Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-12

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 12.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Γεια σας.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, για να ανοίξουμε το διάλογό μας, σχετικά με την πρόταση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τζεμ, την οποία παρουσιάζει ως πρόταση πέντε σημείων προς την Ελλάδα.

ΚΙΑΟΣ: Πού την έκανε;

ΡΕΠΠΑΣ: Επέδωσε ένα σχετικό σημείωμα στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα. Η πρόταση αυτή είναι -θα έλεγα- μία επανάληψη γνωστών θέσεων. Δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε θετικά την πρόταση στο σύνολό της, δοθέντος ότι αφενός περιλαμβάνει θέματα τα οποία αντιμετωπίζονται ήδη ή είναι σε εξέλιξη χειρισμοί για τα θέματα αυτά και αφετέρου επαναφέρει την πάγια πρόταση της Τουρκίας για συνάντηση και απευθείας διάλογο των δύο χωρών για τις "διαφορές", όπως ονομάζει ο κ. Τζεμ το συγκεκριμένο σημείο της πρότασής του, που δήθεν υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών στο Αιγαίο. Ζητάει δηλαδή:

* Να υπάρχει ένας κοινός προσδιορισμός από τις δύο χώρες των διαφορών τους στο Αιγαίο.

* Ενα δεύτερο σημείο της πρότασης είναι η επισημοποίηση της "Συνθήκης της Μαδρίτης", όπως την αναφέρει.

* Ενα τρίτο σημείο αναφέρεται στη βελτίωση και την εφαρμογή και από τις δύο χώρες μέτρων εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, με βάση τη μεσολάβηση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ κ. Σολάνα.

* Το τέταρτο σημείο αναφέρεται στη σύγκληση της "Ομάδας των Σοφών", που έχουν ορίσει οι δύο χώρες και

* Το πέμπτο σημείο αναφέρεται στην πραγματοποίηση συνάντησης, σε υψηλό επίπεδο, μεταξύ εκπροσώπων των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αντιλαμβάνεστε πως όσον αφορά το δεύτερο σημείο, δεν πρόκειται περί "Συνθήκης της Μαδρίτης". Πρόκειται για μια πολιτική διακήρυξη της οποίας το περιεχόμενο σεβόμαστε. Πιστεύουμε ότι και η Τουρκία πρέπει να κάνει το ίδιο. Δεν υπάρχει κάτι καινούργιο, δηλαδή, στην πρόταση που διατυπώνει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

Οσον αφορά το τρίτο σημείο, πράγματι υπάρχει ήδη επικοινωνία και συνεργασία των εκπροσώπων των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, του κ. Σαβαϊδη και του κ. Οϊμέν, οι οποίοι, στο πλαίσιο πρότασης που έχει διατυπώσει ο κ. Σολάνα, συζητούν θέματα που αφορούν την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης. Και εδώ, λοιπόν, δεν υπάρχει κάτι καινούργιο στην πρόταση αυτή.

Το άλλο σημείο αναφέρεται στη σύγκληση της "Ομάδας των Σοφών", των εμπειρογνωμόνων που έχουν ορίσει οι δύο χώρες. Εχουμε πει κατ' επανάληψη πως η Τουρκία είναι αυτή η οποία μετά την πρόσφατη απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής του Λουξεμβούργου, δεν επιθυμεί να αναμειγνύεται η Ευρώπη σε θέματα που την αφορούν. Με αυτή την έννοια, δεν ευνοεί τη συνάντηση των Σοφών. Εμείς πιστεύουμε πως η κοινοτική αυτή πρωτοβουλία πρέπει να προχωρήσει, ως κοινοτική πρωτοβουλία. Δεν έχουμε καμία αντίρρηση, δηλαδή, η Βρετανική Προεδρία και οι Ολλανδοί, οι οποίοι είχαν την έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του σχήματος, να παρακολουθήσουν και να συμβάλουν στο να εξελιχθεί περαιτέρω αυτή η διαδικασία.

Οσον αφορά το θέμα της συνάντησης, είπα και πάλι πως υπάρχει αυτή η επικοινωνία. Οι πρέσβεις των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ έχουν ήδη συνεννόηση για συγκεκριμένα θέματα.

Και μένει πλέον το πρώτο σημείο της πρότασης, κατά το οποίο ο κ. Τζεμ προτείνει τον κοινό προσδιορισμό, από τις δύο χώρες, των "διαφορών" στο Αιγαίο. Εχουμε πει κατ' επανάληψη πως θέμα διαφοράς στο Αιγαίο υφίσταται μόνον όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα. Εχουμε προτείνει συγκεκριμένη διαδικασία για την αντιμετώπιση του θέματος αυτού. Οπως επίσης, με την πολιτική της "βήμα προς βήμα προσέγγισης", έχουμε συμβάλει ώστε να είναι σαφής ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να προχωρήσουμε σε εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία, η οποία άλλωστε δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Χάγης, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να συμβάλει σ' αυτή την προσπάθεια.

Δεν υπάρχει, λοιπόν, κάτι καινούργιο. Υπάρχει ένα μείγμα παλαιών αξιώσεων της Τουρκίας, όπως αυτή για την από κοινού επισήμανση και προσδιορισμό των δήθεν διαφορών που υπάρχουν στο Αιγαίο, ενώ πρόκειται για μονομερείς αξιώσεις της. Από την άλλη, στην πρόταση αυτή περιέχονται αναφορές σε θέματα τα οποία -επαναλαμβάνω- ήδη έχουν αντιμετωπιστεί με διάφορους τρόπους. Αυτά από μέρους μου. Ακούω τις ερωτήσεις σας.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, έπονται οι δηλώσεις του κ. Τζεμ ή προηγήθησαν αυτές οι δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, του κ. Γ. Παπανδρέου, χθες, σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, που είπε ότι δεν αποκλείουμε να πάμε σε διάλογο με την Τουρκία για κάποιες λύσεις, αν οι προτάσεις είναι θετικές;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Παπανδρέου δεν είπε ακριβώς αυτό. Είπε ότι μπορούμε να βρούμε τη δυνατότητα συνεννόησης με την Τουρκία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Δεν μίλησε για διάλογο, υπό την έννοια της διαπραγμάτευσης, όπως κάποιοι ίσως το ερμηνεύουν. Η πρόταση του κ. Τζεμ προς την Ελληνική Κυβέρνηση μέσω αυτών των πέντε σημείων έγινε σήμερα. Δεν νομίζω ότι υπάρχει συνάφεια της δήλωσης του Ελληνα Υπουργού με την πρωτοβουλία του Τούρκου Υπουργου. Αυτά αντιλαμβάνεστε πως δεν γίνονται με τρόπο σπασμωδικό και αποσπασματικό. Διότι, πριν ο Τούρκος Υπουργός διατυπώσει αυτή την πρόταση, προφανώς έχει προηγηθεί στην Τουρκία, στο επιτελείο του, μια σχετική προεργασία.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Η Ελληνική Κυβέρνηση προτίθεται να απαντήσει αρνητικά ή προτίθεται να διατυπώσει αντιπρόταση σ' αυτό στο οποίο βασίζεται η πρόταση Τζεμ;

ΡΕΠΠΑΣ: Η θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τα πέντε σημεία, είναι η θέση που σε γενικές γραμμές σας ανέπτυξα μόλις πριν.

ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Αυτή θα τη διατυπώσετε δηλαδή με τον ίδιο τρόπο; Μέσω κάποιας ρηματικής διακοίνωσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρέπει να πω ότι η διαδικασία η οποία θα επιλεγεί, θα εξεταστεί από το Υπουργείο Εξωτερικών. Αν πρέπει να δοθεί γραπτώς και επισήμως απάντηση από την Ελληνική Κυβέρνηση, δια της ανάλογης οδού, θα γίνει και αυτό, αφού μελετηθεί η πρόταση.

Γ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάτι το καινούργιο, όπως μας είπατε, σε αυτή την πρόταση, πώς ερμηνεύει η Ελληνική Κυβέρνηση αυτή την κίνηση της Τουρκίας. Γιατί να προχωρήσει σε ένα τέτοιο κείμενο;

ΡΕΠΠΑΣ: Η Τουρκία, κατά καιρούς, επαναλαμβάνει τις θέσεις της. Ισως η πολιτική συγκυρία επιβάλλει να πράξει το ίδιο τώρα, εν όψει της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, στην οποία έχει εκφράσει μία αρνητική θέση. Εχει πει ότι δεν θα λάβει μέρος. Ισως, θεωρεί σκόπιμο να επανέλθει, προκειμένου να δημιουργήσει κατάλληλες συνθήκες, ώστε να επανασυνδέσει τη σχέση της με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμείς θέλουμε να υπάρχει αυτή η σχέση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως θέλουμε οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα να γίνουν πολύ καλύτερες. Αυτό εξαρτάται από την ίδια και θα πρέπει να αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες, τις οποίες μέχρι τώρα δεν αναλαμβάνει.

ΚΙΑΟΣ: Συμφωνείτε με τις σκέψεις και προτάσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών για το διάλογο και όχι διαπραγμάτευση, όπως είπατε, ξεχωρίζοντας το ένα από το άλλο;

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα ότι η μια μορφή διαλόγου είναι ήδη σε εξέλιξη μέσω της συνεργασίας των Πρέσβεων - αντιπροσώπων των δύο χώρων στο ΝΑΤΟ. Τέτοιες δυνατότητες επικοινωνίας και διαλόγου υπάρχουν σε πολλά επίπεδα. Αυτό, όμως, είναι πολύ διαφορετικό από το να μιλούμε για ένα διάλογο εφ' όλης της ύλης, ένα πολιτικού χαρακτήρα διάλογο, ο οποίος περιέχει διαπραγματεύσεις.

ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ: Προβληματίζει ή όχι την Κυβέρνηση η χρονική στιγμή που επέλεξε ο κ. Τζεμ να καταθέσει τη συγκεκριμένη πρόταση, δοθέντος ότι λίγο πριν με βεβαιώσεις του ο τότε αρχηγός του τουρκικού ναυτικού ναύαρχος Σεκάγερ σε δηλώσεις του λέει ούτε λίγο, ούτε πολύ ότι η Αγκυρα, εκείνη την περίοδο των Ιμια, ήθελε πόλεμο για το συγκεκριμένο συμβάν.

ΡΕΠΠΑΣ: Πιστεύω ότι η πρόταση την οποία κάνει ο κ. Τζεμ θα έτυχε και ανάλογης επεξεργασίας από το ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Αλλά, με την πρόταση αυτή δεν προκύπτει κάτι νέο. Οσον αφορά τώρα τις δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος αξιωματούχος, ο Τούρκος αρχηγός ναυτικού, μπορώ να κάνω την εξής επισήμανση: Από τις δηλώσεις αυτές, εφ' όσον ανταποκρίνονται στην αλήθεια, βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα πρώτον, όσον αφορά τη Διεθνή Κοινότητα, ότι η Τουρκία δεν ακολουθεί πάντοτε ένα φιλειρηνικό δρόμο για να ασκήσει πολιτική και δεύτερον, όσον αφορά την Ελλάδα, η Τουρκία επεδίωκε πολεμική σύρραξη με την Ελλάδα, προκειμένου δι' αυτού του τρόπου να οδηγηθούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η ομολογία αυτή είναι, θα μου επιτρέψετε να πω, μία ακόμη επιβεβαίωση της ορθότητας και της αποτελεσματικότητας των χειρισμών που έκανε με επιτυχία η Ελληνική Κυβέρνηση στην κρίση της Ιμιας. Γιατί, πολλές φορές, είπαμε ότι με αποφασιστικότητα και σύνεση πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την τουρκική πρόκληση, προκειμένου αφενός να διασφαλίσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας και αφετέρου να μην επιτρέψουμε στην Τουρκία να μας σύρει με την πολιτική της στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Πετύχαμε και στους δύο αυτούς στόχους. Η Τουρκία απέτυχε να μας οδηγήσει, με βάση το σχέδιο το οποίο είχε εκπονήσει, εκεί που εκείνη ήθελε. Αυτό, λοιπόν, επαναλαμβάνω, αποδεικνύει πως είχαμε τη σοφία, την πρόνοια, το δυναμισμό και την αποφασιστικότητα που έπρεπε, στη σωστή δόση το καθένα, προκειμένου να κάνουμε αυτούς τους επιτυχείς χειρισμούς.

ΖΗΚΙΔΗΣ: Στην τελευταία συνάντηση του κ. Βεντρίν με τον κ. Κίνκελ αφέθηκε να εννοηθεί ότι η Ελλάδα τηρεί μια στάση κάπως παρελκυστική. Ενώ λέει, δηλαδή, ότι θέλει την ευρωπαϊκή προσέγγιση της Τουρκίας, παράλληλα την εμποδίζει μπλοκάροντας τη χρηματοδότησή της από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ποιο είναι το σχόλιό σας;

ΡΕΠΠΑΣ: Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι συνυφασμένη, πολύ περισσότερο ταυτισμένη θα έλεγα, με την αποδοχή ορισμένων αρχών, που αποτελούν αξίες και κανόνες λειτουργίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Τουρκία εφ' όσον δεν δέχεται αυτούς τους κανόνες πώς μπορεί να φιλοδοξεί να έχει ευρωπαϊκή τροχιά; Αλλωστε, το πλαίσιο των όρων, των προϋποθέσεων και των κανόνων αυτών το έχουν αποφασίσει από κοινού οι 15 εταίροι της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε Συνόδους Κορυφής ή σε Συμβούλια Υπουργών Εξωτερικών. Το πλαίσιο αυτό, λοιπόν, το οποίο οριοθετεί τις ευρωτουρκικές σχέσεις πρέπει να γίνει σεβαστό και από την Τουρκία και, βεβαίως, δεν πρέπει να μιλάμε για ελληνοτουρκική διαφορά. Η διάσταση θέσεων είναι μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης αφενός και της Τουρκίας, αφετέρου.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Θα ήθελα να ρωτήσω αν στο κείμενό τους οι Τούρκοι αναφέρονται καθόλου στο Διεθνές Δικαστήριο, έστω ως μία ύστατη λύση...

ΡΕΠΠΑΣ: Αναφέρεστε στο κείμενο προτάσεων των 5 σημείων.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Ναι. Αν υπάρχει η λέξη Διεθνές Δικαστήριο, εάν στους εμπειρογνώμονες επαναφέρουν τη διμερή συνάντηση ή αφήνουν ανοιχτή την πιθανή διαιτησία Ολλανδών ή Βρετανών και αν αυτό το περί καταγραφής των διαφορών είναι σε αυτό το πλαίσιο του Νταβός, επί Παπανδρέου. Δηλαδή, κάποιοι εμπειρογνώμονες να καταγράψουν τις διαφορές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα απ' όλα προτείνει τη συνάντηση σε υψηλό επίπεδο εκπροσώπων των δύο Υπουργείων και πιστεύω ότι στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης επιθυμεί να προωθήσει την καταγραφή αυτών των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό είναι κάτι το οποίο έχει διατυπωθεί ως πρόταση της Τουρκίας στο παρελθόν και δεν έχει γίνει δεκτό από εμάς.

ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΥ: Είχε συμφωνηθεί στο Νταβός.

ΡΕΠΠΑΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή δεν είναι η πολιτική η οποία ακολουθείται, εδώ και αρκετά χρόνια, στην Πατρίδα μας, πολιτική η οποία επιτρέπει μία τέτοια προσέγγιση στα θέματα που μας απασχολούν. Οσον αφορά, το θέμα της συνάντησης των εμπειρογνωμόνων των δύο χωρών έχουμε πει πως με την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που έχει αναληφθεί, πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. Δεν αναφέρεται ο κ. Τζεμ, στην πρόταση την οποία κάνει, αν ζητάει να συναντηθούν απ' ευθείας ή υπό την αιγίδα ή με τη συμβολή του ευρωπαϊκού παράγοντα οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών. Νομίζω, όμως, ότι η πρόταση την οποία έχουν διατυπώσει, προσφάτως, οι Τούρκοι για συνάντηση των δύο πλευρών, χωρίς την παρουσία ή μεσολάβηση του ευρωπαϊκού παράγοντα πρέπει να επαναφέρεται. Και τώρα, σε αυτή την πρωτοβουλία πρέπει να ισχύει, δηλαδή. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν δεχόμαστε. Οσον αφορά την αναφορά στο κείμενο αυτό στις διαδικασίες του Διεθνούς Δικαστηρίου, πρέπει να πω ότι δεν γίνεται καμία αναφορά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Μήπως είναι καιρός να ενεργοποιηθεί το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής;

ΡΕΠΠΑΣ: Υπάρχει επικοινωνία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών με τους πολιτικούς παράγοντες που ενδιαφέρονται είτε να ενημερωθούν, είτε να προτείνουν μέτρα και πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της εξωτερικής πολιτικής που ασκούμε. Δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι άλλο.

ΚΙΑΟΣ: Τι συζήτησε, χθες, ο Πρωθυπουργός με τον κ. Ψυχάρη, μετά με τον κ. Μπόμπολα και μετά με τον κ. Ανδρουλιδάκη;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός έχει, κατά καιρούς, συναντήσεις με διάφορους παράγοντες της δημόσιας ζωής, πολύ περισσότερο, όταν οι παράγοντες αυτοί έχουν σχέση με το χώρο της ενημέρωσης. Είναι οι ίδιοι που συμβάλλουν στην ενημέρωση του ελληνικού λαού για τις πολιτικές εξελίξεις και όχι μόνο. Λογικό είναι. Πάντοτε οι πολιτικοί ηγέτες και οι Πρωθυπουργοί έχουν συναντήσεις με παράγοντες από το χώρο των ΜΜΕ.

ΚΙΑΟΣ: Δηλαδή, συζήτησαν θέματα ενημέρωσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Συζήτησαν γενικά θέματα τα οποία απασχολούν την Κοινή Γνώμη και βεβαίως αντάλλαξαν απόψεις για θέματα της επικαιρότητας.

ΚΙΑΟΣ: Μπορείτε να μας πείτε ειδικότερα, τί ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός στον κ. Ψυχάρη, στον κ. Μπόμπολα και στον κ. Ανδρουλιδάκη, όσον αφορά τις απόψεις της Κυβέρνησης σε θέματα ενημέρωσης;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός, όπως και αρκετές φορές στο παρελθόν, αναφέρθηκε στην εξέλιξη του κυβερνητικού έργου, στους προσανατολισμούς της Κυβέρνησης, στο όραμά μας για την Ελλάδα του 2000. Αλλωστε, γνωρίζετε πολύ καλά, ότι είτε στο πλαίσιο γευμάτων, είτε στο πλαίσιο συναντήσεων, έχει δοθεί ευκαιρία στους ανθρώπους των ΜΜΕ να πληροφορηθούν, απευθείας, από τον Πρωθυπουργό τις απόψεις και τις κατευθύνσεις της Κυβέρνησής μας για τα θέματα της χώρας. Δεν είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, δηλαδή, είμαστε πολύ κοντά στο να δούμε τον κ. Σημίτη να συναντάται και με άλλους παράγοντες, όπως π.χ. τον κ. Αλαφούζο;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει κάνει διάφορες συναντήσεις ο Πρωθυπουργός. Εχει συναντηθεί και με άλλους εκδότες. Αυτό πάντα γινόταν και νομίζω ότι πάντα πρέπει να γίνεται. Και για να συμπληρώσω την απάντηση που έδωσα στον κ. Κιάο, π.χ. τον κ. Φυντανίδη τον έχει συναντήσει πολύ πριν, την προηγούμενη ή την προ προηγούμενη εβδομάδα, όπως και άλλους. Αυτό είναι κάτι που γίνεται. Και με εκπλήσσει το ό,τι σας προξενεί εντύπωση. Αυτό, γνωρίζετε, ότι είναι μια διαδικασία, η οποία παγίως ακολουθείται. Είναι δυνατόν ένας πολιτικός αρχηγός, ένας Πρωθυπουργός να μη συζητά με τους επικεφαλής των ΜΜΕ της πατρίδας μας;

ΜΟΥΡΤΖΗΣ: Τους απηύθυνε πρόσκληση ο Πρωθυπουργός ή οι ίδιοι ζήτησαν να συναντηθούν μαζί του;

ΡΕΠΠΑΣ: Διατυπώνονται, κατά καιρούς, αιτήματα για συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό. Αλλά και ο ίδιος, στο πλαίσιο της οικονομίας του προγράμματός του, επιδιώκει να έχει συναντήσεις και να ανταλλάσσει απόψεις με διάφορους παράγοντες της δημόσιας ζωής. Και παράγοντες της δημόσιας ζωής είναι και οι άνθρωποι των ΜΜΕ.

ΚΑΜΠΟΥΡΓΙΑΝΝΗ: Να επανέλθω στο προηγούμενο θέμα: Υπάρχει κάποια έμμεση απειλή σ' αυτό το κείμενο των πέντε σημείων; Οτι δηλαδή, αν δεν λυθούν τα προβλήματα θα οδηγηθούμε σε διένεξη;

ΡΕΠΠΑΣ: Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει απειλή. Αντίθετα, μπορώ να πω ότι την πρόταση αυτή του κ. Τζεμ, γίνεται προσπάθεια να την παρουσιάσει η Τουρκία, ως έκκληση της Τουρκίας προς την Ελλάδα.

ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ενα τμήμα της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν θα παραστεί στο Συνέδριο της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρωθυπουργός θα παραστεί στο Συνέδριο;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο Πρωθυπουργός είναι Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Οσον αφορά τα θέματα του Κινήματος και της Νεολαίας του, δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω εγώ. Οσον αφορά τον Πρωθυπουργό, μπορώ να πω μόνο τούτο: Οτι πάντοτε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στα συνέδρια (που είναι συνέδρια του Κινήματος) ή στα συνέδρια (που είναι συνέδρια της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ) είναι παρών και εκφωνεί λόγο. Αυτό είναι αυτονόητο.

ΜΑΝΗ: Ο Διευθυντής της ΕΡΑ-1, κ. Γεωργακόπουλος, απομακρύνθηκε από τη θέση του και πήγε σύμβουλος στην ΕΡΤ. Ποιο είναι το σκεπτικό που έφυγε από τη μια θέση και πήγε στην άλλη. Πώς συμβιβάζεται;

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Γεωργακόπουλος έχει υπογράψει σύμβαση με την Ελληνική Ραδιοφωνία-Τηλεόραση, η οποία δεν έχει λήξει, είναι εργαζόμενος. Η ΕΡΤ, μέσω της Διοίκησής της, έχει αναγνωρίσει το θετικό έργο το οποίο έχει επιτελέσει, ως Διευθυντής του Α' Προγράμματος του ελληνικού Ραδιοφώνου. Θεωρεί ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η γνώση και η ικανότητά του, στο πλαίσιο της επιχείρησης και γι αυτό του ανέθεσε τα καθήκοντα του Συμβούλου του Προέδρου. Δεν υπογράφηκε κάποια νέα σύμβαση. Η σύμβαση του κ. Γεωργακόπουλου είναι σε εξέλιξη. Είναι εργαζόμενος της ελληνικής Ραδιοφωνίας και πρέπει να αξιοποιηθεί κατά τον καλύτερο τρόπο.

ΣΟΥΡΜΕΛΗ: Σκέφτεται η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Ολυμπιακής, να δώσει σε ξένες εταιρείες, προσωρινά, τις πτήσεις της Ο.Α. ή ορισμένες από τις πτήσεις; Είναι το κεντρικό θέμα της εφημερίδας "ΤΑ ΝΕΑ" σήμερα.

ΡΕΠΠΑΣ: Η προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση για την προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών, την εξυγίανση των δημοσίων επιχειρήσεων, έχει έναν τελικό σκοπό: Να προσφέρουμε καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη. Στην προσπάθειά μας αυτή, λογικό είναι να σκεφθούμε όλα εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουμε, ώστε αυτό να γίνει εφικτό. Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, η Ο.Α. εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ: Αύριο που γίνεται η ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απαραίτητο να κάνουμε briefing.

ΡΕΠΠΑΣ: Καλώς!

Ευχαριστώ πολύ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Thursday, 12 February 1998 - 14:59:50 UTC