Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-04-01

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 1.4.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας και καλό μήνα.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω αναφορά σε τρία θέματα.

* Οσον αφορά το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, το οποίο συζητείται στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, θέλω να κάνω το εξής σχόλιο: Ο πολίτης πρέπει να απολαμβάνει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες από τις δημόσιες επιχειρήσεις. Ο εθνικός αερομεταφορέας πρέπει να γίνει σύγχρονος, ανταγωνιστικός και αξιόπιστος. Γι' αυτό αποτελεί πρωταρχικό στόχο μας η εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η πρόταση της Κυβέρνησης δίνει πλήρη απάντηση στο αίτημα για εξυγίανση της μεγάλης αυτής δημόσιας επιχείρησης. Ενόψει του Πάσχα και της τουριστικής περιόδου, όπως έχω ανακοινώσει και άλλες φορές, η Κυβέρνηση επιθυμεί να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η ψήφιση του νομοσχεδίου, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, μετά από συνεννοήσεις, διαβεβαίωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Κατόπιν τούτου, η συζήτηση στην Ολομέλεια και η ψήφιση της πρότασης της Κυβέρνησης, θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα. Σε αυτή την περίπτωση, ισχύει ο δεσμευτικός κανόνας της κομματικής πειθαρχίας. Η στάση αυτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ αποτελεί και ένα μήνυμα της ομόφωνης και ομόθυμης προσπάθειάς μας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος, για τη σωτηρία και την ανάπτυξη του εθνικού αερομεταφορέα, για την περαιτέρω εξυγίανση των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, προκειμένου να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες στους Ελληνες πολίτες.

* Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή η λίστα φαρμάκων. Η απόφαση αυτή δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο του 1998. Υπήρξε ο απαραίτητος χρόνος, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής μας. Η λίστα φαρμάκων ισχύει σε όλες τις προηγμένες χώρες. Συγκροτήθηκε μετά από μελέτη ειδικής επιτροπής, υπό τον καθηγητή κ. Μουτσόπουλο. Δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους, σε όλους τους πολίτες, να έχουν το φάρμακο που τους είναι απαραίτητο. Αντιμετωπίζουμε το φαινόμενο της πολυφαρμακίας, το οποίο δημιουργεί βλάβη για την υγεία των πολιτών, όταν με ανεξέλεγκτο τρόπο παρέχονται φάρμακα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό, όπως έχουν αποδείξει και πρόσφατες μελέτες, δεν χρησιμοποιούνται από αυτούς που τα έχουν προμηθευτεί. Το προηγούμενο έτος, η δαπάνη για την κατανάλωση φαρμάκων στην Ελλάδα έφτασε το ύψος των 600 δισεκατομμυρίων δραχμών, περίπου το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η τομή αυτή, η οποία γίνεται το πρώτον στην πατρίδα μας, εξυγιαίνει το χώρο αυτό. Πιστεύουμε ότι θα στεφθεί με επιτυχία.

* Σήμερα συνεχίστηκε στο Ζάππειο, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία, την καλούμενη Royaumont, η Διάσκεψη για την καλή γειτονία, τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Στη Διάσκεψη, η οποία φιλοξενείται στην πατρίδα μας, είχα την ευκαιρία να αναπτύξω το θέμα που αφορά τη συμβολή των Μέσων Ενημέρωσης στην εμπέδωση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας, κατανόησης και καλής γειτονίας και να διατυπώσω την ιδέα της υιοθέτησης ενός μνημονίου για τη δεοντολογία ή τον τρόπο με τον οποίο τα Μέσα Ενημέρωσης, στις χώρες της περιοχής, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν στην εμπέδωση αυτών των συνθηκών φιλίας και συνεργασίας, σεβασμού και καλής γειτονίας. Η πρόταση αυτή θα συζητηθεί στην επόμενη Διάσκεψη, προκειμένου να πάρει το χαρακτήρα και Πρωτοκόλλου. Θεωρούμε ότι η συμβολή μας σε αυτές τις διαδικασίες είναι χαρακτηριστική, διακρίνεται. Είμαστε η μόνη χώρα που ανήκουμε σε αυτή την περιοχή και ταυτοχρόνως έχουμε την ιδιότητα της χώρας-μέλους της Ε.Ε., στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται αυτή η πρωτοβουλία. Ο ρόλος μας, λοιπόν, είναι ιδιαίτερος.

Αυτά ήθελα σε πολύ γενικές γραμμές να πω, στην αρχή.

ΚΙΑΟΣ: Δίνετε μια εντύπωση ότι το μπρίφινγκ πλέον έχει ξεστρατίσει. Είναι χώρος κυβερνητικών ανακοινώσεων, προπαγάνδας, όπως θέλετε πέστε το. Το μπρίφινγκ έχει "ξεχειλώσει" πάρα πολύ, ενώ είναι ένα στενό, σύντομο πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Πολύ χαίρομαι που το λέτε. Εύχομαι να είστε συνεπείς σε αυτά τα οποία λέτε.

ΚΙΑΟΣ: Εγώ, από την πλευρά μου, είμαι.

ΡΕΠΠΑΣ: Οπερ έδει δείξαι. Ιδού!

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι έκανε τον Πρωθυπουργό να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας; Φοβάται ότι δεν θα τον ψηφίσουν οι βουλευτές του;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της κομματικής πειθαρχίας τίθεται για να δοθεί ένα μήνυμα προς την κοινή γνώμη, να δοθεί ένα μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ έχει ομόθυμη στάση, προκειμένου να εξυπηρετηθεί το μείζον αγαθό, που είναι το δημόσιο συμφέρον. Και το δημόσιο συμφέρον, στη συγκεκριμένη περίπτωση, επιβάλλει την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τρόπο αποφασιστικό, αποτελεσματικό, σε σύντομο χρόνο, μια και όπως είπα, είμαστε ενόψει του Πάσχα και ακολουθεί η θερινή τουριστική περίοδος. Τα θέματα αυτά, λοιπόν, για την Ολυμπιακή Αεροπορία θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί και λυθεί.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς εμφανίζεται η ομόθυμη θέση; Με το βούρδουλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Θα εκδηλωθεί κατά την ψήφιση της συγκεκριμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με ποιο δικαίωμα η Ολυμπιακή έδωσε σε φίλο του Πρωθυπουργού 25 εκατομμύρια για εργασία 10 ημερών;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και παρακαλώ πολύ μην αναφέρετε ...

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τσουτζιαράκης λέγεται, Γεώργιος Τσουτζιαράκης ... Τον ξέρετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας παρακαλώ πάρα πολύ. Θα έχετε απαντήσεις για όλα αυτά τα θέματα και από τη Διοίκηση της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Δεν είναι το θέμα έτσι όπως το θέτετε εσείς και αυτός ο πλάγιος τρόπος να γίνεται στόχος ο Πρωθυπουργός, με έντεχνο τρόπο, παρακαλώ να αποφεύγεται.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μέλος των εργαζομένων που μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο είπε αυτό το πράγμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πήρε 25 εκατομμύρια; Δεν τον γνωρίζει ο κ. Σημίτης, καθόλου;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Κιάο, αυτό είναι το μπρίφινγκ. Αυτή είναι η ενημέρωση, λοιπόν. Κύριε Σταματόπουλε, έδωσα απάντηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Τι σημαίνει κομματική πειθαρχία, το κατανοούμε όλοι. Το πνεύμα είναι το εξής ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας δεν χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής για να εγκριθεί. Συνεπώς, κομματική πειθαρχία σημαίνει ότι όλοι, οι 162 βουλευτές, θα πρέπει να ψηφίσουν το νομοσχέδιο αυτό ή κομματική πειθαρχία σημαίνει ότι πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο όπως και αν έχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέσατε ένα πολύ σωστό θέμα. Γι' αυτό ακριβώς κι εγώ μιλώντας για την κομματική πειθαρχία δεν τη συνέδεσα με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας, δοθέντος ότι η πλειοψηφία μπορεί να εξασφαλιστεί με αριθμό πολύ μικρότερο της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί του συνόλου των βουλευτών. Μίλησα για κομματική πειθαρχία, την οποία συνέδεσα ευθέως με το μήνυμα το οποίο πρέπει να στείλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με την κοινή στάση της.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δηλαδή, θέλετε να επιβάλετε την κοινή στάση, διότι είναι προφανές ότι δεν υπάρχει κοινή στάση και υπάρχουν εντονότατες διαφωνίες, απ' ότι φαίνεται και από τις δηλώσεις. Ένα ερώτημα είναι αυτό. Και το δεύτερο: Ηθελα να μας πείτε, διότι άκουσα και τον Υπουργό Μεταφορών να δηλώνει, χθες, ότι ανήκουν στην ιστορία, αλλά δεν κατάλαβα σε ποια ιστορία ανήκουν, τα όσα έγιναν το 1996-1997, στην Ο.Α. επί κυβερνήσεως του κ. Σημίτη. Το 51% των αυξήσεων που δόθηκε από ποια Κυβέρνηση δόθηκε; Ποια Κυβέρνηση έχει την πολιτική ευθύνη για το 51% των αυξήσεων που δόθηκαν το 1996-97;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο ερώτημα, δεν προκύπτει από πουθενά και κάθε άλλο παρά προφανές είναι το τι θα ψηφίσουν οι βουλευτές. Βεβαίως έχουν γίνει δηλώσεις, βεβαίως, έχουν εκφραστεί απόψεις, αλλά δεν έχει προκύψει από οποιονδήποτε με σαφήνεια συγκεκριμένη θέση ή τοποθέτηση, όσον αφορά την ψήφο για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Αυτό είναι προφανές. Δεύτερον, όσον αφορά το θέμα των αυξήσεων έχω απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που τέθηκαν για το θέμα αυτό, τις τελευταίες ημέρες. Σας παραπέμπω στις απαντήσεις που έχω δώσει. Επειδή δεν ήσασταν παρών, μπορείτε να δείτε τα πρακτικά των προηγούμενων ημερών, γύρω από αυτό το θέμα.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επειδή επικαλείστε και τη δεοντολογία, εδώ, για το briefing και επειδή πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: Είστε σε θέση να μας δώσετε τώρα μια σαφή απάντηση ή θέλετε με υπεκφυγές να μην απαντήσετε;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πάντα σε θέση να δώσω αυτή την απάντηση, την οποία έχω δώσει πάρα πολλές μέρες που απουσιάζετε εσείς από την πολιτική ενημέρωση.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, επανέρχομαι: Αν το πρόβλημά σας είναι αν απουσιάζω ή δεν απουσιάζω θα το συζητήσουμε άλλη ώρα. Εγώ σας λέω....

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είναι καθόλου πρόβλημα. Κάθε άλλο. Γιατί το θέτετε αυτό, για να δημιουργήσετε κάποια εντύπωση; Κανένα πρόβλημα δεν έχω. Είπα ότι για το θέμα αυτό, το οποίο έχει τεθεί κατ' επανάληψη, έχω δώσει απαντήσεις. Δεν θέτετε κάποιο καινούργιο θέμα και παραπέμπω στις απαντήσεις που έχω δώσει.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Πώς δεν θέτω! Λέω πως ο Υπουργός Μεταφορών δήλωσε, χθες το βράδυ, ότι το θέμα του 51% κατά μέσο όρο που δόθηκε, ανήκει στην ιστορία. Και εγώ λέω: Σε ποια ιστορία ανήκει; Θέλετε να μας εξηγήσετε; Είναι θέμα ιστορικό ή είναι θέμα πολιτικό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, έχω απαντήσει με λεπτομέρειες και πάρα πολλές φορές σε τέτοια ερωτήματα. Ακριβώς σε τέτοια ερωτήματα.

ΠΑΡΙΣ: Εχω να υποβάλω δύο ερωτήσεις. Η πρώτη ερώτηση είναι εάν η Κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υπαναχωρήσει σε βασικά άρθρα του νομοσχεδίου, όπως είναι οι εργασιακές σχέσεις, το πάγωμα των μισθών και άλλα σημαντικά. Απαντήστε μου σ' αυτό και θα επανέλθω.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση πιστεύει πως ορισμένες βασικές διατάξεις που αποτελούν και τη σπονδυλική στήλη αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, πρέπει να παραμείνουν ως έχουν γιατί αποτελούν την "Λυδία λίθο" για την εξυγίανση της Ο.Α.

ΠΑΡΙΣ: Τη δεύτερη ερώτηση την έχω ξανακάνει. Θα ήθελα να ρωτήσω εάν η Κυβέρνηση θα πάρει κάποια πρωτοβουλία για πολιτικές ευθύνες των κατά καιρούς Υπουργών Μεταφορών και -από κει και πέρα- των Διοικήσεων της Ο.Α. όσον αφορά τα 700 δισεκατομμύρια που έχουν χαθεί. Είναι πάρα πολλά λεφτά, κύριε Υπουργέ. Και οι Υπουργοί Μεταφορών από πάρα-πάρα πολλά χρόνια, όταν τους έχει τεθεί αυτό το ερώτημα, συγγνώμη για την έκφραση, "πουλάνε τρέλα". Ο ένας τα ρίχνει στον άλλο με υπεκφυγές κ.λπ. Είναι πάρα πολλά χρήματα, τα οποία τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός. Τι θα γίνει με αυτό; Θα υπάρξουν κάποιες ευθύνες, θα αποδοθούν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Πάρις, για το θέμα αυτό έχουμε μιλήσει και νομίζω ότι εσείς έχετε θέσει ανάλογο ερώτημα. Και έχω πει ότι, βεβαίως και το ΠΑΣΟΚ και η δική μας Κυβέρνηση έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης, για το ότι η Ο.Α. βρίσκεται σήμερα στη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Μίλησα για το πλαίσιο αυτονομίας στο οποίο κινείται η Διοίκηση μιας Δημόσιας Επιχείρησης, όταν λαμβάνει τις αποφάσεις για τη Δημόσια Επιχείρηση. Και βεβαίως, αυτό το οποίο έχει πάντοτε σημασία είναι να δούμε σήμερα ποιο είναι το χρέος, τι είναι αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το ζέον πρόβλημα. Αυτό είναι τελικά που έχει σημασία. Και αυτό το οποίο η Κυβέρνηση αποφάσισε να προωθήσει στη Βουλή, μέσω αυτών των ρυθμίσεων, πιστεύουμε ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καιρών για τη σωτηρία της Ο.Α.

ΣΟΥΡΜΕΛΙΔΗΣ: Τι οδήγησε στην αλλαγή του χρόνου συζήτησης και στην αλλαγή για το "κατεπείγον"; Γιατί υπήρξε και το αίτημα από τους 16 βουλευτές για το θέμα του "κατεπείγον". Ποιο ήταν το σκεπτικό που πρυτάνευσε στην Κυβέρνηση για να αλλάξει τον χρόνο και τη διαδικασία;

ΡΕΠΠΑΣ: Η συζήτηση που γίνεται για το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α. δεν γίνεται σε κενό χρόνου, γίνεται μια ορισμένη στιγμή, η οποία βρίσκεται λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και ενόψει της τουριστικής περιόδου. Γι αυτό, λοιπόν, η Κυβέρνηση επιθυμούσε, και το έκανε σαφές από την αρχή, το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί η επιψήφιση αυτών των ρυθμίσεων, προκειμένου να εφαρμοστεί ο νόμος. Ο Πρόεδρος της Βουλής, στο πλαίσιο των συνεννοήσεων -που πάντοτε γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις- διαβεβαιώνει ότι εντός της επόμενης εβδομάδας, συντομότατα δηλαδή, όπως επιθυμεί και η Κυβέρνηση, θα ολοκληρωθεί η συζήτηση και η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου. Κατόπιν τούτου πιστεύουμε ότι έχουμε το χρονικό περιθώριο να διατεθούν αυτές οι λίγες, ακόμη, ημέρες προκειμένου να συζητηθεί το νομοσχέδιο και να ψηφιστεί.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Το ερώτημά μου είναι, μήπως υπήρξε μια εσωτερική διευθέτηση, μια παρασκηνιακή συνδιαλλαγή στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας διότι έτσι και ο Πρωθυπουργός διευκολύνεται και παρέσχετε άλλοθι στους 16 βουλευτές για να υπερψηφίσουν τελικά το νομοσχέδιο και να τα έχουν καλά με την εκλογική τους βάση.

ΡΕΠΠΑΣ: Αναπτύξατε μια ολόκληρη ανάλυση με πολύ λίγα λόγια. Πρέπει να σας πω ότι αυτές είναι ερμηνείες και σχόλια στα οποία είστε ελεύθεροι να προβαίνετε. Αυτό το οποίο, όμως, εγώ επαναλαμβάνω είναι το ότι η κομματική πειθαρχία συνδέεται με την κοινή στάση που πρέπει να αναδείξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ως μήνυμα για την αποφασιστικότητά μας να προασπίσουμε το δημόσιο συμφέρον που, μεταξύ των άλλων, οδηγεί στο να εξυγιάνουμε σήμερα την Ο.Α.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Την πρωτοβουλία για την αναβολή, την ολοκλήρωση της συζήτησης την επόμενη εβδομάδα την είχε η Κυβέρνηση ή ο Πρόεδρος της Βουλής;

ΡΕΠΠΑΣ: Την πρωτοβουλία την είχε η Κυβέρνηση η οποία βρήκε πρόσφορο έδαφος στη διαβεβαίωση που έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, ότι πράγματι εντός της επόμενης εβδομάδας θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Γιατί αυτή τη διαβεβαίωση δεν μπορούσε να την έχει πάρει ως τώρα; Υπάρχει πρόβλημα σχεδιασμού, συνεννόησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα ξεκίνησε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή η συζήτηση επί του νομοσχεδίου. Καθώς η συζήτηση αυτή εξελίσσεται, λογικό είναι να ανακύπτουν θέματα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να μας αφήσουν αδιάφορους. Βρισκόμαστε απέναντι σε ένα εγχείρημα δύσκολο. Χρειάζεται οι χειρισμοί, οι οποίο θα γίνουν, να είναι υπεύθυνοι, αλλά και αποτελεσματικοί. Δεν είμαστε δογματικοί και άκαμπτοι. Συζητούμε υπό το πρίσμα να εξυπηρετήσουμε το μείζονα σκοπό: Να εξυγιανθεί η Ο.Α. Δεν θα θυσιάσουμε την ουσία στους τύπους.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Σε περίπτωση που βουλευτές παραβιάσουν την κομματική πειθαρχία, φαντάζομαι ότι θα υπάρχουν ποινές. Είναι το αμέσως επόμενο όταν θέτουμε θέμα κομματικής πειθαρχίας.

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί πρέπει να κάνουμε υποθέσεις αυτή την ώρα; Οταν εγώ μιλώ για την ομόφωνη και ομόθυμη στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εσείς μπορεί να περιμένετε μια διαφορετική στάση από κάποιους βουλευτές. Εγώ, όμως, δικαιούμαι να ισχυρίζομαι ότι αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί. Αρα, δεν είναι λογικό να μπούμε αυτή την ώρα σε αυτή τη διελκυστίνδα.

ΣΚΟΥΡΗΣ: Θα ήθελα να συνεχίσω λίγο την ερώτηση του κ. Καψαμπέλη. Το προηγούμενο πρόγραμμα εξυγίανσης προέβλεπε ότι την ευθύνη του ελέγχου, ανά τρίμηνο, ασκούν τα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Μεταφορών. Αρα, γιατί μόνο ευθύνες στη Διοίκηση της Ο.Α. -αν κατάλαβα καλά- και όχι και πολιτικές ευθύνες;

ΡΕΠΠΑΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι μίλησα -και όχι για πρώτη φορά σήμερα- για τις ευθύνες και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Και γνωρίζετε πολύ καλά ότι στις διαδικασίες ελέγχου δεν έχουν ρόλο μόνο οι εποπτεύουσες αρχές, αλλά και τα όργανα της Ε.Ε. τα οποία συμφώνησαν σε αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης. Και βεβαίως, το πρόγραμμα αυτό δεν ολοκληρώθηκε, δεν είχε την εξέλιξη που θα έπρεπε να έχει. Δεν πρέπει, όμως, αυτό να αποτελεί το σημείο αναφοράς, καθώς ξεκινά μια νέα προσπάθεια για την εξυγίανση της Ο.Α. Αυτό το οποίο πρέπει σήμερα να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον μας είναι το αν είναι πλήρης οι ρυθμίσεις αυτές, ώστε να οδηγήσουν την Ο.Α. σε ένα καλύτερο μέλλον. Αυτό είναι που έχει σημασία. Λοιπόν, έχω απαντήσει στις εξής ερωτήσεις που έχουν γίνει γι αυτό το θέμα: -Ποιος έχει ευθύνες. -Αν αναλαμβάνει κάποιος τις πολιτικές ευθύνες. -Αν είναι ευθύνες της Διοίκησης της Ο.Α. ή της Κυβέρνησης. -Αν θα λάβουμε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες για να αποδώσουμε αυτές τις ευθύνες. Εχω απαντήσει με μεγάλες λεπτομέρειες, σε όλα αυτά τα θέματα.

ΓΚΟΓΚΑΣ: Αυτή η μικρή αναβολή που είπατε των λίγων ημερών, δεν έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα λέγατε πριν από λίγες ημέρες ότι δεν έχουμε περιθώρια να φιλολογούμε, διότι κάθε μέρα που περνάει αφαιρούμε οξυγόνο από την "Ολυμπιακή Αεροπορία";

ΡΕΠΠΑΣ: Γι' αυτό ακριβώς είχαμε αυτή την τοποθέτηση, εν όψει του Πάσχα και της τουριστικής περιόδου, το συντομότερο δυνατό, να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Πιστεύουμε, ότι λίγες ακόμη ημέρες δεν αποτελούν μια τόσο μεγάλη επιβάρυνση στην εξυγιαντική προσπάθεια που κάνουμε, ώστε σε ένα πολύ καλύτερο κλίμα, όταν γίνουν ακόμη περισσότερο κατανοητές οι θέσεις που προτείνουμε για την εξυγίανση της Ο.Α. θα προχωρήσουμε στην ψήφιση αυτής της σχετικής πρότασης.

ΚΙΑΟΣ: Τι άλλαξε από χθες το μεσημέρι μέχρι σήμερα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα χθες το μεσημέρι ότι αύριο Πέμπτη θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου. Είπα ότι το συντομότερο δυνατό επιθυμούμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Το συντομότερο δυνατό είναι μία σχετική έννοια. Πιστεύουμε και το εξήγησα σήμερα ότι οι λίγες αυτές ημέρες παράτασης της συζήτησης δεν αποτελούν επιβαρυντικό παράγοντα, ο οποίος να έχει αποτελέσματα βλαπτικά για το εξυγιαντικό εγχείρημα. ΚΙΑΟΣ: Επειδή ρωτήσατε κάπως ρητορικά νομίζω, η διαδικασία στη Βουλή του κατεπείγοντος θα πήγαινε αύριο και εντός έξι ωρών θα είχε τελειώσει. Πάρα πολύ απλό.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι το θέμα συζητείται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Εκεί είναι η κατεξοχήν κοινοβουλευτική διαδικασία, όπου τίθενται όλα τα θέματα. Ολες οι άλλες διαδικασίες έχουν ένα χαρακτήρα οιονεί εσωκομματικό.

ΚΙΑΟΣ: Στο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που παραπέμπει στον αναγκαστικό νόμο του '67 για τις περιπτώσεις των εργαζομένων που θα κάνουν το α' ή το β'. Γιατί παραπέμπει σε αυτόν τον αναγκαστικό νόμο του '67, της δικτατορίας, και δεν θεσπίζει μία καινούργια διάταξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Γιατί οι διατάξεις του 173/67 έχουν ισχύσει σε ανάλογες περιπτώσεις και πιστεύουμε ότι η περίπτωση της Ο.Α. για την κατηγορία των εργαζομένων που θα αποχωρήσουν από την επιχείρηση πρέπει να αντιμετωπιστεί με αυτόν τον κανόνα. Δεν είναι δυνατόν, και έχει διατυπωθεί ένα ανάλογο αίτημα, όποιοι αποχωρήσουν από την Ο.Α. να έχουν αποζημιώσεις πολύ μεγάλου ύψους, σαν αυτές που δόθηκαν στο πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου, δοθέντος, ότι αν προχωρούσαμε σε μία τέτοια ρύθμιση τότε η Ο.Α., όχι απλά θα αδυνατούσε να ανταποκριθεί σε αυτή την υποχρέωση, την οποία θεωρητικά μόνο θα μπορούσε να αναλάβει, αλλά θα μιλούσαμε πλέον για μία μεγάλη "τρύπα" στο δημόσιο έλλειμμα. Δεν είναι δυνατόν, λοιπόν, να υπήρχε άλλη προσέγγιση σε αυτό το θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή στην ίδια απάντηση ο συνάδελφός σας επί των Μεταφορών, χθες, σε κάποια τηλεοπτική εμφάνισή του είπε ότι "μα είναι η υφισταμένη νομοθεσία". Η ερώτηση η δική μου είναι ότι βεβαίως υπάρχει αυτή η ρύθμιση ως τα τώρα, αλλά από τη στιγμή που κάνετε νόμο που αλλάζει τα πράγματα, γιατί δεν αλλάζει και η υφισταμένη νομοθεσία επί του προκειμένου και παραμένετε προσκολημμένοι σε αυτό το χουντικό νόμο, τον αναγκαστικό νόμο του '67;

ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ένας νόμος, ο οποίος έχει ισχύσει σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις, επί πολλά χρόνια. Το πρόγραμμα εξυγίανσης της Ο.Α., μεταξύ των άλλων, προβλέπει περιστολή των δαπανών και της σπατάλης στην Ο.Α.. Δεν μπορεί να οδηγεί δι' άλλης οδού στη διάθεση τόσο μεγάλων, αστρονομικών ποσών για τα δεδομένα της Ο.Α., πράγμα το οποίο θα οδηγούσε σε αδιέξοδο το εγχείρημα της εξυγίανσης της εταιρείας. Παραμένει ο νόμος ως έχει. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση για αλλαγή του νομικού πλαισίου, όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες, ο κ. Καστανίδης, πρώην Υπουργός Μεταφορών, είπε στην αρμόδια επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που συζητείτο το θέμα, ότι όταν ήταν υπουργός το πρόγραμμα εξυγίανσης το είχε εγκρίνει η αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε.. Εχετε να κάνετε κάποιο σχόλιο πάνω σε αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Κανένα σχόλιο. Δεν είναι δυνατό να σχολιάζω τις απόψεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καστανίδης, ως αρμόδιος υπουργός, αφού λέει ότι πραγματικά τα όργανα της Κοινότητας είχαν εγκρίνει το πρόγραμμα και είχαν συμφωνήσει για την εξέλιξή του, έτσι είναι τα πράγματα. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και τα αριθμητικά στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι η Ο.Α. δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί κάτω από αυτό το οικονομικό καθεστώς. Και γι' αυτό ακριβώς προβαίνουμε σε αυτές τις αλλαγές.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Αφησε να εννοηθεί στις δηλώσεις του ότι η Κυβέρνηση εσκεμμένα, αυτό είναι δικό μου σχόλιο, κατηγορεί το προηγούμενο πρόγραμμα εξυγίανσης, προφανώς για να προχωρήσει σε μια μερική ιδιωτικοποίηση. Υπάρχει τέτοιο θέμα:

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε Κυβέρνηση, η οποία έχει λόγους να κατηγορεί τον εαυτό της. Το αντίθετο, συνήθως, συμβαίνει. Και για τις Κυβερνήσεις, αλλά και για τα πολιτικά κόμματα στο σύνολό τους. Αυτό το οποίο έχει διαπιστωθεί είναι ότι η Ο.Α. έχει περιέλθει σε οικονομικό αδιέξοδο και τέλμα και γι' αυτό ακριβώς θα πρέπει να αναληφθεί η πρωτοβουλία, που ανελήφθη από την Κυβέρνηση, προκειμένου να σωθεί ο εθνικός αερομεταφορέας. Αυτό κάνουμε.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Για τη νομοθετική ρύθμιση δεν μου λέτε.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Η νομοθετική πρωτοβουλία στην οποία έχουμε προχωρήσει γνωρίζετε πολύ καλά τι περιλαμβάνει. Αυτή είναι η πολιτική μας. Δεν υπάρχει τίποτα πέρα από αυτά που έχουμε καταθέσει μέσω της ρύθμισης αυτής.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, τέλειωσε το θέμα της Ο.Α., πλέον, μετά το νομοσχέδιο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύουμε ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία το πρόγραμμα της εξυγίανσης, εφ' όσον εφαρμοστεί ο νόμος, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα ψηφιστεί.

ΚΙΑΟΣ: Δεν θα έχουμε άλλο μέτρο κανένα; Αυτό εννοώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Τι άλλο μέτρο να έχουμε; Θέλουμε να κάνουμε την Ο.Α. μια υγιή, ανταγωνιστική και αξιόπιστη δημόσια επιχείρηση.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΗΣ: Πάλι στο θέμα της κομματικής πειθαρχίας θέλω να επανέλθω. Οι όποιες κυρώσεις ενδέχεται να επιβληθούν σε αυτούς που θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο ή θα αφορούν κι εκείνους τους βουλευτές που θα επιλέξουν να απόσχουν από την ψηφοφορία; Σε ένα άλλο κόμμα το είδατε πως χειρίστηκαν το θέμα.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν χρειάζεται αυτή την ώρα να κάνουμε υποθέσεις. Θέλετε να κάνουμε αναλύσεις με βάση διάφορα σενάρια περί του τι είναι πιθανό να γίνει. Νομίζω ότι καλό είναι να το αποφύγουμε τώρα για πολλούς λόγους. Διότι, ο καθένας μπορεί να επιμένει, οχυρωμένος σε μία θέση, σε μία ανάλυση, σε μία υπόθεση, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατό να διεξαχθεί διάλογος. Δεν προκύπτει κάποιο στοιχείο ενημέρωσης, άλλωστε, από έναν τέτοιο διάλογο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Θέλω να συνεχίσω στην ερώτηση του κ. Κιάου. Υπάρχει μία επισήμανση, αρκετών παραγόντων της πολιτικής ζωής. Επισημαίνω έναν, τον κ. Μάνο, ο οποίος λέει ότι είναι το ενδεχόμενο να προσφύγουν όσοι απολυθούν ή δεν δεχτούν το νέο καθεστώς στη Δικαιοσύνη, να δικαιωθούν και να αναγκαστείτε να τους προσλάβετε εκ νέου, με το ανάλογο κόστος, βεβαίως, το οικονομικό. Επ' αυτού υπάρχει από τη δική σας πλευρά οριστική τοποθέτηση επί του θέματος;

ΚΙΑΟΣ: Σαν το προηγούμενο της ΔΕΗ.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι όλα αυτά τα θέματα έχουν μελετηθεί. Ομως, θα μου επιτρέψετε να πω ότι δεν είναι το ίδιο με το φαινόμενο που παρατηρήθηκε στη ΔΕΗ, ώστε να υπάρχει ενδεχόμενο επανάληψής του στην Ο.Α.

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είναι συναφές. Αν έχετε υπόψη σας την ένσταση που έχει υποβάλλει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ κ. Αλαβάνος, κατά πόσο συμβαδίζει με τις οδηγίες της Ε.Ε;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε υπόψη μας την ένσταση. Πιστεύουμε ότι δεν είναι δικαιολογημένη.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εφ' όσον λέτε ότι είναι ομόθυμη η στάση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, γιατί σήμερα αντικαταστάθηκε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο κ. Κανελλόπουλος, που στήριζε το νομοσχέδιο και οι κ. Κατσανέβας και Πιπεργιάς;

ΡΕΠΠΑΣ: Ημουν πάρα πολύ συγκεκριμένος και θυμούμαι πολύ καλά τι είπα. Μίλησα για την ομόφωνη και ομόθυμη στάση των βουλευτών, κατά την ψήφιση, προκειμένου η Κοινοβουλευτική Ομάδα με τη στάση της αυτή να στείλει ένα μήνυμα. Από εκεί και πέρα, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών διαδικασιών, υπάρχουν περιθώρια να γίνονται διάφορες διευθετήσεις ή αλλαγές, οι οποίες είναι σύμφωνες με τον Κανονισμό και δεν πρέπει από αυτές να εξάγετε πολιτικά συμπεράσματα.

ΠΑΡΙΣ: Εν όψει των διακοπών του Πάσχα και της θερινής σεζόν που ξεκινάει και τόσο επικαλείσθε, έχετε αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας μαζικής αντίδρασης των εργαζομένων να μην προσέλθουν στην εργασία τους, όταν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, υπό μορφήν απεργίας ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου; Και το ρωτάω αυτό γιατί ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι πληρώθηκαν κανονικά, χθες και μέχρι το τέλος του μηνός θα δουν τι θα κάνουν.

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχουν οι αντιδράσεις των εργαζομένων τις οποίες γνωρίζετε κι εμείς κατανοούμε. Από την άλλη θα πρέπει να γίνει σεβαστό το δικαίωμα των πολιτών, των φορολογουμένων Ελλήνων, να απολαμβάνουν από την Ο.Α. υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Και σήμερα η Ο.Α. δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την απαίτηση όσων δέχονται τις υπηρεσίες της. Αυτό το οποίο πρέπει να κάνουμε όλοι, η Κυβέρνηση αλλά και οι εργαζόμενοι, ο καθένας με το δικό του τρόπο και σε πλαίσιο συναίνεσης, είναι να προχωρήσουμε, το συντομότερο δυνατό, στην ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Αυτό περιμένουμε από τους εργαζόμενους, οι οποίοι γνωρίζουν την προβληματική κατάσταση της Ο.Α. και πολλοί εξ αυτών έχουν μιλήσει για την κακοδαιμονία της. Με αυτή την έννοια θα πρέπει να δείξουν στην πράξη πλέον ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια για την εξυγίανση της επιχείρησης.

ΠΑΡΙΣ: Προσβλέπουμε και σε ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, αν έχουν το ίδιο πρόβλημα, γιατί ο κ. Παπαντωνίου έκανε κάποια αναφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι όταν συζητήθηκε το θέμα της διαδικασίας για την αλλαγή του γενικού κανονισμού προσωπικού των ΔΕΚΟ, ορίσαμε ένα ειδικό τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού, όσον αφορά την Ο.Α., την οποία διαφοροποιήσαμε από τις άλλες ΔΕΚΟ, για λόγους οι οποίοι είναι φανεροί και αυτονόητοι. Βεβαίως, και για τις άλλες δημόσιες επιχειρήσεις θα αναληφθούν πρωτοβουλίες, προκειμένου να προχωρήσουμε στις απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία τους, ώστε να καταστούν περισσότερο ανταγωνιστικές. Αυτή είναι η πολιτική την οποία έχουμε εξαγγείλει και θα την τηρήσουμε.

ΠΑΡΙΣ: Επιτρέψτε μου και κάτι τελευταίο, επειδή δεν μου απαντήσατε στην πρώτη ερώτηση. Επειδή είναι πολύ σύντομος ο χρόνος μέχρι τις γιορτές του Πάσχα θα ήθελα να ρωτήσω τι θα κάνετε αν έχετε τέτοια αντίδραση. Θα επιστρατεύσετε τους εργαζόμενους, θα τους απολύσετε και θα κλείσετε την εταιρεία; Ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Επιθυμούμε η εταιρεία να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς διακοπή. Δεν πρέπει να έχει διακοπή ούτε μιας ώρας, αν είναι δυνατόν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχει ανά πάσα στιγμή το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργεί απρόσκοπτα. Θα κάνουμε, λοιπόν, τα πάντα ώστε να εξασφαλίσουμε την παραμονή των εργαζομένων στην Ο.Α., για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία. Από εκεί και πέρα το νομοσχέδιο προβλέπει συνοπτικές διαδικασίες, προκειμένου να αποκτήσει η Ο.Α., εφ' όσον υπάρξουν κενά, το ανθρώπινο δυναμικό που χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τις λειτουργίες της. Και αυτό θα κάνουμε.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, μολονότι δεν σας είναι ευχάριστο, εν τούτοις παραδέχεστε ότι υπάρχουν ευθύνες στους προηγούμενους Υπουργούς Μεταφορών και στις Διοικήσεις της Ο.Α. για όσα έγιναν μέχρι και το 1997; Γιατί δεν δέχεστε τότε την εξεταστική επιτροπή για να μάθει και ο ελληνικός λαός που πήγαν τόσα δισεκατομμύρια που βγήκαν από την τσέπη του;

ΡΕΠΠΑΣ: Το θέμα της εξεταστικής επιτροπής θα συζητηθεί δια της γνωστής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, όταν έρθει η κατάλληλη ώρα. Ολα αυτά τα θέματα έχουν απαντηθεί. Αυτό το οποίο ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό είναι, βεβαίως, να έχει μια κυβέρνηση απέναντί του η οποία του μιλάει τη γλώσσα της αλήθειας και πέραν αυτού να έχει μια κυβέρνηση η οποία τολμά, έχει συγκεκριμένο σχέδιο και προχωρά σε όλες εκείνες τις τομές και πρωτοβουλίες που είναι απαραίτητες, προκειμένου να αναπτυχθούν οι δημόσιες επιχειρήσεις . Και αυτό γίνεται στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Αυτό ενδιαφέρει τον ελληνικό λαό. Ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά, γιατί εμείς μιλήσαμε με στοιχεία αναλυτικά και για την Ολυμπιακή Αεροπορία, το τι έχει γίνει . Και θα μας κρίνει όλους.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι τα άλλα κόμματα ακολουθούν ασθμαίνοντας πάρα πολλές φορές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Τις κρίνουν, τις σχολιάζουν, κάνουν σκέψεις, επισημάνσεις, τις δικές τους δήθεν προτάσεις, αλλά δεν έχουν αναλάβει οποιαδήποτε χρήσιμη πρωτοβουλία, δεν έχουν διατυπώσει, πρωτογενώς, κάποια πρόταση για να αντιμετωπίσουμε και να λύσουμε ένα από τα προβλήματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία. Πάντα εξ αντανακλάσεως, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, κάνουν κάποια σχόλια ή τοποθετούνται αναλόγως, με βάση πάντα βεβαίως την κομματική σκοπιμότητά τους. Αλλά αντιλαμβάνεστε πως υπάρχει μια τεράστια απόσταση ανάμεσα στο ένα και το άλλο. Εμείς ανοίγουμε δρόμους, προχωρούμε, αναγνωρίζουμε τα λάθη που έχουν γίνει, διορθώνουμε την πορεία μας. Και εκεί που πρέπει τα πράγματα να τα βελτιώσουμε προς το καλύτερο παίρνουμε τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να πάει ο τόπος μπροστά.

ΚΑΨΑΜΠΕΛΗΣ : Κύριε Υπουργέ, ένα απλό λάθος είναι ότι δώσατε αυξήσεις που τίναξαν στον αέρα την Ολυμπιακή;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Καψαμπέλη, για το θέμα αυτό συζητήσαμε και πρέπει να σας πω ότι όσο αναδεικνύετε αυτό το θέμα τόσο περισσότερο στέλνετε ένα μήνυμα στον ελληνικό λαό. Για μένα δεν είναι δυσάρεστο να στέλνετε και εσείς αυτό το μήνυμα, ότι δηλαδή υπάρχουν πολυτελείς εργασιακές σχέσεις σε μια δημόσια επιχείρηση και άρα δικαιολογείται εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση να παρέμβει για να αποκαταστήσει τις πρέπουσες ισορροπίες.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Λέτε και ξαναλέτε, κ. Υπουργέ, ότι σε ότι αφορά τις ευθύνες για το προηγούμενο εξυγιαντικό πρόγραμμα έχουν δοθεί απαντήσεις. Επειδή εγώ δεν έχω καταλάβει αν έχει δοθεί απάντηση στο εξής σκέλος, όλοι αυτοί στους οποίους θα αποδοθούν οι ευθύνες, ποιο είναι το τίμημα των ευθυνών, τι θα πληρώσουν, δηλαδή, πόσοι φταίνε; Σας καλώ, επειδή προηγουμένως μιλήσατε περί του δικαιώματος των φορολογουμένων πολιτών και επειδή αν διαιρέσουμε τα 700 δις δραχμές με κάποιες άλλες υποθέσεις του παρελθόντος, προκύπτουν 55 σκάνδαλα Κοσκωτά, από αυτή την υπόθεση, να δώσετε μία απάντηση ποιο θα είναι το τίμημα αυτών οι οποίοι θα αναλάβουν τις ευθύνες, τις πολιτικές έστω, απ' αυτή την υπόθεση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κριτής για όλα αυτά είναι ο ελληνικός λαός και ξέρετε ότι οι φορολογούμενοι πολίτες συμπίπτει να είναι και εκλογείς, συνήθως. Από εκεί και πέρα το πολιτικό τίμημα, γιατί περί αυτού πρόκειται, θα το καταβάλουν αρμοδίως και αναλόγως αυτοί που έχουν τις αντίστοιχες ευθύνες. Αλλωστε εσείς, κύριε Μπογιόπουλε, όταν θέτετε το θέμα της σκανδαλολογίας περί τον Κοσκωτά, γνωρίζετε πολύ καλά ποιο είναι το τίμημα που πλήρωσαν αυτοί οι οποίοι εφεύραν τη σκανδαλολογία, με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ, από το 1993 να κυβερνήσει, και πάλι τον τόπο με εντολή του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός τα παρακολουθεί όλα και γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό το οποίο, κάθε φορά, πρέπει να κάνει.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό το οποίο λέτε, δηλαδή, προφανώς προς τον ελληνικό λαό ...

ΡΕΠΠΑΣ: Μην με ερμηνεύετε. Γράψτε το στην εφημερίδα σας. Δεν χρειάζονται εδώ οποιεσδήπότε ερμηνείες. Κάντε την ερώτησή σας.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Ερωτώ, λοιπόν, και απαντήστε επί της ερώτησης και της ερμηνείας. Λέτε προς τον ελληνικό λαό να προσέλθει στις επόμενες εκλογές σαν να προσήρχετο σε αίθουσα δικαστηρίου για να κρίνει τις πολιτικές ευθύνες των κυβερνώντων ; Αυτό λέτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Λέμε στον ελληνικό λαό, προς τους πολίτες, να προσέλθουν στις εκλογές και αφού σταθμίσουν τα δεδομένα, να κάνουν τις επιλογές τους. Καλούμε τον ελληνικό λαό να παραμείνει μακριά από διαδικασίες και πολιτικές στάσεις που θέλουν να μεταβάλουν τη δημόσια ζωή του τόπου σε ένα μεσαιωνικό δικαστήριο . Γιατί κάποιοι -μου δίνετε την ευκαιρία να το πω- έχουν ανακαλύψει τελευταία, τη διαδικασία των μηνυτήριων αναφορών ή τη συνεχή επίκληση των εισαγγελικών αρχών επειδή ακριβώς στερούνται πολιτικού λόγου και δεν έχουν προγραμματικές θέσεις. Αν θέλουν να μεταβάλουν την πολιτική ζωή του τόπου σε μια τέτοια μεσαιωνική διαδικασία , εμείς διαφωνούμε. Ο ελληνικός λαός , λοιπόν, οι Ελληνες πολίτες είναι αυτοί οι οποίοι έχουν το λόγο. Αυτό λέω και εσείς δεν το δέχεστε.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Αντιπαρέρχομαι το "εσείς" ως ρητορικό και έρχομαι στο δεύτερο ερώτημά μου. Αναφερθήκατε σε οικονομικό αδιέξοδο και σε τέλμα στην Ολυμπιακή. Σας ασκείται κριτική ότι ουδέποτε η κυβέρνηση είχε πρόθεση να προχωρήσει αυτόν το λεγόμενο εξυγιαντικό πρόγραμμα, διότι είχε ως πραγματική πρόθεση να οδηγήσει τα πράγματα σε τέλμα και σε οικονομικό αδιέξοδο για να προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί σήμερα. Σε αυτή την κριτική τι απαντάτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Η κυβέρνηση, αντιθέτως, είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εξυγιάνει, μεταξύ των άλλων, και την Ο.Α. Και γι' αυτό ακριβώς, επειδή δεν απέδωσε το πρόγραμμα εξυγίανσης, η Κυβέρνηση ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία για την εξυγίανση της Ο.Α. Αν η κυβέρνηση δεν είχε αυτό το στόχο, την εξυγίανση της Ο.Α., δεν θα είχε κανένα λόγο να δείξει αυτό το έντονο ενδιαφέρον και να αναλάβει αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία, την οποία αναλαμβάνει, επειδή ακριβώς έχει αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εξυγίανση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ : Ηθελα να ρωτήσω εάν η σημερινή απόφαση του Πρωθυπουργού να αναβληθεί η συζήτηση στη Βουλή που είχε προγραμματιστεί για αυτή τη βδομάδα και να μετατεθεί στην επόμενη, τη γνώριζε ο Υπουργός Μεταφορών και εφόσον την γνώριζε , αν συμφωνούσε.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι υπήρξαν συνεννοήσεις, διαβουλεύσεις και τελικά σας ανακοίνωσα, λίγη ώρα πριν, ποια είναι η διαδικασία στην οποίαν καταλήξαμε προκειμένου να ψηφισθεί στην Ολομέλεια της Βουλής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ : Είπατε ότι ο Πρωθυπουργός συζήτησε με τον Υπουργό. Συμφώνησε ο Υπουργός;.

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Υπουργός ασφαλώς συμφώνησε. Αλλά σας είπα ότι αυτό έγινε μετά από κάποιες διαβουλεύσεις και προέκυψε ως αποτέλεσμα , ως απόρροια, κάποια χρονική στιγμή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε προηγουμένως ότι κάποιοι που δεν έχουν πολιτικό λόγο και κάνουν μηνυτήριες αναφορές. Για τους Υπουργούς που κάνουν μηνύσεις σε εφημερίδες για να τις φιμώσουν, τι έχετε να πείτε;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι κάθε πολίτης και βεβαίως κάθε Υπουργός, δικαιούται να αξιοποιεί τα ένδικα μέσα που παρέχει η νομοθεσία μας προκειμένου να υπερασπισθεί την τιμή και την υπόληψή του όταν θεωρεί ότι θίγεται. Είναι δυνατόν να αφήσουμε την κοινωνία μας να λειτουργεί χωρίς κανόνες; Ο Τύπος κάνει τη δουλειά του, οι πολιτικοί κάνουν τη δουλειά τους και η Δικαιοσύνη πρέπει επίσης να κάνει τη δουλειά της.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί τότε κατηγορείτε τους πολιτικούς που έκαναν μηνυτήρια αναφορά;

ΡΕΠΠΑΣ: Δε νομίζω ότι είχε να αντιμετωπίσει κάποιο αδίκημα δυσφήμισης ή προσβολής της αξιοπρέπειας και της προσωπικότητάς του ο κ. Εβερτ, για παράδειγμα, ώστε να προβαίνει σε τέτοιες ενέργιες. Ισα - ίσα η κίνησή του υποκρύπτει μια διάθεση να καταστήσει το κράτος μας, κράτος δικαστών ή εν πάση περιπτώσει να υποκαταστήσει την πολιτική με κάποιες διαδικασίες οι οποίες έχουν ένα χαρακτήρα που -κατά τη δική μου άποψη- δεν θα πρέπει να διαπνέει την πολιτική αντιπαράθεση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οταν έμειναν 4,5 εκατομμύρια πολίτες χωρίς φως, δεν υπήρχε αδίκημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να σας πω!! Αν θα πρέπει να κατηγορηθούν κάποιοι γιατί είχαμε αυτό το βίαιο καιρικό φαινόμενο, γιατί είχαμε μια λαίλαπα, μια θύελλα και προκλήθηκαν παρενέργειες οι οποίες αντιμετωπίσθηκαν ικανοποιητικά - επαναλαμβάνω: αντιμετωπίσθηκαν ικανοποιητικά- αν θεωρείτε ότι κάποιοι έχουν ευθύνες για τα καιρικά φαινόμενα, τότε έχετε δεχτεί για την κυβέρνησή μας ότι πλέον δεν είναι μια κυβέρνηση ανθρώπων αλλά μια "κυβέρνηση Θεών" και επηρεάζει τα καιρικά φαινόμενα. Δεν θέλω να μας έχετε τόσο πολύ ψηλά. Δεν το δέχομαι , γιατί αντιλαμβάνομαι ότι σε μια τέτοια περίπτωση η υπερβολή στην εκτίμηση για τις δυνατότητες που έχουμε δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική άποψή σας.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω με αφορμή δήλωση που φέρεται να έχει κάνει ο Πρωθυπουργός σε στενούς τους συνεργάτες, σύμφωνα με την οποία είπε ότι "θα προχωρήσω απρόσκοπτα σ' αυτή τη διαδικασία γιατί έχω, άλλωστε, τη λαϊκή εντολή". Η δεύτερη αποστροφή του Πρωθυπουργού έχει να κάνει και με μια έμμεση απειλή για πρόωρες εκλογές;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιοδήποτε τέτοιο θέμα. Αν θέλετε στο πλαίσιο της Πρωταπριλιάς να σας πω ότι γίνεται ανασχηματισμός και ότι πάμε σε εκλογές, να σας το πω. Αλλά, μη σας απασχολεί τέτοιο θέμα, γιατί εμάς δεν μας έχει απασχολήσει. Ούτε στη σκέψη μας δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

ΜΟΣΧΟΒΑΣ: Επιβεβαιώνετε τη δήλωση;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι να επιβεβαιώσω; Μα, εδώ δεν θα κάνουμε συζήτηση επί των κουτσομπολιών τα οποία κυκλοφορούν. Οσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, ο Πρωθυπουργός το έχει ξεκαθαρίσει με σαφήνεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά από συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου στο ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι "έχω τη δυνατότητα να κυβερνήσω και θα κυβερνήσω με βάση το Πρόγραμμα που έχω ως Πρωθυπουργός και ως Κυβέρνηση για να αντιμετωπίσω τα προβλήματα της χώρας".

ΚΙΑΟΣ: Ως καθ' ύλη αρμόδιος Υπουργός Τύπου, διαβάζω στο "ΠΟΝΤΙΚΙ" ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στην απόφαση να ενοποιήσει τα Ταμεία της Ενημέρωσης. Και μας αφορούν εμάς στο χώρο, αλλά και τους άλλους που δουλεύουν. Ευθέως: Εχετε πάρει απόφαση;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα.

ΚΙΑΟΣ: Ούτε θα υπάρξει στο μέλλον, δηλαδή.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η συζήτηση για το ασφαλιστικό πρόβλημα της χώρας, έχει ξεκινήσει. Η συζήτηση αφορά το λεγόμενο "μικρό πακέτο". Στόχος της Κυβέρνησης είναι να συζητήσουμε για τα θέματα αναδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος μετά το 2000. Τα θέματα της ενοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων έχουν τεθεί κατά καιρούς. Είναι θέματα τα οποία συζητούνται, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, ούτε υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα, όσον αφορά το ζήτημα αυτό. ΚΙΑΟΣ: Ρώτησα συγκεκριμένα στο χώρο των Ταμείων των εργαζομένων στον Τομέα της Ενημέρωσης. Πού βρίσκεται η συζήτηση για την ενοποίηση των Ταμείων;

ΡΕΠΠΑΣ: Για το θέμα αυτό θα ρωτήσετε τον αρμόδιο Υπουργό ...

ΚΙΑΟΣ: Επειδή είστε ο αρμόδιος Υπουργός Τύπου.

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχει σημασία αυτό. Ο Υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι επί των θεμάτων αυτών αρμόδιος. Αλλά σας είπα και πάλι ποια είναι η γενική πολιτική μας. Συζητούμε το "μικρό πακέτο". Δεν τίθεται τέτοιο θέμα τώρα.

ΠΑΡΙΣ: Ο κ. Τσακιρίδης είναι Πρόεδρος της Ο.Α.; Δεν πάει στο γραφείο του, γι' αυτό ρωτώ.

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα χθες και επαναλαμβάνω ότι ο κ. Τσακιρίδης παραμένει στη θέση του και ασκεί τα καθήκοντά του.

ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά τη σημερινή εξέλιξη υπάρχει εκτίμηση στην Κυβέρνηση μήπως βιάστηκε να καταθέσει την τροπολογία για το νομοσχέδιο στη Βουλή;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν βιάστηκε η Κυβέρνηση να καταθέσει το νομοσχέδιο, δοθέντος ότι ήταν προγραμματισμένη η κατάθεση του νομοσχεδίου για την ημέρα που κατατέθηκε. Και σε τελευταία ανάλυση η έγκαιρη κατάθεση του νομοσχεδίου έδωσε τη δυνατότητα να συζητηθεί και στο κομματικό κοινοβουλευτικό όργανο στον αρμόδιο ΚΤΕ και βεβαίως, σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ώστε το συντομότερο δυνατό να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία. Επρεπε να αρχίσει η συζήτηση εγκαίρως για να ολοκληρωθεί, επίσης, στην ώρα της.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 1 April 1998 - 15:45:02 UTC