Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. Θα έλεγα ότι η συνεδρίαση αυτή χωρίστηκε σε δύο τμήματα: Κατά το πρώτο, συζητήθηκαν διάφορα πολιτικά, βεβαίως, θέματα, υπό το πρίσμα της ανάγκης της πρακτικής αντιμετώπισής τους. Τέτοια θέματα είναι η ασφαλής μεταφορά των πολιτών που βρίσκονται στην πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Είναι η διαδικασία της συγκρότησης της Εξεταστικής Επιτροπής, για την οποία έκανε σχετική ανακοίνωση ο Πρωθυπουργός και διάφορα άλλα θέματα, όπως η συγκέντρωση του απαραίτητου υλικού, προκειμένου να καταρτίσουμε ένα φάκελο για την υπόθεση αυτή, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για λόγους πληροφόρησης, αλλά και υποστήριξης των πολιτικών χειρισμών που κάνουμε, μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Το δεύτερο τμήμα αυτής της συνεδρίασης έχει σχέση με την πολιτική εξέλιξη και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ. Επαναβεβαιώθηκε ομοθύμως ότι ο πολιτικός σχεδιασμός που έχουμε εξαγγείλει παραμένει ο ίδιος. Εχουμε μπροστά μας τέσσερις σταθμούς: το Συνέδριοτις Ευρωεκλογές, την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ και τις εκλογές του 2000. Με βάση αυτόν τον αρχικό σχεδιασμό προχωρούμε και όποιες πρωτοβουλίες αναλαμβάνουμε, πρέπει να έχουν στέρεο έδαφος και σαφή αφετηρία. Γι' αυτό ακριβώς προέχει η διασφάλιση των όρων για την πολιτική σταθερότητα στο εσωτερικό της χώρας. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διακυβευθεί η πορεία της χώρας προς τους μεγάλους στόχους που έχουμε θέσει. Επίσης, εκτιμήθηκε ότι η υπόθεση Οτσαλάν, μετά τις δυσμενείς εξελίξεις θα έχει ένα σχετικό χρονικό μάκρος. Οι εξελίξεις αυτής της υπόθεσης και ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα χειριστεί το θέμα, θα έχουν εξ αντικειμένου τις επιδράσεις τους στη διεθνή κοινή γνώμη και στην Ελλάδα. Είναι σαφής η θέση της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να αναδειχθεί σε ρυθμιστή των εσωτερικών εξελίξεων στη χώρα μας. Επειδή ακριβώς -έχει γίνει ήδη και αναμένουμε να γίνει ακόμη περισσότερο την επόμενη περίοδο- η Τουρκία θα τροφοδοτεί τα Μέσα Ενημέρωσης με εικόνες, με δήθεν μαρτυρίες του Α. Οτσαλάν, οι οποίες θα έχουν προφανή στόχο να επηρεάσουν την ισορροπία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, στην κατεύθυνση να αλλάξουν αυτή την ισορροπία, υπέρ της Τουρκίας. Πράγμα το οποίο δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από την πατρίδα μας. Θα αποκρουσθεί κάθε τέτοια απόπειρα, κάθε τέτοια προσπάθεια. Είναι σαφής η θέση μας αυτή.

Εν κατακλείδι, επαναβεβαιώθηκε η πολιτική που έχουμε εξαγγείλει ως κυβέρνηση και η πορεία που το κόμμα μας έχει διαγράψει για την επόμενη περίοδο και για μια ακόμη φορά, όλα τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας και της Κυβερνητικής Επιτροπής επανέλαβαν τη θέση τους ότι η στάση είναι κοινή απέναντι στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. Η αντιμετώπιση των θεμάτων γίνεται από κοινού και αυτό για να έχει θετικά αποτελέσματα, απαιτεί τη συντονισμένη προσπάθεια όλων των στελεχών και τη συνεχή παρουσία τους, πράγμα το οποίο αποτελεί θέση και κατεύθυνση, η οποία βγαίνει ως αποτέλεσμα της σημερινής κοινής συνεδρίασης των δύο οργάνων.

Αυτά σε πολύ γενικές γραμμές σαν εισαγωγή, δοθέντος ότι δεν ελήφθησαν κάποιες αποφάσεις, οι οποίες θα οδηγούσαν σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις. Αντιλαμβάνεστε πως έγινε μια ανταλλαγή προβληματισμών και εκτιμήσεις και αναλύσεις για τις πολιτικές εξελίξεις από τα διάφορα στελέχη. Η συζήτηση, δηλαδή, είχε ένα τέτοιο χαρακτήρα. Αυτό που μένει είναι ότι επαναβεβαιώνουμε τον πολιτικό σχεδιασμό μας, προχωρούμε με βάση τους τέσσερις σταθμούς που έχουμε εξαγγείλει. Η στάση όλων είναι κοινή και κοινή είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Προέχει αυτή την ώρα να ολοκληρώσουμε το έργο μας και να μην επιτρέψουμε να διακυβευτεί η πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ και προς την επίτευξη των μεγάλων στόχων που έχει θέσει η χώρα και επίσης, δεν θα επιτρέψουμε η Τουρκία να χρησιμοποιήσει αυτή την υπόθεση, προκειμένου να επηρεάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Γιατί, δεν επιτρέπουμε να γίνει η Τουρκία ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

Αυτό, νομίζω ότι είναι σε πολύ γενικές γραμμές, το συμπέρασμα, το απαύγασμα αυτών των συζητήσεων.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της ουσίας της συζήτησης υπήρξε τοποθέτηση μέλους των δύο οργάνων με την οποία να ασκείται κριτική σε θέματα χειρισμών, παρουσίας της κυβέρνησης, του κόμματος ή κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Χειρισμών και παρουσίας, για ποιο θέμα;

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επί της υπόθεσης Οτσαλάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε καμία τέτοια συζήτηση, δεν έγινε καμία αναφορά στην προϊστορία ή στα ιστορικά γεγονότα. Δεν έγινε καμία συζήτηση, δηλαδή, γι' αυτά τα οποία προηγήθηκαν.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Στα γεγονότα που θα έρθουν, όπως το Συνέδριο, αν πρέπει να αλλάξει κάτι κλπ...;

ΡΕΠΠΑΣ: Επανέλαβαν όλα τα μέλη των δύο οργάνων ότι το Συνέδριο πρέπει να γίνει κανονικά. Μάλιστα, κάποιοι εμφαντικά είπαν ότι ίσα-ίσα τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να γίνει το Συνέδριο του Κινήματος, όπως έχουμε εξαγγείλει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση: Η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Κεντρική Επιτροπή αποφασίστηκε αν θα συνεδριάσουν και πότε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις για την ημερομηνία συνεδρίασης αυτών των οργάνων. Ξέρω ότι θα συνεδριάσει, ασφαλώς, η Κεντρική Επιτροπή, πριν από το Συνέδριο. Γνωρίζετε ότι ο Πρωθυπουργός αναχωρεί αύριο για τη Βόννη, απ' όπου πρόκειται να επιστρέψει την Τετάρτη, δοθέντος ότι θα μεταβεί και στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Ευρωπαϊκού Κόμματος στο Μιλάνο.

ΚΙΑΟΣ: Δεν θα έρθει εδώ από τη Βόννη;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα επιστρέψει από τη Βόννη την Παρασκευή το βράδυ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων του ΠΑΣΟΚ και την Κυριακή το απόγευμα θα αναχωρήσει για το Μιλάνο.

ΚΙΑΟΣ: Είπατε ότι "δεν θα επιτρέψουμε να αναδειχθεί η Τουρκία σε ρυθμιστή... ". Με ποιο τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Με το να καταστήσουμε σαφές ότι η Τουρκία από την υπόθεση αυτή προσπαθεί να κερδοσκοπήσει πολιτικά και εθνικά σε βάρος της Ελλάδας. Πρέπει, λοιπόν, να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την προπαγανδιστική μηχανή που έχει θέσει σε λειτουργία. Καθώς θα προχωρούν οι έρευνες είτε στο πλαίσιο της εξέτασης που κάνει ο εισαγγελικός λειτουργός, είτε στο πλαίσιο της υπό σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, τα στοιχεία τα οποία θα έρχονται στην επιφάνεια, πιστεύω ότι θα αποσαφηνίζουν την κατάσταση, θα κάνουν το τοπίο να είναι πιο καθαρό και έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί πολύ πιο εύκολα να αντιμετωπίσει αυτές τις κατηγορίες που μέχρι τώρα διατυπώνονται άστοχα και ατεκμηρίωτα, για ευθύνες της τέτοιου επιπέδου, που φθάνουν δηλαδή μέχρι του σημείου να κατηγορείται η κυβέρνηση ότι παρέδωσε, εντός ή εκτός εισαγωγικών, τον κ. Οτσαλάν. Πράγματα ανεπίτρεπτα. Η Τουρκία, λοιπόν, θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει αυτό το χαρτί σε βάρος της Ελλάδας. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι αντιλαμβάνονται πως αυτό είναι ένα παιχνίδι το οποίο την ευνοεί. Δεν θα πρέπει να παγιδευτούμε σ' αυτή την επιδίωξή της και με αυτή την έννοια δεν θα επιτρέψουμε -επαναλαμβάνω- η Τουρκία να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων στην Ελλάδα.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι η πρόθεση που έχετε να μην επιτρέψετε -επιτρέψτε μου να το λέω- αλλά το αποτέλεσμα δεν το ξέρετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, αλλά φαντάζομαι ότι όλοι και εσείς και οι άλλοι πολίτες θα συμβάλλουν σ' αυτή την κατεύθυνση, γιατί όλοι πιστεύω ότι έχουμε την ίδια θέση.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι άλλο πράγμα, είναι μια έκκληση...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, το θεωρώ δεδομένο ότι θα συμβάλλουν όλοι σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεν διανοούμαι ότι υπάρχει κάποιος ο οποίος θα επιθυμούσε οι εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα να μην είναι αποτέλεσμα των προτιμήσεων, της βούλησης του ελληνικού λαού ή των αντιπροσώπων του και να είναι αποτέλεσμα χειρισμών που θα κάνει η Τουρκία. Δεν το διανοούμαι.

ΚΙΑΟΣ: Στο άλλο που αναφερθήκατε, στην εξέλιξη των διαδικασιών με τον Εισαγγελέα κλπ., υπάρχει μια εντύπωση σαν να προκαθορίζετε έκβαση των διαδικασιών αυτών, διότι λέτε θα δώσουν τα στοιχεία, θα κάνουν κλπ. Μήπως ξέρετε, τι στοιχεία θα βγουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρουμε πολύ καλά ποια είναι η εμπλοκή της κυβέρνησης και ποιες είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, επειδή ακριβώς γνωρίζουμε, ως κυβέρνηση, ποια είναι η αλήθεια για τα γεγονότα αυτά. Και γνωρίζουμε τι είναι αυτό το οποίο ευσταθεί και τι είναι αυτό το οποίο δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, παρά τα όσα πολλά άδικα και άστοχα εναντίον της κυβέρνησης έχουν ειπωθεί. Γι' αυτό ακριβώς δεν έχουμε κανένα φόβο, ότι μπορεί να προκύψουν θέματα, τα οποία θα φέρουν την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Αλλωστε, η κυβέρνηση είναι αυτή, το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό το οποίο προχωρά στην πρωτοβουλία για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Αυτό δίνει την καλύτερη απάντηση.

ΚΙΑΟΣ: Ο Καλιντερίδης είναι πράκτορας της Μοσάντ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση δεν είναι δυνατόν, καθώς η έρευνα, που διεξάγεται σε δύο επίπεδα, μόλις τώρα ξεκινά, να διατυπώσει οποιουσδήποτε τέτοιους χαρακτηρισμούς, πολύ περισσότερο όταν οι χαρακτηρισμοί αυτοί ισοδυναμούν με κατηγορία.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος το είπε.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος μετέφερε μία από τις φήμες οι οποίες κυκλοφορούν και δυστυχώς κυκλοφορούν πάρα πολλές φήμες αυτές τις ημέρες. Ο κ. Γιαννόπουλος ούτε κατέστησε κάποιον ύποπτο, ούτε κατήγγειλε κάποιον. Ο κ. Γιαννόπουλος είπε ότι μεταξύ των πολλών άλλων λέγεται και αυτό. Είναι άδικο, λοιπόν, να του αποδίδεται αυτή η μομφή, ότι περίπου κατήγγειλε ή κατηγόρησε κάποιον. Δεν έκανε αυτό ο κ. Γιαννόπουλος. Η κυβέρνηση, επαναλαμβάνω και αυτό είναι σαφές, δεν πρόκειται να μπει σ` αυτό το παιχνίδι. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται τα αρμόδια όργανα και τους φορείς που έχουν αναλάβει τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας και θα αναμένουμε τα πορίσματα αυτών των ερευνών.

ΚΙΑΟΣ: Μπορεί ένας υπουργός να βγαίνει δημόσια και να μεταφέρει φήμες;

ΡΕΠΠΑΣ: Όταν ο κάθε υπουργός, ο κάθε πολίτης βρίσκεται απέναντι σε ερωτήσεις οι οποίες δεν είναι τίποτε άλλο παρά η συμπύκνωση φημών ή προκατειλημμένων κατηγοριών κατά της κυβέρνησης, μπορεί κι αυτός να επικαλεστεί διάφορα δημοσιεύματα, διάφορες απόψεις ή εκδοχές που διατυπώνονται στη δημόσια ζωή. Δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να γίνεται ο δημόσιος διάλογος, πολύ περισσότερο όταν ο διάλογος αυτός αφορά μια τόσο πολύ ειδική περίπτωση. Όμως, είναι άδικο να κατηγορείται από την άλλη, ότι κατηγόρησε κάποιον, ότι κατήγγειλε κάποιον, ότι κατέστησε κάποιον ύποπτο πως έχει ένα τέτοιο ρόλο.

ΚΙΑΟΣ: Το είδατε, χθες;

ΡΕΠΠΑΣ: Πληροφορήθηκα ακριβώς το διάλογο και πρέπει να σας πω ότι έχει κάνει και σήμερα σχετικές δηλώσεις ο κ. Γιαννόπουλος, ο οποίος θέτει τα πράγματα στη σωστή βάση τους.

ΚΙΑΟΣ: Ζήτησε εξηγήσεις ο Πρωθυπουργός από τον κ. Γιαννόπουλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει λόγους ο Πρωθυπουργός να ζητήσει εξηγήσεις από τον κ. Γιαννόπουλο. Ο κ. Γιαννόπουλος δεν είναι μόνο υπουργός Δικαιοσύνης, είναι και κορυφαίος νομικός και γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο πρέπει κάποιος να έχει υπόψη του, προκειμένου να προβεί σε καταγγελία ή σε κατηγορία. Δεν υιοθέτησε καμία τέτοια άποψη ο κ. Γιαννόπουλος.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος διατύπωσε, χθες, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, τη δυσαρέσκειά του για το ότι δεν ενημερώθηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε την παρατήρηση ότι το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για ένα τέτοιο θέμα θα έπρεπε να έχει απόλυτη ενημέρωση.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είπατε ότι δεν ελήφθησαν σήμερα αποφάσεις, μπορεί να ληφθούν αποφάσεις από ένα άτυπο όργανο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή η κοινή συνεδρίαση Κυβερνητικής Επιτροπής και Πολιτικής Γραμματείας έχει πάρει, πλέον, έναν τυπικό χαρακτήρα. Αντιλαμβάνεστε πως οι αποφάσεις της Κυβερνητικής Επιτροπής, που είναι κυβερνητικό όργανο, αφορούν επιλογές της κυβέρνησης, οι οποίες έχουν το κύρος αποφάσεων ενός κυβερνητικού οργάνου. Το ότι γίνεται για πολλούς λόγους από κοινού αυτή η συνεδρίαση, δεν αλλοιώνει σε τίποτα τον έγκυρο χαρακτήρα που έχουν και τα δύο όργανα -το ένα για το κόμμα, το άλλο για την κυβέρνηση- ούτε εν πάση περιπτώσει μπορεί να απαλλοτριώσει το δικαίωμά τους να αποφασίζουν επί των θεμάτων της αρμοδιότητάς τους. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Αλλωστε, τις επόμενες ημέρες, μετά την επιστροφή του Πρωθυπουργού από το εξωτερικό, είναι πιθανότατο να συγκληθεί πάλι κοινή συνεδρίαση των δύο οργάνων, προκειμένου να προχωρήσει παραπέρα η συζήτηση που έγινε σήμερα και να έχουμε, πλέον, και συγκεκριμένες αποφάσεις.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοί πήραν μέρος στη συνεδρίαση; Απουσίαζε κανείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα μέλη που μετέχουν σ` αυτά τα δύο όργανα. Μόνο ο κ. Παπανδρέου έλειψε για κάποιο χρονικό διάστημα, επειδή έπρεπε να είναι στο υπουργείο του για να χειριστεί θέματα τα οποία είναι σε εξέλιξη.

ΚΙΑΟΣ: Ποιά θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου έπρεπε αφενός να έχει μία επικοινωνία για θέματα που αφορούν τη μεταφορά των πολιτών από την Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι. Αφετέρου, επειδή ο κ. Παπανδρέου είναι νέος υπουργός Εξωτερικών, έχει ξεκινήσει έναν κύκλο επαφών. Πρώτον απ` όλους επισκέφθηκε, σήμερα, και ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Για το θέμα των πολιτών που βρίσκονται στην Πρεσβεία, στο Ναϊρόμπι, υπάρχει κάτι νεώτερο; Και δεύτερον, τίθεται θέμα επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στο Ναϊρόμπι;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τίποτα νεώτερο. Σας λέω ότι γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, οι οποίες θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικές και να έχουν ευστοχία, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Θα μου επιτρέψετε για το θέμα αυτό να μην προχωρήσουμε σε περαιτέρω συζήτηση. Αντιλαμβάνεστε πως οι συνεννοήσεις που γίνονται, δεν είναι απαραίτητο να συζητηθούν και δημοσίως. Πάντως, σας διαβεβαιώνω ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ηθελα να σας ρωτήσω, αν έχει υποβάλει παραίτηση ο κ. Κοσμίδης και αν τίθεται θέμα απομάκρυνσής του από τη θέση του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη τέτοιο θέμα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Δεν ετέθη σήμερα ή γενικώς δεν έχει τεθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη και δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είπε, χθες, ότι "γνωρίζαμε ότι ο Καλιντερίδης είναι πράκτορας της ΜΟΣΑΝΤ". Εφόσον το γνώριζε αυτό η κυβέρνηση, τον έστειλε να συνοδεύσει τον Οτσαλάν; Είναι δυνατόν!

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αδικείτε τον κ. Γιαννόπουλο όταν του αποδίδετε αυτή τη μομφή γι` αυτό το θέμα..

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν τον αδικώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Και εν πάση περιπτώσει, μιας και εργάζεστε σε συγκεκριμένη εφημερίδα, δεν αντιλαμβάνομαι πώς διατυπώνετε αυτή την κατηγορία εναντίον του κ. Γιαννόπουλου, την ίδια στιγμή κατά την οποία, στην εφημερίδα που εργάζεστε, με μεγάλα γράμματα, με πηχυαίους τίτλους, για αρκετές ημέρες, παρουσιάζεται ο Πρωθυπουργός ως "αρχιδοσίλογος". Από πού προκύπτει αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άλλο σας ρώτησα, άλλο με ρωτάτε εσείς.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα με το δικό μου τρόπο, που δεν σας ικανοποιεί, προφανώς, αλλά είναι η απάντησή μου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στείλατε τον Καλιντερίδη που, όπως λέει ο κ. Γιαννόπουλος γνωρίζατε ότι ήταν πράκτορας της ΜΟΣΑΝΤ και των Τούρκων, γιατί του έριξαν 16 χρόνια για να γλυτώσει, όπως είπε, να συνοδεύσει τον Οτσαλάν; Ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα, μόλις πριν. Επαναλαμβάνετε την ίδια ερώτηση, σας δίνω την ίδια απάντηση.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Ηθελα να ρωτήσω: Ο κ. Αλογοσκούφης βουλευτής και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι δεν πρέπει να ανέβουν άλλο οι τόνοι εναντίον της κυβέρνησης και ότι ο κ. Καραμανλής, κατά κάποιον τρόπο, είναι συνεχιστής της ένταξης στην ΟΝΕ. Ηθελα το σχόλιο της κυβέρνησης.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ακριβώς τις δηλώσεις που έχει κάνει ο συνάδελφος. Δέχομαι ότι είναι αυτές που μεταφέρετε με την ερώτησή σας. Εγγυητής για την πορεία της χώρας προς το μέλλον και την ένταξή της στην ΟΝΕ είναι η κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι αυτή η οποία, μακριά από λαϊκισμούς και καιροσκοπισμούς, έχει ασκήσει μία πολιτική, ώστε να καλύψουμε το κενό που είχε δημιουργηθεί και υπήρχε όταν το 1993 αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Τότε η ένταξη στην ΟΝΕ φαινόταν άπιαστο όνειρο. Σήμερα βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, οι πρωτοβουλίες των κυβερνήσεών μας κατακρίθηκαν, πολλές φορές από τη Ν. Δ., γεγονός που σημαίνει ότι υπονομεύθηκε η προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψουμε αυτή την μεγάλη απόσταση και να προσεγγίσουμε την ΟΝΕ. Αν, πράγματι, είπε ο κ. Αλογοσκούφης ότι δεν πρέπει να ανέβουν άλλο οι τόνοι, απαντώ πως δεν γνωρίζω πόσο πιο πάνω πρέπει να πάνε οι τόνοι, μετά τα όσα είπε ο αρχηγός του κόμματός του. Ο κ. Καραμανλής έχει ζητήσει την παραίτηση του κ. Σημίτη. Τώρα παρουσιάζεται ως συνεγγυητής για την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ με τον κ. Σημίτη, του οποίου έχει ζητήσει την παραίτηση. Πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι δείγματα της πολιτικής ατονίας στην οποία έχει περιέλθει η Ν. Δ., η οποία, προφανώς, αδυνατεί να αρθρώσει έναν πειστικό εναλλακτικό λόγο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Και δεν είναι, ας πούμε, αυτό που ζητείται τόσο καιρό μια θετική, εποικοδομητική άσκηση αντιπολίτευσης από την πλευρά του.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μου επιτρέψετε να πω ότι οι τόνοι ανέβηκαν πολύ από την αντιπολίτευση και από τον κ. Καραμανλή. Αν ο κ. Αλογοσκούφης ψέγει αυτούς που ανέβασαν τους τόνους σε αυτό το επίπεδο, ασφαλώς ψέγει και τον αρχηγό του.

ΤΑΚΗΣ: Η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη συνδρομή του γερμανού Πρέσβη στην Κένυα για την ασφαλή μεταφορά στο αεροδρόμιο, όσων βρίσκονται στην Ελληνική Πρεσβεία;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της επικοινωνίας, των διαβουλεύσεων, της συνεννόησης με άλλους παράγοντες, υπάρχει επικοινωνία και με τον πρέσβη της Γερμανίας, η οποία είναι, κατά την περίοδο αυτή, προεδρεύουσα χώρα της Ε. Ε.. Για τις λεπτομέρειες, όμως, όλων αυτών των κινήσεων θα μου επιτρέψετε να μη συζητήσουμε περισσότερο.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Επανέρχομαι στις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου και τις επιπτώσεις τους. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε εάν υπήρξε κάποιο γραπτό ή προφορικό διάβημα από το Ισραήλ για τις δηλώσεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να έχει διατυπωθεί οποιαδήποτε διάψευση, να έχει γίνει τέτοιο διάβημα.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Για να καταλάβω σωστά, μετά από αυτές τις δηλώσεις η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει θέμα και καλύπτει ουσιαστικά τον κ. Γιαννόπουλο γι` αυτά που είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είναι μέλος της κυβέρνησης. Δεν κατηγόρησε κάποιον. Είπε ότι, μεταξύ των πολλών, λέγεται και αυτό. Δεν κατήγγειλε, δεν υιοθέτησε κατηγορία.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Τις τελευταίες ώρες υπάρχει μια φημολογία ότι επίκειται επέμβαση των κενυατικών αρχών στην πρεσβεία μας στο Ναϊρόμπι. Εχετε εσείς κάτι σχετικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαφή και με την κυβέρνηση της Κένυας, προκειμένου να μεταφερθούν οι πολίτες που βρίσκονται τώρα στην ελληνική πρεσβεία. Οι συνεννοήσεις γίνονται σε τέτοιο κλίμα, ώστε να μπορεί να δικαιολογηθεί αισιοδοξία ότι όλοι θα συμβάλουν, προκειμένου να ολοκληρωθεί αυτή η επιχείρηση με επιτυχία, ότι δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Υπάρχει από ελληνικής πλευράς κάποια ενίσχυση της άμυνας των συνόρων ή των νησιών για την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου κάποιου θερμού επεισοδίου;.

ΡΕΠΠΑΣ: Ισχύουν αυτά τα οποία είπα χθες. Είμαστε σε ετοιμότητα. Μπορεί να πει κανείς ότι έχουμε λάβει μέτρα αυξημένης επιτήρησης εν όψει οποιουδήποτε τέτοιου ενδεχόμενου, το οποίο πάντως αυτή την ώρα δεν το βλέπουμε, γιατί δεν έχουμε κάποιες περαιτέρω πληροφορίες. Αλλά, βεβαίως, αυτά τα μέτρα αυξημένης επιτήρησης έχουν ληφθεί.

ΦΙΛΗΣ: Ο κ. Πρωθυπουργός στο περιθώριο ή στο δείπνο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στη Βόννη θα επιδιώξει να έχει μια δήλωση αλληλεγγύης των κοινοτικών εταίρων προς την Ελλάδα, σε σχέση με την περιπέτεια που αντιμετωπίζει με αφορμή την υπόθεση Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής, μεθαύριο, θα επιδιώξει διμερείς επαφές με όσο το δυνατόν περισσότερους ηγέτες χωρών της Ε. Ε., προκειμένου να τους θέσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί και για την Ελλάδα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η δήλωση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας είναι ενδεικτική. Την έχετε υπόψη σας. Ο κ. Σίλι είπε ότι το θέμα δεν είναι να εξετάσουμε τι ακριβώς έγινε στην Ελλάδα ή ποια είναι η ευθύνη που ίσως έχει η Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι εδώ υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο μπορούσε να ξεσπάσει σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ε. Ε.. Και πρέπει τώρα να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Ο Πρωθυπουργός, λοιπόν, θα επιδιώξει να ενημερώσει για το θέμα αυτό και να καταστήσει κοινωνούς των ελληνικών θέσεων τους ηγέτες των χωρών της Ε. Ε. και να έχει τη δική τους θέση πάνω στους άξονες τους οποίους ο ίδιος έχει διατυπώσει εκ μέρους της Ελλάδας για τα θέματα που έχουν προκύψει μετά τη σύλληψη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΦΙΛΗΣ: Σύμφωνα με όσα μεταδίδονται από τη χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών των χωρών-μελών της Ε. Ε. επικράτησε στη Σύνοδο ένα κλίμα περιορισμού των πολιτικών και άλλων δραστηριοτήτων των Κούρδων που ζουν σε χώρες της Ε. Ε. και συζητούνται κάποια μέτρα, σε σχέση γενικότερα με τις κουρδικές οργανώσεις. Η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται σε αυτή την κατεύθυνση ή θα επιδιώξει να διατηρήσει την ιδιομορφία που είχαν μέχρι τώρα οι κουρδικές οργανώσεις στη χώρα μας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα δεν έχει κάποιο καθεστώς ιδιομορφίας, όσον αφορά την παρουσία και την εδώ δραστηριότητα οργανώσεων που εκπροσωπούν Κούρδους πολίτες. Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι σε πολλές χώρες της Ε. Ε. λειτουργεί αυτό το μέτωπο των Κούρδων. Από εκεί και πέρα, σε κάθε χώρα -και τη δική μας- το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν το πλαίσιο εντός του οποίου πρέπει να κινείται κάθε πολίτης που ζει στη χώρα. Να είναι, δηλαδή, νόμιμη η δραστηριότητα που αναπτύσσει. Αυτό έχει επιτευχθεί και αυτό θα συνεχίσει να γίνεται. Δεν τίθεται θέμα περιορισμού ή αύξησης κάποιων δικαιωμάτων. Τα δικαιώματα ορίζονται σαφώς από το Σύνταγμα και τους νόμους του κράτους που πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να τηρούνται.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να επιμείνω στις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου: Κατ` αρχήν, η κυβέρνηση συμμερίζεται τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου, ότι ο κ. Καλιντερίδης είναι πράκτορας της Μοσάντ; Δεύτερον, επιτρέπεται ο Υπουργός Δικαιοσύνης να προβαίνει σε τέτοιες δηλώσεις; Και τρίτον, θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει ξεκινήσει, όπως ο ίδιος ο κ. Γιαννόπουλος δήλωσε σε ένα ραδιοσταθμό σήμερα το πρωί, έρευνα για τον κ. Καλιντερίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα για όλα αυτά τα θέματα. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν είναι μόνο Υπουργός Δικαιοσύνης, είναι και νομικός. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι αυτό του δίνει τη δυνατότητα να χειρίζεται τα θέματα με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή. Θα πρέπει να πω ότι γι` αυτή την πολύ σοβαρή υπόθεση, δεν πρέπει να διατυπώνονται ατεκμηρίωτες και αστήριχτες κατηγορίες. Και αυτό γίνεται σε μεγάλο βαθμό την τελευταία περίοδο. Απέναντι σε τέτοια ερωτήματα-κατηγορίες βρέθηκε και ο Υπουργός Δικαιοσύνης. Ο Υπουργός Δικαιοσύνης με αυτά τα οποία είπε, ούτε κατήγγειλε, ούτε υιοθέτησε δημοσιεύματα ή απόψεις, οι οποίες τοποθετούν το συγκεκριμένο συμπολίτη μας σε μια τέτοια κατηγορία. Αυτό πρέπει να είναι σαφές.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Συμμερίζεται η κυβέρνηση τις αιτιάσεις αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε αυτά τα θέματα. Εχω ήδη απαντήσει σε τρεις, τέσσερις σχετικές ερωτήσεις.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Στην τελευταία ερώτηση δεν μου απαντήσατε, αν έχει διαταχθεί έρευνα για τον κ. Καλιντερίδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι γίνεται, γίνεται στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι ο κ. Γιαννόπουλος έχει δώσει εντολή, τα όργανα της Δικαιοσύνης να κάνουν το καθήκον τους απερίσπαστα, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Ο κ. Καλιντερίδης έχει μία συγκεκριμένη ιδιότητα. Είναι στέλεχος της ΕΥΠ, είναι κρατικός υπάλληλος. Διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν ευσταθεί αυτή η φήμη την οποία επανέλαβε ο κ. Γιαννόπουλος- κι εγώ καλόπιστα δέχομαι ότι την επανέλαβε- διότι ο άνθρωπος έχει μάθει να επαναλαμβάνει δημοσίως φήμες, ότι ακούει δηλαδή. Διερευνάται αυτή η φήμη;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά, κ. Παπαχρήστο, είναι θέματα τα οποία θα εξετάσουν, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που κάνει τώρα ο αρμόδιος εισαγγελέας και στο πλαίσιο της Εξεταστικής Επιτροπής, οι βουλευτές οι οποίοι θα τη συγκροτήσουν. Δεν υπάρχουν άλλα αρμόδια όργανα για να αντιμετωπίσουν τέτοια θέματα.

ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ: Πώς δεν υπάρχουν...;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποκλείω, βεβαίως, στο πλαίσιο των εσωτερικών διαδικασιών κάθε υπηρεσίας να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι, προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες, εάν υπάρχουν ευθύνες. Αυτό, όμως, είναι κάτι το οποίο αφορά τον κανονικό, το φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Ο κ. Καλιντερίδης έχει κάνει ορισμένες δηλώσεις σε ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς. Η Υπηρεσία του εξετάζει αν είναι ελεγκτέος πειθαρχικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αντιμετωπίσει η Υπηρεσία του, γιατί βεβαίως όλοι όσοι ανήκουν σε μια Υπηρεσία πρέπει να λειτουργούν με βάση τον κανονισμό της Υπηρεσίας. Δεν πρέπει να μπούμε σε ένα διάλογο, να προβαίνουμε σε δηλώσεις γι` αυτό το θέμα. Παρακαλώ, να αφήσουμε τα αρμόδια όργανα που έχουν αναλάβει το σχετικό έργο να ολοκληρώσουν την έρευνά τους.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ελήφθη απόφαση σήμερα για το ποιοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχουν σε αυτή την Εξεταστική Επιτροπή;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Εχω δύο ερωτήσεις, η μία αφορά το Ναϊρόμπι: Αν υπάρχει οποιοδήποτε χρονικό τελεσίγραφο ή περιορισμός για να αποχωρήσουν οι γυναίκες, οι συναγωνίστριες του Οτσαλάν από την πρεσβευτική κατοικία. Και δεύτερον -είναι άσχετο, ίσως, εν πάση περιπτώσει το ρωτάω- εάν η ομιλία που έχει προγραμματίσει ο Επίτροπος Χρήστος Παπουτσής την Παρασκευή εντάσσεται στο πλαίσιο του σχεδιασμού του κυβερνώντος κόμματος για την εκστρατεία ενόψει των Ευρωεκλογών.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ενόψει του Συνεδρίου έχουν κάνει εκδηλώσεις, όπου έχουν μιλήσει σε μεγάλα ακροατήρια. Σήμερα έχει οργανώσει σχετική εκδήλωση ο συνάδελφος κ. Παπαντωνίου. Την Παρασκευή, ο συνάδελφος κ. Παπουτσής οργανώνει μία ανάλογη εκδήλωση και πιστεύω ότι μέχρι το Συνέδριο και άλλοι συνάδελφοι και στελέχη θα οργανώσουν σχετικές εκδηλώσεις.

Οσον αφορά το πρώτο θέμα -έθεσε ένα σχετικό ερώτημα και η κα Πετούρη πριν- σας είπα ότι υπάρχει επικοινωνία και συνεννόηση με την κυβέρνηση της Κένυας. Πράγματι, υπάρχει από την πλευρά της Κένυας μία πρόταση να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι συνεννοήσεις που γίνονται θα ολοκληρωθούν, χωρίς να μακρύνει πολύ η ολοκλήρωση αυτής της επιχείρησης, αλλά με εγγυήσεις για ασφαλές αποτέλεσμα αυτής της επιχείρησης. Πρέπει, λοιπόν, αυτό να διασφαλιστεί και στην κατεύθυνση αυτή κινούμαστε.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Πότε να ολοκληρωθεί λέει η Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι για το οποίο, θα μου επιτρέψετε αυτή την ώρα, να μη μιλήσουμε με λεπτομέρειες. Αν αυτό γίνει μέσα σε ώρες ή ημέρες, έχει μικρότερη σημασία. Αυτό το οποίο έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι να είναι καλό το αποτέλεσμα, να είναι ασφαλής η μεταφορά τους.

ΚΙΑΟΣ: Μία διευκρίνιση: Επειδή ο κ. Καλιντερίδης είναι αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού, εάν ο κ. Τσοχατζόπουλος ζήτησε εξηγήσεις ή έθεσε το θέμα στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, εννοώ αυτό που ανέκυψε με τη χθεσινή δήλωση του κ. Γιαννόπουλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, αυτό δεν αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης.

ΚΙΑΟΣ: Γνωρίζετε αν έχει ζητήσει απευθείας από τον κ. Γιαννόπουλο κάποια εξήγηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω αν έχουν επικοινωνήσει οι δύο συνάδελφοι.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Κύριε Υπουργέ, θα συνοδεύσει κάποιος υπουργός τον Πρωθυπουργό στο ταξίδι του στη Βόννη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οπως στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής που έγινε στο Πέρτσαχ της Αυστρίας, έτσι και τώρα από το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι παρών ο Γενικός Γραμματέας Κοινοτικών Υποθέσεων κ. Περράκης. Δεν συμμετέχουν σε παρόμοιες συνεδριάσεις οι Υπουργοί Εξωτερικών, όπως καλά γνωρίζετε κι εσείς.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Επρόκειτο αύριο να επισκεφθεί την Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ. Πληροφορηθήκαμε ότι αυτή η επίσκεψη ματαιώθηκε. Ηθελα να σας ρωτήσω αν ματαιώθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης ή με πρωτοβουλία του Ισραήλ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ ανέβαλε την επίσκεψή του για σοβαρό οικογενειακό λόγο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 24 February 1999 - 17:40:57 UTC