Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-25

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 25 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε, σήμερα, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού το Υπουργικό Συμβούλιο. Το θέμα που συζητήθηκε αφορά το συντονισμό της πολιτικής Ερευνας, με δεδομένο ότι, μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ενιαίος συντονισμός στα προγράμματα Ερευνας, δεν υπάρχει επαρκής σύζευξη των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων με τους χρήστες των υπηρεσιών τους και οι δραστηριότητες αυτές δεν έχουν μία ενιαία εποπτεία και κατεύθυνση. Επειδή, όλα αυτά οδηγούν στο να μην υπάρχει μακροχρόνιος στρατηγικού χαρακτήρα σχεδιασμός, η Κυβέρνηση κατέληξε στην απόφαση της δημιουργίας ενός διυπουργικού οργάνου, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Ανάπτυξης, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Γεωργίας, Υγείας και Πρόνοιας και το οποίο θα προεδρεύεται από την Υπουργό Ανάπτυξης. Σκοπός του διυπουργικού αυτού οργάνου θα είναι η χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της Ερευνας, η αναβάθμιση της Ερευνας και της Τεχνολογίας, η παρακολούθηση των ερευνητικών προγραμμάτων και η κατανομή των πόρων για Ερευνα, κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποφασίστηκε, επίσης, η μετεξέλιξη του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Ερευνας, το οποίον πλέον θα ονομάζεται Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας. Το καινούργιο στη δημιουργία του νέου οργάνου έγκειται στο ότι σ` αυτό θα συμμετέχουν και οι χρήστες, εκπρόσωποι των διαφόρων παραγωγικών τάξεων και υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι και άλλων υπουργείων, προκειμένου οι θέσεις που διαμορφώνονται, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Συμβουλίου, να αντικατοπτρίζουν τις σύγχρονες εξελίξεις, την πραγματικότητα, δηλαδή, στο χώρο της Τεχνολογίας. Η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας αναβαθμίζεται, στελεχώνεται, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αναλαμβάνονται νέες πρωτοβουλίες. Είναι σημαντικό -και το αναφέρω για να έχετε κι εσείς μια εικόνα της κατάστασης που επικρατούσε έως τώρα- ότι, μεταξύ των άλλων, από εδώ και στο εξής εισάγεται υποχρέωση των εταιρειών που συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο να περιλαμβάνουν, στο πλαίσιο αυτών των συμβάσεων, και ένα ποσοστό δαπανών για Ερευνα και Τεχνολογία. Αυτό είναι κάτι το οποίο έως τώρα δεν γινόταν, ενώ αποτελεί καθεστώς, εδώ και πολλά χρόνια, σε άλλες αναπτυγμένες χώρες.

Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε, εισαγωγικά, σε πρόσφατα γεγονότα. Είπε πολύ χαρακτηριστικά και παραστατικά ότι την Τρίτη και την Τετάρτη ζήσαμε τις δύο όψεις της πολιτικής ή και της ζωής: -Την Τρίτη -με τη συγκέντρωση στην Καλλιθέα, τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη συμπόρευση του λαού στην κοινή προσπάθεια να επιτύχουμε τους μεγάλους εθνικούς και κοινωνικούς στόχους- δημιουργήθηκε μια αισιοδοξία και μια μεγάλη προσδοκία για την προσπάθεια της Κυβέρνησης και ότι έχουμε χρέος να ανταποκριθούμε, προκειμένου να ικανοποιήσουμε αυτή την προσδοκία του ελληνικού λαού. Και, -Την Τετάρτη, είχαμε, μέσα από ένα θλιβερό περιστατικό, ένα δείγμα της καθυστέρησης ή της ανεπάρκειας που χαρακτηρίζει πολλούς τομείς στη Δημόσια Διοίκηση και ιδιαιτέρως ένα δείγμα της αναποτελεσματικότητας που, λόγω ελλιπούς εκπαίδευσης, χαρακτηρίζει και σήμερα την ΕΛ. ΑΣ.

Εγινε μία σύντομη αναφορά στα γεγονότα. Ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με τρόπο πλημμελή και ατελή και δεν είχε επιτυχή αποτελέσματα, επειδή ακριβώς δεν είχαν ληφθεί υπόψη όλες οι παράμετροι για να επιτευχθεί ο στόχος. Η επιχείρηση αυτή, ως αμιγής αστυνομική επιχείρηση, ξεκίνησε χωρίς την ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας, η οποία -όπως είπα κι εγώ χθες- ενημερώθηκε σ` ένα δεύτερο στάδιο, αφού ήδη ο κακοποιός είχε καταστήσει ομήρους τέσσερις συμπολίτες μας. Εγινε αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των ΜΜΕ που πρέπει να σέβονται και να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας, προσφέροντας ενημέρωση, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν τις δημόσιες Αρχές στην άσκηση των καθηκόντων τους. Και συνδέθηκε αυτό και με την ελλιπή, από την πλευρά της Αστυνομίας, ενημέρωση των ΜΜΕ. Φαινόμενα τα οποία δυσχεραίνουν, σε τέτοιες περιπτώσεις, το έργο των αρμόδιων αρχών, πρέπει να αποφεύγονται. Καλό είναι, λοιπόν, να αντιμετωπίζονται στη γένεσή τους, πριν εκδηλωθούν.

Ο Πρωθυπουργός, κλείνοντας την εισαγωγή του, έκανε μία σύντομη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψή του στην Αιτωλοακαρνανία, υπογραμμίζοντας ότι η επικοινωνία της Κυβέρνησης, του ιδίου και των Υπουργών, αλλά και όλων των στελεχών πρέπει να είναι διαρκής και εντατική. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο πρέπει να καταστήσουμε κοινωνό του έργου μας τον ελληνικό λαό και σε μια απευθείας επικοινωνία με τους πολίτες να γνωρίζουμε σε βάθος τα θέματα που τους απασχολούν. Αυτό είναι το νόημα των επισκέψεων του Πρωθυπουργού σε διάφορες περιοχές και διάφορες δημόσιες υπηρεσίες.

Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ, προκειμένου να επιλέξει το νέο Αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ.. Νέο Αρχηγό επέλεξε τον μέχρι τώρα Α' Υπαρχηγό υποστράτηγο Ιωάννη Γεωργακόπουλο. Το ΚΥΣΕΑ έκρινε ότι η μέχρι τώρα πείρα του, μιας και χρόνια έχει υπηρετήσει σε μάχιμες θέσεις, οι γνώσεις του (είναι αριστούχος της Νομικής Σχολής), το ήθος, το κύρος και η εντιμότητά του αποτελούν στοιχεία τα οποία προοιωνίζονται την επιτυχή άσκηση των νέων καθηκόντων του.

Επίσης, στον παραιτηθέντα αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. στρατηγό Βασιλόπουλο απονέμεται ο τίτλος του επί τιμή Αρχηγού της ΕΛ. ΑΣ. για το έργο που προσέφερε.

Ενημερώθηκε το ΚΥΣΕΑ από τον Υπουργό Υγείας για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών. Οσον αφορά το νέο Αρχηγό της ΕΛ. ΑΣ. στρατηγό Γεωργακόπουλο, πιστεύεται -και αυτό είναι ένα στοιχείο που έπρεπε να εκτιμηθεί- ότι σε διάστημα λίγων ημερών θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία το πρόβλημα που έχει προκύψει από τον τραυματισμό του, για να επανέλθει κανονικά στα καθήκοντά του. Αυτά σε γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Στο β' στάδιο της επιχείρησης στην Αχαρνών, το στάδιο δηλαδή κατά το οποίο ήταν ενήμερη η πολιτική ηγεσία, είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία πριν από την τελική επιχείρηση; Αναφέρομαι σε ό, τι έγινε στις 23.00 και μετά.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σαφώς σε σχετική ερώτηση, χθες. Είπα, συγκεκριμένα, ότι: Στο σκέλος αυτό της επιχείρησης ενημερώθηκε η πολιτική ηγεσία, αφού πλέον ο κακοποιός είχε καταστήσει ομήρους τέσσερις συμπολίτες μας. Ο σχεδιασμός και η εκτέλεση παρέμειναν στα χέρια των ηγετών της ΕΛ. ΑΣ., αλλά από το σημείο εκείνο και μετά υπήρξε συνεχής ροή πληροφόρησης και ενημέρωσης και προς την πολιτική ηγεσία. Αυτά είπα, σ` αυτά παραμένω, αυτή είναι η αλήθεια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ηθελα να μας ενημερώσετε εάν σας είναι δυνατόν, εάν πριν μπουν μέσα οι αστυνομικοί είχε δώσει το "οκέι" η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα με λεπτομέρειες, χθες, σ` αυτό. Σας λέω ότι τις αποφάσεις τις παίρνει η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και ότι υπήρξε παράλληλα ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας. Αυτά τα δύο μπορεί να συνυπάρχουν. Το ένα δεν ανατρέπει και δεν αναιρεί το άλλο.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μου προκάλεσε κατάπληξη το γεγονός ότι αναφερθήκατε στις δύο όψεις, όπως είπατε, "της πολιτικής και της ζωής", μεταφέροντας τα λόγια του Πρωθυπουργού. Στη μία θετική, δηλαδή, και στην άλλη αρνητική πλευρά. Και αυτό θυμίζει λογιστικό ισολογισμό. Και σας παρακαλώ να μας πείτε, μετά από τον απολογισμό αυτής της εβδομάδας και με βάση αυτόν τον "ισολογισμό", εάν κατά την Κυβέρνηση είναι πιστωτικός ή χρεωστικός, εδώ που έφτασαν τα πράγματα, στος τέλος αυτής της εβδομάδας.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση είναι Κυβέρνηση της χώρας. Εχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό και έχει αναλάβει καθήκοντα από το Σεπτέμβρη του 1996. Θα δώσει λόγο και θα κάνει τελικό απολογισμό το 2000, όταν και πάλι θα κριθεί από τον ελληνικό λαό. Η συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία, για όσους επιλέγουν αυτή τη συμμετοχή ως τρόπο ζωής, μπορεί να αποτελεί και πηγή χαράς, αισιοδοξίας και γόνιμης δράσης. Γι` αυτό, ακριβώς, μια πολιτική εκδήλωση σαν αυτή που οργανώθηκε στην Καλλιθέα μπορεί να πει κάποιος ότι αποτελεί το αντίκρυσμα της αισιοδοξίας που διακατέχει τους πολίτες της χώρας για την προσπάθεια που γίνεται, προκειμένου να καταστήσουμε ισχυρή τη θέση της Ελλάδας στο κοντινό μέλλον. Από την άλλη υπάρχει ένα θλιβερό περιστατικό, γιατί είχαμε βαρύτατους τραυματισμούς, γιατί η επιχείρηση, δυστυχώς, δεν εστέφθη από επιτυχία, λόγω ελλείψεων ή παραλείψεων στο σχεδιασμό και την εκτέλεσή της. Συνυπάρχουν αυτά στη ζωή των ανθρώπων. Και νομίζω ότι αυτό ακριβώς είναι που δίνει νόημα και κάνει την προσπάθεια των ανθρώπων, για καλύτερες συνθήκες ζωής, επιτακτική. Προσπάθεια αγωνιώδη πολλές φορές και αγχώδη και συχνά χωρίς τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αλλά προσπάθεια διαρκή από την οποία δεν πρέπει ποτέ να παραιτούμαστε. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, εμείς αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός συμπορεύεται με την Κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ σ` αυτή την προσπάθεια, γιατί είναι προσπάθεια για το μέλλον της χώρας.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Είπατε προηγουμένως, κ. Υπουργέ, για δείγμα καθυστέρησης, ανεπάρκειας, αναποτελεσματικότητας, για ελλιπή σχεδιασμό ή παραλείψεις κατά το σχεδιασμό. Πρώτον, θα ήθελα να ρωτήσω, αφού καταλογίζονται όλα αυτά και η ευθύνη αποδίδεται στην ηγεσία της Αστυνομίας, πώς συνάδει από τη μια το γεγονός αυτό, με την επιβράβευση ουσιαστικά του παραιτηθέντα Αρχηγού, με την απόδοση του τίτλου του επί τιμή Αρχηγού της Αστυνομίας. Και ένα δεύτερο ερώτημα, ο νυν Αρχηγός και μέχρι χθες Υπαρχηγός, ο κ. Γεωργακόπουλος ήταν παρών στην όλη επιχείρηση. Συμμετείχε ή όχι στο σχεδιασμό της συγκεκριμένης επιχείρησης και αν συμμετείχε με ποιο κριτήριο του ενός γίνεται αποδεκτή η παραίτηση και του άλλου γίνεται προαγωγή.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Βασιλόπουλος είχε ουσιαστική συμμετοχή και ανέλαβε -και είναι προς τιμήν του- την ευθύνη σε μεγάλο βαθμό για την ανεπιτυχή αυτή επιχείρηση. Ο ίδιος έχει μιλήσει με ψύχραιμο τρόπο, υπεύθυνο και έντιμο για τα επεισόδια αυτά. Ομως, ο κ. Βασιλόπουλος δεν ήταν Αρχηγός της Αστυνομίας μόνο σ` αυτό το θλιβερό συμβάν. Ηταν για ικανό χρονικό διάστημα Αρχηγός της Αστυνομίας. Πρόσφερε στην Ελληνική Αστυνομία και έχει να επιδείξει έργο. Γιατί, βεβαίως, είναι και δικό του έργο το ότι, σε σχέση με το 1997 -περιορίζομαι σε ένα παράδειγμα- είχαμε μείωση της εγκληματικότητας σε ένα ποσοστό περίπου 15% ή τη σύλληψη εμπόρων και διακινητών ναρκωτικών ουσιών. Εχει επιτυχίες η Ελληνική Αστυνομία. Δεν θα πρέπει να μηδενίσουμε το έργο της. Αλλά, βεβαίως, αυτή την ώρα, με έντονο τρόπο, ήρθε στην επικαιρότητα -και εκεί περιορίστηκε η συζήτηση- το θέμα των επεισοδίων της Τετάρτης και τίποτα άλλο. Από την άλλη ο κ. Γεωργακόπουλος δεν είχε οποιαδήποτε ουσιαστική συμμετοχή κατά την επιχείρηση αυτή. Ηταν τυπική η παρουσία του. Κρίθηκε ότι ένα τέτοιο στέλεχος, το οποίο διασφαλίζει τη συνέχεια στην Ελληνική Αστυνομία και διαθέτει κύρος και ικανότητα για να συμβάλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα πρέπει να αξιοποιηθεί. Και αυτό, γιατί διαπιστώθηκε αφενός ότι δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή στην προχθεσινή επιχείρηση και γιατί αφετέρου ομόφωνα αναγνωρίστηκε ότι είναι ένα επίλεκτο στέλεχος με εξαιρετικά προσόντα, τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν για το καλό της Ελληνικής Αστυνομίας και κατ` επέκταση των συμπολιτών μας, που αναμένουν τις θετικές υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΚΙΑΟΣ: Αναφέρατε προηγουμένως ότι ο Πρωθυπουργός απέδωσε την αποτυχία στην ελλιπή εκπαίδευση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μεταξύ των άλλων είπε ότι δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε η εκπαίδευση της Αστυνομίας. Γι` αυτό, ακριβώς, η έκβαση των επιχειρήσεων δεν έχει πάντοτε την επιτυχία που προσδοκά κάποιος.

ΚΙΑΟΣ: Την εκπαίδευση της Αστυνομίας, ποιός την έχει αναλάβει;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ηγεσία της Αστυνομίας.

ΚΙΑΟΣ: Η ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση, δεν παίρνει τα σχετικά κονδύλια από τον προϋπολογισμό, από την Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε ότι οι δυνατότητες είναι πάντοτε προσδιορισμένες. Οι οικονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού, τα τεχνικά μέσα που μπορεί να διαθέτει το Κράτος είναι πάντοτε εντός του πλαισίου των δυνατοτήτων του Κράτους. Την τελευταία περίοδο έχουν γίνει σημαντικά βήματα, άλματα, στον εξοπλισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, στα μέσα που διαθέτει. Δεν αναφέρομαι αυτή την ώρα σε αριθμούς για να μην σας κουράσω. Μπορώ να το κάνω, αν θέλετε. Και τα αυτοκίνητα που έχει στη διάθεσή της και τα υλικά τα οποία χρησιμοποιεί και τα άλλα τεχνικά μέσα, όλα αυτά δείχνουν ότι έχει γίνει πρόοδος. Αλλά, βεβαίως, πάντοτε όταν έχεις τη δυνατότητα να βγάλεις συμπέρασμα, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος μία επιχείρηση -αν η επιχείρηση αυτή είναι ανεπιτυχής- δεν μπορεί παρά να διαπιστώσεις παραλείψεις και αδυναμίες και να τις καταλογίσεις. Και στο άριστο επίπεδο, αν θεωρείς ότι βρίσκεται ένα Σώμα, όπως η Ελληνική Αστυνομία, αλλά την κρίσιμη στιγμή, την ώρα της ζωντανής δράσης -αντίθετα με ό, τι θεωρείται πως έχει επιτευχθεί- διαπιστώνεις αδυναμίες ή κραυγαλέα αναποτελεσματικότητα, δεν θα παραλείψεις να επισημαίνεις αυτές τις αδυναμίες.

ΚΙΑΟΣ: Σας ρωτώ, από μόνη της η ηγεσία της Αστυνομίας έχει την ευθύνη για την εκπαίδευση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς.

ΚΙΑΟΣ: Δεν παρεμβαίνει η πολιτική ηγεσία ή εν γένει...

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Γεωργακόπουλος ο οποίος δεν είχε, είπατε, οποιαδήποτε ουσιαστική συμμετοχή, για ποιό λόγο πήγε εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είχε κανένα λόγο να είναι εκεί. Είναι κάτι που το επέλεξε ο ίδιος, γιατί προφανώς έκρινε ότι έπρεπε να είναι κοντά στον τόπο που εκτυλίσσεται μία επιχείρηση. Επειδή, ακριβώς, ήταν εκεί ο Αρχηγός, ο μέχρι χθες Υπαρχηγός, έκρινε ότι ήταν εκεί η θέση του. Είναι κάτι το οποίο μπορεί κανείς να το κρίνει και εσείς μπορείτε να το σχολιάσετε. Αυτό, όμως, το οποίο ανταποκρίνεται στην αλήθεια είναι τούτο: Δεν είχε οποιαδήποτε ουσιαστική συμμετοχή ή εμπλοκή κατά τη σχεδίαση ή την εκτέλεση της επιχείρησης. Αυτό είναι το πολύ σημαντικό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι στο πρώτο στάδιο η πολιτική ηγεσία δεν είχε ενημερωθεί, αλλά στη δεύτερη φάση, όταν έγινε το μακελειό, είχε συμμετοχή και η πολιτική ηγεσία. Γιατί τότε κόπηκαν τα κεφάλια της αστυνομικής ηγεσίας και όχι και της πολιτικής; Γιατί έγινε δεκτή η παραίτηση του κ. Βασιλόπουλου και δεν έγιναν οι άλλες;

ΡΕΠΠΑΣ: Το ερώτημά σας θα ήταν λογικό, αν είχα πει αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ότι είπα. Εγώ δεν είπα αυτό.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δεύτερη φάση δεν είπατε ότι ενημερώθηκε...

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι ενώ αποφασίζεται και εκτελείται μία επιχείρηση, παράλληλα, προσφέρεται ενημέρωση. Αυτά μπορεί να συνυπάρχουν. Τι σχέση έχει η ενημέρωση που προσφέρεις σε κάποιον με την απόφαση που έχεις λάβει να φέρεις σε πέρας μια επιχείρηση; Για την οποία έχεις ευθύς εξαρχής την ευθύνη. Την έχεις σχεδιάσει και έχεις λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για το πώς θα διεκπεραιώσεις την επιχείρηση που έχεις σχεδιάσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό σας λέω, κ. Υπουργέ. Στη δεύτερη φάση, ενημερώθηκε ο κ. Παπαδογιαννάκης ότι θα γίνει το "ντου"; Ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη στιγμή που έλαβαν τις αποφάσεις τους οι ηγέτες της Ελληνικής Αστυνομίας να προχωρήσουν κατ` αυτό τον τρόπο στην επιχείρηση -το είπα χθες και το επαναλαμβάνω αν δεν το ακούσατε ή δεν το θυμάστε- υπήρξε και συνεχής ενημέρωση προς την πολιτική ηγεσία. Το είπα, χθες. Θέλετε να σας διαβάσω την απάντηση. Ισχύει απολύτως. Μου κάνει εντύπωση που επανέρχεστε...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γι` αυτό σας ρωτάω αν ισχύει, γιατί δέχεστε την παραίτηση του κ. Βασιλόπουλου και δεν δέχεστε και των άλλων δύο;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί, η πολιτική ηγεσία δεν είχε καμία ευθύνη στο σχεδιασμό και την εκτέλεση αυτής της επιχείρησης.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στη δεύτερη φάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Αλλη ερώτηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι παρεμπόδισαν οι δημοσιογράφοι τις κρατικές Αρχές να κάνουν τη δουλειά τους. Πότε την παρεμπόδισαν, προχθές. Δεν χρησιμοποιήθηκαν οι δημοσιογράφοι για να κάνει τη δουλειά της η Αστυνομία;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό έχει εγείρει πολλές συζητήσεις. Ενστάσεις διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές για το πώς λειτούργησαν τα ΜΜΕ και βεβαίως, η θέση η οποία εκφράζει την Κυβέρνηση είναι αυτή την οποία και χθες σας ανέπτυξα: Τα ΜΜΕ προσφέρουν ενημέρωση. Δεν πρέπει, όμως, υπό το πρόσχημα της ενημέρωσης, να υποκαθιστούν τη λειτουργία των δημόσιων φορέων. Τα ΜΜΕ πρέπει να τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας, προκειμένου να προσφέρουν ενημέρωση χωρίς, όμως, να δραματοποιούν τα γεγονότα έτσι, ώστε να επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα εντός της οποίας οι αρμόδιοι φορείς ασκούν τα καθήκοντά τους. Ο Πρόεδρος του ΕΣΡ παρενέβη αμέσως σε συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό και τους έκανε γνωστό ότι με το πρόγραμμα που εκπέμπουν, προβαίνουν σε σειρά παραβάσεων των κανόνων δεοντολογίας, για να τους επισημάνει την ευθύνη που έχουν. Ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας κ. Πλάκας ήταν στον τηλεοπτικό σταθμό, επειδή κρίθηκε από την Αστυνομία ότι μια άμεση επικοινωνία με τον κακοποιό, εκείνη την ώρα, μπορούσε να προσφέρει θετικά, λόγω των πληροφοριών που είχε η Αστυνομία στη διάθεσή της από αυτήν ακριβώς την επικοινωνία. Οσον αφορά τώρα τα των ΜΜΕ, γνωρίζετε πολύ καλά ότι τέτοια θέματα τα αντιμετωπίζει το ΕΣΡ και εκείνο θα κρίνει. Αλλωστε, δώσαμε αυτές τις αρμοδιότητες, πλέον, με την ψήφιση του πρόσφατου νόμου -είναι θέμα λίγων ημερών να δημοσιευθεί σε φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης- στον Πρόεδρο και στο ΕΣΡ να χειρίζονται υπεύθυνα και σύμφωνα με την πρέπουσα δεοντολογία αυτές τις υποθέσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Την παρεμπόδιση, πού τη βλέπετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα πολλές φορές και το γνωρίζετε ότι έχουμε και τέτοια φαινόμενα από τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης. Υπάρχει δεοντολογία η οποία πρέπει να τηρείται και δεν τηρείται πάντα. Δεν γίνεται πάντα σεβαστή η αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας. Δεν τηρούνται πάντοτε τα μέτρα και τα σταθμά που είναι απαραίτητα, ώστε με νηφάλιο και ψύχραιμο τρόπο, αντί να φορτίζουμε, να βοηθούμε, όταν αυτό είναι απαραίτητο, στην αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών. Αυτά είναι πραγματικότητες τις οποίες βιώνει ο ελληνικός λαός. Σ` αυτή τη χώρα ζούμε και εμείς. Ουδείς διανοείται να επιβάλει μηχανισμούς λογοκρισίας ή να παρεμποδίσει το έργο των λειτουργών των ΜΜΕ. Υπάρχει, όμως, μία συνταγματική επιταγή που πρέπει να γίνεται σεβαστή από όλους, γιατί είναι υπεράνω όλων. Χρειάζεται αντικειμενικότητα, χρειάζεται ένας τρόπος παρουσίασης των γεγονότων, ο οποίος να τιμά τον πολίτη. Αυτόν, που ένα μέσο ενημέρωσης, υποτίθεται ότι επιδιώκει να υπηρετήσει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αποφεύγετε να μου απαντήσετε. Πού παρεμπόδισαν οι δημοσιογράφοι;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή είναι η γνώμη σας. Σας είπα ότι τα ΜΜΕ, πολλές φορές και προχθές, ένα τέτοιο θέμα -γιατί δεν πρέπει να σας διαφεύγει και αυτή η παράμετρος- δεν θα πρέπει να το χειρίζονται με ακραίο τρόπο, γιατί δημιουργούνται και άλλα προβλήματα. Δεν αντιλαμβάνεστε ότι όταν προβάλλεται ένα τέτοιο θλιβερό συμβάν με έναν εγκληματία ο οποίος συζητεί με το πανελλήνιο που έχει πρόσβαση σ` αυτές τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες -μεταξύ δε των πολλών, είναι και ανήλικοι, είναι μικρά παιδιά- δημιουργούνται δευτερογενώς πολλά προβλήματα; Δεν το αντιλαμβάνεστε αυτό;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ το αντιλαμβάνομαι. Ο κ. Σούρλας γιατί δέχθηκε να συνεχιστεί, προχθές;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, ακριβώς, είχε πειστεί, αφού ενημερώθηκε από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, πως η επαφή αυτή μπορεί να δράσει υποβοηθητικά στο έργο της Αστυνομίας. Και πράγματι, σ` αυτές τις περιπτώσεις πάντοτε πρέπει την κρίσιμη ώρα να σταθμίζεις την επιλογή σου και σε πολύ μικρό χρόνο πρέπει να παίρνεις αποφάσεις. Πολύ περισσότερο όταν διακυβεύεται ανθρώπινη ζωή, γιατί γνωρίζετε όλοι ότι ο συγκεκριμένος κακοποιός είχε απειλήσει ότι θα καταστρέψει τη ζωή των ομήρων, των αιχμαλώτων, αν διεκόπτετο το πρόγραμμα. Ποιος θα αποφάσιζε τη διακοπή του προγράμματος με ένα τέτοιο ενδεχόμενο να οδηγηθούμε στην απώλεια της ζωής των ομήρων; Ολα αυτά έπρεπε να σταθμιστούν. Και πολύ υπεύθυνα ο Πρόεδρος του ΕΣΡ, αφού επεσήμανε τα όρια μέσα στα οποία πρέπει να κινείται ένα μέσο ενημέρωσης, δέχθηκε αυτή την απόφαση, επιλογή των αρμόδιων Αρχών που έκριναν ότι μπορεί να χρησιμοποιήσουν αυτή την επικοινωνία για να διευκολυνθούν στο έργο τους. Ηταν πολύ σύνθετη αυτή η επιχείρηση. Και στην κοινωνία της πληροφορίας, η λειτουργία των ΜΜΕ είναι μία παράμετρος που δεν είναι εύκολο να την τιθασεύσει κάποιος. Θα πρέπει να την αξιοποιήσει με τη συμβολή των ίδιων των λειτουργών των μέσων της ενημέρωσης, στην κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκύπτουν.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Θα ήθελα να ρωτήσω, πρώτον, αν εκτός του κ. Ρωμαίου έλαβαν και άλλοι Υπουργοί το λόγο είτε για τη συγκέντρωση της Καλλιθέας, είτε για το επεισόδιο της Τετάρτης; Και μία διευκρινιστική ερώτηση, η αναφορά στα ΜΜΕ και το ρόλο τους στην επιχείρηση, όπως εξελίχθηκε, έγινε από τον Πρωθυπουργό ή από μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα θέματα για τα οποία σας μίλησα. Ο κ. Γιαννόπουλος έκανε μία παρέμβαση, λέγοντας πως ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, άρα σταματά και η διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, που είχε ξεκινήσει. Ο κ. Ρωμαίος αναφέρθηκε στα γεγονότα αυτά. Ο κ. Γείτονας, όπως σας είπα, ενημέρωσε για την κατάσταση της υγείας των τραυματιών και εγώ έκανα μια πολύ σύντομη αναφορά για το θέμα που αφορά τη δεοντολογία που πρέπει να τηρούν τα ΜΜΕ κατά τη λειτουργία τους. Αναφέρθηκα στα συγκεκριμένα περιστατικά τα οποία έχουν σχέση με την παρουσία εκεί του Υπαρχηγού της Αστυνομίας και την παρέμβαση του Προέδρου του ΕΣΡ στο συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό. Είπα, μεταξύ των άλλων, ότι πολύ πριν προκύψουν τέτοια θέματα και συγκεκριμένα πριν ένα-ενάμισι χρόνο με επιστολή μου, έχω ζητήσει από το ΕΣΡ να προχωρήσει σε εμπλουτισμό των ισχυόντων κανόνων δεοντολογίας. Και πάντοτε ζητώ τη διατύπωση νέων κωδίκων δεοντολογίας. Είναι έργο το οποίο κάνει το ΕΣΡ και πιστεύω ότι σύντομα θα ολοκληρώσει. Νομίζω ότι είναι στις προθέσεις του Προέδρου του ΕΣΡ να προβεί σε μία συνεννόηση με τα ΜΜΕ, προκειμένου από κοινού, να ορίσουν ένα πλαίσιο λειτουργίας του οργάνου αφενός και των ΜΜΕ αφετέρου, ώστε από κοινού να διαχειρίζονται τέτοιες έκτακτες περιστάσεις.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, με συγχωρείτε, αλλά εγώ δεν κατάλαβα μέχρι στιγμής αυτή την αλληλουχία που έκανε ο Πρωθυπουργός μεταξύ Τρίτης που είχαμε μία συγκέντρωση κομματικού πατριωτισμού και του τραγικού συμβάντος της Τετάρτης, εκτός εάν ο Πρωθυπουργός αναφερόταν στα προσωπικά του συναισθήματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός σε κάθε Υπουργικό Συμβούλιο συνηθίζεται να αναφέρεται στην επικαιρότητα. Αυτή την εβδομάδα, γνωρίζετε πως είχαμε το θλιβερό συμβάν και βεβαίως, είχαμε και μία κορυφαία πολιτική εκδήλωση. Αυτή την αντίφαση της ζωής, αν θέλετε, ήθελε να επισημάνει ο Πρωθυπουργός, για να δείξει ότι αυτό το θλιβερό περιστατικό μας υποχρεώνει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στον τομέα της εγκληματικότητας, της ασφάλειας και της τάξης. Από την άλλη, με την αναφορά του στην πολιτική συγκέντρωση ήθελε να τονίσει την υποχρέωση που έχουμε να συνεχίσουμε αταλάντευτα την προσπάθειά μας για να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Γιατί, βεβαίως, υπάρχουν οι εντυπώσεις που δημιουργούνται από στιγμές της ζωής μας. Η ζωή μας, όμως, έχει μία διάρκεια. Θα πρέπει, λοιπόν, η Κυβέρνηση στο πλαίσιο της θητείας της να εντείνει το έργο της για να κριθεί συνολικά με βάση το έργο της, όταν έρθει το 2000. Και το ένα, λοιπόν, και το άλλο έχουν θέση σε μια τέτοια συζήτηση και δεν πρέπει να σας κάνει εντύπωση.

ΚΑΡΒΟΥΝΗ: Μιλήσατε για ελλιπή εκπαίδευση. Θέλω να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει ενδεχόμενη αύξηση των ειδικών κονδυλίων και, γενικώς, αναπροσαρμογής της Σχολής Εκπαίδευσης, που ισχύει μέχρι σήμερα για τους Αστυνομικούς.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Αστυνομία θα πρέπει να εκπαιδευτεί ώστε να είναι έτοιμη και ικανή να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις νέες καταστάσεις που δημιουργούνται, τις νέες συνθήκες. Εχουμε πολλούς οικονομικούς πρόσφυγες. Μόλις προχθές, θυμάστε, αρκετές δεκάδες ανθρώπων ήρθαν στην πατρίδα μας αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Οι άνθρωποι αυτοί και πολλοί άλλοι που, ίσως έχουν φθάσει στην πατρίδα μας και κυκλοφορούν ανάμεσά μας, αν δεν έχουν εργασία, αν δεν έχουν εξασφαλίσει αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, τίποτα δεν αποκλείει να οδηγηθούν στο έγκλημα. Η χώρα μας, λοιπόν, πρέπει να αντιμετωπίσει ένα νέο φαινόμενο, το οποίο βρίσκεται σε έξαρση. Και σε αυτή την κατεύθυνση τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά. Μπορώ να αναφερθώ και σε άλλους αριθμούς της στατιστικής. Η εποχή που κάποιοι έλεγαν στην Αστυνομία "εσείς είστε το κράτος", έχει περάσει. Εμείς εκσυγχρονίζουμε την Αστυνομία, της έχουμε δώσει αρκετά εφόδια και εξοπλισμό, προκειμένου να κάνει το έργο της. Πάντα, όμως, επιδιώκουμε το καλύτερο. Και σας είπα πως ακόμη και αν πιστέψεις κάποια στιγμή, θεωρητικά, ότι είσαι σε άριστο επίπεδο, τίποτα δεν αποκλείει μια επόμενη στιγμή, την ώρα της ζωντανής δράσης, να γίνουν λάθη και να έχεις αποτυχία. Δεν θα πρέπει από αυτό να βγάζεις ένα γενικό συμπέρασμα.

ΚΙΑΟΣ: Μια διευκρίνιση: Αν αυτό που είπατε, ότι αφού μίλησε για τα όρια δέχθηκε την απόφαση των αστυνομικών αρχών να χρησιμοποιήσουν τα μέσα κ. λπ., αφορά τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης ή τον Πρόεδρο του ΕΣΡ;

ΡΕΠΠΑΣ: Μίλησα για τον Πρόεδρο του ΕΣΡ. Σ' αυτόν αναφερόμουν και γι αυτόν ήταν ο λόγος.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ενδεχόμενες ευθύνες του Εισαγγελέα που βρισκόταν στην επιχείρηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γιαννόπουλος είπε πως έχει έκθεση, μια αναφορά από το συγκεκριμένο εισαγγελικό λειτουργό. Είναι και αυτό θέμα, το οποίο θα διερευνηθεί.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Να επαναλάβω την ερώτηση: Αν ο Πρωθυπουργός...

ΡΕΠΠΑΣ: Κατάλαβα την ερώτηση κ. Ελενόπουλε. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος γενικώς στην επιχείρηση, είπε μεταξύ άλλων ότι επί του θέματος της συμμετοχής, με τον ένα ή άλλο τρόπο, εισαγγελικού λειτουργού σ' αυτή την επιχείρηση διατυπώνονται διάφορες εκδοχές. Είναι κάτι το οποίο και αυτό πρέπει να ερευνηθεί. Ο κ. Γιαννόπουλος, ως υπουργός Δικαιοσύνης, είπε ότι έχει στη διάθεσή του μια έκθεση, και, βεβαίως, η συμπεριφορά και οι επιλογές του Εισαγγελέα αποτελούν αντικείμενο έρευνας, που συντάσσεται στο σύνολο της έρευνας για το θέμα αυτό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Μιας και ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της ευθύνης των ΜΜΕ, δεν θέλω να μπούμε σε λεπτομέρειες, ούτε στο συγκεκριμένο περιστατικό...

ΡΕΠΠΑΣ: Εγινε μια πολύ σύντομη αναφορά. Δεν έγινε επ' αυτού εκτενής συζήτηση, μην έχετε αυτή την εντύπωση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Για ποιό λόγο, αφού κρίθηκε από την ηγεσία της Αστυνομίας, και παρακαλώ να φύγουμε από τις ενδεχόμενες ευθύνες της Αστυνομίας, παρέμβαση και παράβαση και όλα τα σχετικά, το απλό ερώτημα που θα σας θέσω είναι: Αφού ετέθη θέμα ευθυνών των ΜΜΕ από τον Πρωθυπουργό, γιατί τίθεται αυτό, τη στιγμή που από την άλλη πλευρά, αναιρείται από μια απόφαση της Αστυνομίας; Δεν το καταλαβαίνω. Για ποιο λόγο τούτη την ώρα επιλέγεται από τον Πρωθυπουργό να αναφερθεί ένα τέτοιο θέμα, αφού τα όρια -όπως είπατε κι εσείς- είναι δυσδιάκριτα; Για ποιο λόγο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επέλεξε να αναδείξει κανένα θέμα ο Πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε σε μια πραγματικότητα. Είπε ότι δεν μπορεί θέματα τα οποία έχουν σχέση με τον ανθρώπινο πόνο και συχνά αφορούν ανθρώπινες τραγωδίες, να αποτελούν "σόου" για κατανάλωση από το ευρύ τηλεοπτικό κοινό. Αυτή είναι η θέση. Ο Πρωθυπουργός δεν είπε αυτό που λέτε. Είναι μια θέση την οποία όλοι συμμεριζόμαστε κι εσείς πιστεύω. Και στο πλαίσιο αυτό προσπαθούμε, αν και δεν το πετυχαίνουμε πάντα, να κινούμαστε. Δεν νομίζω ότι υπάρχει αντίλογος σ' αυτό.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό που είπατε χθες για το θέμα ότι "ο καλύτερος χειρισμός ήταν αυτός που έγινε με τα δεδομένα όπως τα είχαμε" ισχύει;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα, χθες, ότι από τη στιγμή που η ηγεσία της Αστυνομίας είχε αποφασίσει ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτή η επαφή, υποδείχθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό από την Αστυνομία να διατηρήσει αυτή την επαφή, με παράλληλη υπόδειξη να προφασιστεί τεχνικές βλάβες για να διακόψει το πρόγραμμα -τη δημόσια εκπομπή δηλαδή της επικοινωνίας- χωρίς, όμως, να σταματήσει η απευθείας επικοινωνία.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, αυτό που είπατε λέω ισχύει; Οτι ο καλύτερος χειρισμός ήταν αυτός που έγινε;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό κρίθηκε από την πλευρά των αρμοδίων πως έπρεπε να γίνει η συγκεκριμένη επιλογή. Πολύ περισσότερο όταν είχε απειλήσει ο κακοποιός ότι θα τους τινάξει όλους στον αέρα. Οταν έχεις, λοιπόν, τη διακινδύνευση της ζωής ανθρώπων, αντιλαμβάνεστε πως και οι επιλογές που θα κάνεις δεν μπορεί παρά να στοχεύουν, πρωτίστως, στο να διασφαλίσεις τη ζωή των συμπολιτών σου. Δεν είναι δυνατόν να ζυγίσεις από τη μια τη ζωή των συμπολιτών και από την άλλη, την όποια δεοντολογία, την όποια παραβίαση κανόνων ή την όποια αδηφάγο διάθεση του κοινού να πληροφορηθεί ένα γεγονός. Εχεις τη διακινδύνευση της ζωής των συμπολιτών και αυτό είναι που προέχει. Ολα τα άλλα κάμπτονται και υποχωρούν.

ΑΡΓΥΡΟΣ: Διατύπωσε κάποια διαφωνία για το σχέδιο της εφόδου ο νυν Αρχηγός; Και αν έγινε αυτό, πώς σηκώθηκε και πήγε μέσα χωρίς κανένα μέτρο προστασίας; Φαίνεται πώς είχε πεισθεί ότι ο χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη. Και ένα δεύτερο: Πότε θα γίνει Υπηρεσιακό Συμβούλιο για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα συνέλθει τις επόμενες ημέρες. Για το νέο Αρχηγό είπα ότι δεν είχε ουσιαστική συμμετοχή στην επιχείρηση.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Την πρώτη φορά που ο Σορίν είχε πιάσει τον Αστυνομικό, είχε πει ο κ. Ρωμαίος, ότι "δεν θέλω να χυθεί αίμα, ας φύγει ο κακοποιός". Μήπως τώρα, που έχουν γίνει γνωστά ορισμένα στοιχεία, διατύπωσε μια τέτοια άποψη, ότι αν ήταν εδώ ίσως είχε γίνει μια άλλη επιλογή από την έφοδο; Είπε κάτι στο Υπουργικό Συμβούλιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Φαίνεται να σας διαφεύγει κάτι που είπα χθες. Ότι το κρίσιμο σημείο είναι η εντύπωση που δημιουργήθηκε στους αρμόδιους, ότι η χειροβομβίδα δεν ήταν πραγματική. Είχαν τη βεβαιότητα ότι είναι πραγματική η χειροβομβίδα, στην πρώτη επιχείρηση πριν λίγες μέρες, είχαν την ίδια βεβαιότητα στο πρώτο σκέλος της προχθεσινής επιχείρησης. Αλλά, όταν είχαν πληροφορίες που περιήλθαν σ' αυτούς από άτομο που βρισκόταν κοντά στον κακοποιό, ότι η χειροβομβίδα αυτή δεν ήταν πραγματική, όταν εκτίμησαν την ικανότητα του κακοποιού να ανέβει σε ένα διαμέρισμα άλλου ορόφου από τις υδροροές κρατώντας τη χειροβομβίδα, η οποία αν και απασφαλισμένη δεν εξερράγη, όταν είχαν όλα αυτά υπόψη τους, όλες αυτές τις πληροφορίες ή έκαναν τις ανάλογες εκτιμήσεις, δημιουργήθηκε σ` αυτούς η πεποίθηση ότι η χειροβομβίδα δεν ήταν πραγματική. Και έτσι λοιπόν, στο δεύτερο σκέλος της προχθεσινής επιχείρησης, το πήραν αυτό ως δεδομένο. Αυτό είναι το καθοριστικό σημείο.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Λέω, μήπως ο κ. Ρωμαίος είπε κάτι. Οτι αν ήταν εδώ θα ακολουθούσε την ίδια τακτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα και χθες, το επαναλαμβάνω, το πρώτο το οποίο επιδιώκεις είναι να διασφαλίσεις τη ζωή των ανθρώπων. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτός ήταν ο κύριος σκοπός. Δεν υπάρχει τίποτα άλλο το οποίο να είναι ισοδύναμο αυτής της προσπάθειας. Αλλά, βεβαίως, από τη στιγμή που πείστηκαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, επειδή δεν ήταν πραγματική η χειροβομβίδα, αντιλαμβάνεστε πως έκαναν επιλογές δράσης τέτοιες οι οποίες οδήγησαν σε αυτά τα αποτελέσματα.

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Με όλα όσα αναφέρονται, καταγράφονται ή επισημαίνονται ως παραλήψεις, λανθασμένες εκτιμήσεις κ. λπ. -τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή ενός συμπολίτη μας- από τις ενέργειες που έγιναν, να συμπεράνουμε ότι αποκλειστικά υπεύθυνοι για ό, τι τραγικό συνέβη ήταν ο παραιτηθείς Αρχηγός, ο Αττικάρχης κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος και ο Διοικητής Ασφάλειας κ Θεόδωρος Παπαφίλης, που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και ουδείς άλλος; Και ένα δεύτερο ερώτημα, αν μου επιτρέπετε, παρότι ξέρω ότι δεν απαντάτε ή αποφεύγετε να απαντάτε σε υποθετικά ερωτήματα, αλλά εγώ θα το θέσω: Εάν η οικογένεια, τα θύματα αυτής της επιχείρησης, είχαν συγγενική σχέση με κάποιο κυβερνητικό στέλεχος ή με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, η αντιμετώπιση του όλου ζητήματος από την Κυβέρνηση, θα ήταν η ίδια σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οταν λέτε σήμερα εννοείτε τη στάση της Κυβέρνησης, σήμερα δύο μέρες μετά ή τη στάση της Κυβέρνησης τότε;

ΜΠΟΥΡΔΑΡΑΣ: Η στάση της Κυβέρνησης και τότε και μετά το περιστατικό, ως προς τον καταλογισμό των ευθυνών.

ΡΕΠΠΑΣ: Η ΕΛ. ΑΣ. δρα με υπεύθυνο τρόπο, ανεξαρτήτως των προσώπων τα οποία βρίσκονται σε δεινή θέση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Η Κυβέρνηση χειρίζεται όλες τις υποθέσεις με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, επειδή δεν είναι δυνατό, ακόμη και σε αυτό τον τομέα κάποιοι να επιχειρούν να επιβάλλουν διακρίσεις. Δεν είναι παραδεκτό. Ρωτήσατε, επίσης, στην αρχή, για το αν έφταιγαν μόνο αυτοί οι Αξιωματικοί. Είπα, χθες, ότι η εξειδίκευση της απόδοσης των ευθυνών θα γίνει. Σε επίπεδο υπηρεσιακό γνωρίζετε ποια είναι η εξέλιξη. Οταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία, περαιωθεί η τακτική ανάκριση, τότε θα είναι εύκολο και σ' εσάς και σε όλους μας να γνωρίζουμε, αυτός ο έλεγχος, αυτή η ανάκριση, πού οδηγεί. Από τη στιγμή, όμως, που είναι σε εξέλιξη δεν είναι δυνατό να πούμε κάτι παραπάνω.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ηρθε στη δημοσιότητα κάποια κλοπή υλικού από μια μονάδα στο Βίτσι, κάποιων δισκετών με υλικό το οποίο, λένε οι πληροφορίες ότι, είναι γενικώς απόρρητο κ. λπ. Εχετε κάποιες πληροφορίες, να κάνετε κάποιο σχόλιο ή κάτι άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κλοπή του υλικού αυτού έγινε σε μονάδα ραντάρ στο όρος Βίτσι. Μεταξύ των άλλων εκτιμάται ότι περιέχονται και στοιχεία που έχουν απόρρητο χαρακτήρα. Από έναν πρώτο έλεγχο που έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες, βγαίνει το συμπέρασμα ότι το υλικό αυτό δεν αφορά επιχειρήσεις, σχέδια, τα οποία αναφέρονται ή στην περιοχή του Αιγαίου ή στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να διαπιστωθεί πώς ακριβώς οδηγηθήκαμε στην απώλεια αυτού του υλικού.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η ηγεσία της Αστυνομίας, όταν αποφάσισε τη δεύτερη επέμβαση, ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία για την επέμβαση αυτή, έτσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ετέθη αυτό το θέμα, προηγουμένως, από συναδέλφους σας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Σ' αυτή την ενημέρωση η ηγεσία της Αστυνομίας ενημέρωσε την πολιτική ηγεσία ότι η επιχείρηση γίνεται επειδή η γνώμη είναι ότι η χειροβομβίδα είναι ψεύτικη;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι υπήρξε συνεχής πληροφόρηση. Πρέπει να δεχθείτε ότι σε αυτή τη συνεχή πληροφόρηση, ορισμένα στοιχεία, τα οποία έχουν το ιδιαίτερο βάρος και τη σημασία τους, αναφέρονται, δεν παραλείπονται.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η απορία μου, που βλέπω ότι δεν έχει διατυπωθεί, είναι μήπως το ότι η χειροβομβίδα ήταν ψεύτικη είναι, ίσα-ίσα, λόγος για να μη γίνει καμία επέμβαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Ισα-ίσα ήταν λόγος για να γίνει η επέμβαση με τον τρόπο με τον οποίο έγινε, αφού είχαν τη βεβαιότητα ότι δεν ήταν πραγματική η χειροβομβίδα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να ρωτήσω την άποψη της Κυβέρνησης σχετικά με τις γνώμες που ακούγονται για ελαστικοποίηση των ορίων του πλαισίου εντός του οποίου επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τα όπλα τους οι κατασταλτικοί μηχανισμοί.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι επί του θέματος αυτού έχουν γνώμη οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Πολλή συζήτηση έγινε για την συνεργασία του συγκεκριμένου εισαγγελικού λειτουργού με τις δυνάμεις της Αστυνομίας που εκτελούσαν τη συγκεκριμένη επιχείρηση. Ολα αυτά αποτελούν αντικείμενο έρευνας, προκειμένου να γνωρίζουμε πώς ακριβώς έγιναν αυτές οι συνεργασίες. Ομως, υπάρχει το γενικότερο θέμα της αποτελεσματικότητας της Αστυνομίας. Είναι το θέμα του κατά πόσο συνδέεται η αποτελεσματικότητα αυτή με μια ελευθερία κινήσεων και δράσης που πρέπει να έχουν τα όργανα της Αστυνομίας, προκειμένου μόνα τους να αποφασίζουν και να προβαίνουν σε ορισμένες ενέργειες, που σήμερα, με βάση τα ισχύοντα, δεν τους επιτρέπεται να κάνουν.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Το εξετάζει, δηλαδή, η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν αντιμετώπισε τέτοιο θέμα η Κυβέρνηση. Εκανα μια γενική αναφορά, με αφορμή την ερώτησή σας, αλλά και έναν προβληματισμό ο οποίος έχει αναπτυχθεί. Αυτή την ώρα δεν τέθηκε τέτοιο θέμα. Δεν το έθεσε κανείς αυτό το θέμα τώρα.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Saturday, 26 September 1998 - 9:18:40 UTC