Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προηγείται το κόμμα των Φλαμανδών στο Βέλγιο
  • [02] Σκιά κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη

    [01] Προηγείται το κόμμα των Φλαμανδών στο Βέλγιο

    Κυριακη, 13 06 2010 19:59

    Για πρώτη φορά στην πολιτική ιστορία της χώρας, τα πρώτα αποτελέσματα από τις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο φέρουν να προηγείται ένα αυτονομιστικό κόμμα των Φλαμανδών, το Ν-VA, με ποσοστό 29%, όπως μεταδίδουν τα μέσα ενημέρωσης. Πρόκειται για ένα πρωτοφανές ποσοστό καθώς είναι ένα κίνημα που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Φλάνδρας. Ήδη το N-VA έκανε λόγο για νίκη:"Το N-VA κέρδισε τις εκλογές σήμερα. Βρισκόμαστε μπροστά με ένα κόμμα που έχει περίπου το 30%" δήλωσε ο ηγέτης του, Μπαρτ Ντε Βέμπερ, μιλώντας σε οπαδούς του κόμματός του.

    Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι προβλέψεις της οποίας βασίζονται σε μερικά αποτελέσματα το N-VA βρίσκεται αρκετά μπροστά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CD&V) του σημερινού πρωθυπουργού Υβ Λετέρμ, ο οποίος συγκεντρώνει μόνο το 17,5% των ψήφων.

    Το φλαμανδικό κόμμα Open VLD φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση με 14,5%, ενώ το ακροδεξιό φλαμανδικό κόμμα Vlaams Belang κερδίζει 12,5%.

    Εάν τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιωθούν στη διάρκεια της καταμέτρησης, το αυτονομιστικό κόμμα θα καταστεί πρώτη πολιτική δύναμη στη Φλάνδρα, γεγονός που θα καταστήσει πολύ δύσκολη την προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με τους γαλλόφωνους Βαλώνους, την ώρα που η χώρα βυθίζεται σε σοβαρή πολιτική κρίση.

    Θέλει "να αλλάξει το Βέλγιο"

    Την ριζική αλλαγή στην λειτουργία του Βελγίου ζήτησε ο ηγέτης του αυτονομιστικού φλαμανδικού κόμματος N-VA Μπαρτ Ντε Βέμπερ, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για συνεργασία με τα άλλα κόμματα.

    "Οι Φλαμανδοί ψήφισαν για την αλλαγή, δεν θα τους απογοητεύσουμε. Το κράτος πρέπει να μεταρρυθμιστεί" δήλωσε ο κ. Ντε Βέμπερ ενώπιον συγκεντρωμένων οπαδών του κόμματός του στις Βρυξέλλες.

    "Εβδομήντα στους εκατό Φλαμανδούς δεν μας ψήφισαν. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε νέες γέφυρες με τα άλλα κόμματα. Οφείλουμε να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις σε συνταγματικό και οικονομικό επίπεδο" πρόσθεσε ο επικεφαλής του N-VA.

    "Κανένας δεν επιθυμεί να εμποδίσει την χώρα. Χρειάζεται μία δομή που να λειτουργεί. Είναι περιττό να οπισθοδρομήσουμε, πρέπει να προχωρήσουμε μαζί" σημείωσε ο Μπαρτ Ντε Βέμπερ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37606

    [02] Σκιά κρίσης σε ολόκληρη την Ευρώπη

    Κυριακη, 13 06 2010 20:18

    Η οικονομική κρίση ρίχνει βαριά τη σκιά της σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις κυβερνήσεις των κρατών να αποφασίζουν γενεές περικοπές, και τους διαδηλωτές να πλημμυρίζουν τους δρόμους σε Γερμανία και Ιταλία. Κι ενώ η κρίση εξαπλώνεται ταχύτατα στις χώρες της ευρωζώνης , ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο καλεί τους ευρωπαίους ηγέτες να δείξουν ηγετική πυγμή και πολιτικό θάρρος για να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη περίοδο που βιώνει η ΕΕ.

    Πειθαρχία ζήτησε από τους εταίρους της στην κυβέρνηση η καγκελάριος Μέρκελ βλέποντας στις δημοσκοπήσεις την πλειοψηφία των Γερμανών να προβλέπουν διάλυση του συνασπισμού πριν το τέλος του 2013, με αφορμή τα νέα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε η γερμανική Κυβέρνηση.

    Σε βαρύ κλίμα έγιναν και οι τελετές εορτασμού των 25 χρόνων από την ένταξη Ισπανίας και Πορτογαλίας στην Ε.Ε, καθώς οι δύο χώρες θεωρούνται οι επόμενοι αδύναμοι κρίκοι της Ευρωζώνης

    "Θέλουμε να επαναβεβαιώσουμε την επισημότητα που ταιριάζει σε αυτήν την πράξη καθώς και να επαναλάβουμε την απόφασή μας να μοιραζόμαστε το μέλλον με την Πορτογαλία και τα άλλα έθνη και τους αδερφούς της Ευρώπης" δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο.

    "Αυτή τη στιγμή, οι συνθήκες μας προκαλούν, περισσότερο από ποτέ, να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Η Ε.Ε. είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε και η μεγαλύτερη πιθανότητα συλλογικής επιτυχίας..." σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Σε μείωση δημοσίων δαπανών κατά 45 δισ. ευρώ έως το 2013, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα στο 3% του ΑΕΠ, προχώρησε και η Γαλλία, η οποία έχει δεσμευθεί για πολιτική λιτότητας.

    Τα 45 δισ. ευρώ θα προέλθουν από κατάργηση φοροαπαλλαγών, από αύξηση των εσόδων και την κατάργηση των μέτρων που είχαν ληφθεί προσωρινά για την τόνωση της Γαλλικής οικονομίας.

    Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστιάν Νουαγέ δήλωσε πάντως ότι ο στόχος της Γαλλίας να μειωθεί στο 3% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της μέχρι το 2013 είναι ρεαλιστικός.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37607


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 13 June 2010 - 20:54:37 UTC