Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Οπως γνωρίζετε ο Πρωθυπουργός ολοκληρώνει σήμερα την περιοδεία του σε πόλεις της Β. Ελλάδας. Μετά το μεσημέρι θα παρακαθίσει σε γεύμα με τους βουλευτές και παράγοντες της Θεσσαλονίκης και νωρίς το απόγευμα θα επιστρέψει στην Αθήνα.

Για το πρόγραμμά του θα σας ενημερώσω, ίσως, αύριο.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΠΑΡΙΣ: Χθες έβγαλε κάποια δήλωση το PKK όπου μεταξύ των άλλων λέει ότι η Ελλάδα πρέπει να αφήσει την ασάφεια, όσον αφορά τη χορήγηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν. Θα ήθελα να ρωτήσω, αν έχει υποβληθεί κάποιο αίτημα για χορήγηση πολιτικού ασύλου και αν υπάρχει κάποια τέτοια σκέψη στην κυβέρνηση για αλλαγή πλεύσεως όσον αφορά την έλευση του Οτσαλάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει υποβληθεί αίτηση για χορήγηση ασύλου στον κ. Οτσαλάν. Δεν επιθυμούμε να γίνει κάτι τέτοιο, γιατί πιστεύουμε ότι η εξέλιξη αυτή δεν συμβάλλει θετικά στον αγώνα του ίδιου του κουρδικού λαού. Η θέση μας είναι απολύτως σαφής. Εχουμε αναλάβει στο παρελθόν πρωτοβουλίες. Αναλαμβάνουμε και τώρα πρωτοβουλίες και στο μέλλον, εφόσον χρειαστεί, θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναδείξουμε το θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων στην Τουρκία. Και αυτή την ώρα γίνονται διπλωματικές ενέργειες, προκειμένου να δοθεί επιτέλους λύση σε αυτό το πρόβλημα. Κατά τα άλλα, παραμένουμε στη θέση που με σαφήνεια εδώ και καιρό έχουμε διατυπώσει, ότι δεν θεωρούμε χρήσιμη και σκόπιμη την παρουσία του ηγέτη των Κούρδων στην Ελλάδα.

Με την ευκαιρία της ερώτησής σας πρέπει να αποδοκιμάσω το τμήμα εκείνο της δήλωσης που μέσω υπονοούμενων αναφέρεται στην πορεία της ιστορίας της χώρας μας. Θα πρέπει όσοι μιλούν και πράττουν, να έχουν συναίσθηση γι` αυτά που λένε και γι` αυτά που κάνουν. Χρειάζεται να δείξουμε όλοι μεγάλη υπευθυνότητα. Και επιτέλους, δεν είναι θέμα επί του οποίου κάποιοι εμπλεκόμενοι θα αναλάβουν πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας να ωφεληθούν οι ίδιοι, να δημιουργήσουν οι ίδιοι για τον εαυτό τους ένα "προοδευτικό" ή "αριστερό" προφίλ.

Αυτά τα θέματα τα χειρίζεται η ελληνική κυβέρνηση με μεγάλη εθνική ευαισθησία. Η κυβέρνηση είναι κοντά στον αγώνα των Κούρδων για να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά τους. Από κει πέρα, βεβαίως, θα πρέπει να υπάρχει μια αντιδιαστολή ανάμεσα στην ευθύνη η οποία πρέπει να διακρίνει αυτή τη συμβολή μας στο να βοηθήσουμε τον κουρδικό λαό και την ανευθυνότητα όλων εκείνων οι οποίοι θέλουν να εκτρέψουν αυτόν τον αγώνα και ως εκ τούτου να τον περιορίσουν ως ένα σημείο τριβής στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

ΠΑΡΙΣ: Οταν λέτε "δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο", εννοείτε ότι δεν επιθυμούμε να χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο ή δεν θα χορηγήσουμε πολιτικό άσυλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι δεν επιθυμούμε αυτή την εξέλιξη. Εφόσον υποβληθεί μια τέτοια αίτηση, απάντησα ήδη -αφού γνωρίζετε την πολιτική θέση μας- ποια θα είναι η τύχη αυτής της αίτησης.

ΠΑΡΙΣ: Είπατε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη κάποιες διπλωματικές προσπάθειες. Μπορείτε να γίνετε πιο σαφής; Μετέχει και η Ελλάδα σε αυτές τις προσπάθειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Γίνονται διπλωματικές ενέργειες για τις οποίες δεν θα ήθελα αυτή την ώρα να μιλήσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Η Ελλάδα συμμετέχει σε αυτές τις διαδικασίες μαζί με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αναζήτηση μιας οριστικής λύσης για το συγκεκριμένο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρεστε στην τύχη του Οτσαλάν ή στο Κουρδικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρομαι στο νέο θέμα που αφορά τη διασφάλιση της ζωής του Κούρδου ηγέτη και βεβαίως, την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος, του οποίου η λύση αυτομάτως θα αποτελέσει και λύση όλων των παρεπόμενων προβλημάτων που δημιουργούνται λόγω του ότι υπάρχει το κουρδικό πρόβλημα.

ΚΙΑΟΣ: Με την ευκαιρία θα ήθελα να σας ρωτήσω πού βρίσκεται η εξέλιξη της επιχείρησης που έγινε το πρωί με τη μεταφορά των Κούρδων που βρίσκονταν στην πλατεία Κουμουνδούρου;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων πληροφορούμαι, ολοκληρώθηκε η συνεργασία των δημάρχων της περιοχής με τον αρμόδιο Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας κ. Κοτσώνη. Το πνεύμα, από τις πληροφορίες που έχω, που πρόκειται να μεταφέρουν οι δήμαρχοι στους κατοίκους της περιοχής είναι ένα πνεύμα κατανόησης για τους χειμαζόμενους Κούρδους και μία προσπάθεια να πειστούν οι κάτοικοι ότι πρέπει να φιλοξενηθούν σε εκείνο το κτίσμα προσωρινά, για μικρό χρονικό διάστημα, οι Κούρδοι που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Κουμουνδούρου. Αυτό είναι κάτι που πιστεύω ότι ανταποκρίνεται στα αισθήματα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης των κατοίκων της περιοχής. Αργήσαμε, ίσως, να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Πιστεύω, όμως, ότι είναι υποκρισία, σε θεωρητικό επίπεδο να μιλούμε για κάποιες αξίες και την κρίσιμη ώρα που πρέπει να πραγματώσουμε τις αξίες αυτές, να έχουμε μία στάση η οποία απέχει πολύ από την πραγμάτωσή τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν η καλύτερη δυνατή. Η κυβέρνηση πιστεύει πως η λύση που δίνει στο πρόβλημα -προσωρινή λύση επαναλαμβάνω- είναι ο επιβεβλημένος χειρισμός να εγκατασταθούν σε αυτά τα κτίρια οι Κούρδοι μετανάστες και σε αρμονικές συνθήκες με τους κατοίκους της περιοχής, σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, να ζήσουν χωρίς να έχουν οι ίδιοι προβλήματα και χωρίς να δημιουργούν σε άλλους προβλήματα.

ΚΙΑΟΣ: Τι απαντάτε στον κ. Χαραλαμπίδη ο οποίος μιλάει στη δήλωσή του για "κυβερνώσα ομάδα" και κατηγορεί για εθνική ντροπή και τέτοια πράγματα; Είναι στέλεχος του κόμματός σας, γι` αυτό ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τα στελέχη των κομμάτων είναι στα κόμματα, επειδή έχουν διάθεση να προσφέρουν, λέγοντας μεταξύ των άλλων τις απόψεις τους. Αν κάποιος είναι σε ένα κόμμα και δεν έχει το δικαίωμα να εκφράζει την άποψή του, είναι σαν να ακυρώνει την παρουσία του στις γραμμές ενός κόμματος. Από την άλλη, επί του συγκεκριμένου ζητήματος, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής, είναι συγκεκριμένη, δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων και πιστεύουμε ότι είναι η πιο υπεύθυνη και εθνικά συμφέρουσα θέση που μπορεί να χαράξει μια ελληνική κυβέρνηση. Ολες οι άλλες κριτικές επισημάνσεις είναι άδικες, γιατί αν και στα λόγια λένε ότι επιδιώκουν να βοηθήσουν τον κουρδικό λαό, εγκλωβίζουν το όραμά του και τον αγώνα του σε μικροδιευθετήσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στα πραγματικά συμφέροντα των ίδιων των Κούρδων. Και βεβαίως και στα συμφέροντα της Ελλάδας.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Υπουργέ, η κυβέρνηση οδηγήθηκε σε αυτή τη λύση της μετεγκατάστασης -προσωρινώς, όπως είπατε- των Κούρδων οικονομικών προσφύγων. Ηθελα να ρωτήσω αν είστε ευχαριστημένος από τον τρόπο με τον οποίο έγινε αυτή η μετεγκατάσταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα υπάρχει περιθώριο να κάνεις κάτι με ακόμη καλύτερο τρόπο από αυτόν με τον οποίο το έπραξες. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη σε τέτοιου είδους κριτικές επί της διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Η κυβέρνηση περιμένει, αν όχι τον επαινετικό λόγο, τουλάχιστον το λόγο της συμπαράστασης και της κατανόησης στην προσπάθεια που έκανε, για να λύσει ένα πρόβλημα το οποίο ενόχλησε πολλούς για πολύ καιρό, αλλά ουδείς το άγγιξε. Τώρα που η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει και δίνει μία διέξοδο, αυτή η πρωτοβουλία της αντιμετωπίζεται με αρνητικό τρόπο. Ενώ αυτό δεν πρέπει να γίνεται. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να κρίνεται μονίμως αρνητικά από κεκτημένη ταχύτητα και μόνο.

ΜΙΧΑΗΛ: Εχουμε καταγγελίες τόσο των Δημάρχων της περιοχής, ανεξάρτητα από τη στάση που κρατούν στην πράξη και εσείς θίξατε εμμέσως προηγουμένως, έχουμε κρατικό λειτουργό, τον Πρόεδρο του Νοσοκομείου εκεί, που δηλώνουν παντελή άγνοια για όλη αυτή την ιστορία και βρέθηκαν ξαφνικά μπροστά σε ένα γεγονός, στις 5 τα ξημερώματα. Γιατί δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, να γίνει μια συνεννόηση μαζί τους από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και όλα αυτά να γίνουν ομαλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι Κούρδοι, οι οποίοι είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Κουμουνδούρου, αντιμετώπιζαν προβλήματα και δημιουργούσαν προβλήματα. Τους Κούρδους δεν τους απασχολούσε αν ήταν κάποιοι ενημερωμένοι ή όχι. Τους απασχολούσε, επιτέλους, κάποιος να ασχοληθεί με το θέμα τους και να το αντιμετωπίσει. Εγώ δέχομαι ότι υπάρχει ένα μικρό έλλειμμα ενημέρωσης. Δεν πρέπει, όμως, αυτό το μικρό έλλειμμα ενημέρωσης, να γίνει το κύριο σημείο, για το ζήτημα το οποίο συζητούμε, αυτή την ώρα και να περιστραφεί η συζήτηση γύρω από αυτό το σημείο. Θα πρέπει να πούμε πως είναι μια θετική εξέλιξη, η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης.

ΜΙΧΑΗΛ: Η κυβέρνηση καταλογίζει ευθύνες στη Δημοτική Αρχή της Αθήνας γιατί μέχρι σήμερα τα ξημερώματα στασιμότητα του προβλήματος, η οποία την ανάγκασε κάποια στιγμή να κάνει αυτό που έκανε σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν αναλήφθηκε κάποια πρωτοβουλία από τη Δημοτική Αρχή της Αθήνας. Η κυβέρνηση, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα αυτό και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Από κει και πέρα, ο καθένας κρίνεται από αυτά τα οποία κάνει ή δεν κάνει.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Πρωτύτερα μιλήσατε μόνο για οικονομικούς πρόσφυγες. Η κυβέρνηση είναι σίγουρη ότι είναι μόνο οικονομικοί πρόσφυγες στην πλατεία Κουμουνδούρου; Επίσης, είπατε ότι η λύση αυτή είναι προσωρινή. Ξέρετε από τώρα πού θα πάνε για τελικό προορισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, οι πολιτικοί πρόσφυγες προωθούνται στο Λαύριο. Δεν υπάρχουν πολιτικοί πρόσφυγες, οι οποίοι περιφέρονται στους δρόμους της Αθήνας. Οικονομικοί πρόσφυγες είναι αυτοί, οι οποίοι βρίσκονται στην Αθήνα και προσπαθούν, επειδή είναι οικονομικοί πρόσφυγες, να εξασφαλίσουν έναν τρόπο ζωής, ένα πιάτο φαγητό κάθε μέρα και κάποιες αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, πράγμα το οποίο κάνουν όλοι οι οικονομικοί πρόσφυγες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό δεν επιτεύχθηκε από την ομάδα των Κούρδων που είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Κουμουνδούρου και γι` αυτό ακριβώς, η κυβέρνηση έκρινε σκόπιμο να παρέμβει και να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία. Δεν έχει αποφασιστεί ο τελικός χώρος προορισμού αυτής της ομάδας των Κούρδων. Απλώς, προετοιμάστηκαν αυτά τα κτίρια, προκειμένου να είναι ανεκτή η διαβίωση στους χώρους τους και εκεί εγκαταστάθηκαν τώρα οι Κούρδοι που μέχρι πρότινος είχαν κατασκηνώσει στην πλατεία Κουμουνδούρου.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ: Επανέρχομαι στο θέμα του Οτσαλάν. Η αρνητική σας θέση αφορά και την περίπτωση που θα προκρινόταν τελικά ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι η μοναδική χώρα που θα του έδινε άσυλο; Γιατί όπως ξέρετε το θέμα αυτό έχει τεθεί και από πολιτικούς και από εφημερίδες στην αρθρογραφία τους.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι μια υπόθεση εργασίας. Και μια υπόθεση εργασίας μπορεί να κάνει κάποιος για οποιοδήποτε χώρο και για οποιαδήποτε χώρα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να βρεθεί λύση σε αυτό το πρόβλημα. Η λύση θα βρεθεί με διπλωματικά και πολιτικά μέσα. Γίνονται συνεννοήσεις σε αυτό το επίπεδο. Ελπίζουμε να τελεσφορήσουν το συντομότερο δυνατόν, ώστε ο Κούρδος ηγέτης να είναι ασφαλής. Εχει μικρότερη σημασία ποια θα είναι η χώρα, ποιος θα είναι ο χώρος και ο τόπος. Σημασία έχει η διεθνής κοινότητα να δει κατάματα μια πραγματικότητα, ένα πρόβλημα που υπάρχει. Εμείς πιστεύουμε, λόγω των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία, της οποίας πρόβλημα είναι το Κουρδικό, ότι δεν είναι η καλύτερη λύση αυτή την οποία θα επιδιώξει, ίσως, το ΡΚΚ, αναζητώντας άσυλο για τον κ. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Γιατί, ακριβώς, θα τοποθετήσει αυτό το θέμα στο ήδη φορτισμένο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και έτσι θα το περιορίσει και θα το συρρικνώσει, από ένα διεθνές πρόβλημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενός λαού, σε ένα ακόμη σημείο μιας ελληνοτουρκικής ατζέντας. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι οι χειρισμοί που κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι ώριμοι και υπεύθυνο. Αναγνωρίζουμε ότι δεν μας πρέπει ο ρόλος του αδιάφορου και του παρατηρητή, γι` αυτό ακριβώς συμμετέχουμε ενεργά σε αυτές τις διεργασίες και θα συμβάλουμε, ώστε να επιτευχθεί, επιτέλους, λύση. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Η δημιουργία των εντυπώσεων, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι γι` αυτή την κυβέρνηση δεν αποτελεί κίνητρο για τη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής της. Τη δημιουργία των εντυπώσεων την αφήνουμε σε άλλους να την επιδιώκουν. Δεν μας αφορά.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σχετικά με τη μεταφορά των οικονομικών προσφύγων, θέλω να σας ρωτήσω, τι μεσολάβησε και αυτό έγινε τόσο ακαριαία σήμερα χαράματα και μάλιστα σε ένα νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων και από ότι κατάλαβα στο τμήμα των λεπρών, των χανσενικών, γιατί κάτι τέτοιο άκουσα; Τι μεσολάβησε ξαφνικά; Φοβάστε κάποιο χτύπημα, κάτι; Κάποια επιρροή; Τι συμβαίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Απλώς, δείξαμε ευαισθησία, όπως άλλωστε ήταν επιβεβλημένο, για όλους εκείνους οι οποίοι έκαναν την πλατεία Κουμουνδούρου έναν τόπο, ο οποίος απαξίωνε τον πολιτισμό μας, τη χώρα μας. Αρκετές ημέρες χρειάστηκαν για να προετοιμαστούν τα συγκροτήματα όπου θα εγκατασταθούν οι Κούρδοι. Με τη θέλησή τους και μετά από συνεννοήσεις μαζί τους, γίνεται αυτή η μετακίνηση. Δεν είναι αντίθετοι σε αυτή τη μετακίνηση και δεν έχει καμία σχέση ο χώρος όπου πρόκειται να εγκατασταθούν με αυτά στα οποία αναφέρεστε. Δεν έχει καμία σχέση, δοθέντος ότι στην Ελλάδα, εδώ και αρκετά χρόνια, δεν υπάρχουν πλέον λεπροί. Είναι παλαιά κτίρια, πολύ παλαιά, τα οποία, βεβαίως, δεν είναι από άποψη ξενοδοχειακής υποδομής τα πιο ιδανικά. Με την προετοιμασία, όμως, που έγινε και τις τεχνικές διορθώσεις και ανακαινίσεις, εξασφαλίζουν ανεκτές, αξιοπρεπείς συνθήκες για τους Κούρδους που ήταν στην πλατεία Κουμουνδούρου.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πάντως είναι στο νοσοκομείο Λοιμωδών;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σε εκείνο το χώρο. Αυτό το νοσοκομείο, δεν έχει αυτό τον τίτλο, τώρα. Είναι γενικό νοσοκομείο και δεν είναι νοσοκομείο λοιμωδών νόσων, γιατί εδώ και πολλά χρόνια έχει εκλείψει αυτό το φαινόμενο. Ξέρετε ότι και σε άλλες περιοχές υπάρχουν συγκροτήματα κτιριακά που χρησιμοποιήθηκαν για το συγκεκριμένο σκοπό, πριν από δεκαετίες. Τώρα χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς. Δεν θα πρέπει το φορτίο του ονόματος να το κουβαλούν εσαεί, ενοχοποιούμενα τα κτίρια αυτά. Εχουν γίνει όλες οι βελτιώσεις, όλες οι αλλαγές που χρειάζονται, προκειμένου να δεχθούν και να φιλοξενήσουν αξιοπρεπέστατα τους Κούρδους μετανάστες.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, τυχόν έλευση του Οτσαλάν εδώ, δεν είναι θετική για την Ελλάδα. Αυτή είναι η θέση της Ελλάδας. Γιατί, αν το πάμε ότι δεν είναι θετικό για τον ίδιο, είναι σαν η ελληνική κυβέρνηση να γνωρίζει καλύτερα από τον ίδιο τι είναι θετικό γι` αυτόν. Μήπως θέλετε να είστε λίγο πιο αναλυτικός σ` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω πει ότι η ελληνική κυβέρνηση μιλάει εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης, δεν μιλάει εξ ονόματος του κ. Οτσαλάν. Οπως ο κ. Οτσαλάν μιλάει, πρέπει να μιλάει, εξ ονόματος του και εξ ονόματος του ΡΚΚ. Δεν μιλάει εξ ονόματος της ελληνικής κυβέρνησης και της Ελλάδας. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, έχει διατυπώσει μία θέση. Η θέση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να θεωρεί ότι μια άλλη θέση, σαν αυτή που έχει εκφράσει η ελληνική κυβέρνηση, δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Ελλάδας ή είναι μια θέση, η οποία, με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, δεν βοηθάει τον αγώνα των Κούρδων. Αυτή είναι η ανάλυση που κάνει η ελληνική κυβέρνηση. Πιστεύω ότι δεν βοηθάει στον αγώνα των Κούρδων αυτή η εξέλιξη. Είναι η ανάλυση που κάνουμε εμείς και διατυπώνουμε με κάθε ευθύνη αυτή τη θέση. Αρα, λοιπόν, συντρέχουν και οι δύο σημαντικοί παράγοντες. Και το συμφέρον των Κούρδων και του αγώνα τους και το συμφέρον της Ελλάδας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αποδοκιμάσατε σημεία της ανακοίνωσης του ΡΚΚ, αλλά θα ήθελα αυτό καθ` αυτό το σχόλιό σας για την ανακοίνωση του ΡΚΚ στην Αθήνα, δεδομένου ότι έχετε πει στο παρελθόν ότι δεν λειτουργεί το ΡΚΚ στην Αθήνα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω από που έχει έρθει αυτή η ανακοίνωση. Οτι διακινήθηκε αυτή η ανακοίνωση και είδε το φως της δημοσιότητας στην Αθήνα, είναι γεγονός. Δεν υπάρχει περιορισμός στον Τύπο στην Ελλάδα ή τη δημοσίευση διαφόρων απόψεων. Σημασία έχει ότι δεν υπάρχει κέντρο οργάνωσης ή κόμματος εδώ στην Ελλάδα, το οποίο θα συνεδριάζει και θα έχει τέτοιες λειτουργίες, οι οποίες θα οδηγούν στην έκδοση συγκεκριμένων αποφάσεων. Μπορεί να έρθουν κείμενα από κάθε γωνιά του πλανήτη και να διακινηθούν στην Ελλάδα.

ΚΙΡΜΠΑΚΗΣ: Αναφέρατε ότι δεν υποβλήθηκε αίτημα από τον κ. Οτσαλάν, αλλά το ΑΠΕ, ανέφερε, βασιζόμενο σε πηγές, ότι υπάρχει πιθανότητα αυτό το αίτημα να υποβληθεί σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Μέχρι αυτή την ώρα που συζητούμε, δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο. Από κει και πέρα, δεν γνωρίζω τι θα ακολουθήσει. Αλλά, για να είναι σαφής η θέση της Κυβέρνησης, διατύπωσα και πάλι αυτό το πλαίσιο της πολιτικής μας, λέγοντας πως μια τέτοια εξέλιξη δεν είναι επιθυμητή από τη δική μας πλευρά.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πέραν από τις διπλωματικές απαντήσεις που δίνετε, η κυβέρνηση και το κράτος, η συντεταγμένη πολιτεία ξέρει πόσοι Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες βρίσκονται στο Λαύριο και ποια είναι η διακίνησή τους και πώς γίνεται αυτή; Δηλαδή ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για το πόσοι πολιτικοί πρόσφυγες υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο Λαύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες γνωρίζουν με κάθε λεπτομέρεια τι γίνεται όσον αφορά τη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα, είτε αυτοί είναι πολιτικοί πρόσφυγες, είτε είναι οικονομικοί πρόσφυγες.

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ υπάρχουν πληροφορίες ότι στο Λαύριο τη μια μέρα είναι 300, την άλλη 500, το βράδυ φεύγουν, έρχονται και είναι ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Εσείς πώς το ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει υπηρεσία του κράτους η οποία ασχολείται με όλα αυτά τα θέματα. Παρακαλώ, να μην μπούμε σε λεπτομέρειες, αλλά πρέπει να σας διαβεβαιώσω ότι ο τρόπος με τον οποίον παραμένουν και διαβιούν οι πολιτικοί πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι σε γνώση των κρατικών αρχών.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Παρά το γεγονός ότι η υπόθεση Οτσαλάν έχει απασχολήσει έντονα τη διεθνή κοινότητα το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τις μετακινήσεις του, δεν βλέπουμε να υπάρχει ενιαία στάση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Δεν έχει σχέση μόνο με την Ελλάδα, αλλά σαν Ε. Ε. θα έχει μια ενιαία θέση σε σχέση με το πρόβλημα. Ηθελα να ρωτήσω αυτό: αν αυτό προβληματίζει τη κυβέρνησή σας να καλείται η κάθε χώρα-μέλος να αντιμετωπίσει διαφορετικά το πρόβλημα.

ΡΕΠΠΑΣ: Για να ξεπεράσουμε αυτή την υστέρηση σε σχέση με το δέον γενέσθαι, γίνονται αυτές οι διεργασίες, προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινή στάση στην αντιμετώπιση του θέματος. Και ελπίζουμε αυτό να γίνει δυνατό.

ΠΑΡΙΣ: Το ΚΥΣΕΑ την προηγούμενη εβδομάδα δεν έβγαλε απόφαση για τον τύπο των αεροπλάνων που θα πάρουμε. Εγινε γνωστό από το ρεπορτάζ ότι το θέμα είναι οικονομικό. Θα ήθελα να ρωτήσω για τον προσανατολισμό της κυβέρνησης. Ο Πρωθυπουργός είπε στον κ. Παπαντωνίου να βρούμε τα χρήματα τα οποία χρειάζονται και να ικανοποιηθεί η πρόταση του Γενικού Επιτελείου ή να φτάσουμε σε μια φθηνότερη λύση με λιγότερα αεροπλάνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ αποφασίστηκε, μεταξύ των άλλων, οι επικεφαλής των υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του θέματος που παραμένει ακόμη σε εκκρεμότητα. Η αναζήτηση αυτής της λύσης θα γίνει στο πλαίσιο των δαπανών που έχουμε αποφασίσει για το εξοπλιστικό πρόγραμμα -μιλούμε για 4 τρισεκατομμύρια δραχμές- και στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που αφορούν και εξοπλισμούς. Αυτές οι συνεννοήσεις θα γίνουν την ερχόμενη περίοδο. Εφόσον ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτής της συνεργασίας, το θέμα θα έρθει και πάλι στο κυβερνητικό όργανο, προκειμένου να ληφθούν οι τελευταίες αποφάσεις.

ΠΑΡΙΣ: Μπορείτε να μας δώσετε κάποιο χρονικό ορίζοντα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν μπορώ να σας δώσω χρονικό ορίζοντα γιατί η συνεργασία αυτή αρχίζει τώρα και δεν μπορώ να γνωρίζω ποια θα είναι η εξέλιξή της, ο ρυθμός με τον οποίο θα προχωρήσει.

ΠΑΡΙΣ: Το θέμα συζητιέται εδώ και δύο χρόνια. Δεν υπάρχει κάποιο χρονικό όριο γιατί απ' ότι καταλαβαίνω και η ίδια η κυβέρνηση θέλει να τελειώσει το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Συζητήσαμε, πράγματι, αρκετό καιρό και καταλήξαμε σ' ένα ύψος πιστώσεων που έχουν εγκριθεί για το εξοπλιστικό πρόγραμμα. Επειδή, προέκυψε ένα θέμα υπέρβασης αυτού του ορίου, χρειάζεται να γίνει ο νέος κύκλος συνεννοήσεων για την αναζήτηση λύσεων. Υπάρχουν πολλά εναλλακτικά σενάρια. Η λύση μπορεί να εξευρεθεί μέσα από διάφορους δρόμους. Θα επιλεγεί ο καλύτερος.

ΚΟΥΡΟΥΝΙΣ: Πολιτικοί πρόσφυγες υπάρχουν και σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή μόνο στο Λαύριο; Και επειδή είπατε ότι ήταν προσωρινά. Υπάρχει χρονοδιάγραμμα. Μέχρι πότε θα μείνουν εκεί. Ενα μήνα, πέντε μήνες, ένα χρόνο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό. Πάντως, είναι θέμα λίγων μηνών. Οι πολιτικοί πρόσφυγες είναι στο Λαύριο.

ΜΙΧΑΗΛ: Και το Σάββατο και την Κυριακή ακούσαμε τον Πρωθυπουργό από τις Σέρρες και το Κιλκίς να κατηγορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι υποκινούν όλες τις αντιδράσεις των γιατρών, των αγροτών και γενικότερα όσων διαμαρτύρονται στην κυβερνητική πολιτική. Κατά τη γνώμη σας, αυτός δεν είναι ο ρόλος τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο ρόλος τους είναι να ασκούν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση προβάλλοντας τις δικές τους θέσεις. Και βεβαίως, να συμπαραστέκονται στα αιτήματα διαφόρων κοινωνικών ομάδων, με τέτοιο τρόπο, ο οποίος όμως, είναι σύμφωνος με τις αρχές και τους κανόνες της Δημοκρατίας και με το Νόμο. Δεν υπάρχει διεκδίκηση αιτήματος με διαδικασίες οι οποίες είναι παράνομες ή αντιδημοκρατικές. Και όταν υπάρχει δεν μπορεί να τυγχάνει της έγκρισης από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα. Ο Πρωθυπουργός, πρωτίστως, αναφέρθηκε στο κυβερνητικό έργο και μίλησε με συγκεκριμένα στοιχεία, με αριθμούς και με επιχειρήματα. Αντιθέτως με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος περιφερόμενος ανά την Ελλάδα, μεταφέρει τις κοινότυπες λέξεις που χρησιμοποιεί. Επαναλαμβάνει αυτή τη σκηνική παράσταση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής συνταγής που έχει επιλέξει, χωρίς να προσφέρει τίποτα το συγκεκριμένο στην κοινή γνώμη. Δεν μας ενημερώνει για τις απόψεις του κόμματός του επί των διαφόρων θεμάτων που απασχολούν τη χώρα. Κατηγορεί και καταγγέλλει την κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας το ίδιο μοτίβο λέξεων και κινήσεων. Αυτά πιστεύω δείχνουν ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων η Ν. Δ. Εκτός αν έχει πρόγραμμα η Ν. Δ., αλλά, μονίμως το ξεχνά στην Αθήνα ο κ. Καραμανλής, όταν πηγαίνει στην επαρχία, αλλά δεν νομίζω να συμβαίνει αυτό. Πιστεύω ότι είναι πολύ μεγάλη η διαφορά όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι πολιτικοί ηγέτες επιλέγουν να εμφανίζονται στα μεγάλα ακροατήρια και να αναπτύσσουν τις θέσεις των κομμάτων. Και αυτό είναι κάτι το οποίο σας καλώ να το κρίνετε και εσείς.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μπορείτε να μας πληροφορήσετε αν έχουν αρχίσει ή θα αρχίσουν σήμερα ή αύριο στη Μόσχα οι συνομιλίες που είχαν ανακοινωθεί, μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ρωσσίας για τους S-300.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ότι θα επισκεφτεί τη Μόσχα αντιπροσωπεία. Γίνεται αυτό αυτή την εβδομάδα. Προφανώς, οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Πιστεύουμε ότι θα στεφτούν από επιτυχία οι συνεννοήσεις αυτές.

ΠΑΡΙΣ: Ακούμε και από το εξωτερικό και από εδώ, ότι κάποιες χιλιάδες στρατιωτών Αγγλων, Αμερικανών και στρατιωτικό υλικό θα προωθηθούν από τη Θεσσαλονίκη στη FYROM και από εκεί στο Κόσσοβο. Θα ήθελα να ρωτήσω, υπάρχει κάτι το οποίο έχει βγει από τις συναντήσεις των Αλβανών, των Κοσσοβάρων και των Σέρβων που να δικαιολογεί αυτή την κίνηση; Ξέρει η κυβέρνηση κάτι τέτοιο, εφόσον είναι και η άμεσα εμπλεκόμενη με την διευκόλυνση που θα κάνει στο ΝΑΤΟ. Υπάρχει αυτό το "πράσινο φως" για να γίνουν αυτές οι κινήσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Το "πράσινο φως" το έχει δώσει ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα στην Ευρώπη, ο γνωστός ΟΑΣΕ, με απόφαση που έχει λάβει. Από εκεί και πέρα στο πλαίσιο των κινήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα προσφέρει αυτή τη διευκόλυνση, χωρίς να συμμετέχουμε εμείς με δικά μας στρατεύματα. Εχουμε δηλώσει ότι θα λάβουμε μέρος στις επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν στόχο τον απεγκλωβισμό, από τη συγκεκριμένη περιοχή, πολιτών που θέλουν να την εγκαταλείψουν. Και βεβαίως, θα είμαστε παρόντες εκεί, εφόσον όλες οι πλευρές επιθυμούν την παρουσία μας. Από κει και πέρα, οι διπλωματικές συζητήσεις οι οποίες γίνονται στη Γαλλία, ελπίζουμε να ολοκληρωθούν, γιατί δεν μπορεί να μακρύνει αυτός ο διάλογος επί πολύ, δοθέντος ότι υπάρχει κρίση. Υπάρχει μια εστία η οποία είναι ενεργή. Πιστεύουμε ότι όλες οι πλευρές θα δείξουν κατανόηση και το συντομότερο δυνατό η συζήτηση αυτή θα ολοκληρωθεί με συγκεκριμένη συμφωνία, η οποία θα επαναφέρει την ηρεμία στην ταραγμένη αυτή περιοχή.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι ενημερωμένη η κυβέρνηση για την πορεία αυτών των συνομιλιών;

ΡΕΠΠΑΣ: Βεβαίως είναι ενημερωμένη. Γνωρίζετε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κ. Παπανδρέου συμμετείχε σε διάσκεψη που συγκάλεσε ο προεδρεύων υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Φίσερ. Η Ελλάδα, ασφαλώς, παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις, δοθέντος ότι είναι από τις πρώτες χώρες που έχει διατυπώσει ένα αναλυτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 15 February 1999 - 15:04:46 UTC