Visit our Treaty, Convention & International Organization Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 12-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Παντελής Καψής στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ
  • [02] Κατέθεσε χωρίς αποτέλεσμα την εντολή ο Σαμαράς
  • [03] Ο Κουβέλης επιμένει: Ναι στο ευρώ με απαγκίστρωση από το μνημόνιο

    [01] Ο Παντελής Καψής στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ

    Είναι ευθύνη των κομμάτων να βρουν μια λύση και να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας, ώστε να μην πάμε σε νέες εκλογές, τόνισε στο κεντρικό δελτίο της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παντελής Καψής. Το αποτέλεσμα δείχνει ένα πολυκερματισμό των πολιτικών δυνάμεων, με άνοδο των ακραίων κομμάτων, σημείωσε λέγοντας ότι αν και οι συνεργασίες δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, υπάρχουν πολλά σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει σύγκλιση απόψεων, όπως η επαναδιαπραγμάτευση όρων του μνημονίου, αλλά και η θέληση για παραμονή στο ευρώ.

    Ο κ. Καψής τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αλλά και να αυξηθεί σημαντικά η ανταγωνιστικότητα της χώρας, ώστε να αποφευχθούν νέα μέτρα και περικοπές μισθών και χαρακτήρισε λάθος την απαίτηση για μείωση του ελλείμματος σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, καθώς οδήγησε σε ύφεση.

    Όσο για την επόμενη ημέρα των εκλογών , τόνισε ότι είτε θα βρεθεί λύση με κυβέρνηση συνεργασίας, ή αναγκαστικά θα πάμε σε νέες εκλογές.

    Ταυτόχρονα εκτίμησε ότι μέσα στο πλαίσιο των ευρύτερων πολιτικών ζυμώσεων , να ιδρυθεί και κόμμα τεχνοκρατών.

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 23:29

    Είδηση: 11442

    [02] Κατέθεσε χωρίς αποτέλεσμα την εντολή ο Σαμαράς

    Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Αντώνη Σαμαρά,με τους Αλέξη Τσίπρα, Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο της συνταγματικής διαδικασίας των διερευνητικών εντολών προκειμένου να επιτευχθεί κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας. Σε δήλωσή του εξήγησε οτι έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να επιτύχει τη συγκρότηση κυβέρνησης και να αποτρέψει τον κίνδυνο ακυβερνησίας, αλλά προσέκρουσε είτε στην ευθεία απόρριψη είτε στον όρο συμμετοχής και άλλων που όμως δεν δέχονταν. Όπως είπε, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας επέμεινε στην προσπάθεια για κυβέρνηση της Αριστεράς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ζήτησε και τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, που όμως έχουν ταχθεί αρνητικά, ενω με την κ. Παπαρήγα είχε μια τυπική επικοινωνία κατά την οποία η γγ. του ΚΚΕ επανέλαβε οτι το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική. Ο κ. Σαμαράς, θύμισε οτι ήταν εκείνος που μίλησε πρώτος για την «ανάγκη επαναδιαπραγμάτευσης» του μνημονίου που «όπως είχαμε προειδοποιήσει θα προκαλούσε απέραντη δυστυχία».

    Η δήλωση Σαμαρά

    «Όπως είπα και το βράδυ της Κυριακής, δεν μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα ακυβέρνητη.

    Κι όπως δεσμεύτηκα, προσπάθησα να βρω λύση για μια Κυβέρνηση Εθνικής Σωτηρίας, με δύο επιδιώξεις: να παραμείνει η χώρα στο ευρώ και να αλλάξει η πολιτική του Μνημονίου, μέσα από επαναδιαπραγμάτευση, με αναπτυξιακά μέτρα, ώστε να σταματήσει η ύφεση και να ανακουφιστεί η κοινωνία.

    Ως πρώτο κόμμα πήρα τη διερευνητική εντολή και επιδίωξα να συναντηθώ με τους πολιτικούς αρχηγούς κατά σειρά εκλογικής δύναμης των κομμάτων τους.

    -- Συναντήθηκα με τον κ. Τσίπρα, ο οποίος δεν δέχθηκε, καθώς έχει δεσμευτεί για προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης από κόμματα της Αριστεράς.

    -- Συναντήθηκα, στη συνέχεια, με τον κ. Βενιζέλο, ο οποίος πρότεινε να γίνει ευρύτερη κυβέρνηση Ενότητας με τη συμμετοχή, πέραν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ. Του εξήγησα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη απορρίψει την πρόταση, ενώ λίγο αργότερα την απέρριψε και ο κ. Κουβέλης της ΔΗΜΑΡ…

    -- Επικοινωνήσαμε με το γραφείο του κ. Καμμένου, που αρνήθηκαν κάθε επαφή μαζί μας.

    -- Τέλος τηλεφώνησα και στην κα Παπαρρήγα Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ και συμφωνήσαμε ότι δεν συντρέχει λόγος να συναντηθούμε, αφού το κόμμα της διαφωνεί με την ευρωπαϊκή προοπτική.

    Κάναμε ό,τι είναι δυνατό με τη νέα σύνθεση της Βουλής. Απευθύναμε την πρότασή μας σε όλα τα κόμματα, που θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε μια τέτοια προσπάθεια, αλλά είτε απέρριψαν ευθέως τη συμμετοχή τους, είτε έθεσαν ως όρο τη συμμετοχή άλλων. Που όμως δεν δέχονται!

    Εμείς πάντως, όπως είχαμε υποχρέωση, κάναμε ό,τι ήταν δυνατό.

    Ήμασταν, άλλωστε, το μόνο κόμμα που είχαμε προειδοποιήσει ότι η Πολιτική του Μνημονίου θα αποτύχει, λόγω της απέραντης δυστυχίας που προκάλεσε. Κι αυτή η αποτυχία οδήγησε στο χθεσινό αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε, που έστω και αργά κάποιοι κατάλαβαν την ανάγκη της «επαναδιαπραγμάτευσης». Που αποτελούσε κάποτε στόχο οξείας κριτικής, όταν πρώτοι και μόνοι το είπαμε. ¶λλο, αν σήμερα, το λέει η μισή Ευρώπη.

    Ήμασταν, επίσης, το μόνο κόμμα που, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, προειδοποιούσαμε για τον κίνδυνο ακυβερνησίας.

    Αυτό ακριβώς που και σήμερα προσπάθησα να αποτρέψω. Έκανα ό,τι μπορούσα για να υπάρξει αποτέλεσμα. Όμως, στάθηκε αδύνατο.

    Κατόπιν τούτου, ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κατέθεσα την εντολή».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 21:29

    Είδηση: 11433

    [03] Ο Κουβέλης επιμένει: Ναι στο ευρώ με απαγκίστρωση από το μνημόνιο

    Σταθερή είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης, στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής που αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από τη λαική ετυμηγορία, δήλωσε ο Φώτης Κουβέλης και πρόσθεσε: «Μια μεταμφιεσμενη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα. Για τη ΔΗΜΑΡ ισχύει το διπολο που θέσαμε και προεκλογικά. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή στην ευρωζώνη και την απαγκίστρωση από το μνημόνιο. Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της». Για τον Α. Τσίπρα, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είπε οτι «όταν μιλάμε για πρόταση πορς προοδευτικές δυνάμεις συμπεριλαμβάνουμε τις δυνάμεις αριστεράς. Περιμένουμε καθαρές κ σαφείς προτάσεις κ ανάλογα θα τοποθετηθούμε».

    Η δήλωση του Φώτη Κουβέλη

    «Σταθερή είναι η θέση της ΔΗΜΑΡ για προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης ευρείας λαϊκής και κοινοβουλευτικής νομιμοποίησης που θα κινηθεί στον αντίποδα της ασκούμενης πολιτικής η οποία αποδοκιμάστηκε με έντονο τρόπο από την λαϊκή ετυμηγορία.

    Είναι προφανές ότι μια μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, όπως και αν την ονομάσει κάποιος, δεν θα είναι σε αρμονία με το εκλογικό μήνυμα και την εντολή των πολιτών. Για μας ισχύει απολύτως το δίπολο που θέσαμε προεκλογικά: Η κυβέρνηση ευρείας λαϊκής νομιμοποίησης θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να προχωρήσει στην απαγκίστρωση από το μνημόνιο.

    Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να ξεκαθαρίσει τη στάση της απέναντι σε αυτά τα δυο σημεία. ¶κουσα τον κ. Τσίπρα που επανέλαβε την πρότασή του προς τις δυνάμεις της Αριστεράς, προσθέτοντας τη λέξη «πρωτίστως προς τις δυνάμεις της αριστεράς».

    Εμείς όταν μιλάμε για πρόταση προς τις προοδευτικές δυνάμεις προφανώς συμπεριλαμβάνουμε τις δυνάμεις της Αριστεράς και με τέτοια πολιτική διάθεση προσερχόμαστε. Περιμένουμε λοιπόν καθαρές και σαφείς προτάσεις και ανάλογα θα τοποθετηθούμε».

    <img

    src='http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif' alt='Get Adobe Flash player' />

    Πρόσθετες Πληροφορίες

    Πηγή:

    Ρεπορτάζ:

    Επιμέλεια:

    Ανταπόκριση:

    Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 07 Μαΐου 2012 20:15

    Είδηση: 11420


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 7 May 2012 - 20:49:32 UTC