Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-30

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 30.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Συνεδρίασε σήμερα το ΚΥΣΕΑ. Ασχοληθήκαμε με δύο θέματα:

Αφενός εξετάσαμε την πρόοδο του εξοπλιστικού προγράμματος και αφετέρου έγινε μια συζήτηση για το πλαίσιο της πολιτικής μας, όσον αφορά την Παλλαϊκή Αμυνα, στη βάση του νομοσχεδίου που έχει καταρτίσει το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας.

* Η πολιτική για τους εξοπλισμούς -όπως έχουμε πει κατ' επανάληψη- εντάσσεται στο σύνολο της ασκούμενης πολιτικής και διαπνέεται από το τετράπτυχο, τα σημεία του οποίου είναι:

- η ενίσχυση της αμυντικής επάρκειας της χώρας, - η διεύρυνση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας, - η ενίσχυση της ικανότητας για την ευέλικτη ανταπόδοση (και στο πλαίσιο αυτό έχουμε εγκαθιδρύσει και το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου - ΕΑΧ) και τέλος, η ενίσχυση όλων των δυνατοτήτων της χώρας μας, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, ως μέλος Διεθνών Οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της Δ.Ε.Ε.

* Στη σημερινή συνεδρίαση έγινε μία επισκόπηση της προόδου στο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το γνωστό σε σας ΕΜΠΑΕ. Είμαστε εντός των χρονικών προθεσμιών που είχαμε θέσει από την αρχή. Για την εξέλιξη του προγράμματος αυτού έχει ενημερωθεί, δύο φορές μέχρι τώρα, η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή. Συντομότατα, σε τρίτη συνεδρίασή της, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή θα ενημερωθεί για το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει.

Ιδιαιτέρως συζητήσαμε θέματα που αφορούν τον ποσοτικό και ποιοτικό συσχετισμό δυνάμεων στην περιοχή. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε σε εξοπλισμούς που αφορούν την ενίσχυση της πολιτικής για την αεράμυνα της χώρας μας. Πιστεύουμε πως μέχρι το τέλος του 1998 θα έχει ολοκληρωθεί όλη η απαραίτητη προετοιμασία, προκειμένου να προχωρήσουμε στη λήψη των αποφάσεων για τη σύναψη των συμφωνιών, ώστε το ταχύτερο δυνατό να αποκτήσουμε τα οπλικά συστήματα (εφόσον μιλούμε για νέα συστήματα) ή να προχωρήσουμε στις συμφωνίες για τον εκσυγχρονισμό παλαιών συστημάτων, όσον αφορά είτε τα δομικά, είτε τα ηλεκτρονικά μέρη.

* Συζητήσαμε το νομοσχέδιο για την Παλλαϊκή Αμυνα. Γνωρίζετε ότι ισχύουν ήδη ο θεσμός της Πολιτικής Αμυνας (από το 1974), όπως επίσης και ο θεσμός της Πολιτικής Προστασίας που έχει εισαχθεί από το 1995 με το νόμο 2344, σε εφαρμογή του οποίου έχει ιδρυθεί και η αρμόδια Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Η πολιτική αυτή συμπληρώνεται. Εισάγεται η έννοια της τοπικής άμυνας. Πιστεύουμε ότι με την πολιτική αυτή της Παλλαϊκής Αμυνας όλο το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις και με βάση συγκεκριμένους κανόνες και διαδικασίες, εντάσσεται σε μία πολιτική αντιμετώπισης εκτάκτων κινδύνων. Η πολιτική της Παλλαϊκής Αμυνας αφορά το ανθρώπινο δυναμικό το οποίο σήμερα δεν συγκαταλέγεται στις δυνάμεις εκείνες που έχουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, συμμετοχή στις διαδικασίες πολιτικής άμυνας ή πολιτικής προστασίας. Αφορά, δηλαδή, τους πολίτες οι οποίοι δεν έχουν κάποια τέτοια ιδιότητα, ώστε αυτομάτως να εντάσσονται σε μηχανισμούς ή λειτουργίες που τίθενται σε εφαρμογή ευθύς ως προκύψει ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ευθύς ως προκύψει ο λόγος για τον οποίο έχουν ιδρυθεί οι μηχανισμοί αυτοί. Δεν αφορά, δηλαδή, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, τους Εφέδρους ή τους πολιτικούς υπαλλήλους οι οποίοι εντάσσονται στην καλούμενη ΠΣΕΑ. Αφορά εκείνους τους πολίτες που δεν έχουν, με τα ισχύοντα σήμερα, συμμετοχή σ' αυτές τις διαδικασίες. Αποφασίσαμε το πλαίσιο και δόθηκαν οι τελικές κατευθύνσεις. Με την τελική διατύπωση του νομοσχεδίου, που θα γίνει με μέριμνα του Υπουργείο Εθνικής Αμυνας, θα είστε κι εσείς απολύτως ενήμεροι, στις λεπτομέρειες πλέον, για τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της Κυβέρνησής μας.

* Το ΚΥΣΕΑ, στη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε επίσης να τοποθετήσει ως Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος το μέχρι τώρα δεύτερο υπαρχηγό κ. Παπακωνσταντίνου.

* Σήμερα ξεκίνησαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, η οποία αναλήφθηκε το Μάρτη του 1995 με πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς και αρκετές διακυμάνσεις, φθάνει σήμερα σε ένα πολύ σημαντικό σημείο. Είναι μία εξέλιξη ιστορική -θα έλεγα- για τη Μεγαλόνησο, αλλά και για την Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά τα εμπόδια και της δυσκολίες θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί, με αποτέλεσμα -όλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό- καινούργια δεδομένα να δημιουργούνται για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή.

* Θα μου επιτρέψετε να ευχαριστήσω, μια και σήμερα πλέον, βοηθούντος και του καιρού, έχουμε μπει στο στάδιο αντιμετώπισης των δυσμενέστατων συνεπειών που προέκυψαν λόγω του πρόσφατου βίαιου καιρικού φαινομένου, τις δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, της Πυροσβεστικής, τους υπαλλήλους Δημοσίων Υπηρεσιών, τους πολίτες οι οποίοι συνέτρεξαν αυτή την προσπάθεια των Δημοσίων Αρχών. Και βεβαίως, τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ που αντιμετώπισαν ένα ειδικό πρόβλημα με αυταπάρνηση.

Βρίσκω την ευκαιρία να εκφράσω, με μία μικρή καθυστέρηση έστω, αλλά κρίνω σκόπιμο και χρέος να το κάνω, τα συλληπητήριά μας στην οικογένεια του θανόντος υπαλλήλου, και μάλιστα θανόντος κατά την εκτέλεση του καθήκοντός του. Πιστεύουμε ότι η κινητοποίηση των δυνάμεων της ΔΕΗ είναι περισσότερο από θετική. Τα αποτελέσματα αυτής της κινητοποίησης θα διασφαλίσουν την απόλυτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας την υπόλοιπη περίοδο. Θα μου επιτρέψετε με την ευκαιρία αυτή, επειδή γνωρίζω ότι και σήμερα έγιναν κάποιες δηλώσεις, να επαναλάβω την ικανοποίησή μας για τον τρόπο με τον οποίο τηρουμένων των αναλογιών και μέσω αυτών των τεράστιων δυσκολιών, κινητοποιήθηκαν οι δυνάμεις και της ΔΕΗ και άλλων τομέων του Δημοσίου.

* Η Ν.Δ., πληροφορούμαι, ζητεί την παραίτηση της Υπουργού Ανάπτυξης. Δεν είναι τίποτα το πρωτότυπο. Η Ν.Δ. αποδεικνύει πως πέρα από την ένδεια θέσεων και ιδεών, έχει και φτωχή φαντασία. Επανέρχεται, αναμασώντας αυτή την ένστασή της στο αίτημα για παραίτηση Υπουργών, πολύ περισσότερο όταν δεν τεκμηριώνει αυτό το αίτημά της. Και ακόμη περισσότερο, όταν η ίδια ως κόμμα, τίποτα το ουσιαστικό και συγκεκριμένο δεν παρέθεσε ή και τώρα δεν παραθέτει, ενόψει των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν και έπρεπε να αντιμετωπιστούν.

* Σας ενημερώνω εν τάχει για το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού αυτών των ημερών:

-Πέραν της σημερινής συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ αύριο το μεσημέρι, ο Πρωθυπουργός θα έχει διάφορες συνεργασίες. Κρίνω σκόπιμο να αναφερθώ στη διυπουργική συνάντηση, η οποία θα γίνει υπό την προεδρία του με αντικείμενο την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών. Αργότερα, στις 14.00, θα δεχθεί σε συνεργασία την υποψήφια δήμαρχο της Αθήνας κα Μαρία Δαμανάκη.

-Αύριο το απόγευμα, στη Βουλή, θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση που γίνεται προς τιμήν της μνήμης του Ρήγα Βελεστινλή (Ρήγα Φεραίου).

-Την Τετάρτη, θα έχει σειρά συνεργασιών με Υπουργούς και άλλα στελέχη.

Το απόγευμα της Τετάρτης θα λάβει μέρος στη διαδικασία της "Ωρας του Πρωθυπουργού" και θα απαντήσει σε δύο επίκαιρες ερωτήσεις της βουλευτού της Ν.Δ. κας Μπακογιάννη και του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ κου Γιαννάκη. Αμέσως μετά, θα συνεδριάσει -έχει γίνει και στο παρελθόν, γνωρίζετε ότι επαναλαμβάνεται η συνεδρίαση αυτή σε τακτά διαστήματα- η Κυβερνητική Επιτροπή με την Πολιτική Γραμματεία του Κινήματος.

-Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, προκειμένου να λάβει μέρος στη Διάσκεψη της Ευρωασιατικής Συνεργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί εκεί. Για τα όσα ακολουθήσουν, θα σας ενημερώσω τις επόμενες ημέρες. Συμπληρωματικά σας λέω ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Λονδίνο θα ολοκληρωθεί με τη συμμετοχή του στη συνεργασία των Σοσιαλιστικών Κομμάτων, την οποία διοργανώνει ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Τόνι Μπλερ. Ο Πρωθυπουργός θα επιστρέψει στην Αθήνα, τα μεσάνυχτα της Τρίτης (7.4.98).

Αυτά σε πάρα πολύ γενικές γραμμές. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Μας μιλήσατε για το γενικό πλαίσιο του εξοπλιστικού προγράμματος. Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάτι πιο συγκεκριμένο. Εννοώ εάν έχετε καταλήξει στην επιλογή κάποιων οπλικών συστημάτων, κάποιων εταιριών, κάποιων χωρών, στην επιλογή κάποιων καταδιωκτικών αεροπλάνων.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι η συζήτηση ήταν πολύ αναλυτική. Αναφέρθηκαν οι εισηγητές με πολλές λεπτομέρειες, ο καθένας στο αντικείμενο που εισηγήθηκε. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις. Πιστεύουμε ότι εντός του Απριλίου, για ορισμένα οπλικά συστήματα, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προτάσεων, ώστε, αμέσως μετά, σε μια νέα συνεδρίαση του το ΚΥΣΕΑ να είναι έτοιμο, εκτιμώντας την πρόοδο που θα έχει στο μεταξύ συντελεστεί, να πάρει ίσως και τις πρώτες αποφάσεις. Σήμερα εξετάσαμε σημείο προς σημείο την εξέλιξη του ΕΜΠΑΕ. Δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η οικονομική και τεχνική μελέτη των προσφορών. Βεβαίως, έγινε αναφορά σε συγκεκριμένα οπλικά συστήματα, σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών, αλλά δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Είπαμε στο παρελθόν και επαναλαμβάνω ότι οι επιλογές θα γίνουν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και τις ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως, με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια.

ΤΡΙΛΙΚΗΣ: Συζητήθηκε στο ΚΥΣΕΑ το ενδεχόμενο τροποποιήσεων στο 10ετές πρόγραμμα, που έχει εξαγγελθεί με αφορμή τις εξελίξεις στο μέτωπο της δραχμής, την προσαρμογή της στο σύστημα ισοτιμιών. Αν υπάρχουν κάποιες περικοπές, δηλαδή, ενδεχομένως κάποια προγράμματα, λόγω αύξησης κόστους;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα, μετά από δύο συνεδριάσεις, τη σημερινή και την προχθεσινή. Προχθές, συζητήσαμε θέματα που αφορούν την προσαρμογή και τις αλλαγές οι οποίες απαιτούνται, μετά την απόφαση για την ένταξη του νομίσματός μας στο μηχανισμό συναλλαγματικών ισοτιμιών. Γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο της προχθεσινής συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής, ελήφθησαν αποφάσεις. Δεν υπάρχει ο,τιδήποτε, όμως, που να αφορά αλλαγές χρηματοδότησης του εξοπλιστικού προγράμματος. Σήμερα, λοιπόν, στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, επιβεβαιώσαμε ότι είναι πολύ ικανοποιητική και εντός των χρονικών ορίων που έχουμε θέσει η εξέλιξη του εξοπλιστικού προγράμματος. Δεν έχει προκύψει η ανάγκη οποιασδήποτε αλλαγής όσον αφορά τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο του εθνικού νομίσματός μας.

ΓΛΥΣΤΡΑΣ: Δηλαδή, τα ίδια χρήματα για λιγότερα όπλα ή τα ίδια όπλα για περισσότερα χρήματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή όσον αφορά την ικανότητά μας και την επιθυμία μας, την πολιτική βούλησή μας να χρηματοδοτήσουμε την ολοκλήρωση του εξοπλιστικού προγράμματος, όπως το σχεδιάσαμε και το αποφασίσαμε. Σχεδιάσαμε και αποφασίσαμε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, επειδή ακριβώς κρίνουμε ότι είναι αναγκαίο και ανταποκρινόμαστε στην υποχρέωση να εξοπλίσουμε τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας και να ενισχύσουμε την άμυνά μας δι' αυτού του τρόπου, πράγμα το οποίο, βεβαίως, συνεπάγεται οικονομικό κόστος, συνεπάγεται δαπάνες που πρέπει να καταβάλουμε . Είμαστε σε θέση να τις καταβάλουμε.

ΦΙΛΗΣ: Δηλαδή, αύξηση των προβλεπομένων εξόδων;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να σας πω ότι οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη περιθώρια διαπραγματεύσεων, σημαίνει ότι μπορούμε να επιτύχουμε τους άριστους όρους με τους οποίους θα προμηθευτούμε τα εξοπλιστικά αυτά συστήματα και ό,τι άλλο χρειάζεται για να ενισχύσουμε την εθνική άμυνα.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου είναι: Μιλήσατε για τοπική άμυνα, τί ακριβώς είναι αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι αφορά τοπικούς πληθυσμούς, οι οποίοι δεν έχουν μία συμμετοχή στους θεσμούς οι οποίοι ισχύουν με το νομικό καθεστώς που υπάρχει μέχρι σήμερα. Οι διαδικασίες και οι κανόνες προβλέπονται με λεπτομέρειες στις διατάξεις του νομοσχεδίου το οποίο σύντομα θα καταρτιστεί και θα κατατεθεί.

ΦΙΛΗΣ: Οι δυνάμεις της τοπικής άμυνας, ας πούμε, θα έχουν και αρμοδιότητα αστυνόμευσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς, όχι. Θα βρίσκονται κάτω από την καθοδήγηση ή την εποπτεία δημοσίων αρχών και θα συντονίζονται μαζί με τους άλλους μηχανισμούς, οι οποίοι, ήδη, υπάρχουν και λειτουργούν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά.

ΦΙΛΗΣ: Καθήκοντα σε παραμεθόριες περιοχές θα αναλαμβάνουν για παράδειγμα;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι η δημιουργία αυτής της νέας κατάστασης δεν είναι τίποτα άλλο, παρά η προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε, με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, έκτακτες καταστάσεις. Δεν είναι κάποια τακτικά σώματα τα οποία θα έχουν ένα διαρκή και συγκεκριμένο ρόλο. Απλά, θα δημιουργηθούν σχήματα ευέλικτα τα οποία θα συμβάλλουν, συνεργαζόμενα με τους άλλους μηχανισμούς που ήδη υπάρχουν στην αντιμετώπιση αυτών των εκτάκτων φαινομένων, που, βεβαίως, αφορούν και την εθνική άμυνά μας.

ΦΙΛΗΣ: Η ερώτησή μου είναι: Εάν αρμοδιότητα αυτών των σωμάτων, εκτάκτως συγκροτουμένων, θα είναι ανάμεσα στις αρμοδιότητες και φαινόμενα αντιμετώπισης εισβολής λαθρομεταναστών για παράδειγμα, φρούρηση των συνόρων.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι αυτό δεν έχει σχέση -γιατί εδώ μιλάτε για θέματα ασφάλειας και τάξης- παρά μόνο με έκτακτες συνθήκες, οι οποίες μπορεί να προκύψουν. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε ποιες μπορεί να είναι αυτές οι έκτακτες συνθήκες. Υπάρχουν για τις έκτακτες αυτές συνθήκες -συνήθως καιρικά φαινόμενα ή φυσικές καταστροφές, οι οποίες προκύπτουν- οι μηχανισμοί αυτοί και λειτουργούν. Υπάρχει "πολιτική προστασία". Υπάρχει "πολιτική άμυνα". Επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν πολίτες που δεν εντάσσονται, σήμερα, σε οποιαδήποτε από τα υπάρχοντα σχήματα. Με αυτή την έννοια, στο πλαίσιο της τοπικής άμυνας, οι τοπικοί πληθυσμοί θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται, να εκπαιδεύονται, για λίγες ημέρες κάθε χρόνο, προκειμένου να είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν αυτά τα έκτακτα περιστατικά. Και, βεβαίως, δεν θα τους ανατεθούν καθήκοντα φύλαξης, για να γίνω πάρα πολύ συγκεκριμένος στο θέμα που θέσατε εσείς.

ΦΙΛΗΣ: Και θα εξοπλίζονται, κ. Υπουργέ; Αυτή η τοπική άμυνα θα έχει και όπλα;

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι υπάρχουν οι Ενοπλες Δυνάμεις, υπάρχουν οι δυνάμεις της Εθνοφυλακής σε ορισμένα νησιά του Αιγαίου, υπάρχουν οι δυνάμεις ασφάλειας που έχουν στα χέρια τους όλα τα κατάλληλα εφόδια και τα όπλα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις και να ασκήσουν τα καθήκοντά τους. Δεν έχει καμία σχέση αυτό με την ενημέρωση των πολιτών, με τη δυνατότητά τους να αναλάβουν ένα συγκεκριμένο κοινωνικό έργο ή συντονιζόμενοι με άλλους μηχανισμούς που λειτουργούν να συμβάλουν σε ανάγκες οι οποίες προκύπτουν κάτω από ορισμένες πολύ-πολύ έκτακτες συνθήκες.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Δεν θα έχουν οπλισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Ολα αυτά θα τα δείτε με λεπτομέρειες στο νομοσχέδιο.

ΔΗΜΑΚΑΣ: Η ερώτηση είναι σαφής. Θα έχουν οπλισμό;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Δεν θα αναλάβουν τη φύλαξη των συνόρων. Η δραστηριοποίηση του μηχανισμού της τοπικής άμυνας έχει σχέση με πολύ έκτακτες συνθήκες. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως αυτό στο οποίο πρέπει να δώσετε έμφαση είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση, η κατάρτιση, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Είπατε προηγουμένως ότι είναι μια νέα κατάσταση για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, ότι δημιουργούνται ειδικά σώματα που αποκτούν συγκεκριμένο ρόλο που αφορά και την εθνική μας άμυνα. Εγώ καταλαβαίνω και διορθώστε με αν κάνω λάθος, ότι ενδεχομένως και εφόσον τους δοθεί η εντολή, θα δράσουν για να προστατευθούν, να προστατεύσουν την Ελλάδα, αν τους δοθεί εντολή θα δράσουν ενδεχομένως αστυνομικά. Κατάλαβα καλά;

ΡΕΠΠΑΣ: Ηταν περισσότερο από σαφές αυτό που είπα και καταλάβατε πάρα πολύ καλά. Βεβαίως, όταν δεχθούμε επιβουλή ή επίθεση από εχθρικές δυνάμεις είναι δυνατό να μην κληθούν οι τοπικοί πληθυσμοί να λάβουν μέρος στην άμυνα της χώρας ή στην ενδυνάμωση της αποτρεπτικής δύναμής μας; Εάν παραστεί ανάγκη θα έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Πότε θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο αυτό;

ΡΕΠΠΑΣ: Συντομότατα. Για όλα αυτά τα θέματα υπάρχουν προβλέψεις στο βασικό κείμενο, αλλά αυτά αποτελούν αντικείμενο συζήτησης, προκειμένου να ρυθμιστούν μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η συμμετοχή των γυναικών ποια θα είναι;

ΡΕΠΠΑΣ: Προβλέπεται και συμμετοχή των γυναικών. Αλλωστε το Σύνταγμα μιλάει για την ισότητα των πολιτών, αλλά βεβαίως η συμμετοχή των γυναικών θα είναι τέτοια που θα αναγνωρίζει τις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στο γυναικείο φύλο, θα αναθέτει ίσως κοινωνικά καθήκοντα στο γυναικείο πληθυσμό της χώρας ενόψει έκτακτων καταστάσεων και βεβαίως δεν θα πρέπει να γίνεται οποιαδήποτε παρανόηση. Δεν μιλάμε για στράτευση γυναικών. Η συζήτηση που έγινε, μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας και των ενδιαφερομένων, είτε είναι γυναικείες οργανώσεις, είτε άλλοι φορείς του δημοσίου, καθώς προχωρούσε η κατάρτιση αυτού του νομοσχεδίου, πρέπει να σας πω ότι ήταν πολύ εκτεταμένη. Εχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι προβληματισμοί ή και οι ενστάσεις οι οποίες διατυπώθηκαν, προκειμένου να καταρτιστεί αυτό το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί το πλαίσιο της πολιτικής μας για την Παλλαϊκή Αμυνα. Η τελική διατύπωσή του θα ολοκληρωθεί συντομότατα και θα δοθεί στη δημοσιότητα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Θα αφορά όλο τον πληθυσμό μιας περιοχής ή θα υπάρχει επιλογή;

ΡΕΠΠΑΣ: Ζητάτε να σας αναγνώσω το κείμενο του νομοσχεδίου. Σας λέω ότι η τελική διατύπωση θα γίνει συντομότατα. Αυτό το οποίο πρέπει να κρατήσετε τώρα είναι ότι εισάγουμε το θεσμό της τοπικής άμυνας πέρα από την πολιτική άμυνα και την πολιτική προστασία. Στην τοπική άμυνα εντάσσεται βεβαίως όλος ο πληθυσμός, με κάποιες εξαιρέσεις οι οποίες αφορούν ηλικίες ή την ειδική προσωπική κατάσταση, λόγους υγείας για παράδειγμα, κάποιων κατοίκων.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Απασχόλησε τη συνεδρίασή σας το θέμα που συνδέεται με όλες αυτές τις ρυθμίσεις που διαμορφώνουν ένα κλίμα στρατιωτικοποίησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Επειδή ήθελα να προλάβω οποιεσδήποτε παρανοήσεις, έσπευσα να πω ότι δεν μιλούμε για στράτευση γυναικών. Ασφαλώς δεν πρέπει να προσεγγίζεται με ένα τέτοιο πνεύμα αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία. Οτι οδηγεί, δηλαδή, σε μια στρατιωτικοποίηση των πολιτικών πρωτοβουλιών ή εν πάση περιπτώσει εισάγει νέα δεδομένα, προκειμένου κάποιος να μας ασκήσει κριτική ότι ακολουθούμε "μιλιταριστική" πολιτική. Ολα αυτά είναι πολύ μακριά από τις προθέσεις και τις πολιτικές επιλογές μας. Αυτό το οποίο κάνουμε είναι εκείνο το οποίο εδώ και χρόνια συζητείται στην πατρίδα μας να δώσουμε συγκεκριμένο νόημα και περιεχόμενο, μετά τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί, στο θεσμό της Παλλαϊκής Αμυνας, ο οποίος συγκροτείται, παίρνει συγκεκριμένο χαρακτήρα και πιστεύω ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας.

ΜΙΧΑΗΛ: Η Κυβέρνηση θα καταθέσει αύριο νομοσχέδιο για την Ολυμπιακή Αεροπορία;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ο διάλογος της διοίκησης με τους εργαζόμενους στην Ο.Α. Γνωρίζετε ότι ο διάλογος αυτός έχει διαρκέσει πάρα πολλές ώρες. Θα έλεγα ότι είναι διάλογος που εξελίσσεται, τις τελευταίες ημέρες, χωρίς διακοπή. Υπάρχουν σημεία στα οποία έχουν προκύψει συμπτώσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Πιστεύουμε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν οι συμφωνίες που έχουν γίνει μέχρι τώρα. Θεωρούμε πως το συντομότερο δυνατόν πρέπει να κλείσει αυτός ο κύκλος του διαλόγου. Ελπίζουμε να κλείσει με αξιοποίηση αυτών των συμφωνιών. Κάθε ημέρα που περνά επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο η Ο.Α. Θα έλεγα χαρακτηριστικά πως αφαιρούμε οξυγόνο από την Ο.Α., όσο δεν παίρνουμε τις τελικές αποφάσεις. Πλησιάζει το Πάσχα, είναι πολύ κοντά η τουριστική περίοδος και επιθυμούμε το συντομότερο δυνατό με τη συμφωνία όλων των πλευρών να προχωρήσουμε στην εξυγίανση της Ο.Α., ώστε να την καταστήσουμε μία ανταγωνιστική, μία ισχυρή επιχείρηση σε διεθνές επίπεδο.

ΜΙΧΑΗΛ: Σας ρώτησα συγκεκριμένα.

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη ο διάλογος. Αν κάνουμε την υπόθεση ...

ΜΙΧΑΗΛ: Ο κ. Μαντέλης είπε "μέχρι σήμερα το βράδυ θα κάνουμε ..."

ΡΕΠΠΑΣ: Απάντησα ήδη από προχθές. Δεν είναι θέμα λίγων ωρών αυτό το οποίο πρέπει να εξετάζεται. Είναι θέμα μεγάλης ευθύνης. Αν θα ολοκληρωθεί ο διάλογος τώρα ή το βράδυ ή αύριο το πρωί έχει μικρότερη σημασία από τη σημασία που έχει η επιδίωξη να προκύψουν γρήγορα εκείνες οι συμφωνίες και μέσω της συνεργασίας όλων να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της Ο.Α. Αν τελικά δεν προκύψει συμφωνία η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Το έχουμε εξαγγείλει αυτό, έχουμε αναλάβει συγκεκριμένη δέσμευση ενώπιον της Βουλής απέναντι στον ελληνικό λαό. Μ' αυτή την έννοια θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Αληθεύει ότι ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης είχε επιστροφή φόρου το 1997, όπως και ο Κ. Καραμανλής και ο Κ. Μητσοτάκης;

ΡΕΠΠΑΣ: Αυτά είναι στοιχεία τα οποία επεξεργάζονται οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες. Κάποια εκκαθαριστικά είναι πιστωτικά, άλλα είναι χρεωστικά. Οι οικονομικές υπηρεσίες είναι αυτές οι οποίες εκδίδουν τις σχετικές αποφάσεις. Και αυτές τις αποφάσεις πρέπει να τις σεβαστούμε.

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Δεν σας ενημέρωσε ο Πρωθυπουργός;

ΡΕΠΠΑΣ: Ασφαλώς δεν είναι θέμα το οποίο συζητάμε το πώς οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες ελέγχουν και αποφασίζουν επί των φορολογικών δηλώσεων των Ελλήνων, μηδέ του Πρωθυπουργού εξαιρουμένου. Εγώ αμφιβάλω εάν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός γνωρίζει αυτή τη λεπτομέρεια. Προφανώς η εφημερίδα έχει πληροφορίες από τις οικονομικές υπηρεσίες στις οποίες αναφέρεται. Δεν νομίζω ότι αυτό είναι θέμα γενικότερου ενδιαφέροντος. Οπως όλοι οι Ελληνες πολίτες με βάση τη δήλωση που έχουν κάνει, ελέγχονται και άλλοι έχουν επιστροφή χρημάτων, ενώ άλλοι καλούνται να καταβάλουν χρήματα, το ίδιο γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Επειδή ο κ. Τσοχατζόπουλος ανεβαίνει προς τη Μόσχα, αν δεν κάνω λάθος, θα ήθελα να ρωτήσω, αν στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το θέμα των S-300 ή εν πάση περιπτώσει αν συζητήθηκε ένα γενικότερο πλαίσιο με βάση το οποίο ο κ. Τσοχατζόπουλος θα πάει αύριο στη Μόσχα.

ΡΕΠΠΑΣ: Το ταξίδι του κ. Τσοχατζόπουλου είναι προγραμματισμένο. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω ως νέο στοιχείο είναι ότι θα τον δεχθεί και ο κ. Γιέλτσιν, ο οποίος ζήτησε να δει τον κ. Τσοχατζόπουλο. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε απόφαση, όσον αφορά τα οπλικά συστήματα. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους δύο Οίκοι, δύο παραγωγοί, αυτοί οι οποίοι παράγουν τους πυραύλους PATRIOT και αυτοί οι οποίοι παράγουν τους πυραύλους S-300. Είμαστε στο στάδιο της αξιολόγησης. Δεν έχει ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, προκειμένου να λάβουμε τις αποφάσεις μας.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ για τους S-300 που έχει παραγγείλει η Κυπριακή Δημοκρατία.

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι. Μιλώ για τους S-300 που έχουν προταθεί στο πλαίσιο του δικού μας εξοπλιστικού προγράμματος.

ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε συνεργασίες ο Πρωθυπουργός την εβδομάδα αυτή με μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και παράγοντες με θέμα τον εκλογικό νόμο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ούτε κατά διάνοια. Ούτε τέτοια συνεργασία υπήρξε ούτε μας απασχόλησε τέτοιο θέμα και δεν μας απασχολεί.

ΦΙΛΗΣ: Υπάρχει σκέψη ή νομοθετική απόπειρα στην οποία από την πλευρά της Κυβέρνησης για την αλλαγή των κανόνων "εμπλοκής" των αστυνομικών; Πότε χρησιμοποιούν τα όπλα οι αστυνομικοί;

ΡΕΠΠΑΣ: Στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού, είναι μία πολιτική την οποία ακολουθεί ο κ. Ρωμαίος. Στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης έχουν γίνει πολλές αλλαγές. Στα θέματα εκπαίδευσης, νομίζω ότι, μεταξύ των άλλων, είναι και αυτό ένα σημείο το οποίο απασχολεί την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για το πώς θα αντιμετωπίζουν το κοινό έγκλημα, για το πώς θα συμπεριφέρονται τα όργανα με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά στο ρόλο τους. Δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιων συζητήσεων, αλλά βεβαίως η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας κάνει το καλύτερο δυνατό, προκειμένου να είναι περισσότερο εκπαιδευμένοι και πιο αποτελεσματικοί οι Ελληνες αστυνομικοί στο έργο τους.

ΦΙΛΗΣ: Θέμα αλλαγής του ισχύοντος νόμου υπάρχει;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης εξετάζει όλα εκείνα τα μέτρα, τα οποία θα κάνουν πιο αποτελεσματική την Ελληνική Αστυνομία. Εχουμε αποκτήσει μία εμπειρία. Συζητούνται πάρα πολλά θέματα αυτή την περίοδο, δεν σημαίνει αυτό όμως ότι έχουμε πάρει οποιαδήποτε απόφαση να προχωρήσουμε σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία έτσι όπως θέσατε εσείς το θέμα.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Εχετε κάποιες ημερομηνίες άφιξης των υπουργών Αμυνας των ΗΠΑ και της Ιταλίας και εάν πρόκειται να έρθει και ο Χόλμπρουκ;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν έχω αυτή την ώρα πρόχειρες ημερομηνίες. Παρακαλώ, να ενημερωθείτε από τα αρμόδια υπουργεία. Μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν κάποιες επισκέψεις. Ο κ. Χόλμπρουκ δεν έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Σας ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Wednesday, 1 April 1998 - 6:07:58 UTC