Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-26

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 26 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας.

Ολοκληρώθηκε, χθες, επιτυχώς, η επιχείρηση ανθρωπιστικού χαρακτήρα, για τον απεγκλωβισμό και τη μεταφορά στην Ελλάδα όσων ήταν στην πρεσβεία μας στην Κένυα. Σε ότι αφορά τα ειδησεογραφικά, τα παρακολουθήσατε χθες όλα, δεν νομίζω ότι υπάρχουν κενά επ` αυτών. Αν έχετε εκκρεμότητες ή ερωτήσεις θα σας απαντήσω στο βαθμό που μπορώ.

Θα ήθελα να κάνω μια εισαγωγική παρατήρηση. Βλέπω ότι συνεχίζεται από την πλευρά της Τουρκίας, είτε επισήμως είτε μέσα από την παρουσίαση στον Τύπο των δήθεν ομολογιών Οτσαλάν, μια επιθετική δραστηριότητα στον τομέα της προπαγάνδας εναντίον της χώρας μας. Λέω μόνο ότι κάθε λέξη της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, στρέφεται στην ουσία εναντίον του εαυτού της.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να θέσω υπόψη σας δύο δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, που θα μπορούσε να τα χαρακτηρίσει κανείς "προβοκατόρικα". Το ένα είναι της "ΜΙΛΛΙΕΤ" και αναφέρεται σε δήθεν αποκαλύψεις του Αμπτουλάχ Οτσαλάν. Ο κ. Οτσαλάν αναφέρει, σύμφωνα με τη ΜΙΛΛΙΕΤ, ότι η Εκκλησία και Ελληνες επιχειρηματίες χρηματοδοτούν το ΡΚΚ. Και το άλλο δημοσίευμα, είναι της "ΧΟΥΡΙΕΤ", που -σύμφωνα με την ανταποκρίτριά της στην Ουάσιγκτον- ισχυρίζεται πως ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρείχε απόρρητες πληροφορίες του ΝΑΤΟ στη Ρωσία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν προτίθεμαι να μπω σε σημείο προς σημείο αντίκρουση, όλων αυτών, τα οποία παρουσιάζονται αυτές τις ημέρες στην Τουρκία και όλων όσων θα ακολουθήσουν, με δεδομένο ότι έχουμε μια υπόθεση σε εξέλιξη. Θα χαρακτηρίσω, όμως, αστειότητες, όσα εμπλέκουν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, διότι αφορούν μέλος της Κυβέρνησης. Να υπογραμμίσω ότι αυτή η ψύχωση από την πλευρά της Τουρκίας, σε ότι αφορά την Ελλάδα και το ΡΚΚ, δεν είναι καινούργια. Και, βεβαίως, προσπαθεί σήμερα να εκμεταλλευθεί τις περιστάσεις. Μόνο ως χαρακτηριστικό παράδειγμα -και κυρίως για τους ανταποκριτές του ξένου Τύπου- θα σας πω ότι το κύριο σημείο, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια λένε, αφορά τα υποτιθέμενα "στρατόπεδα εκπαίδευσης" στην Ελλάδα και καταλήγουν πάντα στην αναφορά για το Λαύριο. Το Λαύριο το γνωρίζετε. Σας παραπέμπω, όμως, στην πρόσφατη δήλωση από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συγκεκριμένα στη δήλωση της κας Μάριον Χόφμαν, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "ΝΤΙ ΠΡΕΣΣΕ", για τον έλεγχο, τη διαρκή και μόνιμη επιθεώρηση, που υπάρχει από τον Ερυθρό Σταυρό και τη Διεθνή Υπηρεσία Κοινωνικής Αρωγής του ΟΗΕ, στο συγκεκριμένο στρατόπεδο. Και αυτό είναι ένα από τα μείζονα τουρκικά επιχειρήματα! Πρόκειται να ακούσουμε πολλά. Θα ήθελα να σημειώσω -απευθυνόμενος και στον ελληνικό Τύπο- ότι χρειάζεται προσοχή στην αναπαραγωγή, στο χειρισμό αυτών των δημοσιευμάτων, επαναλαμβάνοντας τη θέση, την οποία και ο υπουργός κ. Ρέππας, εξέφρασε προ ημερών. Οτι δεν μιλά με αυτά ο Οτσαλάν, μιλά η τουρκική προπαγάνδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οι Τούρκοι, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες, έχει στις προθέσεις του -απ` ότι ανακοινώθηκε- να επαναφέρει τη βίζα μετά από 20 χρόνια. Θα κάνει το ίδιο και η Ελλάδα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι σωστό αυτό. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην ανακοίνωσή του δεν αναφέρει κάτι τέτοιο. Μάλιστα αναφέρεται γενικώς σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, χωρίς να κάνει ειδική αναφορά στην ανακοίνωσή του στην Ελλάδα, γεγονός που σχολιάστηκε, ήδη, από τον τουρκικό Τύπο. Αυτό που λέτε είναι πληροφορίες του τουρκικού Τύπου. Δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Καλιντερίδης είναι κρατούμενος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν πήγε σπίτι του, χθες, και τον πήραν από εκεί και τον πήγαν σε Μονάδα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρώτα από όλα, κάνετε λάθος, διότι δεν πήγε σε καμία Μονάδα. Από όσα γνωρίζω -και πρέπει να είναι απολύτως ακριβή αυτά που γνωρίζω στο θέμα αυτό- ο. κ. Καλιντερίδης δεν θέλησε, απλά, να πάει στο σπίτι του. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί πήγε σε σπίτι συγγενικού του προσώπου. Δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, δεν πήγε σε Μονάδα, θα παρουσιαστεί στην Υπηρεσία του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό; Τον έχει καλέσει ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν έγινε συνάντηση όπως μεταδιδόταν χθες και δεν ισχύει αυτό που λέτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Θα καταθέσει και στον Εισαγγελέα, τον Στρατοδίκη και στον Εισαγγελέα στην Ευελπίδων; Εχετε πληροφόρηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οτι αφορά τον Εισαγγελέα, είναι ένα θέμα του Εισαγγελέα. Δεν εμπλέκεται και δεν τα γνωρίζει η κυβέρνηση. Θα παρουσιαστεί στην Υπηρεσία του, αφού ξεκουραστεί -λογικό είναι μετά την ταλαιπωρία τόσων ημερών- και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στην Υπηρεσία του. Δεν υπάρχει κάτι ειδικό, όπως αυτό που είπατε. Θα γίνει έρευνα στην Υπηρεσία του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τις τρεις Κούρδες τι πρόκειται να γίνει; Φεύγουν, μένουν εδώ, θα τις διώξετε, τι θα κάνετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η μία από τις τρεις έχει βελγική υπηκοότητα, βελγικό διαβατήριο. Ακουσα την ίδια να λέει στα ΜΜΕ ότι θέλει να επιστρέψει στο Βέλγιο, αφού μείνει κάποιες ημέρες στην Ελλάδα. Στις άλλες δύο έχει δοθεί πολιτικό άσυλο από την Ελλάδα. Αρα, παραμένουν εδώ και είναι ελεύθερες να κινηθούν όπου θέλουν. Αυτό που είπαμε εμείς, χθες, είναι ότι για λόγους προστασίας κρίναμε σκόπιμο να φιλοξενηθούν σε κάποιο ξενοδοχείο. Είναι προφανές ότι δεν θα ήθελε κανείς, σε αυτή την υπόθεση, να υπάρξει κάτι άλλο δυσάρεστο. Κρίθηκε ότι έπρεπε να προστατευθούν. Η εγγύηση για την προστασία τους θα σήμαινε και την παραμονή τους σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Δεν είναι κρατούμενες, δεν έχουν συλληφθεί. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Από εκεί και πέρα, αν οι ίδιες δεν δεχθούν ή δεν αποδέχονται το συγκεκριμένο πλαίσιο αυτής της προστασίας, οι κινήσεις τους είναι με δική τους ευθύνη. Δεν υπάρχει, δηλαδή, εμπλοκή του κράτους σε αυτό, δεν υπάρχει νομική βάση για οτιδήποτε άλλο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης πήγε, όμως, εκεί και χθες και σήμερα. Και οι τρεις Κούρδισες ήταν να δώσουν μια συνέντευξη την οποίαν δεν έδωσαν.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είναι δικό τους θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν υπάρχει κυβερνητική παρέμβαση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εμείς εμπλεκόμαστε μόνο στο θέμα που αφορά την προστασία τους. Και να κατανοήσουν αυτό που σας λέω. Οτι εάν η προστασία τους, είναι με ελληνική εγγύηση, υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις ως προς τις κινήσεις τους. Εάν οι κινήσεις τους είναι άλλες, είναι θέμα δικής τους ευθύνης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τους δημοσιογράφους αυτές δεν θέλουν να δουν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν οργανώνουμε εμείς, ούτε αποδιοργανώνουμε καμιά συνέντευξη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Γενικέ, υπάρχει πρόβλημα. Τους δημοσιογράφους δεν τους αφήνουν να μπουν στο ξενοδοχείο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η Αστυνομία δεν τους αφήνει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει συνέντευξη. Δεν έχει απαγορευτεί σε κανέναν εξ όσων γνωρίζω να μπει στο ξενοδοχείο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εχουν ζητήσει αυτές την προστασία της αστυνομίας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας είπα, πώς έχει το θέμα. Θέλετε να επαναλάβω; Να επαναλάβω. Κρίνουμε ότι υπάρχει θέμα προστασίας. Δεν μπορεί αυτό να επιβληθεί. Δεν υπάρχει κράτηση, δεν υπάρχει σύλληψη και δεν υπάρχει βάση και λόγος για κάτι τέτοιο. Η προστασία αυτή είναι εγγυημένη, εφόσον συνδέεται με συγκεκριμένο χώρο. Κινήσεις από κει και πέρα, θα γίνονται με ευθύνη τους. Μπορεί να πουν κάποια στιγμή ότι θέλουν να πάνε στο σπίτι του τάδε. Μπορείς να έχεις μια εποπτεία, αλλά δεν θα μπορείς να εγγυηθείς οτιδήποτε. Υποθέτω ότι αυτό είναι το αντικείμενο της συζήτησης με τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΚΙΑΟΣ: Εχει ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής ασύλου στις δύο κυρίες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ναι, αλλά δεν είναι κάτι που θέλει πάρα πολύ χρόνο. Ενας έλεγχος των εγγράφων χρειάζεται, αλλά νομίζω ότι δεν υπάρχει σοβαρή εκκρεμότητα σε σχέση με το θέμα αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Πληροφορηθήκαμε ότι το πρωί πήρατε μέρος σε σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών. Τί εγινε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Στο υπουργείο Εσωτερικών.

ΚΙΑΟΣ: Μήπως μπορείτε να μας ενημερώσετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εξετάσαμε την κατάσταση, όπως έχει ως αυτή τη στιγμή.

ΚΙΑΟΣ: Υπάρχει τίποτα άλλο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι πλήρης η ενημέρωση. Δεν υπάρχει κάτι προς ανακοίνωση. Δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο. Θέλαμε να δούμε αν υπάρχουν εκκρεμότητες. Ενα από τα θέματα που συζητήσαμε ήταν αυτό που σας είπα πριν για το θέμα της προστασίας. Δεν υπάρχει κάτι άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοί πήραν μέρος στη σύσκεψη;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η κυρία Παπανδρέου, ο κ. Κρανιδιώτης, ο κ. Χρυσοχοϊδης, ο κ. Αποστολίδης και εγώ.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση αισθάνεται τώρα ικανοποιημένη από την εξέλιξη και το αποτέλεσμα της όλης επιχείρησης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μιλάτε για τη χθεσινή επιχείρηση;

ΜΙΧΑΗΛ: Ναι.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προφανώς, θα έλεγα. Γιατί υπήρχε λόγος και έγινε έντονη προσπάθεια να ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άλλη αίσθηση σε κανέναν για αυτό. Είδα, βεβαίως, κάποια δημοσιεύματα για... Αμερικανούς κλπ. Δεν ισχύουν αυτά και δεν μπαίνω ειδικότερα στο θέμα με δεδομένη την πλήρη ενημέρωση που έκανε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας ο υπουργός Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση για το επιτυχές της επιχείρησης εκτιμά ότι συνέβαλε και η πλήρης δημοσιότητα, υπό την έννοια ότι όλη η ελληνική κοινή γνώμη...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ηταν μέρος του σχεδιασμού η συνοδεία, η συμμετοχή των τηλεοπτικών συνεργείων και των δημοσιογράφων κατά την αναχώρηση από την πρεσβεία έως το αεροδρόμιο της Κένυας.

ΜΙΧΑΗΛ: Γιατί, αν μπορείτε να απαντήσετε, δεν θα μπορούσε να ήταν μέρος αρχικού σχεδιασμού η παρουσία των δημοσιογράφων, άρα και της δημοσιότητας στην Κένυα.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν είναι συγκρίσιμα τα δύο πράγματα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Μέχρι χθες, επισήμως λεγόταν ότι δεν θα συζητηθούν ζητήματα που άπτονται της υπόθεσης Οτσαλάν ή των ελληνοτουρκικών στη Βόννη. Εχει αλλάξει κάτι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω πληροφορίες για τις συζητήσεις εκεί. Δεν επρόκειτο να συζητηθούν στο επίπεδο του Συμβουλίου, εννοείτε. Στις διμερείς επαφές, προφανώς, θα είναι ένα από τα θέματα της συζήτησης. Αυτό έχει ειπωθεί, όπως επίσης έχει δοθεί στη δημοσιότητα και η επιστολή του Πρωθυπουργού. Δεν έχω, όμως, ενημέρωση από τη Βόννη, αυτή τη στιγμή. Νομίζω ότι μετά το πρωινό σκέλος, το οποίο δεν έχει ολοκληρωθεί γιατί υπάρχει η διαφορά της ώρας, θα υπάρξει ενημέρωση εκεί.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταθέσουν στον Εισαγγελέα και οι τρεις γυναίκες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν το γνωρίζω αυτό. Είναι θέμα του Εισαγγελέα και δεν ξέρω και τα δικονομικά του πράγματος. Δεν είναι δικό μου θέμα και δεν είμαι νομικός για να σας απαντήσω θεωρητικά.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 26 February 1999 - 17:03:11 UTC