Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

* Θα ήθελα να σας ενημερώσω για την αποστολή επιστολής του Πρωθυπουργού προς τους ομολόγους του των χωρών-μελών της Ε. Ε., χθες. Αργότερα, αφού παραληφθεί από τους Πρωθυπουργούς των χωρών-μελών της Ε. Ε., θα δοθεί και στη δημοσιότητα. Πιστεύουμε πως η επιστολή αυτή μπορεί να αποτελέσει τη βάση για τη συνεννόηση που θα έχει ο Πρωθυπουργός με τους ομολόγους του, κατά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στη Βόννη. Είναι μία σύντομη επιστολή, λίγο μεγαλύτερη της μιας σελίδας, που επαναλαμβάνει τις ελληνικές θέσεις, για το θέμα που έχει προκύψει, τη δίκαιη αντιμετώπιση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

* Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί, το απόγευμα, για τη Βόννη, προκειμένου να λάβει μέρος στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

* Πρέπει να πω, επειδή ακούω ότι διατυπώνονται διάφορες εκδοχές για τη μεταφορά των πέντε πολιτών από την πρεσβεία στο Ναϊρόμπι, το εξής: Είπαμε και τις προηγούμενες ημέρες -το επαναλαμβάνω- ότι όλες αυτές οι κινήσεις απαιτούν μεγάλη προσοχή και οι χειρισμοί πρέπει να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα. Δεν πρόκειται να θυσιάσουμε αυτό το αποτέλεσμα εν ονόματι της οποιασδήποτε επίσπευσης. Θέλουμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, όσο γίνεται πιο γρήγορα. Αλλά, αυτή την ώρα, είναι ακόμη σε εξέλιξη οι συνεννοήσεις, προκειμένου να επιτύχουμε όρους και εγγυήσεις, ώστε να είναι ασφαλές το αποτέλεσμα. Γι` αυτό παρακαλώ -και οι συνάδελφοί σας οι οποίοι βρίσκονται στο Ναϊρόμπι κι εσείς εδώ, οι οποίοι έχετε κάθε δικαιολογημένο ενδιαφέρον να ασχολείστε με το θέμα- να προσεγγίζουμε το θέμα με τρόπο πολύ προσεκτικό. Για όλες τις κινήσεις, τις συνεννοήσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πλήρης ενημέρωση. Είναι απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργού Εξωτερικών να δοθεί πλήρης ενημέρωση για το πώς η ελληνική κυβέρνηση χειρίζεται αυτό το θέμα. Αλλά αυτό θα γίνει την κατάλληλη στιγμή. Ελπίζουμε οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν με επιτυχία και να έχουμε, τελικά, μια επιτυχή έκβαση σε αυτή την επιχείρηση, η οποία, όπως αντιλαμβάνεστε, έχει πολλές δυσκολίες.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διαδικαστικά ερωτώ. Μπορείτε να μας πείτε πότε θα επιστρέψει ο Πρωθυπουργός, πότε θα ξαναφύγει και πότε θα ξαναεπιστρέψει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω μιλήσει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού τις προηγούμενες ημέρες. Επαναλαμβάνω ότι θα γυρίσει αύριο αργά το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου και αφού παραχωρήσει την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. Την Κυριακή θα λάβει μέρος στις διαδικασίες για την εκλογή των συνέδρων εν όψει του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα αναχωρήσει για το Μιλάνο με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, για τις εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, έχουμε κατηγορήσει πάρα πολλές φορές την Τουρκία για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Κι εσείς ο ίδιος έχετε αναφερθεί μερικές φορές. Ηθελα να ρωτήσω τι νόημα έχει αυτή η επιστολή του Πρωθυπουργού προς τους ευρωπαίους ηγέτες, με την οποία ζητεί δίκαιη δίκη -αυτό προφανώς εννοείτε, έτσι; - όταν ο Οτσαλάν είναι στα χέρια των Τούρκων και όταν εμείς οι ίδιοι έχουμε παραδεχτεί ότι δεν εφαρμόζεται ένα καθεστώς δικαίου σε πολλές περιπτώσεις στην Τουρκία;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά τη γνώμη σας, λοιπόν, δεν έχει θέση και η δήλωση της Ε. Ε., όπως αυτή εκδόθηκε, μετά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την προηγούμενη Δευτέρα. Κατά τη δική σας άποψη δεν χρειάζεται πλέον να αναφερόμαστε σε αυτό το θέμα, επειδή η όποια πίεση στην Τουρκία ή η αναφορά στην ανάγκη να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους κανόνες δικαίου είναι χωρίς αντίκρυσμα. Πιστεύω ότι ίσα-ίσα το ότι η Τουρκία αρνείται συστηματικά να συμμορφωθεί με τη διεθνή έννομη τάξη, αυτό σημαίνει ότι εμείς και όλες οι χώρες της Ε. Ε. πρέπει εντείνοντας την προσπάθειά μας και αυξάνοντας τις πιέσεις μας να οδηγήσουμε την Τουρκία στο να σεβαστεί αυτούς τους κανόνες με τους οποίους λειτουργεί η Ε. Ε.. Και πιστεύουμε ότι η διεθνής κοινότητα μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά της, διαπιστώνοντας ότι σε ένα ειδικό και κρίσιμο ζήτημα η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές με τις οποίες λειτουργούν οι χώρες της Ε. Ε.. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οδηγεί στην εξαγωγή ποικίλων συμπερασμάτων για τη γενικότερη κατάσταση, η οποία υπάρχει αυτή την ώρα στην Τουρκία.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, κατ` αρχήν δεν είπα ότι "δεν έχει νόημα". Απλώς, ρώτησα, κατά τη δική σας γνώμη "τι νόημα έχει", για να το διευκρινίσουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ένα δεύτερο ερώτημα: Εχει σεβαστεί η Τουρκία τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο; Δεν έχει βγάλει ο ΟΗΕ, διεθνής οργανισμός, τόσα ψηφίσματα για το Κυπριακό; Σεβάστηκε κάτι, η Τουρκία, για να σεβαστεί τώρα; Αυτή είναι η απορία μου. Εσείς πιστεύετε ότι θα σεβαστεί αυτή την ανακοίνωση των ευρωπαϊκών κρατών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ πιστεύω ότι πρέπει όλοι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας, ακόμη και αν η Τουρκία αντιδρά με τρόπο αρνητικό σε αυτές τις πιέσεις ή τις υποδείξεις, προκειμένου να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο. Γιατί, πρώτον αυτό επιβάλλει το χρέος μας και δεύτερον, γιατί πάντοτε πρέπει να ελπίζουμε ότι οι πιέσεις αυτές θα φέρουν αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, αν η Τουρκία παραμείνει σε μία τέτοια στάση, εκτίθεται η ίδια ακόμη περισσότερο και η ίδια καθίσταται ακόμη περισσότερο υπόλογη απέναντι στη διεθνή κοινότητα Δεν αντιλαμβάνομαι ποιο είναι το νόημα τέτοιων ερωτήσεων, δοθέντος -θα μου επιτρέψετε να πω κυρία Αλεξάκη- ότι δι` αυτού του τρόπου θα μπορούσε κάποιος να πει ότι πρέπει να ζητήσουμε να αποβληθεί από τον ΟΗΕ η Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέτει κανείς ένα τέτοιο θέμα.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Οι άνθρωποι οι οποίοι είναι στην Κένυα τώρα, στην ελληνική πρεσβεία, οι τρεις Κούρδισες, ο Σάββας Καλιντερίδης και -εμμέσως πλην σαφώς- ο πρέσβης μας, αφήνουν υπόνοιες ότι λίγο-πολύ έχουμε "πουλήσει" τον Οτσαλάν. Θα δείτε στις συνεντεύξεις τους και θα ήθελα ένα σχόλιο γύρω από αυτό, γιατί δεν τα λέμε εμείς, αυτοί τα λένε. Ξέχωρα από τον πρέσβη, οι Κούρδισες και ο Καλιντερίδης όλοι λένε, αφήνουν υπόνοιες, ότι έχουμε "πουλήσει" τον Οτσαλάν και ότι ετοιμαζόμαστε να "πουλήσουμε" και τους ίδιους. Εμάς μας έστειλαν κι ένα βίντεο στην "ΑΘΗΝΑτΚΗ", στο οποίο λένε συγκεκριμένα πράγματα. Εχετε να πείτε κάτι γι` αυτά που λένε αυτοί οι άνθρωποι ότι "πουλήσαμε" τον Οτσαλάν και θα "πουλήσουμε" και τους ίδιους;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε τέτοιο υπονοούμενο, κάθε τέτοιος ισχυρισμός, αποτελεί αθλιότητα. Είναι παντελώς αστήρικτος και αδικεί κατάφωρα την Ελλάδα και την ελληνική κυβέρνηση, δοθέντος ότι είχαμε την πρόθεση να προσφέρουμε βοήθεια, με τον καλύτερο τρόπο, στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αλλά δυστυχώς η εξέλιξη αυτής της υπόθεσης ήταν κακή για λόγους που δεν έχουν σχέση με επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε -επαναλαμβάνω- να αντιμετωπίσει ένα θέμα όταν πια είχε δημιουργηθεί. Από εκεί και πέρα, όλοι οι παράγοντες που έχουν άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε αυτήν υπόθεση, πιστεύω ότι, στο πλαίσιο των ερευνών που είναι σε εξέλιξη, θα κληθούν να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία. Η μαρτυρία αυτή ασφαλώς θα ληφθεί υπόψη, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Η κυβέρνηση επιθυμεί να λάμψει η αλήθεια και γι` αυτό ακριβώς έχει αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Γιατί, η κυβέρνηση γνωρίζει ποια είναι η αλήθεια, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και πάντως είναι κατηγορηματική η θέση ότι η κυβέρνηση δεν παρέδωσε τον Οτσαλάν, δεν πρόδωσε αυτή την προσπάθεια, που η ίδια η κυβέρνηση έκανε, να προσφέρει προστασία και βοήθεια στον Οτσαλάν. Αρα, η κυβέρνηση δεν είχε κανένα λόγο να προδώσει τον εαυτόν της.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δεν ξέρω ακριβώς αν έχει συζητηθεί αυτό το θέμα. Νομίζω ότι δεν έχει συζητηθεί. Ο Οτσαλάν φέρεται ότι είχε κάποιο κυπριακό διαβατήριο. Αυτό το κυπριακό διαβατήριο πρέπει να το πήρε από τις ελληνικές αρχές ή δεν το πήρε; `Η με τι διαβατήριο πήγε στην Κένυα; Θα μπορούσατε να μας πείτε εσείς και η ελληνική κυβέρνηση τι διαβατήριο, όχι η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΥΠ ας πούμε, με κάποια χαρτιά τον εφοδίασε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα από όλα είναι φανερό ότι το διαβατήριο αυτό είναι πλαστό. Από εκεί και πέρα, το πώς περιήλθε στην κατοχή του Οτσαλάν είναι κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε.

Για το θέμα αυτό έχει απαντήσει, ήδη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος προκάλεσε κάθε ενδιαφερόμενο να ερευνήσει στην Κύπρο για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σχέση της Κύπρου με αυτά τα οποία της αποδίδονται.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα ο κ. Παπανδρέου, καλώντας τον κ. Μπερνς τι ακριβώς του ζήτησε; Γιατί τον κάλεσε και τι του είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της εθιμοτυπίας έγινε η πρώτη επίσκεψη του Αμερικανού πρέσβη στο νέο Υπουργό Εξωτερικών. Και συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις, αλλά και ευρύτερα θέματα, όπως είναι η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο και όπως, βεβαίως, είναι και το θέμα που προέκυψε, μετά την τελευταία εξέλιξη όσον αφορά τον Κούρδο ηγέτη. Ο κ. Μπερνς επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησής του. Εμείς τον ενημερώσαμε για τις τελευταίες πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Αυτό έχει υποχρέωση να κάνει ο Υπουργός Εξωτερικών και το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνησή μας ακολουθεί την πορεία της.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να επιμείνω στο εξής: Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τον κ. Μπερνς διευκολύνσεις, τεχνικές ή πολιτικές, έτσι ώστε η πρωτοβουλία μας -δια του κ. Αποστολίδη- για τον απεγκλωβισμό των πέντε μελών - των τριών γυναικών, του Καλιντερίδη και του πρέσβη- να επιτευχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πριν, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ότι αυτή η επιχείρηση εξελίσσεται και θα ολοκληρωθεί, όταν με το καλό ελπίζω ολοκληρωθεί- κάτω από αντίξοες συνθήκες. Γνωρίζετε ότι οι ΗΠΑ έχουν διατυπώσει συγκεκριμένη θέση για πρόσωπα και οργανώσεις. Εχουν αποδώσει συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς σε αυτούς τους πολίτες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια είναι η θέση τους.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Ο κ. Μπερνς παρέδωσε επιστολή της κ. Ολμπράιτ στον Ελληνα Υπουργό;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρέδωσε επιστολή της κας Ολμπράιτ, η οποία είναι, θα έλεγα, εθυμοτυπική με τα συγχαρητήρια της Αμερικανίδας υπουργού προς τον Ελληνα συνάδελφό της.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Μόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι. Με κάποια γενικότερη ευχή, βεβαίως, να υπάρξει συνεργασία σε ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης, προκειμένου οι δύο χώρες να αντιμετωπίζουν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μερίδα του σημερινού Τύπου υπάρχουν απόψεις που αποδίδονται στον Υπουργό Εθνικής Αμυνας, τον κ. Τσοχατζόπουλο. Θέλω να επισημάνω δύο από αυτές τις τοποθετήσεις. Η μία λέει ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος φοβάται ότι υπάρχει κίνδυνος να μετατραπεί η υπόθεση Οτσαλάν σε "εθνικό άγος", όπως του αποδίδεται κατά λέξη. Και η άλλη ότι η ίδια η υπόθεση έχει δημιουργήσει αυξημένους κινδύνους ασφαλείας για τη χώρα. Θέλω να σας παρακαλέσω να σχολιάσετε αυτά τα δύο σχετικά σημεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιες απόψεις διατύπωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος στους συνομιλητές του.

ΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, σας είπα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δέχομαι ότι οι απόψεις αυτές αποδίδουν τις θέσεις του. Συνεδρίασε -το γνωρίζετε- το ΚΥΣΕΑ και ασχολήθηκε με το θέμα της ασφάλειας της χώρας, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Στη συνεδρίαση αυτή, λίγες ημέρες πριν, είπαμε ότι πρέπει να προβούμε σε μέτρα αυξημένης επιτήρησης, δοθέντος ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει αυτό το θλιβερό γεγονός, προκειμένου να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να επιδιώξει να αλλάξει και την ισορροπία στην περιοχή. Εμείς, πιστεύουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτές τις προκλήσεις με ψυχραιμία. Δίπλα, λοιπόν, σε αυτή την πολιτική και διπλωματική στάση, η οποία διακρίνεται από ψυχραιμία και σύνεση, έχουμε λάβει, επίσης, όλα τα αναγκαία μέτρα, ώστε και οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας να είναι σε ετοιμότητα, σε αυξημένη επιτήρηση για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

Οσον αφορά, τώρα, τους χειρισμούς για την υπόθεση Οτσαλάν, εδώ έχουμε μια αστοχία. Εχω μιλήσει κι εγώ για τις ευθύνες και έχω ονομάσει κι εγώ ατύχημα αυτό το οποίο έγινε, σημειώνοντας όμως ότι δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτό το εθνικό ατύχημα να μετατραπεί σε εθνική καταστροφή. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει με σταθερό προσανατολισμό την πορεία της προς το μέλλον, να επιτύχει τους μεγάλους στόχους που έχει θέσει. Θα το κατορθώσει αυτό η κυβέρνηση, γιατί πιστεύουμε ότι αυτό αποτελεί επιθυμία και επιλογή της παμψηφίας του ελληνικού λαού. Αρα, λοιπόν, ενώ έχουμε ένα πρόβλημα για το οποίο έχουμε αναλάβει το μερίδιο των ευθυνών μας, πιστεύουμε ότι παράλληλα έχουμε μεγάλη υποχρέωση απέναντι στη χώρα μας, απέναντι στον ελληνικό λαό να συνεχίσουμε την πολιτική μας, προκειμένου το 2000 -όταν θα κριθούμε συνολικά από τον ελληνικό λαό- να παρουσιάσουμε το σύνολο του έργου μας και με εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό να διεκδικήσουμε και πάλι την ψήφο του.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν στην επίσημη ατζέντα των συνομιλιών της Βόννης συμπεριλαμβάνεται και το Κουρδικό, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, στην ατζέντα δεν προβλέπεται ένα τέτοιο θέμα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα περιοριστεί μόνο σε θέματα κοινοτικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ναι αυτό είναι το θέμα της Ε. Ε.. Το ζήτημα το οποίο θέσατε γνωρίζετε ότι απασχόλησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την προηγούμενη Δευτέρα. Τα αποτελέσματα ήταν θετικά. Αυτό είναι μια πολύ ικανοποιητική εξέλιξη.

ΚΙΑΟΣ: Θα συνταξιδεύσουν ο Πρωθυπουργός και ο κ. Τσοχατζόπουλος για το Μιλάνο, με το ίδιο αεροπλάνο, με το FALCON;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζω ότι στην αποστολή του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, συμμετέχουν περίπου 15 στελέχη, 15 μέλη. Ο τρόπος μετάβασής τους, επειδή αφορά και ένα κομματικό θέμα, δεν γνωρίζω ποιος θα είναι. Πιστεύω ότι η αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην ιταλική πόλη μαζί ή -εν πάση περιπτώσει- θα είναι δύο ημέρες γεμάτες εκεί, οπότε θα έχουν τη δυνατότητα όλα τα στελέχη να συζητήσουν, να έχουν και κατ` ιδίαν επαφές και επικοινωνίες. Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο μπορεί να το αναμένει κανείς.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρεστε στους...

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάω για όλα τα στελέχη, άρα δεν εξαιρώ κανένα. Ολοι με όλους.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κάποιες διευκρινίσεις θα ήθελα. Η επιστολή του Πρωθυπουργού θα δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πιθανότατο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εξειδικεύει μέσα στην επιστολή, αυτό που είπατε "δίκαιη αντιμετώπιση του Οτσαλάν";

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός στην επιστολή του λέει πως η σχετική δήλωση που υιοθέτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, την προηγούμενη Δευτέρα, είναι βήμα στη σωστή κατεύθυνση.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η επιχείρηση αυτή, που λαμβάνει χώρα ή θα λάβει χώρα, τι αφορά; Απεγκλωβισμό από το Ναϊρόμπι ή απεγκλωβισμό από το Ναϊρόμπι και έλευση στην Αθήνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Απεγκλωβισμό από το Ναϊρόμπι -αν θέλετε να χρησιμοποιήσω αυτή τη λέξη, επαναλαμβάνω τη δική σας λέξη- και μεταφορά των πολιτών στην Αθήνα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η επιχείρηση αφορά τέσσερα ή πέντε άτομα; Δηλαδή, και ο Πρέσβης συμπεριλαμβάνεται σ` αυτά τα άτομα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρέσβης, ανά πάση στιγμή, μπορεί να επιστρέψει. Είναι πιθανότατο, αν δεν υπάρχουν οι ανάλογες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή όλων των πολιτών, να επιστρέψει ο κ. Αποστολίδης με τον κ. Πρέσβη.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση, παρακαλώ. Είπατε ότι αυτό το οποίο έγινε, είναι εθνικό ατύχημα και ότι δεν πρέπει να εξελιχθεί σε εθνική καταστροφή. Αυτό για την εθνική καταστροφή δεν κατάλαβα. Δηλαδή, μία πιθανή αποτυχία προστασίας αυτών των τεσσάρων και μη έλευσή τους στην Αθήνα, είναι καθαρό ότι θα επιφέρει μια εθνική καταστροφή;

ΡΕΠΠΑΣ: Περιορίζετε πάρα πολύ το θέμα. Μίλησα για τους στόχους που έχει θέσει η Ελλάδα, ενόψει του επόμενου αιώνα. Και γνωρίζετε πολύ καλά ποιοί είναι αυτοί οι στόχοι. Καταστροφή για τη χώρα μας θα ήταν να μην επιτύχει αυτούς τους στόχους. Και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να διακυβευτεί αυτή η πορεία προς την επίτευξη των στόχων, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Ισα-ίσα, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την πορεία της χώρας για την ένταξή της στην ΟΝΕ, την ανάπτυξη, τη δημιουργία συνθηκών ευημερίας για τον ελληνικό λαό, την προστασία του εθνικού χώρου και την πρόοδο, όσον αφορά στις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ε. Ε. Αυτά είναι τα σημεία κλειδιά της πολιτικής που πρέπει να ολοκληρώσουμε με επιτυχία.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Μία διευκρίνιση θα ήθελα, επίσης, για τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Μπερνς. Ζητήθηκε αμερικανική συνδρομή και αρνήθηκε η αμερικανική πλευρά;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει ποια είναι η θέση της κυβέρνησης των ΗΠΑ για το θέμα αυτό. Γνωρίζει, δηλαδή, ποιος είναι ο χαρακτηρισμός που αποδίδουν στους συγκεκριμένους πολίτες οι Ηνωμένες Πολιτείες. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι τους έχουν ονομάσει τρομοκράτες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ποια είναι και η στάση τους.

ΣΑΡΑΝΤΑΚΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ικανοποιημένη από τις εξηγήσεις, που σε κάποια στιγμή πήρε και το χαρακτήρα απολογίας από τον υπουργό Δικαιοσύνης σε πολλά ΜΜΕ, ειδικά σε ότι αφορά τα όσα είχε πει ο κ. Γιαννόπουλος, προχθές, για τον ταγματάρχη της ΕΥΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναφέρετε ένα θέμα που πιστεύω έχει κλείσει. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι και νομικός, πέραν του ότι είναι πολιτικός. Ξέρει γράμματα. Ο κ. Γιαννόπουλος κλήθηκε να απαντήσει όταν ερωτήθηκε γι` αυτό το οποίο είπε ο κ. Καλιντερίδης: ότι η ελληνική Κυβέρνηση, δήθεν, παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Υπήρχαν κάποια γεγονότα, όπως είναι το δημοσίευμα μιας εφημερίδας, όπως είναι μια ανακοίνωση παράταξης της ΕΥΠ -αυτά είναι γεγονότα- τα οποία μετέφερε στο διάλογο εκείνο ο κ. Γιαννόπουλος. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν πήρε την πρωτοβουλία να κατηγορήσει ή να καταγγείλει κάποιον. Υπάρχει αυτή η παρανόηση, η οποία δημιούργησε ένα θέμα το οποίο, πιστεύω, ότι έχει κλείσει.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος, κατά την κυριαρχούσα άποψη, ευθύνεται στο ότι αναπαρήγαγε, ως υπουργός της κυβέρνησης, κάποια φήμη. Αυτό το καλύπτει η Κυβέρνηση; Αυτό είναι το ένα σκέλος της ερώτησής μου. Το άλλο είναι: Μήπως στην επιστολή της κας Ολμπράϊτ υπάρχουν και συγχαρητήρια προς την κυβέρνηση για την παράδοση του Οτσαλάν; Διότι, από ότι μας είπατε, σήμερα, υπάρχει ενδεχόμενο να μείνουν οι τρεις κάτω και να γυρίσουν μόνον οι δύο. Και το τρίτο ερώτημα: Είναι θεσμοθετημένη αυτή η παράδοση των τελευταίων ετών να συνεδριάζει κυβερνητικό όργανο, όπως είναι η Κυβερνητική Επιτροπή, με την Πολιτική Γραμματεία ενός κόμματος;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάτε για τη χθεσινή συνεδρίαση;

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, αυτό είναι καθιερωμένο και γίνεται. Κάθε όργανο έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Εδωσα σχετική απάντηση, χθες, στο συνάδελφό σας, κ. Κιάο. Αλλά, έχω απαντήσει γι` αυτό και τις προηγούμενες ημέρες. Παρακαλώ, να ανατρέψετε σ` αυτές τις απαντήσεις για να μην επαναληφθούν. Δεν θίγεται η αυτονομία ενός εκάστου οργάνου. Αν πρέπει να ληφθεί κάποια απόφαση, η οποία θα έχει ειδική, έγκυρη και επίσημη μορφή από ένα όργανο, το όργανο αυτό, συνεδριάζει αυτοτελώς και παίρνει τη σχετική απόφαση. Είναι τα δύο κορυφαία όργανα για την κυβέρνηση και για το κόμμα και γι` αυτό η εξέταση των πολιτικών εξελίξεων, μπορεί και πρέπει να γίνεται από κοινού: Με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος. Πρέπει ταυτόχρονα να πω ότι η βάση που χρησιμοποιείτε στην ερώτησή σας, για να αναπτύξετε το συλλογισμό σας, λέγοντας πως "η ελληνική κυβέρνηση παρέδωσε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν", δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Ξέρετε ότι αυτό δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Λυπούμαι γιατί διαφεύγει σε εσάς και πολλούς άλλους, ότι για την Ελλάδα η περίοδος των δοσίλογων κουκουλοφόρων έχει περάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Είναι πολύ κακή υπηρεσία αυτή που προσφέρει, όποιος κάνει τέτοιου είδους υπαινιγμούς, όποιος αναφέρεται σε τέτοιου είδους κατηγορίες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως παρεξηγήσατε την ερώτησή μου;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθόλου. Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας: Η κα Ολμπράιτ είναι υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας, ο κ. Παπανδρέου είναι υπουργός Εξωτερικών της δικής μας χώρας και ο καθένας πρέπει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας του. Αυτό κάνει ο υπουργός Εξωτερικών της δικής μας χώρας, όπως όλοι, άλλωστε, πρέπει να υπερασπίζουμε τα συμφέροντα της χώρας μας. Και δεν θα επιτρέψουμε σε οποιονδήποτε, με έμμεσο τρόπο, να προσβάλει την εθνική αξιοπρέπεια. Αρα, λοιπόν, τέτοια ενδεχόμενα δεν υπάρχουν. Ούτε ως ενδεχόμενα δεν υπάρχουν.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω σ` αυτό και θέλω μία διευκρίνιση, γιατί είναι πολύ σοβαρό. Εχω την εντύπωση ότι ο κ. Σημίτης, αυτή τη στιγμή, ως ηγέτης μιας δυτικής χώρας που ανήκει στην ΕΕ και είναι σύμμαχος των ΗΠΑ, τήρησε κανονικά, ακριβώς, αυτή τη φιλοσοφία που έχουν και οι ΗΠΑ και η Ε. Ε, απέναντι στην τρομοκρατία. Δεν νομίζω ο κ. Σημίτης να έκανε κάτι κακό προς τη Διεθνή Κοινότητα μ` αυτή τη συμπεριφορά. Γιατί ενοχλείστε όταν λέμε ότι παρέδωσε έναν τρομοκράτη, με την ορολογία των ξένων. Αφήστε την εγχώρια φιλολογία. Γιατί ενοχλείστε και νιώθετε ενοχές; Ως δυτικός ηγέτης, ο κ. Σημίτης έκανε το καθήκον του, απέναντι στους "πατρόνους".

ΡΕΠΠΑΣ: Εκανα αυτή τη διάκριση μεταξύ των κυβερνήσεων κάθε χώρας, επισημαίνοντας ότι κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της χώρας της. Κάποιες χώρες έχουν αποδώσει συγκεκριμένο χαρακτηρισμό σ` αυτόν τον άνδρα, σ` αυτόν τον πολίτη. Εμείς δεν έχουμε χαρακτηρίσει μ` αυτό τον τρόπο τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εχουμε καταφερθεί εναντίον εγκληματικών ενεργειών και πράξεων βίας, οι οποίες δεν έχουν καμία θέση στην προσπάθεια που κάνει ένας λαός για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

Οσον αφορά το πρώτο σκέλος της ερώτησής σας, θέλω να πω ότι πραγματικά αδικείται ο κ. Γιαννόπουλος, γιατί μετά από τρεις, τέσσερις ή πέντε ημέρες από τότε που υπήρξε το δημοσίευμα, από τότε που εξεδόθη η ανακοίνωση, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αντίδραση από οποιονδήποτε, ούτε από σωματείο, ούτε από φίλους, ο κ. Γιαννόπουλος, απλά αυτό το γεγονός -που είναι το δημοσίευμα, που είναι μια ανακοίνωση- το μετέφερε στο πλαίσιο μιας συζήτησης, απαντώντας σε ερωτήματα τα οποία έδειχναν, ας πούμε, μία αρνητική διάθεση προς την κυβέρνηση.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Το πρώτο ερώτημά μου είναι σχετικά με την παρέμβαση του κ. Γιαννόπουλου, που είναι υπουργός Δικαιοσύνης, βέβαια, έγινε κάποιο διάβημα από την πλευρά του Ισραήλ. Εσείς θα πρέπει να απαντήσετε, τώρα; Και το δεύτερο είναι, αν έχετε κάτι να πείτε, να κάνετε κάποια δήλωση, μετά απ` αυτές τις νέες κατηγορίες της Τουρκίας για την Ελλάδα και την Κύπρο στο θέμα Οτσαλάν και αυτή την απόφαση των οικονομικών παραγόντων της Τουρκίας, για την παύση της ελληνοτουρκικής συνεργασίας, σ` αυτό το επίπεδο..

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, το χειρίζεται το υπουργείο Εξωτερικών. Κάνει τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται σ` αυτές τις περιπτώσεις. Οσον αφορά το τρίτο θέμα, πιστεύουμε ότι καθένας μπορεί να λειτουργεί με τρόπο ο οποίος, κατά τη δική του άποψη, βοηθά τη χώρα του. Στη συγκεκριμένη περίπτωση πιστεύω ότι η απομόνωση της Τουρκίας από το διεθνές περιβάλλον, είναι σε βάρος της Τουρκίας. Στη δεύτερη ερώτησή σας μπορώ να κάνω ένα σύντομο σχόλιο: Οι κατηγορίες αυτές τις οποίες απευθύνει η Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν γίνει, πλέον, καθημερινό φαινόμενο. Δεν έχουν αποδέκτη, γιατί δεν έχουν τεκμηρίωση. Δεν ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια. Φανερώνουν μόνο την έκδηλη διάθεση της Τουρκίας να καταστήσει την Ελλάδα μέρος ενός προβλήματος, το οποίο η ίδια αντιμετωπίζει και η ίδια πρέπει, κυρίως, να συμβάλει στη λύση του, που είναι η αναγνώριση των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού. Αυτό είναι το θέμα το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει κατάματα η Τουρκία. Ολα τ` άλλα είναι υπεκφυγές στις οποίες καταφεύγει, προκειμένου να αποφύγει να αναλάβει τις ευθύνες που τη βαρύνουν. Και πρέπει να αναλάβει αυτές τις ευθύνες. Η Ε. Ε. και η Διεθνής Κοινότητα θα παρακολουθήσουν τη στάση της Τουρκίας απέναντι σ` αυτό το θέμα και πιστεύουμε ότι όλοι θα έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν τα ασφαλή συμπεράσματά τους στο τέλος.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Μου έκανε εντύπωση, κ. Υπουργέ, που επικαλεστήκατε προηγουμένως την ανακοίνωση της ΕΥΠ. Δηλαδή, ξαφνικά η υπηρεσία η οποία ασχολείται με την εθνική ασφάλεια της χώρας και με θέματα τέτοιου είδους, εμφανίζεται να είναι χωρισμένη σε συνδικαλιστικές παρατάξεις. Εμένα με εξέπληξε. Εσάς δεν σας εκπλήττει αυτό το γεγονός;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γεγονός ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε εκλάβει τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, περισσότερο ως ένα παιχνίδι, παρά ως βιωματική καθημερινή άσκηση στην οποία πρέπει να επιδιδόμαστε με σεβασμό και τήρηση των κανόνων της Δημοκρατίας. Αυτό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα. Βλέπετε, λοιπόν, ότι κάποιος - ενώ ανήκει σε κάποια υπηρεσία- βγαίνει και λέει τη δική του άποψη: ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση ευθύνονται που παραδόθηκε ο Οτσαλάν στους Τούρκους. Και το λέει δημόσια, ενώ ανήκει σε συγκεκριμένη υπηρεσία. Δεν περιμένει να το πει αυτό αρμοδίως, όταν κληθεί. Κάποιος άλλος διατυπώνει μια άλλη άποψη. Αυτά αποτελούν γεγονότα. Είναι γεγονός ότι έχουν γίνει αυτές οι δηλώσεις από το συγκεκριμένο κρατικό λειτουργό. Είναι γεγονός ότι έχουμε αυτό το δημοσίευμα. Είναι γεγονός ότι έχουμε αυτή την ανακοίνωση. Αρα, λοιπόν, αυτά που αποτελούν τις ψηφίδες στο μωσαϊκό της καθημερινής καταιγίδας πληροφοριών, αντιλαμβάνεστε πως χρησιμοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε ο καθένας να διεκδικήσει υπέρ της δικής του άποψης την αλήθεια και το δίκαιο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Από την πληροφόρηση που έχετε, εκτιμάτε ότι μπορεί η επιστροφή από το Ναϊρόμπι να γίνει τις επόμενες ώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα είναι ευχής έργο να γίνει τις επόμενες ώρες η επιστροφή αυτή. Αλλά, αυτό το οποίο, πρωτίστως, μας ενδιαφέρει είναι να γίνει με ασφαλή τρόπο. Δεν είναι ο παράγων χρόνος αυτός ο οποίος θα καθορίσει την έναρξη και την ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης. Ο παράγων που σταθμίζουμε περισσότερο από όλους, είναι η ασφάλεια και οι εγγυήσεις που έχουμε, προκειμένου η επιχείρηση αυτή να στεφθεί από επιτυχία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 25 February 1999 - 17:30:49 UTC