Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 99-02-10

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 1999

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Για την άτυπη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Βόννη, στις 26 Φεβρουαρίου, παρακαλώ έως την Τρίτη (16.2. 99), επειδή οργανώνεται δημοσιογραφική αποστολή, οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή, προκειμένου να είμαστε οργανωτικά έτοιμοι. Για ενημέρωσή σας, σας λέω ακόμη ότι θα γίνει και δεύτερη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου στο Βερολίνο, ενώ η τακτική Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Ιουνίου στην Κολωνία.

ΚΙΑΟΣ: Ποιο είναι τι αντικείμενο της Συνόδου Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Σύνοδος, που θα γίνει στη Βόννη, θα αντιμετωπίσει τα θέματα της "Ατζέντας 2000".

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση είναι ευχαριστημένη που περιλαμβάνεται στο "βιβλίο του τρόμου" του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, ως μόνη χώρα από τις χώρες της Ε. Ε. για την ελευθεροτυπία που δεν υπάρχει στην Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, προκαλεί γέλιο -και το δηλώνω αυτό με έμφαση- να ισχυρίζεται κάποιος ότι δεν υπάρχει ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Η ελευθεροτυπία στην Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο. Οι ειδήσεις, οι ιδέες, διακινούνται και διαδίδονται χωρίς κανένα εμπόδιο. Σε πολλές περιπτώσεις τα ΜΜΕ, θα έλεγα ότι λειτουργούν πέραν των ορίων της δεοντολογίας και της καλώς νοούμενης αντικειμενικής ενημέρωσης. Το ότι ένα Ιδρυμα, το οποίο έχει πληροφορίες από μια γνωστή ομάδα ανθρώπων εδώ στην Ελλάδα, κάνει αυτές τις αιχμηρές αναφορές για την Ελλάδα, θα μου επιτρέψετε να πω, δεν αλλάζει τίποτα, όσον αφορά την πραγματικότητα, δοθέντος ότι η σημερινή κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση που έχει καταργήσει το νόμο περί Τύπου. Είναι μακριά η περίοδος εκείνη που διευθυντές εφημερίδων είχαν οδηγηθεί στη φυλακή. Θυμάστε ποια ήταν αυτή η περίοδος. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι η τελευταία που μπορεί να κατηγορηθεί για επιβολή μέτρων περιορισμού ή λογοκρισίας σε δημοσιογράφους. Η τελευταία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά η τελευταία στην Ε. Ε. Αν θέλετε να συζητήσουμε, σας λέω ότι στην Ελλάδα τα Μέσα Ενημέρωσης λειτουργούν χωρίς κανέναν περιορισμό. Αρκετοί περιορισμοί υπάρχουν σε άλλες χώρες της Ε. Ε. Και στο βιβλίο αναφέρονται και άλλες χώρες της Ε. Ε., όπως η Γερμανία και η Αυστρία. Είδατε ποια είναι η αναφορά που γίνεται στην Ελλάδα. Είναι μια αναφορά, η οποία προκύπτει από την περιπτωσιολογική επισήμανση κάποιων δικών που έχουν γίνει. Θα μου επιτρέψετε να πω, να μη συγχέουμε αυτά τα περιστατικά με την ελευθεροτυπία στην Ελλάδα. Γιατί, σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, τα αδικήματα της συκοφαντικής δυσφήμησης, φερ` ειπείν, διώκονται όταν συντελούνται. Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι μετά το 1974 είναι η μόνη κυβέρνηση, η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, που ασκήθηκαν δύο φορές διώξεις κατά δημοσιογράφων για κατασκοπεία; Μετά το 1974 δεν έχει ξαναγίνει.

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ γνωρίζω ότι είναι η μόνη κυβέρνηση, που επί των ημερών της για όσα έχουν γράψει οι δημοσιογράφοι, δεν έχουν υποστεί έλεγχο, δεν έχουν υποστεί οτιδήποτε, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι ελέγχεται η δραστηριότητά τους και υπόκεινται σε περιορισμούς. Ενώ, γνωρίζω ότι την περίοδο 1990-1993, διευθυντές εφημερίδων είχαν οδηγηθεί στις φυλακές και γνωρίζω ότι αυτή η κυβέρνηση κατάργησε το νόμο περί Τύπου. Το επαναλαμβάνω, γιατί αυτό πρέπει να μείνει. Είμαστε, ίσως, η μόνη χώρα στην Ευρώπη που δεν έχουμε νόμο για τον Τύπο, επειδή όπως λέει το Σύνταγμά μας, ο Τύπος είναι ελεύθερος. Και ο Τύπος είναι ελεύθερος.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και επανέφερε το νόμο 375 για την κατασκοπεία....

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, οι διατάξεις αυτές -το νομικό οπλοστάσιο της χώρας- υπάρχουν. Μπορεί, κατά περίπτωση ή κατά βούληση, όποιος θεωρεί ότι πρέπει να τις αξιοποιήσει, να τις αξιοποιήσει. Ολοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιούν τα ένδικα μέσα που διαθέτουν. Ολοι οι πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα. Είναι στη δική τους προσωπική κρίση να αξιοποιήσουν, με οποιονδήποτε τρόπο, τα μέσα αυτά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς συμβαίνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις να μην χρησιμοποιούν τέτοιες διατάξεις και να τις χρησιμοποιεί αυτή η κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι προηγούμενες κυβερνήσεις οδηγούσαν απευθείας στις φυλακές τους διευθυντές εφημερίδων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για κατασκοπεία είχε ασκηθεί δίωξη από κανέναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Σημασία έχει ότι στα κελιά των φυλακών βρέθηκαν διευθυντές εφημερίδων. Αυτό ήταν μια ντροπή και για το δημοσιογραφικό χώρο και για την πατρίδα μας. Αυτό είναι που έχει σημασία. Τέτοια φαινόμενα είναι πολύ μακριά -χρονικά κοντά, πολύ μακριά πολιτικά όμως- και αυτό μας κάνει να νοιώθουμε μεγάλη ικανοποίηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένω, για κατασκοπεία είχε κατηγορηθεί από άλλη κυβέρνηση δημοσιογράφος, εκτός της δικής σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία κυβέρνηση δεν κατηγόρησε κανέναν. Δεν έχει ληφθεί απόφαση κυβερνητικού οργάνου να ασκηθεί δίωξη εναντίον δημοσιογράφων. Αυτό το γνωρίζετε. Οταν μιλάτε για κυβέρνηση αντιλαμβάνεστε πως προσπαθείτε, για τη δημιουργία εντυπώσεων, να κάνετε ένα άλμα λογικής. Καμία κυβέρνηση δεν έχει στραφεί εναντίον δημοσιογράφου, επί των ημερών που κυβερνά το ΠΑΣΟΚ.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιές εντυπώσεις κύριε Υπουργέ; Υπάρχει δίωξη. Δεν τις ξέρετε και την προηγούμενη και τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ασκήσει καμία δίωξη. Οι κυβερνήσεις λειτουργούν με έναν ορισμένο τρόπο, έχουν όργανα, λαμβάνουν αποφάσεις, προβαίνουν σε πράξεις οι οποίες είναι αποτέλεσμα αυτών των αποφάσεων. Οταν μιλάτε, λοιπόν, για κυβέρνηση να παίρνετε αυτό υπόψη σας. Από κει και πέρα, κάθε πολίτης έχει τα ίδια δικαιώματα με το διπλανό του. Δεν υπάρχουν πολίτες αυξημένων και πολίτες μειωμένων δικαιωμάτων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και στο "βιβλίο" του τρόμου υπουργοί αναφέρονται για διώξεις δημοσιογράφων. Δεν είναι της κυβέρνησης αυτοί; Δεν είναι της κυβέρνησής σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα λέει το "περίφημο βιβλίο" στο οποίο αναφέρεστε. Θα έλεγα ότι είναι μια φωτογραφία πολλών, το "βιβλίο τρόμου", που ανήκουν και στη δημοσιογραφική οικογένεια, οι οποίοι με τρόπο, ο οποίος δεν είναι σύμφωνος και με τα συμφέροντα της χώρας, πολλές φορές, κάνουν τα ρεπορτάζ ή δημοσιεύουν τα κείμενα τα οποία επεξεργάζονται. Μπορούμε, αν θέλετε, να συζητήσουμε για τη δεοντολογία στο χώρο των ΜΜΕ, πολλές ώρες, και θα το κάνω με μεγάλη χαρά. Είμαι στη διάθεσή σας. Το λέω αυτό γιατί είδα δελτία από τον τουρκικό Τύποτις τελευταίες ημέρες, που μεταξύ των άλλων -στον τουρκικό Τύπο- είδα να αναπαράγεται δημοσίευμα ελληνικής εφημερίδας, η οποία αναφερόμενη στο ενδεχόμενο ελληνοτουρκικού πολέμου, έλεγε πως "η Ελλάδα θα ισοπεδωθεί σε 10'-15' από την Τουρκία". Αυτό αναπαράγεται με θριαμβικούς τόνους σε εφημερίδες της Τουρκίας, όπου δεν υπάρχει, βεβαίως, ελευθερία, υπάρχουν περιορισμοί. Αλλά δεν πιστεύω ότι είναι οι περιορισμοί μόνο που οδηγούν σ' αυτό το αποτέλεσμα. Υπάρχει και ένα άλλο αίσθημα για το πώς κάνουν τη δουλειά τους οι δημοσιογράφοι σε πολλές χώρες. Δεν θα δείτε σε εφημερίδες μιας χώρας και στην Τουρκία, δημοσιεύματα τα οποία να είναι ταπεινωτικά ή εξυβριστικά για τη χώρα ή για την κυβέρνηση της χώρας, μέχρι τέτοιου σημείου. Αυτό είναι κάτι το οποίο επισημαίνω, με αφορμή τη συζήτηση που κάνουμε. Αλλά για τα θέματα δεοντολογίας μπορούμε να συζητούμε ώρες και είμαι ευχαρίστως στη διάθεσή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι θέμα δεοντολογίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς είναι.

ΚΙΑΟΣ: Είναι στις σκέψεις της κυβερνήσεως να τροποποιηθεί ο νόμος, "περί δυσφημίσεως", "περί συκοφαντικής δυσφημίσεως". Παίρνω αφορμή από την έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου, γι' αυτό ρωτάω.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι πληροφορίες αυτές που έχει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο, ανάγονται στην περίοδο εκείνη που είχαμε συζητήσει και εμείς το θέμα. Γνωρίζετε ποια είναι η θέση της κυβέρνησης. Παραμένουμε σ' αυτή τη θέση. Δεν αντιμετωπίζουμε τέτοιο θέμα αλλαγών.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση σ' αυτό που είπατε προηγουμένως. Κάνατε σύγκριση και είπατε για τους δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά. Ως διευκρίνιση γιατί δεν το κατάλαβα αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δημοσιογράφοι κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τους κρίνουμε εμείς που δεν είμαστε δημοσιογράφοι. Δεν είναι εκτός κριτικής, δεν είναι στο απυρόβλητο οι δημοσιογράφοι, Ουδείς είναι στο απυρόβλητο. Αυτό ακριβώς εννοώ.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Υπάρχει κάποιο σχόλιο από την ελληνική κυβέρνηση για την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, που κάνει λόγο μεταξύ άλλων για εχθρική στάση της Ελλάδος απέναντι στη Τουρκία, με αφορμή τη βομβιστική επίθεση που έγινε στην Κομοτηνή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα έχει μια στάση που υπαγορεύεται από το συμφέρον της χώρας. Και ευτυχώς για την Ελλάδα και όχι μόνο, το συμφέρον της χώρας το υπηρετούμε με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Τουρκία τα συμφέροντά της δεν τα υπερασπίζεται με βάση αυτούς τους κανόνες. Αντιθέτως, μέσω προκλητικών ή απειλητικών δηλώσεων και στάσεων, προσπαθεί να δημιουργήσει ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Αυτή η επιλογή είναι απαράδεκτη. Την αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία, σύνεση και αποτελεσματικό τρόπο. Εχουμε αποδοκιμάσει με σαφήνεια τέτοιου είδους ενέργειες οι οποίες πραγματικά είναι προβοκατόρικες ή στοχεύουν στο να δημιουργήσουν ένταση αναιτίως. Από κει και πέρα, όμως, δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο σε εκπροσώπους της Τουρκίας, όπου δεν λειτουργούν οι δημοκρατικοί θεσμοί, όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μιλούν σαν να είναι γενικοί εισαγγελείς και τιμητές. Θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τα του οίκου τους και δεν το έχουν κάνει -δεν θέλουν, δεν μπορούν; - και μετά ν' ασχοληθούν με άλλα θέματα, τα οποία φαίνεται ότι για αυτούς αποτελούν "terra incognita", μια άγνωστη χώρα. Γιατί στον τομέα αυτό η Ελλάδα έχει κάνει σπουδαία βήματα, ενώ η Τουρκία είναι πάρα πολύ πίσω.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Στην εφημερίδα "Θεσσαλονίκη" δημοσιεύονται πληροφορίες και αναπαραγωγή πληροφοριών από τον τοπικό Τύπο της Θράκης, σύμφωνα με τις οποίες η βομβιστική επίθεση κατά του τουρκικού προξενείου στην Κομοτηνή έχει άμεση σύνδεση με την κατάσχεση οπλισμού στο φορτηγό στην Κρυσταλλοπηγή. Εχετε εσείς κάτι να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτές είναι εικασίες οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται. Πληροφορίες πολλές διακινούνται. Οι έρευνες συνεχίζονται. Οταν εκδοθεί το πόρισμα, όλα αυτά θα τα γνωρίζουμε με λεπτομέρεια. Είναι πολύ πρόωρο να πούμε οτιδήποτε αυτή την ώρα.

ΚΑΡΓΟΥΔΗ: Δεν αποκλείεται πάντως ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προκύψει. Θέλετε να προσέλθω και εγώ στο χώρο των υποθέσεων, να κάνω και εγώ μια υπόθεση; Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα, από την ώρα που δεν υπάρχει ένα πόρισμα το οποίο με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο να καταλήγει στο πώς οδηγηθήκαμε σ' αυτό το περιστατικό.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 10 February 1999 - 15:32:30 UTC