Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-09-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Σεπτεμβρίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Θα σας ενημερώσω σε γενικές γραμμές για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού κατά τις επόμενες ημέρες.

* Σήμερα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, ενόψει της συνάντησης των ηγετών Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, στους Δελφούς, το Σαββατοκύριακο.

* Αύριο το πρωί θα έχει δύο συνεργασίες: Με τη διυπουργική Επιτροπή που έχει αναλάβει από την πλευρά της Κυβέρνησης την παρακολούθηση της προετοιμασίας για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η συνεργασία αυτή θα αρχίσει στις 10 π. μ. Στις 12 το μεσημέρι θα συνεργαστεί με συναρμόδιους Υπουργούς, με αντικείμενο τα τροχαία ατυχήματα * Αύριο, στις 6.30 μ. μ., θα επισκεφθεί συμπολίτες μας, εξυπηρετούμενους στο πλαίσιο του προγράμματος "βοήθεια στο σπίτι", ηλικιωμένους, στην περιοχή της Ηλιούπολης. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί το 1ο ΚΑΠΗ του Δήμου Ηλιούπολης.

* Την Πέμπτη, θα έχει συνεργασία, στις 10 π. μ., με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης και αργότερα, στις 12.30, θα παρευρεθεί σε εκδήλωση για τη Συνθήκη του Αμστερνταμ, με ομιλητή και τον ευρωβουλευτή καθηγητή κ. Τσάτσο. Η εκδήλωση θα γίνει στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Εξωτερικών.

* Την Παρασκευή το πρωί, στις 9.30, θα δεχθεί τον Πρόεδρο της Ιταλικής Βουλής κ. Βιολάντε, ο οποίος επισκέπτεται την Ελλάδα. Αργότερα, στις 10 π. μ., θα συνεδριάσουν από κοινού η Κυβερνητική Επιτροπή με την Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ. Θέμα συζήτησης, θα είναι οι πολιτικές εξελίξεις. * Το Σάββατο και την Κυριακή οργανώνεται αυτή η τριμερής συνάντηση Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρουμανίας. Εχετε ενημερωθεί σχετικά, προκειμένου να παρακολουθήσετε αυτή τη Διάσκεψη. Επικεφαλής των αντιπροσωπειών της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας θα είναι οι πρόεδροι των δύο χωρών κύριοι Στογιάνοφ και Κωνσταντινέσκου, αντίστοιχα.

* Ο Πρωθυπουργός, μετά τις εκλογές στη Γερμανία, επικοινώνησε τηλεφωνικώς αργά χθες το βράδυ με το νικητή των εκλογών κ. Σρέντερ. Επίσης, απέστειλε το ακόλουθο συγχαρητήριο μήνυμα: "Θερμές ευχές για τη μεγάλη εκλογική σας νίκη, η οποία με χαροποίησε ιδιαιτέρως. Ελπίζω ότι τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε από κοινού μια νέα εποχή κοινωνικής πολιτικής στην Ευρώπη, στο κέντρο της οποίας θα βρίσκεται η δραστική καταπολέμηση της ανεργίας και της οποίας στόχος θα είναι η κοινωνική δικαιοσύνη. Επίσης, ελπίζω ότι θα πρέπει μαζί να επιτύχουμε να θέσουμε τα θεμέλια, για μια ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική".

Ανάλογα τηλεγραφήματα, έστειλε στον κ. Λαφοντέν και στον επικεφαλής του κόμματος "Συμμαχία '90" των Πρασίνων, κ. Φίσερ. Θα έχετε στη διάθεσή σας τα κείμενα των συγχαρητηρίων τηλεγραφημάτων. Το συντομότερο δυνατόν θα δοθεί η δυνατότητα να συναντηθούν οι δύο πολιτικοί. Υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας, προκειμένου να θέσουν τις βάσεις της νέας συνεργασίας τους. Θα μου επιτρέψετε, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, να εκφράσω την εκτίμησή μας στο πρόσωπο του κ. Χέλμουτ Κολ, ο οποίος σημάδεψε την ιστορία της σύγχρονης Γερμανίας. Οι δύο κυβερνήσεις μας είχαν μια άριστη συνεργασία. Ο κ. Κολ συνέβαλε στην ενοποίηση της Γερμανίας και επίσης ενίσχυσε καθοριστικά την προσπάθεια προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση.

* Επανερχόμενος στην ομιλία του κ. Καραμανλή χθες, θέλω να κάνω ένα πολύ σύντομο σχόλιο και να πω ότι η "ώρα Καραμανλή" παρήλθε πριν καν έλθει, γιατί ο κ. Καραμανλής δεν αξιοποίησε την ευκαιρία που του δόθηκε να πληροφορήσει τον ελληνικό λαό για το πρόγραμμα του κόμματός του. Υπαινίχθηκε πως η Νέα Δημοκρατία διαθέτει πολιτική για τα διάφορα θέματα που απασχολούν τη χώρα και το λαό μας. Δεν έκανε όμως τίποτα, ώστε να μιλήσει συγκεκριμένα και υπεύθυνα. Εχει επιλέξει να γενικολογεί και να συνθηματολογεί. Αυτή η παράθεση επιθυμιών και η συρραφή υβριστικών χαρακτηρισμών, πιστεύουμε ότι δεν συνιστά πολιτική. Ο κ. Καραμανλής παραμένει πολιτικός των λόγων, άνευ περιεχομένου και ουσίας.

* Θα έχετε υπόψη σας το πρόγραμμα, για όσους ενδιαφέρονται, της τριμερούς συνάντησης Κορυφής που θα γίνει στους Δελφούς το Σαββατοκύριακο. Ξεκινά το Σάββατο, το πρωί στις 11, με την άφιξη των ηγετών και ολοκληρώνεται με συνέντευξη Τύπου, την Κυριακή το μεσημέρι, (13.00 -13.30). Αμέσως μετά, ακολουθεί γεύμα των ηγετών. Ετσι θα ολοκληρωθεί αυτή η συνεργασία. Γνωρίζω ότι έχουν επιλέξει πάρα πολλοί συνάδελφοί σας, που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να είναι παρόντες, να μεταβούν εκεί με δικά τους μέσα. Εχετε λάβει από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Τύπου όλα τα κατατοπιστικά στοιχεία για τα ξενοδοχεία κ. λπ. Για όποια άλλη βοήθεια είμαστε στη διάθεσή σας. Εχει οργανωθεί εκεί Κέντρο Τύπου. Πιστεύω ότι όλα θα λειτουργήσουν έτσι, ώστε να διευκολυνθείτε στο έργο σας.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι σας έκανε να επαναλάβετε τη χθεσινοβραδινή σας δήλωση για τον κ Καραμανλή; Αυτά τα ίδια είπατε και χθες το βράδυ.

ΡΕΠΠΑΣ: Εσάς τι σας κάνει να θέτετε μια τέτοια ερώτηση;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ακουσα τη δήλωση και χθες και σήμερα. Γι` αυτό ρωτώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μόνο που το ακούσατε, αλλά δεν το γράφετε καθόλου. Και αυτό μου κάνει εντύπωση. Αρα, εγώ πρέπει να ρωτήσω εσάς, όχι εσείς εμένα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή δεν γράφτηκε, γι` αυτό το επαναλαμβάνετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το συμπέρασμα το βγάζετε εσείς. Αλλά, θα μου επιτρέψετε κι εγώ να έχω, δι` αυτού του ζωντανού λόγου, μία παρουσία στο πώς εξελίσσεται και αναδεικνύεται η πολιτική επικαιρότητα. ΦΙΛΗΣ: Ποια η σκοπιμότητα να προαναγγέλλει ο Πρωθυπουργός την επίσκεψή του σε διάφορα ΚΑΠΗ; Μέχρι τώρα έκανε εφόδους σε νοσοκομεία και στο ΙΚΑ. Τώρα βλέπουμε ότι ανακοινώνει πρόγραμμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Φίλη, είστε άδικος, εκτός αν δεχθώ ότι δεν ενθυμείστε καλά. Γνωρίζετε ότι πάρα πολλές φορές ο Πρωθυπουργός έχει με πρόγραμμα επισκεφθεί υπηρεσίες ή φορείς. Σας θυμίζω ότι πρόσφατα επισκέφθηκε, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του, το Συνήγορο του Πολίτη. Λίγο καιρό πριν, επισκέφθηκε μονάδες στις οποίες παρέχεται βοήθεια στους νέους που προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ναρκωτικά. Σε άλλες περιπτώσεις ο Πρωθυπουργός έχει επισκεφθεί μονάδες ή υπηρεσίες χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση. Θα αφήσετε αυτό το περιθώριο στον Πρωθυπουργό να επιλέγει ο ίδιος πότε θα επισκέπτεται μετά από συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς, διάφορες μονάδες και υπηρεσίες και πότε αυτό θα γίνεται χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

ΦΙΛΗΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει να επισκεφθεί το νοσοκομείο των φυλακών του Κορυδαλλού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι στο πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτό τουλάχιστον που τώρα έχει καταρτιστεί, μια τέτοια επίσκεψη.

ΦΙΛΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει λάβει επισήμως γνώση των αποτελεσμάτων για τη νεκροτομή που έκαναν οι τέσσερις ιατροδικαστές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Κυβέρνηση αντέδρασε από την πρώτη στιγμή. Εδωσε εντολή ο Πρωθυπουργός. Είναι γνωστή η ευαισθησία του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης και η γνώση του για τα θέματα αυτά. Γνωρίζετε ότι παρήγγειλε τη διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης από ειδικούς και μάλιστα, κλήθηκε και η οικογένεια να προτείνει το δικό της τεχνικό σύμβουλο για να πάρει μέρος σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα παραγγέλθηκε να προχωρήσει η δικαστική έρευνα για να φωτιστούν όλες οι πτυχές που αφορούν αυτό το θέμα. Και βεβαίως και ο επόπτης των φυλακών έχει εντολή να διατυπώσει τη δική του έκθεση για τα γεγονότα. Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη. Εχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις από τους ιατροδικαστές. Επειδή όμως, για να ολοκληρωθεί η έρευνα από τους ιατροδικαστές, πρέπει ακόμη να γίνει και τοξικολογική εξέταση, θα πρέπει εμείς αυτή την ώρα να είμαστε σιωπηλοί και να βγάλουμε το τελικό συμπέρασμά μας, όταν θα έχουμε την τελική και ολοκληρωμένη έκθεση των ειδικών επιστημόνων. Παράλληλα, σε λίγες ημέρες, πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί και η δικαστική έρευνα, προκειμένου να φωτιστούν τα γεγονότα, τα οποία εκτυλίχθηκαν από την ώρα που ξεκίνησε η πρώτη αστυνομική επιχείρηση μέχρι τον επισυμβάντα θάνατο του Ρουμάνου.

ΚΙΑΟΣ: Δεν είναι Ρουμάνος.

ΡΕΠΠΑΣ: Του Ελληνο-Ρουμάνου ή του Ελληνα. Το είπα εγώ πρώτος, κε Κιάο και συμφωνώ μαζί σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Μιλούν πολλοί μαζί).

ΚΙΑΟΣ: Ετσι είναι, ρε παιδιά, με συγχωρείτε, επειδή είναι Ρουμάνος να τον σκοτώσουμε δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, παρακαλώ. Χρησιμοποιήσατε μια λέξη η οποία παρακαλώ να μην καταγραφεί, γιατί δεν θέλω να βγάζετε συμπεράσματα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν το είπα σε εσάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Το είπατε, όμως.

ΚΙΑΟΣ: Με συγχωρείτε, από ένα σωρό κόσμο επικρατεί η νοοτροπία, "είναι Αλβανός, τον σκοτώνουμε" ή "είναι Ρουμάνος, τον σκοτώνουμε", μόνο αν είναι Ελληνας δεν τον σκοτώνουμε. Να γραφεί, παρακαλώ, δεν έχω να κρύψω τίποτα.

ΡΕΠΠΑΣ: Ωραία. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι επειδή κάποιος...

ΚΙΑΟΣ: Δεν απευθύνθην σε εσάς.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι επειδή κάποιος θεωρείται ότι δεν είναι Ελληνας, πρέπει να έχει καλύτερη μεταχείριση από τους Ελληνες. Ολοι έχουν ισότιμη αντιμετώπιση...

ΚΙΑΟΣ: Μακάρι.

ΡΕΠΠΑΣ:... και μεταχείριση στο πλαίσιο ενός κράτους που είναι δικαιοκρατούμενο. Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης έχει δώσει εντολή-παραγγελία στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Μετά από αυτό ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ζαβολέας διενεργεί έλεγχο για τις ευθύνες που πιθανόν έχει -αν έχει- ο Εισαγγελέας κ. Σακκάς, ο οποίος ήταν παρών κατά την επιχείρηση που έγινε στην οδό Αχαρνών. Αυτό δείχνει ότι από την πλευρά της Κυβέρνησης έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες. Θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η έρευνα σε όλους τους τομείς. Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια, να φωτιστούν τα γεγονότα, ώστε να γνωρίζει ο ελληνικός λαός πώς ακριβώς έλαβε χώρα αυτό το επεισόδιο, σε όλες τις φάσεις του. Μέχρι τότε, καλό είναι να είμαστε όλοι συγκρατημένοι και ψύχραιμοι. Ιδιαιτέρως τα Μ. Μ. Ε. θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πέραν της ενημέρωσης που προσφέρουν διαπαιδαγωγούν και τους πολίτες με τα προγράμματά τους. Και δεν πρέπει να μας διαφεύγει κάτι: Ότι φιλοξενούμενοι και προσκεκλημένοι των προγραμμάτων των ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης, δεν είναι μόνο όσοι φιλοξενούνται στα στούντιό τους ή όσοι μιλούν με τους λειτουργούς αυτών των Μ. Μ. Ε.. Προσκεκλημένοι και φιλοξενούμενοι είναι όλοι οι πολίτες που παρακολουθούν τα προγράμματά τους. Και αυτοί πρέπει να υπηρετούνται. Οι πολίτες επιθυμούν να υπάρχει αντικειμενικότητα και να λάμπει η αλήθεια. Και όλοι πρέπει σ' αυτή την κατεύθυνση να κινούμαστε. Ετσι, κ. Φίλη, κλείνω την απάντησή μου στην ερώτησή σας, παρακαλώ αν θέλετε να συνεχίσετε και να επανέλθετε, είμαι στη διάθεσή σας.

ΦΙΛΗΣ: Κάτι άλλο: Δεν προτιθέμεθα να συζητήσουμε εδώ, στην πολιτική ενημέρωση, το κείμενο της αναφοράς του παρισταμένου Εισαγγελέως, του κ. Σακκά στα αιματηρά γεγονότα. Από την αναφορά αυτή, ενός αρμοδίου, κατ' εξοχήν αρμοδίου προσώπου, τίθενται -έστω εμμέσως, εάν αληθεύουν τα όσα γράφει ο κ. Σακκάς- θέματα πολιτικής ευθύνης για την Κυβέρνηση. Ο κ. Σακκάς λέει ότι του είπε ο τότε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασιλόπουλος, ότι η απόφαση για να γίνει το "ντου" ή η επιχείρηση της Αστυνομίας, ήταν εν γνώσει -και του δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι είχε εγκριθεί- από τον κ. Παπαδογιαννάκη και τον Πρωθυπουργό.

ΡΕΠΠΑΣ: Πράγμα το οποίο διέψευσε ο ίδιος ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο κ. Βασιλόπουλος. Και έπρεπε να το γνωρίζετε αυτό.

ΦΙΛΗΣ: Τι εννοείτε "διέψευσε";

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο ισχυρίστηκε ο κ. Σακκάς, το οποίο δεν πιθανολογείται άλλωστε από πουθενά. Γι' αυτό ακριβώς είπα να είμαστε όλοι συγκρατημένοι και ψύχραιμοι. Γιατί έχουν δημιουργηθεί προβλήματα και παρανοήσεις οι οποίες εντείνουν τη σύγχυση, πράγμα το οποίο, αυτή την ώρα, κάθε άλλο παρά μπορεί να βοηθήσει τις έρευνες που είναι σε εξέλιξη. Εγώ είπα από την πρώτη μέρα που συζητήσαμε αυτό το θέμα, ότι η πολιτική ηγεσία δεν ήταν ενημερωμένη για την επιχείρηση της Αστυνομίας στο πρώτο στάδιο, ενημερώθηκε στο δεύτερο σκέλος. Χρησιμοποίησα αυτή τη φράση και ζήτησα να μου επιτραπεί να τη χρησιμοποιήσω. Κάποιος συνάδελφός σας, μιλώντας με τον Αρχηγό της Αστυνομίας, του έθεσε το ερώτημα, "μα πώς λέτε ότι είχατε ενημερώσει στη δεύτερη φάση την Κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δεν είχε ενημερωθεί η πολιτική ηγεσία". Ο τότε Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Βασιλόπουλος, καλή τη πίστη δέχτηκε πως έτσι είναι. Και λέει, "μα είναι δυνατόν; Στη δεύτερη φάση είχαμε ενημερώσει". Και ο δημοσιογράφος συνεχίζει: "Μα, ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν είχαν ενημερωθεί καθόλου". Λοιπόν, επειδή ακριβώς, χρειάζεται να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί σ' αυτό που λέμε, αλλά και στην πληροφόρηση που δίνουμε, με βάση τα στοιχεία τα οποία γνωρίζουμε, παρακαλώ να είμαστε πάρα πολύ συγκρατημένοι. Αντιλαμβάνεστε πως το θέμα αυτό που μας απασχολεί -μεταξύ των άλλων- αφορά ανθρώπινες ζωές. Χάθηκε μια ανθρώπινη ζωή. Μια νέα κοπέλα δίνει μάχη ζωής. Ενα άλλο στέλεχος της Αστυνομίας έχει ακρωτηριαστεί. Ουδείς ασχολήθηκε με αυτούς και τις οικογένειές τους. Εχουμε θύματα. Εχουμε ανθρώπινες τραγωδίες. Παρακαλώ λοιπόν, υπό το πρίσμα της ευθύνης, να δούμε τη δική μας συμμετοχή σ' αυτές τις συζητήσεις που γίνονται και στην ενημέρωση που παρέχουμε, ώστε να συμβάλουμε στο τέλος, να λάμψει η αλήθεια, να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου υπάρχουν και να ικανοποιηθεί και το περί δικαίου αίσθημα της κοινής γνώμης.

ΦΙΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, συγγνώμη, κάνατε εκκλήσεις συνεχώς για την ευθύνη τη δική μας. Σας διαφεύγει πιθανόν, ότι υπάρχουν και άλλες ευθύνες οι οποίες διερευνώνται από τη δικαιοσύνη και αφορούν ανώτατα πρόσωπα...

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό είπα, λοιπόν, κε Φίλη, πριν προχωρήσουμε σε όλα αυτά με εύκολο και επιπόλαιο τρόπο, να είμαστε συγκρατημένοι και ψύχραιμοι -λέξεις τις οποίες χρησιμοποιώ για τρίτη ή τέταρτη φορά- περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι έρευνες. Παρακαλώ να συμφωνήσετε σ' αυτό το πλαίσιο.

ΦΙΛΗΣ: Αυτό το οποίο επισημαίνουμε κε Υπουργέ, είναι η έκθεση που είναι επίσημο έγγραφο του παριστάμενου Αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών. Ο κ. Σακκάς δεν είναι ένας παρατυχών οδηγός του Αρχηγού της Αστυνομίας που είχε το τραγικό συμβάν. Είναι ο εντεταλμένος από την Πολιτεία, ο οποίος καταγγέλλει ότι η έφοδος έγινε πριν δώσει την εντολή αυτός. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό στοιχείο κε Υπουργέ. Το γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό στοιχείο που πρέπει να εκτιμηθεί. Ασφαλώς, γνωρίζω το έγγραφο του κ. Σακκά. Εσείς δεν γνωρίζετε όμως ότι πέραν της έκθεσης του κ. Σακκά, υπάρχουν και άλλες μαρτυρίες, τις οποίες αγνοείτε, τις παρακάμπτετε γιατί θέλετε να δημιουργήσετε, προφανώς, μια εντύπωση. Και θεωρείτε ότι αυτό το οποίο είπε ο κ. Σακκάς, πρέπει να το δεχτούμε όλοι σαν να είναι η απόλυτη αλήθεια. Εγώ λέω ότι πρέπει και αυτό το οποίο είπε ο κ. Σακκάς να συνεκτιμηθεί στο πλαίσιο της έρευνας, με τη μαρτυρία την οποία προσφέρουν όλοι οι άλλοι που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση, προκειμένου να εξαχθεί το τελικό συμπέρασμα. Και αυτό πρέπει να δεχθείτε και εσείς.

ΚΙΑΟΣ: Ποιοι άλλοι έχουν κληθεί ως μάρτυρες στην έρευνα που λέτε; Διότι έχουμε έναν, τον Σακκά με την αναφορά του. Ποιοι άλλοι είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Σ' αυτή την έρευνα εξετάζονται όλες οι παράμετροι που έχουν σχέση με το επεισόδιο. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η επιχείρηση, μέχρι τον προχθεσινό θάνατο του Ματέι στις φυλακές, που σημαίνει ότι εξετάζονται στο πλαίσιο αυτής της έρευνας τα στελέχη της Αστυνομίας. Εξετάζονται πολίτες, θα εξεταστούν γιατροί...

ΚΙΑΟΣ: Ποιος κάνει την έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ:... θα εξεταστούν όλοι εκείνοι οι οποίοι έχουν γνώση -μεγαλύτερη ή μικρότερη- των συμβάντων, προκειμένου να έχει μια πλήρη εικόνα για τα συμβάντα αυτά η Ελληνική Δικαιοσύνη και η Ελληνική Πολιτεία, τελικώς.

ΚΙΑΟΣ: Από ποιόν διενεργείται η έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Διενεργείται υπό την εποπτεία του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πειραιώς κ. Φλωράτου, από τον κ. Μαντακιοζίδη.

ΚΙΑΟΣ: Στην αναφορά του ο κ. Σακκάς, λέει κάτι απαντώντας σε σας, ουσιαστικά, που μας είχατε πει ότι ο νέος Αρχηγός της Αστυνομίας ήταν εκεί και δεν ήταν ουσιαστική η συμμετοχή του, παρά ήταν απλώς... εν πάση περιπτώσει δεν θυμάμαι την έκφρασή σας, αλλά δεν ήταν ουσιαστικός ο ρόλος, έστω γι' αυτή τη συμμετοχή του. Λέει ότι οι συνεννοήσεις που έκανε ήταν μαζί του με τον Α' Υπαρχηγό με το κινητό του τηλέφωνο, αυτός του έλεγε, αυτός επικοινωνούσε με τους επικεφαλής, με το Υπουργείο και όλα αυτά. Θεωρείτε ότι είναι τυπική, ούτε δεν είναι ουσιαστική η συμμετοχή του κ. Γεωργακόπουλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο όμως και εγώ και εσείς πρέπει να κάνουμε αυτή την ώρα, είναι να μη δεχτούμε ως θέσφατο την κατάθεση ή την ερμηνεία ή την εκδοχή, την οποία προσφέρει κάποιος εκ των πολλών παραγόντων που έχουν σχέση με τα επεισόδια αυτά. Και παρακαλώ να μην το κάνετε και εσείς, να το αποφύγετε αυτή την ώρα.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ποιος είχε την ευθύνη της κρατήσεως στο νοσοκομείο του μακαρίτη του Σορίν Ματέι; Ονομα συγκεκριμένο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σ' όλα τα νοσοκομεία κρατούμενος ήταν.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, ποιος ήταν ο υπεύθυνος, συγκεκριμένα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το όνομα.

ΚΙΑΟΣ: Ο Κιάος, ο Ρουμπάνης; Ποιος;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω το όνομα του υπευθύνου.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να το μάθετε, παρακαλώ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι θέμα έρευνας και ερωτήσεων για να έχετε αυτή την πληροφόρηση.

ΚΙΑΟΣ: Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης;

ΡΕΠΠΑΣ: Παρακαλώ. Κρατούμενος ήταν ο Ματέι.

ΚΙΑΟΣ: Αν μπορείτε να μας ανακοινώσετε το όνομα. Δεύτερον, ποιος έδωσε την εντολή να αλυσοδεθεί ακινητοποιημένος στο κρεβάτι, και στο ένα νοσοκομείο και στο άλλο; Αν μπορείτε να μας δώσετε ονόματα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω τα ονόματα εκείνων οι οποίοι είχαν την άμεση ευθύνη της επιτήρησης ή ποιοι είναι εκείνοι οι οποίοι έδωσαν εντολή ή ποιος είναι αυτός ο οποίος πέρασε τις χειροπέδες ή ποιος είναι αυτός ο οποίος τον σήκωσε και τον έβαλε στο φορείο ή ποιος είναι αυτός ο οποίος έσπρωξε το φορείο ή ποιος είναι αυτός ο οποίος τον μετέφερε από το ένα νοσοκομείο στο άλλο. Δεν τα γνωρίζω αυτά.

ΚΙΑΟΣ: Να τα μάθετε. Είναι σοβαρά αυτά.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πολύ σοβαρά θέματα αυτά και παρακαλώ ακριβώς επειδή είναι πολύ σοβαρά να τα αντιμετωπίζουμε όχι υπό το πρίσμα μιας διάθεσης δημιουργίας εντυπώσεων, αλλά υπό το πρίσμα της προσπάθειας που κάνει η Πολιτεία με τα εντεταλμένα όργανα να λάμψει η αλήθεια. Αυτή είναι η δική μας θέση.

ΚΙΑΟΣ: Αυτό είναι οι ανακοινώσεις που κάνετε από πλευράς Κυβερνήσεως. Δεν με ενδιαφέρουν αυτή τη στιγμή.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς. Εσείς να κάνετε ανακοινώσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Με συγχωρείτε πάρα πολύ.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, κ. Υπουργέ, σας παρακαλώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Σας έδωσα απάντηση και μένω στην απάντηση που έδωσα.

ΚΙΑΟΣ: Σας λέω συγκεκριμένα, είμαι εδώ για να ερωτώ και να παίρνω απαντήσεις, τίποτα περισσότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα. Μα, δεν κάνετε ερωτήσεις, κάνετε σχόλια και καλά κάνετε, είναι δικαίωμά σας. Αυτό επιτρέπεται...

ΚΙΑΟΣ: Κάνετε λάθος.

ΡΕΠΠΑΣ:... αλλά δεν θα υπαγορεύσετε τις απαντήσεις που θέλω να δώσω εγώ.

ΚΙΑΟΣ: Μου επιτρέπετε; Οι ερωτήσεις είναι σαφέστατες: Πρώτον, ποιος ήταν ο επικεφαλής; Δεύτερον, ποιος έδωσε την εντολή να τον δέσουν έτσι όπως τον έδεσαν; Τρίτον, ποιος έδωσε εντολή να του χορηγήσουν αυτά τα κατασταλτικά φάρμακα; Τέταρτον, ποιος έδωσε εντολή, να είναι σ' αυτή την κατάσταση, όπως ήταν, επί τρεις ημέρες; Και επίσης, ποιος ήταν επικεφαλής της μεταγωγής από το ένα νοσοκομείο στο άλλο νοσοκομείο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα θέματα θα επισημανθούν και θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργείται. Και όλα αυτά θα τα γνωρίζουμε με ακραία λεπτομέρεια. Οπως επίσης θα είναι δυνατόν, αφού ολοκληρωθεί η έρευνα, να γνωρίζουμε ποιος είναι ο βαθμός ευθύνης που έχει καθένας εξ όλων εκείνων που συμμετείχαν σ' αυτή τη διαδικασία.

ΚΙΑΟΣ: Ανεξαρτήτως ευθύνης, επειδή είναι ορισμένα αντικειμενικά περιστατικά, σας ζήτησα μονάχα τέσσερα ονόματα. Αυτά...

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ανακοινωθούν όταν ολοκληρωθεί η έρευνα και διαπιστωθεί ποιες ευθύνες έχει καθένας αναλόγως των αρμοδιοτήτων και των καθηκόντων που του είχαν ανατεθεί.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή θέλετε και επειδή είναι σαφέστατη η ερώτηση, δεν έχει καμία σχέση με έρευνα, είναι συγκεκριμένα πρόσωπα, όπως ο κ. Ρέππας είναι Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, όπως ο κ. Ρουμπάνης είναι πολιτικός συντάκτης εκεί που δουλεύει, σας ερωτώ συγκεκριμένα για τα ονόματα, για τελευταία φορά, ανεξαρτήτως ερεύνης. Ενας, δύο, τρεις, τέσσερις ήταν υπεύθυνοι, να μας δώσετε τα ονόματα, τίποτα άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, πρώτον, αν έχει τόσο ενδιαφέρον για σας αυτό, έπρεπε να είχατε θέσει εδώ και ημέρες την ερώτησή σας στο αρμόδιο Υπουργείο. Δεύτερον, αν πραγματικά αυτό το ερώτημα που θέτετε δεν έχει σχέση με την ικανοποίηση μιας διάθεσης περιέργειας, αλλά με μια διάθεση αναζήτησης ευθυνών σε συγκεκριμένους παράγοντες, παρακαλώ να αναμένετε κι εσείς να ολοκληρωθεί η έρευνα για να γνωρίζουμε ποιος είχε αναλάβει τί να κάνει, ώστε στο πλαίσιο των καθηκόντων του να ελεγχθεί αν ανταποκρίθηκε σ' αυτό ή όχι και να του αποδοθούν -αν υπάρχουν- και ευθύνες. Αν από κει και πέρα, θέλετε απλά, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ να γνωρίζετε ποιοι είχαν αναλάβει συγκεκριμένα καθήκοντα, μπορούσατε να το είχατε πληροφορηθεί, εδώ και αρκετές ώρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αλλά νομίζω -το είπα άλλωστε στην αρχή που μίλησα για όλες τις πτυχές των επεισοδίων- ότι η έρευνα η οποία γίνεται θα δείξει ποιοι έχουν τη μεγαλύτερη ή τη μικρότερη συμμετοχή και με τί βαθμό ευθύνης ο καθένας.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, για να τελειώσω και να μην σας ξαναενοχλώ...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν με ενοχλείτε, παρακαλώ. Καθόλου δεν ενοχλούμαι. Σας ακούω.

ΚΙΑΟΣ: Είστε ο κατ' εξοχήν υπεύθυνος από πλευράς Κυβερνήσεως για την ενημέρωση, από όλους τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο πλέον επίσημος. Είναι σαφέστατα τα ερωτήματα, επίσημα ερωτήματα με την έννοια της επισήμου καταστάσεως που βρισκόμαστε εδώ και κάνουμε τη δουλειά μας και εσείς και εμείς και είναι ερωτήσεις. Το τι θα τις κάνω εγώ, αν είναι ρεπορτάζ, αν είναι ανάλυση, αν είναι οτιδήποτε, είναι δική μου δουλειά. Εσείς, από τη στιγμή που δέχεστε τις ερωτήσεις, δίνετε ή όχι τις απαντήσεις. Από κει και πέρα, λοιπόν, μη μου κάνετε υποδείξεις αν θα κάνω το α' ή το β' ή το γ' διότι είναι δουλειά δική μου και ποια ώρα θα τα ζητήσω εγώ από τον πλέον αρμόδιο, από τον πλέον υπεύθυνο. Και επιπλέον, αν νομίζετε εσείς, επειδή δεν διακωμωδώ, ίσα-ίσα είναι σοβαρότατη η κατάσταση, παρακαλώ να προσθέσετε -και το λέω με όλη τη σοβαρότητα- και το όνομα αυτού που έσπρωχνε το καρότσι του μακαρίτη του Σορίν Ματέι. Τίποτα περισσότερο.

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς είμαι, όπως είπατε, ο κατ' εξοχήν αρμόδιος να ενημερώνω, έχω συναίσθηση αυτού του χρέους μου και γι' αυτό με ψύχραιμο και έγκυρο τρόπο προσπαθώ να διαφωτίσω την κοινή γνώμη, μέσω υμών, αναφερόμενος σε στοιχεία τα οποία είναι τεκμηριωμένα και έχουμε στη διάθεσή μας. Και βεβαίως, επειδή έχω αυτό το ρόλο, δεν πρόκειται να καταφύγω στην εύκολη λύση που καταφεύγουν πάρα πολλοί -κυρίως δημοσιογράφοι- αυτές τις ημέρες, να κάνω υποθέσεις και αναλύσεις ατεκμηρίωτες, να επιλέγω εγώ τί είναι αυτό το οποίο θα προβάλλω με τρόπο ο οποίος κάθε άλλο παρά ισομέρεια ή πολυμέρεια αποδεικνύει στην προσπάθεια για να προσφέρω ενημέρωση. Εν πάση περιπτώσει, εγώ πρέπει να συμβάλλω στην προσπάθεια που κάνει η Πολιτεία να λάμψει η αλήθεια και όχι να εκμεταλλευτώ ένα συμβάν για να προσπορίσω οφέλη σε μένα και τους εργοδότες μου. Εγώ δεν θα επιδιώξω ένα τέτοιο ρόλο.

ΚΙΑΟΣ: Σε ποιόν απευθύνεστε;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ γενικά. Γιατί δεν με αφήνετε να ολοκληρώσω κ. Κιάο; Εγώ σας διέκοψα;

ΚΙΑΟΣ: Μα τι μου λέτε τώρα, κ. Υπουργέ;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι` αυτό ακριβώς θα μου επιτρέψετε να μιλήσω μέχρι του σημείου εκείνου που μπορώ να είμαι σαφής και συγκεκριμένος και να επιτρέψω στον εαυτό μου να απέχει από κάθε σχόλιο για μία έρευνα ή για τους ανθρώπους που έχουν σχέση με ένα συμβάν, την ώρα που εντεταλμένα όργανα και φορείς έχουν αναλάβει το έργο αυτό, το οποίο πρέπει να σεβαστούμε. Και θα το σεβαστούμε και θα βοηθήσουμε το έργο αυτό, αν αντί να φορτίζουμε την ατμόσφαιρα, αν αντί παραπλεύρως με εκείνους προσπαθούμε κι εμείς να κάνουμε τη δική μας έρευνα, τουλάχιστον με αυτή τη διαδικασία, παραμείνουμε σιωπηλοί, ψύχραιμοι, κάνοντας τη δουλειά μας έτσι ώστε να τους βοηθούμε και όχι να τους δυσκολεύουμε. Αυτή είναι μία γενική τοποθέτηση.

ΦΙΛΗΣ: Τα της δεοντολογίας τα παραβιάσατε με τον ΣΚΑτ. Δεν δεχόμαστε μαθήματα δεοντολογίας, κ. Υπουργέ.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα τα δεχθείτε, κ. Φίλη. Είστε υποχρεωμένος να τα δεχθείτε για ένα λόγο...

ΦΙΛΗΣ: Οχι, δεν είμαι υποχρεωμένος.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα σας πω γιατί είστε υποχρεωμένος και παρακαλώ...

ΦΙΛΗΣ: Παραβιάσατε τη δεοντολογία εις βάρος ανύποπτου πολίτη με το να καταστήσετε το ΣΚΑτ από τηλεοπτικό σταθμό σε μέσο αστυνομικής επίθεσης.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα λάβετε απάντηση. Και είστε υποχρεωμένος να δεχθείτε την απάντηση. Και σας προκαλώ κι εσείς στην εφημερίδα σας και όλοι στα Μέσα που εργάζεστε αυτό το διάλογο να τον προβάλετε. Γιατί, σήμερα, ο κ. Φίλης -και όχι μόνον- παρουσιάζεται υπερευαίσθητος για τη ζωή του Ρουμάνου ή Ελληνα ή Ελληνορουμάνου, την ώρα που μας κατηγορεί για τη συνέχιση της εκπομπής της επικοινωνίας του σταθμού με το Ρουμάνο, όταν γνωρίζει ότι ο Ρουμάνος είχε απειλήσει πως "αν διακοπεί η εκπομπή θα τινάξει τη ζωή των πολιτών που είχε ομήρους στον αέρα". Τέτοια ευαισθησία για τη ζωή του Ελληνορουμάνου, χωρίς να υπάρχει ανάλογη ευαισθησία, στο όνομα κάποιας δεοντολογίας, για τη ζωή τεσσάρων ή τριών συμπολιτών μας; Δεν είναι αυτό το ισοζύγιο. Αδικείται η αλήθεια. Κι έτσι αποκαλύπτεται ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το θέμα. Φαίνεται ότι δεν σας ενδιαφέρει να υπερασπίζεστε τη ζωή και το αγαθό, αλλά...

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Μιλούν πολλοί μαζί).

ΡΕΠΠΑΣ:... αλλά να αντιπολιτευθείτε μια προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Οχι, όχι.

ΡΕΠΠΑΣ: Κάνετε ένα λάθος. Ξέρετε ποιο είναι το λάθος; Οτι σας ακούω...

ΦΙΛΗΣ: Μην το διαλύετε...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν το διαλύω εγώ, κ. Φίλη. Εσείς πήρατε το λόγο, χωρίς να τον ζητήσετε και αναπτύξατε μία θεωρία περί δεοντολογίας την ώρα που γνωρίζετε ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει. Και δεν θέλω να αναφερθώ σε άλλες λεπτομέρειες.

ΦΙΛΗΣ: Πώς έχει κλείσει; Η ΕΣΗΕΑ το έχει αφήσει ανοικτό. Εσείς το κλείσατε. Ο Πρωθυπουργός κι αυτός κατήγγειλε...

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί παγιδεύετε συνέχεια τον εαυτό σας;

ΦΙΛΗΣ: Δεν παγιδεύω κανέναν.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζετε την πραγματικότητα, κ. Φίλη. Την αγνοείτε. Αγνοείτε ότι έχω αποστείλει επιστολή στο ΕΣΡ και καλώ...

ΦΙΛΗΣ: Αρα, δεν έκλεισε λοιπόν.

ΡΕΠΠΑΣ: Εκλεισε ως προς τη συζήτηση που κάνουμε εδώ. Αυτό δεν σημαίνει ότι το ΕΣΡ δεν θα ασχοληθεί. Και έστειλα αμέσως επιστολή.

ΦΙΛΗΣ: Το ξέρουμε αυτό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, δεν το ξέρετε. Για να λέτε, μόλις πριν, ότι εγώ κλείνω το θέμα, ασφαλώς αγνοείτε αυτή την κίνηση. Λήγει το θέμα στο πλαίσιο της συζήτησης εδώ. Το ανοίξατε εσείς αναφερόμενος στη δεοντολογία και μου δώσατε τη δυνατότητα να κάνω αυτή την επισήμανση και να παρατηρήσω μία μεγάλη υπερευαισθησία από τη μια πλευρά και μια "αναισθησία" -ας μου επιτραπεί η λέξη, έστω και σε εισαγωγικά- από την άλλη πλευρά.

ΚΙΑΟΣ: Ποιος την έχει αυτή την "αναισθησία";

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλώ γενικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Μιλούν πολλοί μαζί).

ΡΕΠΠΑΣ: Εληξε το θέμα. Εκλεισε αυτή η παρένθεση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: (Μιλούν πολλοί μαζί).

ΡΕΠΠΑΣ: Θέλετε να αποχωρήσετε ή θέλετε να συζητήσουμε, κύριοι. Τι θέλετε;

ΚΙΑΟΣ: Να συζητήσουμε...

ΡΕΠΠΑΣ: Να θέσετε ερωτήσεις για να πάρετε απαντήσεις.

ΚΙΑΟΣ: Ο αναίσθητος ποιός είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα πριν. Αλλη ερώτηση.

ΚΟΥτΝ: Ολο το Σαββατοκύριακο προσπαθούσα να απαντήσω σε μια ερώτηση για όλη την υπόθεση του Σαββάτου. Επειδή, εξ όσων γνωρίζω, δεν είναι λογικό να βρίσκεται ένας κρατούμενος συνέχεια σε καταστολή για τρεις ημέρες ναρκωμένος για τον έναν ή τον άλλο λόγο, δεν ξέρουμε ακριβώς, προσπαθούσα να βρω ποιο είναι το αρμόδιο Υπουργείο που θα έδινε την έγκριση να γίνει μία τέτοια καταστολή. Δεν μπορώ να καταλάβω, ποιό είναι το αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, το Υπουργείο Δικαιοσύνης που έδωσε την εντολή. Δεν θα εξετάσω σε τι κατάσταση βρισκόταν. Σίγουρα δεν βρισκόταν σε μια κατάσταση που κινδυνεύει η ζωή του από τα τραύματά του. Βρισκόταν τρεις ημέρες υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών και δεν ψάχνω για ποιο λόγο πέθανε, αλλά θέλω να μάθω ποιο Υπουργείο έχει την ευθύνη εδώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Η υπαγωγή ενός ασθενούς σε κατάσταση καταστολής είναι επιλογή αυτών που νοσηλεύουν τον ασθενή. Δεν δίνουν τα Υπουργεία ιατρικές γνωματεύσεις και θεραπευτικές αγωγές. Ο Υπουργός Υγείας είναι μηχανικός, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι νομικός, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης είναι δημοσιογράφος, ο ομιλών είναι οδοντίατρος, καμία σχέση. Δεν νομίζω ότι υπάρχει προηγούμενο και δεν θα υπάρχει και επόμενο, όπου η ηγεσία των Υπουργείων δίνει ιατρικές οδηγίες. Μην περιμένετε, λοιπόν, οποιαδήποτε σχέση των ηγεσιών των Υπουργείων με το πως θα αντιμετωπιστεί ένας ασθενής που έχει, επιπροσθέτως, την ιδιότητα του κρατούμενου. Αυτά είναι θέματα των ιατρικών υπηρεσιών. Και με αυτή την έννοια και αυτά τα θέματα, επειδή πραγματικά πολλά "γιατί" προκύπτουν, θα αποτελέσουν αντικείμενο της έρευνας. Και όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τότε θα έχουμε, πιστεύω, απαντήσεις και σ` αυτές τις πτυχές.

ΚΟΥτΝ: Επειδή επικαλεσθήκατε την ιδιότητά σας του οδοντιάτρου, εσείς θα ναρκώνατε κάποιον για τρεις ημέρες;

ΡΕΠΠΑΣ: Αν θέλετε να απαντήσω σ` αυτή την ερώτηση θα μου επιτρέψετε να αποφύγω να το κάνω τώρα και δημοσίως. Γιατί εδώ δεν είμαι ως οδοντίατρος, εδώ είμαι ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Και οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δεν ναρκώνουν. Ισα-ίσα από ότι βλέπω εξάπτουν. Και αν κρίνω από το κλίμα και τις αντιδράσεις των συναδέλφων σας, κάθε άλλο παρά σε καταστολή μπορεί να πει κανείς ότι εγώ σας έχω εισαγάγει.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορείτε, λέτε, να απαντήσετε για τους αστυνομικούς ή τους δικαστικούς. Για την Κυβέρνηση, όμως, μπορείτε να απαντήσετε. Θέλω να μου πείτε ποιο κυβερνητικό στέλεχος έδωσε την εντολή της μεταφοράς από το νοσοκομεία στον Κορυδαλλό;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σε όλα αυτά με λεπτομέρειες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιό κυβερνητικό στέλεχος, γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά τα ερευνά ο δικαστής ο οποίος έχει αναλάβει αυτό το έργο. Αν κληθώ να δώσω κατάθεση θα πω ό, τι γνωρίζω. Εμμέσως, βεβαίως και από τρίτους έχω τις πληροφορίες. Από εκεί και πέρα, αυτοί οι οποίοι έχουν συμμετοχή, θα πουν τις δικές τους απόψεις. Θα διερευνηθούν τα πάντα και εξαχθεί ένα συμπέρασμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο δικαστής ερευνά και για κυβερνητικά στελέχη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο δικαστής ερευνά τα πάντα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς γνωρίζετε ποιο κυβερνητικό πρόσωπο έδωσε εντολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν γνωρίζω να είναι κυβερνητικό πρόσωπο. Ασφαλώς, αν προκύψει από την έρευνα ότι κάποιο κυβερνητικό πρόσωπο έδωσε και αυτή την εντολή, τότε θα έχουμε ένα δεδομένο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως βάση για συζήτηση. Αλλά, πριν προκύψει ένα τέτοιο δεδομένο, πώς εσείς θέλετε να συζητήσουμε με βάση κάτι που δεν υπάρχει;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εσείς δεν γνωρίζετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλά δεν γνωρίζω εγώ. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Γιατί αν γνώριζα εγώ τα πάντα ή αν γνώριζε τα πάντα κάποιος και δεχόμαστε ότι έτσι έχουν τα πράγματα, όπως εκείνος τα αναφέρει, τότε δεν θα έπρεπε να κάναμε έρευνα. Η έρευνα γι` αυτό γίνεται.

ΜΙΧΑΗΛ: Μας λέτε από την αρχή του briefing, σε επανειλημμένες ερωτήσεις, ότι όλα αυτά θα τα διαλευκάνει η έρευνα. Θα ήθελα να ξέρω, εάν εσείς αποδέχεστε τη δυνατότητα παράλληλης έρευνας από δημοσιογράφους ενδεχομένως ή ακόμα-ακόμα έρευνα από την ίδια την οικογένεια του Ματέι.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό επιτρέπεται από το Σύνταγμα, από τους νόμους. Είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, πόσο μάλλον των δημοσιογράφων που επιδιώκουν να προσφέρουν ενημέρωση. Είναι περιττό και να το συζητούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, είναι έτσι και όπως σωστά παρατηρείτε μας την παρέχει αυτή τη δυνατότητα το Σύνταγμα, γιατί όταν ρωτηθήκατε ποιοι συγκεκριμένα έδωσαν τις εντολές, είπατε ότι όλα αυτά θα διερευνηθούν από την έρευνα και δεν είπατε, π. χ. ότι θα μπορείτε να έχετε τις πληροφορίες που ζητήσατε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορείτε να τις έχετε. Και αν είχατε εκδηλώσει ενδιαφέρον, ίσως είχατε αυτές τις πληροφορίες. Εγώ δεν τις γνωρίζω και νομίζω ότι δεν είναι έργο μου. Και δεν είναι στο πλαίσιο της συζήτησης που κάνουμε εδώ. Να σας αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, αναλόγως της κατανομής καθηκόντων ή αρμοδιοτήτων, στο πλαίσιο όλων αυτών των επεισοδίων. Καθένας, αν δεν έχει κάνει σωστά τη δουλειά του, θα βρεθεί. Τώρα, ποιος είναι αυτός ο οποίος έχει αναλάβει ένα συγκεκριμένο ρόλο, είναι κάτι που δεν το γνωρίζω. Οι ρόλοι ήταν πολλοί, τα πρόσωπα που έλαβαν μέρος σ` αυτή την επιχείρηση, από την αρχή μέχρι τον επισυμβάντα θάνατο, είναι πολλά. Η έρευνα αυτό το στόχο έχει. Αλλιώς, θα μπαίναμε σε έναν ατέλειωτο "γαϊτανάκι". Ποιος είναι αυτός ο οποίος έκανε το Α' ποιος έκανε το Β', ποιος έκανε το Γ'. Αν έκανε καλά το Α', αν έκανε καλά το Β'. Εσείς, βεβαίως, κάνετε τις εκτιμήσεις και τα σχόλιά σας, με τρόπο αντικειμενικό και τέτοιο, ο οποίος δείχνει ότι φωτίζετε -με τις πηγές, τις γνώσεις και τις πληροφορίες που έχετε- το θέμα. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και όργανα της Πολιτείας, τα οποία επιλαμβάνονται του θέματος αυτού.

ΜΙΧΑΗΛ: Είναι σαφές αυτό που λέτε, αλλά είναι και δικό μας σαφές δικαίωμα, αν υπάρχουν κάποια θέματα να ζητάμε πληροφορίες. Ούτε σχόλια ζητάμε, ούτε σας ζητάμε κάτι που να υπερβαίνει τις αρμοδιότητές σας. Σας ζητάμε, ως υπεύθυνο Ενημέρωσης να μας δώσετε κάποια στοιχεία. Αν δεν μπορείτε να μας τα δώσετε, δεν είστε υποχρεωμένος να τα δώσετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Θα άξιζε πραγματικά, επειδή φέρνετε όλο στο ίδιο σημείο τη συζήτηση, να διαβάσουμε πάλι μαζί, αύριο, το σημερινό briefing. Τότε θα δούμε πόσες ήταν εκείνες οι ερωτήσεις με τις οποίες επεδίωκαν οι ερωτώντες κάποια στοιχεία και πόσες χρησιμοποιήθηκαν προσχηματικά, μέσω θέσεων και σχολίων τα οποία συνόδευαν τις ερωτήσεις, ενώ ήταν βέβαιο ότι δεν προκύπτει κανένα νέο στοιχείο. Σας έχω πει, πολλές φορές, σ` αυτό το χώρο ότι εσείς είστε παλαιότεροι από εμένα και θα είστε και μετά από εμένα. Εσείς έχετε τους κανόνες σας. Επιτρέψτε όμως και σε μένα να κάνω τη δουλειά μου με τον τρόπο που πιστεύω ότι είναι ορθός, για να βοηθήσω την πατρίδα μου, να βοηθήσω τον ελληνικό λαό να γνωρίζει πώς έχουν τα πράγματα και να μην επιτρέψω υπερβολές ή ακρότητες, οι οποίες στις μέρες μας είναι σε υπερεπάρκεια. Γι` αυτό καλό είναι να αποφεύγονται.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Για να βοηθήσω λίγο και στην εκτόνωση του κλίματος, θα ήθελα να ρωτήσω για το θέμα που αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας με την αλλαγή της κυβέρνησης εκεί. Τα είπατε πριν, αλλά θα ήθελα να σας ρωτήσω τρία πράγματα. Πρώτον, είπατε προηγουμένως ότι οι δύο πολιτικοί θα φροντίσουν να συναντηθούν. Υπάρχει κάτι πιο συγκεκριμένο από αυτό; Δεύτερον, πώς βλέπετε ότι θα αλλάξει ή αν θα αλλάξει ή τι θα αλλάξει στην πολιτική της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Και τρίτον, αν η Ελλάδα πρόκειται να θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

ΡΕΠΠΑΣ: Σ` όλα τα θέματα που θέσατε, κάθε απάντηση, αυτή την ώρα, είναι πρόωρη. Εκτιμήσεις μπορούμε να κάνουμε και να βγάλουμε ένα πρώτο συμπέρασμα με βάση αφενός, τις καλές σχέσεις συνεργασίας που αναπτύχθηκαν μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της κυβέρνησης του κ. Κολ -μίλησα άλλωστε και πριν γι` αυτό- και αφετέρου μπορούμε να βγάλουμε ένα ακόμη συμπέρασμα με βάση το δεδομένο της συμπόρευσης ή της σύγκλισης των απόψεων και των προγραμματικών θέσεων, μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών. Αλλωστε, όπως αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημά του ο Ελληνας Πρωθυπουργός, τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής, η αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας αποτελούν ψηλές προτεραιότητες για τις προοδευτικές κυβερνήσεις και μ` αυτή την έννοια δημιουργείται ένα πεδίο συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ουσιαστικών προβλημάτων από τις δύο κυβερνήσεις, στο πλαίσιο βεβαίως, της Ε. Ε. Οσον αφορά τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, η Γερμανία είναι μία μεγάλη δύναμη. Είναι η μεγάλη χώρα της Ε. Ε. Ασφαλώς, ο ρόλος της έχει ένα ιδιαίτερο βάρος. Πιστεύουμε ότι η εξωτερική πολιτική της Γερμανίας, όπως αυτή εκφράστηκε και ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, θα συνεχίσει να είναι μία πολιτική, η οποία θα συμβάλλει στην ταχύτερη πρόοδο της ευρωπαϊκής ενοποίησης αφενός και αφετέρου στη δημιουργία καλών συνθηκών συνεργασίας μεταξύ όλων των χωρών στην Ευρώπη. Αυτό είναι κάτι το οποίο το θεωρούμε σαν δεδομένο, αν θέλετε, σαν βέβαιο και γι` αυτό το σχολιάζω. Νομίζω ότι οι δύο πολιτικοί άνδρες, οι οποίοι όπως σας είπα επικοινώνησαν τηλεφωνικώς, από χθες το βράδυ κιόλας, θα έχουν τη δυνατότητα σύντομα να συναντηθούν. Δεν μπορώ αυτή την ώρα να μιλήσω με περισσότερες λεπτομέρειες. Στο πλαίσιο των διαδικασιών της Ε. Ε. προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στη Βιέννη, μία συνεργασία. Αν δοθεί η δυνατότητα να βρεθούν στη Βιέννη και οι δύο άνδρες, θα συναντηθούν. Θα είναι μία πρώτη ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις. Μπορεί να μη γίνει τώρα, να γίνει αργότερα. Αλλά, εν πάση περιπτώσει, είναι θέμα λίγου χρόνου η συνάντηση αυτή.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Επειδή έχουμε να κάνουμε με ένα πρωτοφανές γεγονός, για τα ελληνικά δεδομένα, στην εξέλιξή του, με τον Ματέι, από την αρχή έως το τέλος. Ο Πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τα κρατικά όργανα τα οποία ήταν εντεταλμένα να παρακολουθήσουν αυτή την υπόθεση, είτε ήταν Υπουργοί, είτε Γραμματείς Υπουργείων, είτε όργανα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, βεβαίως, σε κυβερνητικό επίπεδο γνωρίζει ποιοι είναι οι συνεργάτες του Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, οι οποίοι έχουν αναλάβει ρόλο συγκεκριμένο να διαδραματίσουν, στο πλαίσιο τέτοιων διαδικασιών.

ΡΟΥΜΠΑΝΗΣ: Δεν περιμένει, δηλαδή, ο Πρωθυπουργός την εισαγγελική έρευνα. Ξέρει ποιοι έχουν ανακατευθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Σε υπουργικό επίπεδο, ασφαλώς, ξέρει. Εσείς, όμως, ρωτάτε για πληροφορίες που έχουν σχέση με υπηρεσιακούς παράγοντες. Την ευθύνη των υπηρεσιακών παραγόντων, εφόσον υπάρχουν, θα την ερευνήσει ο δικαστής και θα έχουμε τις τελικές θέσεις όταν εκδοθεί το σχετικό πόρισμα.

ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εθεσε ως "όρο" ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο κ. Ρωμαίος στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να μην επιμείνει στην παραίτησή του, σαφέστατα διατυπωμένη θέση από τον κ. Σημίτη ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ευθύνες στην πραγματική ιστορία της οδού Νιόβης;.

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε κατά διάνοια τέθηκε τέτοιο θέμα. Τη θέση αυτή, που είναι θέση της Κυβέρνησης, τη διατυπώσαμε όλοι από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν αποτελεί αποτέλεσμα μιας τέτοιας διαδικασίας σαν αυτή την οποία υπονοήσατε με την ερώτησή σας. Καμία σχέση με την αλήθεια δεν έχει αυτό.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, πρώτον, αν το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπαχθεί σε άλλο Υπουργείο. Δεύτερον, αν ο Πρωθυπουργός μελετάει ανασχηματισμό μετά τις δημοτικές εκλογές. Τρίτον, εάν συμβαίνει, γενικές αρμοδιότητες να τις αναλάβει ο ίδιος σε ένα γραφείο παρά τω Πρωθυπουργώ. Σε όλα αυτά, μπορείτε να μου απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα από όλα αυτά δεν έχει απασχολήσει τον Πρωθυπουργό.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 28 September 1998 - 19:04:55 UTC