Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στον Α. Τσίπρα την Τρίτη η διερευνητική εντολή

    [01] Στον Α. Τσίπρα την Τρίτη η διερευνητική εντολή

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά, με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελος Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας των διερευνητικών εντολών προκειμένου να επιτευχθεί κυβέρνηση συνασπισμού. Ο πρόεδρος της ΝΔ, μετά το αδιέξοδο των επαφών που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, κατέθεσε την εντολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την Τρίτη στις 14:00 την διερευνητική εντολή θα λάβει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου θα εξαντλήσει τα συνταγματικά περιθώρια για την εξεύρεση λύσης και συγκρότησης κυβέρνησης της αριστεράς.

    Ο κ. Σαμαράς προσήλθε στις συναντήσεις έχοντας ταχθεί κατά των επαναληπτικών εκλογών και μιλώντας για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με δυο προϋποθέσεις: την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την τροποποίηση των πολιτικών του μνημονίου.

    «Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται. Εμείς πάντως, όπως είχαμε υποχρέωση, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό» τόνισε αμέσως μετά την κατάθεση της εντολής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Η διαδικασία ξεκίνησε με την 20λεπτη συνάντηση των κυρίων Σαμαρά και Τσίπρα στη βουλή με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση Σαμαρά λόγω των δεσμεύσεων που όπως είπε έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.

    Οι προγραμματικές θέσεις της ΝΔ βρίσκονται στον αντίποδα του εναλλακτικού σχεδίου διακυβέρνησης της Αριστεράς, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι οι υπογραφές και οι δεσμεύσεις του Αντώνη Σαμαρά στο μνημόνιο, δεν αποτελούν σωτηρία αλλά τραγωδία για τον Λαό και τον τόπο.

    Επανέλαβε ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνεννόησης πρωτίστως με τις δυνάμεις της Αριστεράς, ενώ απευθυνόμενος σ΄όλους, μέσα και έξω από τη χώρα, προειδοποίησε να μην προχωρήσουν σε νέα μέτρα, τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

    Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι στη συνάντησή του με τον αρχηγό της ΝΔ, κατέθεσε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με προϋπόθεση να συμμετέχουν σε αυτήν όλες οι δυνάμεις που δηλώνουν φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό, μεταξύ αυτών ο ΣΥΡΙΖΑ και η Δημοκρατική Αριστερά. Επίσης, να είναι πρωθυπουργός ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής και να υπάρξει μίνιμουμ προγραμματικής συμφωνίας για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και την ΕΕ. Ο κ.Βενιζέλος είπε ακόμη, ότι δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση αυτή.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς που έχει δηλώσει ότι δεν μένει απαθής μπροστά στο αίτημα να κυβερνηθεί η χώρα τάχθηκε κατά της συγκυβέρνησης ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και υπέρ μιας κυβέρνησης ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης που θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο περιμένοντας όπως είπε καθαρές και σαφείς προτάσεις για να τοποθετηθεί ανάλογα.

    Το ΚΚΕ ενημέρωσε πως ο Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε τηλεφωνικά με την κ. Παπαρήγα προκειμένου να συναντηθούν στο πλαίσιο των επαφών για το σχηματισμό κυβέρνησης με την γ.γ. του κόμματος να απαντά ότι δεν υπάρχει κανένα αντικείμενο συζήτησης για μία τέτοια συνάντηση ενώ αδιέξοδο υπήρξε και στην προσπάθεια επικοινωνίας της Λ. Συγγρού με τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».Ο κ. Σαμαράς δεν θα έχει καμία συζήτηση με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

    Σε περίπτωση τώρα αποτυχίας αξιοποίησης των διερευνητικών εντολών από τους πολιτικούς αρχηγούς, η εντολή επιστρέφει στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Παπούλιας συγκαλεί σε σύσκεψη όλους του πολιτικούς αρχηγούς με σκοπό να σχηματιστεί κυβέρνηση ενότητας. Σε περίπτωση που δεν καταστεί αυτό εφικτό, τότε οδηγούμαστε εκ νέου εντός τριάντα ημερών σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση.

    Νωρίτερα θα πρέπει να έχει συγκληθεί η νέα βουλή προκειμένου να σχηματιστεί σε σώμα. Τη νέα Βουλή θα συγκαλέσει ο κ. Πολύδωρας καθώς φαίνεται να είναι ο μόνος από το Προεδρείο που επανεκλέγεται.

    Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε εν τω μεταξύ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Λουκάς Παπαδήμος. Ο Κάρολος Παπούλιας του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ ο κ. Παπαδήμος τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία να εδραιωθεί η σταθερότητα και η αλληλεγγύη, για να μην πάνε χαμένες οι θυσίες του ελληνικού λαού.

    Σχετικές ειδήσεις:

    Κατέθεσε χωρίς αποτέλεσμα την εντολή ο Σαμαράς

    Τσίπρας: Οι θέσεις μας στον αντίποδα των θέσεων Σαμαρά

    Οι προτάσεις Βενιζέλου στον Σαμαρά στο πλαίσιο ευρύτερης συνεννόησης

    Ο Κουβέλης επιμένει: Ναι στο ευρώ με απαγκίστρωση από το μνημόνιο

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ FM, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 23:53

    Είδηση: 11436


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 May 2012 - 8:49:23 UTC