Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Γνωρίζετε τη δήλωση που έκανα, χθες αργά τη νύχτα. Γνωρίζετε, επίσης, τις δηλώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Πάγκαλος.

Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν φιλοξενήθηκε τις τελευταίες ημέρες σε χώρο που του παραχώρησαν οι ελληνικές αρχές στην Κένυα. Βεβαίως, η παραμονή του εκεί είχε προσωρινό χαρακτήρα και δεν μπορούσε να εξομοιωθεί με το καθεστώς που προκύπτει από τη χορήγηση ασύλου σε όποιον ενδεχομένως το ζητεί. Κατά την περίοδο αυτή, προτάθηκε στον Κούρδο ηγέτη να μεταβεί σε άλλη χώρα της Αφρικής, αφού είχαμε υπόψη μας ότι υπήρχαν κάποιες χώρες οι οποίες είχαν συμφωνήσει να τον δεχθούν. Ο ίδιος ο κ. Οτσαλάν αρνήθηκε αυτή την πρόταση. Επέλεξε να μεταβεί στην Ολλανδία. Θεώρησε ότι του εξασφαλίζει τη μετάβαση αυτή η κυβέρνηση της Κένυας και γι` αυτό ακριβώς έγιναν συζητήσεις και συνεννοήσεις με τις αρχές της χώρας αυτής, προκειμένου να προωθηθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στον τόπο που είχε επιλέξει ως προορισμό του, την Ολλανδία. Από το χρονικό εκείνο σημείο που αποχώρησε από τον τόπο που διέμενε τις τελευταίες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ούτε πληροφορίες, ούτε και ευθύνες για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης της Κένυας για το ποια ήταν η συνέχεια των κινήσεων του Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Εκφράζουμε τη δυσαρέσκειά μας γιατί μέχρι τώρα δεν έχουν παρασχεθεί αυτές οι πληροφορίες.

Οσον αφορά το φαινόμενο κατάληψης κτιρίων ελληνικών αρχών σε διάφορες χώρες, το καταγγέλλουμε και το καταδικάζουμε. Οι πράξεις αυτές είναι πράξεις εχθρικές προς την Ελλάδα. Είναι πράξεις βίας και βαρβαρότητας που ακυρώνουν και τον τελευταίο κόκκο δικαίου που εμπεριέχεται σε έναν αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δεν ταιριάζουν σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Η θέση της Ελλάδας για το κουρδικό ζήτημα έχει διατυπωθεί κατ` επανάληψη. Το κουρδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της η Τουρκία, πρέπει να επιλυθεί με πολιτικά, διπλωματικά και ειρηνικά μέσα. Είναι διεθνές ζήτημα και δεν μπορεί να υπαχθεί, να περιοριστεί και να συρρικνωθεί ως ένα σημείο στο πλαίσιο της ελληνοτουρκικής ατζέντας θεμάτων. Αυτή η θέση την οποία με κρυστάλλινη διαύγεια έχουμε διατυπώσει εδώ και πολύ καιρό, πιστεύουμε ότι είναι η μόνη ορθή θέση. Παραμένουμε σε αυτή και όπως στο παρελθόν, έτσι και τώρα, θα επιδιώξουμε να ευαισθητοποιήσουμε το διεθνή παράγοντα για την αντιμετώπιση του κουρδικού ζητήματος με τέτοιο τρόπο που θα οδηγήσει στην τελική επίλυσή του.

Είμαι στη διάθεσή σας για να απαντήσω στις ερωτήσεις σας.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Οι συνεννοήσεις με την κυβέρνηση της Κένυας για τη μετάβαση του Οτσαλάν στην Ολλανδία έγιναν από τον ίδιο τον Οτσαλάν ή συμμετείχε και ο Ελληνας πρέσβης σε αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνεννοήσεις έγιναν απευθείας μεταξύ του Οτσαλάν και των αρχών της Κένυας, αλλά ήταν εν γνώσει των ελληνικών αρχών.

ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ: Για την παραμονή του Οτσαλάν στην Κένυα η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ενημερώσει άλλες κυβερνήσεις γι` αυτή την εξέλιξη των κινήσεων του Οτσαλάν, επειδή ακριβώς επεδίωκε την εγκατάστασή του με τη δική του συναίνεση σε χώρα η οποία ήταν διατεθειμένη να τον δεχθεί και σ` αυτή την κατεύθυνση είχαν γίνει σημαντικά βήματα. Θεωρούσαμε δηλαδή πως το καθεστώς παραμονής του στο οίκημα που του παραχωρήθηκε στην Κένυα, ήταν απολύτως προσωρινό.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Μιας και έληξε το τελεσίγραφο που έθεσε το πρωί ο κ. Πάγκαλος, τι μέτρα προτίθεται να λάβει η Ελλάδα για να διώξει τους Κούρδους από τα προξενεία και τις πρεσβείες και αν θα ζητήσει τη συνδρομή κάποιας χώρας για επέμβαση της αστυνομίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με τις αρμόδιες υπηρεσίες των χωρών, όπου έχουν λάβει χώρα αυτά τα φαινόμενα. Εχουν δεσμευθεί οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων των χωρών αυτών ότι θα αναλάβουν κάθε δραστηριότητα που είναι επιβεβλημένη, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, να εκκενώσουν δηλαδή τους χώρους που έχουν καταληφθεί. Επισημαίνω ως θετική εξέλιξη τη δήλωση του κ. Καγιά που καλεί τους Κούρδους που έχουν προχωρήσει σε αυτές τις καταλήψεις, να εγκαταλείψουν τα κτίρια. Επίσης, όπως έχει διαμηνύσει η ελληνική κυβέρνηση, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να προληφθούν και να αντιμετωπιστούν έκνομες πράξεις και ενέργειες στην Ελλάδα ή αλλού σε βάρος μας. Αυτό πιστεύουμε ότι πρέπει να έχει ερμηνευθεί σωστά από τους παραλήπτες του και να μην έχουμε περαιτέρω συντήρηση αυτού του φαινομένου.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Σχετικά με αυτά τα μέτρα ένας δικηγόρος του Οτσαλάν δήλωσε ότι η ΕΥΠ είχε ενημερωθεί από προχτές ότι υπήρχε πρόβλημα και ετοιμαζόταν από Κούρδους αυτή η κίνηση κατάληψης προξενείων και πρεσβειών. Πώς εξηγείτε λοιπόν, ότι από το πρωί οι Κούρδοι πήγαν, όπως ήθελαν, όπου ήθελαν και έκαναν τις καταλήψεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αντιλαμβάνομαι ότι η κριτική που περιέχεται στην ερώτησή σας, δεν απευθύνεται στην ελληνική κυβέρνηση. Ασκείτε κριτική στις κυβερνήσεις των κρατών, όπου φιλοξενούνται οι πρεσβείες της χώρας μας, που έχουν καταληφθεί. Ασφαλώς, είχε δοθεί η απαραίτητη ενημέρωση. Το ότι δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως αυτή η επιδίωξη, αυτό το σχέδιο, που φαίνεται ότι είχαν επεξεργαστεί ομάδες Κούρδων σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, είναι θέμα που αφορά την ευθύνη που έχουν οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιες αρχές κάθε χώρας, να προστατεύουν τους διπλωματικούς χώρους, τους χώρους όπου φιλοξενούνται οι διπλωματικές αποστολές άλλων χωρών.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας είχαμε ρωτήσει πολλές φορές εδώ αν είχε έρθει ο κ. Οτσαλάν και πάντα το διαψεύδατε. Σήμερα ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ήρθε. Ποιος λέει αλήθεια και ποιος λέει ψέματα; Εσείς λέγατε ότι δεν ήρθε ποτέ. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι ήρθε, του έδωσαν καύσιμα και έφυγε. Ποιο είναι αλήθεια;

ΡΕΠΠΑΣ: "Και τα δύο είναι αλήθεια". Γιατί ο κ. Πάγκαλος σωστά είπε ότι προσφέρθηκε αυτή η βοήθεια για ανθρωπιστικούς και μόνο λόγους. Δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει δεκτή η αίτηση για παραμονή του κ. Οτσαλάν στην Ελλάδα. Εγώ τόνισα κατ` επανάληψη ότι δεν πρέπει να παραμείνουμε σε αυτή τη συζήτηση, αναφερόμενοι στις τεχνικές ή διοικητικές πλευρές του θέματος, αλλά θα πρέπει να επιδοθούμε σε μια πολιτική προσέγγιση του ζητήματος αυτού και σ` αυτή την πολιτική προσέγγιση ανέφερα τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, όπως ανέφερα επίσης ότι ο Κούρδος ηγέτης δεν επρόκειτο να γίνει δεκτός στην Ελλάδα. Με την έννοια αυτή, η Ελλάδα δεν φιλοξένησε τον Κούρδο ηγέτη. Πρόσφερε αυτή τη βοήθεια, η οποία ήταν καθοριστική εκείνη τη στιγμή για την ίδια τη ζωή του και τη ζωή των συνεπιβατών του. Αντιλαμβάνεστε πως αυτό το θέμα το οποίο έχει πολλές πλευρές και απαιτεί πολύ λεπτούς και υπεύθυνους χειρισμούς από την πλευρά μας, το χειριστήκαμε με την απαραίτητη σύνεση και ευθύνη, ώστε να προστατεύσουμε τα συμφέροντα της χώρας μας και ταυτόχρονα από λόγους αρχών, αλληλεγγύης και ανθρωπισμού να κάνουμε εκείνες τις επιλογές, την κρίσιμη στιγμή, που δεν θα δημιουργούσαν περαιτέρω κινδύνους για τη ζωή του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των συνεπιβατών του στο αεροπλάνο στο οποίο κι εκείνος επέβαινε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι έφυγε από τον τόπο που τον φιλοξενούσατε στην Κένυα και από εκείνη την ώρα δεν έχει καμία ευθύνη η Ελλάδα. Ο κ. Πάγκαλος είπε ότι έφυγε από εκεί και τον ακολουθούσε αυτοκίνητο με διπλωμάτες που έχουμε εκεί και ξαφνικά τον έχασαν στο δρόμο. Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετσι είναι. Οι ελληνικές αρχές παρακολούθησαν αυτή τη διαδικασία. Διαπίστωσαν ότι δεν επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε στον τόπο επιλογής του. Από την πομπή των αυτοκινήτων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο αυτής της αποστολής, ξεκόπηκε κάποια στιγμή το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Κούρδο ηγέτη και έκτοτε δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφορία για την τύχη του. Αυτό ακριβώς είπαμε με την ανακοίνωση που εξέδωσα, χθες τη νύχτα. Αυτό είπε το πρωί ο κ. Πάγκαλος. Αυτό επαναλαμβάνω τώρα. Αυτό είναι η αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τον ακολούθησε το ελληνικό διπλωματικό αυτοκίνητο; Γιατί δεν τον ακολούθησε όταν έστριψε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά εξελίσσονται σε μια άλλη χώρα. Εξελίσσονται στην Κένυα. Γνωρίζετε ότι τον έλεγχο για όσα γίνονται σε μια άλλη χώρα τον έχουν οι αρχές αυτής της χώρας. Δεν τον έχει η Ελλάδα. Μην περιμένετε, λοιπόν, αναζητώντας ίσως ευθύνες στην ελληνική πλευρά, να έχουμε εμείς αναλάβει πρωτοβουλίες, οι οποίες θα ήταν προφανώς άστοχες και εν πάση περιπτώσει αναποτελεσματικές. Σε μία χώρα οι αρχές της χώρας αυτής είναι υπεύθυνες να ασκούν το ρόλο τους, τα καθήκοντά τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να διασφαλίζουν αυτά τα οποία η κυβέρνηση της χώρας έχει δεσμευτεί ότι θα πράξει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς πιστεύετε ότι με αυτά που λέει η κυβέρνηση πείθει τον κόσμο ότι έγινε έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση έχει συνήγορό της την αλήθεια. Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση έχει πει με σαφήνεια τη θέση της για το μεγάλο αυτό ζήτημα που απασχολεί και πρέπει να απασχολήσει εντονότερα την επόμενη περίοδο τη διεθνή κοινότητα. Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιδιώκει τη δημιουργία εντυπώσεων. Στοχεύει στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Αυτός είναι ο κύριος γνώμονας της πολιτικής που ασκούμε και σε αυτή την πολιτική αρχών θα παραμείνουμε.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Μέχρι τώρα η κυβέρνηση, σύμφωνα και με όσα μας λέγατε εδώ μέσα, ακολουθούσε μία πολιτική μη εμπλοκής της Ελλάδας στο κουρδικό πρόβλημα. Ταυτοχρόνως η κυβέρνηση παρείχε ελληνικό έδαφος για φιλοξενία του Κούρδου ηγέτη στην Κένυα. Πόσο συμβατές είναι αυτές οι δύο θέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Μας κατηγορείτε, λοιπόν, ότι έστω και για λίγες ημέρες προσφέραμε χώρο για να φιλοξενηθεί ο Κούρδος ηγέτης, ο οποίος είχε συνθήκες πλήρους ασφάλειας για τη ζωή του. Δυστυχώς, η επιλογή που έκανε να επιδιώξει τη μετάβασή του σε μια άλλη χώρα, αφού συνεννοήθηκε προς τούτο με τις αρχές της Κένυας, αποδείχθηκε ατυχής επιλογή. Γι` αυτό δεν έχει καμία ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση, στο πλαίσιο της πολιτικής που ασκεί για το κουρδικό ζήτημα και με πλήρη συνείδηση της σημασίας αυτού που έκανε, παραχώρησε για λίγες ημέρες στέγη και φιλοξενία στον Οτσαλάν, σε οίκημα στην Κένυα. Αυτό πιστεύουμε ότι έπρεπε να κάνουμε, επειδή επιδιώξαμε -και με ευθύνη όχι δική μας, δυστυχώς, η προσπάθεια αυτή δεν τελεσφόρησε- τη μετάβαση και εγκατάστασή του σε άλλη χώρα η οποία ήταν πρόθυμη να τον δεχτεί. Αυτό ήταν το σχέδιό μας το οποίο θέσαμε σε εφαρμογή. Δεν είμαστε υπεύθυνοι, γιατί δεν εφαρμόστηκε.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Είστε σε θέση να μας πείτε ποιος κυβερνητικός αξιωματούχος πήρε την ευθύνη για τη φιλοξενία;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό αντιμετωπίστηκε κατά τον τρόπο που ήδη γνωρίζετε, μετά από απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βεβαίως είχε προβεί σε όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με συναρμόδιους υπουργούς. Η απόφαση αυτή εκφράζει το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης.

ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποια χώρα εξέφρασε την πρόθεση να δώσει πολιτικό άσυλο στον Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάποιες χώρες της αφρικανικής ηπείρου. Θα αποφύγω να τις ονομάσω για λόγους που αντιλαμβάνεστε. Οι χώρες αυτές υπήρχαν και υπάρχουν.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοι λόγοι είναι αυτοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι χώρες αυτές είχαν συμφωνήσει να δεχθούν τον Α. Οτσαλάν. Πιστεύουμε ότι τώρα που το θέμα έχει πλέον αυτή την εξέλιξη και επειδή δεν υφίσταται το ενδεχόμενο να εγκατασταθεί ο κ. Οτσαλάν σε μία από αυτές τις χώρες, δεν πρέπει να μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα. Γιατί οι χώρες αυτές θα έχουν κάθε λόγο να παραπονούνται, αφού αναφέροντάς τες, δημιουργούμε ίσως κάποιο πολιτικό ή διπλωματικό ζήτημα.

ΠΑΡΙΣ: Ο εκπρόσωπος του ΡΚΚ, σήμερα, σε μια συνέντευξη που έδωσε, δίνει μία τελείως διαφορετική εικόνα, με την έννοια ότι η ελληνική Πρεσβεία πίεσε τον Οτσαλάν να φύγει από την Πρεσβεία, χωρίς να του δώσει καμία εγγύηση. Του είπε ή να πάει στην εξοχή κάπου στην Κένυα ή να πάει να ζητήσει άσυλο σε μια ελληνική εκκλησία και από εκεί και πέρα, θα δει τι θα γίνει. Πιεζόμενος, λοιπόν, να φύγει δεν είχε άλλη επιλογή, παρά να κάνει τη διαπραγμάτευση με τις Αρχές της Κένυας. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του ΡΚΚ άφησε υπονοούμενα ότι η Ελλάδα στην ουσία τον παρέδωσε στην Τουρκία. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποιες κουρδικές πηγές ισχυρίζονται τα όσα αναφέρατε κι εσείς στην ερώτησή σας. Αυτό το οποίο γνωρίζω είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε μεσολαβήσει για την εγκατάστασή του εκεί και είχε σχεδόν εξασφαλίσει την αποδοχή κάποιων χωρών της αφρικανικής ηπείρου, να δεχθούν τον Α. Οτσαλάν. Το ότι αυτό δεν έγινε, αποτελεί επιλογή του ίδιου του κ. Οτσαλάν. Αρα, η ελληνική κυβέρνηση είχε ενεργήσει με πολύ ευθύνη και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τύχη του Α. Οτσαλάν σ` αυτή την κατεύθυνση και δεν έχει καμία ευθύνη για το ότι τα πράγματα πήραν μία τελείως διαφορετική τροπή. Πιστεύουμε ότι η ευπιστία, ίσως, που έδειξε ο κ. Οσταλάν στις διαβεβαιώσεις των Αρχών της Κένυας, ότι θα μπορούσαν να τον προωθήσουν στη χώρα που ο ίδιος προτίμησε να μεταβεί, την Ολλανδία, είχαν αυτό το ατυχές γι` αυτόν αποτέλεσμα, ενώ αν είχε δεχθεί τις προτάσεις που του είχαν γίνει, σήμερα θα ήταν σε μία άλλη χώρα απολύτως ασφαλής.

ΠΑΡΙΣ: Οταν ο Οτσαλάν ήρθε στην Ελλάδα, ήρθε μόνο για ανεφοδιασμό; Ο κ. Ναξάκης, στην ίδια συνέντευξη, μας είπε ότι τον φιλοξένησε για περίπου δύο-τρεις ημέρες, στη Νέα Μάκρη και εκεί τον επισκέφθηκε ο αρχηγός της ΕΥΠ κ. Σταυρακάκης, ο οποίος του έδωσε την είδηση της προώθησής του στο Ναϊρόμπι. Είναι αλήθεια αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ήταν ολέθριο, πολύ περισσότερο που είναι γνωστό, πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, να παραμείνουμε ακόμη και σήμερα σε μία συζήτηση, η οποία εξ αντικειμένου συντηρεί τη σύγχυση η οποία δημιουργήθηκε, μέσω της διακίνησης διαφόρων πληροφοριών, εκείνη την περίοδο. Πιστεύουμε ότι καλό είναι να παραμείνουμε στις υπεύθυνες επιλογές που έκανε η ελληνική κυβέρνηση υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της χώρας και δείχνοντας, ταυτόχρονα, σεβασμό στον αγώνα που κάνει ο κουρδικός λαός για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Και να μην τείνουμε ευήκοα ώτα σε όλους εκείνους, οι οποίοι συντηρούν στην αγορά, στη δημόσια ζωή ένα θέμα για λόγους που εκείνοι, ίσως, γνωρίζουν. Εμάς, πάντως, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Και πρέπει να πω ότι έχουν μεγάλη ευθύνη όλοι εκείνοι οι οποίοι ίσως με τη στάση τους, τις δηλώσεις τους, τις προσδοκίες που καλλιέργησαν δημιούργησαν ψευδαισθήσεις στον Α. Οτσαλάν ή στους συνεργάτες του για το τι επρόκειτο να γίνει, αν ο ίδιος επέλεγε και επέμενε να ζητάει άσυλο από την Ελλάδα. Πιστεύω ότι η ανάλυση αυτή, αν την έχουν κάνει κάποιοι, ήταν απολύτως λανθασμένη και αν στήριξαν πάνω σε μια τέτοια λανθασμένη ανάλυση τις κινήσεις και τις επιλογές τους, δεν επέδειξαν ευθύνη και πιστεύω ότι λειτούργησαν αν όχι αντιθέτως, πάντως, όχι απολύτως θετικά με τα συμφέροντα της χώρας μας.

ΠΑΡΙΣ: Φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ` αυτό, όπως απάντησε το πρωί και ο υπουργός Εξωτερικών, για το ποια ήταν η σχέση της παρουσίας του Α. Οτσαλάν στην Ελλάδα, με τον τόπο, με τον χρόνο και τον τρόπο.

ΑΔΑΜ: Πρώτον, θα ήθελα να μας κατονομάσετε τον τόπο προέλευσης του Οτσαλάν στην Κένυα. Δεύτερον, χρησιμοποιείτε συνέχεια το τρίτο πρόσωπο. Δηλαδή, προτάθηκε στον κ. Οτσαλάν να μεταβεί στην Κένυα, προτάθηκε αυτό, προτάθηκε εκείνο. Τι του πρότειναν και ποιοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Του προτάθηκε από τις ελληνικές αρχές. Οι προτάσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών.

ΑΔΑΜ: Κατά την παραμονή του στην Κέρκυρα, η ελληνική κυβέρνηση του πρότεινε να πάει στην Κένυα, που σημαίνει ότι είχε προηγουμένως διαβουλευθεί η Αθήνα με το Ναϊρόμπι για να τον δεχθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μία υπόθεση που κάνετε εσείς. Παρακαλώ, μη στηρίζετε σε μία υπόθεση την ερώτηση που διατυπώνετε.

ΑΔΑΜ: Δεν κάνω υπόθεση. Ερωτώ, η Αθήνα διαβουλεύθηκε με το Ναϊρόμπι για να δεχθεί τον Οτσαλάν η Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Οτσαλάν βρέθηκε στην Κένυα και βρέθηκε εκεί εν γνώσει των ελληνικών Αρχών. Γι` αυτό ακριβώς, οι ελληνικές Αρχές, από την πρώτη στιγμή, του παραχώρησαν τόπο, προκειμένου να διαμείνει.

ΑΔΑΜ: Οι ελληνικές αρχές πρότειναν στον Οτσαλάν να μεταβεί, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ελληνικές αρχές πρότειναν στον κ. Οτσαλάν να αναζητήσει άσυλο και να επιδιώξει την εγκατάστασή του σε μία αφρικανική χώρα. Και προς τούτου η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε συνεννοήσεις και είχε εξασφαλίσει τη συμφωνία και την αποδοχή αφρικανικών χωρών.

ΑΔΑΜ: Για το πρώτο που σας ρώτησα, τον τόπο προέλευσης του Οτσαλάν όταν κατέβηκε στην Κέρκυρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι το οποίο αυτή την ώρα δεν έχει αξία να το συζητήσουμε. Εν πάση περιπτώσει δεν το κάνουμε για λόγους που έχουν σχέση με αυτό το οποίο πρέπει να αποφύγουμε, που είναι η συντήρηση της σύγχυσης για το τι έγινε όλη εκείνη την περίοδο. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι οι ελληνικές αρχές προσέφεραν φιλοξενία στον κ. Οτσαλάν, από τη στιγμή που βρέθηκε στην Κένυα και από εκείνη τη στιγμή που του προσφέρθηκε φιλοξενία, οι ελληνικές αρχές ήταν υπεύθυνες και για την ασφάλεια της ζωής του. Πράγμα το οποίο είχαν διασφαλίσει.

ΑΔΑΜ: Θα ήθελα να μας κατονομάσετε το χώρο, δηλαδή, το ελληνικό έδαφος που φιλοξενήθηκε ο Οτσαλάν, όταν κατέβηκε στην Κένυα.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κτίριο που τελεί υπό τον έλεγχο των ελληνικών αρχών.

ΑΔΑΜ: Τι είναι; Είναι κατοικία, πρεσβεία ή προξενείο; Δεν υπάρχει άλλος χώρος. Είναι κάποιος από τους τρεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο της συζήτησής μας, παρακαλώ, να κάνουμε πολιτική συζήτηση. Δεν πρόκειται να σχηματίσουμε δικογραφία. Γιατί αν με καλείτε να καταθέσω τη μαρτυρία μου για να συμπεριληφθεί σε ένα φάκελο, ο οποίος πρέπει να δημιουργηθεί για την υπόθεση αυτή δεν έχω τίποτα να καταθέσω, διότι δεν είμαι μάρτυρας αυτής της υπόθεσης. Εγώ αναπτύσσω τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εχω δώσει πλήρη ενημέρωση για τις θέσεις μας αυτές όλη αυτή την μακρά περίοδο και παρακαλώ να παραμείνει πολιτική η συζήτησή μας.

ΑΔΑΜ: Η Αθήνα έχει προχωρήσει σε διάβημα προς το Ναϊρόμπι για το ζήτημα του Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Αθήνα έχει ζητήσει πληροφορίες. Εχουμε εκφράσει τη δυσαρέσκειά μας, πράγμα το οποίο έκανα κι εγώ, μόλις πριν, δημοσίως. Εχουμε αποδοκιμάσει τη στάση της κυβέρνησης της Κένυας.

ΑΔΑΜ: Δια της διπλωματικής οδού, υπάρχει διάβημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το είπαμε από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη ανακοίνωσή μας. Το επανέλαβε ο υπουργός Εξωτερικών, σήμερα το πρωί, και ισχύει.

ΑΔΑΜ: Μετά τις τελευταίες εξελίξεις η κυβέρνηση θεωρεί το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση έχει πει ότι ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αγώνας που μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους. Πρωτοστατούμε σε όλες τις διεργασίες για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κουρδικού λαού. Από εκεί και πέρα, έχουμε τονίσει με την ίδια έμφαση ότι είμαστε απολύτως αντίθετοι σε πράξεις βίας, σε εγκληματικές ενέργειες, οι οποίες όχι μόνο δεν δικαιώνουν, αλλά ίσα-ίσα, ακυρώνουν την προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το σεβασμό, δηλαδή, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πιστεύω ότι η Ελλάδα έχει αποσαφηνίσει τη θέση της. Δεν έχει δεχθεί τη λειτουργία μιας τέτοιας οργάνωσης στην Ελλάδα και δεν λειτουργεί μια τέτοια οργάνωση στην Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα δεν πρόκειται να μεταβληθεί σε διαιτητή και αξιολογητή των διαφόρων οργανώσεων που δρουν σε οποιαδήποτε περιοχή του κόσμου. Η θέση που διατυπώνουμε είναι θέση αρχών, επειδή η εξωτερική πολιτική που ασκούμε, είναι εξωτερική πολιτική αρχών.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μια διευκρινιστική ερώτηση: Θα ήθελα να μας πείτε, πότε ενημερώθηκε η ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεση του Οτσαλάν να μην παραμείνει στην Κένυα και ποιες ήταν οι ενέργειές της από εκείνη τη στιγμή και μετά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ενημερώθηκε τις ημέρες που φιλοξενούσε στην Κένυα τον κ. Οτσαλάν.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μπορείτε να μου προσδιορίσετε ημέρα και ώρα;.

ΡΕΠΠΑΣ: Την ημέρα και την ώρα, όχι. Αυτή την ώρα δεν μπορώ να το προσδιορίσω. Αν θέλετε, δηλαδή, να καταρτίσουμε ένα αστυνομικό δελτίο, αυτό είναι περίπου αδύνατο. Γνωρίζετε, περίπου, ποιος είναι ο αριθμός των ημερών, που παρέμεινε σε εκείνο το χώρο. Στη διάρκεια αυτών των ημερών, έγιναν συζητήσεις για τον τόπο που έπρεπε οριστικά να εγκατασταθεί ο κ. Οτσαλάν. Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτών των συζητήσεων, διατυπώθηκε και η δική του προτίμηση να μεταβεί στην Ολλανδία, με τη μεσολάβηση των αρχών της Κένυας.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μετά τη δήλωση, το πρωί, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών Αρχών, θεωρεί η ελληνική κυβέρνηση ότι ήταν επιτυχείς οι χειρισμοί να μην ενημερώσει η κυβέρνηση την Ε. Ε. για την εξέλιξη που είχε αυτό το δεκαπενθήμερο το θέμα του Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης ήταν απολύτως επιτυχείς. Ηταν χειρισμοί ευθύνης, οι οποίοι στόχευαν στο να εξασφαλιστεί η διαμονή του Α. Οτσαλάν σε μία χώρα, όπου υπό καθεστώς πλήρους ασφάλειας για τη ζωή του, θα μπορούσε να συνεχίσει επί μακρόν να παραμένει. Το ότι ο ίδιος επέλεξε να μεταβεί σε μία άλλη χώρα, με τις παρεπόμενες συνέπειες, δυστυχώς, δεν ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν άπτεται χειρισμών που έκανε η ελληνική κυβέρνηση και γι` αυτό ακριβώς, δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε ευθύνη η ελληνική κυβέρνηση.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Υπάρχει έγγραφο της Πρεσβείας μας στο Ναϊρόμπι, προς το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο να μεταφέρει επισήμως το αίτημα για παροχή ασύλου στον Οτσαλάν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω ποια έγγραφα έχουν διακινηθεί. Γνωρίζω, όμως, αυτό που επισήμως και δημοσίως είπε, σήμερα το πρωί, ο κ. Πάγκαλος, ότι τέτοια αίτηση δεν έχει υποβληθεί.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Το προσωπικό της ελληνικής Πρεσβείας, εξασφάλισε, είναι σίγουρη ότι η ομάδα που παρέδωσε τον Οτσαλάν ήταν αμιγώς ομάδα της Δημοκρατίας της Κένυας, δηλαδή, των υπηρεσιών της και ότι δεν ήταν μαζί και άλλοι άνθρωποί από κάποιες τρίτες χώρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είχε εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας για όλη την περίοδο των λίγων αυτών ημερών που ο κ. Οτσαλάν παρέμεινε στο συγκεκριμένο χώρο. Από την ώρα που, μετά από δική του συμφωνία, δόθηκε στις αρχές της Κένυας η δυνατότητα να τον συνοδεύσουν, προκειμένου να τον προωθήσουν στο τόπο της επιλογής του, εμείς παύουμε να έχουμε οποιονδήποτε έλεγχο, επί των κινήσεων του κ. Οτσαλάν. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί εμείς, για τα όσα εξελίχθηκαν σε μία άλλη χώρα, να έχουμε τη δυνατότητα του ελέγχου ή και την ευθύνη για το ότι τελικώς προέκυψε αυτό το αποτέλεσμα.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Η παράδοσή του, δηλαδή, έγινε σε Κενυάτες;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συνεννόηση του κ. Οτσαλάν είχε γίνει με εκπροσώπους των αρχών της Κένυας. Εκπρόσωποι των αρχών της Κένυας ήταν αυτοί, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Α. Οτσαλάν, προκειμένου να τον συνοδεύσουν και να τον προωθήσουν στον τόπο της επιλογής του.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Πριν τρεις-τέσσερις ημέρες του ζητήσαμε πιεστικά -και επαναφέρω με άλλη μορφή ένα ερώτημα- να φύγει από τον ελληνικό χώρο ή από το σπίτι του πρεσβευτή όπου ήταν και μάλιστα με τηλεφωνική παρέμβαση υπουργού στο Ναϊρόμπι.

ΡΕΠΠΑΣ: Μου δίνετε την ευκαιρία να κάνω μία επισήμανση, ότι δυστυχώς κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών ο κ. Οτσαλάν δεν έλαβε, όπως όφειλε, όλα τα μέτρα εκείνα, προκειμένου να προστατεύσει την παραμονή του. Δυστυχώς, έγινε γνωστό στις αρχές και άλλων χωρών ότι παραμένει σ` αυτό το κτίριο. Η ελληνική κυβέρνηση από την αρχή του είχε αποσαφηνίσει ότι τον φιλοξενεί προσωρινά. Σκοπός ήταν η μετάβασή του σε χώρα που θα αποδεχόταν την εκεί εγκατάστασή του. Στο σημείο αυτό είχαμε φθάσει, όταν ο Α. Οτσαλάν έκανε μια άλλη επιλογή, η οποία ήταν δικής του ευθύνης με τη γνωστή συνέχεια και συνέπεια.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Κύριε Εκπρόσωπε, οι αρχές της Κένυας, πότε και πώς πληροφορήθηκαν ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται σε ελληνικό έδαφος στο Ναϊρόμπι; Από τον ίδιο τον Οτσαλάν, από κάποιον άλλο τρόπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σ` αυτό το μικρό διάστημα των λίγων ημερών, που γίνονταν συζητήσεις για την εξασφάλιση ενός προορισμού που θα μπορούσε να τον δεχθεί, έγιναν και συζητήσεις προκειμένου ο κ. Οτσαλάν, με τη μεσολάβηση των αρχών της Κένυας, να μεταβεί στην Ολλανδία, όπως ο ίδιος είχε επιλέξει. Αρα οι αρχές της Κένυας γνώριζαν ότι στο κτίριο αυτό ήταν εγκατεστημένος ο Α. Οτσαλάν και είχε εκδηλώσει αυτή την προτίμηση, αυτή την επιθυμία. Από ένα σημείο και μετά, λοιπόν, αντιλαμβάνεστε όλοι πως είχε γίνει περίπου παγκοίνως γνωστό ότι στο χώρο εκείνο φιλοξενείται ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Καταλαβαίνω πως λέτε ότι δεν έγινε με πρωτοβουλία των ελληνικών αρχών, από την ελληνική κυβέρνηση, αυτή η ενημέρωση. Εμείς δεν ενημερώσαμε την Κένυα για το γεγονός.

ΡΕΠΠΑΣ: Ποιά είναι η ερώτηση; Αν συμφωνώ με το συμπέρασμά σας;

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Σας έκανα μια ερώτηση πριν. Πώς και πότε...

ΡΕΠΠΑΣ: Και εγώ έδωσα αρκετές σχετικές απαντήσεις πιο πριν.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Πώς και πότε ενημερώθηκαν οι αρχές της Κένυας για το γεγονός ότι ο Οτσαλάν βρίσκονταν σε ελληνική κατοικία στο Ναϊρόμπι;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο των συζητήσεων για τη μεσολάβηση των αρχών αυτών, προκειμένου να μεταβεί ο κ. Οτσαλάν στην Ολλανδία.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Πότε πληροφορήθηκε η ελληνική κυβέρνηση ότι ο Οτσαλάν βρίσκεται στα χέρια των τουρκικών αρχών; Το πληροφορήθηκε από τη συνέντευξη Τύπου του κ. Ετζεβίτ σήμερα ή νωρίτερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το πληροφορηθήκαμε από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός. Πιστεύουμε ότι η Τουρκία, θα παράσχει όλες τις εγγυήσεις, όπως σε κάθε άτομο το οποίο διώκεται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί με τρόπο δίκαιο και ορθό. Η Ελλάδα θα παρακολουθήσει αυτό το θέμα. Η διεθνής κοινή γνώμη έχει ιδιαίτερη ευαισθησία και ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι θα επαγρυπνεί προκειμένου να τηρηθούν όλοι οι κανόνες και οι εγγυήσεις που προβλέπονται σ' αυτές τις περιπτώσεις.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, πολλές φορές στη διάρκεια, εδώ, της σημερινής ενημέρωσης, μας είπατε ότι είχατε εξασφαλίσει την ασφαλή διαμονή του Οτσαλάν στην Κένυα. Αυτή η εξασφάλιση πώς έγινε; Με τους υπαλλήλους της εκεί πρεσβείας ή στείλατε και από εδώ κάποιες δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό έχει μικρή σημασία. Σημασία έχει ότι καθ` όλο αυτό το διάστημα που παρέμεινε εκεί, δεν διέτρεξε οποιονδήποτε κίνδυνο. Το θέμα δημιουργήθηκε όταν, αντί να επιλέξει έναν προορισμό, όπως του είχαμε υποδείξει, επέλεξε έναν άλλον. Προκειμένου, λοιπόν, να μεταβεί στην Ολλανδία, ενεπλάκησαν οι αρχές της Κένυας. Εκεί, πλέον, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε συμμετοχή, πολύ περισσότερο ευθύνη. Και τα αποτελέσματα είναι γνωστά.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν κατά τη μεταφορά -όπως μας είπατε- χάθηκε το αυτοκίνητο με τον Οτσαλάν, ενημερώθηκε, υποθέτω, η ελληνική κυβέρνηση. Οι κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση, ποιές ήταν; Ενημέρωσε τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έγινε κάτι, τί κάνατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, ότι αυτή η συζήτηση παίρνει χαρακτήρα ανάκρισης. Εδώ δεν σχηματίζουμε κάποιο φάκελο.

ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ερώτηση είναι, κύριε Υπουργέ! Τί ανάκριση;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ. Με ρωτάτε για το πότε έγινε τί. Σας λέω ποιές είναι οι πολιτικές θέσεις της κυβέρνησης και σας δίνω τις πληροφορίες εκείνες που είναι απαραίτητες προκειμένου να εξαγάγετε τα συμπεράσματά σας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επικοινωνήσει με ξένους παράγοντες. Ο υπουργός Εξωτερικών έχει συζητήσει, έχει επικοινωνήσει με συναδέλφους του των χωρών της Ε. Ε. Και, βεβαίως, η Ελλάδα θέτει αυτό το θέμα, ως θέμα με διεθνές ενδιαφέρον.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Κύριε Ρέππα, εγώ δεν θέλω να μείνω στις λεπτομέρειες που αφορούν την Κένυα. Νομίζω ότι υπάρχει ένα ερώτημα, στο οποίο δεν έχετε απαντήσει και θα μου επιτρέψετε να σας το υποβάλω. Πριν την Κένυα, ποιό πολιτικό σκεπτικό οδήγησε την ελληνική κυβέρνηση -που οποιοσδήποτε τρίτος θα έλεγε ότι δεν πρέπει να παίξει καθόλου αυτό το ρόλο, για λόγους προστασίας των εθνικών της συμφερόντων- να παίξει αυτό το ρόλο, του μεταφορέα, ουσιαστικά, του Οτσαλάν σε μια τρίτη χώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατηγορείτε, ως αντιλαμβάνομαι, την κυβέρνηση γιατί προσέφερε αυτές τις καλές υπηρεσίες στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΑΦΕΝΤΟΥΛΗ: Ρωτάω. Πολιτικά θέλω να μας απαντήσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση, από λόγους ανθρωπισμού, αλληλεγγύης και σεβασμού της προσπάθειας που κάνει ένας λαός, προσέφερε αυτές τις υπηρεσίες, φιλοξένησε τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Αυτή την επιλογή της δεν την έκανε σημαία της πολιτικής της. Γιατί, -επαναλαμβάνω- όλοι αυτοί οι χειρισμοί, αφορούσαν ένα ενδιάμεσο στάδιο, μέχρι την εγκατάσταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σε χώρα η οποία ήταν έτοιμη να τον δεχθεί. Η Ελλάδα είχε διατυπώσει με σαφήνεια την αρνητική θέση της στο ενδεχόμενο να τον δεχθεί. Και αυτή είναι η πολιτική που χάραξε, ακολούθησε και ακολουθεί. Αυτό είναι που έχει σημασία. Και αυτό είναι που μας εκφράζει, χωρίς από την άλλη να παραβλέπω το ότι είναι αναγκαίο, σε κάποιες τέτοιες έκτακτες συνθήκες και περιπτώσεις, να επιδεικνύουμε το ανθρωπιστικό, το ουμανιστικό πρόσωπο της αλληλεγγύης μας σε παράγοντες οι οποίοι δοκιμάζονται.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Επειδή έχει παρέλθει το τελεσίγραφο που έχει δώσει ο κ. Πάγκαλος, μπορείτε να μας πείτε τί μέτρα...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε σχετική ερώτηση που έγινε στην αρχή.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Συγγνώμη, απαντήσατε όσον αφορά το σκέλος που αφορά τις καταλήψεις ελληνικών διπλωματικών αποστολών στο εξωτερικό.

ΡΕΠΠΑΣ: Και όσον αφορά την πρόληψη έκνομων πράξεων και ενεργειών, είτε στην Ελλάδα είτε εναντίον των ελληνικών συμφερόντων σε άλλες περιοχές.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Στα πλαίσια αυτά της πρόληψης, πόσες ακριβώς συλλήψεις έχουν γίνει; Και πώς ακριβώς έχει το θέμα; Γιατί έχουμε πληροφορίες για συλλήψεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία αντιμετώπισαν οι κρατικές αρχές. Οι κρατικές αρχές έκαναν ότι είναι επιβεβλημένο σ` αυτή την περίπτωση. Και πρέπει να γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη ευαισθησία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών σε όλες τις περιπτώσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Μπορείτε να είστε λίγο περισσότερο αναλυτικός στο τί ακριβώς έγινε, ποιά μέτρα έχουν ληφθεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή δεν θέλω να μπούμε στην αριθμολογία, να παραμείνουμε σ` αυτά τα οποία σας είπα.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Ετζεβίτ;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Ο κ. Ετζεβίτ έδωσε πληροφορίες για το γεγονός ότι ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, βρίσκεται στην Τουρκία. Αυτό το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα δικό μας σχόλιο είναι η απάντηση που έδωσα σε προηγούμενη σχετική ερώτηση: ότι, δηλαδή, θα πρέπει να παρασχεθούν οι εγγυήσεις στον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να του δοθούν όλα τα ένδικα μέσα που δικαιούται να αξιοποιήσει προκειμένου να υπερασπισθεί τη θέση του. Ολα αυτά η Ελλάδα, αλλά και η Διεθνής Κοινότητα, θα τα παρακολουθήσουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία.

ΚΙΑΟΣ: Η τουρκική κυβέρνηση, από χθες το βράδυ που βγάλατε την ανακοίνωση αυτή και που λέγατε για τις κινήσεις και τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης για τον Οτσαλάν ως σήμερα, έκανε κάποιο διάβημα προς την ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

ΚΙΑΟΣ: Πώς σχολιάζετε ότι μέσα σε 12 ώρες σε ένα τόσο τεράστιο θέμα για την τουρκική κυβέρνηση, για την Τουρκία, που είναι το πρώτο θέμα, ενώ για "ψύλλου πήδημα" βγαίνει και κάνει μια ανακοίνωση, δεν έκανε καμιά απολύτως ενέργεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι κάτι που επέλεξε να κάνει η Τουρκία. Αν θέλετε να κρίνω την πολιτική της Τουρκίας, γενικότερα, δεν θα το κάνω τώρα. Αν θέλετε, όμως, να κρίνω συγκεκριμένες πράξεις της Τουρκίας, οι οποίες στρέφονται εναντίον της Ελλάδας, θα το κάνω, όπως το έχω κάνει στο παρελθόν και όπως θα το κάνω και στο μέλλον, εφόσον έχουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές και δηλώσεις.

ΚΙΑΟΣ: Γιατί επέλεξε τον κ. Μπερνς το πρωί στο υπουργείο ο υπουργός Εξωτερικών για να επικοινωνήσει; Ποιό το κριτήριο που πρυτάνευσε, απ' όλο τον κόσμο -πλην της Προεδρίας της Ε. Ε. - να επικοινωνήσει με τις ΗΠΑ η ελληνική κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν μίλησε μόνο με τον κ. Μπερνς. Εχει μιλήσει και με πολλούς συναδέλφους του. Μίλησε με τον κ. Φίσερ ο οποίος προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον κ. Κουκ, με τον Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών κ. Ντατς και με τον κ. Ντίνι. Εχει επικοινωνήσει και συνεχίζει να επικοινωνεί με ομολόγους του σε διεθνές επίπεδο.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως, δεν μου απαντήσατε γιατί, όπως είπε ο ίδιος, πρώτα με τον...

ΡΕΠΠΑΣ: Εσείς, προφανώς θέλετε, να έχει μιλήσει με υπουργούς Εξωτερικών χωρών της Ε. Ε. και να μην έχει μιλήσει με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μίλησε και με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν μίλησε μόνο με αυτόν.

ΚΙΑΟΣ: Με ποιά κριτήρια επέλεξε η κυβέρνηση την Κένυα, συγκεκριμένα, πριν από 12 μέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κένυα την επέλεξε ο κ. Οτσαλάν. Η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε -και εδώ υπάρχει επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης- να φιλοξενήσει τον κ. Οτσαλάν, σε δικό της χώρο και να του προσφέρει τις συνθήκες οι οποίες θα διασφάλιζαν το αγαθό της ζωής του και όλα τα άλλα αναγκαία για τη διαβίωσή του, μέχρις ότου επιτευχθεί η μετάβασή του σε μια χώρα που θα ήταν έτοιμη να τον δεχτεί. Στην κατεύθυνση αυτή εργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, ο κ. Οτσαλάν σας είπε "πηγαίνετέ με στην Κένυα";

ΡΕΠΠΑΣ: Στην ερώτηση που διατυπώνετε, γνωρίζετε πολύ καλά ότι περιέχεται μια θέση. Θέση την οποία δέχεστε εσείς και στην οποία στηρίζετε την ερώτησή σας...

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, εγώ ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ:... θέση την οποία δεν δέχομαι και άρα δεν μπορώ να απαντήσω σε μια τέτοια ερώτηση.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, η ερώτηση είναι σαφής και ευθεία: Ο κ. Οτσαλάν πρότεινε στην ελληνική κυβέρνηση να τον βοηθήσει να πάει στην Κένυα; Πολύ απλό είναι αυτό που ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν πάντα δικό του θέμα το πού θα κατευθυνθεί. Αλλού συνάντησε κλειστές πόρτες, αλλού μπορούσε να διαβεί ανοιχτές πόρτες και δεν το έκανε, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτή την εξέλιξη. Η ελληνική κυβέρνηση συνάντησε ένα αίτημα του κ. Οτσαλάν και των συνεργατών του: να του παρασχεθεί φιλοξενία σε χώρους ελληνικών αρχών στην Κένυα. Και το έκανε για λόγους τους οποίους εξήγησα δια μακρών, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Ωραία. Και ποιός πρότεινε τις 2 ή 3 άλλες αφρικανικές χώρες; Ποιός;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση. Οι ελληνικές αρχές οι οποίες από την αρχή είχαν αποσαφηνίσει ότι η εγκατάσταση στο κτίριο στην Κένυα είχε προσωρινό χαρακτήρα. Στόχος ήταν η εγκατάστασή του σε μια άλλη χώρα, η οποία θα είχε συμφωνήσει να τον δεχτεί. Και στην κατεύθυνση αυτή εργάστηκε η ελληνική κυβέρνηση. Το είπα σε όλους τους τόνους. Παρακαλώ να μην επανερχόμαστε διατυπώνοντας ίδια ή παραπλήσια ερωτήματα.

ΚΙΑΟΣ: Θα ήθελα αν μπορείτε να κατονομάσετε, να πείτε εν πάση περιπτώσει, ποιά είναι τα μέτρα τα οποία δεν έλαβε ή έλαβε ο Οτσαλάν και εξετέθη από εκεί που ήταν;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Οτσαλάν, από την ώρα που συζήτησε με τις αρχές της Κένυας τη μετάβασή του σε μια χώρα με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης της Κένυας, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι ήδη είχε αναφέρει την εκεί παραμονή του σε κάποιους τρίτους. Από εκεί και πέρα, πρέπει να πω ότι και κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής του, συνάντησε συνεργάτες και άλλους που ήθελαν να τον επισκεφθούν και να συνεργαστούν μαζί του. Ο τρόπος, δηλαδή, της εκεί ζωής του, ήταν τέτοιος ο οποίος λόγω της δραστηριότητας -σχετικής, βεβαίως, αφού ήταν σε ένα χώρο εγκατεστημένος- που ανέπτυξε, συνετέλεσε πολύ στο να γίνει γνωστό ότι βρίσκεται εκεί.

ΚΙΑΟΣ: Επικοινωνήσατε με την Ολλανδία προηγουμένως, πριν γίνει η ιστορία αυτής της μεταβάσεως;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα και τις προηγούμενες ημέρες, ότι η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει σε διαδικασίες και συνεννοήσεις, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε. Ε., για την αντιμετώπιση αυτού του θέματος. Αλλωστε, αυτό είναι το πρώτο σημείο, το οποίο περιέχεται στην ανακοίνωση που εξέδωσα και χθες τη νύχτα.

ΚΙΑΟΣ: Και μια τελευταία ερώτηση: Πότε αρρώστησε ο Πρωθυπουργός και από τι πάσχει;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (θόρυβοι).

ΡΕΠΠΑΣ: Λυπούμαι για την αντίδραση κάποιων συναδέλφων σας.

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, εγώ σας ρώτησα...

ΡΕΠΠΑΣ: Το δέχομαι, είναι έτσι όπως το λέτε. Ο Πρωθυπουργός πάσχει από βαρύτατη γρίπη. Ο πυρετός του είναι άνω των 40 βαθμών. Πρέπει να σας πω όμως, ότι μέχρι αργά το βράδυ, μέχρι τις 2 τα ξημερώματα και πλέον, ήταν σε επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους υπουργούς και με εμένα και σήμερα, από το πρωί, είναι συνεχώς σε τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους συνεργάτες του που χειρίζονται σχετικά θέματα. Αλλά έχει υψηλότατο πυρετό. Εκανε μια περιοδεία τριών ημερών. Γνωρίζετε τί σημαίνει αυτό, σε μια περίοδο όπου ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού υποφέρει από τον ιό αυτής της σκληρής γρίπης, η οποία δεν είναι μια συνηθισμένη γρίπη. Λυπάμαι πολύ γιατί διαπίστωσα ότι δίνονται άλλες ερμηνείες σ' αυτή την ασθένεια. Και πρέπει, με την ευκαιρία να πω, ότι υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας μας έχοντας ως σημαία μας την αλήθεια. Σ` αυτό συμφωνούμε όλοι. Οταν έχουμε κάποιες αμφιβολίες, παρακαλώ να μην τις έχουμε πρώτιστα για την κυβέρνηση ή για τους παράγοντες της χώρας μας. Και να μην είμαστε περισσότερο ενδιάθετοι να δεχτούμε σενάρια ή εκτιμήσεις που κάνουν παράγοντες άλλων χωρών. Γιατί και αυτό συχνά γίνεται. Πιστεύω ότι το αίσθημα ευθύνης που διακατέχει όλους μας, μας οδηγεί σε μια τέτοια επιλογή.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπήρξε, κύριε Υπουργέ, μια φιλολογία για αρκετό χρονικό διάστημα, για την παροχή ασύλου στον Κούρδο ηγέτη, τον κ. Οτσαλάν. Και ξαφνικά, βγήκε σήμερα το πρωί ο κ. Πάγκαλος και είπε ότι αυτό, ακόμα και αν έκανε αίτηση για άσυλο, δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό και θα έπρεπε να γυρίσει στην Ιταλία, γιατί έκανε την επιλογή να κάνει πρώτα εκεί αίτηση παροχής ασύλου. Γιατί δεν το είχε διευκρινίσει αυτό η ελληνική κυβέρνηση και μας άφηνε τόσο καιρό να διατυπώνουμε απόψεις ή ερωτήματα γιατί δεν δεχόταν να παράσχει άσυλο στον Κούρδο ηγέτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι μια διοικητική υπηρεσία. Είναι ένα πολιτικό όργανο. Η κυβέρνηση ανέπτυξε τις πολιτικές θέσεις της. Τα σημαντικά θέματα τα προσεγγίζουμε με πολιτικό και όχι με διοικητικό ή τεχνικό τρόπο. Αυτοί οι νομικισμοί κάποιων -γιατί άκουσα συναδέλφους να διατυπώνουν κριτική εναντίον της κυβέρνησης και εμού προσωπικώς, σε ραδιοφωνικά προγράμματα, σήμερα το πρωί- είναι κριτική η οποία γίνεται χωρίς να υπάρχει αντίληψη και γνώση της πολιτικής διαδικασίας στην ολότητά της. Πρέπει να σας πω ότι το συγκεκριμένο θέμα, ασφαλώς το γνωρίζαμε. Το γνώριζα και εγώ. Γιατί κατακρίθηκα σήμερα από κάποιους επειδή δεν το ανέφερα από χθες. Αν θέλετε, επικαλούμαι τη μαρτυρία συναδέλφων σας, με τους οποίους μίλησα τηλεφωνικώς, χθες, στο πλαίσιο της καθημερινής επικοινωνίας για την πληροφόρησή σας, στους οποίους ανέφερα και αυτό το σημείο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Ποιό;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι πραγματικά, νομικά ή διαδικαστικά δεν στέκει η υποβολή αίτησης στην Ελλάδα για χορήγηση πολιτικού ασύλου, δοθέντος ότι το θέμα αυτό παραμένει σε εκκρεμότητα στη γειτονική Ιταλία. Αλλά, βεβαίως, δεν έχει σημασία δια της διαδικαστικής οδού ή δια της νομικής οδού να πούμε ότι εμείς με ανακούφιση διαπιστώνουμε πως δεν έχουμε καμία εμπλοκή. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να πούμε ευθαρσώς και πρωτογενώς τη θετική πολιτική μας θέση. Και αυτό κάναμε, ώστε να είναι σαφές και στο συγκεκριμένο ζήτημα ότι η θέση που διατυπώνουμε είναι σε απόλυτη αρμονία με το σύνολο των θέσεων που έχουμε αναπτύξει όλη αυτή την περίοδο που συζητούμε το σχετικό θέμα. Αλλά, το συγκεκριμένο στοιχείο, κ. Γαργαλάκο, επικαλούμαι μαρτυρία συναδέλφων σας, το ανέφερα χθες αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ήθελα να συνοψίσω πολύ επιγραμματικά σε αυτά που είπατε. Είπατε κατ` αρχήν ότι ο κ. Οτσαλάν πάντα είχε τον πρώτο λόγο...

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να συνοψίσετε μετά από μία ώρα συζήτησης; Το θεωρείτε αναγκαίο;

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα καταλήξω λοιπόν, θα είμαι πολύ σαφής. Είπατε, λοιπόν, ότι ο κ. Οτσαλάν πάντα είχε τον πρώτο λόγο για τον τόπο του προορισμού του. Ενα αυτό. Δεύτερον, είπατε ότι η Κένυα...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα μόνον αυτό. Είχε τον πρώτο λόγο με την προϋπόθεση βεβαίως ότι υπάρχουν πόρτες ανοιχτές.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Εννοείτε. Το δεύτερο είπατε ότι η Κένυα τον απεδέχθη, ως Κένυα. Ηταν αυτό πρωτοβουλία του κ. Οτσαλάν, υπήρξαν συνεννοήσεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν σε όλες αυτές τις ερωτήσεις με κάθε λεπτομέρεια.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Θα ρωτήσω, αλλά μπορώ να καταλήξω; Θέλω, λοιπόν, να καταλάβω. Αφού η Κένυα απεδέχθη τον κ. Οτσαλάν γιατί ο κ. Οτσαλάν κατέφυγε σε ελληνικό έδαφος, να το πω έτσι, υπήρξε αυτό το περίεργο-φρικτό καθεστώς φιλοξενίας του στην Κένυα και πότε οι ελληνικές αρχές αντελήφθησαν ότι ο κ. Οτσαλάν έχει δικές του διαπραγματεύσεις, οι οποίες θέτουν σε πρόβλημα τον ρόλο της Ελλάδας και την ευθύνη της έναντι της ασφαλείας του Κούρδου ηγέτη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Κούρδος ηγέτης διατύπωσε την επιθυμία του να μεταβεί στην Ολλανδία και προχώρησε σε συνεννοήσεις με τις αρχές της Κένυας εν γνώσει των ελληνικών αρχών. Δεν έγινε αυτό μυστικώ τω τρόπω και εν αγνοία των αρχών της χώρας μας. Το ότι δεν ευοδώθηκε αυτή η προσπάθεια οφείλεται σε λόγους που δεν έχουν οποιαδήποτε σχέση με δικές μας επιλογές ή χειρισμούς. Το είπα αυτό με απόλυτη σαφήνεια.

ΜΑΥΡΙΔΗΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν ενημερωμένος για το γεγονός ότι ο Οτσαλάν βρισκόταν εδώ και 12 ημέρες στην Πρεσβεία στην Κένυα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι οι επιλογές, οι χειρισμοί, οι θέσεις εκφράζουν το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι Υπουργός Εθνικής Αμυνας αυτής της κυβέρνησης.

ΦΙΛΗΣ: Θα γίνουν απελάσεις Κούρδων από την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι θέματα τα οποία χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές. Δεν πρόκειται αυτή την ώρα να υποκαταστήσω τις αρχές αυτές, οι οποίες με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία τους θα λάβουν τις σχετικές αποφάσεις.

ΦΙΛΗΣ: Διοικητική απόφαση ή πολιτικό πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τα θέματα αυτά τα χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές και δεν είναι θέματα τα οποία χειρίζομαι και επί των οποίων αποφασίζω εγώ.

ΦΙΛΗΣ: Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ετζεβίτ, θριαμβολογώντας ότι έχει στα χέρια του τον κ. Οτσαλάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης τελικώς. Εχετε κάποιο σχόλιο γι` αυτό το θέμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση είχε διατυπώσει ευθύς εξ αρχής τη θέση ότι δεν θα παραχωρήσει άδεια παραμονής στην Ελλάδα στον Αμντουλάχ Οτσαλάν. Και αυτό είχε σχολιαστεί από πολλούς και από την τουρκική ηγεσία με τρόπο θετικό. Είναι κάτι το οποίο προέκυψε, δεν είναι κάτι το οποίο επιδιώξαμε, ούτε προχωρήσαμε σε αυτή την επιλογή για να δρέψουμε αυτούς τους καρπούς, δηλαδή να εξασφαλίσουμε αυτή την ευμενή απήχηση των επιλογών μας. Γιατί η εξωτερική πολιτική που κάνουμε είναι πολιτική αρχών, στηρίζεται σε ορισμένους κανόνες και με βάση αυτούς τους κανόνες ενεργήσαμε και ενεργούμε.

ΦΙΛΗΣ: Η εξέλιξη να παραδοθεί τελικώς στους Τούρκους, μετά από τα ελληνικά χέρια να παραδοθεί σε τουρκικά χέρια με τη μεσολάβηση κάποιων δυνάμεων που δεν γνωρίζουμε ακριβώς ποιες είναι. Είναι η Κένυα, είναι η CIA, δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Κατά την εκτίμηση την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης ικανοποιεί τη σταθερότητα στην περιοχή, την ανάπτυξη και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή ικανοποιούνται και διασφαλίζονται εφόσον γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Εφόσον τηρούνται οι Διεθνείς Συνθήκες, που έχουν υπογραφεί μεταξύ των χωρών αυτής της περιοχής. Εφόσον λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, εφόσον γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή. Σε αυτές τις κατευθύνσεις κινείται παγίως η ελληνική πολιτική. Καλό είναι και οι άλλες χώρες να κινηθούν στον ίδιο άξονα. Δεν το πράττουν στο βαθμό που απαιτείται και γι` αυτό υπάρχουν προβλήματα. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι ότι εμείς, ως χώρα, έχουμε επιλέξει να ακολουθούμε μία πολιτική η οποία είναι σύμφωνη με τους κανόνες αυτούς. Μια πολιτική που είναι σε απόλυτη αρμονία με τη διεθνή έννομη τάξη. Και αυτό καλούμε να κάνουν και οι άλλες χώρες στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο.

ΦΙΛΗΣ: Εχοντας ή μη έχοντας ευθύνη η Ελλάδα η Τουρκία εμφανίζεται να έχει νικήσει, να έχει στα χέρια της τον πρώτο αντίπαλό της κατά τα λεγόμενα όλης της πολιτικής ηγεσίας. Αυτό είναι μία εξέλιξη που εκτιμά πως η Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι ένα συμπέρασμα στο οποίο οδηγείστε εσείς, δεν το συμμερίζομαι γιατί πιστεύω ότι η Τουρκία πρέπει πολλά ακόμη να πράξει, προκειμένου να δείξει ότι πράγματι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε την επόμενη περίοδο, "ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα" θα έλεγα, δοκιμαζόμενη σε συγκεκριμένο θέμα να κερδίσει την εμπιστοσύνη της Ε. Ε. και της διεθνούς κοινότητας ως χώρα η οποία έχει σύγχρονους θεσμούς, έχει πράγματι ανεξάρτητη δικαιοσύνη, είναι μία χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται τα ατομικά δικαιώματα των πολιτών της. Ιδού στάδιον δόξης λαμπρόν για την Τουρκία.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να μας διευκρινίσετε αν ο κ. Οτσαλάν ήρθε σε επικοινωνία με τις αρχές της Κένυας, μετά από άρνηση της ελληνικής πλευράς, να είναι εκείνη που θα έχει τον έλεγχο της μετάβασής του στην Ολλανδία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ελληνική κυβέρνηση από την ώρα που δεν μπορούσε, γιατί δεν είχε προκύψει κάποιο τέτοιο θετικό μήνυμα, να διασφαλίσει ότι θα γίνει δεκτός στην Ολλανδία, δεν μπορούσε να αναλάβει οποιαδήποτε πρακτική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε πρωτοβουλίες και εξασφάλισε τη συμφωνία άλλων χωρών που δέχονταν την εκεί εγκατάσταση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν διαψεύδετε τις πληροφορίες που ακούγονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, πολλά ακούγονται αυτές τις ώρες, ότι μέσα στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε ο κ. Οτσαλάν ήταν και παράγοντας της ελληνικής πρεσβείας.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι οι ελληνικές αρχές ήταν εν γνώσει των συζητήσεων που έκανε ο κ. Οτσαλάν με τις αρχές της Κένυας. Είχαν ενδιαφέρον να παρακολουθήσουν το πώς εξελίχθηκε αυτή η επιχείρηση. Από ένα σημείο και μετά -και δεν είμαι σε θέση αυτή την ώρα να μπω σε λεπτομέρειες σαν να αναλύω κάποιο αστυνομικό δελτίο -χάσαμε τη δυνατότητα επαφής- άρα τη δυνατότητα να έχουμε πληροφορίες για το πώς εξελίχθηκαν οι κινήσεις του Αμντουλάχ Οτσαλάν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θα μου επιτρέψετε, απευθυνόμενος στην πολιτική σας ευαισθησία και όχι στο αστυνομικό σας δαιμόνιο, να ρωτήσω εάν ο Ελληνας πρέσβης ήταν στο αυτοκίνητο στο οποίο βρισκόταν και ο κ. Οτσαλάν όταν αυτός απήχθη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να απαντήσω με ναι ή όχι σε τέτοιου είδους ερωτήσεις, γιατί δεν γνωρίζω το σύνολο των τεχνικών λεπτομερειών. Αυτό το οποίο γνωρίζω το κατέθεσα. Πιστεύω ότι όλα όσα είπα αποτελούν μια δέσμη πληροφοριών που είναι αρκετές, προκειμένου να εξαχθούν τα πολιτικά συμπεράσματα. Η πολιτική ευαισθησία μου με οδηγεί στο να υπερασπίζομαι τα συμφέροντα της χώρας μου. Πιστεύω ότι την έχετε κι εσείς, όχι ως δημοσιογράφοι, αλλά ως πολίτες, ως άτομα πάνω από όλα και σας καλώ κι εσάς, όπως το κάνετε μέχρι τώρα, να συνεχίσετε να υπερασπίζεστε τα συμφέροντα της χώρας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα τελευταίο ερώτημα παρακαλώ. Από χθες στις πέντε η ώρα το πρωί, 400 άνθρωποι, δεν ξέρω ακριβώς τον αριθμό, έχουν υποβληθεί στο μαρτύριο της πείνας, της δίψας, περιφέρονται σαν αρκούδες από αρκουδιάρηδες, από χωρίον εις χωρίον. Αυτή είναι στάση η οποία συνιστά ή βρίσκεται σε αντιστοιχία με τις ανθρωπιστικές αξίες για τις οποίες μιλάμε εδώ και μιάμιση ώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ανθρωπιστικές αξίες από τις οποίες εμφορούμεθα μας οδήγησαν και πιστεύω ότι συμφωνείτε σε αυτό στο να αναλάβουμε πρωτοβουλία για τη μετεγκατάσταση της ομάδας των Κούρδων από την Πλατεία Κουμουνδούρου σε άλλον αξιοπρεπέστερο χώρο. Επιχειρήθηκε σε ένα πρώτο στάδιο η εγκατάστασή τους σε χώρο που είχε καταλλήλως διαμορφωθεί. Γνωρίζετε ποιες αντιδράσεις προκλήθηκαν, γιατί συνηθίζεται στην Ελλάδα να ζούμε σε δύο επίπεδα. Να μιλούμε σε ένα επίπεδο εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, αλλά να πράττουμε σε ένα άλλο επίπεδο υπέρ του εαυτού μας και μόνον. Η ελληνική κυβέρνηση, λοιπόν, επέλεξε σε δεύτερο στάδιο έναν άλλο χώρο, ο οποίος δεν είναι απολύτως κατάλληλος, αλλά βεβαίως είναι πολύ-πολύ καλύτερος από αυτόν που είχαν στη διάθεσή τους στην Πλατεία Κουμουνδούρου οι Κούρδοι εδώ και αρκετό καιρό. Δεν έχουν μείνει άσιτοι και άποτοι. Υπάρχει τροφοδοσία και πρέπει να εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας στις δυνάμεις εκείνες των Ενόπλων Δυνάμεων που ανταποκρίθηκαν και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και γίνεται το καλύτερο δυνατόν, προκειμένου και γι` αυτό το θέμα να δοθεί οριστική λύση. Βεβαίως, γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει εύκολη συμφωνία σε τέτοια θέματα τα οποία οδηγούν πολλούς από εμάς σε ξεβόλεμα. Παρά το ότι αναγνωρίζω και κατανοώ πλήρως μία πλευρά των αντιδράσεων, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι με σοβαρότητα να αντιμετωπίζουμε και να λύνουμε προβλήματα και να μη συζητούμε μόνον επί θεωρητικής βάσεως για διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα τα προβλήματα να μένουν άλυτα κι εμείς να κρίνουμε ο ένας τον άλλον μόνον και μόνον για τη δημιουργία εντυπώσεων σε μια μάχη που δεν οδηγεί πουθενά ή οδηγεί, σε τελευταία ανάλυση, σε βάρος της Ελλάδας.

ΠΑΡΙΣ: Κύριε Υπουργέ, εκ των υστέρων, αυτά τα οποία έχουν γίνει μέχρι τώρα. Μας λέγατε ότι το θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνει μέρος των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μας λέγατε ότι ο Οτσαλάν δεν ήρθε στην Ελλάδα και δεν έχει καμία σχέση. Μετά από όλα αυτά πιστεύει η κυβέρνηση ότι η επιλογή της θα βοηθήσει στις σχέσεις της με την Τουρκία ή θα φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα κατηγορείται από κάποιους ότι έκανε περισσότερα υπέρ του Αμπντουλάχ Οτσαλάν και των Κούρδων, με αποτέλεσμα να διακυβεύσει τις σχέσεις στην περιοχή όπου, άλλωστε, είναι εύθραυστες οι ισορροπίες. Από μια άλλη σκοπιά ασκείται μια άλλη κριτική: ότι η Ελλάδα έκανε ελάχιστα ή τίποτα, προκειμένου να προσφέρει σε αυτή την προσπάθεια ενός λαού που αγωνίζεται για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του. Ούτε το ένα είναι αληθινό, ούτε το άλλο. Αυτό το οποίο ευσταθεί είναι ότι η Ελλάδα δεν έκανε τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω. Εκανε μόνο εκείνο το οποίο πηγάζει από τις αρχές της εξωτερικής πολιτικής μας. Τηρήσαμε τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και σε αυτή την περίπτωση και ταυτόχρονα εξαντλώντας τα όρια της ανθρωπιστικής συμπεριφοράς που πρέπει να επιδεικνύουμε σε αυτές τις περιπτώσεις προσφέραμε, πράγματι, αυτές τις βοήθειες, πιστεύοντας ότι αυτό -που είναι μια πλευρά του ζητήματος- δεν μπορεί να οδηγήσει σε ανατροπή της πολιτικής μας, πράγμα το οποίο είχαμε καταστήσει σαφές. Γιατί, βεβαίως, ενδιαφερόμαστε για την αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο και όσον αφορά τους Κούρδους. Πάνω από όλα όμως αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας. Και θα πρέπει, κάτω από αυτό το πρίσμα, να αντιμετωπίζουμε όλα τα θέματα. Αυτό είναι που κάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 February 1999 - 17:32:20 UTC