Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη εβδομάδα για Siemens και Βατοπαίδι
  • [02] Θρίαμβος των Φλαμανδών στις εκλογές του Βελγίου
  • [03] Εντείνονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία
  • [04] Μεξικό: Πτώση αεροσκάφους με πολιτικούς παράγοντες
  • [05] Το νερό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των λεγεωνάριων
  • [06] Διαρρήξεις σε δυο εφορίες στην Αττική
  • [07] Κένυα: 3 νεκροί και 80 τραυματίες από δύο εκρήξεις
  • [08] Θύμα βιασμού 33χρονη στα Εξάρχεια

    [01] Κρίσιμη εβδομάδα για Siemens και Βατοπαίδι

    Δευτερα, 14 06 2010 09:40

    Καυτή αναμένεται η εβδομάδα, που μόλις ξεκίνησε για το σκάνδαλο της Siemens, καθώς στο επίκεντρο θα τεθεί ο φάκελος ΟΣΕ. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του Κωνσταντίνου Γιαννακού, που διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, επί υπουργίας Χρήστου Βερελή και Μιχάλη Λιάπη, όταν κατοχυρώθηκε και υπογράφηκε η επίμαχη σύμβαση, για τον Προαστιακό. Παράλληλα, κλιμάκιο της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής θα μεταβεί στη Γερμανία για συνάντηση με τους διαχειριστές των μαύρων ταμείων της μητρικής εταιρείας, ενώ αναμένεται η δικαστική συνδρομή για το άνοιγμα λογαριασμών και του πόθεν έσχες πρώην Υπουργών.

    Εξάλλου σήμερα Δευτέρα συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής το πόρισμα της εξεταστικής για το Βατοπαίδι, με τις προτάσεις των κόμματων για περαιτέρω διερεύνηση των ευθυνών. Η συζήτηση θεωρείται κρίσιμο τεστ για τη ΝΔ, καθώς αλληλοκατηγορούνται για το σκάνδαλο δυο πρώην Υπουργοί των Κυβερνήσεων της, ο Αλέξανδρος Κοντός και ο Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος, ωστόσο, με επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, νωρίς το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννης Καπελέρης υποστήριξε ότι εξετάζονται πρόσωπα και υπεράκτιες εταιρίες που εμφανίζονται τόσο στη Siemens όσο και στο Βατοπαίδι.

    Στο μεταξύ, πρόθυμη να δώσει επιπλέον στοιχεία ώστε να διευκολυνθεί η διερεύνηση της υπόθεσης των μαύρων ταμείων, δηλώνει η Siemens μετά την επιστολή προς την εταιρεία -με εντολή του Πρωθυπουργού- που έστειλε ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης.

    Ο κ. Παμπούκης κάλεσε την εταιρεία να συνεργαστεί -εάν θέλει να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με το ελληνικό Δημόσιο- και το διευθυντή της κ. Ξυνή να συμβάλει στην πλήρη αποκάλυψη πράξεων και παράνομων χρηματοδοτήσεων.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΝΕΤ

    Σχετική είδηση: Καυτή εβδομάδα για το σκάνδαλο της Siemens

    Σχετική είδηση: Siemens: Αυτοβούλως στην Εξεταστική ο Κ. Σκανδαλίδης

    Καυτή εβδομάδα για το σκάνδαλο της Siemens

    Είδηση: 37614

    [02] Θρίαμβος των Φλαμανδών στις εκλογές του Βελγίου

    Δευτερα, 14 06 2010 09:51

    Το κόμμα των Φλαμανδών αυτονομιστών N-VA είναι ο μεγάλος νικητής των χθεσινών γενικών εκλογών στο Βέλγιο. Με καταμετρημένο το 96,5% των ψήφων το κόμμα του Μπαρτ Ντε Βέβερ, συγκεντρώνει το 28,3% καταπλήσσοντας τους πάντες αφού ποτέ ένα κόμμα που ζητά την ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν κατάφερε να φθάσει μέχρι τις κάλπες. Το N-VA καταλαμβάνει 27 έδρες στο κοινοβούλιο για να σχηματιστεί ωστόσο κυβέρνηση θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τα κόμματα της Βαλλονίας.

    Απώλειες για τους Φιλελεύθερους

    Δεκτός ως ήρωας έγινε από τους υποστηρικτές του κόμματος του, ο ηγέτης του N- VA.

    "Είναι ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα" τόνισε ο Μπαρτ Ντε Βέβερ και κάλεσε για αλλαγή στη χώρα με μία μεταρρύθμιση που θα δώσει μια αυξημένη αυτονομία στην Φλάνδρα στον οικονομικό τομέα και κοινωνικό τομέα.

    Ωστόσο, σημείωσε ότι η ανεξαρτησία της Φλάνδρας δεν είναι κάτι άμεσο.

    Από την πλευρά τους οι Γαλλόφωνοι σοσιαλιστές καταλαμβάνουν 26 έδρες ενώ το ανανεωτικό κίνημα MR 18 έδρες (-5 έδρες).

    Δεκαεπτά έδρες καταλαμβάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) ενώ 13 το φλαμανδικό κόμμα Open VLD καταγράφοντας απώλειες πέντε εδρών.

    Πέντε έδρες χάνει και το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang.

    Ιστορικό αποτέλεσμα

    Από τα αποτελέσματα προκύπτει ότι το N-VA του Μπαρτ Ντε Βέβερ πήρε μία από τις τρεις ψήφους μεταξύ των ψηφοφόρων της Φλάνδρας ενώ αντίστοιχη αναλογία προκύπτει για τους Σοσιαλιστές της Βαλλονίας.

    Μεγάλοι χαμένοι αναδεικνύονται οι φιλελεύθεροι τόσο στο Βορρά όσο και στο Νότο.

    Η αποχή κυμάνθηκε στα συνηθισμένα επίπεδα 5,7%.

    Για ιστορικό αποτέλεσμα που ίσως θέσει εν αμφιβόλω τα θεμέλια του βελγικού κράτους κάνει λόγο ο βελγικός Τύπος.

    Πηγή: AFP -Le Soir Σχετικά άρθρα: Le tsunami N-VA va modifier le visage de la Belgique Προηγείται το κόμμα των Φλαμανδών στο Βέλγιο Είδηση: 37616

    [03] Εντείνονται τα προβλήματα στα νοσοκομεία

    Δευτερα, 14 06 2010 11:07

    Κρίσιμη εβδομάδα για το θέμα ρύθμισης του χρέους των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές. Τα προβλήματα εντείνονται στα περισσότερα νοσοκομεία, λόγω του εμπάργκο των προμηθευτών σε ιατρικά υλικά, που ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς το μεγαλύτερο μέρος των χρεών, που ξεπερνούν τα πέντε δις ευρώ. Οι ελλείψεις είναι μεγάλες και σε κάποια νοσοκομεία δεν μπορούν να γίνουν εργαστηριακές εξετάσεις ενώ χειρουργεία αναβάλλονται. Μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη ΝΕΤ, η υπουργός Υγείας, ζήτησε να επικρατήσει αίσθημα ευθύνης.

    Δηλώσεις υπ. Υγείας στη ΝΕΤ

    Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για κραδασμούς ενός συστήματος που είχε μάθει να ζει και να κινείται ανεξέλεγκτο και πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις κάποιων φαρμάκων άρχισαν όταν το υπουργείο Υγείας έκανε υποκοστολόγηση.

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των γιατρών, που ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, η υπουργός είπε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι πληρωμές των εφημεριών του Μαρτίου.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37619

    [04] Μεξικό: Πτώση αεροσκάφους με πολιτικούς παράγοντες

    Δευτερα, 14 06 2010 08:28

    Μικρό αεροσκάφος, τύπου Τσέσνα, το οποίο μετέφερε οκτώ υποψηφίους ενός συνασπισμού κομμάτων που "κατέβαινε" στις τοπικές εκλογές της 4ης Ιουλίου κατέπεσε σε δασική περιοχή στο νότιο Μεξικό, στην πολιτεία Κιντάνα Ρόο.Το αεροσκάφος κατέπεσε σε δύσβατη περιοχή και στο σημείο έχουν σπεύσει δυνάμεις του στρατού και σωστικά συνεργεία για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων. Εικάζεται ότι όλοι οι επιβαίνοντες είναι νεκροί. Στους επιβάτες δεν συγκαταλέγεται ο υποψήφιος κυβερνήτης του συνασπισμού Ροβέρτο Μπόρχε. Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά την απογείωση του από την πόλη Φελίπε Καρίγιο Πουέρτο με προορισμό την πρωτεύουσα της πολιτείας Τσετουμάλ.

    Πηγή: El Excelsior Είδηση: 37608

    [05] Το νερό των υαλοκαθαριστήρων του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει τη νόσο των λεγεωνάριων

    Δευτερα, 14 06 2010 10:37

    Υγεια

    Μια στις πέντε περιπτώσεις (ποσοστό 20%) μόλυνσης από τη λεγόμενη "νόσο των λεγεωνάριων" μπορεί να οφείλεται στο νερό με το οποίο οι υαλοκαθαριστήρες καθαρίζουν το παρμπρίζ του αυτοκινήτου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη διαπίστωσε ότι αν ο οδηγός φροντίζει να μην βάζει μόνο σκέτο νερό στους καθαριστήρες του, αλλά προσθέτει κάποιο καθαριστικό, τότε τα βακτήρια σκοτώνονται και έτσι ανθρώπινες ζωές μπορούν να σωθούν.

    Το στάσιμο ζεστό νερό για τους υαλοκαθαριστήρες, το οποίο βρίσκεται μέσα στα δοχεία αποθήκευσης των αυτοκινήτων, μπορεί να αποτελέσει έδαφος για την ανάπτυξη του βακτηρίου, το οποίο, αν εισπνευστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονία.

    Επιστήμονες σκέφτηκαν να ερευνήσουν, για πρώτη φορά διεθνώς, τη σύνδεση ανάμεσα στη συγκεκριμένη πάθηση και στο νερό των υαλοκαθαριστήρων, όταν πρόσεξαν ότι επαγγελματίες οδηγοί εμφανίζουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη "νόσο των λεγεωνάριων", συνεπώς υποψιάστηκαν ότι όσοι οδηγούν πολλή ώρα, έχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης για κάποιο λόγο.

    Περισσότερο κινδυνεύουν όσοι οδηγούν ή ταξιδεύουν σε μικρό φορτηγάκι, όσοι οδηγούν συχνά σε βιομηχανικές περιοχές και όσοι αφήνουν συχνά ανοικτά τα παράθυρα του αυτοκινήτου τους. Οι ερευνητές, κάνοντας δειγματοληπτική έρευνα, βρήκαν ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα στη Βρετανία που δεν είχαν καθαριστικό παρμπρίζ αλλά μόνο νερό, είχαν ίχνη του μικροβίου ενώ σε κανένα αυτοκίνητο με καθαριστικό δεν βρέθηκε το επικίνδυνο βακτήριο, το οποίο δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο ευρωπαϊκό περιοδικό επιδημιολογίας "European Journal of Epidemiology" και μεταξύ των ερευνητών βρισκόταν ο ελληνικής καταγωγής Γιώργος Καφάτος από το τμήμα στατιστικής και βιοπληροφορικής της Υπηρεσίας Προστασίας Υγείας (ΗΡΑ) της Βρετανίας.

    Η "νόσος των λεγεωνάριων" είναι σχετικά σπάνια. Τα περιστατικά μόλυνσης είναι συνήθως σποραδικά και δεν ανιχνεύεται με βεβαιότητα η πηγή προέλευσης του μικροβίου. Ο αριθμός των περιστατικών είναι διαχρονικά ακανόνιστος και ποικίλει από χρόνο σε χρόνο. Η πάθηση πλήττει κυρίως άνδρες άνω των 50 ετών και έχει μοιραία κατάληξη για το 10-15% των περιστατικών. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της γρίπης και μπορεί να περιλαμβάνουν μυικούς πόνους, αίσθημα μεγάλης κόπωσης, πονοκεφάλους, ξερό βήχα και πυρετό.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37617

    [06] Διαρρήξεις σε δυο εφορίες στην Αττική

    Δευτερα, 14 06 2010 10:56

    Διαρρήξεις σε δύο εφορίες στην Αττική έγιναν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και αποκαλύφθηκαν από τους υπαλλήλους που άνοιξαν τις υπηρεσίες. Πρόκειται για τη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 1 και τη ΔΟΥ Καλλιθέας, στη λεωφόρο Θησέως 55. Και στις δύο περιπτώσεις οι δράστες παραβίασαν τα χρηματοκιβώτια και άδειασαν το περιεχόμενό τους. Στη ΔΟΥ Νέας Ιωνίας, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, εκτιμάται ότι υπήρχε σημαντικό ποσό λόγω των εισπράξεων από αποδόσεις ΦΠΑ, που επρόκειτο να κατατεθούν σήμερα στην Τράπεζα. Στην εφορία Καλλιθέας οι δράστες άρπαξαν μικρό χρηματικό ποσό. Οι υποθέσεις ερευνώνται από την Ασφάλεια Αττικής.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37618

    [07] Κένυα: 3 νεκροί και 80 τραυματίες από δύο εκρήξεις

    Δευτερα, 14 06 2010 09:38

    Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 80 τραυματίστηκαν σε διπλή έκρηξη κατά την διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο κέντρο του Ναϊρόμπι κατά του νέου Συντάγματος της Κένυας.

    Μετά από έκκληση των Προτεσταντών Ευαγγελιστών, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί στο πάρκο Ουχούρου, που βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας της Κένυας για να διαμαρτυρηθούν κατά του μελλοντικού νέου Συντάγματος, για το οποίο θα διεξαχθεί δημοψήφισμα τον Αύγουστο.

    "Περίπου στις πέντε το απόγευμα και ενώ η συγκέντρωση βρισκόταν προς το τέλος της και οι συμμετέχοντες προσεύχονταν σημειώθηκαν δύο εκρήξεις μέσα στο πλήθος" δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Ναϊρόμπι, Άντονι Κιμπούκι.

    Τρεις άνθρωποι, δύο άνδρες και μία γυναίκα σκοτώθηκαν, ενώ οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί σε διάφορα νοσοκομεία της πρωτεύουσας.

    Η αιτία των εκρήξεων παραμένει άγνωστη, σύμφωνα με τιςαστυνομικές αρχές.

    Πηγή: ΝΕΤ105,8 ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37610

    [08] Θύμα βιασμού 33χρονη στα Εξάρχεια

    Δευτερα, 14 06 2010 09:29

    Θύμα βιασμού κατήγγειλε στην ΕΛΑΣ ότι έπεσε 33χρονη γυναίκα στην Τοσίτσα στα Εξάρχεια. Η κοπέλα κατήγγειλε ότι ο άγνωστος, που τη βίασε προσπάθησε μετά να της αφαιρέσει την τσάντα της ενώ ένα δεύτερο άτομο την επιβίβασε σε μοτοποδήλατο και την πήγε στο Πεδίο του Άρεως όπου προσπάθησε να την βιάσει κι αυτό.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37609


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 June 2010 - 8:55:27 UTC