Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-11-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω, εν τάχει, για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτής της εβδομάδας.

* Το μεσημέρι ο Πρωθυπουργός δέχεται την υπουργό Δικαιοσύνης της Γερμανίας κ. Γκμελίν, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα και θα λάβει μέρος σε ημερίδα που οργανώνεται στο Ινστιτούτο "Γκαίτε". Θα είναι εισηγήτρια στη συζήτηση με θέμα: "Τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση". Η εκδήλωση αυτή θα γίνει το απόγευμα στις 7.30. Θα την παρακολουθήσει και ο Πρωθυπουργός. Η Υπουργός της Γερμανίας είναι παλαιά γνωστή του.

* Αύριο το μεσημέρι, στη 1 η ώρα, θα έχει συνάντηση με το Γραμματέα της Κ. Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη. Αργότερα στις 2 θα δεχθεί τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο και το απόγευμα στις 7 θα έχει σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς και άλλους παράγοντες, ενόψει της Συνόδου του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη.

* Την Τετάρτη, το πρωί, η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό, αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη. Την ίδια ημέρα θα επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπου θα έχει συνάντηση με τον Παναγιότατο κ. Βαρθολομαίο. Στη συνέχεια θα λάβει μέρος στη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Παρευξείνιας Ζώνης. Πρέπει να σας πω ότι στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου του ΟΑΣΕ γίνονται, ήδη, οι απαραίτητες συνεννοήσεις και ο Πρωθυπουργός θα έχει τη δυνατότητα να συναντηθεί και να συνομιλήσει με ηγέτες άλλων χωρών της Ε. Ε., χωρών της Κεντρικής Ευρώπης, των Βαλκανίων. Είχε αρχίσει αυτό τον κύκλο διμερών επαφών στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης Συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, με πολλούς ηγέτες χωρών της Ε. Ε.. Θα ολοκληρώσει αυτό το πρόγραμμα των διμερών επαφών.

Επίσης, στο πλαίσιο των διμερών επαφών μπορώ να σας ενημερώσω ότι, πράγματι, την Πέμπτη, το πρωί, πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ετσεβίτ. Η επιστροφή στην Ελλάδα προβλέπεται την Παρασκευή, με την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου. Την Παρασκευή το απόγευμα, άλλωστε, αρχίζει και η επίσημη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα, η οποία ολοκληρώνεται το Σάββατο το βράδυ, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Την Παρασκευή το βράδυ θα δοθεί το δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Σάββατο το πρωί θα γίνουν οι συζητήσεις του Αμερικανού Προέδρου με τους Ελληνες επισήμους.

* Κλείνω, λέγοντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα (22/11) θα βρίσκεται στην Ελλάδα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης, ο οποίος θα έχει συνάντηση και συνεργασία, στις 12 το μεσημέρι, με τον Πρωθυπουργό και την ελληνική κυβέρνηση. Μετά τη συζήτηση θα παρασχεθεί γεύμα, όπου βεβαίως θα δοθεί μια ευκαιρία ακόμη να γίνει περαιτέρω ανάπτυξη των θεμάτων που θα απασχολήσουν τους δύο ηγέτες και τις αντιπροσωπείες των δύο χωρών.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς σχολιάζετε τη δήλωση Κλίντον για έναρξη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς, τον ερχόμενο μήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαφαινόμενη έναρξη συνομιλιών εκ του σύνεγγυς, μεταξύ των δύο πλευρών, είναι ένα θετικό γεγονός. Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας γι αυτό. Ελπίζουμε να υπάρχει ουσιαστική συζήτηση για όλα τα θέματα που αφορούν το κυπριακό πρόβλημα και βεβαίως να διασφαλιστεί η συνέχιση αυτού του διαλόγου, προκειμένου να οδηγηθούμε σε συγκεκριμένα αποτελέσματα. Στην κατεύθυνση αυτή πιστεύουμε ότι είναι επιβοηθητική η δήλωση που έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος.

ΜΙΧΑΗΛ: Επειδή από πολλές πλευρές συνδέονται οι εξελίξεις στο Κυπριακό με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε. Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι, αρκεί για την ελληνική κυβέρνηση το γεγονός ότι αρχίζουν οι συζητήσεις μεταξύ Κληρίδη-Ντενκτάς; Φτάνει αυτό για να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας στο να είναι η Τουρκία υποψήφια προς ένταξη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το θέμα αυτό, γνωρίζετε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι πρόκειται να συζητηθεί, στο πλαίσιο του γενικότερου θέματος της διεύρυνσης της Ε. Ε.. Εκεί η Ελλάδα θα διατυπώσει την τελική θέση της. Ασφαλώς, είναι θετικό γεγονός ότι ανακοινώνεται και ξεκινά διάλογος μεταξύ των δύο παραγόντων. Αυτό ουδείς μπορεί να το παραγνωρίσει. Είναι γνωστό, όμως, -σε γενικές τουλάχιστον γραμμές- ποιο είναι το πλαίσιο θέσεων που εμείς έχουμε αναπτύξει και άρα ποια είναι η θέση μας, η οποία απορρέει από αυτό το πλαίσιο που θα ακολουθήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι. Πιστεύω ότι είναι λάθος να συζητούμε, δημοσίως, με πολλές λεπτομέρειες, πολύ πριν ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες. Πιστεύω ότι και από άποψη τακτικής, αλλά και ουσίας είναι πολύ πιο σωστό να παρακολουθήσουμε πώς εξελίσσονται τα πράγματα και να έχουμε την ανάλογη ευελιξία, προκειμένου η θέση που θα λάβουμε, την κατάλληλη στιγμή, να είναι η πλέον ορθή με γνώμονα πάντοτε το εθνικό μας συμφέρον.

Οσον αφορά το θέμα της υποψηφιότητας της Τουρκίας έχουμε, κατ επανάληψη, πει ότι αυτό συνδέεται με διάφορες παραμέτρους. Η σύνδεση αυτή παραμένει.

ΜΙΧΑΗΛ: Παραμένει σε ισχύ και η απόφαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, όχι η τελευταία, όπου είχατε πει ότι δεν φτάνει η επανέναρξη των συνομιλιών, ούτε η οποιαδήποτε αυτοδέσμευση της Τουρκίας ότι δεν θα κάνει τίποτα που να δημιουργεί ένταση στο Αιγαίο και ότι χρειάζεται έμπρακτη χειρονομία. Ισχύει αυτή η θέση που τότε είχε πάρει η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα όσα έχουμε πει ισχύουν απολύτως. Απλώς, για να μη δημιουργηθεί παρανόηση μου δίνετε την ευκαιρία, με την ερώτησή σας, να διευκρινίσω για μια ακόμη φορά και να αποσαφηνίσω ότι:

Πρώτον, όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ασφαλώς αναμένουμε από την Τουρκία μια έμπρακτη αντίδραση, η οποία θα δείχνει ότι επιθυμεί κι εκείνη την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Δεύτερον, όσον αφορά την παρουσία της χώρας μας και τη συνεργασία μας, αφενός με τις άλλες χώρες της Ε. Ε. και αφετέρου, τις σχέσεις της Ε. Ε. με την Τουρκία, στο πλαίσιο εκείνο συζητούμε θέματα που αφορούν το αν η Τουρκία θα χαρακτηριστεί ή όχι υποψήφια προς ένταξη χώρα στην Ε. Ε.. Θέλω να πω ότι υπάρχουν δύο πεδία: Υπάρχει το καθαρά διμερές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπου στο πεδίο αυτό αναμένουμε από τη συμπεριφορά της Τουρκίας να αλλάξει το κλίμα, προκειμένου να οδηγηθούμε σε πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων. Υπάρχει και το άλλο πεδίο των σχέσεων της Ε. Ε. με την Τουρκία, στην οποία Ε. Ε. ως ισότιμο μέλος συμμετέχει η Ελλάδα. Σε αυτό το επίπεδο συζητείται το θέμα της απόκτησης αυτής της ιδιότητας από την Τουρκία, της υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά την κυβέρνηση τα δύο αυτά επίπεδα είναι εφαπτόμενα, διϊστάμενα ή τεμνόμενα;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω ότι έχετε δώσει απάντηση μόνος σας. Είναι θέματα που αφορούν μείζονος σημασίας ζητήματα για την πορεία της χώρας, είναι θέματα τα οποία αφορούν τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής μας. Αντιλαμβάνεστε, μετά τα όσα είπα, ποια είναι η σχέση τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας προβληματίζει το γεγονός ότι ανακοινώθηκε αυτή η σύσκεψη, λίγη ώρα αφότου απογειώθηκε το αεροπλάνο του κ. Κλίντον;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να μας προβληματίζει το γεγονός ότι έχουμε μια θετική εξέλιξη; Είναι θετικό το γεγονός το ότι αρχίζουν οι συνομιλίες. Γνωρίζετε ότι, εδώ και καιρό, ο Γ. Γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν έχει αναλάβει σχετική πρωτοβουλία, καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου να καλέσει τους εκπροσώπους των δύο Κοινοτήτων να προσέλθουν στις συζητήσεις. Νομίζω ότι η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που έκανε ο κ. Ανάν. Με αυτή την έννοια -επειδή κι εμείς ως Ελλάδα βρισκόμαστε στην ίδια ευθεία γραμμή με την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης και συμφωνούμε ότι πρέπει, είναι χρήσιμο να αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες- αυτό το γεγονός το κρίνουμε ως θετικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά ήταν ένα θέμα από τα οποία θα συζητούσε ο κ. Κλίντον εδώ. Με το διάλογο τώρα πάει στην μπάντα. Ετσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σημασία έχει ότι αρχίζει ο διάλογος. Δεν αντιλαμβάνομαι ποια είναι η ένσταση που διατυπώνετε; Γιατί βλέπω ότι ακόμη και όταν έχουμε μια θετική εξέλιξη αναζητούμε τρόπους να ασκήσουμε κριτική, με αφορμή αυτή τη θετική εξέλιξη. Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το -κατά κάποιο τρόπο- παράπονο που διατυπώνετε ότι αυτό το θέμα δεν θα συζητηθεί εδώ. Ασφαλώς και θα συζητηθεί. Εχουμε πει σε όλους τους τόνους και επαναλαμβάνω ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι ένα θέμα που θα θέσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Ασφαλώς θα συζητηθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τέτοιος διάλογος έχει αρχίσει άλλες δύο φορές.

ΡΕΠΠΑΣ: Ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχει την ίδια κατάληξη. Αυτό εξαρτάται από όλες τις πλευρές. Η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται με απόλυτη ευθύνη, προκειμένου να συμβάλει, ώστε επιτέλους να δοθεί μια λύσει σε αυτό το πρόβλημα που τόσα χρόνια παραμένει άλυτο και αποτελεί στίγμα και ντροπή για την πολιτισμένη Ευρώπη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και κάτι ακόμη: Ζήτησε ο κ. Πάγκαλος να δει τον κ. Σημίτη ή ο κ. Σημίτης κάλεσε τον κ. Πάγκαλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν επικοινωνήσει, επικοινώνησαν και τηλεφωνικά, έχουν συναντηθεί, θα συναντηθούν και πάλι. Είναι μία συνάντηση η οποία προκύπτει μετά την επιθυμία των δύο πολιτικών να συναντηθούν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή αναγγείλατε την ατζέντα των συνομιλιών του κ. Σημίτη στην Κωνσταντινούπολη, θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν μέσα σε αυτή την ατζέντα προβλέπονται διμερείς συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κλίντον.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι γίνεται αυτή την ώρα η προεργασία, προκειμένου στο πλαίσιο της Συνόδου αυτής, ο Ελληνας Πρωθυπουργός να έχει διμερείς συναντήσεις. Δεν έχει αποφασιστεί, τουλάχιστον με τα όσα μέχρι τώρα είναι προγραμματισμένα, μια τέτοια συνάντηση. Αλλωστε, μετά από μία-δύο ημέρες ο Αμερικανός Πρόεδρος θα βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου θα υπάρχει η δυνατότητα για συνομιλίες.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Η συνάντηση μεταξύ των κυρίων Ετζεβίτ και Σημίτη πώς ρυθμίστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, ότι ο ηγέτης της χώρας που φιλοξενεί μία μεγάλη διεθνή διοργάνωση, παίρνει την πρωτοβουλία και καλεί ηγέτες ξένων χωρών που βρίσκονται, με αφορμή αυτή τη Διάσκεψη, στην πατρίδα του, σε μία συνάντηση. Και άλλους ηγέτες, προφανώς, έχει καλέσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Απηύθυνε πρόσκληση δια της διπλωματικής οδού προς τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Δόθηκε θετική απάντηση και έχει προγραμματιστεί αυτή η συνάντηση να γίνει την Πέμπτη το πρωί.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Επειδή αυτές οι προσεγγίσεις έχουν γίνει πολλές φορές και δεν έχει υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, η κυβέρνησή σας ποιες πιστεύει ότι είναι οι προϋποθέσεις, αυτή τη φορά, για να υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε μπροστά μας αρκετές ημέρες για να αρχίσουν αυτές οι συνομιλίες. Δεν είναι δυνατόν εμείς να προδικάσουμε -θα ήταν επιπόλαιο, πολιτικά άστοχο ή και επιζήμιο- ποια θα είναι η εξέλιξη των συνομιλιών αυτών. Εμείς πιστεύουμε απόλυτα ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με διάθεση να συμβάλει, ώστε να εξευρεθεί μία διαρκής, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο κυπριακό ζήτημα. Αυτό θα πρέπει να κάνουν και όλοι οι άλλοι παράγοντες που εμπλέκονται στις διαδικασίες, προκειμένου ο διάλογος αυτός να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Κύριε Υπουργέ, σωστά τα λέτε, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι ο Ντενκτάς δέχθηκε να πάει σε συνομιλίες, στις 3 Δεκεμβρίου, εκβιάζοντας την κατάσταση να πάει ως ισότιμο μέλος με τον κ. Κληρίδη. Και δεχθήκαμε τον εκβιασμό. Θα ήθελα ένα σχολιασμό γι αυτό. Και δεύτερον, θα ήθελα να μου πείτε αν εκτός από τη συνάντηση Σημίτη-Ετζεβίτ, μήπως οδηγούμαστε σε τριμερή διάσκεψη Κλίντον-Σημίτη-Ετζεβίτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, απαντώ πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Για το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θα πω ότι και στο παρελθόν οι δύο ηγέτες προσκλήθηκαν ως εξοχότητες, προκειμένου να πάρουν μέρος στις συζητήσεις. Είναι κάτι που έχει ξαναγίνει. Και εν πάση περιπτώσει, συμμετέχουν σε αυτές τις συζητήσεις ως επικεφαλής ή ως εκπρόσωποι των δύο Κοινοτήτων. Είναι δικοινοτικές συνομιλίες. Με αυτή την έννοια, δεν τίθεται θέμα. Κακώς δημιουργείται αυτή η εντύπωση. Το θέμα είναι ότι ο κ. Ντενκτάς αρνιόταν τις συζητήσεις και τώρα προσέρχεται στις συζητήσεις. Δεν θέλω να δημιουργήσω την εντύπωση ότι αυτό αποτελεί ένα μεγάλο επίτευγμα από μόνο του. Κάθε άλλο. Μπορώ, όμως, να ισχυριστώ βασίμως πως το ότι αρχίζουν οι συνομιλίες είναι μία θετική εξέλιξη. Και μένει να αποδειχθεί ποια θα είναι η συνέχεια αυτής της πρωτοβουλίας για να έχουμε ένα τελικό συμπέρασμα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Και δεν είναι υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία υποβάθμιση δεν είναι και το γνωρίζετε όλοι αυτό. Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κληρίδης είναι ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος της Κύπρου. Αυτός αναγνωρίζεται από όλες τις κυβερνήσεις, από την Ε. Ε. Αυτός θα βρεθεί στο Ελσίνκι, μεθαύριο, ως εκπρόσωπος του λαού της Κύπρου, προκειμένου να συζητήσει με τα άλλα κράτη της Ε. Ε. Αυτός έχει νομίμως την ιδιότητα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και αυτό αναγνωρίζεται από όλο τον κόσμο. Αυτό είναι κάτι το καθοριστικό, το οποίο δεν πρέπει επίσης να παραβλέπουμε.

ΨΑΡΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπάρξει τριμερής συνάντηση Σημίτη-Ντεμιρέλ-Κλίντον ή σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, πριν, στον κ. Κωνσταντινίδη γι αυτό το θέμα. Δεν τίθεται θέμα τριμερούς. Οι υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν τη δυνατότητα να συναντηθούν στο πλαίσιο γεύματος ή συνεργασίας που αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να οργανώσει ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Τζεμ για τους 15 υπουργούς Εξωτερικών των χωρών-μελών της Ε. Ε.

ΒΙΚΕΤΟΣ: Κύριε Υπουργέ, σας λέει τίποτα το γεγονός, ότι ενώ γίνονταν διαβουλεύσεις για να υπάρξει γραπτή πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα που ήταν συμφωνημένη από τις δύο πλευρές, τελικώς η πρόσκληση για τις συνομιλίες διατυπώθηκε προφορικώς; Και ένα δεύτερο ερώτημα: Εάν προβληματίζουν την Αθήνα οι αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από την πλειοψηφία των κυπριακών πολιτικών κομμάτων και από τον τρόπο που έγινε η πρόσκληση και για τις μεθοδεύσεις που έχουν δρομολογηθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, η ώρα αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την Κύπρο. Χρειάζεται η ακραία ευαισθησία και υπευθυνότητα από όλα τα πολιτικά κόμματα -και στην Ελλάδα και στην Κύπρο- προκειμένου το μείζον αυτό εθνικό θέμα να μην καταστεί πεδίο πολιτικής αντιδικίας και κομματικής αντιπαράθεσης, αλλά σημείο συνένωσης των δυνάμεων και σύγκλισης των προσπαθειών όλων μας, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Διατυπώνονται αυτές οι απόψεις, οι οποίες βεβαίως σε κάποια σημεία είναι αποκλίνουσες. Από την άλλη, όμως, αυτό το οποίο, τη συγκεκριμένη στιγμή, θεωρούμε ότι προέχει, είναι οι συνομιλίες. Το ότι αρχίζουν οι συνομιλίες είναι ένα θετικό γεγονός. Μένει να αποδειχθεί -και πιστεύω ότι κερδισμένη θα είναι η κυπριακή κυβέρνηση, η οποία θα λάβει μέρος σε αυτές τις συνομιλίες -ότι και η άλλη πλευρά προσέρχεται με την ίδια ειλικρινή διάθεση να συμβάλει, ώστε να εξευρεθεί λύση. Αυτό, όμως, μένει να αποδειχθεί. Η Κύπρος δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Η κυπριακή κυβέρνηση μπορεί να χειριστεί αυτά τα θέματα. Και μπορεί να τα χειριστεί ακόμη καλύτερα, αν νιώθει ότι έχει τη στήριξη όλων των πολιτικών δυνάμεων και όλου του κυπριακού λαού.

Ασφαλώς, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί κανείς να το παραγνωρίσει. Από την άλλη, όμως, θα πρέπει να πούμε ότι σε αυτή την κρίσιμη φάση χρειάζεται να ανταποκριθούμε θετικά σε πρωτοβουλίες, οι οποίες, πέραν της κινητικότητας που διατηρούν περί το κυπριακό ζήτημα, δίνουν και μία συγκεκριμένη διέξοδο στην κατεύθυνση του να αναζητήσουμε λύσεις στο κυπριακό πρόβλημα. Και η έναρξη των συνομιλιών, πιστεύω ότι είναι μία τέτοια εξέλιξη.

ΒΙΚΕΤΟΣ: Μία διευκρίνιση: Οι μεσολαβητές, σας έχουν δώσει οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι θα υπάρξει μία μεταβολή του τουρκικού "στάτους" που θα επιτρέψει να γίνουν εποικοδομητικές συνομιλίες; Εχετε κάποια ένδειξη από τους μεσολαβητές;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ, εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης μπορώ να μιλήσω, αυτή την ώρα και να πω ότι δεν είναι δυνατό να προκαταλάβουμε τον τρόπο με τον οποίο θα συζητήσουν οι παράγοντες σε αυτές τις συναντήσεις. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να γίνουν οι συζητήσεις. Δεν γνωρίζω ποια θα είναι η στάση των παραγόντων, είτε του κ. Ντενκτάς, είτε κάποιου άλλου εκπροσώπου της Διεθνούς Κοινότητας που θα μεσολαβήσει σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι η κυπριακή κυβέρνηση προσέρχεται με ειλικρινή διάθεση να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Και ελπίζω το ίδιο να κάνουν και άλλοι. Αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Και όλοι θα κριθούν και αναλόγως θα πιστωθούν ή θα χρεωθούν την εξέλιξη αυτού του διαλόγου.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δηλαδή, εκ του αποτελέσματος των συνομιλιών αυτών θα κριθεί εάν είναι μια χειροπιαστή, έμπρακτη χειρονομία καλής θέλησης για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Τώρα συζητούμε για το κυπριακό πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο επί πολλά χρόνια. Και είπαμε ότι ασφαλώς, θέλουμε να συνεχιστούν οι συνομιλίες και να οδηγηθούν οι συζητήσεις αυτές σε συγκεκριμένα αποτελέσματα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Δηλαδή, τι περιμένουμε; Δεν μπορώ να καταλάβω τι περιμένει η ελληνική κυβέρνηση για να θεωρήσει αυτό το γεγονός ως μία έμπρακτη χειρονομία καλής θέλησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι θετική εξέλιξη το ότι αρχίζει ο διάλογος. Αλλά, κατά τη δική σας άποψη, το ότι συμμετέχει ο κ. Ντενκτάς σημαίνει ότι είναι θετική χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας; Κάνει χάρη ο κ. Ντενκτάς, δηλαδή, με το ότι συμμετέχει σε μία συζήτηση η οποία οργανώνεται από τον ΟΗΕ; Ισα-ίσα, ο κ. Ντενκτάς είναι εκείνος ο οποίος αρνείται επιμόνως να συμμορφωθεί στις αποφάσεις που έχει λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Αυτό ακριβώς δείχνει τη διαφορετική ποιότητα, τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους απέναντι στη Διεθνή Κοινότητα ορισμένοι πολιτικοί παράγοντες. Αυτό έλειπε, τώρα, κάτι το οποίο αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του κ. Ντενκτάς, να συμμορφώνεται με τις αρχές και τους κανόνες λειτουργίας του ΟΗΕ, να το θεωρήσουμε και ως παραχώρηση εκ μέρους του. Είναι το στοιχειώδες, είναι το ελάχιστο το να παίρνει μέρος σε κάποιες συζητήσεις, οι οποίες γίνονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Και αυτό το οποίο, κάθε φορά, έχει σημασία, είναι η πρόοδος, η οποία είναι απολύτως μετρήσιμη. Η όποια πρόοδος συντελεστεί θα μας βοηθήσει να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα.

ΠΑΠΠΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, να συμφωνήσω μαζί σας ότι θεωρητικά πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, όσον αφορά την ιστορία του διαλόγου. Δεν ανησυχεί, εν τούτοις, την κυβέρνηση η συγκεκριμένη εξέλιξη που μπορεί να είναι προσχηματική, προκειμένου να διευκολυνθεί η Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για πιστώσεις και χρεώσεις. Καθένας θα κριθεί από τη στάση που θα τηρήσει.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Μήπως θα μπορέσετε να μας πείτε μερικά πράγματα για τη σημερινή πρωινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου;

ΡΕΠΠΑΣ: Σε αυτή τη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με συναρμόδιους υπουργούς συζητήθηκαν θέματα της επικαιρότητας, θέματα αυτής της εβδομάδας. Δεν υπάρχει κάποια άλλη ανακοίνωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Οπως, ποιό θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συμμετείχα σε αυτή τη συζήτηση και δεν γνωρίζω το ακριβές περιεχόμενο. Είναι στο πλαίσιο των τακτικών συνεργασιών που έχει ο Πρωθυπουργός με τους υπουργούς για διάφορα θέματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ενα θέμα της εβδομάδας;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι θα λείπει στο εξωτερικό. Είναι ο ΟΑΣΕ, είναι η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Αυτά τα θέματα, αντιλαμβάνεστε πως είναι θέματα που απασχολούν τέτοιου είδους συζητήσεις. Δεν πρέπει να κάνει εντύπωση αυτό.

ΑΝΤΥΠΑΣ: Συζητήθηκε και το θέμα του εορτασμού του Πολυτεχνείου και τα μέτρα που θα ληφθούν για την ασφάλεια του Αμερικανού Προέδρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν γίνει, σε κυβερνητικό και σε υπηρεσιακό επίπεδο, συνεργασίες για αυτό το θέμα, όπως γίνεται κάθε χρόνο.

ΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν καθοριστεί οι συμφωνίες που θα υπογράψει ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον Ελληνα Πρωθυπουργό; Και αν σε αυτές περιλαμβάνεται συμφωνία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών συζητούν τα θέματα τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης, ιδιαιτέρως τα θέματα εκείνα στα οποία φαίνεται ότι είναι ώριμες οι συνθήκες για να υπογραφούν και συμφωνίες. Για το συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο αναφερθήκατε με την ερώτησή σας, μπορώ να σας πω, όπως έκανα και στο παρελθόν, απαντώντας σε ανάλογες ερωτήσεις, ότι δεν υφίσταται τέτοιο θέμα.

Ι. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, την Παρασκευή, όταν σας ρωτήσαμε να δώσετε ορισμένες διευκρινίσεις για τα απαραίτητα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ασφαλή διαμονή του Αμερικανού Προέδρου, μας είπατε ότι δεν υπάρχει τίποτα επίσημο ότι την Παρασκευή θα γίνει κάποια πορεία. Σήμερα γνωρίζουμε ότι την Παρασκευή θα γίνει αυτή η πορεία. Μήπως η κυβέρνηση έχει να ανακοινώσει κάποια πιο συγκεκριμένα μέτρα για εκείνη την ημέρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της κυβέρνησης είναι θέση αρχής. Παραμένω στα όσα είπα τα οποία, εφόσον εφαρμόζονται, παρέχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπιστεί κάθε ενδεχόμενο. Διευκολύνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν σωστά το έργο τους. Δεν υπάρχει κάτι άλλο νεώτερο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ξέρετε αν η Νεολαία του κυβερνώντος κόμματος θα μετάσχει στην πορεία της Παρασκευής;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι αυτό το θέμα το συζητάει η Νεολαία του ΠΑΣΟΚ με τις άλλες Νεολαίες. Εχει την οργανωτική αυτονομία της, τις δικές της διαδικασίες. Η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις θέσεις της, με επίσημο τρόπο και παραμένει σε αυτές τις θέσεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Φημολογείται ότι υπάρχει μια κρίση στις σχέσεις του Υπουργού Τύπου με το ΕΡΣ. Εχετε κάποιο σχόλιο επ` αυτού;

ΡΕΠΠΑΣ: Διαβάζω και εγώ δημοσιεύματα τα οποία, θα μου επιτρέψετε να πω, θεωρώ πως δεν είναι ο καταλληλότερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε θέματα τα οποία είναι σοβαρά. Εγώ έχω επιλέξει να σιωπήσω. Ασφαλώς, θα ενημερώσω για όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το ΕΡΣ, για τη συνεργασία μας, εν καιρώ. Θα παραχωρήσω συνέντευξη Τύπου, με λεπτομέρειες, για όλα αυτά τα θέματα. Εγώ τιμώ το έργο όλων, αλλά θέλω η προσπάθεια που κάνουμε να είναι προσπάθεια που κατατείνει στο να επιτύχουμε στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο τη νομιμότητα, τη διαφάνεια και την ποιότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο για το οποίο εργαζόμαστε από την αρχή. Τα τελευταία χρόνια της θητείας μου, εδώ στο Υπουργείο, έχουμε κατ` επανάληψη μιλήσει για αυτό. Θα έλεγα, κατά τα άλλα, ότι είμαι οπαδός του δόγματος που πιστεύω ότι ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση και δεν είναι άλλο από το γνωστό στίχο "λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά". Γιατί, πιστεύω ότι τα θέματα αυτά δεν αντιμετωπίζονται με πολιτικά ή παραπολιτικά δημοσιεύματα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχετε καλή συνεργασία με το ΕΡΣ;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόσον με αφορά, δεν έχω κανένα απολύτως πρόβλημα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν πρόβλημα αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ρωτήσετε τους ιδίους, να σας το πουν επισήμως. Γιατί, βεβαίως, βλέπω δημοσιεύματα τα οποία αποδίδουν σε κάποιες πηγές τα όσα γράφονται. Θα μου επιτρέψετε να πω, όμως, ότι έχω και εγώ τις απόψεις μου τις οποίες εκφέρω ή δημοσιοποιώ με τέτοιο τρόπο, ώστε να είμαι συνεπής στην υποχρέωση που έχω αναλάβει απέναντι στον ελληνικό λαό να φέρω σε πέρας ένα πολύ συγκεκριμένο έργο, στον τομέα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Ως Υπουργό Τύπου, λοιπόν, έχω να σας κάνω μια ερώτηση η οποία και αφορά την επίσκεψη Κλίντον. Θέλω να μας πείτε, τι περιλαμβάνει η συμφωνία περί πνευματικών δικαιωμάτων, την οποία εσείς θα υπογράψετε, όπως μαθαίνουμε και από άλλες πηγές και το επιβεβαιώνουν πλέον όλοι ότι θα υπογραφεί κατά την επίσκεψη του κ. Κλίντον εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα, πρέπει να σας πω ότι στον τομέα αυτό έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αυτό αναγνωρίζεται και είναι προς τιμήν και του Υπουργείου μας για το ότι ένα θέμα, που αποτέλεσε σημείο αντιδικίας των δύο κυβερνήσεων, από τις αρχές κιόλας της δεκαετίας του 90 και είχε παραμείνει εκκρεμές, ένα πρόβλημα άλυτο, φαίνεται ότι φτάνει στην ευτυχή κατάληξή του, με συμφωνία και των δύο κυβερνήσεων. Πιστεύω ότι οι μέρες που απομένουν είναι αρκετές, ώστε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας, αφού τώρα οι αρμόδιοι παράγοντες συζητούν τα σχετικά κείμενα, προκειμένου να προχωρήσουμε στην υπογραφή σχετικής συμφωνίας. Αυτή θα είναι μια πολύ θετική εξέλιξη. Αν θέλετε, θα είναι και μια πηγή ικανοποίησης για μας που στον τομέα αυτό, όπου ουσιαστικά δεν είχε γίνει τίποτα στην Ελλάδα, εδώ και πολλά χρόνια, την τελευταία περίοδο, μετά το 1996, με βάση ένα πρόγραμμα που καταρτίσαμε, που εκπονήσαμε, γνωστοποιήσαμε και εφαρμόσαμε, κατορθώσαμε να δώσουμε λύση σε ένα "αγκάθι".

ΜΙΧΑΗΛ: Αυτά είναι καλά και ωραία. Πρακτικά...

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, πολύ καλά, θα έλεγα.

ΜΙΧΑΗΛ: Επί της ουσίας, εσείς ως Υπουργός Τύπου τι ακριβώς θα υπογράψετε με τους Αμερικανούς;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, ίσως δεν γνωρίζετε, με λεπτομέρειες, τα θέματα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Δεν μας ενημερώσατε για το τι συζητήσατε ποτέ με τον κ. Μπερνς... Μιλάτε μόνο για το καλό κλίμα συνεργασίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε λάθος. Πρέπει να σας πω ότι τα θέματα αυτά, οι συνάδελφοί σας που ασχολούνται με το ραδιοτηλεοπτικό χώρο, τα αναδεικνύουν. Το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων έχει μια ξεχωριστή θέση στο σύνολο των δημοσιευμάτων που αφορούν τα του ραδιοτηλεοπτικού χώρου. Υπήρχε ένα σημείο αντιδικίας: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε στραφεί εναντίον της χώρας μας. Είχαμε οδηγηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, είχαν αρχίσει οι συζητήσεις στη Γενεύη για την αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Η προσπάθεια που κάναμε έχει αποδώσει καρπούς και η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναγνωρίζει και θεωρεί ότι, από τη δική της πλευρά, δεν υφίσταται πλέον θέμα. Αυτό βέβαια, μένει να αποτυπωθεί -επαναλαμβάνω- σε ένα κείμενο συμφωνίας που ίσως υπογραφεί. Αλλά το θέμα αυτό είναι ανοικτό. Οι αρμόδιοι παράγοντες των δύο κυβερνήσεων συζητούν. Λίγες ημέρες απομένουν για να γνωρίζουμε και εμείς πώς θα καταλήξει αυτό το θέμα. Επαναλαμβάνω όμως, ότι είναι ένας τομέας στον οποίο το Υπουργείο μας έκανε συστηματική, πολύ καλή δουλειά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα υπογραφεί το Σάββατο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισως. Είπα, απαντώντας στον κ. Γερόπουλο, ότι το θέμα είναι ανοικτό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 November 1999 - 17:40:24 UTC