Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο Μέγαρο Μαξίμου, για θέματα της επικαιρότητας. Ο Πρωθυπουργός, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, ζήτησε να ενημερωθεί από τους αρμόδιους υπουργούς για τις συνέπειες της πρόσφατης φυσικής καταστροφής, για τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές της Πελοποννήσου. Βεβαίως, συζητήθηκαν πλευρές του θέματος της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον στην Ελλάδα. Το θέμα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την αυριανή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

* Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν η επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ. Σε λίγη ώρα ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε σχετικές δηλώσεις.

Είμαι στη διάθεσή σας να ακούσω τις ερωτήσεις σας. Θα μου δώσετε τη δυνατότητα, ελπίζω, μέσα από τις ερωτήσεις σας με τις απαντήσεις μου να επανέλθω στη διατύπωση θέσεων, πράγμα το οποίο δεν έκανα πρωτογενώς.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, η "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ" γράφει σήμερα ότι Αμερικανός αξιωματούχος έχει ζητήσει την απομάκρυνση της ηγεσίας της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ίδια εφημερίδα έγραφε χθες, στην πρώτη σελίδα, στο πρώτο θέμα, για δύο δημοσκοπήσεις τις οποίες, με δήλωση-ανακοίνωσή τους, οι εταιρείες δημοσκοπήσεων που αναφέρονται στο δημοσίευμα αυτό έχουν διαψεύσει ότι υφίστανται. Σήμερα αναφέρεται σε ένα θέμα το οποίο και πάλι δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, εξ όσων εμείς γνωρίζουμε, γιατί παράγοντες της κυβέρνησης συζητούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Δεν ανταποκρίνεται στα πράγματα, γιατί δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σε ότι αφορά το πρώτο θέμα, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που σας ρώτησα. Αλλωστε...

ΡΕΠΠΑΣ: Το γνωρίζω. Εχει σχέση, όμως, με την "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ".

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: "Κοντός ψαλμός αλληλούια". Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα δώσουν τα αποτελέσματα. Εξάλλου, θα φανεί...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο καλύτερος ψαλμός είναι ο ήχος του ανοίγματος της κάλπης, που αναδεικνύει την κυβέρνηση. Ολα τα άλλα είναι πρόσκαιρα ή εφήμερα. Υφίστανται διακυμάνσεις. Αυτό το οποίο αποτελεί σταθερή επιλογή για τον πολίτη είναι η ψήφος του. Αυτή τον δεσμεύει για μια ολόκληρη κυβερνητική θητεία και σε αυτήν εμείς προσβλέπουμε.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να μου πείτε αν όντως υπήρξε συνάντηση του Αμερικανού επιτετραμμένου σε θέματα ασφαλείας, του κ. Ράσελ, με τους αρμόδιους του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και αν ζητήθηκαν οι εγγυήσεις για τα μέτρα ασφαλείας του "πλανητάρχη", κάτι το οποίο αν ζητήθηκε εκ νέου σημαίνει ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν πειστεί για την αποτελεσματικότητα των ελληνικών υπηρεσιών.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα που θέσατε, έδωσα απάντηση. Οσον αφορά, τώρα, τις συναντήσεις ή τη συνεργασία αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ κ. Κλίντον στην Ελλάδα, ασφαλώς επιβεβαιώνω ότι οι συναντήσεις αυτές είναι πολλές, σε πολλά επίπεδα. Ετσι συνηθίζεται, κάθε φορά, που πρόκειται να επισκεφθεί τη χώρα μας ένας ξένος ηγέτης. Ετσι γίνεται και στις περιπτώσεις που ο Ελληνας Πρωθυπουργός επισκέπτεται ξένη χώρα. Η ελληνική κυβέρνηση έχει προσφέρει όλες τις εγγυήσεις για την ασφαλή και ομαλή πραγματοποίηση αυτής της επίσκεψης. Το ότι γίνεται αυτή η επίσκεψη, αποτελεί την καλύτερη, την αποστομωτική απάντηση σε όλους εκείνους που θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν αμφιβολίες για το κατά πόσον έχουν διασφαλιστεί οι όροι για να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη αυτή. Οι όροι έχουν διασφαλιστεί. Η επίσκεψη πραγματοποιείται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γιατί η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε αναβολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η δήλωσή μου ήταν σαφής. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει το ενδιαφέρον όλων μας, η προσπάθειά μας, να επικεντρωθεί στο ουσιαστικό μέρος αυτής της επίσκεψης. Η επίσκεψη αυτή είναι σημαντική, είναι χρήσιμη για τη χώρα. Η χώρα μας δεν κερδίζει με την απομόνωση και την άρνηση. Κερδίζει με την παρουσία της -και μάλιστα την ενισχυμένη παρουσία της- στις εξελίξεις και με τη διατύπωση θετικού λόγου και προτάσεων. Πιστεύουμε, λοιπόν, πως το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι την πραγματοποίηση της επίσκεψης, με το νέο προσδιορισμό της ημερομηνίας της επίσκεψης, μπορεί να αξιοποιηθεί για καλύτερο προγραμματισμό και για τη δημιουργία εκείνου του κλίματος που μπορεί να αποτελέσει ένα θαυμάσιο περιβάλλον, ώστε και η ουσία αυτής της συνάντησης και των συζητήσεων να είναι πολύ πιο θετική, πολύ πιο καρποφόρα. Δεν θα πρέπει να σκιαστεί η συνάντηση αυτή -γιατί, επαναλαμβάνω, τη θεωρούμε σημαντική, χρήσιμη και θετική για τη χώρα μας- από γεγονότα τα οποία εκτυλίσσονται στο περιθώριο αυτής της συνάντησης ή με αφορμή αυτή τη συνάντηση. Και αυτά τα γεγονότα δεν θα πρέπει να αποσπάσουν το ενδιαφέρον μας. Το ενδιαφέρον μας πρέπει να στραφεί κατευθείαν στον πυρήνα της επίσκεψης, στις συζητήσεις που θα γίνουν, στο πλαίσιο στο οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα για μια ακόμη φορά, με εμφαντικό τρόπο, να διατυπώσουμε τις θέσεις μας και να προβάλουμε τα επιχειρήματά μας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αυτά τα γεγονότα ανέβαλαν το ταξίδι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το δικό σας συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς τί λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη δήλωσή μου ήμουν σαφής. Μίλησα για διαβουλεύσεις που έγιναν μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και για την πρόταση που διατύπωσε η ελληνική κυβέρνηση, για τους λόγους που μόλις πριν ανέπτυξα, προκειμένου να έχουμε πραγματοποίηση της επίσκεψης, μετά από ολιγοήμερη αναβολή της. Η επίσκεψη πραγματοποιείται. Αυτό είναι το θετικό γεγονός και γι αυτό ακριβώς θα πρέπει όλοι να συμβάλουμε, ώστε η επίσκεψη αυτή, που είναι εκ των πραγμάτων σημαντική, να αποβεί και καρποφόρα για το εθνικό συμφέρον.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ο κ. Παπανδρέου παραμένει Υπουργός Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου είναι ένας απολύτως επιτυχημένος Υπουργός Εξωτερικών. Κάθε κυβέρνηση θέλει στις τάξεις της επιτυχημένους υπουργούς. Ο κ. Παπανδρέου, ασφαλώς, είναι Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, όχι μόνον της κυβέρνησης. Και αυτό πρέπει να το σεβαστείτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Σημίτης, Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Με εντολή του λαού, τον οποίον εσείς ίσως δεν αναγνωρίζετε στο βαθμό που πρέπει. Ο ελληνικός λαός έχει αποφασίσει να έχει ως Πρωθυπουργό τον κ. Κώστα Σημίτη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι αλήθεια ότι ο κ. Παπανδρέου, χωρίς να γνωρίζει ο κ. Σημίτης, έφτιαχνε ατζέντα δική του με την κ. ΟλμπράΙτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, τέτοιου είδους ερωτήσεις δεν έχουν καμία δόση αληθείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ ρωτάω. Αν είναι αλήθεια ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας λέω ότι δεν έχει καμία δόση αληθείας, οποιοσδήποτε τέτοιος ισχυρισμός. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συνεργασία του Πρωθυπουργού με όλους τους υπουργούς και με τον Υπουργό Εξωτερικών, είναι άριστη και γι αυτό δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε υπόνοια για διάσταση απόψεων επί της ουσίας της ασκούμενης πολιτικής, αλλά και στο επίπεδο των χειρισμών. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τέτοιου είδους ερωτήσεις πρέπει να σταματήσουν, γιατί δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας μας, πολύ περισσότερο αυτή την περίοδο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το Μαξίμου τα διοχετεύει, δεν τα λέω εγώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά που κάποιοι λένε ότι, δήθεν, το Μαξίμου διαδίδει τέτοιου είδους ισχυρισμούς δεν έχουν καμία σχέση με την αλήθεια. Καμία σχέση με την αλήθεια και παρακαλώ μην τα επικαλείσθε.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας προσδιορίσετε ποιοί είναι οι λόγοι που κάνουν την κυβέρνηση να πιστεύει ότι όσα -ενδεχομένως μη ουσιαστικά- δεν θα μπορούσαν να επιτευχθούν αν ο κ. Κλίντον ερχόταν αυτή την εβδομάδα, μπορούν να επιτευχθούν μέσα σε διάστημα μιας εβδομάδας που μεσολαβεί μετά την αναβολή; Και θα ήθελα να μου προσδιορίσετε επακριβώς τους λόγους: Αναφερθήκατε γενικότερα, σε καλύτερη προετοιμασία κ. λπ.. Το ερώτημα είναι γιατί όλα αυτά μπορούν να γίνουν μέσα σε μια εβδομάδα και δεν έγιναν όλο το προηγούμενο διάστημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να γίνουν και με την πραγματοποίηση της επίσκεψης στην αρχικώς προγραμματισμένη ημερομηνία της. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι το ουσιαστικό, το πολιτικό, δηλαδή, μέρος της επίσκεψης παραμένει όπως αρχικώς είχε σχεδιαστεί. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Το διευκρινίζω επειδή ακούω κάποιους να διατυπώνουν κριτική ακόμη και για το ότι θα είναι λιγότερες οι ώρες επίσκεψης και παραμονής του Προέδρου των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Δεν αλλάζει τίποτα, λοιπόν, όσον αφορά το πολιτικό μέρος και τη σημασία αυτής της επίσκεψης. Από εκεί και πέρα -είμαι σαφής σε αυτό το οποίο δήλωσα χθες και επανέλαβα μέσω απαντήσεων που έδωσα προηγουμένως- η επίσκεψη αυτή μπορεί να αποβεί χρήσιμη για τη χώρα μας. Θα έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε στον επισκέπτη μας τις απόψεις μας, τις θέσεις μας, να ενισχύσουμε την παρουσία μας στις εξελίξεις και αυτό από μόνο του αποτελεί ένα κέρδος. Νομίζω, λοιπόν, ότι η επίσκεψη η οποία θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο ενός νέου σχεδιασμού, θα είναι χρήσιμη για την Ελλάδα. Η ημερομηνία δεν είναι θέμα δογματικής προσέγγισης από την πλευρά μας. Το καθοριστικό είναι αυτή η ίδια η επίσκεψη. Γνωρίζαμε από πολύ καιρό ότι ο κ. Κλίντον θα βρίσκεται στην περιοχή με την ευκαιρία της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη και γνωρίζαμε ότι επρόκειτο να επισκεφθεί χώρες της περιοχής, μεταξύ αυτών και την Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι συχνά διατυπώνατε ακόμη και γι αυτό κριτική, για το ότι, δηλαδή, Αμερικανοί παράγοντες, μηδέ εξαιρουμένου του Προέδρου των ΗΠΑ, συζητούν πρώτα με εκπροσώπους της Τουρκίας τα ελληνοτουρκικά θέματα και μετά με εκπροσώπους της χώρας μας. Αλλοι διατυπώνουν την τελείως αντίθετη κατηγορία, ότι συζητούν πρώτα με μας και μετά με την Τουρκία. Αυτά αντιλαμβάνεστε -επειδή διατυπώνονται και των δύο ειδών κριτικές- δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, η οποία διέπει τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις ή τον τρόπο με τον οποίο ασκούν την πολιτική τους οι χώρες που έχουν πολιτική. Εγώ πιστεύω ότι και οι ΗΠΑ έχουν εξωτερική πολιτική και η Ελλάδα έχει εξωτερική πολιτική και η Τουρκία έχει εξωτερική πολιτική. Το θέμα είναι, λοιπόν, να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας -αυτό είναι το σημαντικό, όχι οι ημερομηνίες στις οποίες εκτυλίσσεται η όποιας μορφής επικοινωνία- προκειμένου να συζητούμε τα θέματα, να αναδεικνύουμε τα επιχειρήματά μας και να ενισχύουμε τη θέση μας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή είπατε ότι η Ελλάδα δεν είναι δογματική σε ότι αφορά το θέμα των ημερομηνιών και ότι τέλος πάντων θεωρείτε ουσιώδη την άφιξη του Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, αυτή καθεαυτή, το ερώτημά μου είναι εάν κάποια στιγμή τα τελευταία δύο 24ωρα περιήλθαν στη γνώση της ελληνικής κυβέρνησης πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ότι ο Λευκός Οίκος προσανατολίζεται στο ενδεχόμενο ματαίωσης της επίσκεψης.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές οι πληροφορίες ήταν διάχυτες. Εκφράστηκε προβληματισμός, αλλά ήταν σαφής η θέση που διατύπωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και ήταν σαφής -αυτή είναι η αλήθεια και πρέπει να την τονίσω- η βούληση και των δύο κυβερνήσεων και η αμετακίνητη θέση τους να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη. Γι αυτό ακριβώς, ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, οδηγηθήκαμε σε αυτή τη νέα προσέγγιση με τον προσδιορισμό νέας ημερομηνίας επίσκεψης.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή είπατε ότι εκφράστηκε προβληματισμός, θα παρακαλούσα να προσδιορίσετε εάν η ελληνική κυβέρνηση έγινε δέκτης προβληματισμού της Ουάσιγκτον, σε ότι αφορά τα θέματα ασφάλειας του Προέδρου ή προβληματισμού που διατυπώθηκε, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών, την ατζέντα δηλαδή που επρόκειτο να συζητήσει ο κ. Κλίντον με τον κ. Σημίτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε το ένα, ούτε το άλλο συμβαίνει. Η ατζέντα των θεμάτων που απασχολούν αυτούς που συζητούν, περιλαμβάνει τα θέματα τα οποία δηλώνουν και το ενδιαφέρον που έχει η κάθε πλευρά, προκειμένου να εισηγηθεί τη συζήτηση θεμάτων που την αφορούν. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε διαφωνία ως προς αυτό. Είμαι κατηγορηματικός. Οσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, απάντησα σε σχετικές ερωτήσεις. Επανέρχομαι, περιοριζόμενος σε τούτο: Εμείς προσφέρουμε όλες τις εγγυήσεις, ώστε η επίσκεψη να εξελιχθεί με τον πλέον ομαλό τρόπο. Ασφαλώς, σε μια τέτοια ομαλή ολοκλήρωση της επίσκεψης θα συμβάλει η δημιουργία ενός εποικοδομητικού κλίματος, που μπορεί να αποτελέσει το κατάλληλο περιβάλλον, προκειμένου οι συναντήσεις και οι συζητήσεις, που θα διεξαχθούν μέσα σε αυτό το περιβάλλον, να είναι όσο γίνεται πιο αποτελεσματικές. Από εκεί και πέρα, δεν πρόκειται να συζητήσουμε, δημοσίως, το σύνολο των συζητήσεων που γίνονται μεταξύ των εκπροσώπων δύο κυβερνήσεων. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό όχι μόνο δεν επιτρέπεται, αλλά δεν είναι και πρακτικά εφικτό. Μένω, λοιπόν, στο να διατυπώσω την κατηγορηματική θέση ότι δεν ευσταθούν ισχυρισμοί ή προσεγγίσεις -από διάφορους αναλυτές γίνονται τέτοιες προσεγγίσεις- περί διάστασης απόψεων σε θέματα που έχουν σχέση με το περιεχόμενο των συνομιλιών -την καλούμενη ατζέντα- ή σε θέματα που έχουν σχέση με την εξασφάλιση των όρων ομαλής ολοκλήρωσης της επίσκεψης αυτής.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Περιλαμβάνεται στην ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της συνεργασίας των δύο πλευρών στους εξοπλισμούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων οι δύο πλευρές θέτουν τα θέματα που έχουν ενδιαφέρον και για τις δύο ή για μια εκ των δύο. Ολα τα θέματα των τομέων πολιτικής συνεργασίας, συνεργασίας στο στρατιωτικό, οικονομικό, εμπορικό, πολιτιστικό, τουριστικό τομέα, μπορεί να πει κανείς ότι αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε τέτοιου είδους συναντήσεις. Γνωρίζετε ότι, κατά την πρακτική που ισχύει, δεν εκδίδεται κάποιος κατάλογος θεμάτων, τα οποία ανακοινώνονται εκ των προτέρων. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε κάθε επίπεδο, σε όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, οι κρατικοί παράγοντες της μιας ή της άλλης χώρας απασχολούνται με θέματα τα οποία, την κατάλληλη στιγμή, που ξένος ηγέτης μιας συγκεκριμένης χώρας πρόκειται να πραγματοποιήσει μια επίσκεψη, έρχονται πάλι στο φως της επικαιρότητας, στην πρώτη γραμμή. Αυτοί οι οποίοι τα χειρίζονται συνεργάζονται έτσι, ώστε στο πλαίσιο της συνάντησης των ηγετών που εκπροσωπούν τις δύο χώρες, τα θέματα αυτά να τεθούν, να συζητηθούν και να επιδιωχθεί η μέγιστη δυνατή προσέγγιση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Με αμερικανική πρωτοβουλία τίθενται στην ατζέντα...

ΡΕΠΠΑΣ: Με πρωτοβουλία και των δύο χωρών.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Σε χθεσινή σας δήλωση, επισημαίνετε ότι στο εναπομείναν διάστημα θα επιτευχθεί ένας καλύτερος προγραμματισμός της επίσκέψης του κ. Κλίντον στη χώρα μας. Νομίζω, ότι διατυπώνετε μια έμμεση επίκριση για το μέχρι σήμερα σχεδιασμό ή και αυτοκριτική. Θα ήθελα ένα σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν, σε σχετική ερώτηση, για το θέμα αυτό. Κανένα σχόλιο. Θεωρούμε πολύ θετικό και σημαντικό το γεγονός της επίσκεψης. Θεωρούμε πως η επίσκεψη αυτή θα αποβεί χρήσιμη για την Ελλάδα, επειδή θα έχουμε τη δυνατότητα να προβάλουμε τις απόψεις μας. Ολα τα άλλα τα οποία έχουν σχέση με οργανωτικά, πρακτικά ή τυπικά θέματα, δεν αντιλέγω, έχουν τη σημασία τους. Δεν νομίζω, όμως, ότι πρέπει να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον σε αυτά, γιατί έτσι δεν έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία της επίσκεψης αυτής, για να προβάλουμε τις πολιτικές θέσεις μας και να ενισχύσουμε τη θέση της χώρας συνολικά.

ΤΑΚΗΣ: Θα ήθελα να μου πείτε, αν εξετάζετε το ενδεχόμενο να μη διανυκτερεύσει ο κ. Κλίντον στην Αθήνα, την Παρασκευή. Να φύγει, δηλαδή, την ίδια ημέρα.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δύο κυβερνήσεις έχουν ανακοινώσει ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Και στην ανακοίνωση που βγάλατε, χθες, και σε απάντησή σας, σήμερα, το επιχείρημα για καλύτερη προετοιμασία, στο διάστημα που μεσολαβεί από το Σάββατο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, δίνει την ευκαιρία γι αυτό. Είναι ένα επιχείρημα το οποίο κυριαρχεί. Το ερώτημά μου είναι, μήπως έχει δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα στον αρχικό προγραμματισμό, επειδή και η επίσκεψη του κ. Κλίντον είχε επισπευσθεί κατά δέκα περίπου ημέρες, και πού ακριβώς έγκειται αυτό το πρόβλημα του προγραμματισμού.

ΡΕΠΠΑΣ: Χαίρομαι που υπενθυμίζετε σε όλους μας ότι πράγματι υπήρχε αρχικώς η σκέψη, η επίσκεψη στην Ελλάδα να πραγματοποιηθεί μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Κωνσταντινούπολη. Πράγμα που τελικώς γίνεται, μετά την πρόσφατη αναβολή. Δεν έχει καμία σημασία, επαναλαμβάνω, η ημερομηνία. Ο καλύτερος προγραμματισμός μπορεί να προκύψει με την αξιοποίηση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί. Είναι δυνατόν, από τη στιγμή που υπάρχει αυτή η χρονική μετάθεση, να πούμε ότι δεν θα αξιοποιήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί; Ασφαλώς, θα το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης της προσπάθειας σε όλους τους τομείς. Και ο συγκεκριμένος δεν είναι εξαίρεση.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Χθες, υπήρξαν ταυτόχρονες ανακοινώσεις, στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, και της ελληνικής κυβέρνησης και της αμερικανικής πλευράς, σχετικά με το νέο καθορισμό της ημερομηνίας επίσκεψης του κ. Κλίντον. Το ερώτημά μου είναι το εξής: Πότε, ακριβώς, Αθήνα και Ουάσιγκτον είχαν καταλήξει σε αυτή τη νέα ημερομηνία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αρκετές ώρες, πριν. Δεν είμαι σε θέση να σας πω πόσες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να προσδιορίσετε τα γεγονότα που θα μπορούσαν να σκιάσουν την επίσκεψη του κ. Κλίντον, αν ερχόταν αύριο ή μεθαύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία μιας εικόνας για τη χώρα μας, η οποία δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Γεγονότα με εκδήλωση φαινομένων βίας. Γεγονότα τα οποία προσβάλλουν και ευτελίζουν θεσμούς και πρόσωπα. Γεγονότα τα οποία δεν έχουν σχέση με την ελεύθερη έκφραση μιας πολιτικής άποψης, αλλά περισσότερο έχουν σχέση, αφενός, με τη διακωμώδηση των θεσμών και αφετέρου, με μια προσπάθεια η οποία εξ αντικειμένου οδηγεί σε τραυματισμό της εικόνας της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορείτε να προσδιορίσετε πώς θα αποφευχθούν αυτά τα γεγονότα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όποια φαινόμενα, μπορεί να αποφευχθούν, κυρίως, όχι μέσω απαγορεύσεων, αλλά με την άσκηση της ευθύνης που όλους ελπίζω μας διακατέχει και με την επίδειξη του ενδιαφέροντος όλων μας να περιφρουρήσουμε την εικόνα της χώρας μας, στον υπέρτατο βαθμό. Ετσι θα αποτρέψουμε τον τραυματισμό του κύρους της χώρας μας, που έχει μία πολύ μεγάλη και πλούσια παράδοση σε θέματα φιλοξενίας και επίδειξης σεβασμού σε ξένους επισκέπτες, που συμβαίνει να είναι και προσκεκλημένοι μας. Αυτός είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος. Αλλά αυτό, μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εχει ενημερώσει ο κ. Κλίντον ποια είναι τα θέματα που τον ενδιαφέρουν και θα θέσει στον κ. Σημίτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, πριν, σε σχετικές ερωτήσεις και ήμουν αναλυτικός.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Τα γνωρίζετε αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συζητηθούν όλα τα θέματα, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων. Και βεβαίως, θέματα που έχουν ζωτική σημασία για μας, ευρύτερου ενδιαφέροντος. Δεν αφορούν, δηλαδή, κατευθείαν τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Τέτοια θέματα είναι το κυπριακό πρόβλημα, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και βεβαίως, η ανάδειξη του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αυτά είναι τα θέματα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε, προηγουμένως, ότι ασκείται κριτική από ορισμένες πλευρές, για το ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντά πρώτα τον Ελληνα και μετά τον Τούρκο ομόλογό του και το αντίστροφο. Σκέφτεται η κυβέρνηση να ξεπεράσει αυτή την κριτική, οδηγούμενη σε μία συνάντηση που θα είναι και ο Τούρκος και ο Ελληνας και ο Αμερικανός Πρόεδρος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί και δεν προβλέπεται οτιδήποτε σχετικό, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΑΣΕ, στην Κωνσταντινούπολη.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία θα επιτραπεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έχουμε πει τις θέσεις μας. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε αυτό.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Επειδή μιλήσατε για την εικόνα της χώρας, εσείς δεν θεωρείτε ως κυβέρνηση ότι έχει, ήδη, προκληθεί ζημιά στην εικόνα της χώρας από, όχι μόνο την αναβολή, αλλά και τη συντόμευση της επίσκεψης, η οποία θα ήταν τριήμερη και τώρα γίνεται λιγότερο από 24 ώρες, αφού δεν πρόκειται να πάει πουθενά, θα μείνει στο ξενοδοχείο του. Και επίσης, δεν θεωρείτε ότι αυτό βλάπτει και τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θα χρησιμοποιούσα τη λέξη "ζημιά", που χρησιμοποιήσατε, για να χαρακτηρίσω τη συγκεκριμένη εξέλιξη, αν είχαμε ματαίωση της επίσκεψης. Πραγματικά, η ματαίωση της επίσκεψης, θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαγωγή συμπεράσματος, ότι έχουμε μία ψύχρανση στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί. Και είναι το ίδιο ουσιαστική και σημαντική. Μην μετράτε, σας παρακαλώ, τη σημασία και την αξία της επίσκεψης με μια μεζούρα χρόνου. Το πολιτικό μέρος της επίσκεψης αυτής, παραμένει όπως προβλέπεται στον αρχικό σχεδιασμό. Δεν αλλάζει τίποτα ως προς αυτό. Ασφαλώς, ο Πρόεδρος Κλίντον θα μετακινηθεί, προκειμένου να κάνει τις συναντήσεις και τις συζητήσεις που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της επίσκεψής του. Ολα τα άλλα, τα οποία -επαναλαμβάνω- οδηγούν στο να παραμείνουμε προσδεμένοι στα περιφερειακά, οργανωτικά, τεχνικά θέματα και δημιουργούνται, εξ αφορμής της επίσκεψης, δεν συμβάλλουν. Γι αυτό, ακριβώς, η προσπάθειά μας πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτή την ίδια την επίσκεψη και τη σημασία της, το περιεχόμενό της. Αυτή είναι η θέση μας.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Ο διεθνής Τύπος δίνει, σήμερα -κρίνω από την "Ηerald Tribune"- ότι ο κ. Κλίντον αναβάλλει την επίσκεψή του στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας. Αυτό δεν θεωρείτε ότι προκαλεί μια αρνητική εικόνα της Ελλάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα έλεγα πως είμαστε οι τελευταίοι οι οποίοι επιθυμούμε αρνητικά δημοσιεύματα ή δημοσιεύματα, τα οποία είναι επικριτικά για τη χώρα μας, αμέσως ή εμμέσως. Από την άλλη, όμως, γνωρίζετε ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος. Εχουμε, επίσης, πολλά δημοσιεύματα του Τύπου στην Ελλάδα. Δεν ανταποκρίνονται, όμως, στην αλήθεια. Εμείς έχουμε κάθε λόγο να κάνουμε τη δουλειά μας και να ασκήσουμε τα καθήκοντά μας με τον πιο παραγωγικό τρόπο. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν θα αναγορευθούμε σε υπέρτατη αρχή για να υπαγορεύουμε στα ΜΜΕ, τι είναι αυτό το οποίο θα προβάλουν ή θα δημοσιεύσουν. Αυτό που έχει σημασία είναι τούτο: Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί και πρέπει θετικά να προσεγγίσουμε την εξέλιξη σχετικά με την επίσκεψη. Αυτό είναι το θετικό γεγονός.

ΚΑΡΑΜΠΑΣΗΣ: Θα ήθελα να επιμείνω λίγο σε μία απάντηση που δώσατε προηγουμένως, όσον αφορά την τριμερή συνάντηση, η οποία μπορεί να συμβεί στην Κωνσταντινούπολη, επειδή από το Λευκό Οίκο, όταν υπήρξε μία παρόμοια ερώτηση, αφέθηκε το θέμα ανοικτό. Εσείς είπατε ότι δεν προβλέπεται κάτι σχετικό. Το αποκλείετε, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είμαι μελλοντολόγος. Μπορώ να μιλήσω με βάση τα όσα ισχύουν αυτή τη στιγμή. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, στο πλαίσιο τέτοιων μεγάλων διασκέψεων που συμμετέχουν ηγέτες πολλών χωρών, δίνεται η δυνατότητα είτε συναντήσεων τυπικού, κοινωνικού χαρακτήρα, είτε συναντήσεων στις οποίες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν οι ηγέτες και πολιτικές απόψεις. Είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά συνάντηση, μεταξύ των ηγετών, στους οποίους αναφέρθηκε ο κ. Μπογιόπουλος, πρέπει να σας πω ότι δεν προκύπτει. Θα πρέπει να το καταστήσω σαφές για να μην υπάρχει παρανόηση.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιά είναι η άποψη της κυβέρνησης για το ποιος ευθύνεται για το λιγότερο καλό προγραμματισμό; Εχουν ακουστεί και σκληρότερες εκφράσεις και από την αντιπολίτευση. Αυτή δεν είναι η δική μου άποψη, θεωρώ ότι το υπαινιχθήκατε κι εσείς, εμμέσως, μιλώντας για καλύτερο προγραμματισμό το επόμενο διάστημα. Ποιός ευθύνεται για την κυβέρνηση για το λιγότερο καλό προγραμματισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήταν πολύ λογική η ερώτησή σας με μία προϋπόθεση: Οτι εμείς δεν ήμασταν έτοιμοι για την επίσκεψη, τις ημερομηνίες που αρχικώς είχε προγραμματιστεί να γίνει, ενώ ήμασταν έτοιμοι. Και επίσης, στη δήλωσή μου συνέδεσα την προσπάθεια για καλύτερο προγραμματισμό με την αξιοποίηση του χρονικού διαστήματος που μεσολαβεί. Αν σας πω -για την οικονομία της συζήτησης- ότι η επίσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο, άρα, έχουμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, και έτσι καλύτερες και περισσότερες δυνατότητες και χρόνο να εργαστούμε για ακόμα καλύτερη οργάνωση, δεν σημαίνει ότι τώρα δεν είμαστε καταλλήλως προετοιμασμένοι για τη συνάντηση. Το ένα συνδέεται με το άλλο. Ο περισσότερος χρόνος, εκ των πραγμάτων, σου προσφέρει μεγαλύτερες δυνατότητες για ακόμα καλύτερο προγραμματισμό. Αν δεν δείτε τον παράγοντα χρόνο, τότε πραγματικά δικαιολογείται μια τέτοια ερώτηση.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Λέτε ότι ήμασταν έτοιμοι να υποδεχθούμε τον Αμερικανό Πρόεδρο, αυτή τη στιγμή, από πλευράς προγραμματισμού και δεν τέθηκε και θέμα ασφάλειας. Γιατί, λοιπόν, οι Αμερικανοί σκέφθηκαν να τη ματαιώσουν και είπατε εσείς "μην τη ματαιώνετε";

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι είναι εκφρασμένη η βούληση και των δύο κυβερνήσεων και διατυπώθηκε σε όλους τους τόνους η θέση αυτή. Να πραγματοποιηθεί, δηλαδή, η επίσκεψη. Και παρακαλώ, μην επανέρχεστε στο θέμα της δήθεν συρρίκνωσης της σημασίας της επίσκεψης, επειδή θεωρείτε πως αυτό είναι ευθύγραμμη προέκταση της μικρότερης διάρκειας της επίσκεψης. Η επίσκεψη έχει μικρότερη διάρκεια, αλλά είναι πλήρης επίσκεψη, με όλη τη σημασία και την αξία της. Σε αυτό επιμένω.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Σε σχέση με την επιχειρηματολογία που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες ημέρες και έχετε κάνει και δηλώσεις, λέγατε, συνεχώς, ως Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ότι είμαστε μία δημοκρατική χώρα που οι διαδηλωτές μπορούν να φθάνουν μέχρι εκεί που οι ίδιοι καθορίζουν, ως το σημείο που θέλουν να φθάσουν. Εν προκειμένω, μέχρι το σημείο φιλοξενίας του Αμερικανού Προέδρου. Το ερώτημά μου είναι, γιατί συχνά δεν αφήνετε διαδηλωτές, όπως συνταξιούχους ή άλλους, να φθάνουν μέχρι έξω από το Μαξίμου και κλείνετε το δρόμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι το φαινόμενο των διαδηλώσεων στην Ελλάδα είναι συχνό, ότι το φρόνημα στην Ελλάδα είναι ελεύθερο και δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες να εκφράζουν τις απόψεις τους. Δεν υπάρχει διαφωνία ως προς αυτό, μέχρι σημείου μάλιστα να δημιουργούνται, πολλές φορές, προβλήματα. Αυτό δεν έρχεται σε ρήξη ή σε σύγκρουση με την υποχρέωση που έχει η πολιτεία να περιφρουρεί και άλλα αγαθά. Και τα αγαθά αυτά είναι η ομαλή ανάπτυξη των καθημερινών δραστηριοτήτων των πολιτών, η διασφάλιση της δικής τους ασφάλειας και των περιουσιών τους και η ακώλυτη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών, οργάνων και φορέων της πολιτείας. Και ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον, ασφαλώς θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, προκειμένου το πρόγραμμα να εξελιχθεί, χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο να εκδηλωθούν φαινόμενα, τα οποία θα τραυματίσουν την επίσκεψη. Ασφαλώς, το πρόγραμμα, όπως σχεδιάζεται και όπως θα εφαρμοστεί, μεταξύ των άλλων, θα προβλέπει τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων, ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό εμπόδιο στους ξένους προσκεκλημένους μας, να φέρουν σε πέρας το πρόγραμμά τους.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Αυτό είχε διασφαλιστεί στην αρχή, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μην κάνουμε τέτοιου είδους ερωτήσεις, γιατί δεν προάγουμε την πολιτική ενημέρωση. Δεν προκύπτει τίποτε άλλο, απλά επανερχόμαστε στα ίδια θέματα.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Δεν είναι σχόλιο, είναι ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει σε όλα αυτά. Αυτές είναι οι θέσεις μας. Εσείς έχετε τη δυνατότητα στα Μέσα που εργάζεστε να διατυπώσετε τα σχόλιά σας και να εκφράζετε τις δικές σας απόψεις. Εδώ, γίνεται μία προσπάθεια να συμφωνήσουμε απολύτως. Και ενώ αυτό θα πρέπει εγώ να το επιχειρώ, το επιχειρείτε εσείς. Θέλετε να συμφωνήσω εγώ με σας. Εγώ πρέπει να επιχειρώ να συμφωνήσετε εσείς με μας. Παρά ταύτα, βλέπετε πως αναγνωρίζω ότι εσείς είστε αυτοί οι οποίοι θα αποκωδικοποιήσετε τα όσα συζητούμε και θα τα μεταφέρετε στους πολίτες, μέσω των Μέσων που εργάζεστε, με το δικό σας τρόπο. Είναι το αναφαίρετο δικαίωμά σας.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ολα αυτά που είπατε ότι είναι υποχρεωμένη να κάνει η πολιτεία για να διασφαλίσει την ακώλυτη κυκλοφορία των φορέων κ. λπ., όλα αυτά τα είχατε διασφαλίσει με δεδομένο ότι η πορεία, την ώρα που θα βρισκόταν ο Αμερικανός Πρόεδρος στην πρεσβεία ή το Μέγαρο Μουσικής, θα έφθανε μέχρι απ έξω; Είχατε εξασφαλίσει ότι θα επικοινωνούσε ο Αμερικανός Πρόεδρος με το "Χίλτον" ή με άλλα σημεία της Αθήνας, ανάλογα με το πρόγραμμά του; Ηταν διασφαλισμένο; Γιατί απ ότι ξέρω η πορεία θα έφθανε και έξω από τον τόπο διαμονής του.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά -είναι πάγια, άλλωστε, πρακτική- πως το πρόγραμμα σ αυτές τις περιπτώσεις συμφωνείται από τις δύο πλευρές και έτσι ακριβώς γίνεται αποδεκτό και εφαρμόζεται. Δεν καταρτίζεται μονομερώς το πρόγραμμα της επίσκεψης ενός ηγέτη. Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ: Θα επιτραπούν πορείες κατά τη διάρκεια της παραμονής του κ. Κλίντον, μέχρι το Ιντερκοντινένταλ;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα οποία υποτίθεται ότι γνωρίζετε σας παρακαλώ να τα κρατήσετε, αυτή την ώρα, για τον εαυτό σας. Βεβαίως, έχουν αξία για το ρεπορτάζ, αλλά το πού θα μείνει ο κ. Κλίντον και όλα τα άλλα, θα γίνουν γνωστά όταν σας ανακοινωθεί το τελικό πρόγραμμα. Οπως σας έλεγα και τις προηγούμενες εβδομάδες -και επαναλαμβάνω και τώρα- μη βιάζεστε να εκδηλώσετε βεβαιότητά ότι γνωρίζετε το πρόγραμμα της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου.

ΜΙΧΑΗΛ: Μπορείτε να μου πείτε, πριν από πόσο καιρό άρχισε η προκαταρτική συζήτηση για την οργάνωση της επίσκεψης Κλίντον, ανεξάρτητα αν έγινε αναβολή ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσκεψη αυτή, στη βάση της αμοιβαιότητας, γίνεται σε ανταπόδοση επίσκεψης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ το 1996. Από τότε, λοιπόν, που επισκέφθηκαν οι Ελληνες ηγέτες τις ΗΠΑ, προσκάλεσαν τον Αμερικανό ηγέτη να έρθει στην Ελλάδα. Το θέμα παρέμενε ανοικτό, και είπα -απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις- ότι, εδώ και αρκετό καιρό, κρίθηκε πως η Σύνοδος Κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, προσφέρει μια ευκαιρία για την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον σε χώρες της περιοχής. Γιατί, όπως γνωρίζετε, ο κ. Κλίντον δεν θα επισκεφθεί μόνο την Ελλάδα, θα επισκεφθεί και άλλες χώρες της περιοχής. Αυτό, λοιπόν ήταν κάτι που αντιμετωπίστηκε ως επιλογή -μιλώ για τις ημερομηνίες της επίσκεψης- εδώ και αρκετούς μήνες, όταν ακριβώς αποσαφηνίστηκε ότι στις συγκεκριμένες ημερομηνίες θα γίνει η Σύνοδος του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.

ΜΙΧΑΗΛ: Επιτρέψτε μου να επιμείνω. Ας πούμε δύο-τρεις-πέντε-έξι μήνες κράτησε αυτή η προετοιμασία. Τι σας κάνει να πιστεύετε, αφού σε τόσο διάστημα δεν κατορθώσατε να έχετε έναν καλό προγραμματισμό και να τον αξιοποιήσετε παραγωγικά, όπως λέτε στη χθεσινή δήλωσή σας, πως θα μπορέσετε ότι δεν κάνατε σ αυτό το διάστημα, να το κάνετε μέσα στο επόμενο 9ήμερο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας διαφεύγει όμως, κατά την ερώτησή σας, αυτό που είπα πριν. Οτι ήμασταν έτοιμοι για την πραγματοποίηση της επίσκεψης στην αρχική ημερομηνία που είχε οριστεί. Το υπογράμμισα αυτό. Δεν είπε κανείς ότι δεν ήμασταν έτοιμοι στο τέλος αυτής της εβδομάδας για την επίσκεψη αυτή. Μην το παίρνετε αυτό, λοιπόν, ως δεδομένο, για να πείτε ότι, αφού δεν ήσασταν έτοιμοι τότε, πώς θα είστε έτοιμοι μετά από μια εβδομάδα. Και τώρα είμαστε έτοιμοι και βεβαίως, και την επόμενη εβδομάδα θα είμαστε έτοιμοι.

ΜΙΧΑΗΛ: Το αποδέχομαι αυτό. Και ερωτώ: Αφού είστε έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, αυτό σημαίνει ότι κάποιος δεν ήταν.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε -επειδή αυτό το θέμα το συζητήσαμε πάρα πολύ- ότι μετά από διαβουλεύσεις των δύο κυβερνήσεων, προέκυψε νέα ημερομηνία. Γιατί οι δύο κυβερνήσεις έκριναν ότι μπορεί σε ένα πολύ καλύτερο κλίμα -και το κλίμα είναι ένα περιβάλλον που παίζει ρόλο και στην ουσία των συζητήσεων- να πραγματοποιηθεί αυτή η επίσκεψη. Το είπαμε αυτό. Ηταν τόσο σαφής η χθεσινή δήλωσή μου, που δεν χρειάζεται παραπέρα σχολιασμό, από τη δική μας πλευρά. Γι αυτό ουσιαστικά με καλείτε να σχολιάσω μια δήλωση που έκανα.

ΣΕΤΖΟΒΑ: Μπορείτε να μας πείτε πού θα πάει ο κ. Κλίντον, μετά την Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιο είναι το πρόγραμμα της παρουσίας του κ. Κλίντον στην περιοχή και δεν αφορά την κυβέρνησή μας. Αυτό είναι θέμα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ και των χωρών με τις οποίες συζητούν και πρόκειται ο κ. Κλίντον να επισκεφθεί. Μου δίνετε, όμως, την ευκαιρία να πω ότι γίνεται σύγκριση -κακώς κατά την άποψή μας- όσον αφορά τη διάρκεια της παραμονής του Αμερικανού Προέδρου στην Τουρκία, σε σχέση με το χρόνο παραμονής του στην Ελλάδα. Γνωρίζετε ότι στην Τουρκία θα βρεθεί για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Πέραν της παραμονής του στην Κωνσταντινούπολη για τις ανάγκες της Συνόδου, θα επισκεφθεί και την Αγκυρα. Και η επίσκεψη αυτή θα έχει διάρκεια ανάλογη, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί είδα να διατυπώνεται και αυτού του είδους η κριτική και να εξάγονται τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα: "Στην Τουρκία θα μείνει πέντε ημέρες, ενώ στην Ελλάδα θα μείνει δύο ημέρες". Γνωρίζετε ότι αυτή η σύγκριση δεν γίνεται σε ορθή βάση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πρώτον, θα ήθελα να χαρακτηρίσετε αυτή τη στιγμή -μετά την αναβολή- τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Και δεύτερον, θέλω να ρωτήσω προσθέτοντας κι εγώ το πετραδάκι μου σε αυτό το ερωτηματολόγιο: Πώς υποχρεωθήκατε να αλλάξετε ημερομηνία, αφού ήσασταν προετοιμασμένοι για τις 22 Νοεμβρίου. Οπως είπατε δεν γίνεται μονομερώς, γίνεται διμερώς. Ως αρχική ημερομηνία επίσκεψης του Προέδρου Κλίντον, είχατε πει την 22 Νοεμβρίου. Η αμερικανική πλευρά ήταν αυτή που σας υποχρέωσε να αλλάξετε την ημερομηνία της επίσκεψης αυτής για τις 13 Νοεμβρίου. Τι συνέβη, τι μεσολάβησε;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά τα θέματα. Ούτε η πρώτη ημερομηνία ήταν αποτέλεσμα επιβολής της βούλησης της μιας πλευράς στην άλλη, ούτε η δεύτερη ημερομηνία. Σε αυτές τις περιπτώσεις διατυπώνονται προτάσεις και τελικώς προκύπτουν ή όχι συμφωνίες. Αλλά, πάντως, για την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα, οι ημερομηνίες ήταν εξ αρχής συνδεδεμένες με την παρουσία και συμμετοχή του στην Κωνσταντινούπολη, στη Σύνοδο του ΟΑΣΕ. Αυτό είναι σαφές.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πώς χαρακτηρίζετε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη χώρα μας είναι σε καλό επίπεδο. Αυτό το είπαμε και πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του κ. Κλίντον στην Ελλάδα θα οδηγήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έγινε η πρώτη αλλαγή της ημερομηνίας, που από 22 πήγε 13 Νοεμβρίου, τότε κάνατε μια δήλωση και είπατε ότι καλύτερα που έρχεται πριν για να είναι καλύτερα ενήμερος για τις ελληνικές θέσεις, όταν πάει στην Αγκυρα. Τώρα, ο κ. Κλίντον θα πάει στην Αγκυρα χωρίς να είναι ενημερωμένος;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε αυτή η συζήτηση μέσω των εκπροσώπων των δύο κυβερνήσεων και γνωρίζετε ότι είναι γνωστή και σαφής η πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας. Οι θέσεις μας έχουν διατυπωθεί σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο. Ο Πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να τις αναπτύξει στους ηγέτες ξένων χωρών με τους οποίους συναντήθηκε, στο περιθώριο της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Παρίσι. Η πολιτική μας δεν αλλάζει. Γιατί η εξωτερική πολιτική της χώρας αναπτύσσεται σε ένα δυναμικό σύστημα. Δεν ασκείται μόνο στο πλαίσιο του δίπολου Ελλάδα-ΗΠΑ. Γνωρίζετε, επίσης, ότι επίκειται η Σύνοδος Κορυφής στο Ελσίνκι, το Δεκέμβριο. Μην παραβλέπετε, λοιπόν, τη σημασία αυτής της δραστηριότητας που αναπτύσσει ο Πρωθυπουργός ή συνολικά η ελληνική κυβέρνηση. Αρα, λοιπόν, με δεδομένο ότι είναι σαφής η εξωτερική πολιτική που ασκούμε και έχει διατυπωθεί με κάθε λεπτομέρεια η θέση μας για κάθε ζήτημα που μας απασχολεί, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ότι κάποιοι δεν γνωρίζουν τις πολιτικές μας θέσεις. Τις γνωρίζουν και τις γνωρίζουν πολύ καλά. Πολύ περισσότερο που αυτές οι θέσεις είναι ορθές και μπορεί, αν εφαρμοστούν, να δώσουν λύσεις σε προβλήματα της περιοχής.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και γιατί μας τα λέγετε τότε αυτά; Οτι καλύτερα που έρχεται...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ όλα, πιστεύουμε στην αξία της επικοινωνίας και των συζητήσεων σε κάθε ευκαιρία. Ημασταν έτοιμοι να έχουμε αυτή τη συνάντηση τις επόμενες, μια-δυο, ημέρες, θα έχουμε τη συνάντηση μετά από οκτώ ημέρες. Πιστεύουμε ότι το σημαντικό είναι να γίνει η συζήτηση, να γίνουν οι συναντήσεις και θα γίνουν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την ευθύνη της επίσκεψης του κ. Κλίντον, όλες τις διαβουλεύσεις, τις είχε το υπουργείο Εξωτερικών ή το Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση λειτουργεί ενιαία. Κάθε μέλος της κυβέρνησης έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Και βεβαίως, για τέτοια θέματα ο Πρωθυπουργός έχει το δικό του ρόλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι αυτό τα κάνατε "μπάχαλο";

ΡΕΠΠΑΣ: Η επίσκεψη -επειδή κάνατε ένα σχόλιο και θα υποκριθώ ότι δεν το άκουσα- είναι σημαντική. Βεβαίως διεξάγεται σε συνθήκες -και πρέπει να το πω αυτό- που δεν είναι οι ίδιες με τις συνθήκες διεξαγωγής της επίσκεψης του κ. Μπους στην Ελλάδα, το 1991, παρά το ότι -αν κεντρίσω λίγο τη μνήμη σας, θα το θυμηθείτε κι εσείς- είχαμε εκδήλωση φαινομένων τρομοκρατικής βίας, κάποιες ημέρες πριν εκείνη την επίσκεψη, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό. Πρέπει να το πω αυτό και αν ανατρέξετε στις εφημερίδες εκείνης της εποχής, μπορείτε να το δείτε. Από την άλλη όμως, πρέπει να πω ότι τα πολιτικά κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης, μετά το μήνα του μέλιτος του 1989, είχαν μια άλλη στάση και είχαν ακούσει μετά μεγάλης προσοχής τον κ. Μπους να μιλά στη Βουλή των Ελλήνων. Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης σήμερα θεωρούν βλαπτική και μόνο αυτή την ίδια την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Επειδή μας απαντήσατε ότι πρωτίστως η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας θέμα τη θετική εξέλιξη της επίσκεψης του κ. Κλίντον στην Αθήνα, το ερώτημά μου είναι εάν προσανατολίζεται στην προσπάθεια να διαμορφωθεί ένα κλίμα εποικοδομητικό, κατάλληλο περιβάλλον κ. λπ. όπως είπατε, που προτίθεστε να τα διασφαλίσετε στο ενδεχόμενο υπόδειξης συγκεκριμένου χώρου, προς τους φορείς, προς τα κόμματα που επιθυμούν να διαδηλώσουν, να διαμαρτυρηθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη γι αυτά τα οποία προβάλλει ως θέση και γι αυτά τα οποία κάνει ως πολιτική πράξη. Εμείς μιλήσαμε για το δικό μας καθήκον και για το ενδιαφέρον μας να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές πλαίσιο, ώστε να εξελιχθεί ομαλά η επίσκεψη. Μιλήσαμε ακόμη -κι αν θυμάστε έκανα σχετικό σχόλιο- για την ευθύνη που έχει κάθε πολίτης στο μέγιστο βαθμό να επιδείξει ενδιαφέρον και να συμβάλει, ώστε να ολοκληρωθεί με ομαλό τρόπο αυτή η επίσκεψη.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή μετά το Παρίσι δεν είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τις δικές σας εκτιμήσεις για τις εργασίες της Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Τι εκτιμήσεις κάνετε; Τι πέτυχε ή δεν πέτυχε ο κ. Σημίτης στις συνομιλίες του με τους άλλους ηγέτες της Διεθνούς αυτής, άλλαξε κάτι στην κατάσταση. Ζητάει ακόμα η Ελλάδα...;

ΡΕΠΠΑΣ: Για τις θέσεις μας έχουμε μιλήσει και γνωρίζετε ποιές είναι. Είχαμε μια ευκαιρία να κάνουμε κοινωνούς των θέσεών μας τους άλλους ηγέτες. Τις αναπτύξαμε με κάθε λεπτομέρεια. Πιστεύουμε ότι ήταν οι συζητήσεις αυτές αποτελεσματικές, υπέρ των συμφερόντων μας. Αυτό μένει να εκδηλωθεί στην πράξη, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στο Ελσίνκι.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 November 1999 - 18:24:06 UTC