Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-06-15

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 15 Ιουνίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΝΙΚΟ ΑΘΑΝΑΣΑΚΗ

Γειά σας. Καλή εβδομάδα.

Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, θέλω να ρωτήσω για αυτή τη συνέντευξη που έδωσε ο κ. Πάγκαλος στην "Τζουμχουριέτ" και λέει προς τους Τούρκους, "εάν δεν δέχεστε τον ελληνικό εναέριο χώρο των δέκα ναυτικών μιλίων, κάθε μήνα σε καθορισμένες ημερομηνίες, μπορείτε να κάνετε μια φορά τέτοιες πτήσεις, με τον όρο, όμως, να δηλώσετε εξ αρχής γιατί το κάνετε.. Εάν συμβεί αυτό, θα εκλείψουν και τα καθημερινά δυσάρεστα γεγονότα με τις αναχαιτίσεις". Δηλαδή, παραχωρούμε το Αιγαίο έτσι, μία φορά το μήνα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό είναι το δικό σας συμπέρασμα. Μπορείτε να μου υποβάλετε την ερώτησή σας;

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τα συμπεράσματά σας τα γράφετε στην εφημερίδα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Σας λέω, αυτό που είπε ο κ. Πάγκαλος, είναι απόφαση της Κυβέρνησης;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αναφέρεστε, λοιπόν, σε μία συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών κ. Πάγκαλου, αρκετά εκτεταμένη, στην "Τζουμχουριέτ", το πλήρες κείμενο της οποίας μπορεί να είναι στη διάθεσή σας, σε μετάφραση, από τις δικές μας υπηρεσίες. Αναφέρεστε σε ένα ειδικό σημείο, σε μία απάντηση, η οποία δεν είμαι βέβαιος εάν έχει αποδοθεί λέξη προς λέξη, ακριβώς. Δεν είναι εκεί, όμως, το θέμα. Μπορώ να σας πω πώς έχουν τα πράγματα. Στη συνέντευξη τίθεται συνολικά το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Τονίζεται ρητά ότι το μόνο θέμα που υπάρχει ανοιχτό προς συζήτηση είναι το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Τίθεται το θέμα των 10 μιλίων. Και στη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και το ερώτημα αν αυτά λύνουν το πρόβλημα, αφού απαντάται ότι δεν λύνουν το πρόβλημα τα ΜΟΕ, μπαίνει μία αναφορά για το πώς, μέσα σε όλο αυτό το κλίμα στο οποίο ζουν οι δύο χώρες, θα μπορούσε να υπάρχουν μικρότερες εντάσεις. Είναι, πιστεύω, λάθος να απομονώνεται μία παράγραφος και να προβάλλεται και μάλιστα με τρόπο, ως να ήταν δυνατό ο Υπουργός Εξωτερικών να παραχωρεί οτιδήποτε. Ουδείς Ελλην Υπουργός Εξωτερικών και καμία ελληνική Κυβέρνηση δεν μπορεί, δεν πρόκειται να παραχωρήσει οτιδήποτε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, δεν το είπε έτσι;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Χωρίς να μπορώ αυτή τη στιγμή να ελέγξω εάν η λέξη προς λέξη απόδοση είναι σωστή, παρακαλώ να δείτε όλο το πλαίσιο της συνέντευξης του Υπουργού Εξωτερικών και θα διαπιστώσετε ότι δεν προκύπτει το συμπέρασμα, το οποίο νωρίτερα παρουσιάστηκε.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, εγώ στηρίχθηκα στο τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων. Αυτό μετέδωσε...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν σας λέω ότι το τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου είναι λάθος. Κρατώ μία επιφύλαξη για το εάν λέξη προς λέξη αποδόθηκε η συνέντευξη σωστά στην εφημερίδα και όχι για το τηλεγράφημα του ΑΠΕ. Το πλήρες κείμενό της, όμως, μπορείτε να το έχετε, ούτως ή άλλως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Από πού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Από μας. Δεν το έχω αυτή τη στιγμή, αλλά, θα ζητήσω από την Υπηρεσία να περιληφθεί στο Δελτίο Τουρκικού Τύπου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Και εκεί περίληψη υπάρχει, κύριε Γενικέ; Δεν θα είναι mot-a-mot.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είχα στα χέρια μου μία εκτεταμένη απομαγνητοφώνηση. Δεν μπορώ να ελέγξω προσωπικά, ως μη γνώστης της τουρκικής, εάν είναι το πλήρες κείμενο. Ομως, ήταν ολόκληρη η συνέντευξη, νομίζω.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Ας μη μείνουμε στη λέξη προς λέξη απόδοση του κειμένου. Επί της ουσίας, τι προτείνει ο Υπουργός Εξωτερικών, τι προτείνει η Κυβέρνηση για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας απάντησα. Για τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι, μόλις πριν από λίγο καιρό, υπήρξε η συγκεκριμένη εξέλιξη, με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επί της ουσίας, υπάρχει αυτό. Η εξέλιξη η οποία, μόλις πριν από μερικές ημέρες, υπήρξε, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονταν, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, με το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, δεν υπάρχει κάτι περισσότερο.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Μία διευκρίνιση: Προτείνουμε συγκεκριμένα μία φορά το μήνα ή δύο φορές το μήνα, με κάποια προηγούμενη ενημέρωση να κάνουν παραβιάσεις οι Τούρκοι και να τους αναχαιτίζουμε εκείνες τις ημέρες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οταν περιγράφεις την κατάσταση που υπάρχει στο Αιγαίο (όπου ανά πάσα στιγμή υπάρχουν παραβάσεις και παραβιάσεις και αντίστοιχα, από τη δική μας πλευρά, πάντα υπάρχουν αναχαιτίσεις) μία κατάσταση, δηλαδή, η οποία δημιουργεί καθημερινά εντάσεις και συζητάς για το πώς μπορούν αυτές οι εντάσεις να μειωθούν, χωρίς βεβαίως, οι χώρες να αφίστανται των θέσεών τους, μπορεί να υπάρξει μία ανταλλαγή διαφόρων απόψεων. Αυτό δεν σημαίνει παραχώρηση ή εγκατάλειψη οποιασδήποτε θέσης. Παρακαλώ να ξαναδείτε τη συνέντευξη.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε το συγκεκριμένο απόσπασμα από τη συνέντευξη να μας το μοιράσετε, mot-a-mot, με την επίσημη μετάφραση, την ελληνική;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εχω τη μετάφραση της δικής μας Υπηρεσίας, του τι δημοσιεύθηκε. Δεν έχω την απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης. Εχω το τι δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα, το οποίο μπορώ να σας δώσω.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, θεωρείτε ότι αυτό που δημοσιεύθηκε δεν είναι αυτό που είπε ο Υπουργός;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Είδα μία δήλωση, ήδη, του κ. Μπίκα στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", ο οποίος ήταν παρών στη συνέντευξη και ο οποίος αφήνει ένα ερωτηματικό σε σχέση με την ακριβή απόδοση.

ΚΙΑΟΣ: Το πρόβλημα είναι, εμείς πώς θα μάθουμε, ακριβώς, τι είπε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ξαναλέω ότι επί της ουσίας, δεν υπάρχει κανένα θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Αλλο αυτό. Είναι ερμηνεία...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή είναι η ερμηνεία της ελληνικής Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Ναι, αλλά πριν να φθάσουμε στην ερμηνεία, θέλουμε την ακριβή δήλωση του Υπουργού.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σας λέω ότι θα σας την δώσουμε, όπως δημοσιεύθηκε.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Είπατε ότι τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης δεν λύνουν το πρόβλημα. Τι ακριβώς εννοείτε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προφανώς δεν λύνουν το πρόβλημα τα ΜΟΕ. Τα ΜΟΕ δημιουργούν ένα κλίμα που παρέχει ένα χώρο ηρεμότερης λειτουργίας.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Ποιό πρόβλημα δεν λύνουν;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι αν ανατρέξετε και στα δικά σας γραπτά, θα το διαπιστώσετε και θα αποσύρετε την ερώτησή σας. Προφανώς, το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Επειδή ήταν τόσο σαφές, γι` αυτό απάντησα, προηγουμένως, έτσι.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Να συνεχίσω σε παραπλήσιο θέμα. Οι πύραυλοι S-300, πότε θα πάνε στην Κύπρο και με ποιό τρόπο; Αυτό θα ανακοινωθεί από την ελληνική Κυβέρνηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Το θέμα το χειρίζεται η Κυπριακή Κυβέρνηση και εξ όσων γνωρίζω και μετά τις πρόσφατες συσκέψεις του Εθνικού Συμβουλίου στην Κύπρο, υπάρχει μία γενική απόφαση να μην γίνονται δηλώσεις, για τα θέματα αυτά. Εγώ δεν έχω να ανακοινώσω κάτι.

Τ. ΜΠΕΡΜΠΕΡΑΚΗΣ: Την ερώτηση την έκανα για τον εξής λόγο: Πρώτον, υπήρξε ανακοίνωση της ελληνικής Κυβέρνησης μέσω της πρεσβείας στην 'Αγκυρα που διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου περί ήδη εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Και δεύτερον, υπήρχε δήλωση του Υπουργού Εθνικής Αμύνης, ο οποίος επίσης, διαβεβαίωσε ότι οι πύραυλοι οπωσδήποτε θα πάνε στο νησί. Συνυπολογίζοντας αυτά, είναι λογικό να περιμένουμε ανακοινώσεις από την ελληνική Κυβέρνηση σχετικά με την πορεία εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορείτε να συνεχίσετε να συνυπολογίζετε όλα αυτά και να περιμένετε ό,τι είναι λογικό να περιμένετε.

ΜΙΧΑΗΛ: Κε Γενικέ, μπορείτε να μου δώσετε μια ερμηνεία δική σας όχι τόσο για το ακριβές περιεχόμενο των δηλώσεων του κ. Πάγκαλου, όσο για το τι σημαίνει η δήλωση αυτή. Δηλαδή, ο κ. Πάγκαλος λέει ότι εάν οι Τούρκοι θέλουν να κάνουν ασκήσεις, μπορούν να δηλώνουν μια φορά το μήνα, πέντε κλπ., κάθε μέρα, "θα κάνουμε κάποιες ασκήσεις εκεί εντός των 10 ναυτικών μιλίων". Καταλαβαίνω καλά;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό ούτως ή άλλως γίνεται, όταν ζητείται η δέσμευση συγκεκριμένων περιοχών για ασκήσεις. Υπάρχουν κανόνες για όλα αυτά.

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Πάγκαλος λέει σαφώς, "μπορείτε να μας δηλώνετε εκ των προτέρων, ποιες μέρες θέλετε να κάνετε τις πτήσεις σας εσείς, υπό τον όρο να μας εξηγείτε και τον λόγο". Δηλαδή, τι σημαίνει αυτό;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Ακούστε, γιατί δεν θέλω να επιμείνω από την πλευρά μου στη συνέχιση αυτής της συζήτησης, για τον εξής απλό λόγο: Υπάρχει το πρόβλημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Το έχουμε προσδιορίσει, κατά καιρούς, επακριβώς και το έχουμε περιγράψει. Εχουμε προσδιορίσει την προκλητικότητα, έχουμε προσδιορίσει τις διεκδικήσεις, έχουμε προσδιορίσει την τάση της Τουρκίας για αλλαγή του status quo στην περιοχή και αντίστοιχα έχουμε περιγράψει την ελληνική στάση και τις ελληνικές απαντήσεις. Αυτό είναι ένα σύνολο. Μέσα σ' αυτό το σύνολο γίνεται, εδώ και αρκετό καιρό, μια συζήτηση για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αυτή έφτασε σε κάποιο σημείο. Πέρα από αυτό το σημείο, έγινε μια συζήτηση με αφορμή μια ερώτηση σε μια συνέντευξη, για μια ειδικότερη προοπτική στη γενικότερη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Αλλά, αντιλαμβάνεστε ότι έχω δίκιο να θεωρώ ότι πάμε σε ένα πολύ επιμέρους σημείο του προβλήματος και δίνουμε μια γενίκευση που δεν υπάρχει, αν συνεχιστεί από την πλευρά μου η συζήτηση αυτή. Παρακαλώ να ανατρέξετε σε προηγούμενες απαντήσεις.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κε Γενικέ, σήμερα η εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", κάνοντας ένα μινι-γκάλοπ, θα έλεγε κανείς, ρωτώντας 10 στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διαπιστώνει ότι η Κυβέρνηση τον τελευταίο καιρό δεν πάει καλά. Αλλοι μιλούν για ανασχηματισμό, άλλοι μιλούν για αλλαγή πολιτικής, άλλοι για έκτακτο συνέδριο. Συμμερίζεται η Κυβέρνηση αυτές τις εκτιμήσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Νομίζω ότι είναι πολύ ελλειπτική, όπως την κάνετε, η παρουσίαση των 10 τοποθετήσεων. Και επειδή υποθέτω ότι, τις επόμενες ημέρες μπορεί να υπάρξουν και άλλες τοποθετήσεις, αν εξάγουμε το γενικό συμπέρασμα ότι η Κυβέρνηση δεν πάει καλά, μπορεί να οδηγηθούμε σε λάθος. Η Κυβέρνηση πάει καλά. Η Κυβέρνηση μπορεί να πάει καλύτερα. Αυτό απασχολεί όλα τα στελέχη και είναι λογικό να μας απασχολεί. Η Κυβέρνηση έχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζει, συγκεκριμένους στόχους τους οποίους έχει ανακοινώσει και τους οποίους θα επιτύχει στην πορεία προς το 2000, που είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Σήμερα, τελευταία ημέρα του διαγωνισμού για τις προσλήψεις καθηγητών, είχαμε ξανά επεισόδια. Θέλω να μου πείτε, αν η Κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει πολιτική ευθύνη από όλο το κλίμα έντασης που υπάρχει.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Κυβέρνηση έχει πολιτική ευθύνη γιατί προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να εφαρμοστεί ο νόμος και να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε 46.500 υποψήφιους εκπαιδευτικούς που ζήτησαν να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό;

ΜΙΧΑΗΛ: Αν ρωτάτε εμένα, μπορώ να σας απαντήσω, αλλά απευθύνω την ερώτηση σε εσάς.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θέτω θεωρητικά ένα ερώτημα για να εισάγω το δεύτερο σκέλος της απάντησής μου. Δεν είναι θέμα πολιτικής ευθύνης της Κυβέρνησης, προφανώς. Σήμερα τα επεισόδια ήταν πολύ λιγότερα. Η κατάσταση ήταν πιο ήρεμη. Η συμμετοχή, γενικά, στο διαγωνισμό πρέπει να κινείται σε ποσοστό και πάνω από το 60%. Ολοκληρώνονται σήμερα αυτές οι διαδικασίες, παρά τις προβλέψεις διαφόρων και παρά τις προσπάθειες διαφόρων. Βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεταρρυθμιστική τομή στο χώρο της Παιδείας, ιδιαίτερα σημαντική. Για τη σημασία της η Κυβέρνηση έχει μιλήσει επανειλημμένα. Ένα τμήμα αυτής της μεταρρύθμισης είναι ο τρόπος επιλογής των καθηγητών. Και απέναντι στο σύστημα της επετηρίδας, υπερασπιστές του οποίου παραμένουν -κακώς κατά την άποψή μας- κάποιοι, η Κυβέρνηση προχωρεί με σύστημα αξιοκρατίας και διαφάνειας για την επιλογή των καταλληλότερων εκπαιδευτικών. Η διαδικασία αυτή ολοκληρώνεται σήμερα, μέσα στις συνθήκες που υπήρχαν, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Θα προκύψουν από αυτή τη διαδικασία οι προσλήψεις των νέων εκπαιδευτικών. Και θα συνεχιστεί η πολιτική της Κυβέρνησης στο χώρο της Παιδείας, όπως έχει προσδιοριστεί και όπως έχει ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

ΜΙΧΑΗΛ: Η πολιτική ευθύνη της Κυβέρνησης δεν έχει να κάνει μόνο με το αν "δεν" εφαρμόζεται ο νόμος αλλά έχει να κάνει και με το εάν εφαρμόζεται σωστά. Δηλαδή, ποιος είναι τέλος πάντων ο υπεύθυνος πολιτικός που αυτό το νόμο που ψηφίστηκε θα τον εφαρμόσει ή δεν θα τον εφαρμόσει; Ποιος αναλαμβάνει το κέρδος ή τη ζημιά αυτής της προσπάθειας;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Προσπαθώ να καταλάβω τι ακριβώς ζητάτε να σας απαντήσω. Διότι η Κυβέρνηση αυτό που ανέλαβε και δήλωσε ότι θα διασφαλίσει, ήταν η διεξαγωγή του διαγωνισμού. Και αυτό έγινε. Υπήρξαν επιμέρους προβλήματα κατά τη διεξαγωγή του διαγωνισμού, προβλήματα που προέκυψαν από την προσφυγή στη βία μικρών μειοψηφιών που αποφάσισαν με αυτόν τον τρόπο να αντιταχθούν στην εφαρμογή του νόμου. Δεν επιτεύχθηκαν οι στόχοι τους. Αντιθέτως, επιτεύχθηκε η ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες.

ΚΙΑΟΣ: Θεωρείτε ότι τηρήθηκαν όλες οι διαδικασίες, ώστε να μην ευσταθούν ενστάσεις για την εγκυρότητα του διαγωνισμού;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι ο διαγωνισμός θεωρείται σε ό,τι μας αφορά, απολύτως έγκυρος. Είναι μια διαδικασία η οποία γίνεται κάτω από την ευθύνη του ΑΣΕΠ. Μπορώ, επίσης να σας πω, ότι επανάληψη του διαγωνισμού δεν προβλέπεται. Και από κει και πέρα, ατομικές περιπτώσεις και συγκεκριμένα μεμονωμένα προβλήματα μπορεί, βεβαίως να εξεταστούν και να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των νόμων. Η εγκυρότητα συνολικά του διαγωνισμού δεν αμφισβητείται.

ΚΑΜΠΟΥΡΙΑΝΗ: Τίθεται θέμα διεξαγωγής συμπληρωματικού διαγωνισμού γι' αυτούς που δεν μπόρεσαν να πάρουν μέρος;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν έχω τέτοια πληροφορία και δεν θα το έλεγα έτσι. Δεν έχω από το Υπουργείο Παιδείας κάποια θέση για συμπληρωματικό διαγωνισμό. Ο διαγωνισμός αυτός προβλέπεται κάθε δύο έτη. Δήλωσαν συμμετοχή 46.500. Πήραν μέρος περισσότεροι από 26.000. Προβλέπεται ο διορισμός 5.000 έως 6.000, αν θυμάμαι καλά, και οι πίνακες ισχύουν για δύο χρόνια. Υπάρχουν επιμέρους κατηγορίες ειδικοτήτων για τις οποίες μπορούν να προβλεφθούν άλλες διαδικασίες. Θα ήθελα, όμως, για όλα αυτά να περιμένετε έως αύριο, οπότε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού ο Υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης θα δώσει συνέντευξη Τύπου, και θα έχετε όλες τις απαντήσεις. Δεν έχω όμως κλίμα συμπληρωματικού διαγωνισμού. Δεν είναι στο πλαίσιο του νόμου.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κε Γενικέ, με αυτούς που δεν μπόρεσαν να πάνε, τι θα γίνει;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εννοείτε ότι υπάρχουν κάποια άτομα που δεν τους άφησαν να μπουν για να διαγωνιστούν.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, που δεν τους άφησαν, αυτούς που δεν μπόρεσαν επειδή δεν υπήρχε προσπέλαση. Τι θα γίνει με αυτούς;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα εξεταστούν οι συγκεκριμένες περιπτώσεις, υποθέτω.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οπότε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Υπάρχουν ζητήματα ατομικών προσφυγών σε ένα διαγωνισμό. Εγώ απαντώ για το διαγωνισμό συνολικά.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν, όμως, ήδη ατομικές προσφυγές.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Θα δούμε τί θα υπάρξει, θα δούμε πώς θα υποστηριχτεί, ποιά θα είναι η αιτιολογία. Υπάρχει η διαδικασία των δικαστηρίων, υπάρχει η διαδικασία της εκτίμησης και αξιολόγησης κάθε προβλήματος. Και αφού αξιολογηθεί κάθε πρόβλημα, αποφασίζεις και ποιά λύση δίνεις.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθεί κάποιο Ταμείο το οποίο να περιλαμβάνει τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν υπάρχει θέμα κοινού Ταμείου ΔΕΚΟ και Τραπεζών. Υπάρχει θέμα -και έχει ανακοινωθεί- κοινού Ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων. Δεν περιλαμβανόταν, άλλωστε, τέτοια πρόταση για κοινό Ταμείο ΔΕΚΟ-Τραπεζών και στο πόρισμα της επιστημονικής επιτροπής, με βάση το οποίο έχει προχωρήσει ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις έως τώρα ανακοινώσεις του και στη διαμόρφωση του σχεδίου νομοθετικού πλαισίου.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα το Χρηματιστήριο είχε μια μεγάλη πτώση. Πώς το εκτιμά αυτό η Κυβέρνηση;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εξαρτάται από το ποιά μέρα βλέπει κανείς ως αφετηρία για να μετρήσει πτώση ή άνοδο. Αν θέλετε να πάρουμε το γενικό δείκτη στη διάρκεια του έτους ή στη διάρκεια του μηνός μπορούμε να διαπιστώσουμε πολύ μεγάλη άνοδο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Η πτώση μιας ημέρας, μπορεί να μη σημαίνει τίποτα. Εγώ δεν είμαι για να δηλώσω από εδώ αν είναι φυσιολογική ή όχι αυτή η πτώση. Εχουμε όμως ξαναδεί ημέρες με πτώσεις και έχουν ακολουθήσει ημέρες ανόδου. Σας λέω ότι η πορεία στο Ελληνικό Χρηματιστήριο και ο δείκτης όπως εξελίσσεται είναι σε διαρκή τροχιά ανόδου. Ο δείκτης πέρσι ήταν στο 1300 και συζητούσαμε εάν θα φτάσει στο 1500 και σήμερα συζητούμε, όταν κατεβαίνει κάτω από το 2.500. Και ο δείκτης, αν θέλετε να πάω και αρκετά χρόνια πίσω στο 1993, ήταν κάπου στο 500, κάτω από 500, αν καλά θυμάμαι. Λοιπόν, παρακαλώ, αυτά να τα βλέπετε λίγο συνολικότερα. Κατά τα άλλα, όλα αυτά πάντα παρακολουθούνται.

ΤΟΥΜΑΣΗΣ: Σήμερα το πρωί, στις 8, η Ελλάδα συμμετέχει σε νατοϊκή άσκηση, εκφοβισμού ή προειδοποίησης, όπως έχει χαρακτηριστεί, προς τον Μιλόσεβιτς για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η ελληνική συμμετοχή σημαίνει και αυτονόητη συμμετοχή της Ελλάδος αν γίνει πολεμική επιχείρηση εις βάρος της Σερβίας.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Η Ελλάδα συμμετείχε με δύο αεροσκάφη στη νατοϊκή άσκηση, η οποία διεξάγεται, όπως αυτή αποφασίστηκε και δεν κάνω χρήση των επιθετικών προσδιορισμών που χρησιμοποιήσατε στην ερώτησή σας. Σε αυτή την άσκηση συμμετέχει η Ελλάδα, σήμερα, επισημαίνοντας πάντα, με ιδιαίτερη επιμονή, την ανάγκη εξάντλησης όλων των μέσων για την εξεύρεση μιας διπλωματικής λύσης στο θέμα αυτό που απασχολεί ιδιαίτερα και ταλαιπωρεί την περιοχή. Πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την επίτευξη διπλωματικής λύσης.

ΚΙΑΟΣ: Αν αποφασιστεί, για οποιονδήποτε λόγο, από ένα όργανο διεθνές, από τον ΟΗΕ π. χ., επέμβαση θα μετάσχει σ` αυτή την ιστορία η Ελλάδα;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εμείς ευχόμαστε να μην χρειαστεί να ληφθεί μια τέτοια απόφαση. Και νομίζω ότι σ` αυτό μπορούμε να μείνουμε, σήμερα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν το αποκλείετε, δηλαδή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν ήμουν σαφής;

ΚΑΡΕΛΙΑΣ: Κύριε Γενικέ, γνωρίζετε να μας πείτε εάν πρόκειται ο Πρωθυπουργός να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Εχει αμφισβητηθεί η εμπιστοσύνη προς την Κυβέρνηση από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δηλαδή, από μία ευρεία, ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Οχι, κάθε άλλο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Υπάρχει κρίση σήμερα στην Κυβέρνηση, κ. Γενικέ;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Στο τέλος της σημερινής ενημέρωσης με ρωτάτε αν υπάρχει κρίση στην Κυβέρνηση; Πώς προέκυψε αυτό;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Ναι, τώρα μετά την ερώτηση του κ. Καρελιά.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Μπορείτε να κάνετε λίγο πιο συγκεκριμένη την ερώτηση για να μπορέσω να απαντήσω;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Διέρχεται πολιτική κρίση η Κυβέρνηση αυτή την περίοδο;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Αυτή την περίοδο ή αυτή την ώρα, μετά την προηγούμενη απάντησή μου. Ελπίζω να μην έχω δημιουργήσει εγώ την... κρίση, όταν λέτε "τώρα".

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Αυτήν την περίοδο. Εγινε τώρα η ερώτηση, αλλά μιλάμε, εάν υπάρχει κυβερνητική κρίση αυτή την περίοδο.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Οχι. Τι σημαίνει κυβερνητική κρίση, προσδιορίζεται σε όλα τα εγχειρίδια πολιτικής επιστήμης και τέτοιες συνθήκες δεν υπάρχουν. Αντίθετα, υπάρχει μία σταθερή Κυβέρνηση, η οποία στηρίζεται σε μία ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, μία Κυβέρνηση, η οποία εφαρμόζει και θα εφαρμόζει το πρόγραμμά της αποτελεσματικά και υπεύθυνα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα σχολιάσετε τη σημερινή συνέντευξη του κ. Μπερνς στην "Εξουσία";

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Τι ακριβώς θέλετε να σχολιάσω;

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Οσα αναφέρει ο κ. Μπερνς, στη σημερινή συνέντευξή του, σε σχέση με την πόρτα που πρέπει να έχει ανοιχτή η Ε. Ε. στην Τουρκία και αυτή τη θέση που παίρνει και θα έλεγα ότι μας ευνοεί ιδιαίτερα, αφού δεν αναγνωρίζει τον Ντενκτάς και το ψευδοκράτος και δεν αναγνωρίζει την ένταξη ως μέσο πίεσης...

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Σε ό,τι αφορά το θέμα της Ε. Ε. και της Τουρκίας, η Ε. Ε. δεν έχει κλείσει καμία πόρτα στην Τουρκία και η Ελλάδα, μάλιστα, έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας. Από εκεί και πέρα είναι γεγονός ότι η Τουρκία δημιουργεί η ίδια συστηματικά για τον εαυτό της μια σειρά προβλήματα, σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της και όσο συντομότερα καταλάβει ότι εκεί βρίσκεται το πρόβλημα, τόσο καλύτερο θα είναι για την ίδια. Στο θέμα της μη αναγνώρισης του Ντενκτάς, δεν έχουμε κανένα λόγο να σχολιάσουμε μία δήλωση του πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, όταν η δήλωση αυτή είναι η αυτονόητη για μας δήλωση. Αν δεν ήταν αυτή η δήλωση, τότε θα υπήρχε θέμα.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Μπορεί να αξιοποιηθεί, αφού καθιστά υπεύθυνη την Αγκυρα για το Κυπριακό.

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι θα το δω αυτό στην αρθρογραφία σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Εσείς τι θα κάνετε;

ΑΘΑΝΑΣΑΚΗΣ: Εμείς κάνουμε, πάντα, ό,τι χρειάζεται.

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05c run on Tuesday, 16 June 1998 - 4:57:26 UTC