Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και οριστικοποίησε κατ` αρχήν την απόφαση, που λάβαμε σε προηγούμενη συνεδρίαση, η Ελλάδα να συμμετάσχει στην κοινοπραξία παραγωγής του μαχητικού αεροσκάφους "eurofighter". Δόθηκε εντολή στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας να ξεκινήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις με τους φορείς των χωρών, που έχουν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, προκειμένου και εμείς, με ισότιμη συμμετοχή, να είμαστε παρόντες και να προμηθευτούμε, σε λίγα χρόνια, μετά το 2005, αυτό το μαχητικό αεροσκάφος.

Οσον αφορά την επιλογή του νέου μαχητικού αεροσκάφους για την άμεση ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας μας -που υπήρξε και το κύριο θέμα συζήτησης στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ- έγινε λεπτομερέστατη συζήτηση αξιολόγησης των στοιχείων όλων των προς αγορά τύπων αεροσκαφών. Εκτιμήθηκαν όλες οι παράμετροι για κάθε τύπο αεροσκάφους, σε σχέση και με το τελικό κόστος, που προκύπτει για καθένα από αυτά. Δεν ελήφθη τελικά απόφαση. Σε επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, αφού γίνει μια περαιτέρω επεξεργασία των αριθμητικών και τεχνικών στοιχείων, θα λάβουμε την οριστική απόφασή μας.

* Μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και με τη συμμετοχή αρμοδίων υπουργών έγινε ενημέρωση για τα θέματα της Γεωργίας και της Υγείας. Οσον αφορά τα αγροτικά ζητήματα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Φ. Πετσάλνικος -απόντος του υπουργού Γεωργίας Γ. Ανωμερίτη, ο οποίος συμμετείχε την ώρα εκείνη στη συζήτηση ερώτησης στη Βουλή- ενημέρωσε για τις δυνάμεις των ομάδων αγροτών που έχουν κινητοποιηθεί στη Θεσσαλία. Εκτιμούμε ότι, μετά την ανακοίνωση των μέτρων την προηγούμενη Τετάρτη, οι κινητοποιήσεις αυτές κλείνουν τον κύκλο τους. Η κρίση φαίνεται ότι εκτονώνεται.

* Οσον αφορά τα θέματα Υγείας, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το ΕΣΥ είναι δημιούργημα του ΠΑΣΟΚ και πως η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα προκειμένου να προασπίσει και διασφαλίσει το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Με αυτή την έννοια, θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και παράλληλα θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε τα τελευταία χρόνια με τη δημιουργία νέων νοσοκομείων, τον εξοπλισμό τους και την πρόσληψη επιστημονικού δυναμικού στα νοσοκομεία αυτά. Υπενθυμίζω ότι, όσον αφορά οικονομικά αιτήματα, τα οποία έχουν θέσει οι γιατροί, οι απαντήσεις που δίνονται από το Υπουργείο Υγείας συναντούν, κατ` αρχήν, μια θετική αντίδραση από την πλευρά των εκπροσώπων των γιατρών. Ηδη, χθες, ο υπουργός Υγείας είχε συζήτηση με την Ομοσπονδία των γιατρών (τη γνωστή ΟΕΝΓΕ) και την Ενωση νοσοκομειακών γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ). Σήμερα, θα έχει συζήτηση με την Ενωση των γιατρών των νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά, τη γνωστή ΕΙΝΑΠ. Από τις συζητήσεις που είχε χθες ο κ. Παπαδήμας με τις Ενώσεις των γιατρών, στις οποίες ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση, φαίνεται πως η ικανοποίηση που εξέφρασαν οι Ενώσεις αποτελεί και την απαρχή, για να πάμε σε ομαλοποίηση της κατάστασης και στο χώρο της Υγείας και ιδιαίτερα σε εκείνα τα νοσοκομεία που παρατηρούνται προβλήματα. Αλλωστε, τον προηγούμενο χρόνο, για αμοιβές γιατρών το κονδύλι που προβλεπόταν αυξήθηκε κατά 42 δις δραχμές. Πιστεύουμε ότι οι ρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει τώρα το Υπουργείο Υγείας ικανοποιούν απολύτως, και σε ορισμένες περιπτώσεις υπερκαλύπτουν, τις απαιτήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, για την κάλυψη των αμοιβών των γιατρών για τις εφημερίες τους.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΙΑΟΣ: Πόση ώρα κράτησε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Περίπου τρεις ώρες.

ΚΙΑΟΣ: Εισηγητής ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ δεν συμμετείχαν η κα Παπανδρέου, που απουσιάζει στο εξωτερικό και ο κ. Πάγκαλος, ο οποίος είναι ασθενής. Βασικός εισηγητής ήταν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος. Συμμετείχαν και ανέφεραν διάφορα στοιχεία ο κ. Σμπώκος, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων και ο Αρχηγός ΓΕΑ.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που είπατε, Τσοχατζόπουλος, Σμπώκος Α/ΓΕΕΘΑ και Α/ΓΕΑ είχαν την ίδια άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσοι έλαβαν το λόγο διατύπωσαν παραπλήσιες απόψεις. Βασικός εισηγητής ήταν ο κ. Τσοχατζόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος του ΚΥΣΕΑ. Οι απόψεις που εκφράζουν οι άλλοι είναι απόψεις τεχνικών, εμπειρογνωμόνων. Οι απόψεις αυτές, βεβαίως, είναι αυτές που έχουν οδηγήσει, λόγω της προεργασίας που έχει γίνει, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να διατυπώνει μια συγκεκριμένη εισήγηση. Και οι άλλοι υπουργοί που έλαβαν το λόγο διατύπωσαν απόψεις που ήταν παραπλήσιες με αυτές του κ. Τσοχατζόπουλου. Το θέμα είναι ότι, λόγω ακριβώς της μεγάλης δαπάνης που προβλέπεται για την αγορά των νέων μαχητικών αεροσκαφών, πρέπει να μελετήσουμε περαιτέρω κάποιες πλευρές του θέματος, προκειμένου η απόφαση που θα λάβουμε να είναι η πλέον συμφέρουσα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν ήταν ολοκληρωμένη η εισήγηση για έναν συγκεκριμένο τύπο μαχητικού αεροσκάφους; Και γιατί δεν ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εισηγήσεις ήταν ολοκληρωμένες. Σας είπα ότι έπρεπε να εξετάσουμε την αξιολόγηση των τεχνικών στοιχείων και την επιχειρησιακή ικανότητα κάθε τύπου, σε συνδυασμό με το τελικό κόστος που προκύπτει για την αγορά των αεροσκαφών. Αυτό ακριβώς θα μας απασχολήσει, όπως σας είπα, σε μια επόμενη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όταν θα λάβουμε την τελική απόφασή μας.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή όλα αυτά ήταν γνωστά προηγουμένως, πόσο στοιχίζει το καθένα, τι τεχνικές αρετές έχει, τι τεχνικά προβλήματα παρουσιάζει κ. λπ., γιατί δεν ήταν συγκεκριμένη η εισήγηση να πάρουν το Α', το Β', το Γ' κ. λ. π.

ΡΕΠΠΑΣ: Η εισήγηση ήταν απολύτως συγκεκριμένη, όπως συγκεκριμένες ήταν και οι τοποθετήσεις των άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ. Ποιό είναι, όμως, το θέμα; Εγιναν εναλλακτικές προτάσεις, εναλλακτικές προσεγγίσεις από τους συμμετέχοντες, γιατί πάντα την κάθε πρότασή τους τη συναρτούν με το κόστος. Αυτό είναι ακριβώς το θέμα, το οποίο οδήγησε στο να μη λάβουμε σήμερα απόφαση και να εξετάσουμε αυτή την πλευρά, προκειμένου σε επόμενη συνεδρίαση να καταλήξουμε στην οριστική απόφαση.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε, η αρχική πρόταση ή έστω η κατ` αρχήν πρόταση, όπως μας είπατε, για ποιο τύπο αεροσκάφους ήταν με τις εναλλακτικές προτάσεις των άλλων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι δυνατό να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες αυτής της συνεδρίασης και δεν πρόκειται να προβώ σε δημόσια ανακοίνωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ήταν παραπλήσιες οι εισηγήσεις. Δηλαδή, υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα για παραπλήσιες τοποθετήσεις των άλλων μελών του ΚΥΣΕΑ. Εισηγητής είναι ένας, δεν κάνουν όλοι εισηγήσεις. Ο ένας εισηγείται, οι άλλοι ομιλούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί χρειάστηκε εκτός από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να ζητηθεί και η γνώμη των άλλων τριών που μίλησαν; Γιατί μίλησαν Σμπώκος, Α/ΓΕΕΘΑ, Α/ΓΕΑ; Ο υπουργός δεν είχε κάνει προηγουμένως μαζί τους μια σύσκεψη για να υπάρχει μια κοινή εισήγηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι σε όλες τις συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ για αυτά τα θέματα συμμετέχουν και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και μιλούν για τις τεχνικές λεπτομέρειες. Επίσης, και ο κ. Σμπώκος, ο οποίος είναι εξουσιοδοτημένος συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου και χειρίζεται αυτό το θέμα, αναφέρθηκε στην οικονομική πτυχή αυτών των προγραμμάτων. Δεν είναι, δηλαδή, κάτι που έγινε σήμερα για πρώτη φορά. Σε όλες τις συνεδριάσεις που έχουν γίνει έως τώρα οι αναφερθέντες έχουν λάβει μέρος και έχουν λάβει και το λόγο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εν πάση περιπτώσει, κ. Υπουργέ, οικονομικό είναι το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι, ασφαλώς, και οικονομικό. Εχουμε πει, κατ` επανάληψη, ότι θέλουμε Ενοπλες Δυνάμεις που θα έχουν ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα. Η άμυνα της χώρας, μεταξύ των άλλων, στηρίζεται, κυρίως, στις ισχυρές Ενοπλες Δυνάμεις. Θέλουμε να διασφαλίσουμε το άριστο αμυντικό αποτέλεσμα, με τη συμφερότερη για την εθνική οικονομία δαπάνη. Πιστεύω ότι έχουμε χρέος να μελετήσουμε πολύ καλά αυτό το συνδυασμό, προκειμένου να οδηγηθούμε στην ορθότερη απόφαση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή ξεπερνάει την απόφαση που έχει πάρει το Υπουργικό Συμβούλιο για το εξοπλιστικό; Ξεπερνάει το οικονομικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα, θα πρέπει να τα συνεκτιμήσουμε και γι' αυτό κρίθηκε ότι χρειάζεται μια περαιτέρω μελέτη, πριν λάβουμε την τελική απόφασή μας.

ΚΙΑΟΣ: Είναι και πολιτικό δηλαδή το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πολιτικό θέμα δεν υπεισέρχεται σ' αυτές τις περιπτώσεις. Γιατί το εθνικό συμφέρον οδηγεί στο να πάρουμε μια απόφαση η οποία θα έχει στόχο την καλύτερη εθνική άμυνα. Καλύτερη εθνική άμυνα έχεις όταν διαθέτεις τον καλύτερο οπλισμό και έχεις κατορθώσει να εξασφαλίσεις τον οπλισμό αυτό με τις μικρότερες, κατά το δυνατόν, δαπάνες, προκειμένου να μην υπονομεύσεις την οικονομία σου. Αυτά πάνε μαζί.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Πότε θα συνεδριάσει ξανά το ΚΥΣΕΑ για να λάβει την οριστική απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αποφασίστηκε πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Επειδή είπατε "κυρίως αυτό το θέμα συζητήθηκε", συζητήθηκαν και κάποια άλλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, αυτό το θέμα συζητήθηκε: η αξιολόγηση του νέου μαχητικού αεροσκάφους.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Η απόφαση θα ληφθεί στο επόμενο ΚΥΣΕΑ ή σε επόμενο ΚΥΣΕΑ; Και δεύτερον, αυτό το ΚΥΣΕΑ θα γίνει πριν ή μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα είπα ότι δεν έχει αποφασισθεί πότε θα γίνει η επόμενη συνεδρίαση. Δεύτερον, είπα -και ήμουν σαφής γιατί το είπα δύο ή τρεις φορές- ότι η απόφαση θα ληφθεί σε επόμενο ΚΥΣΕΑ. Αν ληφθεί στο επόμενο, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω αυτή την ώρα, δοθέντος ότι δεν έχει συγκληθεί το επόμενο ΚΥΣΕΑ, άρα δεν έχει προσδιοριστεί και η ημερήσια διάταξή του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε -ρωτώ για το θέμα της υγείας- ότι ικανοποιεί, ότι εξέφρασαν ικανοποίηση οι Ενώσεις, οι ρυθμίσεις ικανοποιούν. Αφού ικανοποιούν γιατί δεν ανοίγουν τα νοσοκομεία; Γιατί δεν πάνε οι γιατροί, εφόσον ικανοποιήθηκαν; Δεν είναι σχήμα οξύμωρο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να ομιλούμε γενικώς για νοσοκομεία. Τα περισσότερα νοσοκομεία στη χώρα λειτουργούν. Υπάρχουν, βεβαίως, και οι λίγες εκείνες περιπτώσεις όπου έχουν εκδηλωθεί προβλήματα. Πιστεύουμε ότι οι συναντήσεις που είχε χθες ο υπουργός Υγείας με τους εκπρόσωπους των ιατρών την ΟΕΝΓΕ και την ΕΝΙΘ και η συνάντηση που θα έχει σήμερα με την ΕΙΝΑΠ, όπως είπα πριν και επαναλαμβάνω, θα αποτελέσουν την απαρχή προκειμένου να κλείσει αυτός ο κύκλος ταλαιπωρίας των ασθενών που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι "ικανοποιούν". Αφού "ικανοποιούν" δεν το καταλαβαίνουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ίδιοι με δηλώσεις που έκαναν εξέφρασαν αυτή την ικανοποίηση. Απλώς, πρέπει να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται στα όργανα των Ενώσεών τους. Θα εισηγηθούν θετικά στις συνελεύσεις τους και πιστεύουμε ότι οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν (παρά το ότι βεβαίως δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να προκαταλάβω μια τέτοια απόφαση) θα οδηγούν στη λήξη των κινητοποιήσεων στο χώρο της υγείας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ως υπουργός Τύπου, συμφωνείτε με αυτά που είπε χθες στη Βουλή ο κ. Φαρμάκης για τους δημοσιογράφους ότι συντείνουν και αυτοί με τα ρεπορτάζ -και ειδικά για τα κανάλια ανέφερε- σ` αυτή την εικόνα που παρουσιάζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι γνωστό ότι πολλές φορές ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται ένα θέμα, οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένων συμπερασμάτων. Αυτό πάντα γινόταν, γίνεται τώρα και πάντα θα γίνεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, άφησε αιχμές, κύριε Υπουργέ, ότι λειτουργούν έτσι οι δημοσιογράφοι για να στέλνουν τον κόσμο στα ιδιωτικά νοσοκομεία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δημοσιογράφοι, ιδίως οι εργαζόμενοι στα ηλεκτρονικά ΜΜΕ, μεταξύ των άλλων, γνωρίζουν ότι το θέμα τους, προκειμένου να είναι διεισδυτικό, πρέπει να ερεθίζει την κοινή γνώμη, πρέπει να προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Η εικόνα είναι πολύ δυνατή. Υπάρχουν, βεβαίως, προβλήματα. Δεν πρέπει όμως αυτά να αναδεικνύονται με τρόπο που οδηγεί στην εξαγωγή λανθασμένου συμπεράσματος, ότι δηλαδή η κατάσταση στο χώρο της υγείας είναι αυτή που οριοθετείται με την αναφορά στα συγκεκριμένα προβλήματα. Υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Η δημόσια υγεία στην Ελλάδα, όμως, δεν αρχίζει και δεν τελειώνει σ` αυτά τα επιμέρους προβλήματα. Είναι τα μεγάλα πανεπιστημιακά και άλλα νοσοκομεία που έχουν ιδρυθεί τα τελευταία χρόνια. Είναι οι χιλιάδες των ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που εργάζονται κάθε μέρα για να προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όσους την έχουν ανάγκη. Είναι οι νέες πτέρυγες. Είναι τα νέα μηχανήματα. Είναι τα Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Ολα αυτά έχουν βοηθήσει να βελτιώσουμε πάρα πολύ την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τον ελληνικό λαό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή οι δημοσιογράφοι μετέφεραν τις ψόφιες γάτες εκεί για να τις τραβήξουν εικόνες, και τα άλλα τα σκουριασμένα και τις κατσαρίδες; Οι δημοσιογράφοι τα μετέφεραν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, είναι απαράδεκτη αυτή η κατάσταση που παρατηρείται, με αντικείμενα ή άλλα απόβλητα σε ορισμένες γωνιές των νοσοκομείων. Την αποδοκιμάζουμε όλοι. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω, είναι ότι δεν είναι το σύνολο των νοσοκομείων της χώρας σ` αυτή την κατάσταση. Δεν είναι καν το ίδιο το νοσοκομείο στο οποίο τέτοιου είδους περιστατικά μπορεί να εντοπίζονται, σ' αυτή την πολύ άσχημη κατάσταση που παρουσιάζεται. Γιατί θα πρέπει, καθώς επισημαίνουμε το πρόβλημα -για να είμαστε δίκαιοι- να αναγνωρίζουμε ότι έχει επιτελεστεί πολύ σημαντική πρόοδος. Αλλιώς αδικούμε την προσπάθεια που κάνουν οι διοικήσεις, οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, όταν μηδενίζουμε την προσπάθειά τους, χαρακτηρίζοντας ένα νοσηλευτικό ίδρυμα μόνο και μόνο από τέτοιου είδους αποδοκιμαστέα από κάθε άποψη περιστατικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σαν υπουργός Τύπου έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για την ποινή που επεβλήθη από το Εφετείο των 50 εκατομμυρίων δραχμών, σε δημοσιογράφο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν σχολιάζω αποφάσεις δικαστηρίων. Προσωπική μου θέση και επιθυμία μας είναι οι δημοσιογράφοι να εργάζονται ελεύθερα. Και εν πάση περιπτώσει τα θέματα τα οποία έχουν σχέση με την επισήμανση των κοινωνικών προβλημάτων ή και την πολιτική αντιπαράθεση -γιατί σε μεγάλο βαθμό οι δημοσιογράφοι έχουν και αυτοί ένα πολιτικό εργαλείο στα χέρια τους το οποίο χρησιμοποιούν- θα πρέπει να μένουν μακράν των δικαστικών οργάνων. Αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται με άλλες διαδικασίες στη δημόσια ζωή της χώρας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι κύριε Υπουργέ, είναι με νόμο του υπουργείου Τύπου, του προηγούμενου υπουργού Τύπου. Βάλατε, περάσατε μια διάταξη που ρίχνει το λιγότερο 10 εκατομμύρια πρόστιμο. Το λιγότερο. Δεν αφήνει το δικαστή να βάλει 500 χιλιάδες ή 10 χιλιάδες. Το λιγότερο, λέει ο νόμος 10 εκατομμύρια.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα; Και τώρα εσείς θέλετε να κρίνω γιατί επεβλήθη το ποσό των 50 εκατομμυρίων και δεν επεβλήθη το ποσό των 10 εκατομμυρίων που είναι το ελάχιστο όριο;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι. Το εξοντωτικό αυτό ποσό το οποίο επισημαίνει -για τις εξοντωτικές ποινές των δημοσιογράφων στην Ελλάδα- και το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι μεταξύ όλων των άλλων ενδιαφέρονται για την ηθική διάσταση του λειτουργήματός τους, θέλουν γενικώς να κρίνονται από το έργο τους και να μην εμπλέκονται σε τέτοιες διαδικασίες οι οποίες έχουν σχέση με την παράβαση ή όχι των νόμων. Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, δεν είναι θέμα ποσότητας, αν το πρόστιμο είναι 50 εκατομμύρια ή 500 χιλιάδες, γιατί εγώ πιστεύω ότι η ηθική βλάβη για ένα δημοσιογράφο είναι το ίδιο σημαντική. Ενας δημοσιογράφος δεν νομίζω ότι ενδιαφέρεται κυρίως να πληρώσει λιγότερα. Ενας δημοσιογράφος ενδιαφέρεται να μη χρειαστεί να πληρώσει. Γιατί το έργο του θέλει να κρίνεται με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια εμπλοκής δικαστικών οργάνων.

ΚΙΑΟΣ: Χθες, είπατε ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος, ως υπουργός Αμύνης, σηκώνει ένα βάρος για τον εξοπλισμό το βάρος για την άμυνα κλπ και δέχεται τις πιέσεις. Τις πιέσεις αυτές τις δέχεται τώρα στο σύνολό της η κυβέρνηση ή μόνο ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα μου δίνετε την αφορμή να πω ότι προφανώς συζητήσαμε για τα θέματα αυτά και αναφέρθηκα στην ανησυχία που νοιώθει πάντα ή πρέπει να νοιώθει πάντα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και την πίεση την οποία υφίσταται πάντα ο υπουργός Άμυνας μιας χώρας. Ιδιαιτέρως μιας χώρας όπως η δική μας, που αντιμετωπίζει ιδιαίτερες συνθήκες. Και αυτό το γνωρίζετε. Είδα σήμερα αυτό να συνδέεται με το εξοπλιστικό πρόγραμμα και να θεωρείται ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος βρίσκεται δήθεν υπό την πίεση διαφόρων προμηθευτών για να λάβει μια συγκεκριμένη απόφαση. Αυτό είναι ένα αυθαίρετο συμπέρασμα. Δεν είπα εγώ κάτι τέτοιο χθες. Ασφαλώς έγινε παρανόηση. Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται υπό πίεση. Η κυβέρνηση νοιώθει μεγάλη ευθύνη απέναντι στα προβλήματα που απασχολούν τη χώρα, γιατί, όπως έχω πει κατ' επανάληψη, αυτά αποτελούν τον αντίπαλό μας, το μοναδικό αντίπαλό μας. Και η προσπάθεια που κάνουμε πιστεύουμε ότι θα ευοδωθεί. Και όταν έρθει η ώρα να κριθούμε από τον ελληνικό λαό, θα αναγνωριστεί η προσπάθεια και το αποτέλεσμά της και θα κριθούμε θετικά.

ΚΙΑΟΣ: Το ίδιο βάρος με τον κ. Τσοχατζόπουλο δεν το κουβαλάει και η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Καθένας κουβαλάει το σταυρό του μαρτυρίου του στον τομέα στον οποίο προίσταται. Αλλά, σε κάθε χώρα υπάρχουν προβλήματα τα οποία βεβαίως αντιμετωπίζονται ευκολότερα ή δυσκολότερα και αναλόγως των οικονομικών δυνατοτήτων που έχει κάθε υπουργός, πράγμα το οποίο είναι σε συνάρτηση με το επίπεδο ανάπτυξης κάθε χώρας. Ομως, όσον φορά την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, γνωρίζετε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ ιδιαίτερη θέση, λόγω της γειτνίασής της με μια χώρα η οποία επιβουλεύεται τα εθνικά συμφέροντά μας. Αυτή είναι η διαφορά. Το θέμα της Υγείας είτε στην Ελλάδα, είτε στην Πορτογαλία, το θέμα της Διοίκησης είτε στην Ιρλανδία, είτε στην Ελλάδα απαιτεί, βεβαίως, τεράστια προσπάθεια. Το θέμα όμως, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής πρέπει στην Ελλάδα να αντιμετωπιστεί με πολύ ειδικούς όρους, σε σχέση με το πώς το αντιμετωπίζουν άλλες χώρες. Γιατί τα προβλήματα που έχουμε εμείς σ' αυτούς τους τομείς δεν τα έχουν άλλες χώρες, τουλάχιστον στην Ε. Ε.

ΚΙΑΟΣ: Τι είναι αυτό που πρυτάνευσε στον Πρωθυπουργό, κατά τη συνάντησή του με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τους είπε "στοπ η διαδικασία κοινωνικού διαλόγου για το μεγάλο πακέτο το ασφαλιστικό, θα το δούμε σε άλλο χρόνο" κλπ. Τι μεσολάβησε, τι πρυτάνευσε και τι έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν είχαμε εξαγγείλει καμιά συγκεκριμένη απόφαση, ώστε να θεωρείται ότι ακυρώνουμε μια απόφαση με την εξέλιξη αυτή. Υπάρχει πράγματι μια χρονική μετάθεση η οποία είναι απαραίτητη. Κρίνεται αναγκαία αυτή η χρονική μετάθεση, γιατί θα πρέπει να ερευνηθούν και άλλες παράμετροι: Θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η εργασία που έχει γίνει με πολλή επιμέλεια και συστηματικό τρόπο από τα συναρμόδια υπουργεία, κυρίως από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αλλωστε, το υπουργείο Εργασίας και ιδιαιτέρως η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα σηκώσουν το βάρος της ολοκλήρωσης αυτής της μελέτης που θα συνεχιστεί μέχρι να λάβουμε την τελική απόφασή μας. Αυτό είναι και τίποτε άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτό έχει σχέση με στροφή προς τον ιδιωτικό τομέα ασφαλίσεως.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμιά σχέση. Απάντησα και τις προηγούμενες ημέρες σε σχετική ερώτηση. Εμείς πιστεύουμε ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να είναι ισχυρά. Εμείς φροντίζουμε να παραμείνουν ισχυρά τα ασφαλιστικά ταμεία προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στα ασφαλισμένα μέλη τους.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μια διευκρίνιση σ` αυτό. Πριν τις εκλογές θα το ανακοινώσετε ή μετά;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι για το οποίο αυτή την ώρα δεν είμαι έτοιμος να πω οτιδήποτε άλλο.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω κάτι για ένα προηγούμενο θέμα σχετικά με τη λειτουργία των καναλιών. Ο διάσημος σκηνοθέτης και λόγιος Πιέρ Πάολο Παζολίνι έλεγε πάντα ότι "η υπερβολή είναι η απεικόνιση της αλήθειας". Γι` αυτό ίσως υπερβάλλουν και τα κανάλια...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήμουν ευτυχής αν σε κάθε ρεπορτάζ προβάλλετε και αυτή τη φράση του Παζολίνι, ώστε να το γνωρίζουν αυτό και οι τηλεθεατές, ότι έτσι δια της υπερβολής πληροφορούνται την αλήθεια.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Θα ήθελα να κάνω επίσης, μια συμπληρωματική ερώτηση σε αυτή του κ. Σταματόπουλου. Επειδή υπήρξε μια συζήτηση στην Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ για τις ευρωεκλογές και μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση υπό τον κ. Σημίτη, μήπως όλη αυτή η αναβολή και μετάθεση σχετίζεται με αυτό που αποφασίστηκε να σταματήσουν όλες οι κοινωνικές εντάσεις και τα κοινωνικά προβλήματα μέχρι τις ευρωεκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρέπει να συνδέουμε το ένα με το άλλο. Αλλωστε, οι προσπάθειες για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος στοχεύουν στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των ασφαλιζομένων. Αρα, δεν μπορεί να αποτελέσουν οι όποιες εξελίξεις στον τομέα αυτό, πεδίο για αντιδικίες και αντιπαραθέσεις. Πρέπει να δυναμώσουμε τα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτό είναι κάτι που το θέλουν όλοι. Θα προχωρήσουμε σε αυτή τη διαδικασία με διάλογο και συναίνεση, αφού είμαστε έτοιμοι να πούμε με σαφήνεια και λεπτομέρεια τις θέσεις μας.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Εχετε κάποιο σχόλιο για την ερώτηση που κατέθεσε προς τον Πρωθυπουργό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός κ. Κεδίκογλου για τον κ. Γιαννόπουλο, που υποστηρίζει ότι ήταν συνεργάτης των Γερμανών;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα θέματα έχουν απαντηθεί. Πιστεύω ότι είναι άδικο για τον κ. Γιαννόπουλο, αλλά και για την πολιτική ζωή της χώρας, να χρησιμοποιούμε τέτοιες μεθόδους, μόνο και μόνο για λόγους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με την αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων.

ΚΙΑΟΣ: Θα γίνει παρατήρηση στον κ. Κεδίκογλου γι` αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κεδίκογλου, όπως κάθε βουλευτής, μπορεί ελεύθερα να λέει τις απόψεις του. Κάνει πολύ καλά να χρησιμοποιεί τα δικαιώματα που του δίνει ο κανονισμός της Βουλής. Ως βουλευτής αλλά και ως πολίτης έχει αυτό το δικαίωμα. Ο κ. Γιαννόπουλος είναι μέλος της κυβέρνησης και γνωρίζετε ότι έχει αναγνωριστεί ως ένας εκ των κορυφαίων στελεχών της Εθνικής Αντίστασης. Θα έλεγα ότι στο χώρο της πολιτικής είναι ίσως ο μοναδικός αυτού του επιπέδου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε "τέτοιες μεθόδους". Τι εννοείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εννοώ μεθόδους που δεν έχουν σχέση με την πολιτική αντιπαράθεση ή τη διακίνηση ιδεών. Γιατί το να επιτίθεσαι σε κάποιον υπουργό με αυτό τον τρόπο, πιστεύω ότι είναι κάτι το οποίο ξεπερνά τη δεοντολογία. Αλλωστε, τα δύο στελέχη ανήκουν στο ίδιο κόμμα. Είναι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ίδιου κόμματος. Πιστεύω ότι δεν είναι ίδιο δημοκρατών, σοσιαλιστών πολιτικών τα θέματα που τους απασχολούν, να τα αντιμετωπίζουν δι` αυτού του τρόπου.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Η κυβέρνηση τι περιμένει από το επόμενο ΚΥΣΕΑ; Μια νέα εισήγηση πάνω στην κεντρική εισήγηση, η οποία έγινε σήμερα ή λεπτομέρειες πάνω στις εναλλακτικές εισηγήσεις που κατατέθηκαν ή μήπως περιμένει να ακούσει και κάποιους νέες εισηγητές που θα είναι τα καινούργια πρόσωπα στην ιεραρχία των Ενόπλων Δυνάμεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό συζητήθηκε. Δεν έχω να πω τίποτα περισσότερο πέραν των όσων σας είπα πριν. Απλά, επαναλαμβάνω ότι πρέπει να συσχετίσουμε το κόστος αγοράς του νέου μαχητικού αεροσκάφους, με την επιλογή του αεροσκάφους που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα, που θα είναι το πλέον κατάλληλο από επιχειρησιακή άποψη. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο έχει κάποιες πλευρές που πρέπει ακόμη να μελετηθούν. Και επειδή πρέπει ακόμη να μελετηθούν, κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να πάρουμε σήμερα την απόφαση. Θα την πάρουμε σε μία επόμενη συνεδρίαση.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Με τη μελέτη επιφορτίζεται το επιτελείο της Αεροπορίας, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ή το σύνολο των μελών του ΚΥΣΕΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα υπάρχει μία περαιτέρω συνεργασία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας για τα θέματα που αφορούν το κόστος της παραγγελίας, όποια κι αν είναι αυτή.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Βάσει της κεντρικής εισήγησης πάντα ή των εναλλακτικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, βάσει της κεντρικής εισήγησης. Μία εισήγηση έγινε σήμερα από τον αρμόδιο υπουργό. Ο αρμόδιος υπουργός έχει σταθερότητα απόψεων, δεν αλλάζει εισηγήσεις από μήνα σε μήνα και μάλιστα για τόσο σημαντικά θέματα.

Σας ευχαριστώ και καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 12 February 1999 - 17:29:24 UTC