Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-28

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 28 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Πάγκαλος θα συνεχίσει να είναι Υπουργός Εξωτερικών, μετά τις χθεσινές παραινέσεις των Αμερικανών;

ΡΕΠΠΑΣ: Μάλιστα, θα συνεχίσει να είναι Υπουργός Εξωτερικών. Τα πρόσωπα της ηγεσίας μιας χώρας τα επιλέγει ο λαός της χώρας. Τα πρόσωπα υπηρετούν μια πολιτική. Οι πολιτικές επιδιώξεις πολλές φορές είναι αντιτιθέμενες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση και όσον αφορά το κυπριακό θέμα θα πρέπει οι πολιτικές επιδιώξεις να είναι ομόρροπες, δοθέντος ότι η πολιτική βάση για την αναζήτηση λύσης του κυπριακού προβλήματος δεν είναι άλλη από το σύνολο των αποφάσεων που έχει λάβει ο ΟΗΕ. Αυτό είναι το πολιτικό πλαίσιο που έχει δεχθεί η διεθνής κοινότητα, ως βάση για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος και αυτό το πλαίσιο δεσμεύει όλες τις χώρες, με εξαίρεση, βεβαίως, αρνητική και λυπηρή, την Τουρκία. Δεν υπάρχει, λοιπόν, οποιοδήποτε θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, τα πρόσωπα τα επιλέγει ο λαός, αλλά τους Υπουργούς τους επιλέγει ο Πρωθυπουργός.

ΡΕΠΠΑΣ: Τους Υπουργούς τους επιλέγει ο Πρωθυπουργός κι εκείνος κρίνει κάθε φορά αν πρέπει κάποιος να παραμείνει ή όχι σε μία συγκεκριμένη θέση. Ουδείς άλλος έχει αυτή την αρμοδιότητα. Είναι αυτονόητο αυτό που λέτε και συμφωνώ απολύτως.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να φύγει ο Πάγκαλος σε ανασχηματισμό.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον δεν λαμβάνει σοβαρά υπόψη τον Υπουργό Εξωτερικών δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι καλές. Πρέπει και μπορεί να γίνουν πολύ καλύτερες. Σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει με συγκεκριμένες πράξεις να εργαστούν και οι δύο πλευρές. Δημιουργήθηκε μία ενόχληση και στις δύο πλευρές. Πιστεύουμε ότι η ενόχληση αυτή αποτελεί μία μικρή παρένθεση, η οποία κιόλας έχει κλείσει. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, προκειμένου να επιτύχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα προς όφελος και των δύο χωρών.

ΜΙΧΑΗΛ: Είπατε ότι ο κ. Πάγκαλος κρίνεται από τον Πρωθυπουργό και ότι από τη στιγμή που τον διατηρεί στη θέση του δεν τίθεται θέμα. Θα ήθελα, λοιπόν, να σας ρωτήσω εάν ο Πρωθυπουργός ή η Κυβέρνηση ασπάζονται τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω απαντήσει κατ` επανάληψη σε σχετικό ερώτημα. Ο κ. Πάγκαλος είναι Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης. Δεν έχει δική του Κυβέρνηση ο κ. Πάγκαλος.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Ανεξάρτητα από την ουσία των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου που εκφράζουν την κυβερνητική πολιτική, η Κυβέρνηση συμφωνεί με τον τόνο, την οξύτητα και τη διπλωματικότητα που χρησιμοποίησε στις δηλώσεις του ο κ. Πάγκαλος;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση έχει διατυπώσει τις θέσεις της. Η πολιτική μας είναι σαφής. Ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται το σύνολο της πολιτικής αυτής ο κάθε αρμόδιος παράγοντας -είτε Υπουργός είναι, είτε άλλος αξιωματούχος- αντιλαμβάνεστε πως έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την ιδιοσυγκρασία του καθενός. Αυτό, όμως, δεν θα πρέπει να θεωρείται ως στοιχείο υπέρτερο αυτής της ίδιας της πολιτικής, την οποία ακολουθεί η Κυβέρνησή μας. Αυτή είναι η κυβερνητική πολιτική, αυτή εφαρμόζεται από τα στελέχη της Κυβέρνησης, σε όλες τις βαθμίδες.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο τρόπος, όμως, με τον οποίο ο κ. Πάγκαλος εξέφρασε την πολιτική της Κυβέρνησης είναι αυτός που έχει προκαλέσει την αντίδραση των ΗΠΑ, διότι εγώ δέχομαι να συμφωνήσουμε ότι εσείς και ο κ. Πάγκαλος εκφράζετε την ίδια άποψη. Ομως, εσείς εκφράζεστε με άλλο τόνο και δεν ακούσαμε αντιδράσεις των Αμερικανών για τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβέρνησης ή για τις δηλώσεις που έκανε ο κ. Τσοχατζόπουλος, στη Θεσσαλονίκη, ο οποίος στην ουσία είπε τα ίδια. Για τον κ. Πάγκαλο, όμως, βάζουν θέμα. Για την Κυβέρνηση, λοιπόν, αυτό το σημείο πώς το βλέπει, πώς το εκτιμά;

ΡΕΠΠΑΣ: Για την Κυβέρνηση αυτό που έχει σημασία και αυτό που πρέπει να κρίνεται είναι οι πολιτικές θέσεις και η πολιτική στάση που έχει και τηρεί η κάθε πλευρά. Πιστεύουμε ότι στον τομέα αυτό οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις μπορεί ευκολότατα να συμπέσουν, τουλάχιστον όσον αφορά το κυπριακό θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Μετά την ακύρωση της επίσκεψης του κ. Μίλερ, υπάρχει περίπτωση κάποιο μέλος της Κυβέρνησης να συναντηθεί με τον κ. Μίλερ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο κ. Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί το επόμενο χρονικό διάστημα την Ελλάδα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει προγραμματιστεί τέτοια επίσκεψη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι το θέμα έχει λήξει. Από αμερικανικής πλευράς έχει λήξει;

ΡΕΠΠΑΣ: Εγώ μιλάω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Είπατε ότι ήταν μια μικρή παρένθεση. Μήπως, υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής και της αμερικανικής πλευράς να μη γίνει αναφορά, υπάρχει κάποια συμφωνία από την αμερικανική πλευρά πλέον αναφέρει το θέμα της Κύπρου ως θέμα εισβολής;

ΡΕΠΠΑΣ: Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Είναι θέμα υπεύθυνης στάσης όλων των κυβερνήσεων που ενδιαφέρονται να προσφέρουν θετικό έργο για να επιλυθούν προβλήματα που απασχολούν τη διεθνή κοινότητα. Αυτό συμβαίνει και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Αρα, εννοείτε ότι η προηγούμενη στάση ήταν ανεύθυνη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν εννοώ τίποτα από όλα αυτά που είπατε ότι έχουν γίνει. Ούτε συμφωνίες, ούτε μυστικές συνεννοήσεις έχουν γίνει που να οδηγούν σε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά. Εννοώ ότι η πολιτική παραμένει αυτή η οποία είναι γνωστή και σε σας και ακόμη εννοώ ότι η αυτή η πολιτική η οποία διατυπώθηκε και εκφράζεται από την Ελληνική Κυβέρνηση είναι μία υπεύθυνη πολιτική που συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων, κορυφαίο των οποίων είναι το Κυπριακό. Ευχόμαστε την ίδια πολιτική να ακολουθήσουν όλες οι κυβερνήσεις.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εκκρεμεί κάποια συνάντηση του κ. Μπερνς με τον κ. Πάγκαλο; Και δεύτερον, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν στη συνάντησή σας αυτή συζητήσατε και το θέμα που έχει δημιουργηθεί από τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι Υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Μπερνς είναι πρέσβης των ΗΠΑ στη χώρα μας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας έχει τακτικές συναντήσεις, έχει μια τακτική επικοινωνία με τους διπλωματικούς εκπροσώπους των άλλων χωρών. Είναι, λοιπόν, ενδεχόμενο, να συναντηθεί το επόμενο διάστημα με τον κ. Μπερνς, όπως και με πρέσβεις άλλων χωρών. Οσον αφορά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή μου με τον κ. Μπερνς ήταν από πολλές ημέρες προγραμματισμένη με συγκεκριμένο αντικείμενο: Τη διασφάλιση των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών των οπτικοακουστικών μέσων των ΗΠΑ. Είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τις δύο χώρες και έχει οδηγηθεί στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, όπου στο πλαίσιο των συζητήσεων, οι δύο πλευρές -εγώ εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και ο κ. Μπερνς εκ μέρους της αμερικανικής- ασχολούμαστε με αυτό το θέμα, κάνουμε μια επισκόπηση, βλέπουμε πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, διαπιστώνουμε την πρόοδο που έχει συντελεστεί και ετοιμαζόμαστε για τα επόμενα βήματά μας. Ηδη, συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντησή μας να γίνει το Σεπτέμβριο. Πρέπει να σας πω ότι κατά την υποδοχή που έκανα στον κ. Μπερνς, χθες βράδυ, ανταλλάξαμε πολύ σύντομα κάποιες απόψεις. Είπαμε, δηλαδή, ότι ήδη οι θερμοκρασίες είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα και δεν θα πρέπει να τις ανεβάσουμε και άλλο, καθώς και ότι η παρένθεση αυτή θα πρέπει να κλείσει. Παρατηρήσαμε, επίσης, ότι αυτό αποτελεί επιθυμία και των δύο πλευρών και, βεβαίως, ότι πρέπει να προχωρήσουμε γρήγορα στο "αγαπημένο μας παιδί", που είναι το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων και μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Το θέμα αυτό το φροντίζουμε και οι δύο.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Ποιό ακριβώς θα είναι το θέμα της απογευματινής σύσκεψης του Πρωθυπουργού με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα ασχοληθούν με θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής. Η σύνθεση της σύσκεψης φανερώνει ποιο είναι το αντικείμενό της.

ΜΠΟΥΑΤΑΡ: Εχει κάποια σχέση με τα άλλα θέματα που έχουν προκύψει, τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η σύσκεψη αυτή είναι προγραμματισμένη εδώ και αρκετές ημέρες, όταν έγινε παρόμοια σύσκεψη και αποφασίστηκε να γίνει η σημερινή συνάντηση. Θα λάβουν μέρος ο κ. Πάγκαλος, ο κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Κρανιδιώτης. Ο κ. Παπανδρέου απουσιάζει.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Η ιδιοσυγκρασία του κ. Πάγκαλου είναι σε απόλυτη αρμονία με τις γενικές κατευθύνσεις του Πρωθυπουργού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Τρομάζω στην ιδέα ότι θα μπορούσε στον πλανήτη μας ή στην κοινωνία μας οι άνθρωποι να είναι πανομοιότυποι, σαν να έχουν βγει όλοι από ένα μηχάνημα και να είναι ο ένας αντίγραφο του άλλου. Νομίζω ότι δεν θα είχε, πλέον, καμία αξία να ζει κάποιος σε μια τέτοια κοινωνία.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η Κυβέρνηση συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Λαλιώτη, όπως αυτές διατυπώνονται σε επιστολή του προς τον κ. Πάχτα, για καθυστέρηση της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων για την εκτέλεση των ΠΕΠ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένα ειδικό θέμα. Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση αυτή αφορά την πρόοδο των λεγόμενων ΣΑΕ, των έργων που είναι προγραμματισμένα στην περιφέρεια. Τα έργα αυτά πρέπει να χρηματοδοτούνται από τα αρμόδια Υπουργεία μέχρι να ολοκληρωθεί η έγκριση των ΣΑΕΠ. Διατυπώνονται διάφορες απόψεις από τους Υπουργούς που συμμετέχουν σ` αυτό το πρόγραμμα της εκτέλεσης έργων. Πιστεύω ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, οι απόψεις οι οποίες ανταλλάσσονται είναι χρήσιμες και γόνιμες και βοηθούν ώστε να λαμβάνονται οι καλύτερες αποφάσεις για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των έργων, τα οποία είναι σε εξέλιξη.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Αρα, συμμερίζεστε την άποψη ότι υπάρχει καθυστέρηση και ότι ο κ. Λαλιώτης...

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό είναι δικό σας συμπέρασμα. Και αυτό το οποίο εγώ μπορώ να απαντήσω στο συμπέρασμα που χρησιμοποιείτε για να διατυπώσετε την ερώτησή σας είναι αυτό το οποίο είπε και η κοινοτική επίτροπος κα Ματίς, η οποία μας επισκέφθηκε, πρόσφατα: ότι, δηλαδή, η Ελλάδα έχει κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση, καθώς η πρόοδος όσον αφορά τα έργα και την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων είναι, ήδη, πάρα πολύ σημαντική και η ίδια την επεσήμανε με έναν τρόπο επαινετικό για τη χώρα μας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Με τη διαφορά ότι είναι συμπέρασμα και του κ. Λαλιώτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης δεν θέτει τέτοιο θέμα. Διατυπώνει μία άποψη, η οποία αποτελεί και διαφορετική προσέγγιση για το πώς πρέπει να προχωρήσουν τα έργα τα οποία είναι ενταγμένα, κατ` αρχήν, στις ΣΑΕ (Συλλογικές Αποφάσεις Εργου), τα οποία χρηματοδοτούνται από τα Υπουργεία, ώστε σε μία επόμενη φάση, να έχουμε την καλύτερη δυνατή εξέλιξη των λεγόμενων ΣΑΕΠ (Συλλογικών Αποφάσεων Εργων Περιφερειών) τα οποία χρηματοδοτούνται, πλέον, από τις περιφέρειες. Είναι ένα ειδικό θέμα. Αν θέλετε να μπούμε σε λεπτομέρειες, μπορώ να το κάνω ευχαρίστως και να απαντήσω σε όποια ερώτηση θέσετε. Πρέπει, όμως, να σας πω ότι δεν προκύπτει αυτό το στοιχείο της διαφωνίας, το οποίο θέλετε να αναδείξετε με τις ερωτήσεις σας. Σας λέω, απλά και μόνο, ότι υπάρχουν κάποιες απόψεις, οι οποίες συνιστούν τις προσεγγίσεις ενός εκάστου για το πώς, το συντομότερο δυνατό, θα ολοκληρωθεί αυτό το πρόγραμμα έργων που χρηματοδοτούνται από τα Υπουργεία, κατ` αρχήν, και σε ένα επόμενο στάδιο, από τις 13 διοικητικές περιφέρειες.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ο κ. Λαλιώτης μιλάει για οξύτατο πρόβλημα...

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα τα προβλήματα είναι σημαντικά. Μπορεί να πει κάποιος ότι τα προβλήματα που έχουν σχέση με την πρόοδο των έργων που χρηματοδοτούνται από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης συνιστούν, μεταξύ των άλλων, και ένα οξύτατο πρόβλημα. Διότι θέλουμε, το συντομότερο δυνατό, να είμαστε συνεπείς, να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα. Σχεδιάζουμε, ήδη, την προετοιμασία μας, για να υποδεχθούμε το Γ' Κ. Π. Σ. Μας απομένει μόνο το 1999. Το 2000, γνωρίζετε ότι αρχίζει το επόμενο Κ. Π. Σ. Θα πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε τα αδύνατα δυνατά, ώστε να είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει. Η πρόοδος η οποία παρατηρείται κατά την τελευταία περίοδο στην εκτέλεση των έργων, είναι πολύ σημαντική. Το επεσήμανε και η κοινοτική επίτροπος.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επειδή ο κ. Τζουμάκας έδωσε μία συνέντευξη σήμερα, αλλά δεν έδωσε απαντήσεις σε κάποια έγγραφα που αποκάλυψε η "ΕΞΟΥΣΙΑ" την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα οποία το ΓΕΕΘΑ και το ΓΕΑ έχουν αγωνιωδώς προσπαθήσει να πείσουν να υπάρξει σύσκεψη για το συντονισμό της αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Σ` αυτό η Κυβέρνηση έχει κάποια απάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει απάντηση η οποία είναι σαφής και πολύ πειστική. Το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο χρησιμοποιείται φέτος για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι το ανθρώπινο δυναμικό που κάθε χρόνο έχει αυτό το έργο. Πρέπει να σας πω ότι με τη διαδικασία των μετατάξεων οι απασχολούμενοι στις Δασικές Υπηρεσίες έχουν ενταχθεί στο Πυροσβεστικό Σώμα, έχουν άλλο τίτλο, αλλά παραμένουν οι ίδιοι. Αρα, δεν είναι λογικές, δεν είναι τεκμηριωμένες οι καταγγελίες περί προσωπικού το οποίο δεν είναι έμπειρο, δεν είναι εκπαιδευμένο, δεν είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει πυρκαγιές στα δάση. Το ίδιο ανθρώπινο δυναμικό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο σ` αυτό το έργο, χρησιμοποιείται και φέτος. Δεν χρειάζεται να γίνει κάποιο ειδικό σεμινάριο, παρά το ότι, βεβαίως, πάντοτε στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, γυμνάζονται οι άνδρες αυτοί, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου ενδεχομένου, ανά πάσα στιγμή.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Πώς εξηγείτε την αγωνία των αρμόδιων του ΓΕΑ και του ΓΕΕΘΑ που ζητούν σύσκεψη των αρμόδιων φορέων για να υπάρξει συντονισμός;

ΡΕΠΠΑΣ: Το έργο αυτό το έχει αναλάβει το Πυροσβεστικό Σώμα με βάση το νέο νομικό πλαίσιο που έχουμε ψηφίσει. Ο συντονισμός γίνεται από τους αρμόδιους παράγοντες. Προβλέπονται πολύ συγκεκριμένα καθήκοντα για τον καθένα, από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι τον τελευταίο πυροσβέστη. Ο συντονισμός πιστεύουμε ότι εφέτος είναι πολύ πιο ικανοποιητικός σε σχέση με το παρελθόν, αν σκεφθείτε ποια είναι η έκταση των πυρκαγιών φέτος και ποιες είναι οι ανάγκες οι οποίες προκλήθηκαν τόσο στο ανθρώπινο δυναμικό, όσο και στη διάθεση εναέριων μέσων. Αν αναφερθώ σε συγκεκριμένα στοιχεία, θα δείτε ότι πραγματικά φέτος, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η προσπάθεια που καταβάλλουν το Πυροσβεστικό Σώμα και οι άλλες δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των πυρκαγιών.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, έγινε μια σύσκεψη για το θέμα αυτό. Εκανε κάποιες δηλώσεις, μετά, ο κ. Ρωμαίος, σύμφωνα με τις οποίες επιβεβαιώνεται κατ` αρχήν ότι βρήκατε κάποια στοιχεία τα οποία μιλάνε για εμπρησμούς. Αφήνεται και κάποια σκιά για ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Ηθελα να ρωτήσω πρώτο, εάν όντως αυτά τα στοιχεία σας κατευθύνουν σε κάποια συγκεκριμένη κατεύθυνση για την αιτία των πυρκαγιών και δεύτερον, εάν δεν θεωρείτε ικανοποιητική την κινητοποίηση για την κατάσβεση, ποιά μέτρα προσανατολίζεστε να πάρετε; Θα μείνει μόνο το Πυροσβεστικό Σώμα ή θα χρησιμοποιηθούν και άλλες...

ΡΕΠΠΑΣ: Η κινητοποίηση είναι ικανοποιητική. Πέρα από το Πυροσβεστικό Σώμα, πέρα από τις δυνάμεις των ΕΜΑΚ, έχουν μπει σ` αυτή τη μάχη και δυνάμεις του Στρατού και νομίζω η προσπάθεια που κάνουν είναι ικανοποιητική, για να μην πω κάτι παραπάνω και παρεξηγηθώ. Πρέπει να σας πω, επειδή βλέπω διάφορα σχόλια να διατυπώνονται, ότι η κριτική η οποία ασκείται παραγνωρίζει ότι το φαινόμενο αυτό πήρε τόσο μεγάλη έκταση για πρώτη φορά στην πατρίδα μας. Και συνετέλεσε στη μεγάλη αυτή έκταση, τόσο η ένταση των ανέμων, όσο και οι υψηλές θερμοκρασίες. Τα πυροσβεστικά αεροσκάφη έχουν πάρα πολλές ώρες πτήσης για δασοπυρόσβεση, με αποτέλεσμα να χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για συντήρηση. Εχουν κάνει σχεδόν τις διπλάσιες, σε σχέση με το παρελθόν, προσθαλασσώσεις για να πάρουν νερό να το χρησιμοποιήσουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Ολα αυτά τα στοιχεία είναι στη διάθεσή σας και μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε, να τα αξιολογήσετε για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, η έρευνα που γίνεται για τα αίτια, μεταξύ των άλλων, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να οφείλονται κάποιες από τις πυρκαγιές σε εμπρησμούς. Είναι κάτι το οποίο εξετάζεται. Υπάρχουν πληροφορίες, υπάρχουν φαινόμενα τα οποία οδηγούν σε ένα τέτοιο συμπέρασμα. Θα είναι, όμως, επιπόλαιο και πάντως πρόωρο, αυτή την ώρα, να πούμε τελεσίδικα πως οι φωτιές αυτές έχουν προκύψει από εμπρησμούς. Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται, θα είμαστε έτοιμοι να πούμε, μεταξύ των άλλων, πολύ συγκεκριμένα πράγματα και για τα αίτια αυτών των πυρκαγιών.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξαρτάται από την εργασία -περισσότερο ή λιγότερο εντατική- που θα έχουν οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που ασχολούνται με τη δασοπυρόσβεση. Αντιλαμβάνεστε, πως όταν όλοι, από τον Υπαρχηγό και κάτω, είναι διατεταγμένοι στο μέτωπο κατάσβεσης των πυρκαγιών, λογικό είναι οι έρευνες αυτές, που έχουν έναν χαρακτήρα διοικητικό, να γίνονται με ένα ρυθμό ο οποίος δεν είναι ο ταχύτερος. Αυτό το οποίο πρωτίστως έχει σημασία είναι να αντιμετωπίσουμε τις πυρκαγιές, να προστατεύουμε τους συμπολίτες μας, να διασφαλίσουμε τις ιδιοκτησίες, τα περιουσιακά στοιχεία τους όταν κινδυνεύουν και βεβαίως, τα δάση της χώρας μας. Η έρευνα γίνεται παράλληλα και ο ρυθμός της επηρεάζεται από την απασχόληση που υποχρεωτικά έχουν οι άνδρες του Πυροσβεστικού Σώματος στο βασικό καθήκον τους, που είναι η αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση αισθάνεται υπόλογη απέναντι στη Βουλή και τον ελληνικό λαό ότι δεν τηρεί το Σύνταγμα; Μην σας παραξενεύει η ερώτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα σας παραξενέψει και η απάντηση, εάν πω ότι η Κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά νοιώθει υπόλογη, γιατί τηρεί με θρησκευτική ευλάβεια το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους.

ΜΙΧΑΗΛ: Τότε, πώς εξηγείτε το ότι καλύπτετε ένα παρακράτος, όπως καταγγέλλει ο κ. Τζουμάκας; Το παρακράτος δρα κι εσείς το καλύπτετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Οποιος θέλει να καλύψει κάτι το οποίο είναι παράνομο, δεν το καταγγέλλει, δεν το αναφέρει, απλά συγκαλύπτει μια κατάσταση. Ο κ. Τζουμάκας αποκαλύπτει μια κατάσταση. Και αυτά τα οποία λέει ο κ. Τζουμάκας, αποτελούν υπεύθυνες τοποθετήσεις του. Κάθε αρμόδιος μπορεί να αξιολογήσει αυτές τις θέσεις και να βγάλει τα συμπεράσματά του.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι φέτος έχουμε μεγάλες θερμοκρασίες. Εγώ θυμάμαι ότι άλλες χρονιές ήταν μεγαλύτερες και δεν είχαμε αυτό το "χάλι". Οι θερμοκρασίες φταίνε, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Η υψηλή θερμοκρασία σε συνδυασμό με τη σφοδρότητα των ανέμων, αποτελεί παράγοντα που ευνοεί την επέκταση των πυρκαγιών. Αυτό είπα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέχρι 44 και 45 βαθμούς είχαμε φθάσει άλλες χρονιές και δεν είχαμε τόσες πυρκαγιές.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά τα στοιχεία είναι εύκολο να τα μελετήσει κάποιος και να βγάλει συμπέρασμα. Τότε θα δεί ότι όταν η καμπύλη των υψηλών θερμοκρασιών συμπίπτει με την καμπύλη των έντονων ανέμων, οι δύο αυτές καμπύλες συμπίπτουν με την έκταση των πυρκαγιών. Είναι δύο παράγοντες που συμβάλλουν στην επέκταση των πυρκαγιών και δυσκολεύουν πάρα πολύ το έργο των πυροσβεστικών υπηρεσιών.

ΚΟΥΙΝ: Σχετικά με την πρωτοβουλία της Ελλάδας να στείλει μία επιστολή στον κ. Μιλόσεβιτς σχετικά με το Κόσσοβο, υπάρχει κάτι καινούργιο; Περί τίνος πρόκειται;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα χθες ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Αποστολίδης, επισκέφθηκε το Βελιγράδι και έγινε δεκτός από τον κ. Μιλόσεβιτς στον οποίο παρέδωσε επιστολή του Πρωθυπουργού της χώρας μας. Στην επιστολή αυτή, μεταξύ των άλλων, επαναλαμβάνονται οι θέσεις που έχουν διατυπωθεί από τη χώρα μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος: Να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, να αποσυρθούν οι δυνάμεις, να υπάρχουν παρατηρητές στην περιοχή αυτή που θα παρέχουν διεθνείς εγγυήσεις και βεβαίως να αρχίσουν άμεσα οι πολιτικές συνομιλίες, ώστε να αναζητηθεί λύση μέσω του διαλόγου και της συνεννόησης. Αυτό είναι το πλαίσιο των θέσεων και δεν το διατυπώνουμε για πρώτη φορά.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ο κ. Πάγκαλος προσβλέπει σε κάποια συνάντηση με τον κ. Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Δεν υπάρχει κάποια συνεννόηση, προκειμένου να προκύψει συνάντηση. Δεν γίνεται κάποιος τέτοιος προγραμματισμός.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Προσβλέπει σε κάποια συνάντηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι η Βαλκανική Διάσκεψη, που για πρώτη φορά, πραγματοποιήθηκε, πέρσι, στην Κρήτη, θα γίνει τον προσεχή Οκτώβριο, στην Αττάλεια της Τουρκίας. Εκεί θα συναντηθούν οι ηγέτες των δύο χωρών. Πριν από αυτή τη διάσκεψη, από όσα γνωρίζουμε, δεν προβλέπεται κάποια άλλη συνάντηση.

Τ. ΜΠΕΡΜΕΡΑΚΗΣ: Θα συναντηθούν σε διμερές επίπεδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι πάρα πολύ πρόωρο να μιλήσουμε για το περιεχόμενο ή τη διαδικασία με την οποία θα εξελιχθεί αυτή η Διάσκεψη. Γνωρίζετε πως έγινε η προηγούμενη. Το μοντέλο της Διάσκεψης της Κρήτης, μπορεί να πει κανείς ότι, με πολύ μικρές παρεκκλίσεις, αν υπάρξουν κι αυτές, θα επαναληφθεί και στην Αττάλεια.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 28 July 1998 - 15:31:46 UTC