Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 18 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-31

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 31 Μαρτίου 1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Είναι πολλά τα θέματα της επικαιρότητας. Ακούω τις ερωτήσεις σας, για να τα αναδείξουμε μέσα από το διάλογο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου-Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες ήδη άρχισαν, Τουρκία και Ντενκτάς εκτροχιάστηκαν, όπως γνωρίζετε και απειλούν με προσάρτηση των κατεχομένων και με πόλεμο, την Κύπρο. Θα ήθελα, επίσης, να σχολιάσετε και την αντιδραστική θέση Γαλλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε..

ΡΕΠΠΑΣ: Η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί απόφαση, η οποία έχει ληφθεί από τα αρμόδια όργανά της. Είναι σε εφαρμογή -στο πρώτο στάδιο έστω, αλλά σε εφαρμογή- η απόφαση αυτή. Δεν είναι δυνατόν, παρά τα εμπόδια τα οποία κάποιοι δημιουργούν, να ακυρωθεί αυτή η προοπτική για την Κύπρο. Η Τουρκία και ο Ντενκτάς, με διάφορες θέσεις που διατυπώνουν, κατ' επανάληψη, δείχνουν ότι δεν θέλουν να συμβάλουν στην κατεύθυνση της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε., προκειμένου να ωφεληθεί η Μεγαλόνησος, αλλά και οι Τουρκοκύπριοι, ως κομμάτι του λαού της Κύπρου. Με αυτή την έννοια προσφέρουν πολύ κακή υπηρεσία, όχι μόνο στους Τουρκοκύπριους, αλλά και στην Τουρκία. Με τη στάση αυτή αποκαλύπτεται ο πραγματικός χαρακτήρας της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Πιστεύουμε ότι απομονώνεται. Η Κυβέρνηση Κληρίδη είναι η νόμιμη Κυβέρνηση, που έχει αναγνωρίσει ο ΟΗΕ. Δεν είναι θέμα πολιτικών διευθετήσεων ποιος εκπροσωπεί επισήμως στη Διεθνή Κοινότητα την Κύπρο. Είναι κάτι για το οποίο έχει αποφασίσει η Διεθνής Κοινότητα. Εχει κλείσει το θέμα αυτό. Με αυτή την έννοια όταν η Τουρκία επανέρχεται, πιστεύω ότι δεν επιτυγχάνει τίποτα άλλο, παρά να αποδεικνύει την κακή πίστη της ή την άρνησή της, στην οποία έχει περιχαρακωθεί. Ξέρετε, όταν έχεις μία τέτοια αντιπαραγωγική στάση και θέση δεν είναι δυνατόν να γίνεσαι δεκτός στη διεθνή συνεργασία. Νομίζω, λοιπόν, ότι η Τουρκία αναλαμβάνει αυτό το κόστος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ: Στο Λουξεμβούργο ελήφθη η απόφαση για το θέμα της έναρξης ενταξιακών συνομιλιών της Κύπρου με την Ε.Ε., την οποία συναποφάσισαν 15 χώρες, καθώς και η Γερμανία, η Ιταλία και οι άλλες, αντιδραστικές σήμερα, δυνάμεις στην Ευρώπη, για την Κύπρο. Διερωτώμαι, γιατί τώρα αντιδρούν, όταν τότε αποφάσισαν;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχουν αντιδραστικές δυνάμεις. Δεν θα συμφωνήσω με αυτό το χαρακτηρισμό. Η απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του Λουξεμβούργου είναι ισχυρή. Αυτή έχει τεθεί σε εφαρμογή. Επιβεβαιώθηκε, αρκετές φορές από τότε, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. αποτελεί στέρεη επιλογή της Ε.Ε.. Δεν είναι δυνατόν, δηλώσεις τις οποίες κάνουν αξιωματούχοι κατά καιρούς, για διάφορους λόγους -τους οποίους δεν είναι ανάγκη αυτή την ώρα να ερμηνεύσω- να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κάποια αμφιβολία ή ότι ταλαντεύεται η Ε.Ε., όσον αφορά το θέμα της ένταξης της Κύπρου σ' αυτήν. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η πορεία της Κύπρου στην Ε.Ε. είναι δεδομένη.

ΚΙΑΟΣ: Σχετικά με δηλώσεις του κ. Μπέρνς σε ομιλία του, που ήταν επίσημη, στη Θεσσαλονίκη, που συνιστά τρόπον τινά στην Κυβέρνηση να αλλάξει την εργατική νομοθεσία, να πάρει μέτρα για την τρομοκρατία κ.λπ., τί λέει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις του κ. Μπερνς και οι εκτιμήσεις του δεν μας βρίσκουν σύμφωνους. Αλλωστε, δεν συμφωνεί μαζί του και το Γενικό Προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, ότι οι ελληνικές διωκτικές αρχές συνεργάζονται με τις αρμόδιες υπηρεσίες των άλλων χωρών της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Τέτοια συνεργασία υπάρχει και με τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ. Το φαινόμενο της τρομοκρατίας έχει μία μεγάλη εξάπλωση, εδώ και αρκετά χρόνια, σε όλο τον κόσμο. Πρέπει συνεργαζόμενοι να το αντιμετωπίσουμε από κοινού. Εν πάση περιπτώσει δεν είναι η Ελλάδα η χώρα εκείνη, η οποία μπορεί να προβάλλεται ως χώρα που ανθεί η τρομοκρατία. Αντιθέτως, μπορώ να αναφέρω παραδείγματα άλλων χωρών -μηδέ εξαιρουμένης της μεγάλης αυτής χώρας, των ΗΠΑ- όπου τα φαινόμενα τρομοκρατίας έχουν κι εκεί την ανάλογη διάστασή τους. Οσον αφορά τις επιλογές της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των κοινωνικών και εργασιακών θεμάτων θα πρέπει να πω ότι αυτές γίνονται με γνώμονα το δημόσιο και το κοινωνικό συμφέρον. Μία προοδευτική Κυβέρνηση, σε ένα περιβάλλον όπου επικρατεί, πλέον, η ανταγωνιστικότητα, όπου δεν υπάρχει, πλέον προστατευτισμός, λογικό είναι να προχωρά σε επιλογές τέτοιες, οι οποίες δίνουν την ανάλογη ευελιξία και αποτελεσματικότητα στις λειτουργίες της κοινωνίας. Δεν πρέπει, όμως, να φτάνει μέχρι εκείνου του σημείου, ώστε να αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους, γιατί η κινητήρια δύναμη μιας κοινωνίας είναι οι εργαζόμενοι πολίτες της. Αν έχει άλλη άποψη η κυβέρνηση των ΗΠΑ και ο κ. Μπερνς, ας την κρατήσει για τον εαυτόν του. Δική μας άποψη είναι ότι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους θα προχωρήσουμε σε όλες εκείνες τις αλλαγές που αφενός παρέχουν προστασία στην εργασία τους και αφετέρου δημιουργούν νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Ελλάδα του 21ου αιώνα.

ΚΙΑΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ένα τρίτο θέμα, ένα τρίτο σημείο του, αυτά που είπε περί Μακεδονίας και Μακεδόνων. Τί έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο θέμα αυτό γνωρίζετε ότι έχει εκδοθεί ανακοίνωση από το γενικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης...

ΚΙΑΟΣ: Σας καλύπτει;

ΡΕΠΠΑΣ: ... όπου αναφέρεται ότι εκ παραδρομής χρησιμοποίησε αυτή τη λέξη ο κ. Μπερνς. Μας καλύπτει απόλυτα. Γνωρίζετε ποια είναι η πολιτική που ακολουθούμε σε αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Γι' αυτά τα τρία σημεία ή έστω τα δύο πρώτα -για τα τρία εγώ ρωτώ- θα προβείτε ως Κυβέρνηση σε συγκεκριμένη ενέργεια προς την Αμερικανική Πρεσβεία, προς τον πρεσβευτή, προς την αμερικανική κυβέρνηση ή αρκούν οι δηλώσεις σας αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οι δηλώσεις τις οποίες κάνω πιστεύω ότι δίνουν το πλαίσιο της προσέγγισής μας για τα θέματα τα οποία εθίγησαν κατά την ομιλία του Αμερικανού πρέσβη. Δεν έχουμε λόγο να προχωρήσουμε στη διατύπωση κάποιας διαμαρτυρίας, δεν θεωρούμε ότι υπάρχει η αιτία γι' αυτό. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο των συναντήσεων και των συζητήσεων που γίνονται με τους αρμόδιους του Υπουργείου Εξωτερικών, θα υπάρξει δυνατότητα να συζητηθούν όλα αυτά τα θέματα με τον Αμερικανό πρέσβη.

ΚΙΑΟΣ: Τί πρυτάνευσε στην Κυβέρνηση και κατέθεσε το νομοσχέδιο για την "ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ", ενώ ήταν εν εξελίξει ο διάλογος με τους εργαζομένους, χωρίς να έχει τελειώσει, δηλαδή;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ' επανάληψη, ότι εν όψει του Πάσχα, αφενός, εν όψει της τουριστικής περιόδου, αφετέρου, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσουμε τις πρωτοβουλίες μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ο.Α., προκειμένου να επιτύχουμε την εξυγίανση και την ανάπτυξή της. Την προηγούμενη Παρασκευή, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπα ότι "τα χρονικά όρια του διαλόγου είναι μέχρι την Κυριακή", μέχρι προχθές, δηλαδή. Ηταν, λογικό -γιατί ήταν σε γνώση τόσο των εργαζομένων, όσο και της διοίκησης της Ο.Α.- τη Δευτέρα να προχωρήσει η Κυβέρνηση στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εφ' όσον δεν είχε προκύψει συμφωνία σε όλα τα σημεία, τα οποία τέθηκαν προς συζήτηση, μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων. Ο διάλογος είχε ολοκληρωθεί τις πρωινές ώρες της Δευτέρας. Είχε δώσει τους καρπούς του. Υπήρχαν σημεία συμφωνίας τα οποία αξιοποιούνται. Υπήρχαν σημεία πολύ σημαντικής και ιδιαίτερης σημασίας, όπως αυτά που αφορούν την ευελιξία ή τη μισθοδοσία των εργαζομένων στην Ο.Α., στα οποία δεν έχει προκύψει συμφωνία. Η διοίκηση της Ο.Α. συνεδρίαζε. Δεν ήταν σε εξέλιξη κάποιος διάλογος της διοίκησης με τους εργαζόμενους. Αυτό δεν είναι αληθές. Το διευκρινίζω, επειδή είδα να αναφέρεται και να γράφεται. Εφ' όσον, λοιπόν, είχε ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο της προσέγγισής μας στο θέμα της Ο.Α., προχωρήσαμε στο επόμενο που ήταν η κατάθεση αυτής της νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή. Αυτό έγινε.

ΚΙΑΟΣ: Αρα, θα προχωρήσει και θα ψηφιστεί αυτό το σχέδιο, όπως κατετέθη;

ΡΕΠΠΑΣ: Η επιθυμία της Κυβέρνησης είναι να ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή το συντομότερο δυνατό, ώστε η πρωτοβουλία αυτή να πάρει, πλέον, το χαρακτήρα νόμου. Επειδή όμως, όπως κατ' επανάληψη είπα, κάθε μέρα που περνάει είναι σαν να αφαιρούμε οξυγόνο από την Ο.Α., αν δεν αντιμετωπίσουμε το μεγάλο πρόβλημα, η επιθυμία μας είναι να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τους εργαζόμενους. Καθώς θα εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή μέχρι να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια, υπάρχει περιθώριο να γίνουν εποικοδομητικές προτάσεις, οι οποίες βελτιώνουν αυτή την πρόταση και να ενσωματωθούν στο κείμενο του νομοσχεδίου. Νομίζω, όμως -όπως το αντιλαμβάνεστε κι εσείς- ότι είναι κοινή ευθύνη όλων μας να μη χάσουμε χρόνο. Πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση αυτών των ρυθμίσεων. Πιστεύω ότι οι ρυθμίσεις αυτές αποτελούν ένα πλήρες πολιτικό πλαίσιο για την εξυγίανση και την ανάπτυξη της Ο.Α..

ΜΙΧΑΗΛ: Τόσο ο κ. Μαντέλης, χθες και σήμερα το πρωί στα ραδιόφωνα, όσο κι εσείς, τις προηγούμενες ημέρες, είπατε ότι καταθέσατε αυτό το νομοσχέδιο στο τέλος του διαλόγου, τέλος πάντων, αυτής της διαδικασίας, γιατί δεν μπορεί να περιμένει άλλο η κατάσταση και πρέπει να λυθεί το θέμα της Ο.Α.. Και, επίσης, προσθέσατε ότι δεν θα ψάξετε να βρείτε τί έγινε στο παρελθόν, δεδομένου ότι η δουλειά σας είναι να δώσετε λύση στο πρόβλημα. Με ποιες εγγυήσεις θα το κάνετε αυτό; Γιατί, τώρα αυτό το νομοσχέδιο αν εφαρμοστεί θα αποδώσει όσα δεν απέδωσε. Γιατί, κάποιες κυβερνήσεις -και του ΠΑΣΟΚ του οποίου είστε εσείς συνέχεια- εφάρμοσαν προηγούμενα προγράμματα και απέτυχαν. Γιατί, τώρα θα πετύχετε εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή, ακριβώς, αυτή τη φορά υπάρχει ισχυρή βούληση να προχωρήσουμε σε τομές οι οποίες δεν έγιναν. Οι τομές αυτές αναφέρονται στην αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού, στη δομή και λειτουργία της επιχείρησης και, βεβαίως, στις απαραίτητες αλλαγές, όσον αφορά την εμπορική πολιτική που ακολουθεί. Είναι συστατικά στοιχεία ενός προγράμματος εξυγίανσης. Τα στοιχεία αυτά δεν αναδείχθηκαν, την προηγούμενη περίοδο, στο βαθμό που θα έπρεπε, δοθέντος ότι υπήρξαν οι ρυθμίσεις, όσον αφορά την ανάληψη του χρέους της Ο.Α. από το Δημόσιο, υπήρξε η χρηματοδότηση των ελλειμμάτων της Ο.Α. σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν προχωρήσαμε στις αλλαγές εκείνες στο εσωτερικό της επιχείρησης, στις οποίες έπρεπε να προχωρήσουμε. Αυτό το κάνουμε τώρα. Πιστεύουμε, λοιπόν, ότι αυτό αποτελεί την πολύ σημαντική εγγύηση, ότι θα επιτύχει αυτό το σχέδιο εξυγίανσης. Πολύ περισσότερο που όλοι αντιλαμβάνονται, πλέον, ότι δεν έχουμε χρονικά περιθώρια. Δεν έχουμε τη δυνατότητα πια να σπαταλούμε το ενδιαφέρον μας, φιλολογώντας περί της σωτηρίας του εθνικού αερομεταφορέα. Θα πρέπει, το συντομότερο δυνατό, να προχωρήσουμε σε τομές, οι οποίες αποτελούν και λύση στο πρόβλημα. Και αυτό κάνουμε τώρα.

ΜΙΧΑΗΛ: Αφού, λοιπόν, αναγνωρίζετε ότι, την προηγούμενη φορά, δεν άγγιξαν τα προγράμματα εξυγίανσης αυτά που τώρα αναφέρετε και τώρα υπάρχει ισχυρή βούληση γι' αυτό, θα αναζητήσετε πολιτικές ευθύνες; Δεν ζητώ να μας πείτε πού πήγαν τα χρήματα της Ε.Ε., γιατί, όπως σωστά λέει ο κ. Μαντέλης, η δουλειά του είναι να δώσει λύση τώρα. Αλλά πολιτικές ευθύνες υπάρχουν. Αρα, οι προηγούμενοι συνάδελφοί σας θα πρέπει να φταίνε που δεν τα άγγιξαν...

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε, πολύ καλά, ότι οι διοικήσεις μιας Α.Ε., όπως οι διοικήσεις της Ο.Α., έχουν ένα ευρύτατο πλαίσιο κινήσεων. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι έχουν περάσει αρκετά χρόνια, αρκετός καιρός από τότε που το πρώτον συζητήθηκε το σχέδιο εξυγίανσης της Ο.Α.. Δεν είναι ο ρόλος μας, ρόλος δικαστή, δεν μπορούμε αυτή την ώρα να κατανείμουμε ευθύνες. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ καυτό πρόβλημα. Αυτό κάνουμε, γιατί αυτό προέχει. Αν θέλετε από πολιτικοί να μεταβληθούμε σε φιλόλογους της πολιτικής, μπορώ κάλλιστα να σας πω ότι ατέλειωτες ώρες θα συζητάμε για το τι είναι αυτό το οποίο δεν έγινε, όπως έπρεπε να γίνει. Αυτό ας το κάνει η Αντιπολίτευση, ας το κάνουν τα άλλα κόμματα. Εμείς έχουμε επιφυλάξει για τον εαυτό μας έναν άλλο ρόλο. Εμείς πρέπει με το συγκεκριμένο έργο το οποίο παράγουμε να δίνουμε λύση στα προβλήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Αυτό κάνουμε στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΜΙΧΑΗΛ: Το γεγονός ότι δεν θέλετε να καταλογίσετε ευθύνες είναι κατανοητό, τουλάχιστον από εμένα. Το θέμα, όμως, είναι το εξής: "οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση", λέτε. Συνεπώς, για το πρόβλημα ευθύνονται και οι ίδιες. Εσείς, λοιπόν, όσο δεν αγγίζετε τις πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων, πώς θα έχετε την αξιοπιστία τώρα να εφαρμόσετε αυτό το πρόγραμμα και να αποδώσει; Γιατί να πιστέψω, εγώ ο πολίτης, ότι έχετε την ισχυρή βούληση, όταν κάποια άλλη κυβέρνηση πριν ένα, δύο χρόνια είχε, επίσης, τη βούληση να λύσει το πρόβλημα της Ο.Α. και δεν το έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επαναλαμβάνω, πως δεν έχω την πολυτέλεια να μεταβληθώ σε φιλόλογο της πολιτικής, κάτι που περίπου μου ζητάτε να κάνω. Αυτό το οποίο επαναλαμβάνω, είναι τούτο και μόνο τούτο: το έργο της εξυγίανσης της Ο.Α. είναι σε εξέλιξη. Θα κριθούμε από το αν θα επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Πιστεύω ότι όταν έρθει η ώρα και ολοκληρωθεί αυτή η πρωτοβουλία για την εξυγίανση της Ο.Α., με τα πολύ θετικά αποτελέσματα που πιστεύω ότι θα προκύψουν και εσείς και ο Ελληνικός Λαός θα μας κρίνει θετικά. Αυτό είναι το οποίο έχει σημασία.

ΜΙΧΑΗΛ: Και κάτι τελευταίο για να κλείσουμε: Υπάρχει περίπτωση να πωληθεί η Ο.Α. παρά το γεγονός ότι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο και θα εφαρμόζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν μας απασχολεί τέτοιο θέμα. Στόχος μας είναι να εξυγιανθεί η Ο.Α. και να γίνει μια ισχυρή επιχείρηση σε ένα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον. Αυτός είναι ο στόχος μας.

ΚΙΑΟΣ: Ο κ. Τσακιρίδης παρητήθη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσακιρίδης δεν παραιτήθηκε. Γνωρίζετε ότι είχε, χθες, μια επικοινωνία με τον Υπουργό Μεταφορών. Εκδήλωσε την πρόθεση να υποβάλει παραίτηση, αλλά σε μια ψυχολογική κατάσταση τέτοια στην οποία βρισκόταν, δικαιολογείται μια τέτοια αντίδραση. Μπορούμε να πούμε ότι είχαμε ένα οιονεί καθεστώς βίας. Μια μεγάλη πίεση, η οποία του ασκήθηκε από τη φορά που είχαν πάρει τα πράγματα. Ο κ. Τσακιρίδης παραμένει στη θέση του. Δεν έχει υποβάλλει επίσημα παραίτηση. Με αυτή την έννοια, συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΚΙΑΟΣ: Από ποιόν ασκήθηκε βία;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη φορά που είχαν πάρει τα πράγματα, είπα.

ΚΙΑΟΣ: Από ποιόν πιέστηκε;

ΡΕΠΠΑΣ: Από τη φορά των πραγμάτων.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, είναι κάποιοι παράγοντες που...

ΡΕΠΠΑΣ: Οι συνθήκες που δημιουργούνται, κύριε Κιάο.

ΚΙΑΟΣ: Συγγνώμη, οι συνθήκες είναι το αποτέλεσμα των ενεργειών ανθρώπων. Ποιοι άνθρωποι, λοιπόν...;

ΡΕΠΠΑΣ: Πολλές φορές είναι και αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων. Με αυτή την έννοια, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ο κ. Τσακιρίδης και πιστεύουμε ότι θα ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο, το οποίο ανέλαβε.

ΚΙΑΟΣ: Ηταν εν γνώσει του το νομοσχέδιο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, γιατί ο κ. Τσακιρίδης, όπως και οι εργαζόμενοι -το είπα στην αρχή- γνώριζαν πως υπάρχει ένα χρονικό όριο εντός του οποίου θα έπρεπε να ολοκληρωθεί ο διάλογος αυτός. Από κει και πέρα, την πρωτοβουλία την έχει η Κυβέρνηση. Είπα πολλές φορές ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει τις πρωτοβουλίες που της αναλογούν, στην επιθυμία μας να εξυγιάνουμε την Ο.Α.

ΚΙΑΟΣ: Άλλο αυτό. Το κείμενο το ήξερε ο κ. Τσακιρίδης; Αυτό ρωτάω, τίποτε άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Η νομοθετική πρωτοβουλία που επρόκειτο να αναλάβει η Κυβέρνηση ήταν σε γνώση όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Διοίκησης της Ο.Α. και των εργαζομένων.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, χρονικά η "παραίτηση" του κ. Τσακιρίδη υποβλήθηκε από τη στιγμή που πήρε η Κυβέρνηση την απόφαση δια του κ. Μαντέλη να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που διαφοροποιούσε πλήρως το αρχικό. Και, βεβαίως, είχε διαφωνήσει γι' αυτό ο κ. Τσακιρίδης. Ως προς αυτό το σημείο μπορείτε να μας δώσετε μια εξήγηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι δεν υποβλήθηκε η παραίτηση. Σας είπα επίσης ότι οι λόγοι, οι οποίοι οδήγησαν σ' αυτή την αντίδραση τον κ. Τσακιρίδη, μπορούν να αναζητηθούν στις συνθήκες πίεσης και έντασης που δημιουργήθηκαν εκείνη τη στιγμή. Ο κ. Τσακιρίδης εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως, κύριε Υπουργέ, πρέπει να σας ενημερώσω ότι στα δελτία ειδήσεων των ραδιοφωνικών σταθμών, στις 13:00, πληροφορίες αναφέρουν από το περιβάλλον του, ότι ο κ. Τσακιρίδης τελεί υπό παραίτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Ελενόπουλε, σας λέω ότι παραμένει και ασκεί τα καθήκοντά του.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κάτι απ' όλα μπορεί να ισχύει.

ΡΕΠΠΑΣ: Προφανώς, θα πρέπει να αναζητήσετε ευθύνες στα δελτία ειδήσεων και στους συναδέλφους σας, οι οποίοι μιλούν με αυτό τον τρόπο. Γιατί πρέπει, οπωσδήποτε, να έχουν δίκιο οι συνάδελφοί σας, οι οποίοι μιλούν περί "παραίτησης" του κ. Τσακιρίδη; Από πού προκύπτει αυτό; Είναι θέσφατο; Εγώ σας λέω ότι παραμένει στη θέση του και ασκεί τα καθήκοντά του. Και δεν έχει επιβάλλει οποιοσδήποτε στον κ. Τσακιρίδη να παραμείνει στη θέση του. Σας ξαναλέω ότι ο κ. Τσακιρίδης δεν έχει υποβάλει επίσημα οποιαδήποτε παραίτηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, οι εργαζόμενοι με δηλώσεις τους, σήμερα το πρωί, στα ραδιόφωνα, αναφέρουν ότι με το νέο νομοσχέδιο και την καινούργια στάση της Κυβέρνησης ανατρέπεται πλήρως το εργασιακό καθεστώς στην Ο.Α. Σ' αυτό επιμένουν και οπωσδήποτε διαφωνούν και απ' ό,τι μαθαίνουμε ετοιμάζονται για καταλήψεις στα αεροδρόμια κ.λπ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οι εργαζόμενοι αποτελούν έναν παράγοντα, ο οποίος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην εξυγίανση της Ο.Α. Εμείς επιθυμούμε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί στο μέλλον. Γιατί δεν είναι δυνατόν να περιμένει κανείς ότι μια μεγάλη επιχείρηση, όπως είναι η Ο.Α., μπορεί να καταστεί ανταγωνιστική, αν δεν συμβάλουν σ' αυτή την κατεύθυνση και οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση. Οι αλλαγές οι οποίες προωθούνται όσον αφορά τα εργασιακά θέματα, είναι αλλαγές και ρυθμίσεις, οι οποίες υπάρχουν ήδη σε άλλες αεροπορικές εταιρείες χωρών της Ε.Ε. Αυτή η ευελιξία, όσον αφορά το ωράριο, υπάρχει. Αυτή η εμπορική πολιτική την οποία προωθούμε, υπάρχει και προβλέπεται στο πλαίσιο λειτουργίας άλλων αεροπορικών εταιρειών σε χώρες της Ε.Ε. Και μου δίνετε την ευκαιρία να πω -επειδή υπάρχει και κάτι το οποίο έχει παρανοηθεί και δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει τέτοια κακοπιστία ώστε να προβάλλεται με αυτόν τον ανειλικρινή, ψευδή τρόπο αυτό το θέμα- ότι υπάρχει ο νόμος 173/1967, ο οποίος προβλέπει το ανώτατο όριο αποζημιώσεων που δίνονται σε όσους αποχωρούν ή απολύονται από το Δημόσιο ή τις επιχειρήσεις που ελέγχονται ή ανήκουν στο Δημόσιο. Δεν είναι νόμος ο οποίος χρησιμοποιείται για να απολυθούν κάποιοι από την Ο.Α. Το επισημαίνω αυτό γιατί δίνεται αυτή η ερμηνεία. Απλώς είναι νόμος που προβλέπει τις αποζημιώσεις που δίνονται σε όλες τις επιχειρήσεις του Δημοσίου, είτε είναι ΟΤΕ, είτε είναι Ο.Α. Πρέπει να σας πω ότι υπάρχει πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που θεωρεί πως ο νόμος αυτός είναι ισχυρός, είναι συνταγματικός και με αυτή την έννοια μπορεί να χρησιμοποιείται. Δεν είναι κάποια έμπνευση προκειμένου να διώξουμε από την Ο.Α. εργαζόμενους συμπολίτες μας. Κάθε άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Επ' αυτού που λέτε, επιμένετε ότι αυτό ισχύει σε όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο του Δημοσίου, χωρίς καμία εξαίρεση, ούτε σε Τράπεζες, ούτε σε Δημόσιες επιχειρήσεις, όπου οι αποζημιώσεις αυτών που αποχωρούν λόγω γήρατος κ.λπ. είναι πολλαπλάσια εκατομμύρια, αντί για 1,5 εκατομμύριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, είναι αποζημιώσεις οι οποίες δίδονται σ' αυτούς, για τους οποίους υπογράφεται Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που εργάζονται σε μια επιχείρηση του Δημοσίου. Και αναφέρομαι σε τρία παραδείγματα, όπως είναι η ΔΕΗ, όπως είναι ο ΟΤΕ, όπως είναι η Ο.Α. Οι επιχειρήσεις αυτές αναφέρονται στον αναγκαστικό νόμο 173/1967. Δεν είναι ρύθμιση, η οποία εφαρμόζεται για να αποχωρήσουν κάποιοι από την Ο.Α., για να απολυθούν. Είναι ρύθμιση η οποία προβλέπει το ύψος της αποζημίωσης που θα χορηγηθεί σ' εκείνους οι οποίοι αποχωρούν από μια επιχείρηση.

ΚΙΑΟΣ: Η αποζημίωση αυτή είναι ενιαία, όπως είπατε ή διαφορετική;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αφορούν τις επιχειρήσεις, τις λεγόμενες ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν ενταχθεί στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα.

ΚΙΑΟΣ: Δεν μου απαντήσατε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας απάντησα.

ΚΙΑΟΣ: Επανέρχομαι: Ισχύει, δηλαδή, η ίδια ρύθμιση και για την ΕΡΤ και για τη ΔΕΗ και για την Ο.Α.;

ΡΕΠΠΑΣ: Ακριβώς.

ΚΙΑΟΣ: Οχι. Επιτρέψτε μου να πω ότι κάνετε λάθος.

ΡΕΠΠΑΣ: Μην επιμένετε. Αυτές οι ρυθμίσεις ισχύουν για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται κάτω από τον έλεγχο του Δημοσίου, όπως είναι η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, η Ο.Α. εν προκειμένω.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δηλαδή αυτές οι ρυθμίσεις αφορούν και τις αστικές συγκοινωνίες; Θα διέπονται από αυτό το καθεστώς; Θα δούμε τις ίδιες εικόνες κι εκεί;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα τα αντιμετωπίσουμε αυτά τα θέματα με μεθοδικό τρόπο. Αυτό το οποίο μου δίνετε αφορμή να πω με την ερώτησή σας, είναι το εξής: Η Ο.Α. είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν θα πρέπει να θεωρείται αυτό το οποίο γίνεται στην Ο.Α. ως δεδομένο ή προηγούμενο για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε, όσον αφορά τις άλλες Κοινωφελείς Επιχειρήσεις. Γνωρίζετε ότι ο ρόλος της Ο.Α. είναι ιδιόμορφος. Σήμερα την αντιμετωπίζουμε με αυτό τον ιδιαίτερο και πολύ ειδικό τρόπο.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μα, κύριε Υπουργέ, ξεκάθαρα οι εργαζόμενοι και ο Πρόεδρός τους μιλάνε για εξαναγκασμό της Κυβέρνησης που προωθεί αυτό το νομοσχέδιο, να τους παρασύρει σε παραίτηση.

ΡΕΠΠΑΣ: Μπορούν να δεχθούν οι εργαζόμενοι να παραμείνουν με το νέο καθεστώς σχέσεων, το οποίο προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος και να συνεχίσουν να εργάζονται στην Ο.Α. Δεν τους υποχρεώνει κανείς να αποχωρήσουν. Θα πρέπει να γίνουν κάποιες αλλαγές, γιατί βεβαίως, σε πολλούς τομείς η Ο.Α. διακρίνεται για ένα πολυτελές καθεστώς εργασίας, το οποίο δεν συναντάς σε άλλες εταιρείες χωρών της Ε.Ε. Γιατί δε πρέπει να το αντιμετωπίσουμε αυτό;

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Δηλαδή πάμε σε μια καινούργια εταιρεία, με λίγα λόγια, με άλλο καθεστώς; Πέρα από την επωνυμία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ο.Α. έχει συγκεκριμένη Διοίκηση, η οποία παραμένει και συνεχίζει το έργο της. Η Ο.Α. με βάση τις νέες αλλαγές, επιθυμεί να διατηρήσει το αξιολογότατο προσωπικό το οποίο διαθέτει, που πρέπει να μείνει και να συνεχίσει να εργάζεται με τους νέους όρους που προβλέπει ο νόμος.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Επειδή δεν έχω καταλάβει κάτι, αυτός ο νόμος που λέει ότι μετά τη δημοσίευση στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, μέσα σε πέντε μέρες, αν δεν δηλώσουν ότι παραμένουν αλλά παραιτούνται θα πάρουν αποζημίωση 1.500.000 έως 1.900.000;

ΡΕΠΠΑΣ: Την αποζημίωση που προβλέπει ο νόμος για τον οποίο συζητήσαμε μόλις πριν.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Που ισχύει από το 1967. Αυτό ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία τους;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι ο νόμος αυτός προβλέπει με τις διατάξεις του, ποια ακριβώς αποζημίωση ισχύει σ' αυτές τις περιπτώσεις. Αυτό έχει ισχύσει σε όλες τις περιπτώσεις, οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί. Με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί και η περίπτωση της Ολυμπιακής Αεροπορίας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Δηλαδή, ανεξάρτητα από την προϋπηρεσία που έχουν ξεχωριστά. Με συγχωρείτε που σας ρωτώ, γιατί θέλω να καταλάβω πως αυτοί που φεύγουν οικειοθελώς παίρνουν πολύ μεγαλύτερη αποζημίωση.

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι σαφές αυτό το οποίο έχω πει. Δεν είναι δυνατό να ξαναγυρίσουμε στο καθεστώς συνταξιοδότησης, το οποίο προβλεπόταν στο πλαίσιο του προγράμματος εξυγίανσης της Ολυμπιακής, όπου κάποιοι πήραν σημαντικά χρηματικά ποσά, προκειμένου να αποχωρήσουν από την εταιρία. Δεν είναι δυνατό να δώσουμε, φερ' ειπείν, 20 εκατομμύρια δραχμές με τα σημερινά δεδομένα, σε κάποιον που αποχωρεί από την επιχείρηση. Τότε δεν πάμε σε πρόγραμμα εξυγίανσης, πάμε σε πρόγραμμα περαιτέρω καταβαράθρωσης της Ο.Α. Από εκεί και πέρα οι αποζημιώσεις αυτές, επαναλαμβάνω, προβλέπονται από το συγκεκριμένο νόμο και ισχύουν σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Αυτό ισχύει και εν προκειμένω.

ΠΙΤΤΑΡΑΣ: Με όλες αυτές τις αλλαγές επηρεάζονται κάποιες υπηρεσίες της Ο.Α., και δικαιώματα που μπορεί να έχει σε ξένα αεροδρόμια ή κάποιες υπηρεσίες εδάφους. Χάνονται αυτά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό ακριβώς είπα και πριν ότι η Ο.Α. συνεχίζει να λειτουργεί με το εμπορικό σήμα και με τη μορφή που έχει σήμερα ως επιχείρηση, γιατί έτσι διασφαλίζουμε και τα δικαιώματα που έχει αποκτήσει η Ο.Α. σε ξένα αεροδρόμια, μετά από τόσα χρόνια. Αυτά είναι περιουσιακά στοιχεία της Ο.Α. και πρέπει να σας πω, ότι είναι κάθε άλλο παρά αμελητέα ποσότητα. Τα δικαιώματα αυτά είναι πολύ σημαντικά.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Χθες, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος, μίλησε σε μία συγκέντρωση της φοιτητικής παράταξης, η οποία πρόσκειται πολιτικά στο Κίνημά μας, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια των φοιτητών, ενόψει των φοιτητικών εκλογών. Ο κ. Τσοχατζόπουλος, είπε τις απόψεις του στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής. Είπε πράγματα τα οποία είναι αυτονόητα.

ΚΙΑΟΣ: Γι' αυτό τα είπε έτσι όπως τα είπε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τσοχατζόπουλος μίλησε σε μία εκδήλωση, προκειμένου να αναλύσει την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και να δώσει πολιτικά επιχειρήματα αντιπαράθεσης, στους φοιτητές που πρόσκεινται σ' αυτή την παράταξη, στον αγώνα που κάνουν απέναντι σε φοιτητές που έχουν άλλες πολιτικές ή ιδεολογικές προτιμήσεις και θέσεις. Ήταν σαφές, λοιπόν, αυτό το οποίο είπε.

ΚΙΑΟΣ: Οχι, επέκρινε την πολιτική της Κυβερνήσεως της οποίας είναι μέλος.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν επέκρινε την πολιτική της Κυβέρνησης.

ΚΙΑΟΣ: Μάλιστα είπε ότι απομακρύνεται το ΠΑΣΟΚ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μην αποδίδετε στον κ. Τσοχατζόπουλο αυτή την αυτοκαταστροφική στάση. Είναι δυνατόν, όπως είπατε κι εσείς, να επικρίνει την πολιτική μιας Κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος;

ΓΚΟΓΚΑΣ: Είπε συγκεκριμένα ο Υπουργός Αμυνας ότι ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων υπηρεσιών δεν μπορεί να ξεκινήσει από αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς. Αυτό ακριβώς είπε. Πράγμα το οποίο δεν συνάδει με την κυβερνητική πολιτική.

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Γκόγκα, είπε ο κ. Τσοχατζόπουλος, πολύ σωστά, ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων. Προχωρούμε σ' αυτόν τον εκσυγχρονισμό. Είπε, ο κ. Τσοχατζόπουλος επίσης, πολύ σωστά, ότι δεν μπορεί ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων να αρχίζει και να τελειώνει στον τομέα των εργασιακών σχέσεων. Γι' αυτό ακριβώς, οι πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει για την Ο.Α. -και όχι μόνο- περιλαμβάνουν ένα πλήρες σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης των επιχειρήσεων με τομές στη δομή και τη λειτουργία τους, με διαρθρωτικές αλλαγές στην εμπορική πολιτική τους και βεβαίως, με τις εκσυγχρονιστικές εκείνες τομές που είναι απαραίτητες στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου οι επιχειρήσεις αυτές να έχουν ένα καθεστώς ανάλογο με αυτό που έχουν οι σύγχρονες δημόσιες επιχειρήσεις σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Αυτό είναι πολύ λογικό.

ΒΙΤΑΛΗΣ: Δεν προβληματίζει την Κυβέρνηση το γεγονός ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος λέει ότι, αν το ΠΑΣΟΚ δεν ελέγξει αυτές τις πολιτικές οδηγείται σε περιθώριο κοινωνικών συγκρούσεων και εξελίξεων;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, ο καθένας όταν είναι υπεύθυνος πολιτικός, ανήκει σε ένα κόμμα και είναι μάλιστα υψηλόβαθμο στέλεχός του, έχει την αγωνία το κόμμα του να μην τεθεί στο περιθώριο των εξελίξεων, αλλά να παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Αυτό, το ΠΑΣΟΚ το έχει κατορθώσει, αφού άλλωστε, με την έγκριση του ελληνικού λαού, κυβερνά επί τόσα χρόνια την πατρίδα μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο κέντρο της πολιτικής ζωής του τόπου μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τόση ώρα μας ερμηνεύετε τις δηλώσεις του κ. Τσοχατζόπουλου. Επικοινωνήσατε μαζί του;

ΡΕΠΠΑΣ: Με τον κ. Τσοχατζόπουλο δεν χρειάζεται να μιλήσουμε τηλεφωνικά ή να συζητήσουμε, προκειμένου να εξηγήσουμε τις θέσεις μας, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ένας τον άλλον και η σύμπτωση των απόψεων αυτών, παρακαλώ να θεωρείται δεδομένη.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Στο θέμα της Ολυμπιακής μια ερώτηση. Εχει ζητηθεί μήπως η συνεργασία της Ολυμπιακής με τη Λουφτχάνσα;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει ως αρχή, ως παραδοχή ότι η Ο.Α. θα πρέπει να αναζητήσει στρατηγικές συμμαχίες με άλλες αεροπορικές εταιρίες. Αυτό είναι κάτι που έχουν κάνει όλες ή σχεδόν όλες οι αεροπορικές εταιρίες στην Ε.Ε. Μόνο η Ολυμπιακή δεν έχει επιδιώξει τέτοιου είδους συνεργασίες. Καιρός είναι, λοιπόν, να προσανατολιστεί σ' αυτή την κατεύθυνση. Δεν έχει γίνει κάποια συγκεκριμένη επιλογή. Η Ολυμπιακή Αεροπορία θα πρέπει να εξετάσει αυτή τη δυνατότητα που της παρέχεται με βάση τους όρους, οι οποίοι προσφέρονται, προκειμένου να προχωρήσει σε τέτοιες συνεργασίες.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Αυτό θα σημαίνει, δηλαδή, εφόσον υπάρξει συνεργασία, ανάθεση και εσωτερικών δρομολογίων, εκτός των εξωτερικών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και μην επείγεστε να συζητήσουμε κατά πρωθύστερο τρόπο, τα θέματα των συνεργασιών. Οι συνεργασίες μεταξύ αεροπορικών εταιριών έχουν ένα ορισμένο τύπο. Υπάρχει, βεβαίως, εκεί η δυνατότητα διαπραγματεύσεων, προκειμένου οι συνεργασίες αυτές να αποκτήσουν το ιδιαίτερο περιεχόμενο που αρμόζει σε κάθε περίσταση. Αυτό θα γίνει και με την Ο.Α.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Τι προτάσεις έχει η Ο.Α. από κάτι τέτοιους ειδικούς μελετητές ή συνεργάτες. Γιατί η Λουφτχάνσα θα το αναζητήσει. Και εν τω μεταξύ γίνονται τόσες συζητήσεις εδώ, που δεν ξέρω αν θα έχει πλέον και ικανότητες ως εταιρία προς τα έξω.

ΡΕΠΠΑΣ: Θέτετε ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα. Δεν θα πρέπει οι συζητήσεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Ο.Α., να οδηγούν σε απαξίωση της επιχείρησης. Γι' αυτό είπα, άλλωστε, ότι πρέπει το συντομότερο δυνατό να ολοκληρώσουμε τις πρωτοβουλίες μας και να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα. Οσο συντηρείται αυτή η εκκρεμότητα, είναι σε βάρος της Ο.Α. Αυτή είναι μία γενική θέση. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τέσσερις μεγάλοι κολοσσοί -θα μου επιτρέψετε να πω- τέσσερις μεγάλες συνεργασίες αεροπορικών εταιριών, από τις οποίες η Ολυμπιακή Αεροπορία θα πρέπει με βάση τις προτάσεις, οι οποίες θα γίνουν προς αυτήν ή τις εκτιμήσεις τις οποίες θα κάνει η διοίκησή της, να επιλέξει ποια είναι η καλύτερη συνεργασία στην οποία πρέπει να ενταχθεί.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Χθες, ο κ. Κρανιδιώτης σε μια δήλωσή του που έκανε ανέφερε ότι το "μορατόριουμ" δεν αρκεί για να μην ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Αυτό δεν έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ετέθη ποτέ θέμα "μορατόριουμ" και πραγματικά δεν είναι δυνατόν, εν ονόματι οποιουδήποτε "μορατόριουμ" να συζητήσουμε την ακύρωση εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Το πρόγραμμα αυτό προχωρεί, διατυπώθηκαν παραγωγικές προτάσεις από την Κυπριακή και την Ελληνική Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του θέματος, το οποίο έχουν εγείρει ξένες Κυβερνήσεις και άλλοι παράγοντες. Δυστυχώς, δεν υπάρχει ανταπόκριση. Η πολιτική, λοιπόν, την οποία ακολουθεί η Κυπριακή Κυβέρνηση μας βρίσκει σύμφωνους. Καθίσταται περίπου μονόδρομος, όσο η Τουρκία αφενός, αλλά και ο διεθνής παράγων αφετέρου, δεν αντιλαμβάνεται τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν για την Κύπρο από την πολιτική την οποία ακολουθεί η Τουρκία.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είπατε ότι συμφωνείτε σε όλα με τον κ. Τσοχατζόπουλο. Σ' αυτό που είπε ότι υπάρχουν πυρήνες νεοφιλελευθερισμού και στο ΠΑΣΟΚ, συμφωνείτε έτσι;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα είναι ότι δεν μίλησε για την κρατούσα πολιτική, η οποία εφαρμόζεται στο ΠΑΣΟΚ. Και η κρατούσα πολιτική, η οποία εφαρμόζεται στο ΠΑΣΟΚ, δεν έχει καμία σχέση με το νεοφιλελευθερισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός είναι μία αντιδραστική πολιτική την οποία έχει αποδοκιμάσει ο ελληνικός λαός. Εμείς πιστεύουμε ότι η πολιτική που ακολουθούμε είναι πολιτική ανάπτυξης με κοινωνική ευαισθησία και σ' αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και την επόμενη περίοδο. Γιατί αυτό απαιτούν οι περιστάσεις. Αυτό επιθυμεί και ο ελληνικός λαός που συμπαραστέκεται στην προσπάθεια που κάνουμε.

ΚΑΜΠΑΝΗΣ: Αν έχετε κάποιο σχόλιο για την απόφαση κοινότητας της Κορινθίας που απαγορεύει στους Αλβανούς να καταναλώνουν οινοπνευματώδη.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν νομίζω ότι αυτά τα θέματα που συζητήσαμε κατά κόρον θα πρέπει να τα συζητούμε με τον ίδιο τρόπο, όταν πρόκειται να αναφερόμαστε σε πρωτοβουλίες διαφόρων τέτοιων τοπικών παραγόντων. Γιατί, τους δίνουμε πολύ μεγάλη αξία και νομίζω ότι, τελικώς, μια και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, γιατί φέτος έχουμε τοπικές εκλογές, μπορεί να παίζουμε και το παιχνίδι τους. Να τους αναδεικνύουμε, δηλαδή, σε βασικούς παράγοντες της δημόσιας ζωής με την προβολή την οποία εξασφαλίζουν κι έτσι η συντήρηση αυτής της συζήτησης να βοηθάει εκείνους και μόνο, ενώ βλάπτει μια υπόθεση την οποία πιστεύω ότι υπερασπιζόμαστε όλοι. Είμαστε εναντίον του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

ΚΙΑΟΣ: Δεν το αποδοκιμάζετε αυτό εσείς;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχω αποδοκιμάσει -το επαναλαμβάνω επειδή λείπατε και δεν παρακολουθήσατε αυτές τις συζητήσεις- με κατηγορηματικό τρόπο και λεπτομερώς όλα αυτά τα θέματα ρατσισμού και ξενοφοβίας τα οποία εκδηλώθηκαν. Είπα, ότι τέτοιου είδους αποφάσεις είναι ανυπόστατες, είναι αντισυνταγματικές, είναι παράνομες. Είναι απόλυτα αποδοκιμαστέες, γιατί μας γυρίζουν σε ένα μικρομεσαίωνα.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 1 April 1998 - 6:09:07 UTC