Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-17

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 17.6.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γειά σας.

Θα σας ενημερώσω για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού, αυτής της εβδομάδας.

* Σήμερα το απόγευμα, στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού", ο κ. Σημίτης θα απαντήσει σε δύο ερωτήσεις: Του βουλευτή κ. Μ. Μπεντενιώτη, για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ε. Ε., μετά τη Σύνοδο του Κάρντιφ και του κ. Κολοζώφ, σχετικά με τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών της τελευταίας περιόδου.

* Αύριο το πρωί, στις 10.00, θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Στις 11.00 θα δεχθεί την κα Πλάβσιτς, η οποία είναι Πρόεδρος των Σερβοβόσνιων. Στις 12.00, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, θα δεχθεί και θα έχει συνεργασία με τους 13 Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών. Θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την περιφερειακή συγκρότηση της χώρας, τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των περιφερειακών και των κεντρικών υπηρεσιών, για την πρόοδο των έργων της Περιφέρειας, και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση του πολίτη στην Περιφέρεια.

* Την Παρασκευή, το πρωί, θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή με την Πολιτική Γραμματεία. Αντικείμενο της συνεδρίασης, θα είναι αφενός η Σύνοδος Κορυφής του Κάρντιφ και αφετέρου οι οικονομικές εξελίξεις στη χώρα μας.

* Το Σάββατο, το πρωί, συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αρχαία Ολυμπία, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Η συνεδρίαση θα αρχίσει στις 12.00, όπως έχει προγραμματιστεί. Ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την περιοχή, πιο πριν. Στις 11.00, θα είναι στην Αρχαία Ολυμπία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα μιλήσει ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα μιλήσει στην Αρχαία Ολυμπία.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Την Κυριακή, έχει πρόγραμμα ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Την Κυριακή, γνωρίζετε ότι θα τελεστεί το μνημόσυνο στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. Θα είναι παρούσα όλη η πολιτική ηγεσία, Κυβέρνηση και Κίνημα και -πιστεύουμε- μεγάλο πλήθος κόσμου, για να τιμήσουμε όλοι μαζί, τη μνήμη του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Επειδή, κ. Εκπρόσωπε, ορισμένοι πολίτες, με τα όσα έγιναν στο Κάρντιφ και κυρίως με την παρέμβαση και απόκρουση Κλίντον, έχουν λόγους να αισθάνονται περισσότερο ανήσυχοι, απ' ότι ήταν πριν από το Κάρντιφ, θέλω να ρωτήσω τρία συναφή πράγματα: Το πρώτο είναι, ποια πολιτική σημασία οδήγησε τον Πρωθυπουργό να αναφερθεί τόσο εκτενώς και τόσο αναλυτικά στην τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Πρόεδρο Κλίντον. Το δεύτερο είναι, εάν θεωρείτε ότι εξακολουθεί να υφίσταται ενεργό το αμερικανικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα της περιοχής. Και το τρίτο, εάν ήταν συμπτωματική η χθεσινή μετάβαση στην Πάφο των ελληνικών μαχητικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει έδαφος για να καλλιεργηθεί οποιασδήποτε μορφής ανησυχία. Αντιθέτως, η σταθερή πολιτική, την οποία ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση, δικαιολογεί μια προσέγγιση των εξελίξεων, με αισιοδοξία. Γιατί δείχνουμε ότι έχουμε μια σαφή πολιτική, την οποία υπερασπιζόμαστε επιτυχώς. Η πολιτική αυτή, καθώς περνά ο καιρός, συναντά ευήκοα ώτα και σε άλλες χώρες. Πιστεύουμε ότι η πορεία που έχουμε διανύσει μέχρι εδώ, επιβεβαιώνει του λόγου μου το αληθές, γιατί αποδεικνύει πως έχουμε αντιμετωπίσει μεγάλα και δύσκολα θέματα και τα έχουμε αντιμετωπίσει επιτυχώς. Είναι σημαντική η επικοινωνία του κ. Κλίντον, με δική του πρωτοβουλία, με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Και αυτό φαίνεται ακόμη και μόνο από το ότι υπήρξε εκτάκτως και αυτή την ώρα. Πιστεύω ότι το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή παραμένει ζωντανό. Δεν αλλάζει τίποτα. Η επίσκεψη των ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τις συζητήσεις στην Ε. Ε. Είναι στο πλαίσιο σχεδιασμού που έγινε, μετά από συνεννόηση των δύο Κυβερνήσεων, προς εφαρμογή του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού χώρου. Και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τις συζητήσεις που γίνονται στο πλαίσιο της Ε. Ε, η εξέλιξη αυτή. Αναφορικά με το πρώτο θέμα που θέσατε, επαναλαμβάνω ότι και μόνο το γεγονός της επικοινωνίας, με τον κ. Κλίντον, αυτή την ώρα, αποτελεί σημαντικό γεγονός. Δείχνει -θα έλεγα- το ενδιαφέρον του Προέδρου Κλίντον για τις εξελίξεις στην περιοχή. Ισα-ίσα αυτό επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο δεν σταματά το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, αλλά παραμένει διαρκές. Επιβεβαιώνεται και με την επικοινωνία αυτή, την οποία με πρωτοβουλία του, αποφάσισε ο κ. Κλίντον.

ΜΙΧΑΗΛ: Η επικοινωνία του κ. Κλίντον με τον κ. Σημίτη είναι -δικός μου χαρακτηρισμός- ασυνήθιστη έως πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της Ε. Ε. Η Κυβέρνηση, πώς σχολιάζει, αυτή την ενέργεια;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια πολύ φυσιολογική ενέργεια. Για ένα θέμα, το οποίο θεωρεί ένας ηγέτης ότι πρέπει να αναλάβει μια τέτοια πρωτοβουλία, νομίζω ότι είναι φυσικό να αναλαμβάνει αυτή την πρωτοβουλία. Και πιστεύω ότι δεν είναι μόνο ο Ελληνας Πρωθυπουργός αυτός ο οποίος συνομιλεί με τον κ. Κλίντον. Και άλλοι ηγέτες -δεν το γνωρίζω, μπορώ να το υποθέσω, όμως, βάσιμα- έχουν ανάλογες επικοινωνίες και με αυτό τον τρόπο. Εχουμε πει κατ' επανάληψη ότι οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει αυτή τη θέση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε. Η Ε. Ε. έχει τις δικές της διαδικασίες και τα δικά της όργανα τα οποία αποφασίζουν για το πώς θα προωθηθεί αυτή η επιλογή, που είναι επιλογή όλων μας, όλων των χωρών που είναι κράτη-μέλη της Ε. Ε. Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γνωρίζετε ότι ως θέση αρχής, ως στόχος, αποτελεί κοινή θέση όλων μας. Από κει και πέρα, βέβαια, τα όργανα που έχει η Ε. Ε., οι διαδικασίες με τις οποίες τα όργανα αυτά λειτουργούν, προβλέπουν τις μεθόδους, τους κανόνες, τους όρους, τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα προωθηθεί αυτή η ένταξη στην Ε. Ε.

ΜΙΧΑΗΛ: Οσο καιρό εσείς, ως υπουργός Τύπου, συνοδεύετε τον κ. Σημίτη, τα δύο αυτά χρόνια, στις 5-6 Συνόδους Κορυφής, μπορείτε να μου πείτε εάν έχετε υπόψη σας κάποια άλλη παρέμβαση Αρχηγού κράτους μη μέλους της Ε. Ε., προς κάποιον Πρωθυπουργό, χώρας της Ε. Ε., για το οποιοδήποτε ζήτημα την ώρα της συνεδρίασης; Γιατί κάλλιστα, θα μπορούσε ο κ. Κλίντον, για παράδειγμα, και πριν να ασκήσει τις πιέσεις του. Εδώ έχουμε την ώρα της διαπραγμάτευσης. Ουσιαστικά, δηλαδή, τίθεται και ένα θέμα ανοχής της Προεδρίας, σε παρέμβαση Κλίντον.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτον, δεν γνωρίζω οποιαδήποτε άλλη χώρα να έχει λάβει τις θέσεις που έχει διατυπώσει η Κυβέρνηση των ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να δικαιολογείται το ενδιαφέρον άλλου ηγέτη, άλλης χώρας, να κάνει κάτι ανάλογο. Δεύτερον, η επικοινωνία αυτή δείχνει ίσα-ίσα το πολύ καλό επίπεδο και προσωπικών σχέσεων μεταξύ του Προέδρου Κλίντον και του Ελληνα Πρωθυπουργού. Τρίτον, η επικοινωνία αυτή δεν συνιστά οποιασδήποτε μορφής παρέμβαση ή πίεση. Είναι μια φιλική συνεννόηση, η οποία φιλική συνεννόηση πάντοτε μπορεί, πέραν της συμφωνίας, να περιέχει και τη διαφωνία επί συγκεκριμένου ζητήματος. Δεν νομίζω ότι θέλετε οι ηγέτες να συζητούν μόνο όταν συμφωνούν! Οι ηγέτες συζητούν τα προβλήματα, τα οποία είναι κοινού ενδιαφέροντος, και στο πλαίσιο αυτών των συζητήσεων, άλλοτε διαπιστώνεται συμφωνία απόψεων και άλλοτε διαφωνία. Αυτό είναι πολύ φυσιολογικό.

ΜΙΧΑΗΛ: Στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της Προεδρίας, υπήρχε και η πρότασή της για εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης της Τουρκίας. Αυτό τελικά δεν συμπεριλήφθηκε στο τελικό ανακοινωθέν. Για την Κυβέρνηση, το πάγωμα του Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου με το "βέτο" που έχει ασκήσει, συνεχίζει να ισχύει, ναι ή όχι;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς. Είναι τρία τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε και το δικό σας ενδιαφέρον, ενόψει της Συνόδου αυτής. Και στα τρία αυτά σημεία, μετά τη συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής, μπορούμε να πούμε ότι παραμένουμε στο πλαίσιο πολιτικής για τις ευρω-τουρκικές σχέσεις που ήταν ήδη γνωστό από πριν. Οτι δεν άλλαξε τίποτα, όσον αφορά αυτό το πλαίσιο. Η Τουρκία παραμένει μια χώρα επιλέξιμη. Ισχύει, δηλαδή, το σχήμα των "έξι συν πέντε συν μία χώρες". Ισχύει, επίσης, στη συγκεκριμένη περίπτωση η απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, για την αξιολόγηση της προόδου που θα έχει επιτελεστεί, αν έχει επιτελεστεί, όσον αφορά την Τουρκία και την ευρωπαϊκή προοπτική της. Και, βεβαίως, όσον αφορά τα χρηματοδοτικά, όπως και σε άλλα θέματα και για άλλες περιπτώσεις έτσι και εν προκειμένω, σημειώνεται η πρόθεση της Επιτροπής να εκφράσει τις απόψεις της, για το πόσο μπορεί να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή στρατηγική της Τουρκίας. Αυτό είναι κάτι που υπήρχε και πριν. Υπάρχει τώρα θα υπάρχει και στο μέλλον.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να επανέλθω στη δεύτερη ερώτηση του κ. Μιχαήλ, αλλά λίγο πιο συγκεκριμένα. Μετά τη Σύνοδο του Λουξεμβούργου, υπήρξε πέραν της προχθεσινοβραδινής, άλλη προσωπική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο; Εάν γνωρίζετε.

ΡΕΠΠΑΣ: Εξ όσων ενθυμούμαι, όχι. Τέτοιας μορφής επικοινωνία, όχι. Τηλεφωνική επικοινωνία, απευθείας, με πρωτοβουλία ενός εκ των δύο ηγετών, δεν ενθυμούμαι να είχε υπάρξει.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Χαρακτηρίσατε τη συνομιλία ως μια φιλική συνεννόηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στους κινδύνους θερμών επεισοδίων ή εντάσεων στο Αιγαίο, ένα θέμα που έθιξε ο κ. Κλίντον και στο οποίο απάντησε ο κ. Πρωθυπουργός, αν αυτά τα δύο πράγματα συμβαδίζουν, η φιλική συνεννόηση και το ενδεχόμενο θερμών επεισοδίων στο Αιγαίο, και ένα δεύτερο, αν υπήρξε οποιοδήποτε σημείο συμφωνίας στη συγκεκριμένη συνομιλία, γιατί είπατε ότι ήταν μια φιλική συνεννόηση όπου υπάρχουν συμφωνίες και διαφωνίες.

ΡΕΠΠΑΣ: Ουδείς ανέφερε αυτές τις λέξεις τις οποίες χρησιμοποιήσατε. Ουδείς μίλησε για κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις γιατί δεν αποδίδουν και το περιεχόμενο αυτής της συζήτησης. Βεβαίως, οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας δεν είναι οι καλύτερες δυνατές. Δεν είναι οι σχέσεις που επιθυμούμε να υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζετε ότι υπάρχει ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Γι' αυτή την ένταση έκανε λόγο και ο Πρόεδρος Κλίντον, όπως και ο Ελληνας Πρωθυπουργός. Και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τις γνωστές και σε σας ελληνικές θέσεις, είπε ότι για την ένταση αυτή ευθύνεται η Τουρκία, η οποία θα πρέπει να συμμορφωθεί στο Διεθνές Δίκαιο και να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν, προκειμένου να αποφορτιστεί αυτό το κλίμα έντασης που υπάρχει σήμερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτό είναι το περιεχόμενο της συζήτησης. Αντιλαμβάνεστε πολύ καλά ότι, επειδή η συζήτηση αυτή αφορούσε πολύ συγκεκριμένο θέμα επί του οποίου δεν προκύπτει συμφωνία, οι δύο πλευρές έμειναν με τις απόψεις τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Να μου απαντήσετε και στο δεύτερο, αν υπήρξε οποιοδήποτε είδος συμφωνίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα σ' αυτό. Είπα, ότι συζήτησαν για συγκεκριμένο θέμα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιούς τρόπους χρηματοδότησης της Τουρκίας από την Ε. Ε. δεχθήκατε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν δεχθήκαμε οποιασδήποτε μορφής παράκαμψη της διαδικασίας που σας είναι ήδη γνωστή, μέσω της άσκησης του ελληνικού "βέτο" σ' αυτή την προσπάθεια για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα δοθούν χρήματα στην Τουρκία από την Ε. Ε. ; Δεν δεχθήκατε κάτι τέτοιο από άλλο μέσο άλλης οδού;

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησε σ' αυτό και ο Πρωθυπουργός, χθες. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος-αυτό είναι κοινή πεποίθηση στο πλαίσιο της Ε. Ε. - με τον οποίο μπορεί να παρακαμφθεί η Ελλάδα, να μην κληθεί να διατυπώσει τη γνώμη της και να ασκήσει τα δικαιώματά της, προκειμένου έτσι να διοχετευθούν χρήματα προς την Τουρκία.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με τον κ. Κλίντον είπατε μίλησε ο Πρωθυπουργός και όταν του είπε ότι "πρέπει να κάνει πίσω", δεν έκανε. Δηλαδή τι πρέπει να περιμένουμε τώρα;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να διαπιστώνετε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την πολιτική με σταθερότητα μέχρι τώρα και με επιτυχία. Και πρέπει να περιμένετε ότι συνεχίζοντας την ίδια πολιτική θα έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον. Γι' αυτό λοιπόν, να είστε και εσείς περισσότερο αισιόδοξοι.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφόσον δεν συμφώνησαν με τον Πλανητάρχη, τι πρέπει να περιμένουμε δηλαδή; Κάτι του είπε, τι του είπε, συγκεκριμένα; Οτι αν δεν δεχθεί τι θα γίνει;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Νομίζω ότι κάθε Κυβέρνηση πρέπει να σέβεται τις απόψεις που έχει η άλλη Κυβέρνηση. Δεν είναι και καταστροφή το ότι ο κ. Κλίντον έχει μια διαφορετική άποψη, όπως και ο κ. Κλίντον δεν μπορεί να αγνοήσει τη θέση που έχει η ελληνική Κυβέρνηση, η οποία (θέση) στηρίζεται στο Διεθνές Δίκαιο, στην κοινή λογική και στην προσπάθεια που κάνουμε για την πολιτική σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή αποκλείετε την ένταση στο Αιγαίο;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει καμία βάση για περαιτέρω ένταση. Ενταση υπάρχει, ήδη, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δεν έχει προκύψει κάτι άλλο, ώστε να δικαιολογείται μια περαιτέρω κλιμάκωση. Και βεβαίως, σε όλες αυτές τις περιπτώσεις γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Τουρκία είναι αυτή που συντηρεί αυτό το κλίμα έντασης που ήδη υπάρχει.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Φοβάται η Κυβέρνηση, μετά τις πιέσεις που δέχθηκε η Αθήνα στο Κάρντιφ, ότι μπορεί με αυτές να προοιωνίζονται νέες πιέσεις στο μέλλον; Αναφέρομαι πάντα στο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως π. χ. στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα πρέπει όταν κάποιος εκφράζει την άποψή του, η οποία δεν μας βρίσκει σύμφωνους, να θεωρούμε ότι αυτομάτως ασκεί μια πίεση. Μπορεί να πει κανείς ότι η διαφωνία αυτή έτσι και αλλιώς έχει το ρόλο της και τις επιπτώσεις της, δεν μπορεί να πει κανείς, όμως, ότι οδηγεί σε μια τέτοια ταξινόμηση των κρατών-μελών της Ε. Ε. ώστε η Ελλάδα να είναι μόνη της απέναντι σε άλλες χώρες της Ε. Ε. Τέτοια φαινόμενα ούτε εκδηλώθηκαν, ούτε δημιουργήθηκε κάποια τέτοια κατάσταση ώστε να θεωρεί κάποιος ότι η Ελλάδα έχει περιέλθει σε θέση απομόνωσης. Κάθε άλλο. Υπάρχει απόλυτη κατανόηση, υπάρχει ανταλλαγή απόψεων. Οπου εκδηλώνονται διαφωνίες καθένας κρατά τη θέση την οποία έχει και υπερασπίζεται. Από κει και πέρα η ευρωπαϊκή συνεργασία προχωρεί. Δεν είναι δυνατόν γι' αυτά τα θέματα η Ευρώπη να παραμένει αιχμάλωτη και αγκυλωμένη όταν έχει μπροστά της να αντιμετωπίσει τις μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον της ευρωπαϊκής συνεργασίας.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Να διατυπώσω διαφορετικά το ερώτημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν προοιωνίζεται τίποτα διαφορετικό απ' όσα μπορεί να υποθέσει κανείς, επειδή ακριβώς υπήρξε αυτή η επικοινωνία. Ό, τι προοιωνιζόταν πριν προοιωνίζεται και τώρα. Υπάρχουν κυβερνήσεις που έχουν τις απόψεις τους. Στο πλαίσιο της Ε. Ε. -το γνωρίζετε πολύ καλά- οι απόψεις αυτές, πολλές φορές, αντιπαρατίθενται ακόμη και με έντονο τρόπο. Δεν έγινε αυτό στη Σύνοδο Κορυφής του Κάρντιφ. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε έντονη αντιπαράθεση. Υπήρξε μια έκφραση απόψεων. Πάρα πολλοί ηγέτες δεν έλαβαν καν το λόγο για τα θέματα του δικού μας ενδιαφέροντος. Από εκεί και πέρα δεν νομίζω ότι όλο αυτό το σκηνικό το οποίο μπορεί κάποιος να φανταστεί, δικαιολογεί ένα πολιτικό συμπέρασμα συνώνυμο του ότι η Ελλάδα είναι μόνη της απέναντι στους 14. Αυτό βρίσκεται πολύ μακριά από την αλήθεια.

ΠΕΤΟΥΡΗ: Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αν εκτιμάει η Κυβέρνηση ότι στην επόμενη σύνοδο θα ξανατεθεί το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων προς ανατροπή της απόφασης του Λουξεμβούργου.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε έξι μήνες μπροστά μας. Είναι πολύ πρόωρο να υποθέσει κάποιος τί είναι αυτό το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς να ξέρει καν τη θεματολογία. Είναι πολύ παρακινδυνευμένο -για να μην πω κάτι παραπάνω- να συζητήσουμε τώρα ποια θα είναι η θέση μας ή ποια θα είναι η θέση των άλλων χωρών για το συγκεκριμένο θέμα. Εχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Εμείς πιστεύουμε πως η επανάληψη της αναφοράς αυτής που έγινε στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου, ίσα-ίσα δημιουργεί ένα κεκτημένο, ένα προηγούμενο, το οποίο αποτελεί και μια πάρα πολύ καλή βάση για την ανάπτυξη των ευρω-τουρκικών σχέσεων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μετά την παρέμβαση του κ. Κλίντον, αλλά και τη στάση των πολλών εταίρων μας στην Ε. Ε., εκτιμά η Κυβέρνηση, ότι βλέπουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό φιλοτουρκικό πρίσμα μετά τα όσα έγιναν;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κάθε χώρα, η κάθε κυβέρνηση έχει την πολιτική της. Αυτό που επισημαίνω είναι τούτο και μόνο τούτο: ότι η Ελλάδα έχει φωνή, η φωνή αυτή είναι σεβαστή, τα επιχειρήματά μας γίνονται δεκτά σε μεγάλο βαθμό, συναντούν, αν όχι την απόλυτη συμφωνία των άλλων χωρών, την πλήρη κατανόηση των άλλων κυβερνήσεων. Αυτό είναι μια πάρα πολύ σημαντική πρόοδος η οποία διευκολύνει και εμάς να ασκούμε την πολιτική μας σ' αυτόν τον τομέα με έναν τρόπο ο οποίος είναι παραγωγικός και εποικοδομητικός για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στο σύνολό της.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ξαφνιάστηκε ο κ. Σημίτης στο Κάρντιφ, κε Υπουργέ; Γιατί δεν ήταν μόνο μια φωνή, ήταν πολλές φωνές οι οποίες διαφώνησαν στο πλαίσιο αυτό που εμείς βαδίζουμε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ήταν πολλές οι φωνές. Είπα ίσα-ίσα ότι πάρα πολλοί δεν έλαβαν καν το λόγο για το συγκεκριμένο θέμα. Και εν πάση περιπτώσει ήμουν σαφής και το επαναλαμβάνω ουδείς μπορεί να πει ότι δημιουργήθηκαν κατηγορίες χωρών, ώστε σε μια κατηγορία να είναι η Ελλάδα και όλες οι άλλες χώρες σε μια άλλη κατηγορία. Κάθε άλλο παρά δημιουργήθηκε μια τέτοια κατάσταση. Δεν αποδίδει την πραγματικότητα μια τέτοια εικόνα που μπορεί να έχει κάποιος στο μυαλό του.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Η θέση που εξέφρασε ο Πρόεδρος Κλίντον στον κ. Σημίτη, είναι ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο και ενάντια στη σταθερότητα στην περιοχή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κάθε άλλο. Ο κ. Κλίντον, επειδή ακριβώς είναι δεδομένο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησής του να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου κλίματος στην περιοχή, θεώρησε σκόπιμο να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, γιατί πιστεύει πως με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσε να συμβάλει, από τη δική του πλευρά, στην εκτόνωση της έντασης που υπάρχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Εμείς έχουμε μια άλλη προσέγγιση για το πολύ ειδικό και συγκεκριμένο αυτό θέμα. Παραμένουμε, λοιπόν, με την πολιτική η οποία απεικονίζει αυτή την προσέγγιση.

ΠΟΥΛΙΔΟΥ: Το γεγονός ότι ο κ. Κλίντον μίλησε για ενδεχόμενο έντασης με την Τουρκία για το γεγονός ότι δημοσιοποιήθηκε αυτό από την ελληνική πλευρά, κατά ορισμένους μπορεί να ερμηνευτεί από την Αγκυρα ως μήνυμα, για την εκδήλωση αυτής της έντασης; Τι απαντάτε σ' αυτή την ανησυχία;

ΡΕΠΠΑΣ: Νομίζω, πως θα είναι πολύ κακή, παραπλανητική μετάφραση στα τουρκικά των λέξεων του κ. Κλίντον. Ο κ. Κλίντον μίλησε για την ένταση που υπάρχει ήδη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Και επειδή ακριβώς επιδιώκει την αποχώρηση και αποκλιμάκωση της έντασης αυτής, πίστεψε ότι έπρεπε να κάνει αυτή τη φιλική συζήτηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό. Δεν σημαίνει αυτό ότι προκύπτει αυτομάτως η βάση ή δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ανέβει το θερμόμετρο στην περιοχή. Άλλωστε γνωρίζετε πολύ καλά, το έχει διδάξει η απώτερη και πρόσφατη πείρα- ότι χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος, απολύτως οποιοσδήποτε λόγος, συχνά η Τουρκία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες τέτοιες, ώστε να ανεβάζει το θερμόμετρο. Και επειδή ήδη είναι καλοκαίρι, ήδη οι θερμοκρασίες βρίσκονται στα ύψη, καλό είναι να είμαστε όλοι πιο συγκρατημένοι.

ΚΑΝΕΛΛΑΚΗΣ: Πώς χαρακτηρίζετε το γεγονός ότι στην Τουρκία φυλακίζονται και βασανίζονται δημοσιογράφοι που υπερασπίζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι μια ακόμη μαρτυρία περί του ότι στην Τουρκία δεν τηρούνται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις, οι όροι και οι κανόνες που ισχύουν στις χώρες της Ε. Ε. όπου γίνονται σεβαστά τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Πολύ περισσότερο η ελευθερία του Τύπου αποτελεί ένα κόσμημα για τις "δυτικές" -λεγόμενες- δημοκρατίες. Με αυτή την έννοια αποδοκιμάζουμε αυτά τα φαινόμενα. Δείχνουν ότι η Τουρκία έχει πολύ δρόμο ακόμη να διανύσει για να μπορέσει να εκπληρώσει, μεταξύ των άλλων, και τους όρους που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου.

ΒΙΤΣΕΝΤΣΟΥ: Δεν ξέρω αν αποδίδονται σωστά κάποια πράγματα που είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ν. Δ., όμως αν είναι έτσι ο κ. Μητσοτάκης φέρεται να δήλωσε ότι θα πρέπει η Ελλάδα να ζητήσει την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου.

ΡΕΠΠΑΣ: Πάγια θέση της ελληνικής Κυβέρνησης είναι αυτή την οποία γνωρίζετε, και με σαφήνεια επαναλαμβάνω: Το "στάτους" στην περιοχή παραμένει ως έχει. Τα σύνορα είναι απαραβίαστα, θα πρέπει να γίνονται σεβαστές οι Συνθήκες με τις οποίες οριοθετήθηκαν τα σημερινά σύνορα. Αυτή είναι η πολιτική που ακολουθεί η ελληνική Κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των συνόρων κάθε χώρας θα πρέπει οι κυβερνήσεις να επιδιώκουν μια πολύ πιο στενή συνεργασία γιατί το μέλλον στη Ν. Α. Ευρώπη είναι κοινό και πρέπει ενώνοντας τις δυνάμεις μας να το αντιμετωπίσουμε.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Δεν υπάρχει μια ουσιαστική διαφορά μεταξύ των όσων έλεγε ο κ. Πάγκαλος προ ημερών με τον ομόλογό του κ. Τζεμ ότι θα έχουμε ήσυχες καλοκαιρινές νύκτες σε σχέση με αυτά που προκύπτουν μετά το προχθεσινοβραδινό τηλεφώνημα του κ. Κλίντον είπε προχθές για ενδεχόμενες εντάσεις στην περιοχή.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι είναι σε αντίφαση το ένα με το άλλο. Εμείς πιστεύουμε ότι τίποτα δεν αλλάζει όσον αφορά τις εξελίξεις στην περιοχή μετά το τηλεφώνημα που έκανε ο κ. Κλίντον στον Πρωθυπουργό. Ολοι αντιλαμβανόμαστε πως υπάρχει μια ελληνική Κυβέρνηση που ακολουθεί μια σταθερή πολιτική. Η πολιτική αυτή επειδή είναι εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, δεν μπορεί να ενοχοποιείται για οποιαδήποτε ένταση συντηρείται στην περιοχή. Η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία μπορεί να πει κανείς ότι αν δεν αλλάξει, είναι μια πολιτική η οποία συντηρεί αυτή την ένταση. Και με αυτή την έννοια δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Wednesday, 17 June 1998 - 19:44:48 UTC