Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Greek Government Press Briefing, 98-02-16

Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Ministry of Press & Mass Media <http://www.minpress.gr/>

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Αθήνα, 16.2.1998

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΤΩΝ ΞΕΝΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΤΥΠΟΥ & ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΡΕΠΠΑ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα.

Κατ' αρχήν, επιθυμούμε να συγχαρούμε τον κ. Κληρίδη για την επανεκλογή του. Προσβλέπουμε στη στενή συνεργασία με την Κυπριακή Κυβέρνηση. Ο κυπριακός ελληνισμός πρέπει να νοιώθει ότι η Ελλάδα και η Ελληνική Κυβέρνηση, όπως και όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας μας, είναι στο πλευρό του, για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα μεγάλα εθνικά θέματα.

* Επισκέπτεται την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Πριμακόφ. Εχει συνομιλίες με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών και το απόγευμα, στις 6.15, θα γίνει δεκτός από τον Πρωθυπουργό. Είναι μία σημαντική προσωπικότητα ο Υπουργός Εξωτερικών της μεγάλης φίλης χώρας. Συζητούνται θέματα πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας. Επιθυμούμε την περαιτέρω βελτίωση των ελληνορωσικών σχέσεων, που βρίσκονται ήδη σε πάρα πολύ καλό επίπεδο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για τα κυριότερα σημεία του προγράμματος του Πρωθυπουργού γι' αυτήν την εβδομάδα.

* Στις 7 το απόγευμα, θα προεδρεύσει σε κοινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας του ΠΑΣΟΚ, που θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου.

* Αύριο, θα δεχτεί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και τους γραμματείς των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ) του ΠΑΣΟΚ.

* Την Τετάρτη, στις 10 το πρωί, θα έχει συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών. Το απόγευμα, θα λάβει μέρος στην "Ωρα του Πρωθυπουργού" και θα απαντήσει σε ερωτήσεις που έχουν καταθέσει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού κ. Κωνσταντόπουλος, για προβλήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ κ. Τσοβόλας, για τα αγροτικά ζητήματα.

* Την Πέμπτη, θα γίνει σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για θέματα Παιδείας.

* Την Παρασκευή, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο θέματα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και αν υπάρξει χρόνος θα συζητηθεί η πολιτική μας στο χώρο του Αθλητισμού.

Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο του εβδομαδιαίου προγράμματος του Πρωθυπουργού. Είμαι στη διάθεσή σας για ερωτήσεις.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, διαβάζω σήμερα ότι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ έχει στείλει κάποια επιστολή και αμφισβητεί τη διαφάνεια και την πορεία των έργων που πρόκειται να γίνουν για την Ολυμπιάδα του 2004. Υπάρχει και μια απάντηση του κ. Βενιζέλου. Τι έχετε να πείτε επ' αυτών;

ΡΕΠΠΑΣ: Εχει εκδοθεί κοινή ανακοίνωση των δύο Υπουργών. Εχουν ανταλλαγεί αυτές οι επιστολές. Λογικό είναι, συναρμόδιοι Υπουργοί, οι οποίοι επιθυμούν να επιτευχθεί η μέγιστη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, να ανταλλάσσουν απόψεις, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται με το νομοσχέδιο το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, νομοσχέδιο που, όπως γνωρίζετε, υπογράφουν και οι δύο Υπουργοί. Αυτό είναι η καλύτερη απάντηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε ότι οι Υπουργοί ανταλλάσσουν απόψεις. Στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν μπορούσαν να συζητήσουν το θέμα; Δεν μπορούσε εκεί ο κ. Λαλιώτης να πει ό,τι ήθελε και να του απαντήσει ο κ. Βενιζέλος; Γιατί του έστειλε μετά επιστολή;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάντα στο Υπουργικό Συμβούλιο συζητείται το πλαίσιο της πολιτικής για έναν τομέα και λαμβάνονται οι αποφάσεις. Εντός αυτού του πλαισίου, τα συναρμόδια Υπουργεία αναλαμβάνουν να προχωρήσουν σε όλες εκείνες τις ουσιαστικές εξειδικεύσεις που είναι απαραίτητες, προκειμένου να εφαρμοστεί η πολιτική που έχουμε αποφασίσει. Αυτό έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Με επιστολές, κύριε Υπουργέ; Αυτό πρώτη φορά γίνεται.

ΡΕΠΠΑΣ: Με διάφορους τρόπους. Μεταξύ των άλλων και με επιστολές.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχει και ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, ο κ. Βερελής, που αμφισβητεί αυτά που λέει ο Προϊστάμενος Υπουργός του.

ΡΕΠΠΑΣ: Καμία αμφισβήτηση δεν υπάρχει. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί ασχολούνται με αντικείμενα αναλόγως των καθηκόντων που τους έχουν ανατεθεί. Ανταλλάσσονται απόψεις για συγκεκριμένο θέμα. Για το θέμα το οποίο μας απασχολεί, έγινε αυτή η ανταλλαγή επιστολών. Όπως, επίσης, έχουν διατυπωθεί διάφορες απόψεις στο πλαίσιο συσκέψεων που έγιναν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, έχει καταρτιστεί νομοσχέδιο. Όλα αυτά προηγήθηκαν για να οδηγηθούμε στο καλύτερο αποτέλεσμα. Το καλύτερο αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο κείμενο, στο περιεχόμενο αυτού του νομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε και συζητείται ήδη στη Βουλή.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υπάρχουν και άλλοι Υπουργοί που στέλνουν μεταξύ τους επιστολές;

ΡΕΠΠΑΣ: Πάρα πολλοί Υπουργοί για πάρα πολλά θέματα, ασφαλώς, μεταξύ των άλλων ανταλλάσσουν και επιστολές. Και εγώ έχω αποστείλει και έχω δεχτεί από συναδέλφους επιστολές για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που άπτονται συναρμοδιοτήτων μας. Αυτό πάντοτε γίνεται. Μου κάνει εντύπωση που θεωρείτε πως η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη. Ασφαλώς, γνωρίζετε ότι στο πλαίσιο των διαδικασιών, όσον αφορά τη λειτουργία μιας Κυβέρνησης, αυτή η απλή μέθοδος είναι γνωστή. Είναι παλαιά, δοκιμασμένη, αποτελεσματική, θεμιτή, μια μέθοδος συνεργασίας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει Υπουργικό Συμβούλιο. Μπορούν να τηλεφωνούνται....

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, εσείς έχετε την άποψη ότι δεν πρέπει να ανταλλάσσονται καθόλου επιστολές. Διαφωνούμε. Εσείς έχετε την άποψη ότι όταν συνεδριάζουν όργανα, δεν πρέπει να ανταλλάσσονται επιστολές, να καταργηθεί η διαδικασία της ανταλλαγής επιστολών. Εμείς έχουμε άλλη άποψη. Εχουμε την άποψη την οποία έχουν όλες οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν και κυβερνούν όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά όλες τις χώρες του κόσμου, όπου ανταλλάσσονται τέτοιες επιστολές για διάφορα θέματα.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Υπουργέ, υπάρχει κόντρα μεταξύ των τριών Υπουργών, Λαλιώτη, Βενιζέλου και Βερελή; Και δεύτερον, σύμφωνα με την εφημερίδα "Γνώση" που κυκλοφόρησε σήμερα, ο κ. Λαλιώτης -λέει το ρεπορτάζ- είναι δυσαρεστημένος από τις εξελίξεις και βεβαίως, επειδή δεν συμμετέχει στη διυπουργική επιτροπή. Είναι έτσι; Θα ήθελα το σχόλιό σας.

ΡΕΠΠΑΣ: Πρώτα, μου δίνετε την ευκαιρία να ευχηθώ, να έχει μία καλή πορεία η νέα εφημερίδα, η οποία είδε σήμερα το φως, κάνοντας το πρώτο της βήμα. Εύχομαι ο Τύπος στην Ελλάδα να γνωρίζει μέρες "ανθοφορίας".

Ο κ. Λαλιώτης, όχι μόνο δεν είναι δυσαρεστημένος, αλλά γνωρίζετε ότι συμμετείχε σε αυτή τη διαδικασία για την κατάρτιση του νομοσχεδίου που συζητείται τώρα στη Βουλή. Το συνυπογράφει. Της διυπουργικής αυτής επιτροπής, η οποία συστήθηκε, προεδρεύει ο Υπουργός Πολιτισμού. Σε αυτή συμμετέχουν οι Υφυπουργοί των συναρμόδιων Υπουργείων. Είχα πει και πάλι, παλαιότερα με αφορμή θέματα που θέσατε, ότι δεν ανατρέπεται η ιεραρχία ή η σχέση συνεργασίας που έχουν οι Υπουργοί με τους συγκεκριμένους Υφυπουργούς. Ο καθένας έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες. Υπάρχει συνεργασία, λοιπόν και όχι μόνο δεν προκύπτει κόντρα, για να χρησιμοποιήσω τη δική σας λέξη, αλλά, αντιθέτως θα έλεγα, ότι υπάρχει σύμπνοια σε τέτοιο βαθμό, ώστε το έργο το οποίο παράγουμε να είναι αυτό το οποίο απαιτεί από εμάς ο ελληνικός λαός. Το έργο αυτό, δηλαδή η πρόταση της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο θέμα, εκφράζεται με το νομοσχέδιο το οποίο καταθέσαμε στη Βουλή, νομοσχέδιο το οποίο εκφράζει τις διαθέσεις ή τις θέσεις όλων των Υπουργών που εμπλέκονται, όσον αφορά το θέμα αυτό.

ΜΙΧΑΗΛ: Σε άλλο θέμα. Βρίσκεται εδώ από το πρωί και έχει επαφές με όλα τα κόμματα, αντιπροσωπεία των αγροτών. Μάλιστα υπάρχει και η πρόταση, κατατεθειμένη, για κοινή σύσκεψη όλων των κομμάτων και των αγροτών για να βρεθεί ένα πλαίσιο λύσης. Η Κυβέρνηση αποδέχεται μία τέτοια πρόταση;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Μιχαήλ, πρέπει να αποσαφηνιστούν ορισμένα πράγματα. Η Κυβέρνηση επιθυμεί να βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία, άρα σε συνεχή διάλογο, με όλες τις κοινωνικές ομάδες και με τους αγρότες. Θα πρέπει η συγκεκριμένη ομάδα αγροτών που επισκέπτεται την Αθήνα και τους πολιτικούς αρχηγούς, να δεχθεί ένα ορισμένο πλαίσιο επικοινωνίας, προκειμένου να είναι αποτελεσματική αυτή η συνεργασία. Όπως επίσης, και οι πολιτικοί αρχηγοί, θα πρέπει να καταστήσουν από τη δική τους πλευρά σαφές ότι δεν είναι δυνατόν με εκβιασμούς και αυθαιρεσίες, με προκλήσεις και επιμονές σε ακραίες συμπεριφορές, οι οποίες θίγουν συμφέροντα και αλλοτριώνουν δικαιώματα, να υπάρξει οποιαδήποτε συνεννόηση. Γιατί αν το επιτρέψουμε αυτό, είναι σαν να κολακεύουμε τις δυνάμεις εκείνες που όπως φαίνεται δεν διαθέτουν κοινωνική ευθύνη και προχωρούν σε τέτοιες ακραίες πρωτοβουλίες, όπως είναι το κλείσιμο της κεντρικής οδικής αρτηρίας. Αυτό πρέπει να καταστεί σαφές από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, γιατί εδώ ακριβώς, υπάρχει και η "λυδία λίθος" για την απόδειξη της ειλικρίνειας των προθέσεων και των επιλογών τους. Θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι ο διάλογος πρέπει να γίνεται, χωρίς να υποκρύπτει εκβιασμούς, απειλές και αυθαιρεσίες. Και αυτό δεν έχει καταστεί σαφές. Και την ευθύνη την έχουν και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία πρέπει με ξεκάθαρο τρόπο να απευθύνονται στον ελληνικό λαό και στις συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

ΜΙΧΑΗΛ: Από ότι είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, από τους πολιτικούς αρχηγούς, τουλάχιστον δύο, ο κ. Καραμανλής και ο κ. Κωνσταντόπουλος, όπως οι ίδιοι το εξέφρασαν, είναι διατεθειμένοι ή μάλλον δεν είναι ένθερμοι υποστηρικτές του μέτρου του αποκλεισμού των δρόμων. Ο κ. Κωνσταντόπουλος το δήλωσε και σήμερα, το πρωί, στην αντιπροσωπεία ο κ. Καραμανλής το είπε από χθες όταν επισκέφθηκε τα μπλόκα. Υπάρχουν η κ. Παπαρήγα και ο κ. Τσοβόλας. Γιατί η Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν αποδέχεται την πρόταση αυτή και ας πάρει την ευθύνη ο κάθε πολιτικός αρχηγός ή το κάθε συνδικαλιστικό στέλεχος, την ευθύνη απέναντι στην κοινωνία και στην Κοινή Γνώμη να μην συμβάλει θετικά στο να ξεπεραστεί αυτό το αδιέξοδο;

ΡΕΠΠΑΣ: Απαντώ ευθέως. Η Κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη πολιτική και επιθυμεί αυτή τη συνεργασία με τις ομάδες των αγροτών και της Θεσσαλίας. Από εκεί και πέρα, ασφαλώς είναι δεκτή αυτή η επικοινωνία, η επαφή με τους συγκεκριμένους αγρότες και από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι θα οδηγηθούμε σε τέτοια σχήματα, τα οποία θα υποκαταστήσουν την Κυβέρνηση στο έργο της ή το ρόλο των ίδιων των κομμάτων. Γνωρίζετε ότι παλαιότερα είχε συσταθεί διακομματική επιτροπή για το αγροτικό θέμα και είχε εκδώσει συγκεκριμένο πόρισμα. Γνωρίζετε ότι αξιοποιήθηκε το πόρισμα αυτό, προκειμένου να εκπονήσουμε την ασκούμενη γεωργική πολιτική. Βεβαίως, πάντοτε εμείς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μας, όπως και τα άλλα κόμματα, αν είναι ειλικρινή και υπεύθυνα πολιτικά κόμματα, και άλλες παραμέτρους που έχουν σχέση με την πορεία της χώρας μας, στο πλαίσιο της Ε.Ε. ή με την πορεία ανάπτυξης, την οποία έχουμε δρομολογήσει. Γιατί, είναι το ένα θέμα αυτό που αφορά τη μέθοδο, τη συμπεριφορά, την οποία επιλέγουν οι ομάδες που κινητοποιούνται και υπάρχει και το άλλο θέμα, της ουσίας πλέον των συγκεκριμένων προβλημάτων. Και η ουσία των συγκεκριμένων προβλημάτων δεν έχει απασχολήσει, φαίνεται, τα άλλα κόμματα. Δεν είδα να διατυπώνονται συγκεκριμένες προτάσεις για το ποια από τα αιτήματα πρέπει να γίνουν δεκτά και πώς το κόστος που συνεπάγονται πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εμείς έχουμε ασχοληθεί επί της ουσίας των προβλημάτων. Εκτιμούμε ότι το κόστος των 900 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο συνεπάγεται ικανοποίηση των αιτημάτων που τίθενται, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί από τη χώρα μας. Πολύ περισσότερο, γιατί θα οδηγήσει σε κατάρρευση την ελληνική οικονομία, διότι θα αυξήσει τα ελλείμματα, ενώ ταυτοχρόνως θα θέσει σε κρίση τη σχέση μας με την Ε.Ε., αφού ουσιαστικώς στην πράξη, θα δείξει ότι εμείς οδηγούμαστε σε μία επανεθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής, η οποία πρέπει να έχει κοινοτικό χαρακτήρα. Για τα θέματα όμως αυτά και επί της ουσίας τους, δεν είδα τα κόμματα να παίρνουν κάποια θέση.

ΜΙΧΑΗΛ: Θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Είναι θέμα αρχής της Κυβέρνησης να μη θέλει μια τέτοια συνάντηση όλων των κομμάτων με τους αγρότες;. Είναι θέμα αρχής;

ΡΕΠΠΑΣ: Μα, είναι κανόνας αυτός, όταν ομάδες κινητοποιούνται, μιας οποιασδήποτε κοινωνικής κατηγορίας, να ζητούν κάθε φορά, τα θέματα τα οποία θέτουν, να αντιμετωπίζονται από τους ίδιους σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα; Αυτό ανατρέπει τις πάγιες αρχές, τους κανόνες λειτουργίας του Πολιτεύματός μας. Η Κυβέρνηση έχει επαφή με τις ομάδες των αγροτών. Το Υπουργείο Γεωργίας, κατ' επανάληψη, έχει συζητήσει μαζί τους και είναι διατεθειμένο να συνεχίσει να συζητά, γιατί θέλουμε αυτή η επικοινωνία να είναι συνεχής και διαρκής. Το κόμμα μας, βεβαίως, δέχεται την επικοινωνία μαζί τους. Αλλά, τι σημαίνει αυτό; Οτι σήμερα οι ομάδες αγροτών Θεσσαλονίκης, αύριο εκπαιδευτικοί μιας άλλης περιφέρειας και μεθαύριο ιατρικοί σύλλογοι μιας τρίτης περιφέρειας, θα ζητούν κάθε φορά, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι οι εκπρόσωποί τους με την Κυβέρνηση και με όλα τα κόμματα, για να συζητήσουν συγκεκριμένα θέματα που θέτουν; Δεν έχουμε μία συντεταγμένη Πολιτεία; Δεν έχουμε κανόνες, οι οποίοι πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και να τηρούνται; Γιατί ανατρέπονται όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία συνιστούν ένα δεσμευτικό πλαίσιο για όλους;

ΜΙΧΑΗΛ: Δέχεστε όμως μία κριτική ως Κυβέρνηση ότι πολλά από τα αιτήματα της προηγούμενης κινητοποίησης των αγροτών, δεν τα έχετε προωθήσει. Και δεν σας μιλώ ούτε για κόμματα, ούτε για οτιδήποτε. Και ο "Οικονομικός Ταχυδρόμος", δια του κ. Μαρίνου, αλλά και πολλοί άλλοι, σας κατηγορούν ότι δεν προωθήθηκαν τα ζητήματα, όπως είχατε δεσμευθεί.

ΡΕΠΠΑΣ: Εχουν προωθηθεί. Δεν δεχόμαστε αυτή την κριτική. Αν θέλετε να αναφερθείτε σε συγκεκριμένα θέματα, μπορώ να δώσω απολύτως συγκεκριμένες απαντήσεις. Το Μητρώο των Αγροτών έχει ολοκληρωθεί. Δεν βλέπω όμως, η ζέση με την οποία απαιτούσαν την ολοκλήρωση του Μητρώου Αγροτών, πέρυσι, οι ομάδες των αγροτών, να είναι ζέση η οποία διακρίνει τις κινητοποιήσεις τους φέτος για το ίδιο θέμα. Το θέμα που αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, έχουμε πει πως είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θα το αντιμετωπίσουμε στο μέτρο του δυνατού. Από εκεί και πέρα, βεβαίως, δεν είναι δυνατό να επανέλθουμε σε μία πολιτική εθνικών επιδοτήσεων για απώλειες οι οποίες προκύπτουν, παραβιάζοντας κανόνες που ισχύουν λόγω της ένταξής μας στην Ε.Ε.. Ασφαλώς έχει γίνει μεγάλη πρόοδος. Και θέματα που είχαν θέσει πέρυσι, βλέπετε ότι δεν τα θέτουν φέτος, ως κύρια θέματα, όπως είναι το Μητρώο των Αγροτών. Εδώ είχαμε κάνει πολλές φορές συζήτηση για το Μητρώο των Αγροτών. Και αυτό το τεράστιο έργο ολοκληρώνεται. Δεν βλέπω, όμως, να το χειροκροτούν ή να το επαινούν.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αν -παρά τις προσδοκίες του διαλόγου που γίνεται σε επίπεδο κομμάτων- οι εθνικοί δρόμοι αποκλειστούν από τα τρακτέρ, θα πάρει μέτρα η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Είπα σε δήλωσή μου, το Σάββατο, ότι θα αξιοποιήσουμε κάθε νόμιμη διαδικασία. Δεν είναι δυνατόν, η Πολιτεία να μένει απαθής, όταν ακινητοποιείται ή "αιχμαλωτίζεται" το κοινωνικό σύνολο, λόγω των ακραίων συμπεριφορών, τις οποίες επιλέγουν ως μορφή αγώνα τους κάποιες κοινωνικές ομάδες. Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη η κοινωνική ευθύνη, στο βαθμό που είναι απαραίτητη, ώστε οι ίδιοι οι αγρότες της συγκεκριμένης περιοχής να συναισθανθούν το χρέος που έχουν απέναντι στη χώρα και απέναντι στους άλλους συμπατριώτες τους και να μην επιμείνουν στο κλείσιμο των δρόμων. Χαίρομαι, γιατί σήμερα έχουν αφήσει ανοιχτή τη δίοδο. Πιστεύω ότι δεν θα επιλέξουν και πάλι να κλείσουν την εθνική οδό. Αυτή η μέθοδος αποδοκιμάζεται από όλους. Είναι απαράδεκτη.

ΓΑΡΓΑΛΑΚΟΣ: Αν, παρά την ελπίδα, την προσδοκία που εκφράζετε εσείς, πραγματοποιηθεί το κλείσιμο των δρόμων, τι θα κάνει η Κυβέρνηση;

ΡΕΠΠΑΣ: Θέσατε την ερώτησή σας, ξεκινώντας με ένα "αν". Είναι μια υπόθεση. Εγώ πιστεύω ότι δεν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε αυτή την προβληματική κατάσταση, με τρόπο τέτοιο, ο οποίος θα έχει στοιχεία σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Λυπούμεθα, γιατί μεταξύ των αγροτών υπάρχουν -φαίνεται- και δυνάμεις οι οποίες επιθυμούν την αντιπαράθεση και την ένταση. Εμείς πιστεύουμε ότι η λύση προκύπτει από τη συνεννόηση, από το διάλογο. Και πάντως, όχι με το κλείσιμο των δρόμων.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις μεταξύ των αγροτών που υπαινιχθήκατε; Είναι εκτός των αγροτών, άλλες δυνάμεις;

ΡΕΠΠΑΣ: Οχι, είναι δυνάμεις εντός των ομάδων των αγροτών, οι οποίες επιθυμούν ένταση. Αυτό ήταν σαφές από την πρώτη στιγμή. Δεν επιθυμούν να αντιμετωπίσουμε τα θέματα με καλή διάθεση, καλόπιστα, προσεγγίζοντας με ρεαλιστικό τρόπο όλα αυτά τα προβλήματα, που απασχολούν και εκείνους. Απασχολούν κι εμάς, διότι είμαστε μια υπεύθυνη Κυβέρνηση.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή αν λύσετε τα προβλήματά τους αυτοί θα συνεχίσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Κύριε Σταματόπουλε, κι εσείς ανήκετε σε έναν κλάδο που διατυπώνει ορισμένα αιτήματα ή πιστεύει ότι τον απασχολούν ορισμένα προβλήματα. Τι σημαίνει αυτό; Οτι αυτά που εσείς ονομάζετε προβλήματά σας, αν δεν τα λύσει η Κυβέρνηση, θα σας οδηγήσουν να κάνετε κάτι το οποίο θα στρέφεται, εκ των πραγμάτων, σε βάρος όλων των άλλων Ελλήνων; Δεν νομίζω να είναι αυτή η επιλογή σας.

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Οχι, για τις δυνάμεις που είπατε, σας λέω ότι αν λύσετε τα προβλήματά τους, οι δυνάμεις αυτές θα συνεχίσουν;

ΡΕΠΠΑΣ: Τι θα πει "αν λύσετε τα προβλήματά τους";

ΣΤΑΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί ίσως έχουν ένα στόχο άλλο.

ΡΕΠΠΑΣ: Σας είπα, κ. Σταματόπουλε, καθένας καταρτίζει έναν κατάλογο με τα προβλήματα που τον απασχολούν. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κατάλογος αυτός πρέπει να γίνει παραδεκτός. Οτι είναι θεμιτός τρόπος αυτός να προβάλλει κάποιος τα αιτήματά του. Να καταρτίζει έναν κατάλογο προβλημάτων και να καλεί την Κυβέρνηση να τα λύσει, ώστε αν δεν τα λύσει η Κυβέρνηση, να νομιμοποιείται, δήθεν, να προχωρήσει σε τέτοιες ακραίες συμπεριφορές. Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα.

ΜΙΧΑΗΛ: Θα ήθελα το σχόλιό σας για τη συνέντευξη του κ. Τζεμ στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ".

ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Τζεμ επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις της χώρας του. Είναι ενδιαφέρον μέσα από τέτοιες συνεντεύξεις, να γίνονται με αναλυτικό τρόπο γνωστές οι επιλογές της Τουρκίας. Από κει και πέρα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη αυτή η σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό με την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου θα μελετηθούν οι πρωτοβουλίες τις οποίες ανέλαβε τελευταία ο κ. Τζεμ, προκειμένου να δοθεί και δια της επίσημης οδού η ελληνική απάντηση.

ΣΟΥΓΛΕΡΗΣ: Κύριε Εκπρόσωπε, στην ίδια συνέντευξη όμως, ο κ. Τζεμ λέει και απαιτεί από τον κ. Πάγκαλο να προτείνει κι εκείνος επεξεργασμένες, πλέον, τις προτάσεις, πιο σαφείς, για να μπορέσουν να φθάσουν σε ένα διάλογο η Ελλάδα με την Τουρκία.

ΡΕΠΠΑΣ: Η Ελλάδα και ο κ. Πάγκαλος έχουν προτείνει μία πολιτική τόσο σαφή και τόσο κρυστάλλινη, ώστε να μην επιτρέπεται η οποιαδήποτε παρανόησή της. Απορώ γιατί θέτει έτσι το θέμα ο κ. Τζεμ, πολύ περισσότερο, απαιτώντας περαιτέρω διευκρινίσεις. Η πολιτική που έχουμε διατυπώσει έχει γίνει τόσο πολύ κατανοητή, ώστε όλο και περισσότερο διεθνώς να θεωρείται αυτή η πολιτική πρόταση της Ελλάδας ως το πλαίσιο για τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία.

Σας ευχαριστώ.


Greek Government Press Briefings in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyber2html v1.05a run on Monday, 16 February 1998 - 14:24:23 UTC