλετε οποιοδήποτε συμπέρασμα, προσθέτω ότι εγώ υπογράφω απολύτως τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και σας λέω ότι η επικοινωνία και η ενημέρωση ήταν συνεχής για το θέμα αυτό. Ασφαλώς προέκυψαν κάποια προβλήματα, γιατί όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έτσι και ο Πρωθυπουργός ήταν στο εξωτερικό. Όμως αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν μέσω των αρμοδίων αξιωματούχων και παραγόντων, ώστε να μπορώ να πω με τρόπο επίσης κατηγορηματικό, ότι βεβαίως υπήρξε ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρχει συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Πρωθυπουργό πριν την έλευση του κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που θα αποφασίσουν οι δύο άνδρες. Η επικοινωνία είναι συνεχής. Το ευκολότερο είναι να συναντηθούν και να συζητήσουν ενόψει αυτής της επίσκεψης.

ΦΙΛΗΣ: Απεδείχθη δύσκολο και τηλεφωνικώς να συνομιλήσουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου δύσκολο. Και σας λέω ότι υπήρξε συνεχής πληροφόρηση. Και επαναλαμβάνω ότι προσυπογράφω απολύτως ολόκληρη τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Και το λέω αυτό γιατί βλέπω διάφορους τίτλους στις εφημερίδες. Την προσυπογράφω ολόκληρη και παρακαλώ και εσείς να λάβετε υπόψη σας ολόκληρη τη δήλωση όταν πρόκειται να κάνετε σχόλια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τις τελευταίες 10 μέρες στην Ελλάδα υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός -δεν ξέρω ακριβώς ποιός είναι- Αμερικανών πρακτόρων. Κατά τη διάρκεια αυτού του διαστήματος που οι Αμερικανοί πράκτορες βρίσκονται εδώ, συνέβη ένα πρωτοφανές γεγονός, πρωτοφανούς αγριότητας. Και αναφέρομαι στην χθεσινή τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΚΚΕ. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση, οι ελληνικές αρχές ασφαλείας γνωρίζουν πού κινούνται αυτοί οι Αμερικανοί πράκτορες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, με αφορμή αυτό το γεγονός, για το οποίο έχω εκδώσει από χθες ανακοίνωση, μου δίνετε τη δυνατότητα να εκφράσω και πάλι τον αποτροπιασμό και την αποδοκιμασία μας, για τέτοιου είδους βίαιες ενέργειες, οι οποίες δυναμιτίζουν την ομαλή πορεία της χώρας. Είναι εκτός δημοκρατικής νομιμότητας. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, απόλυτα και έντονα.

Δεύτερον, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν κατανοώ τη σύνδεση που κάνει ο συνάδελφος με την ερώτησή του, όταν οι αρμόδιες αρχές λαμβάνουν καταθέσεις από μάρτυρες οι οποίοι ήταν παρόντες στο επεισόδιο, οι οποίες θα αξιοποιηθούν μαζί με τα άλλα στοιχεία που έχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να οδηγηθούμε -αυτή είναι η προσπάθεια που γίνεται- σε ένα πόρισμα.

Μιας και αναφέρεστε στην παρουσία ξένων υπηρεσιακών παραγόντων στη χώρα μας -η οποία είναι λογική και αναμενόμενη ενόψει μιας επίσκεψης- πρέπει να σας πω ότι και Ελληνες παράγοντες, οι λεγόμενοι προπομποί, πάντοτε μεταβαίνουν σε άλλες χώρες ενόψει των εκεί επίσκεψεων του Ελληνα Πρωθυπουργού ή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καθένας κατά την αρμοδιότητά του έχει να φέρει σε πέρας ένα πολύ συγκεκριμένο έργο. Η σύνδεση η οποία επιχειρείται, με την ερώτηση, πιστεύω ότι είναι ατυχής. Βλέπω την ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΚΕ, χθες, η οποία καταφέρεται εναντίον της κυβέρνησης, γιατί οτιδήποτε γίνεται, πρέπει να αποτελέσει αφορμή για να στραφεί κατά της κυβέρνησης, η οποία... "καλλιεργεί τον αντικομουνισμό"! ! Πραγματικά δεν κατανοώ αυτή η επιχειρηματολογία, πόσο μπορεί να έχει βάση! Πολύ περισσότερο όταν, κ. Μπογιόπουλε, αφήνετε να εννοηθεί ότι η πράξη αυτή έχει σχέση με την παρουσία αυτών των ξένων παραγόντων στην πατρίδα μας. Δηλαδή, καλλιέργησε τον αντικομουνισμό η κυβέρνηση, κατά την άποψη κάποιων, ώστε έπεισε αυτούς τους ξένους που είναι στην Ελλάδα να δράσουν εναντίον του ΚΚΕ, επειδή η κυβέρνηση τους ενέπνευσε μια τέτοια πράξη με τη στάση και την πολιτική της! ! Αυτά είναι άλματα λογικής.

Θέλω να πω -για να είμαστε πολύ συγκεκριμένοι- ότι αυτή η πράξη, την οποία όλοι αποδοκιμάζουμε, αποτελεί αντικείμενο έρευνας από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ελπίζουμε, μετά την ολοκλήρωση της έρευνας να γνωρίζουμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε η συγκεκριμένη ενέργεια.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Η έρευνα που διεξάγεται, προς ποία κατεύθυνση στρέφεται; Μόνο προς τον χώρο των αναρχικών; Σας ρωτώ γιατί σύμφωνα με μαρτυρίες μπορεί οι δράστες να έγραψαν το σύμβολο του αναρχισμού, αλλά φορούσαν και κασκόλ του Ολυμπιακού.

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοείτε ότι πρέπει να στραφούν και εναντίον οπαδών του Παναθηναϊκού ή άλλων ομάδων και εναντίον οπαδών του Εθνικού, αν και δεν είμαστε πολλοί; Οι έρευνες διεξάγονται με τον απαραίτητο επαγγελματισμό και δεν πρέπει να πούμε τίποτα παραπάνω αυτή την ώρα. Στρέφονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Ως οδηγός, χρησιμοποιείται η μαρτυρία αυτών που ήταν παρόντες, οι εκτιμήσεις που κάνουν, καθώς και άλλα στοιχεία τα οποία μπορούν να εξασφαλίσουν και να έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες υπηρεσίες για να τα αξιολογήσουν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η σημερινή Κ. Ε., έτσι όπως εμφανιζόταν στον Τύπο, έβγαζε ξεκάθαρα ότι επρόκειτο να ληφθούν σοβαρότερα μέτρα, δηλαδή κάποια απαγόρευση να πλησιάσουν εκεί που θα φιλοξενείται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ή ενδεχομένως κάποιες περαιτέρω πιέσεις που ασκεί η Ουάσιγτον, σχετικά με αυτή την επίσκεψη. Θα ήθελα να σας ρωτήσω υπάρχουν τέτοιες νεώτερες πιέσεις; Τι ακριβώς υπάρχει; Και εν πάση περιπτώσει συζητήθηκε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς έθεσε θέμα πιέσεων. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Εμείς έχουμε υποχρέωση να παρέχουμε όλες τις εγγυήσεις σε μια ξένη κυβέρνηση, ώστε με ασφαλή και ομαλό τρόπο να ολοκληρωθεί η επίσκεψη του ηγέτη αυτής της ξένης χώρας στη χώρα μας. Αυτό γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το τί θα είναι αυτό το οποίο η κυβέρνηση θα κάνει, προκειμένου να διασφαλίσει αυτές τις συνθήκες ομαλής διεξαγωγής της επίσκεψης, αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της χώρας. Είναι προϊόν ελεύθερης δικής μας επιλογής και εμείς είμαστε αυτοί οι οποίοι παρέχουμε τις εγγυήσεις, εμείς είμαστε αυτοί που γνωρίζουμε τι είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να δημιουργήσουμε αυτές τις εγγυήσεις, για να μπορούμε στη συνέχεια να τις προσφέρουμε. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτό το θέμα το έχουμε συζητήσει αρκετά. Πάντα, σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα που λαμβάνονται έχουν το στοιχείο της σοβαρότητας, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. Ολα τα μέτρα είναι σοβαρά. Δεν υπήρχε περίπτωση να πάρουμε κάποια απόφαση για περισσότερο ή λιγότερο σοβαρά μέτρα. Πάντα τα μέτρα είναι σοβαρά, έτσι ώστε να μην τίθεται στον παραμικρό κίνδυνο η επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη στη χώρα μας.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Από τη χθεσινοβραδυνή συνάντηση του κ. Χρυσοχοϊδη με τον κ. Μπερν η κυβέρνηση αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Αμερικανός πρέσβης αντιλαμβάνεται ότι είναι απολύτως διασφαλισμένη η επίσκεψη του Προέδρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο δεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Εχει ανακοινωθεί και από τις δύο πλευρές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα υπάρχει σήμερα συνάντηση του κ. Μπερνς με τον Υπουργό Εξωτερικών. Μπορούμε να πληροφορηθούμε το αντικείμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον έχει σχέση το αντικείμενο της συνάντησης. Θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την επίσκεψη.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Την ώρα της συνεδρίασης, εισήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου ένας Αμερικανός αξιωματούχος. Ξέρετε με ποιόν συναντήθηκε και ποιό ήταν το όνομά του;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν συνέβη κάτι τέτοιο σήμερα. Μπορώ να σας πω, όμως -γιατί είναι πιθανό να έχει γίνει έτσι- ότι τις προηγούμενες ημέρες αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν συζητήσει με τους αρμόδιους παράγοντες στο Μέγαρο Μαξίμου για τεχνικά θέματα. Θέματα που έχουν σχέση με την παραμονή του κ. Κλίντον, για κάποια ώρα, σε αυτό το κτίριο, προκειμένου να γνωρίζουν πώς θα εξελιχθεί το πρόγραμμα της εκεί συνάντησης. Πού, δηλαδή, θα γίνουν οι δηλώσεις, πού θα γίνουν οι συζητήσεις, θέματα που έχουν να κάνουν με την οργανωτική προετοιμασία της επίσκεψης.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Στη συνέχεια το ίδιο κλιμάκιο -γιατί ήταν περίπου 10 άτομα- πήγε στο Προεδρικό Μέγαρο. Πήγε εκεί για τον ίδιο λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς. Οπως συμβαίνει με τους προπομπούς της ελληνικής κυβέρνησης, όταν πρόκειται να επισκεφτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή ο Πρωθυπουργός της χώρας, ξένες χώρες. Πάντα γίνεται αυτό.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στη συνεδρίαση της Κ. Ε. οι όποιες αποφάσεις που πήρατε ήταν ομόφωνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν λάβαμε κάποιες ιδιαίτερες αποφάσεις. Τα αυτονόητα επαναλαμβάνουμε σε αυτές τις περιπτώσεις.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ολοι συμφωνούν με τα αυτονόητα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι για τους σεισμοπαθείς που βρίσκονται ακόμα στις σκηνές, είσαστε μέσα στα χρονικά όρια. Δεν έχουν περάσει οι οκτώ εβδομάδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ανακοινώσαμε την 15η Νοεμβρίου ως χρονικό σημείο για την ολοκλήρωση μιας συγκεκριμένης δράσης που αφορά την εγκατάσταση οικίσκων. Θα πληροφορηθείτε από τον αρμόδιο Υπουργό, με συγκεκριμένα αριθμητικά στοιχεία, πώς εξελίσσεται το πρόγραμμα που ανακοινώσαμε. Σας λέω ότι είμαστε απολύτως συνεπείς. Σας διαβεβαιώνω για αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είχε πει ο Πρωθυπουργός για οκτώ βδομάδες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύει αυτό. Οσον αφορά κάποιους οι οποίοι παραμένουν σε σκηνές, πρέπει να σας πω ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός και φαίνεται ότι είναι επιλογή των ίδιων να παραμείνουν ή να χρησιμοποιήσουν ακόμα σκηνές, επειδή ακριβώς οι σκηνές αυτές βρίσκονται πολύ κοντά στο σπίτι τους και χρησιμοποιούν και το σπίτι τους. Δεν θέλουν, δηλαδή, να απομακρυνθούν και να πάνε σε ένα οικίσκο που βρίσκεται σε έναν οργανωμένο οικισμό και απέχει αρκετά από το σπίτι τους. Αυτός είναι ο λόγος.

Ευχαριστώ πολύ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 13 November 1999 - 9:35:08 UTC