Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16.6.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας.

Σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ έχετε ενημερωθεί από τον Πρωθυπουργό και από τους υπουργούς που τον συνοδεύουν με τις χθεσινές δηλώσεις τους. Δεν έχω νεότερα. Αλλωστε και αν είχα, θα τα αφήναμε να προκύψουν από εκεί, από τους συναδέλφους που συνοδεύουν τον Πρωθυπουργό.

Ως αφετηρία της σημερινής ενημέρωσης, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο: Θέλω να καταδικάσω με τον πιο έντονο τρόπο, τη χθεσινή επίθεση, εναντίον του Προέδρου της ΟΛΜΕ κ. Τσούλια. Αυτά τα φαινόμενα, όπως και η παλαιότερη επίθεση εναντίον του Προέδρου της ΑΔΕΔΥ, είναι φαινόμενα απαράδεκτα. Είναι φαινόμενα που εισάγουν τον "χουλιγκανισμό" στους κοινωνικούς αγώνες. Φαινόμενα που δεν μπορούν να είναι ανεκτά από κανέναν. Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον Πρόεδρο της ΟΛΜΕ.

Αυτά από την πλευρά μου, ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Η Αντιπολίτευση, συνολικά, κατηγορεί την Κυβέρνηση για ένα κλίμα αυταρχισμού κατά των κοινωνικών αγώνων των εργαζομένων. Εχετε κάποιο σχόλιο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυταρχισμός, κε Γαργαλάκο, δεν είναι η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου. Αυταρχισμός δεν είναι η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δικαιώματος -στη συγκεκριμένη περίπτωση των τελευταίων ημερών- όσων ήθελαν να λάβουν μέρος στις εξετάσεις, σε ένα σύστημα διαφανές και αξιοκρατικό, για την επιλογή των νέων εκπαιδευτικών. Αυταρχισμός, αντίθετα, είναι οι επιθέσεις για την κατάληψη δημοσίων κτιρίων. Αυταρχισμός είναι οι επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων. Αυταρχισμός είναι όλα αυτά τα φαινόμενα που είδαμε να αναπτύσσονται τις τελευταίες ημέρες από ελάχιστες μειοψηφίες.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με την παραγγελία που έδωσε ο Εισαγγελέας κ. Κολιοκώστας. Πρώτον, ως Κυβέρνηση, αν έχετε κάτι περισσότερο υπ όψιν σας. Και δεύτερον, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να βοηθήσετε το έργο του και τρίτον, τι μέλλει γενέσθαι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχουμε κάτι περισσότερο υπόψη μας, δεν έχουμε και κάτι λιγότερο υπόψη μας. Αυτή είναι μια εισαγγελική παραγγελία, η οποία -όπως αναφέρεται στην ίδια- κινήθηκε με αφετηρία τα δημοσιεύματα, τα οποία υπήρξαν. Ο Εισαγγελέας κινήθηκε κατά νόμο. Δεν είναι μια διαδικασία στην αφετηρία της οποίας έχει οποιαδήποτε σχέση η Κυβέρνηση. Το μόνο που μπορώ εγώ να πω είναι, ότι είναι καλό όλες αυτές οι διαδικασίες όταν κινούνται, να ολοκληρώνονται γρήγορα, ούτως ώστε η παράτασή τους να μην επιβαρύνει το δημόσιο βίο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Ηθελα να σας ρωτήσω εάν συμμερίζεται η Κυβέρνηση τα όσα αναφέρει ο κ. Κολιοκώστας στην παραγγελία αυτή, όπου αναφέρει επί λέξη ότι "διαφαίνεται οργανωμένη εγκληματική δράση σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος για...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εξ όσων έχω αντιληφθεί, ο κ. Κολιοκώστας επαναλαμβάνει σημεία των δημοσιευμάτων, τα οποία αποτέλεσαν την αφορμή για τη σχετική Εισαγγελική Παραγγελία. Αυτά όλα θα ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελείς, από τους Εισαγγελείς που ορίστηκαν και θα υπάρξουν τα σχετικά πορίσματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Γράφεται σήμερα στον Τύπο ότι η παραγγελία του κ. Κολιοκώστα και αυτά που αναφέρει στο έγγραφο της παραγγελίας του, σχεδόν ταυτίζονται με ερώτηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. Εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει απλώς σύμπτωση ή κάτι παραπάνω;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πρώτον, δεν έχω κάνει τη σύγκριση των δύο κειμένων. Και δεύτερον, δεν θα είχε κανένα νόημα η εκτίμησή μου.

ΜΙΧΑΗΛ: Ε, πώς; Δεν έχει νόημα η εκτίμηση της Κυβέρνησης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν θα είχε κανένα νόημα η εκτίμησή μου για δύο κείμενα, ένα κείμενο ενός βουλευτή και ένα κείμενο του Εισαγγελέα. Αν έχετε εσείς τέτοια εκτίμηση, μπορείτε να την γράψετε. Οπως, επίσης, αν δεν έχετε τέτοια εκτίμηση μπορείτε, επίσης, να το γράψετε. Εγώ δεν έχω κάτι επ' αυτού. Η Κυβέρνηση δεν έχει καμία εμπλοκή σ` όλη αυτή τη διαδικασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Κύριε Εκπρόσωπε, το είδα δημοσιευμένο, γι` αυτό ρωτώ.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση, ενημερώθηκε, όπως ενημερωθήκατε και εσείς, χθες, για την εισαγγελική παραγγελία μετά τη δημοσιοποίησή της.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 June 1998 - 14:58:59 UTC