Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλή εβδομάδα.

Να σας πω συνοπτικά το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού γι` αυτή την εβδομάδα. Σε λίγη ώρα θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Παπαδήμα.

* Αύριο το απόγευμα, στις 7.30, θα συνεργαστεί με τις ηγεσίες των Υπουργείων Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας.

* Την Τετάρτη το μεσημέρι θα έχει συνεργασία με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδη.

* Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο. Αντικείμενο της συνεδρίασης είναι: η πολιτική μας για τις αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία, η χωροθέτηση για την κατασκευή έργων, ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004 και η θέσπιση του Ολυμπιακού Λαχείου.

Αυτά από την πλευρά μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να ρωτήσω, εάν η Ελληνική Κυβέρνηση μετά τα όσα συνέβησαν το τελευταίο τριήμερο, εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να παίξει το ρόλο του έντιμου μεσάζοντα για την επίλυση του Κυπριακού.

ΡΕΠΠΑΣ: Και η Ουάσιγκτον και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, εφόσον επιδιώκουν να τεθεί σε εφαρμογή το πολιτικό πλαίσιο που έχουν αποφασίσει οι διεθνείς οργανισμοί. Αν, λοιπόν, οι αποφάσεις του ΟΗΕ αποτελέσουν το ευαγγέλιο για την πολιτική παρέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυβερνήσεων, ξένων ηγετών, αυτή η επίδειξη ενδιαφέροντος είναι θεμιτή και ωφέλιμη. Αλλά, βεβαίως, δεν είναι δυνατόν να χαιρετίσουμε ως θετική την επίδειξη ενδιαφέροντος από οποιονδήποτε, όταν το ενδιαφέρον αυτό ταυτίζεται με την προσπάθεια ανατροπής των αποφάσεων που έχουν ληφθεί σε κορυφαίο επίπεδο, γιατί πιστεύουμε ότι τις αποφάσεις αυτές αφενός πρέπει να τις διαφυλάττουμε ως κόρη οφθαλμού και αφετέρου, πέρα από το να τις έχουμε διατυπώσει σε κείμενα, θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε να τις εφαρμόσουμε στην πράξη. Και αυτό είναι το ζητούμενο εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Θεωρεί η Ελληνική Κυβέρνηση ότι η Ουάσιγκτον προσπαθεί να μεταβάλει το πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι η πρώτη φορά και άλλες φορές στο παρελθόν έχουμε διατυπώσει την πικρία μας και την απογοήτευσή μας για το ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος στο Κυπριακό θέμα αλλά και σε άλλους τομείς που αφορούν ιδιαιτέρως την πατρίδα μας, παρά το ότι η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει δηλώσει ότι θα ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα και θα προωθήσει μία συγκεκριμένη πολιτική για την επίλυση του θέματος. Αυτό στην πράξη, τουλάχιστον στο βαθμό που θα είχαμε και κάποια αποτελέσματα, δεν έχει γίνει κατορθωτό και γι` αυτό ακριβώς εκφράζουμε την απογοήτευσή μας.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά την ένταση των τελευταίων ημερών, αλλά και την αυριανή σύσκεψη που μας ανακοινώσατε του Πρωθυπουργού με τους δύο Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Αμυνας, ποια θα είναι για την Αθήνα η επόμενη ημέρα; Προς ποια κατεύθυνση θα κινηθούμε εμείς; Τι θα κάνει η Ελλάδα όλο αυτό το σκηνικό της έντασης στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση. Θα τηρήσουμε τη στάση της υπευθυνότητας, της σύνεσης, αλλά και της αποφασιστικότητας και της επαγρύπνησης που μέχρι τώρα διακρίνει την εξωτερική πολιτική μας, γιατί πιστεύουμε ότι έτσι συμβάλλουμε στη δημιουργία συνθηκών καλής γειτονίας με την Τουρκία, αλλά συμβάλλουμε και στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή. Οσον αφορά τώρα το συγκεκριμένο θέμα, εμείς έχουμε διατυπώσει μια πολιτική. Είναι γνωστές οι θέσεις μας. Οι θέσεις αυτές αποτελούν το πλαίσιο πολιτικής της διεθνούς κοινότητας. Επιθυμούμε αυτό το πλαίσιο πολιτικής να εκφράζει όλες τις κυβερνήσεις, όλους τους διεθνείς οργανισμούς. Και να τους εκφράζει όχι μόνο θεωρητικά, αλλά να αποδεικνύουν και στην πράξη ότι το ενδιαφέρον τους είναι πραγματικό. Για να γίνει αυτό πρέπει να εφαρμόζουν αυτό το πλαίσιο πολιτικής και όχι να το υπονομεύουν. Ούτε να συζητούμε για το πλαίσιο αυτό μόνο και μόνο για να δηλώσουμε την ύπαρξη ενδιαφέροντος, χωρίς να βλέπουμε από την άλλη ότι δεν σημειώνεται ουσιαστική πρόοδος.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Μετά τα σαφή μηνύματα που έστειλε ο κ. Πάγκαλος από τη Θράκη προς κάθε κατεύθυνση, υπάρχει κάποια αντίδραση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε υπόψη μας κάποια άλλη αντίδραση. Αυτό που έχει σημασία είναι οι καλές σχέσεις των χωρών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι καλές σχέσεις της Ελλάδας με τις Ηνωμένες Πολιτείες θα είναι καλές και θα γίνουν πολύ καλύτερες, αν βασίζονται στην αμοιβαία εκτίμηση, την εμπιστοσύνη του ενός προς τον άλλο και βεβαίως τον καθαρό λόγο και τη σαφή τοποθέτηση επί των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος. Με βάση τα όσα ρώτησε και ο συνάδελφός σας πριν, πρέπει να πω ότι εμείς αποσυνδέουμε την προσπάθεια την οποία κάνουμε για να προωθήσουμε τα εθνικά θέματα από τη σκοπιμότητα, που ίσως κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι υπάρχει στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Το πρόγραμμα αυτό θα προχωρήσει και θα ολοκληρωθεί, με γνώμονα αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και τα συμφέροντα της χώρας μας. Το συμφέρον της άμυνας της χώρας, αυτό το οποίο επιτάσσει να προχωρήσουμε σε εξοπλισμούς, θα καθοδηγήσει και τις τελικές επιλογές μας. Τίποτα άλλο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Με δεδομένες τις απόψεις της Ουάσιγκτον και το περιεχόμενο των προτάσεών της και σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Πάγκαλος, αλλά και την ακύρωση του ραντεβού του με τον κ. Μίλερ, να υποθέσουμε ότι η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι τερματίστηκε η πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών για το Κυπριακό;

ΡΕΠΠΑΣ: Η πρωτοβουλία αυτή διακηρύχθηκε ή ανακοινώθηκε με ένα πολύ υψηλό τόνο, γεγονός που καλλιέργησε πολύ μεγάλες προσδοκίες. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές οι οποίες αποφασίζουν για το ρυθμό που θα έχει αυτή η πρωτοβουλία, για το πώς θα εξελιχθεί. Εμείς ευνοούμε το ενδιαφέρον όταν εκδηλώνεται από χώρες που θέλουν να βοηθήσουν για να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα, αλλά από την άλλη δεν θα παραλείπουμε να διατυπώνουμε τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις μας, όταν το ενδιαφέρον αυτό δεν είναι ειλικρινές ή δεν μεταφράζεται σε συγκεκριμένα και χειροπιαστά αποτελέσματα ή είναι ενδιαφέρον που δεν αντικατοπτρίζει το σύνολο των θέσεων που έχουν αποφασιστεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για να αντιμετωπιστεί και να λυθεί το Κυπριακό πρόβλημα -αν θέλετε να περιοριστώ σ` αυτό το θέμα. Γιατί γνωρίζετε ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα εισβολής και κατοχής. Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προτείνει με μεγάλη ευθύνη την αποστρατικοποίηση της νήσου, κάνοντας πολύ συγκεκριμένες οργανωτικές, διαδικαστικές προτάσεις για να συμβεί αυτό. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε απάντηση ή θετική αντίδραση από την πλευρά της Τουρκίας στις προτάσεις αυτές. Γι` αυτό ακριβώς όλοι θα πρέπει να επισημάνουμε αφενός την αρνητική στάση που τηρεί η Τουρκία και αφετέρου την παράλειψη του διεθνή παράγοντα να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία, στο μέτρο που μπορεί να το κάνει, ώστε να συμμορφωθεί στις επιταγές της διεθνούς κοινότητας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η Αμερικανική πλευρά έχει ζητήσει από την Αθήνα επαναδιατύπωση των εκφράσεων που χρησιμοποιήθηκαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Πέραν των όσων δηλώσεων έχουν γίνει από εκπροσώπους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν έχουμε υπόψη μας κάτι άλλο.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Υπάρχει πρόταση από την Κυπριακή πλευρά για σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου την οποία απορρίπτει ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος αντιθέτως προτείνει κατ` ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Κληρίδη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει τεθεί τέτοιο θέμα. Γνωρίζετε, άλλωστε, ότι η συνεργασία της Ελληνικής Κυβέρνησης με την Κυπριακή είναι άριστη, υπάρχει τακτικότατη επικοινωνία. Θα έλεγα ότι οι δύο Κυβερνήσεις είναι ευθυγραμμισμένες με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση το μεγάλο εθνικό θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Υπάρχει σήμερα, αύριο κάποια προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών ή με κάποιους άλλους πρέσβεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως της Αυστρίας που έχει και την προεδρία της;

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών με διπλωμάτες ξένων χωρών.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δεν θα υπάρξει απάντηση της ελληνικής πλευράς στην προφορική διαμαρτυρία του Μπερνς;

ΡΕΠΠΑΣ: Δόθηκε απάντηση. Στην τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπερνς με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Αποστολίδη η κάθε πλευρά εξέθεσε τις απόψεις της. Ηταν διπλής κατεύθυνσης η διατύπωση απόψεων. Δεν διατυπώθηκε, όπως δημιουργήθηκε η εντύπωση, διάβημα μόνο από τη μία πλευρά. Η μια πλευρά (ΗΠΑ) ζήτησε, βεβαίως, εξηγήσεις και διατύπωσε τα παράπονά της, αλλά και η άλλη πλευρά (Ελλάδα) ανέπτυξε τις δικές της θέσεις, το σκεπτικό της πολιτικής μας, για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

ΦΙΛΗΣ: Τι μεσολάβησε ανάμεσα στο μεσημέρι της Παρασκευής, όταν εσείς λέγατε ότι θα έρθει ο κ. Μίλερ στην Αθήνα και το απόγευμα της ίδιας ημέρας που ματαιώθηκε η επίσκεψή του;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ακριβώς μέσα σ` αυτό το μικρό χρονικό διάστημα ο κ. Πάγκαλος έκρινε ότι δεν θα είναι αποτελεσματική αυτή η συνάντηση προχώρησε στην ακύρωσή της. Μετά τις πληροφορίες που είχε από την Κύπρο για το περιεχόμενο που θα είχε η συζήτηση, έκρινε ότι αν γινόταν, δεν θα είχε οποιαδήποτε θετική συνέπεια και γι` αυτό έκρινε ότι θα έπρεπε να αναβληθεί.

ΦΙΛΗΣ: Ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ είπε ότι εφεξής νομίζει πως ο κ. Μπερνς θα έχει προβλήματα με τον κ. Πάγκαλο. Υπάρχει σχόλιο εκ μέρους της ελληνικής πλευράς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον κ. Μπερνς.

ΦΙΛΗΣ: Προχθές Κυριακή, είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο κ. Ντεμιρέλ, να εγκαινιάζει ένα υδροδοτικό έργο που συνδέει τα κατεχόμενα με την Τουρκία. Ταυτόχρονα ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζεμ, διατυπώνοντας μια προπαγανδιστική -θα έλεγα- άποψη, υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία δίνει νερό στα κατεχόμενα, η Ελλάδα μεταφέρει πυραύλους. Εχετε κάποιο σχόλιο για την προπαγανδιστική αυτή τοποθέτηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχει φορτώσει υπέρμετρα την Κύπρο με στρατιωτικές δυνάμεις και εξοπλισμούς. Πολύ καθυστερημένα προσφέρει και νερό. Η Κυπριακή Κυβέρνηση, εδώ και αρκετό καιρό, έχει διατυπώσει την υπεύθυνη πρότασή της για αποστρατικοποίηση του νησιού. Και αν πραγματικά φύγουν τα στρατεύματα και οι εξοπλισμοί από το νησί, ουδείς θα έχει λόγο να παραπονείται, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Και τότε, νομίζω ότι, όχι μόνο νερό, αλλά και πολλά άλλα αγαθά θα είναι στη διάθεση των Κυπρίων, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, για να ζήσουν ειρηνικά και αρμονικά, να προοδεύσουν ως μέλη της Ε. Ε., όταν αύριο θα ενταχθεί η Κύπρος και να εξασφαλίσουν για τους ίδιους και τα παιδιά τους καλύτερες συνθήκες ζωής. Αυτή είναι η προοπτική την οποία όλοι πρέπει να επιδιώξουμε να εξασφαλίσει η Κύπρος. Κάθε άλλη πολιτική, με θέσεις οι οποίες παραποιούν τα πράγματα, είναι σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, αλλά βεβαίως και σε βάρος ολόκληρης της Κύπρου. Γιατί -επαναλαμβάνω- το θέμα δεν είναι αν έγινε μία χειρονομία τέτοια η οποία δείχνει την ειρηνική ή φιλοπρόοδο διάθεση της Τουρκίας με το να τροφοδοτεί με νερό τους Τουρκοκυπρίους. Το θέμα το οποίο πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι ότι αυτός ο οποίος έκανε την εισβολή και κατέχει τμήμα της Κύπρου, δεν θέλει λύση στο Κυπριακό. Ενώ εμείς προτείνουμε αποστρατικοποίηση, προκειμένου έτσι να συμβάλουμε ώστε να πέσει η μάσκα όλων εκείνων που έχουν μετατρέψει και έχουν συρρικνώσει τελικά το Κυπριακό, σε θέμα εγκατάστασης των πυραύλων S-300. Αντιλαμβάνεστε πως όποιος προσεγγίζει το θέμα της Κύπρου ως πρόβλημα προμήθειας και εγκατάστασης των S-300 είτε είναι ανιστόρητος, είτε αγνοεί το θέμα, είτε ηθελημένα δεν παρουσιάζει όλα τα δεδομένα, τα οποία συνιστούν το Κυπριακό. Και προφανώς το κάνει σκοπίμως.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Ηθελα να ρωτήσω αν η ελληνική Κυβέρνηση αντιλήφθηκε την πρόταση της Ουάσιγκτον να αλλάξει τακτική και θέση στο Κυπριακό μετά τη λέξη "σύγκρουση". Και δεύτερον, προς ποια κατεύθυνση εκτιμά η ελληνική Κυβέρνηση ότι θέλει να αλλάξει τακτική η Ουάσιγκτον;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα δεν έχουμε οποιαδήποτε εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θέλουν να αλλάξουν την τακτική τους. Αυτό το οποίο κάναμε -και το κάναμε εγκαίρως, ώστε να μην υπάρχει οποιαδήποτε παρανόηση, να μη δημιουργηθούν, δηλαδή, τετελεσμένα και νέα δεδομένα- είναι τούτο: Να σχολιάσουμε δηλώσεις αξιωματούχων των ΗΠΑ, οι οποίες βρίσκονται σε προφανή δυσαρμονία με την πολιτική που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Το κάνουμε αυτό, γιατί θα πρέπει να είναι σαφές ότι η πολιτική που έχουμε συμφωνήσει δεσμεύει το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας, στην οποία ανήκει και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Μ` αυτή την έννοια δεν πρέπει να αφεθεί περιθώριο σε οποιεσδήποτε δυνάμεις, με δική τους πρωτοβουλία, είτε με συγκεκριμένη κατεύθυνση, να παρουσιάζουν θέσεις οι οποίες δεν βρίσκονται σε πλήρη αντιστοιχία με την πολιτική που όλοι έχουμε δεσμευθεί να υπηρετήσουμε και να εφαρμόσουμε.

ΚΟΥΙΝ: Χθες, άκουσα τον κ. Πάγκαλο να λέει προς τις ΗΠΑ να αφήσουν την Ελλάδα ήσυχη. Συμμερίζεται η Κυβέρνηση αυτή την άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είναι Υπουργός αυτής της Κυβέρνησης. Δεν είναι άλλο η Κυβέρνηση και άλλο ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης. Είναι το ίδιο πράγμα. Ο κ. Πάγκαλος αυτό το οποίο είπε ήταν πολύ σαφές. Πραγματικά θέλουμε ο διεθνής παράγων να δείχνει ενδιαφέρον -όπως, άλλωστε, δηλώνει ότι έχει ενδιαφέρον για τα θέματα της περιοχής -στην κατεύθυνση να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα προβλήματα της περιοχής. Αν το ενδιαφέρον αυτό εκδηλώνεται μόνο και μόνο για να μην εφαρμόζονται αυτές οι αποφάσεις ή για να ανατραπεί το υφιστάμενο πλαίσιο που έχει δεχθεί ο ΟΗΕ, τότε αυτό το ενδιαφέρον καλύτερα είναι να λείπει. Αυτό είπε ο κ. Πάγκαλος. Και συμφωνούμε όλοι. Αλλά, βεβαίως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια πολύ μεγάλη χώρα, έχουμε πολύ καλές σχέσεις και θέλουμε οι ΗΠΑ, όπως και η Ε. Ε. να ασκήσουν την επιρροή τους στην Τουρκία, να εντείνουν τις πιέσεις τους, ώστε η Τουρκία που σήμερα έχει μια απολύτως αρνητική προσέγγιση στα θέματα της περιοχής, να μεταβάλει στάση, να συμβάλει σε ένα διακοινοτικό διάλογο για το θέμα της Κύπρου, να αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες της Ευρώπης. Οταν η Τουρκία δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε τέτοια πρωτοβουλία, δεν κάνει το παραμικρό βήμα, τότε, μπορούμε να πούμε, βγάζοντας αβίαστα πλέον το συμπέρασμα, ότι τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας που αναλαμβάνει και το ενδιαφέρον που εκδηλώνει ο ξένος παράγοντας δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για το τι μέλλει γενέσθαι, όσον αφορά τα θέματα της περιοχής. Γι` αυτό, ακριβώς, έγκαιρα, με τις επισημάνσεις μας θέλουμε να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

ΜΙΧΑΗΛ: Κατά τη γνώμη της ελληνικής Κυβέρνησης, γιατί οι ΗΠΑ προέβησαν στη συγκεκριμένη δήλωση; Πιστεύω ότι όλοι είμαστε νοήμονες, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ότι η λέξη "σύγκρουση" δεν μπήκε άνευ σκέψεως στην ανακοίνωση. Γιατί κατά τη γνώμη της ελληνικής Κυβέρνησης οι ΗΠΑ διάλεξαν με αυτό τον τρόπο να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε υποθέσεις. Αυτό το οποίο έχουμε υποχρέωση να κάνουμε και το κάναμε, είναι να επισημάνουμε αυτό το ατόπημα και να δηλώσουμε ότι είναι σε δυσαρμονία με την πολιτική των ΗΠΑ, αλλά και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ η αναφορά στο θέμα αυτό με το χαρακτηριστικό προσδιορισμό ότι στην Κύπρο είχαμε μια "σύγκρουση".

ΜΙΧΑΗΛ: Πώς είναι δυνατόν από τη μια ο κ. Πάγκαλος να βγαίνει και να λέει "αφήστε μας ήσυχους" και από την άλλη εσείς, τώρα, να μας λέτε ότι "θέλουμε τη μεσολάβηση της Ουάσιγκτον και για το Κυπριακό, άμα θέλει η ίδια, ας συνεχίσει την πρωτοβουλία της". Πώς από τη μια λέτε ότι "είναι καλοδεχούμενη" και από την άλλη ο κ. Πάγκαλος λέει "ευχαριστούμε πολύ, δεν μας ικανοποιείται";

ΡΕΠΠΑΣ: Το ίδιο θέμα έθεσε ο κ. Κουίν. Και η απάντηση που έδωσα ισχύει και για τη δική σας ερώτηση. Αν πραγματικά κάποιος θέλει να εμπλακεί, προκειμένου να συμβάλει ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί, η εμπλοκή αυτή είναι θετική, είναι παραγωγική. Αν η εμπλοκή αυτή έχει τελείως διαφορετικούς στόχους, τότε δεν την επιθυμούμε.

ΜΙΧΑΗΛ: Για την ελληνική Κυβέρνηση το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου παραμένει αδιαπραγμάτευτο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απολύτως.

ΚΑΡΑΣΑΒΒΑ: Ηθελα να ρωτήσω, αν έχει ενημερωθεί η ελληνική Κυβέρνηση για τη δεύτερη αναβολή της επίσκεψης της κας Ολμπράϊτ στην Ελλάδα και δεύτερον, αν αληθεύει ότι η σύγκρουση Αθήνας-Ουάσιγκτον θα δημιουργήσει μεγαλύτερα προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο, δεν υπάρχει αναβολή, δοθέντος ότι δεν έχει προγραμματιστεί ημερομηνία επίσκεψης και άρα, δεν μπορούμε να μιλούμε για αναβολή. Για αναβολή μιλούμε όταν έχει προσδιοριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία και τελικά η ημερομηνία αυτή ή το πρόγραμμα αυτό που έχει αποφασιστεί ανατρέπεται. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει εν προκειμένω. Οσον αφορά το δεύτερο, δεν θα χαρακτήριζα με τη λέξη που χρησιμοποιήσατε τις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, γιατί η λέξη αυτή δεν αποδίδει την πραγματικότητα στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Είπα στη δήλωση που έκανα την Παρασκευή ότι είναι καλές οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις. Πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Αυτό επιθυμούμε όλοι. Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να εργαζόμαστε, αλλά με συγκεκριμένες πράξεις. Οσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ε. Ε., είναι γνωστό ότι η Ε. Ε. έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις, ότι δεσμεύεται από τις αποφάσεις αυτές και πιστεύω ότι η Κύπρος εφόσον εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις που τίθενται στις υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα ενταχθεί κι αυτή επειδή ουδείς μπορεί να εμποδίσει αυτή την προοπτική.

ΛΕΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ολη αυτή η φιλολογία με τους S-300 φέρνει στο προσκήνιο μια υπενεργό ανάμειξη της Ρωσίας στις υποθέσεις της περιοχής. Θεωρείτε θετική την ανάμειξη αυτή;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό το οποίο γνωρίζω και αναφέρω είναι οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης της Ρωσίας για το Κυπριακό, οι οποίες είναι απολύτως θετικές, επειδή είναι σε απόλυτη ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις που έχει λάβει ο ΟΗΕ. Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον που έχει η Ρωσία να αναπτύξει παρουσία ή άλλες πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή, είναι κάτι που αφορά τη ρωσική κυβέρνηση. Οποιοσδήποτε, στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και εφόσον κινείται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, μπορεί να εκδηλώνει την παρουσία του όπου θεωρεί ότι υπάρχει γι` αυτόν ζωτικό συμφέρον, το οποίο πρέπει να υπερασπιστεί. Οταν αυτό -επαναλαμβάνω- γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Διεθνούς Κοινότητας, δεν είναι κάτι που πρέπει να το αποκρούσουμε.

ΦΙΛΗΣ: Θα υπάρξει κάποια συνάντηση στο πλαίσιο της Γ. Σ. του ΟΗΕ ανάμεσα σε Ελλάδα -Κύπρο και Τουρκία προφανώς με τη διαδικασία των πολυγωνικών συσκέψεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει αποφασιστεί, δεν έχει προγραμματιστεί κάτι τέτοιο, μέχρι την ώρα αυτή που συζητούμε.

ΦΙΛΗΣ: Η Ελλάδα βλέπει με θετικό τρόπο τέτοιες επαφές;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Ελλάδα και στο πλαίσιο της Ε. Ε. έχει διατυπώσει τη θέση της για το πώς μπορεί να αναληφθούν πρωτοβουλίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Αν στο πλαίσιο του ΟΗΕ, η Τουρκία δείξει ενδιαφέρον να συμβάλει με θετικό πνεύμα από τη δική της πλευρά στην ίδια κατεύθυνση, είναι κάτι που θα αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, όμως, δεν υπάρχουν τέτοια αισιόδοξα μηνύματα αυτή την ώρα.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Η Κυβέρνηση σκέφτεται να παραχωρήσει το Στάδιο Καραϊσκάκη στον κ. Κόκκαλη;

ΡΕΠΠΑΣ: Το Στάδιο Καραϊσκάκη δεν είναι ιδιοκτησίας της Κυβέρνησης. Γνωρίζετε ότι για το θέμα αυτό, οι αρμόδιοι αθλητικοί φορείς έχουν διατυπώσει κάποιες σκέψεις και θα γίνουν συνεργασίες, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις. Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει το καλύτερο δυνατό για τον αθλητισμό του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής, για όλα τα σωματεία της περιοχής. Κατόπιν τούτου, το ενδιαφέρον διαφόρων παραγόντων να επενδύσουν ή να συμβάλουν, ώστε να έχουμε εκσυγχρονισμό ή δημιουργία νέων εγκαταστάσεων, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται πάντοτε στο πλαίσιο των νόμων.

ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ρωτώ γιατί νομίζω ότι το θέμα έχει ξεφύγει από τους αθλητικούς φορείς και έχει φθάσει στην Κυβέρνηση και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Και θα ήθελα να σας ρωτήσω, αν γνωρίζετε ότι η προσφορά του κ. Κόκκαλη είναι 5 δισ. για 30 χρόνια και επίσης, αν γνωρίζετε αν υπάρχει έκθεση εμπειρογνώμονα που να αναφέρει ότι η αξία του Καραϊσκάκη είναι 100 δισ.

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά, λοιπόν, οι φορείς που έχουν αναλάβει αυτό το έργο, όπως είναι οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αλλά και άλλοι παράγοντες του Αθλητισμού, θα πρέπει να τα συνεκτιμήσουν, προκειμένου οι αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν να είναι κυρίως και πρωτίστως προς το συμφέρον του Αθλητισμού, των σωματείων του Πειραιά και των νέων που επιθυμούν να αθλούνται.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Monday, 27 July 1998 - 15:38:25 UTC