Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 20 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-03-27

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 27.3.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στο Υπουργικό Συμβούλιο έγινε μία συνοπτική ενημέρωση για το θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Γνωρίζετε ότι είναι σε εξέλιξη ο διάλογος της Διοίκησης της Επιχείρησης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Χρονικό όριο για την ολοκλήρωση αυτού του διαλόγου έχει τεθεί η επόμενη Κυριακή. Παραμένουμε στο πλαίσιο το οποίο έχουμε θέσει. Το πλαίσιο της πολιτικής μας για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας σας είναι γνωστό. Ζητούμε να υπάρχει μία εξοικονόμηση δαπανών και πόρων, ύψους 50 δισεκατομμυρίων ετησίως. Στόχος μας είναι η Ο.Α. να ανακάμψει, να εξυγιανθεί, ώστε σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή της. Να προσφέρει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους επιβάτες, στους πολίτες που δέχονται τις υπηρεσίες της. Αυτός είναι ο στόχος μας: Ο πολίτης να έχει υπηρεσίες επιπέδου από την Ο.Α. Η εξοικονόμηση αυτή, έχουμε πει, μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της επιχείρησης, αλλαγές που αφορούν και τις εργασιακές σχέσεις, το καθεστώς απασχόλησης των υπαλλήλων της Ο.Α. και μέσα από την αλλαγή της εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική. Και βεβαίως, με την επιδίωξη συμφωνίας για τις αποδοχές των εργαζόμενων που θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να αυξηθούν, ώστε το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης να παραμείνει στα επίπεδα προηγούμενων περιόδων.

* Συζητήσαμε επίσης -έχουμε κάνει αναλυτική ενημέρωση για το θέμα αυτό, που απλώς επανήλθε σήμερα, με στοιχεία που εισέφερε ο κ. Ρωμαίος- το θέμα της εγκληματικότητας και ενός κλίματος ανασφάλειας που δημιουργείται, πιστεύουμε σε μεγάλο βαθμό τεχνιέντως, στους πολίτες. Θεωρούμε πως η απόφαση η οποία ελήφθη στην Κοινότητα της Πιερίας είναι ανυπόστατη, είναι παράνομη και αντισυνταγματική. Ηδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διατάξει το δέοντα πειθαρχικό και διοικητικό έλεγχο. Συνεδριάζει η αρμόδια επιτροπή για να αποδώσει ευθύνες σ' αυτούς που έλαβαν μία τέτοια απόφαση, η οποία παραπέμπει σε ένα μεσαίωνα.

Μου δίνεται η ευκαιρία να πω αυτή την ώρα, καθότι η απόφαση αυτή -πρέπει να σας πω- έχει δώδεκα σημεία και έχει δομή, περίπου, νόμου ότι η Πολιτεία έχει όλα τα μέσα, είναι ισχυρή και αποτελεσματική για να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα εγκληματικών και παράνομων πράξεων. Πρέπει οι πολίτες να νοιώθουν ασφαλείς. Βεβαίως, ενώ εμείς έχουμε αποδυθεί σ' αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει -σε ένα άλλο επίπεδο αναφερόμενος πλέον- να επισημάνω ότι και το μέτωπο του αγώνα μας, προκειμένου να μην "εμβολιαστεί" η ελληνική κοινωνία από απόψεις, ιδέες και συμπεριφορές ρατσιστικές και ξενοφοβικές, είναι ένα μέτωπο κρίσιμο και γι' αυτό και εκεί η μάχη που δίνουμε, είναι μάχη αποφασιστική. Επαναλαμβάνω και συνοψίζω:


-Δίνουμε τη μάχη για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας.


-Η προσπάθεια που κάνουμε για την ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας, μέσα από την καταγραφή του ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκεται στην Ελλάδα, προερχόμενο από ξένες χώρες, είναι σε εξέλιξη. Αυτή η προσπάθεια θα συμβάλει πέρα από την ομαλοποίηση της αγοράς εργασίας και στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αφού θα έχουμε καταγεγραμμένο πλέον το προερχόμενο από άλλες χώρες ανθρώπινο δυναμικό που διαβιεί στην Ελλάδα.


-Οι έλεγχοι από τις δυνάμεις της Αστυνομίας γίνονται πλέον ολοήμεροι και ακόμη περισσότερο εντατικοί, αφού η Ελληνική Αστυνομία έχει εμπλουτιστεί με ανθρώπινο δυναμικό που μόλις αποφοίτησε από τις παραγωγικές σχολές της Ελληνικής Αστυνομίας. Επίσης, οι έλεγχοι αυτοί -μεταξύ των άλλων- θα οδηγούν σε άμεση επαναπροώθηση αλλοδαπών, οι οποίοι δεν θα είναι εφοδιασμένοι με τα νομιμοποιητικά έγγραφα, τα οποία θα τους επιτρέπουν να παραμείνουν στην πατρίδα μας. Θα έχουν, δηλαδή, εισέλθει στην Ελλάδα μετά την 31η Δεκεμβρίου 1997.

* Συζητήσαμε τα προβλήματα τα οποία προέκυψαν μετά την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία. Πιστεύουμε ότι η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών του Δημοσίου, από την Τετάρτη κιόλας που είχε προαναγγελθεί αυτή η σφοδρή κακοκαιρία, ήταν επαρκής. Τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, οφείλονται σε πολύ συγκεκριμένους λόγους. Είχαμε την πλημμύρα στην περιοχή των Ανω Λιοσίων. Πρέπει να σας πω ότι, ενώ το έργο είναι σε εξέλιξη, υπάρχει μια σχετική καθυστέρηση, λόγω της άρνησης των κατοίκων της περιοχής να μετεγκατασταθούν κάπου αλλού, πράγμα το οποίο έχει οδηγήσει σε σχετική καθυστέρηση το όλο πρόγραμμα. Εδώ υπάρχει μια ελλιπής συνεργασία του Δήμου Ανω Λιοσίων με την ΕΥΔΑΠ, που είναι ο αρμόδιος φορέας για την πρόοδο του έργου αυτού.

Είδατε ότι στις δυτικές περιοχές της Αττικής δεν είχαμε φαινόμενα ακραία, όπως αυτά που εκδηλώθηκαν σε προηγούμενες περιόδους, παρόλον ότι τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων ήταν πολύ πιο περιορισμένα από ότι αυτή τη φορά. Αυτό ακριβώς δεν είναι τίποτε άλλο, παρά μια ανάγλυφη απόδειξη, του πόσο αποτελεσματικά έχει προχωρήσει το πρόγραμμα για τα αντιπλημμυρικά στην Αττική. Το έργο, φερ' ειπείν, του Κηφισού, ύψους 40 και πλέον δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο έχει διευκολύνει πάρα πολύ την αντιμετώπιση τέτοιων εκτάκτων περιστάσεων, είναι πραγματικά ένα κορυφαίας σημασίας έργο και συνέβαλε, ώστε να μην έχουμε υπερχείλιση υδάτων και συνεπώς καταστροφές εξ αυτού του λόγου. Οσον αφορά, τώρα, την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει, οφείλονται σε πολλούς λόγους. Κάνω μια εισαγωγική επισήμανση:


-Στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του κέντρου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και του κέντρου μεγάλης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Ομιλώ για την Πτολεμαϊδα αφενός, που καλύπτει το 70% παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας και άλλα κέντρα, όπως είναι η Μεγαλόπολη, που καλύπτουν το 30% και αφετέρου για την Αττική που είναι η περιοχή που καταναλώνει το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικής ενέργειας στην πατρίδα μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την εγχώρια πηγή ενέργειας, το λιγνίτη, ο οποίος βρίσκεται σε αυτές τις βόρειες περιοχές, κυρίως, της πατρίδας μας. Η απόσταση αυτή, λοιπόν, μπορεί να πει κανείς ότι εξ αντικειμένου δημιουργεί πολλές φορές προβλήματα.


-Είχαμε την καταστροφή, λόγω πτώσεως, των πυλώνων στην Πάρνηθα. Αυτή η διπλή γραμμή τέθηκε εκτός λειτουργίας με αποτέλεσμα να έχουμε υπερφόρτωση των άλλων γραμμών και βλάβη στο διακόπτη στο Δίστομο, καθώς και βλάβη σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το κέντρο Κουμουνδούρου. Οι βλάβες αυτές έχουν αποκατασταθεί. Η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι περισσότερο από ικανοποιητική. Καλύπτεται η κατανάλωση σχεδόν στο σύνολό της, αυτή τη στιγμή. Βεβαίως, ελπίζουμε οι καιρικές συνθήκες να ομαλοποιηθούν, ώστε αμέσως να αρχίσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των πυλώνων που έχουν πέσει στην περιοχή της Πάρνηθας.


-Υπάρχει και το θέμα της τρίτης διπλής γραμμής των πυλώνων στο Κρυονέρι. Γνωρίζετε ότι εκκρεμεί έκδοση της τελικής απόφασης από το Συμβούλιο Επικρατείας, δοθέντος ότι από το 1995, για μια ακόμη φορά, έχουν προσφύγει οι κάτοικοι της περιοχής εναντίον των αποφάσεων που έχει λάβει η Κυβέρνησή μας. Το έργο αυτό πρέπει να σας πω ότι έχει ολοκληρωθεί κατά το 99%. Είναι κρίμα, πραγματικά, να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση και εξαιτίας της να βυθίζεται η Αττική, αλλά και η χώρα στο σκοτάδι και να μπαίνει σε μια τέτοια ταλαιπωρία ο πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή. Πιστεύω ότι για το θέμα αυτό, που οι Νομικές Υπηρεσίες της ΔΕΗ δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γρήγορα θα υπάρξουν εξελίξεις, ώστε να αντιμετωπιστεί και να μην κινδυνεύει πλέον η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στην κατανάλωση, αλλά και στην παραγωγή.

Αυτά θα ήθελα σε πολύ γενικές γραμμές, εισαγωγικώς, να σας πω για τα θέματα που συζητήθηκαν. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτά τα θέματα;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός για όλα τα θέματα της γενικής πολιτικής, τα οποία συζητήθηκαν σήμερα, ζήτησε να εντατικοποιήσουμε τις προσπάθειές μας, να παραμείνουμε προσηλωμένοι στους στόχους που έχουμε θέσει και προέβλεψε ότι, ιδιαιτέρως, η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, που έχει και την έγκριση της παμψηφίας, θα έλεγα, του ελληνικού λαού, όσο πλησιάζει εκείνη η χρονική στιγμή, τόσο περισσότερο θα γνωρίζει τη στήριξη του ελληνικού λαού. Ο λαός λογικό είναι τώρα να αμφιβάλλει ή να δυσφορεί πολλές φορές για αποφάσεις που είναι ενταγμένες σ' αυτό το Πρόγραμμα, προκειμένου να επιτύχουμε την ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ την 1.1.2001. Αυτή είναι η γενική επισήμανση την οποία έκανε ο Πρωθυπουργός, ως πολιτικό πλαίσιο για την πορεία του κυβερνητικού έργου.

ΦΙΛΗΣ: Στο Υπουργικό Συμβούλιο με δεδομένη και αυτή την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι είναι λογικό να δυσφορεί ο λαός, υπήρξε κάποιος σχολιασμός, κάποια συζήτηση, έστω περιορισμένη, για τα αποτελέσματα μιας δημοσκόπησης που δημοσιεύουν τα "ΝΕΑ" χθες και σήμερα και που εμφανίζουν σε πολύ χαμηλά επίπεδα τη δημοτικότητα και της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουμε πει, κατ' επανάληψη, ότι δεν σχολιάζουμε δημοσκοπήσεις. Δεν είναι δυνατόν μια δημοσκόπηση να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης, στο πλαίσιο συνεδρίασης κυβερνητικού οργάνου. Με την ερώτησή σας, όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να πω ότι επιθυμούμε, επειδή εκεί αναδεικνύονται οι Κυβερνήσεις, να εξασφαλίζουμε την προτίμηση και την εμπιστοσύνη του λαού δια της ψήφου του στις εκλογές. Πιστεύουμε ότι το κυβερνητικό έργο οδηγεί στην επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνησή μας και τον Πρωθυπουργό από τον ελληνικό λαό στις εκλογές που θα γίνουν το 2000.

ΙΛΗΣ: Επίσης, στα μέτρα για εξοικονόμηση που πρότεινε ο κ. Παπαντωνίου στην εισήγησή του, ήταν αποδεκτά από όλους τους Υπουργούς ή υπήρξαν διαφωνίες για το ποσοστό και το ποσό της εξοικονόμησης;

ΡΕΠΠΑΣ: Η εισήγηση που έκανε ο κ. Παπαντωνίου βρήκε σύμφωνους τους συναδέλφους. Τα ποσά που επιδιώκουμε να εξοικονομούμε, καθώς περνά ο καιρός, δεν αφορούν κοινωνικές δαπάνες ή αναπτυξιακές δραστηριότητες, αλλά λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες μπορεί πραγματικά να αντιμετωπιστούν με άλλο πρίσμα. Αλλωστε, την Παρασκευή (10.4), θα συζητήσουμε θέματα τα οποία αφορούν την κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική, στο πλαίσιο προγράμματος το οποίο έχει εκπονήσει η Κυβέρνηση: Ο Υπουργός Εργασίας δίνει αυτή την ώρα συνέντευξη Τύπου. Αναφέρθηκε χθες στα θέματα απασχόλησης. Για τα θέματα της κοινωνικής πολιτικής μας θα συνεδριάσει και πάλι κυβερνητικό όργανο πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Θα είναι ίσως η επόμενη συνεδρίαση κυβερνητικού οργάνου, σε 15 ημέρες από σήμερα.

ΓΥΠΑΡΗ: Πότε θα θεσπίσει η Κυβέρνηση σοβαρά μέτρα για να νοιώσει ασφαλής ο πολίτης και να μη φθάσουμε σ' αυτό το φαινόμενο του χωριού της Πιερίας;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο πολίτης πρέπει να νοιώθει ασφαλής. Δεν δικαιολογείται αυτή η ανησυχία. Είναι υπερβολικός ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζονται τα θέματα που αφορούν τις αξιόποινες εγκληματικές ενέργειες. Πρέπει να πω ότι η ελληνική κοινωνία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση, από ότι άλλες σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Εχω, αν θέλετε, στη διάθεσή σας δημοσίευμα μιας μεγάλης ισπανικής εφημερίδας, το οποίο είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικό. Η εφημερίδα "EL PAIS", προχθές κιόλας, αναφέρει ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε, μέσω του Τμήματος Συμβουλών προς ταξιδιώτες, επίσημη οδηγία προειδοποιώντας τους Βρετανούς τουρίστες για την αύξηση των βίαιων αδικημάτων που σημειώθηκαν στη Μαδρίτη και τους καλεί να μην επισκέπτονται την Ισπανία. Και απαντά η ισπανική Κυβέρνηση πως "αυτά δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και υπενθυμίζουμε στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι ο δείκτης εγκληματικότητας στο Λονδίνο υπερβαίνει αισθητά αυτόν της Μαδρίτης". Αντιλαμβάνεστε ποιες συγκρίσεις γίνονται. Πιστεύω, λοιπόν, ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει στο πλαίσιο των κυβερνητικών αποφάσεων είναι αποτελεσματικά. Πρέπει να πω ότι τόσο το είδος, όσο και ο αριθμός των εγκληματικών ενεργειών δεν δικαιολογούν αυτές τις φωνές, οι οποίες άκριτα ακούγονται. Θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ ψύχραιμοι, λογικοί και υπεύθυνοι. Το φαινόμενο που αφορά τη συγκεκριμένη Κοινότητα είναι ένα ειδικό φαινόμενο. Δεν είχαμε εκεί γεγονότα τέτοια, παράνομες πράξεις οι οποίες να δικαιολογούν αυτή την αντίδραση. Πρέπει να σας πω ότι κάποιες μικροκλοπές, εδώ και πάρα πολύ καιρό -εδώ και ένα χρόνο- έχουν σημειωθεί. Δεν δικαιολογείται αυτή η αντίδραση την οποία αποδίδουμε ευθέως σε ιδιοτελείς πολιτικούς λόγους. Πρέπει να πω ότι η παρουσία των Αστυνομικών Δυνάμεων και το τελευταίο βράδυ, όπου λόγω της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος σε κάποιες περιοχές, λογικό είναι να περιμένει κανείς, να φοβάται κανείς ότι μπορεί να έχουμε τέτοια κρούσματα, απέτρεψε την εκδήλωση τέτοιων ενεργειών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα πως είχαμε την προσπάθεια κάποιων να σπάσουν μια βιτρίνα και κάποιων άλλων να ληστέψουν έναν ταξιτζή. Αυτά είναι τα περιστατικά τα οποία έχουν αναφερθεί. Δεν τα αναφέρουμε όλα αυτά για να υπερηφανευθούμε. Τα αναφέρουμε, ώστε με περίσκεψη και ευθύνη να εντοπίζουμε το πρόβλημα, αλλά, ταυτοχρόνως, καθώς εντοπίζουμε το πρόβλημα και προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε, να μην επιτρέπουμε να αναπτύσσονται διάφορες ξενοφοβικές και ρατσιστικές θεωρίες, οι οποίες μας γυρίζουν σε ένα μικρομεσαίωνα. Και τα δύο σημεία έχουν την αξία τους και πρέπει με ισόρροπο τρόπο να τα αντιμετωπίζουμε.

ΚΑΤΣΑΡΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω για το πόσο καιρό δεν θα πρέπει να έχουν αυξήσεις μισθού οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή. Και ένα δεύτερο ερώτημα αν θα πρέπει να είμαστε περήφανοι ως χώρα για το γεγονός ότι για τέσσερις πυλώνες στο Κρυονέρι η πρωτεύουσα της χώρας βυθίστηκε στο σκοτάδι και να μην υπάρχει τρίτη γραμμή ή για ένα ραντάρ της Περαίας να χάνονται ανθρώπινες ζωές, όπως από την πρόσφατη πτώση του Γιάκοβλεφ.

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά το πρώτο θέμα, είναι σε εξέλιξη ο διάλογος της επιχείρησης με τους εργαζόμενους. Εχουμε θέσει ένα πλαίσιο που πιστεύουμε ότι είναι πλήρες προκειμένου να ανακάμψει η Ο.Α. Αναμένουμε να προκύψει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, καθώς εξελίσσεται ο διάλογος. Υπάρχουν εκείνα τα θετικά στοιχεία, τα οποία συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας προοπτικής. Δεν νομίζω ότι εμείς, αυτή την ώρα, είναι καλό να υποκαταστήσουμε τη Διοίκηση στην άσκηση του έργου της. Ελπίζω να προκύψει συμφωνία. Οσον αφορά το δεύτερο θέμα, γνωρίζετε ότι η Πολιτεία μας είναι συντεταγμένη, έχει κανόνες και διαδικασίες βάσει των οποίων λειτουργεί. Πρέπει όλοι να σεβόμαστε αυτούς τους κανόνες. Θα πρέπει όλοι να εμφορούμεθα από ένα πνεύμα ευνομίας. Αυτό ακριβώς, πρώτα από όλα, η Πολιτεία πρέπει να αποδεικνύει, προκειμένου να δημιουργεί πρότυπα για τους πολίτες της. Δεν πρέπει, όμως, μέσα από την υπερβολή να οδηγούμεθα συχνότατα στην υπονόμευση μιας μεγάλης εθνικής προσπάθειας για την εξυπηρέτηση ενός μείζονος σκοπού, όπως είναι π.χ. η εξασφάλιση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές, αλλά και τους παραγωγούς. Αυτό είναι ένα θέμα το οποίο απασχολεί τη ΔΕΗ: Το θέμα της εκκρεμότητας που υπάρχει με την κατασκευή των πυλώνων στην περιοχή του Κρυονερίου. Πιστεύω σύντομα, όλες οι πλευρές, κατά το δικό της μερίδιο η κάθε μια, να συμβάλουν προκειμένου να λυθεί κι αυτό το θέμα.

ΜΙΧΑΗΛ: Υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες για την καθυστέρηση των αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή των Ανω Λιοσίων, αλλά και για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στη ΔΕΗ; Και αν ναι, ποιες είναι αυτές;

ΡΕΠΠΑΣ: Οσον αφορά την κατάσταση του δικτύου της ΔΕΗ δεν αντιλαμβάνομαι ποιες μπορεί να είναι οι ευθύνες της Δημόσιας Επιχείρησης, η οποία αδυνατεί να τοποθετήσει τους πυλώνες στο Κρυονέρι, επειδή της απαγορεύεται από τις αποφάσεις του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου της χώρας. Οσον αφορά τώρα τα φαινόμενα των πλημμυρών έχω -με συγκεκριμένα στοιχεία στη διάθεσή σας- τη δυνατότητα να σας επισημάνω ότι το έργο το οποίο εξελίσσεται στη λεκάνη των Ανω Λιοσίων, στο ρέμα Ευπειρίδων ,όπως λέγεται, δεν έχει ολοκληρωθεί επειδή ακριβώς αρνήθηκαν τη μετεγκατάσταση οι κάτοικοι εκείνης της περιοχής. Ο Δήμος Ανω Λιοσίων δεν ήταν εύκολο να τους επιβάλει αυτή τη μετεγκατάσταση και έχουμε μια σχετική καθυστέρηση.

ΜΙΧΑΗΛ: Δηλαδή, οι κάτοικοι φταίνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν είπα ότι φταίνε οι κάτοικοι για την κακοκαιρία. Αλλά, όπως δεν φταίνε οι κάτοικοι για την κακοκαιρία, δεν φταίει και η Κυβέρνηση για την κακοκαιρία. Σε ανάλογα φαινόμενα και προβλήματα που έχουν προκύψει σε άλλες χώρες του κόσμου, έχετε δει μέσα από τις τηλεοπτικές οθόνες, ανθρώπους να βρίσκονται σε απόγνωση και να χάνουν τη ζωή τους. Απέναντι σε μια τέτοια θεομηνία σαν αυτή που γνωρίσαμε τις προηγούμενες ώρες στην πατρίδα μας, αντικειμενικό είναι, το περιμένει ο καθένας να δημιουργηθούν πολλά και οξύτατα προβλήματα. Δεν θα πρέπει, όμως, να επιρρίπτουμε έτσι, με τόσο εύκολο τρόπο τις ευθύνες στην Πολιτεία όταν έχουμε ως δεδομένα ότι πρώτον, κινητοποιήθηκε το σύνολο του κρατικού διοικητικού μηχανισμού, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού ήταν στη διάθεση αυτών που είχαν πραγματική ανάγκη και δεύτερον, όταν η εξέλιξη των αντιπλημμυρικών και των άλλων έργων γίνεται με ικανοποιητικό ρυθμό. Τα σχετικά στοιχεία είναι στη διάθεσή σας και μπορείτε να τα πάρετε αμέσως μετά για να μην σας κουράζω τώρα με αριθμούς.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, δεν είναι αστείο να λέτε συνέχεια "πέφτει το Γιάκοβλεφ, φταίνε οι κάτοικοι της Περαίας", "μένει η Αθήνα χωρίς ρεύμα, φταίνε οι κάτοικοι του Κρυονερίου", "πνίγονται στα Νέα Λιόσια, φταίνε οι κάτοικοι"; Συνέχεια οι κάτοικοι φταίνε;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα ουδέποτε είπα κάτι τέτοιο. Είναι κάτι το οποίο ισχυρίζεστε εσείς προσπαθώντας να δημιουργήσετε εντυπώσεις. Και σας λέω εν πάση περιπτώσει ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι η τελευταία η οποία θα είχε λόγους να κατηγορήσει πολίτες, δοθέντος ότι για πολλά χρόνια αυτό το Κίνημα εξασφαλίζει την πλειοψηφία της προτίμησης των πολιτών της χώρας, ώστε να μην έχει κανένα λόγο να τους κατηγορεί.

ΦΑΣΟΥΛΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έμεινε ικανοποιημένος από τον τρόπο που κινήθηκε η κρατική μηχανή;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπαμε ότι η κινητοποίηση ήταν επαρκής. Δεχθήκαμε ότι έχουν δημιουργεί προβλήματα, για την επίλυση των οποίων κάνουμε το καλύτερο δυνατό, κυρίως στο πλαίσιο των λειτουργιών της ΔΕΗ, ώστε να έχουμε απρόσκοπτη παροχή ρεύματος. Αυτό είναι το κύριο θέμα το οποίο μας απασχολεί αυτή την ώρα.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Από σήμερα εγγυάται η Κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να ξανασυμβεί τίποτα, ότι δεν θα ξαναγίνει έγκλημα;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Κυβέρνηση κάνει τα πάντα με τους μηχανισμούς που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει το κοινό έγκλημα. Αλλά, έγκλημα υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει σε κάθε ανθρώπινη κοινωνία. Οχι μόνο στην Ελλάδα και όχι μόνο επί ημερών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, μπορεί να πει κάποιος ότι σε ορισμένες περιόδους παρατηρείται μία έξαρση αυτών των φαινομένων. Από την άλλη, όμως, δεν θα πρέπει να υποβαθμίσουμε τις επιτυχίες των διωκτικών Αρχών που μας επιτρέπουν να μιλούμε σήμερα για θεαματικά αποτελέσματα σε ορισμένους τομείς πάταξης της εγκληματικότητας. Αυτό δεν πρέπει να σας διαφεύγει.

ΕΛΕΝΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, η Κυβέρνηση εκτίμησε ότι με ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις και με περιστολή της σπατάλης θα μπορέσει να εξοικονομήσει περίπου 326 δισεκατομμύρια δραχμές. Μόνο με την περιστολή δαπανών θα εξοικονομήσει αυτό το ποσό;

ΡΕΠΠΑΣ: Εδωσε σχετικές απαντήσεις, μόλις πριν, ο αρμόδιος Υπουργός, Μιλήσαμε για ένα ποσό 326 δισεκατομμύρια δραχμές το οποίο επιδιώκουμε να εξοικονομήσουμε. Και αυτό θα το πετύχουμε εκτελώντας πιστά τον προϋπολογισμό, όπως άλλωστε επιτύχαμε και το 1997. Και βεβαίως, μέσα από ορισμένες άλλες διαδικασίες μεταξύ των οποίων και η περικοπή δαπανών που έχουν καταναλωτικό ή λειτουργικό χαρακτήρα και δεν αφορούν κοινωνικά προγράμματα ή αναπτυξιακές πρωτοβουλίες. Είπε συγκεκριμένα ο κ. Παπαντωνίου ότι με τις αλλαγές που θα γίνουν στο ασφαλιστικό σύστημα, προσδοκούμε από τις εισφορές των αλλοδαπών αφενός και την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής αφετέρου, την εξοικονόμηση ενός ποσού περίπου 65 δισεκατομμύρια δραχμές. Αυτά τα επιμέρους αριθμητικά στοιχεία, τα επεξεργάζεται το Οικονομικό Επιτελείο και θα είναι στη διάθεσή σας με κάθε λεπτομέρεια. Σήμερα συζητήσαμε και αποφασίσαμε το πλαίσιο της πολιτικής μας σ' αυτή την κατεύθυνση.

Σας ευχαριστώ. Καλό Σαββατοκύριακο.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05b run on Monday, 30 March 1998 - 8:55:46 UTC