Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 21 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-07-24

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 24 Ιουλίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ και συζήτησε θέματα σχετικά με την εξέλιξη του Εξοπλιστικού Προγράμματος των Ενόπλων Δυνάμεων και ενέκρινε το νέο Εγχειρίδιο Διαχείρισης των Κρίσεων που εισηγήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

Για το πρώτο θέμα έκανε αναλυτικές δηλώσεις, στις οποίες σας παραπέμπω, ο κ. Τσοχατζόπουλος. Θα γίνει νέα συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ περί τα τέλη Σεπτεμβρίου και μία συνεδρίαση ακόμη στις αρχές Δεκεμβρίου, ώστε το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του Εξοπλιστικού Προγράμματος να αποφασιστεί στο πλαίσιο αυτών των συνεδριάσεων και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Υπολογίζουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε αποκτήσει μία ολοκληρωμένη αντιαεροπορική προστασία. Είμαστε από άποψη χρόνου εντός των στόχων που είχαμε θέσει ευθύς εξ αρχής για το Εξοπλιστικό Πρόγραμμα. Όλα κυλούν σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε καταρτίσει.

* Αποφασίσαμε απλώς να μπει στο τελευταίο στάδιο η διαπραγμάτευση για την απόκτηση πυραυλικών συστημάτων μικρού και μεγάλου βεληνεκούς. * Είναι σε εξέλιξη και το Πρόγραμμα εκσυγχρονισμού πυραυλικού συστήματος μεσαίου βεληνεκούς. * Εγκρίθηκαν οι μέχρι τώρα χειρισμοί και διαπραγματεύσεις που έχουν γίνει, όλο το πακέτο της εργασίας που έχουν κάνει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Σύντομα θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους εξοπλισμούς αυτού του είδους, μάλλον στο επόμενο ΚΥΣΕΑ που θα συνέλθει, όπως σας είπα, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που καταρτίζει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης για την ενίσχυση και την ανανέωση των εναέριων μέσων που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

* Αποφασίστηκε σήμερα, για να κερδίσουμε χρόνο, το πρόγραμμα αυτό να ενταχθεί στο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα. Αυτή την κατεύθυνση που δίνει σήμερα το ΚΥΣΕΑ, θα υλοποιήσουν στις λεπτομέρειές της οι συναρμόδιοι Υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης.

Αυτά εισαγωγικά από εμένα, πολύ σύντομα και συνοπτικά. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήδη έχει κάνει δηλώσεις σχετικά με το θέμα, αλλά αν μπορούσατε επιγραμματικά να μας πείτε...

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι ήδη απομαγνητοφωνημένες οι δηλώσεις του.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Ναι, αλλά τώρα για να έχουμε μία ιδέα. Μπορείτε να μας πείτε αν έχει γίνει επιλογή κάποιων αρμάτων;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έγινε επιλογή.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σε κανέναν τομέα;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, εγκρίθηκαν οι μέχρι τώρα χειρισμοί και διαπιστώθηκε ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο στάδιο διαπραγμάτευσης, όπου οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να βελτιώσουν τις προσφορές σε οικονομικό επίπεδο και θα γίνουν περαιτέρω συζητήσεις, όσον αφορά τα αντισταθμιστικά οφέλη, τα οποία θα αποκομίσουμε μέσα από την Α ή Β παραγγελία.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Μήπως μπορείτε να μας πείτε τι είναι αυτό το νέο Εγχειρίδιο Διαχείρισης Κρίσεων που εισηγήθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι το υφιστάμενο πλαίσιο για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, το οποίο προσαρμόζεται στα σημερινά δεδομένα με τις αναγκαίες μεταβολές, προκειμένου -και αυτός είναι ο σκοπός- να επιτύχουμε την αρμονική συνεργασία όλων των υπηρεσιών του Υπουργείου Αμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως, αλλά και των άλλων φορέων του Δημοσίου, σε συνθήκες οι οποίες αποτελούν ή συνιστούν κρίση. Δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο γι` αυτό. Είναι πλαίσιο το οποίο υφίσταται. Το προσαρμόσαμε, το κάναμε πιο επίκαιρο, πιο σύγχρονο.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Δύο διευκρινίσεις: το θέμα κρίσεων δεν αφορά μόνο εμπόλεμες καταστάσεις, έτσι δεν είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Μιλάμε για συνθήκες κρίσης. Εμπόλεμη κατάσταση είναι μία υψηλή, προχωρημένη, θα έλεγα, βαθμίδα κρίσης.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Εννοώ είναι και θεομηνίες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Ημουν πάρα πολύ σαφής. Υπάρχουν οι πολιτικές υπηρεσίες, τα γνωστά σε σας ΠΣΕΑ, υπάρχουν διευθύνσεις σε κάθε Υπουργείο που αντιμετωπίζουν αυτές τις έκτακτες καταστάσεις. Μιλούμε σήμερα για τις κρίσεις, οι οποίες μεταξύ των άλλων, έχουν κι ένα χαρακτήρα εμπλοκής στρατιωτικών δυνάμεων ή προοιωνίζονται εμπλοκή των στρατιωτικών δυνάμεων. Γι` αυτό ακριβώς η προτεραιότητα που δίνεται στην περίπτωση αυτή είναι ο ρόλος των Ενόπλων Δυνάμεων και οι χειρισμοί που πρέπει να κάνουν τα όργανα των Ενόπλων Δυνάμεων και της Πολιτείας για να αντιμετωπίσουν έκτακτες καταστάσεις.

ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Κι ένα δεύτερο ερώτημα: το τελευταίο στάδιο σχετικά με τη διαπραγμάτευση των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς περιλαμβάνει διαπραγμάτευση και για τους πυραύλους S-300;

ΡΕΠΠΑΣ: Η διαπραγμάτευση γίνεται για τους δύο τύπους. Και για τους πυραύλους S-300 και για τους πυραύλους PATRIOT.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Διατυπώθηκε χθες επισήμως το αίτημα για τη σύγκλιση της Ολομέλειας της Βουλής, σε επίπεδο Αρχηγών Κομμάτων, με θέμα την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί από τις πυρκαγιές. Θα ήθελα τη γνώμη της Κυβέρνησης, πώς αντιμετωπίζει αυτό το αίτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα αυτό το χειρίζεται ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση θα δώσει απάντηση, μέσω των κοινοβουλευτικών διαδικασιών.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κατ` αρχήν ένα πρώτο σχόλιό σας...

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα πρώτο σχόλιο αυτή την ώρα. Είναι θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν διαφωνώ. Δεν έχετε άποψη για το αίτημα; Αυτή τη στιγμή δεν έχετε άποψη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς έχουμε άποψη η οποία θα σας γίνει γνωστή.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε; Μετά τις φωτιές;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μπογιόπουλε, θέσατε ένα ερώτημα. Πήρατε μία απάντηση η οποία δεν σας ικανοποιεί. Μην είστε τόσο ανυπόμονος, άλλωστε νέος άνθρωπος είστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Μα, δεν πήρα απάντηση.

ΡΕΠΠΑΣ:... παρακαλώ να ικανοποιηθείτε από τη μη ικανοποιητική για σας απάντηση. Αλλωστε είναι θέμα ολίγων ωρών για να πληροφορηθείτε ποια είναι η απάντηση που δίνει ο Πρόεδρος της Βουλής στο σχετικό αίτημα.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Εννοείτε ότι μέχρι να μεγαλώσουμε θα αναδασωθούν τα δάση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οτι μέχρι να γεράσετε θα δίνετε την ίδια μάχη από την ίδια θέση.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Κι εσείς από την ίδια θέση...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα προλάβω να γεράσω, αν παραμείνω στην ίδια θέση...

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Για το Εγχειρίδιο Διαχείρισης Κρίσεων: Περιλαμβάνει σεισμούς, λοιμούς, καταποντισμούς, όπου μετέχουν όλες οι δυνάμεις...

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν συζητήσαμε σήμερα αυτό. Σας είπα ότι τις έκτακτες αυτές καταστάσεις τις αντιμετωπίζουν οι πολιτικές υπηρεσίες, στο πλαίσιο της κινητοποίησης των ΠΣΕΑ, όπως ονομάζονται αυτές οι αρμόδιες υπηρεσίες που υπάρχουν σε κάθε Υπουργείο και σε κάθε Οργανισμό, με τη συνδρομή, βεβαίως, των δυνάμεων που κάθε φορά είναι απαραίτητες και εννοώ και στρατιωτικών δυνάμεων, όταν αυτό είναι αναγκαίο.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Για το θέμα των πυρκαγιών θέλω να ρωτήσω. Μήπως παραιτήθηκε κανείς; Είχε κάποιος από τον κυβερνητικό χώρο την ευαισθησία να παραιτηθεί; Για τις προηγούμενες πυρκαγιές είχε παραιτηθεί ο Γενικός Γραμματέας και τότε δεν υπήρχαν και θύματα. Τώρα που υπάρχουν, παραιτήθηκε κανένας;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή η Κυβέρνηση νιώθει μεγάλη την ευθύνη και διαθέτει ευαισθησία, γι` αυτό και θεωρεί πως πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια που κάνει -και που έχει ικανοποιητικά μέχρι τώρα αποτελέσματα- για τον εκσυγχρονισμό της χώρας, για την ενίσχυση των δυνάμεων που χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση των πυρκαγιών, όποτε αυτές εκδηλώνονται, και για τον εμπλουτισμό των δυνάμεων που έχουν αυτή την αρμοδιότητα. Δεν νομίζω ότι αυτή την ώρα είναι επιτρεπτό, μέσω μιας ειρωνικής διάθεσης ή και διακωμώδησης των πραγμάτων, να ασχολούμαστε με ένα θέμα το οποίο έχει πλήξει τα δάση της χώρας, έχει πλήξει συμπολίτες μας. Είναι απαραίτητο όλοι με μεγαλύτερη ευθύνη και πολύ περισσότερη ειλικρίνεια να διατυπώνουμε τις θέσεις μας, προκειμένου να συμβάλουμε, ώστε να λυθεί το πρόβλημα και όχι να επιδιώκουμε να αποκομίσουμε κάποιες θετικές εντυπώσεις, με δηλώσεις οι οποίες και στην αλήθεια δεν ανταποκρίνονται και είναι εκτός θέματος και εκτός χρόνου. Με αυτή την έννοια, παρακαλώ να είμαστε όλοι πιο σεμνοί και πιο συνετοί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μου λέτε κύριε Υπουργέ, τη διακωμώδηση η Κυβέρνηση την κάνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, αν δεχθεί κανείς ότι αυτό αφορά την Κυβέρνηση είναι σαν να ομολογεί ότι ο ελληνικός λαός, το κράτος, η χώρα μας -και εσείς είστε πολίτης αυτής της χώρας- έχει μία κυβέρνηση η οποία δεν είναι αντάξια των περιστάσεων. Η Κυβέρνηση είναι υπεράξια να αντιμετωπίσει αυτές τις συνθήκες. Το έχουν αποδείξει τα αποτελέσματα του έργου της...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα είδαμε...

ΡΕΠΠΑΣ:... τα οποία έχουν καταστήσει την Ελλάδα μία χώρα, η οποία βρίσκεται σήμερα σε μία θέση πολύ πιο ισχυρή και προωθημένη απ` ό, τι στο παρελθόν. Με αυτή την έννοια, μόνο θετικά μπορεί να είναι τα σχόλια στο "ισοζύγιο" των αρνητικών και των θετικών του κυβερνητικού έργου. Και παρακαλώ πάρα πολύ, αυτό να το λάβετε υπόψη σας. Μην είμαστε μηδενιστές, μην ισοπεδώνουμε τις κατακτήσεις που έχει πετύχει η χώρα μας, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Με δεδομένη την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, μπορείτε να μας εξηγήσετε την προτεραιότητα του Πρωθυπουργού, χθες, να ασχοληθεί με το θέμα της ντομάτας; Και το ρωτάω πάρα πολύ σοβαρά.

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν το ρωτάτε πάρα πολύ σοβαρά, γιατί το θέμα της ελληνικής γεωργίας ή των αγροτών είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το αναγνωρίζετε κι εσείς, φαντάζομαι. Αλλωστε, έγινε συζήτηση και προτάθηκαν διάφορες ρυθμίσεις που αφορούν τους αγρότες, την τελευταία περίοδο, και από τα άλλα κόμματα. Ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματίσει από καιρό αυτή την επίσκεψη, προκειμένου να αναδείξει το πόσο σημαντικός είναι ο τομέας αυτός για την Κυβέρνηση, ο οποίος πλήττεται γιατί στερείται των διαρθρωτικών αλλαγών στις οποίες προχωρούμε, επειδή είναι απαραίτητες στην πορεία μας προς την Ε. Ε. Ηθελε να τονίσει, ιδιαίτερα, το δικό του ενδιαφέρον και το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τους νέους αγρότες, οι οποίοι με σειρά μέτρων έχουν, πλέον, βοηθήματα, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικοί καλλιεργώντας την ελληνική γη. Πιστεύω ότι θα αδικούσαμε τους Ελληνες γεωργούς και ιδιαίτερα τους νέους αγρότες, αν ματαιώναμε αυτή την προγραμματισμένη επίσκεψη, η οποία σε τίποτα δεν επηρέασε την προσπάθεια των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος και των άλλων φορέων να αντιμετωπίσουν τις πυρκαγιές. Παράλληλα, όμως, έδειξε πως ο Πρωθυπουργός μπορεί, ενώ ασχολείται και με το θέμα των πυρκαγιών, δίνοντας τις κατευθύνσεις που είναι απαραίτητες, στο μέτρο του δυνατού, ταυτόχρονα να είναι παρών και σε μια περιοχή, όπου αναπτύσσονται καινοτόμες δράσεις, αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες από νέους αγρότες, οι οποίες θα πρέπει να επιδοκιμαστούν και να ενθαρρυνθούν. Πιστεύω ότι ένας πολιτικός και ιδιαίτερα ο Πρωθυπουργός είναι σωστό να είναι παρών και να εκδηλώνει το ενδιαφέρον του σε πολλούς τομείς, όπου υπάρχουν προβλήματα και πρέπει να εκδηλωθεί αυτό το ζωντανό ενδιαφέρον. Δεν πρέπει να θέλουμε τον Πρωθυπουργό κλεισμένο ή περιορισμένο σε ένα μόνο χώρο ενδιαφέροντος, ο οποίος -σε τελική ανάλυση- όσο ζωτικός κι αν είναι, δεν είναι ο μοναδικός. Είναι, λοιπόν, απολύτως δικαιολογημένη αυτή η επιλογή για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού. Γι` αυτό οι αρνητικές κριτικές, θεωρούνται από εμάς κακόπιστες και πικρόχολα σχόλια, τα οποία διατυπώνονται μόνο και μόνο γιατί υπάρχει αδυναμία μιας άλλης πολιτικής πρότασης για τα συγκεκριμένα θέματα. Αντιλαμβάνομαι ότι περίπου δημιουργείται ενόχληση, επειδή ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση αναλαμβάνουν διάφορες πρωτοβουλίες. Ολο το φάσμα των θεμάτων που απασχολούν τον ελληνικό λαό αποτελεί αντικείμενο ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης. Και στο σύνολο αυτών των θεμάτων η Κυβέρνηση θα αναπτύσσει πρωτοβουλίες.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός έδωσε κάποιες κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών. Ποιες κατευθύνσεις έδωσε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν φαντάζομαι να περιμένατε τον Πρωθυπουργό να είναι σε ένα μέτωπο πυρκαγιάς και να προσπαθεί μαζί με τους πυροσβέστες να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά, προκειμένου να πειστείτε για το ενδιαφέρον του ή για τη συμμετοχή του στην κοινή και πολύ σημαντική αυτή προσπάθεια. Ο Πρωθυπουργός έδωσε συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Μεταξύ των άλλων, ανέλαβε με απόφασή του την υποχρέωση η Κυβέρνηση να ανταποκριθεί σε θέματα τα οποία είναι εκκρεμή και να συμπαρασταθεί σ` αυτούς οι οποίοι έχουν πληγεί, έτσι ώστε, χωρίς τη μεσολάβηση άλλων οργάνων, να είναι βέβαιο ότι αυτόματα υπάρχει απάντηση από την Κυβέρνηση στα θέματα τα οποία δημιουργήθηκαν. Αυτή είναι -θα μου επιτρέψετε να πω- η ευθύνη η οποία διακρίνει έναν πολιτικό: Οταν για κάθε θέμα παρεμβαίνει, παίρνει αποφάσεις και δίνει τις κατευθύνσεις που είναι χρήσιμες, για να λυθούν τα προβλήματα.

ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ: Μετά τις χθεσινές δηλώσεις των κυρίων Πάγκαλου και Τσοχατζόπουλου, θα λέγατε ότι υπάρχει κάποια αλλαγή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις των Ελλήνων Υπουργών έγιναν σε απάντηση δηλώσεων που έκαναν αξιωματούχοι της αμερικανικής Κυβέρνησης. Οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων σχολιάστηκαν από την ελληνική Κυβέρνηση με διάφορους τρόπους, γιατί θεωρούμε ότι αφενός δεν συνάδουν στο καλό κλίμα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και αφετέρου δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες, που υπάρχουν αυτή την περίοδο, να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να επιλυθούν τα προβλήματα στην περιοχή, με πρώτο και κύριο το Κυπριακό. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι ως απάντηση οι δηλώσεις των Ελλήνων αξιωματούχων ήταν απαραίτητες. Ηταν στο πλαίσιο της προσπάθειας και της συμβολής μας για την αποκατάσταση των πραγμάτων, προκειμένου η Διεθνής Κοινότητα να παραμείνει σταθερή στη γραμμή πλεύσης που έχει επιλέξει, ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και να λύσει τα προβλήματα που την απασχολούν.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Επειδή ο Υπουργός Εξωτερικών, τουλάχιστον, δεν απαντούσε στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, αλλά ανέφερε συγκεκριμένα ότι ο Πρόεδρος Κλίντον είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα λύσει το Κυπριακό και έκρινε ότι τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει σήμερα, χαρακτηρίζοντας τις υποσχέσεις αυτές ως "χονδροειδή" ψέματα. Ηθελα, λοιπόν, να ρωτήσω, αν κατόπιν αυτών η Κυβέρνηση εξακολουθεί να θεωρεί καλοδεχούμενη την αμερικανική μεσολάβηση στο Κυπριακό.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Πάγκαλος είπε μια αλήθεια. Παρέθεσε στοιχεία τα οποία έχουν ιστορικό βάρος. Δεν επινόησε, ούτε φαντάστηκε πράγματα, προκειμένου να προβεί σε μια δήλωση. Η ελληνική Κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό, επιθυμεί να εντείνει η αμερικανική Κυβέρνηση την προσπάθειά της, ώστε με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, να συμβάλει στην αντιμετώπιση των θεμάτων αυτών. Πιστεύουμε ότι υπάρχουν τέτοια περιθώρια, τα οποία δεν έχει εξαντλήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Και δεν τα έχει εξαντλήσει, όταν δεν ασκεί την απαραίτητη πίεση, στο βαθμό που αυτή επιβάλλεται να ασκηθεί, στην Τουρκία και τους αξιωματούχους της, οι οποίοι με σειρά δηλώσεων και ενεργειών ταυτίζονται με ό, τι υπονομεύει, αποσταθεροποιεί και προκαλεί, προσφέροντας αρνητική υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Και αυτό, διότι η αποσταθεροποίηση της ειρήνης ή της ασφάλειας στην περιοχή, συνιστά αρνητική υπηρεσία για την Ευρώπη και για όλο τον κόσμο.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Επειδή μετά το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε και η προεδρεύουσα Αυστρία μια άτυπη ταξιδιωτική οδηγία προς τους πολίτες της που προτίθενται να επισκεφθούν την Κύπρο, ήθελα να ρωτήσω αν αυτό απασχολεί την Κυβέρνηση. Και δεύτερον, αν έχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο για τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ ότι η Κύπρος δεν θα γίνει Κρήτη.

ΡΕΠΠΑΣ: Και η οδηγία του γερμανικού Υπουργείου Εξωτερικών -όπως αυτή αναφέρεται στη σελίδα του "ΙΝΤΕΡΝΕΤ"- δέχεται, μεταξύ των άλλων, ότι οι συνθήκες ασφάλειας στην περιοχή δεν δημιουργούν κινδύνους για τους επισκέπτες, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει όλοι όσοι ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την περιοχή, να παρακολουθούν τις εξελίξεις για κάθε ενδεχόμενο. Αυτό επαναλαμβάνει και Αυστρία. Εκείνο το οποίο εμείς τονίζουμε με σαφήνεια είναι ότι η Ελλάδα και η Κύπρος είναι στην ίδια γραμμή. Αποτελούμε παράγοντα σταθερότητας, ομαλότητας και ειρήνης στην περιοχή. Αυτό θα πρέπει να εκτιμηθεί. Οσο εξαρτάται από εμάς, δεν πρόκειται να υπάρξει ένταση και κρίση τέτοια, η οποία να δημιουργεί μείζονες κινδύνους. Πρέπει, όμως, να είναι σαφές ότι η διασφάλιση των συνθηκών ειρήνης και ασφάλειας στην περιοχή είναι κοινή υπόθεση όλων των κρατών και κυρίως των οργάνων της Ε. Ε. την Προεδρία της οποίας, αυτό το εξάμηνο, ασκεί η Αυστρία. Και αναμένουμε από τη φίλη Αυστρία να αναλάβει με εποικοδομητικό τρόπο πρωτοβουλίες, ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον της Ε. Ε. για την επίλυση του Κυπριακού. Οσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, έχω να πω ότι ο κ. Ντεμιρέλ έκανε μία δήλωση η οποία, πέραν του ότι είναι προκλητική, είναι και αποκαλυπτική. Αποκαλύπτει ότι η βάση της σκέψης των Τούρκων ηγετών είναι η Οθωμανική Αυτοκρατορία. Αυτές, λοιπόν, οι ψυχώσεις οι οποίες μας γυρίζουν στο παρελθόν, πιστεύουμε ότι αποτελούν κακό σύμβουλο και για την ίδια την Τουρκία. Αδικούν τον τουρκικό λαό, γιατί τον κρατούν προσδεδεμένο σε ένα τέλμα, μη επιτρέποντας την πρόοδό του με την ανάπτυξη της Τουρκίας, η οποία είναι απόλυτα συνυφασμένη με την ειρήνη και την ηρεμία στην περιοχή. Θα πρέπει, λοιπόν, η Τουρκία να συμβάλει στη δημιουργία αυτών των συνθηκών. Δεν το κάνει σήμερα. Και δεν το κάνει, όσο ο κ. Ντεμιρέλ και οι άλλοι Τούρκοι αξιωματούχοι προβαίνουν σε τέτοιες δηλώσεις και ενέργειες οι οποίες συνιστούν αρνητική προσφορά στην προσπάθεια που αναπτύσσουν ή λένε ότι αναπτύσσουν στη Διεθνή Κοινότητα πολλές κυβερνήσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της περιοχής μας.

ΜΗΛΑΚΑΣ: Τον κ. Μίλερ, ποιός θα τον δεχθεί, τελικά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Μίλερ θα είναι στην Ελλάδα τις επόμενες ημέρες, στις αρχές της εβδομάδας. Είναι πιθανότατο την Τρίτη να έχει επαφές με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, με τον κ. Πάγκαλο, τον κ. Κρανιδιώτη και τον κ. Αποστολίδη.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Αν μπορείτε να μας διευκρινίσετε τι είδους πρωτοβουλίες καλείται να αναλάβει η Ε. Ε., δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολιτικός διάλογος Τουρκίας-Ε. Ε. και ο Ντενκτάς δεν συνομιλεί με παράγοντες της Ε. Ε.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ` όλα, θα πρέπει να αναληφθεί μία πρωτοβουλία, ώστε να επιτευχθεί η επικοινωνία, ο πολιτικός διάλογος και με την Τουρκία και με τον κ. Ντενκτάς. Η Ε. Ε. έχει θέσει το πλαίσιο της πολιτικής συνεργασίας. Θα πρέπει, όμως, να εφαρμόσει αυτή την πολιτική που προβλέπεται στο συγκεκριμένο πλαίσιο. Με ευθύνη της Τουρκίας έχει διακοπεί ο πολιτικός διάλογος, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου. Η Τουρκία, λοιπόν, θα πρέπει να αναλάβει αυτή την ευθύνη, να της αποδοθεί η ευθύνη αυτή από την Ε. Ε., η οποία μπορεί και πρέπει να βρει τρόπους, ώστε -σε μια τροχιά συνεργασίας της με την Τουρκία- να θέσει την Τουρκία απέναντι στις ευθύνες, τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις που πρέπει να αναλάβει και στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί. Και βεβαίως και ο κ. Ντενκτάς θα πρέπει να δεχθεί να λάβει μέρος σε μια διαδικασία συνομιλιών με την κυβέρνηση της Κύπρου, όπως επίσης θα πρέπει να συμβάλει ώστε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, η οποία αφορά όλους τους Κύπριους (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) να γίνει με τη συμμετοχή και των Τουρκοκυπρίων, προκειμένου να ωφεληθεί το σύνολο του πληθυσμού της Κύπρου. Και δεν το κάνει μέχρι τώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, χθες, μίλησε και για θερμό επεισόδιο, τώρα. Εχετε κάτι υπόψη σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν πάρα πολύ σαφής. Είπε ότι η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο και καμία διάθεση να περισπάται από την προσπάθεια που κάνει για την ανάπτυξη της χώρας και την ευημερία του λαού μας, για την πρόοδό μας στην Ε. Ε., αλλά βεβαίως είναι, ανά πάσα στιγμή, έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, το οποίο θα προέλθει από τυχοδιωκτικές πρωτοβουλίες που μπορεί να αναλάβει κάποιος άλλος. Εμείς είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν έχουμε, όμως, κάποια στοιχεία, τα οποία να συνηγορούν στο ότι είμαστε μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Είναι, όμως, πάγια πολιτική μας να είμαστε σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, πράγμα το οποίο ίσχυε χθες, ισχύει σήμερα και θα ισχύει πάντα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Οι δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, χθες, και το γεγονός ότι σήμερα -αν κατάλαβα καλά- δεν ελήφθη καμία απόφαση για αεροπλάνα ή καράβια, έχουν καμία σχέση με μια διάθεση της ελληνικής Κυβέρνησης να σκληρύνει λίγο τη στάση της προς την Αμερική και ενδεχομένως προς τη Γερμανία, όπως γράφεται σήμερα στον Τύπο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης δεν είναι ούτε σκληρή, ούτε μαλακή. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει μόνιμα μία υπεύθυνη θέση, την οποία αναπτύσσει με βάση τα εθνικά συμφέροντα, την κοινή λογική και βεβαίως σε αρμονία με το Διεθνές Δίκαιο και τα όσα επιβάλλουν οι Συνθήκες που έχει υπογράψει και οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Πιστεύω, λοιπόν, ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα πρέπει να αποσυνδεθεί από κάποιες άλλες πολιτικές οι οποίες κρύβουν και μια σκοπιμότητα. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Είμαστε, βέβαια, μια φιλειρηνική χώρα και μακάρι να μη χρειαζόταν να προβούμε σε εξοπλισμούς. Αυτό, όμως, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, είναι ανέφικτο και κάθε άλλο παρά ρεαλιστικό. Ομως οι κυβερνήσεις των χωρών που παράγουν τέτοια συστήματα και ενδιαφέρονται να αποσπάσουν παραγγελίες από την Ελλάδα, θα πρέπει βεβαίως, να εκτιμήσουν ότι αυτή η χώρα και τα χρήματα του ελληνικού λαού που θα δοθούν γι` αυτές τις παραγγελίες, δεν επιτρέπουν μια άδικη αντιμετώπιση των θεμάτων που προβάλλει η Ελλάδα. Γιατί τα θέματα που προβάλλει η Ελλάδα είναι θέματα τα οποία δικαιολογούν αυτή την προβολή τους από τη χώρα μας, επειδή είναι θέματα ζωτικής, εθνικής σημασίας για μας και επειδή ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες, τις αρχές και τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται.

Ευχαριστώ πολύ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Friday, 24 July 1998 - 16:50:04 UTC