Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-11

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 11 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Κύριε Εκπρόσωπε, τι συμβαίνει με τα εξοπλιστικά προγράμματα; Βλέπω στις εφημερίδες δημοσιεύματα, διάφορα ακούγονται. Τι θα γίνει τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ αύριο, προκειμένου να εξετάσει την πορεία του εξοπλιστικού προγράμματος και εφόσον κάποια προγράμματα κριθεί ότι είναι ώριμα, θα λάβει τις αποφάσεις.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Δέχεται πιέσεις η κυβέρνηση για να αγοράσει συγκεκριμένα όπλα ή να μην αγοράσει κάποια άλλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι, όταν συζητείται ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα, διάφορες κατασκευάστριες εταιρίες, με εκπροσώπους τους, προσπαθούν να αναδείξουν τα προϊόντα τους ως τα καλύτερα έναντι των άλλων που συμμετέχουν σε μια διαγωνιστική διαδικασία. Αυτό είναι κάτι θεμιτό. Βλέπετε τις διαφημίσεις που έχουν κατακλύσει τις ελληνικές εφημερίδες την τελευταία περίοδο, λες και πρόκειται ο ελληνικός λαός, οι αναγνώστες των εφημερίδων να κάνουν την επιλογή, και πρέπει να ενημερωθούν. Η κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μόνο, θα κάνει τις τελικές επιλογές. Αυτό θα γίνει και στην περίπτωση των προγραμμάτων για τα οποία δεν έχουν ληφθεί ακόμη αποφάσεις. Όλα τα άλλα δεν επηρεάζουν τη λήψη της απόφασης.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος εμφανίζεται σαν να είναι υπό πίεση; Είναι έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ενας υπουργός Αμυνας πάντα είναι υπό πίεση. Και μάλιστα στην Ελλάδα, όπου οι συνθήκες έχουν μεγάλο φορτίο, αντιλαμβάνεστε πως πρέπει να σηκώσει ένα μεγάλο μέρος αυτού του φορτίου. Αρα και ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι κινητικός, είναι δραστήριος, πρέπει να παίρνει αποφάσεις και έτσι να αντιμετωπίζει την πίεση των συνθηκών.

ΑΛΕΞΑΚΗ: Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί μέσα στην κυβέρνηση που προτείνουν κάποια άλλα οπλικά συστήματα από αυτά που προτείνει ο κ. Τσοχατζόπουλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει συζητηθεί τέτοιο θέμα. Τα θέματα του εξοπλιστικού προγράμματος συζητούνται μόνο στο πλαίσιο του ΚΥΣΕΑ. Και στο ΚΥΣΕΑ όλες οι αποφάσεις έχουν ληφθεί ομοφώνως. Για τα επόμενα προγράμματα που θα μας απασχολήσουν, στο αυριανό ΚΥΣΕΑ και στα επόμενα, δεν μπορώ να γνωρίζω ποιες απόψεις θα εκφραστούν. Μπορώ να εικάσω, όμως, με βάση τη μέχρι τώρα εμπειρία, ότι θα είναι ομόφωνες οι αποφάσεις και στις επόμενες φάσεις για τα άλλα εξοπλιστικά προγράμματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος στην περιοδεία που έκανε στις χώρες της τέως ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, στο τέλος εξέφρασε ένα είδος ανησυχίας για τις μελλοντικές εξελίξεις στην περιοχή. Θέλετε να γίνετε λίγο πιο συγκεκριμένος; Τι είναι αυτό που ανησυχεί την κυβέρνηση, την Ελλάδα, ότι μπορεί να συμβεί και να έχει δυσμενείς συνέπειες;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει αναλυτικές δηλώσεις ο κ. Πάγκαλος και παρακαλώ να μείνουμε στα όσα έχει πει ο ίδιος. Λογικό είναι να εκφράζουμε ανησυχία, όταν στη γειτονιά μας μια εστία έντασης παραμένει ακόμη ενεργή. Εχω τη γνώμη, όμως, την ελπίδα, ότι θα αντιμετωπιστεί και αυτή η κρίση με πολιτικά και ειρηνικά μέσα, όπως έγινε και σε άλλες περιπτώσεις. Η Ελλάδα, άλλωστε, σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και συμβάλλει ως χώρα της περιοχής στην εξεύρεση μιας λύσης με διπλωματικά μέσα.

ΚΙΑΟΣ: Σε συνέχεια χθεσινών απαντήσεών σας, αν σκέφτεται η κυβέρνηση σε θέματα που έχουν σχέση με διατάξεις της νομοθεσίας για συκοφαντική δυσφήμιση και για όλα τα συναφή, τέτοιες δηλαδή διατάξεις, σχετικά με τις ποινές που επιβάλλονται, αν σκέφτεται να τις τροποποιήσει, ώστε να μην ακολουθούνται ποινές φυλακίσεως, αλλά να μπορεί να μετατρέπονται σε χρηματικές, σε τέτοια πράγματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν διατυπωθεί εισηγήσεις. Να μετατρέπονται σε χρηματικά πρόστιμα οι διάφορες ποινές. Αυτή είναι, φερ` ειπείν, μία από αυτές τις προτάσεις που έχουν γίνει. Η κυβέρνηση αυτή την ώρα θεωρεί πως το πλαίσιο που υπάρχει πρέπει να μείνει ως έχει. Δεν σκεπτόμαστε να κάνουμε αλλαγή. Αλλά με την αφορμή της ερώτησής σας λέω ότι αυτή η έκθεση του Ινστιτούτου Τύπου αφορά και τις άλλες χώρες της Ε. Ε. Επειδή στην αρχή δόθηκε κακώς η εντύπωση ότι αναφέρεται μόνο, με αιχμηρό τρόπο, στην Ελλάδα. Αναφέρεται και σε άλλες χώρες της Ε. Ε. Στη Γερμανία λ. χ., με έναν τρόπο ο οποίος πιστεύω ότι είναι πολύ πιο αιχμηρός, για να μείνω σε ένα παράδειγμα. Αλλά και σε όλες τις χώρες της Ε. Ε. Τα στοιχεία τα οποία αναφέρει το Ινστιτούτο Τύπου, τα συλλέγει από τους ίδιους τους ενδιαφερόμενους. Και στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες υπάρχουν πολίτες οι οποίοι δίνουν πληροφορίες σε αυτό το Ινστιτούτο. Και το Ινστιτούτο δεν κάνει τίποτα άλλο, παρά να μεταφέρει σε μια έκθεση αυτές τις πληροφορίες. Αυτά για να μπούνε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

ΚΥΡΙΑΚΙΔΟΥ: Υπάρχουν δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, για παρουσία μιας αίρεσης που λέγεται "Ανησυχούντες Χριστιανοί" στην Ελλάδα. Είναι αυτοί που εκδιώχθηκαν και απελάθηκαν από το Ισραήλ. Ανησυχεί για την παρουσία τους η ελληνική κυβέρνηση, έχει σκοπό να πάρει κάποια μέτρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι στην Ελλάδα το φρόνημα δεν διώκεται. Ο καθένας μπορεί να επιλέγει ότι θέλει να αποτελέσει στοιχείο της προσωπικής ζωής του και των πολιτικών πεποιθήσεων του. Αυτό το οποίο έχει σημασία είναι να ζουν όλοι με τρόπο σύννομο. Πολίτες οι οποίοι δεν προβαίνουν σε παράνομες πράξεις καλύπτονται από την ελληνική νομοθεσία. Ουδείς μπορεί να στραφεί εναντίον τους. Αντιθέτως, όποιος προβαίνει σε παράνομες πράξεις θα αντιμετωπίσει αυτομάτως το νόμο, τα όργανα της Δικαιοσύνης. Δεν έχουμε κάνει κάποια ειδική έρευνα, ούτε έχουμε κανέναν ιδιαίτερο λόγο ανησυχίας. Πολλά γράφτηκαν γι αυτό το θέμα. Θα έλεγα ότι δεν επιβεβαιώνονται από τα πράγματα.

ΚΙΑΟΣ: Χθες, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Κηπουρός, δήλωσε σε μια εκδήλωση για τους Κούρδους ότι "ας μην κοροϊδευόμαστε ήρθε ο Οτσαλάν". Εσείς είπατε ότι δεν ήρθε. Τί γνωρίζετε; Πώς έχουν τα πράματα. Πώς βγαίνει ο κ. Κηπουρός και λέει αυτά τα πράγματα. Του ζητήσατε εξηγήσεις; Τι γνωρίζει περισσότερα ο κ. Κηπουρός;

ΡΕΠΠΑΣ: Το τι γνωρίζει θα σας το πει ο ίδιος, εφόσον τον ρωτήσετε. Αυτά τα οποία έχω πει εγώ ισχύουν απολύτως. Πρέπει να πω ότι το θέμα αυτό το συζητήσαμε αρκετά. Δεν πρέπει να συντηρείται μια σύγχυση για τις κινήσεις του Κούρδου ηγέτη, πράγμα το οποίο -πιστεύω- τελικώςι δεν βοηθάει την προσπάθεια που κάνει ο κουρδικός λαός. Μέχρι ορισμένου σημείου είναι κατανοητή αυτή η σύγχυση. Μπορεί να εξυπηρετεί κάποιους σκοπούς. Δεν πρέπει, όμως, να παρατείνεται, γιατί έχει πλέον αντίθετα αποτελέσματα.

ΚΙΑΟΣ: Πάντως στον κ. Κηπουρό είπατε τίποτα ως κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Κηπουρός αν γνωρίζει κάτι μπορεί να αναφερθεί αρμοδίως.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και του υπουργείου Γεωργίας οι αγρότες συνεχίζουν τα μπλόκα. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η καλύτερη επιβεβαίωση, ότι ο αγώνας που κάνουν οι ομάδες των αγροτών έχει πολιτικά και κομματικά χαρακτηριστικά. Τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν ικανοποιούν το σύνολο των αγροτών που έχουν συναλλαγές με την Αγροτική Τράπεζα. Και όμως, βλέπουμε ότι η συγκεκριμένη ομάδα, που κινητοποιείται στη Θεσσαλία, παραμένει στις "επάλξεις του αγώνα", όπως η ίδια ισχυρίζεται. Αρα, αυτό σημαίνει πως τα κίνητρα, τα οποία την οδήγησαν σε μια τέτοια επιλογή, σε μια τέτοια κινητοποίηση, είναι πολιτικά, είναι κομματικά και δεν έχουν σχέση με τα πραγματικά συμφέροντα των αγροτών. Πιστεύω ότι δεν είναι δικαιολογημένη, τώρα πλέον, η παραμονή των αγροτών στους δρόμους του θεσσαλικού κάμπου.

ΚΟΝΤΕΛΙΣ: Πότε πιστεύετε πως το θέμα του επόμενου Προέδρου της Δημοκρατίας θα είναι επίκαιρο; Γιατί, χθες, είπε ο Πρόεδρος ότι δεν είναι ακόμη ο καιρός.

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν ολοκληρωθεί η θητεία του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, και θα πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και όταν τα κόμματα ολοκληρώσουν από τη δική τους πλευρά την υπόδειξη του προσώπου που θεωρούν ότι είναι κατάλληλο για την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα. Εμείς αποσαφηνίσαμε τη θέση μας για να μην υπάρχει οποιαδήποτε εκκρεμότητα, οποιαδήποτε σκιά στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Εχουμε αποσυνδέσει από τις πολιτικές εξελίξεις τη διαδικασία ανάδειξης του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας. Πιστεύουμε ότι το ίδιο πρέπει να κάνουν και τα άλλα κόμματα. Το θέμα αυτό θα είναι στην επικαιρότητα την ώρα που θα πρέπει να εκλέξουμε το νέο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Thursday, 11 February 1999 - 15:48:48 UTC