Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τρόικα: Πρώτη εικόνα ικανοποιητική
  • [02] Υπουργική Απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις
  • [03] Αλλάζει πρόσωπο το κέντρο της Αθήνας
  • [04] Παράταση των εργασιών της εξεταστικής για τη Siemens, εντός της εβδομάδας ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών
  • [05] Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Πρέπει να κληθούν και οι 3 πρώην πρωθυπουργοί.»
  • [06] Αμαξοστοιχία ξανακάνει τη διαδρομή για το ¶ουσβιτς. 70 χρόνια μετά
  • [07] Μπ. Ομπάμα: Η πετρελαιοκηλίδα είναι μια οικολογική 11η Σεπτεμβρίου
  • [08] Οίκος Κρίστις: Σε τιμή- ρεκόρ πωλήθηκε γλυπτό του Μοντιλιάνι
  • [09] Δημιουργία σπέρματος από βλαστοκύτταρα
  • [10] Με άνοδο έκλεισε το ΧΑΑ
  • [11] Σύνοδος κορυφής με φόντο την οικονομία και την Ισπανία
  • [12] 16ο διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας
  • [13] Βραβεία του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο της ΕΡΤ
  • [14] Κέρκυρα: Η Θερινή Μουσική Ακαδημία ανοίγει τις πύλες της τον Ιούλιο
  • [15] Τόκιο: Η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο - Αθήνα 50η
  • [16] Υπέρβαροι Φινλανδοί αδυνατίζουν εναντίον του αναλφαβητισμού στο Νεπάλ.
  • [17] Έρευνα του ΓΕΝ για τη δεξίωση γάμου στο Θωρηκτό Αβέρωφ
  • [18] Δεμένα και σήμερα στην Κόρινθο τα οχηματαγωγά της Adriatic Lines
  • [19] Κρίσιμη συνάντηση στο Υπ. Υγείας με εκπροσώπους προμηθευτών
  • [20] Ομιλία Α. Σαμαρά σε παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας
  • [21] Ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη με αιχμές κατά Σαμαρά
  • [22] Κλειδώνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό
  • [23] Greenpeace: Εισβολή σε πυρηνικό σταθμό στη Σουηδία

    [01] Τρόικα: Πρώτη εικόνα ικανοποιητική

    Δευτερα, 14 06 2010 16:11

    Συγκρατημένα θετική ήταν η πρώτη εικόνα που αποκόμισαν οι εμπειρογνώμονες της τρόικας για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου. Η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας, και οι απεσταλμένοι της τρόικας, εξέφρασαν έντονο προβληματισμό για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4% αλλά και την υστέρηση των εσόδων, αλλά έμειναν ικανοποιημένοι από την είσπραξη του ΦΠΑ.Είμαστε μέσα στους στόχους και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας θα πιστοποιήσει με θετικό τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Την ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης του μνημονίου με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία εξέφρασαν και οι Βρυξέλλες.

    Γενική αποτίμηση των οικονομικών μέτρων που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του μνημονίου, προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου από το μηχανισμό στήριξης, κάνουν από το πρωί στη χώρα μας οι εκπρόσωποι της τρόικας.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο των Βρυξελλών η τελική αξιολόγηση θα γίνει σε περίπου ένα μήνα, το ζήτημα της παροχής της επόμενης δόσης του δανείου θα τεθεί τον Σεπτέμβριο, ενώ με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, η εφαρμογή του μνημονίου εξελίσσεται ικανοποιητικά.

    Στις συναντήσεις που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και υπηρεσιακούς παράγοντες, οι επιτηρητές της τρόικας εξέφρασαν προβληματισμό για την εκτίναξη του πληθωρισμού στο 5,4% το Μάιο, εκτιμώντας ότι δεν οφείλεται στην αύξηση των φόρων αλλά στα προβλήματα ανταγωνισμού και τα δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

    Συνεργάτες του Υπουργού Οικονομικών επισήμαναν ότι: " Τον Ιανουάριο δεν είχαν αυξηθεί οι φόροι, ωστόσο ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 2,8%. Εφόσον η αυξηση των φόρων πέρασε στις τελικές τιμές το Μαιο, ο πληθωρισμός αποτυπώνει ότι υπάρχει κάποιο θέμα στρέβλωσης του ανταγωνισμού."

    Στελέχη του Υπουργείου Οικονομίας μετά τη συνάντηση με την τρόικα έλεγαν ότι: "Η άνοδος του πληθωρισμού είναι συγκυριακό φαινόμενο και οφείλεται στην αύξηση των φόρων. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από το ποσοστό 5,3% του εναρμονισμένου πληθωρισμού το Μάιο, το 4% αντανακλά την επίδραση των φόρων και το 1,3% την επίδραση των υπόλοιπων παραγόντων"

    Το κλιμάκιο Ευρωπαϊκής Επιτροπής Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στην πρώτη μέρα των επαφών τους δεν έκαναν υποδείξεις αλλά άκουγαν τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν:

    για την πορεία των εσόδων και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την υστέρηση στο πρώτο 5μηνο.

    την είσπραξη του ΦΠΑ διαπιστώνοντας ότι το μέτρο των αποδείξεων έχει αρχίσει να αποδίδει, ενώ μετέφεραν την ανησυχία τους για τα ποσοστά ύφεσης της Ελληνικής Οικονομίας.

    Είμαστε μέσα στους στόχους και έχουμε βάσιμες ελπίδες ότι η ενδιάμεση έκθεση της τρόικας θα πιστοποιήσει με θετικό τρόπο την εφαρμογή του προγράμματος σταθερότητας και ανάπτυξης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει σκέψη για νέα μέτρα.

    Εργασιακά και Ασφαλιστικό

    Η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας στην επικείμενη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας θα δώσει -όπως διαμηνύεται- σκληρή μάχη για να ελαχιστοποιηθούν οι περικοπές των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης.

    Συμφωνά με έγκυρες πληροφορίες ήδη έχουν διασφαλιστεί οι αποζημιώσεις λόγω συνταξιοδότησης και γίνεται συζήτηση για μικρή βελτίωση των αποζημιώσεων των εργατών σε συνδυασμό με περικοπή 25% των αποζημιώσεων των υπαλλήλων.

    Στις συναντήσεις που θα έχει το υπουργείο με την Τρόικα Τετάρτη και Πέμπτη, το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στις επικουρικές συντάξεις με στόχο την καταβολή τους τουλάχιστον στα εύρωστα ταμεία, τη συνταξιοδότηση των μητέρων με ανήλικα και τα βαρέα και ανθυγιεινά.

    Επιδίωξη του υπουργείου είναι η μετάβαση στα νέα όρια ηλικίας να γίνει με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο.

    Μπαράζ συναντήσεων

    Την Τρίτη οι εκπρόσωποι της τρόικας θα επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το Υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό, το Υπουργείο Εσωτερικών και στην συνέχεια το Υπουργείο Οικονομίας για θέματα που έχουν σχέση με τον αναπτυξιακό νόμο, τα Διαρθρωτικά Ταμεία και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ).

    Την Τετάρτη οι εκπρόσωποι της τρόικα θα επισκεφθούν την εθνική τράπεζα και την EUROBANK αλλά και το ΙΟΒΕ. Επίσης θα συλλέξουν στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

    Τέλος την Πέμπτη οι εκπρόσωποι τη τρόικα θα επισκεφθούν και πάλι τη τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή θα αναχωρήσουν για να συντάξουν την πρώτη ενδιάμεση έκθεση. Θα ξανάρθουν για έλεγχο τον Ιούλιο.

    Αντιδράσεις

    "Το σχέδιο του ΔΝΤ και της κυβέρνησης δεν είναι η ανάπτυξη, ούτε άλλωστε τους ενδιαφέρει κάτι τέτοιο. Το σχέδιο είναι η ωμή και ξεδιάντροπη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και των κοινωνικών δικαιωμάτων. Στόχος τους είναι η βίαιη αναδιανομή του εισοδήματος προς όφελος των οικονομικά ισχυρών και εις βάρος της κοινωνίας. Όσο κινούμαστε στη βάση αυτού του σχεδίου, η μόνη ορατή προοπτική είναι αυτή της ύφεσης και της φτώχειας", σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στο μικροσκόπιο της τρόικας η ελληνική οικονομία

    Είδηση: 37632

    [02] Υπουργική Απόφαση για την καταβολή αποζημιώσεων για τις Πανελλαδικές εξετάσεις

    Δευτερα, 14 06 2010 15:01

    Χωρίς καθυστέρηση αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν οι βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι υπογράφτηκε, σήμερα, νέα Υπουργική Απόφαση που διασφαλίζει την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων των ασχολούμενων στις Πανελλαδικές εξετάσεις με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής, ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις πληρωμές. Πάντως, το ΔΣ της ΟΛΜΕ συνεχίζει την αποχή από τη βαθμολόγηση των γραπτών, ενώ αύριο πρόκειται να συνεδριάσουν για να επανακαθορίσουν τις θέσεις τους. Το πρωί, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος, μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8, είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καθυστέρηση στη βαθμολόγηση των γραπτών και πως θα υπάρξει λύση στο θέμα των βαθμολογητών. Παράλληλα, σημείωσε ότι έχει μείνει αβαθμολόγητο μόνο το 10% των γραπτών και πως οι εξετάσεις, στα ειδικά μαθήματα θα γίνουν κανονικά.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές Ειδήσεις: Απέχουν οι βαθμολογητές καθηγητές, Αγωνία για τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών

    Είδηση: 37628

    [03] Αλλάζει πρόσωπο το κέντρο της Αθήνας

    Δευτερα, 14 06 2010 17:31

    Ενα ευρύ πρόγραμμα έργων και δράσεων που φιλοδοξεί να αλλάξει την εικόνα της πρωτεύουσας περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα "ΑΘΗΝΑ-ΑΤΤΙΚΗ-2014" που παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη.Μεταξύ άλλων προβλέπεται η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου και της Βασιλίσσης Ολγας, η μονοδρόμηση των οδών Αχαρνών και Πατησίων, η επέκταση του τράμ στην Πατησίων, η κατασκευή ποδηλατόδρομων, το άνοιγμα του θαλασσίου μετώπου και η αναβάθμιση της εικόνας στο κέντρο και τις γειτονιές του Πειραιά.

    Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής παρουσίασε η υπουργός Περιβάλλοντος.

    Όπως ανακοίνωσε Τίνα Μπιρμπίλη στόχος η ανάσχεση της αστικής διάχυσης στις εκτός σχεδίου περιοχές της Αττική, η απόδοση της Αθήνας στους κατοίκους της πόλης, η κατασκευή ποδηλατοδρόμων και η έμφαση στα μέσα μαζικής μεταφοράς σταθερής τροχιάς (τραμ), η ανάδειξη υποβαθμισμένων περιοχών σε περιοχές οικονομικής δραστηριότητας και κατοικίας, η δημιουργία τριών μητροπολιτικών πάρκων και η προστασία και βιώσιμη διαχείριση της υπαίθρου και των ορεινών όγκων της Αττικής.

    Οι κυριότερες παρεμβάσεις αφορούν:

    την πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας με διέλευση μόνον Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στο πλάτος των υφιστάμενων λωρίδων του τραμ και την κίνηση, ως μεταβατική φάση, των τρόλεϊ σε άλλη λωρίδα. Επικαιροποιούνται οι μελέτες και δημοπρατείται το έργο εντός του 2010.

    την προετοιμασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου, με πρόβλεψη διέλευσης τραμ, ώστε να προκηρυχθεί σύντομα διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός.

    την προκήρυξη εντός του Ιουνίου του διαγωνισμού για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου και της οδού Μενάνδρου, ώστε να καταστεί ζωντανός όλο το 24ωρο και φιλικός στον κάτοικο και επισκέπτη.

    την άμεση κήρυξη της οδού Ευρυπίδου σε οδό των «μπαχαρικών και των παραδοσιακών μαγαζιών», στο πλαίσιο πιλοτικής εφαρμογής μέτρου, το οποίο αν επιτύχει θα επεκταθεί σε άλλους δρόμους των Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης.

    τις μελέτες και την άμεση εκκίνηση των πρώτων έργων αναπλάσεων στις πλατείες Αγίου Παντελεήμονα, Αττικής, και Αγίου Νικολάου Αχαρνών. Επιπλέον, την άμεση προκήρυξη αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για αναπλάσεις στις υποβαθμισμένες πλατείες και χώρους στον Κολωνό, τα Καμίνια και τα ¶νω Λιόσια.

    στην ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου στην Ακαδημία Πλάτωνος.

    Εξάλλου, στις μεγάλες μητροπολιτικές παρεμβάσεις περιλαμβάνονται

    η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου σε παραθαλάσσιο πάρκο. Προβλέπεται η μετατροπή του γηπέδου του Tae Kwon Do σε Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας.

    η δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο χώρο του πρώην Αεροδρομίου στο Ελληνικό. Αναμένεται, εντός του 2010, η ολοκλήρωση της συνολικής πρότασης, η οποία θα αποκλείει τη λύση αξιοποίησης με κατασκευή κατοικιών, εμπορικών κέντρων και ξενοδοχείων.

    η ανάπλαση της λιμενοβιομηχανικής ζώνης Δραπετσώνας-Κερατσινίου σε πάρκο Πρασίνου και Πολιτισμού, σε συνδυασμό με τη δημιουργία Κέντρου Ναυτιλιακών Επιχειρήσεων.

    η αναβάθμιση της περιοχής του Ελαιώνα με στόχο την ανάδυση μιας περιοχής, προνομιακής για την οικονομική ανάπτυξη της Αθήνας.

    η δημιουργία δύο ενοποιημένων μητροπολιτικών πάρκων, του πάρκου Γουδή και του πάρκου Ιλισίων. Ολοκληρώνεται εντός του 2010 η μελέτη για έργο ανάπλασης πιλοτικής περιοχής περίπου 70 στρεμμάτων.

    η αξιοποίηση του πάρκου «Αντώνη Τρίτση» ως ενιαίου χώρου πράσινου και αναψυχής για τη Δυτική Αθήνα.

    η αναβάθμιση του άξονα της οδού Πειραιώς στο πλαίσιο της ανάδειξης της σύνδεσης των κέντρων της Πόλης της Αθήνας και του Πειραιά με στόχο την ανάσχεση της διάχυσης του αστικού ιστού.

    Στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στην Αττική, επιδιώκεται η υποκατάσταση του αυτοκινήτου από άλλα λιγότερο ρυπογόνα μέσα με:

    έμφαση στο τραμ

    τη δημιουργία πεζοδρόμου-ποδηλατοδρόμου από τον Φαληρικό Όρμο έως τα Λιμανάκια Βουλιαγμένης και από την Κηφισιά στο Φαληρικό Όρμο, μήκους 25 χλμ. που θα διέρχεται από τους αρχαιολογικούς χώρους του κέντρου.

    Για την αποκατάσταση και διατήρηση της βιοποικιλότητας των ορεινών όγκων και την προστασία ευαίσθητων φυσικών περιοχών της Αττικής, προβλέπεται, τέλος, εντός του 2010

    η εκπόνηση δασικών χαρτών για τη Βόρεια και Νότια Αττική, που θα καλύπτουν το 70% σχεδόν τη περιφέρειας.

    η σύνταξη προδιαγραφών και η υπόδειξη περιοχών για προκήρυξη μελετών, στο πλαίσιο προγράμματος αναδασώσεων για τους ορεινούς όγκους της Αττικής.

    δράσεις για τον ολοκληρωμένο σχεδιασμό της αποκατάστασης ανενεργών λατομείων.

    δράσεις για την εγκατάσταση συστήματος παρακολούθησης της ποιότητας νερού και δράσεις οικολογικής αποκατάστασης της λίμνης Κουμουνδούρου.

    η έκδοση αναστολής οικοδομικών εργασιών, η εκπόνηση μελέτης και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του υγρότοπου Βουρκάρι στο Δήμο Μεγάρων.

    Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Αθήνα-Αττική 2014», η Τίνα Μπιρμπίλη στάθηκε στο συμβολικό χαρακτήρα της χρονολογίας, το οποίο σηματοδοτεί τη δεκαετία της χαμένης ευκαιρίας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Τόνισε, παράλληλα, ότι αυτό το πρόγραμμα «στην ουσία, δεσμεύει ως προς τις κατευθύνσεις και τους στόχους το Νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής», το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί με τη μορφή σχεδίου νόμου και να τεθεί σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη του 2010.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37641

    [04] Παράταση των εργασιών της εξεταστικής για τη Siemens, εντός της εβδομάδας ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Δευτερα, 14 06 2010 17:23

    Εντός της εβδομάδας ο υπουργός Δικαιοσύνης θα φέρει προς συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Ο κ. Καστανίδης σημείωσε ότι ο νόμος δε θα έχει αναδρομική ισχύ, αναφερόμενος, ωστόσο, στις εκκρεμείς υποθέσεις σκανδάλων τόνισε ότι με το υπάρχον νομικό οπλοστάσιο μπορεί να αντιμετωπισθεί, όχι μόνο το θέμα της παραγραφής, αλλά και η τιμωρία των υπεύθυνων. Η εξεταστική επιτροπή για τη Siemens αποφάσισε ομόφωνα να ζητήσει παράταση των εργασιών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ βρίσκεται σε επαφή με την Εισαγγελία του Μονάχου και τη μητρική Siemens ενόψει της αποστολής Ελλήνων βουλευτών προκειμένου να καταθέσουν οι κύριοι Σίκατσεκ και Κουτσενρόιτερ. Καταβάλλεται προσπάθεια να καταθέσει και ο Μιχαλης Χριστοφοράκος. Πρόσκληση εκ μέρους του πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης απηύθυνε με επιστολή του προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Siemens, Παναγιώτη Ξυνή, ο υπουργός Επικρατείας, Χάρης Παμπούκης, ώστε η εταιρεία να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στην Εξεταστική Επιτροπή.

    Εντός της εβδομάδας ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

    Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρης Καστανίδης, ανέφερε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ότι εντός της τρέχουσας εβδομάδας θα παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο το νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

    Ο κ. Καστανίδης δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου, σημειώνοντας ότι πρώτα πρέπει να λάβουν γνώση του περιεχομένου του οι συνάδελφοί του στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ωστόσο, είπε ότι ο νέος νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν μπορεί να έχει αναδρομική ισχύ, όπως άλλωστε και κάθε ποινικός νόμος.

    Όσον αφορά τις εκκρεμείς σκανδαλώδεις υποθέσεις, ανέφερε ο κ. Καστανίδης, υπάρχει ένα τεράστιο νομικό οπλοστάσιο που αντιμετωπίζει την παραγραφή και αποδίδει την προσήκουσα τιμωρία στους εμπλεκόμενους.

    "Υπάρχουν πράξεις συνεχείς, υπάρχουν ευθύνες και ένα νομικό οπλοστάσιο που υπηρετεί την κάθαρση και αν το ακολουθήσει κανείς, θα δει ότι οδηγεί στη διαφάνεια".

    "Σε κάθε περίπτωση, αυτό που πρέπει να έχουν κατά νου οι πολίτες είναι εάν ο πολιτικός κόσμος είναι αποφασισμένος να φτάσει μέχρι το τέλος της εξερεύνησης των σκανδαλωδών υποθέσεων. Θα ήθελα να υπενθυμίσω την εμμονή του κυβερνώντος κόμματος και του προέδρου της κυβέρνησης ότι υπάρχει η πολιτική βούληση και η αποφασιστική διάθεση να ριχθεί φως σε κάθε υπόθεση".

    Παράταση ως 30 Σεπτεμβρίου

    Ως τις 30 Σεπτεμβρίου, ζητεί παράταση των εργασιών της, με ομόφωνη απόφαση των μελών της, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens και υπάρχει κατ' αρχήν σύμφωνη γνώμη και του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου.

    Όπως γνωστοποίησε ο Πρόεδρος της Εξεταστικής Σήφης Βαλυράκης, το ζητούμενο για την επιτροπή είναι "απλές σοβαρές ενδείξεις" που αναμένεται να προκύψουν μέχρι τέλους.

    Με μεγάλη προσοχή, σημείωσε, προετοιμάζεται η αποστολή κλιμακίου της επιτροπής στη Γερμανία με διευρυμένο αντικείμενο: την εξέταση των κ.κ. Κουτσενρόιτερ και Σίκατσεκ, αλλά και την προσπάθεια να καταθέσει ο φυγόδικος Μιχάλης Χριστοφοράκος.

    Για "μια διαπραγμάτευση με διαφανή τρόπο", έκανε λόγο ο κ. Σήφης Βαλυράκης.

    Επιστολή Παμπούκη σε Ξυνή

    Στην επιστολή Παμπούκη προς το διευθύνοντα σύμβουλο της Siemens, κ. Ξυνή, υπογραμμίζεται πως "η αναζήτηση της αλήθειας και η συμβολή σε αυτή αποτελεί στοιχειώδη ηθική και πολιτειακή υπέρτατη υποχρέωση κάθε Έλληνα πολίτη ή νομικού προσώπου, πολύ δε περισσότερο όταν έχει εταιρική σχέση με το Ελληνικό Δημόσιο και επιθυμεί να εξακολουθήσει να την έχει".

    «Σας καλώ συνεπώς, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Ελληνικής Κυβέρνησης να δώσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που έχετε, η εταιρεία και ο όμιλος στον οποίο ανήκετε, καθώς και όσα προέκυψαν από την έρευνα που κάνατε με τη συνδρομή γνωστής διεθνώς δικηγορικής εταιρείας, στον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Σήφη Βαλυράκη και τα μέλη της, θέτοντας ένα τέλος σε αυτή τη θλιβερή ιστορία που δηλητηριάζει την πολιτική ζωή του τόπου αποκαλύπτοντας την αλήθεια» αναφέρει η επιστολή του κ. Παμπούκη.

    ¶μεση και θετική ήταν η ανταπόκριση του κ. Ξυνή στην έκκληση του υπουργού Επικρατείας:

    O διευθύνων σύμβουλος της Siemens, αναφέρει στην απαντητική του επιστολή πως "θα επικοινωνήσουμε άμεσα με την Siemens AG προκειμένου να εξετάσουμε πρόσθετους τρόπους και δυνατότητες με τις οποίες θα μπορούσαμε να συνδράμουμε το έργο που επιτελεί η Εξεταστική Επιτροπή, επιπλέον των ενεργειών στις οποίες έχουμε ήδη προβεί", ενώ σε άλλο σημείο της επιστολής του αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως πιστεύει ότι "το μέλλον της Siemens στην Ελλάδα εξαρτάται άμεσα από την πλήρη, ολοσχερή και με απόλυτη διαφάνεια συνεργασία μας".

    Αντιδράσεις για την επιστολή

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής τόνισε ότι η Κυβέρνηση έπραξε όπως είχε υποχρέωση, προκειμένου να διευκολυνθεί η έρευνα της εξεταστικής επιτροπής με όποια στοιχεία υπάρχουν.

    «Ήδη η πρώτη απάντηση από τη Siemens Ελλάδας έχει έρθει και αναφέρει ότι θα συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση των σημαντικών θεμάτων που συζητώνται», ανέφερε ο κ. Πεταλωτής.

    «Είναι γνωστό τι έγινε με τη Siemens, τα μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα, προκύπτουν από την εξεταστική επιτροπή και φυσικά για όλα υπάρχουν συνέπειες», σημείωσε ο κ. Πεταλωτής, ερωτηθείς εάν θα υπάρξουν κυρώσεις αν θεωρήσει η κυβέρνηση ότι η Siemens δεν συνεργάζεται επαρκώς.

    Την πρωτοβουλία Παμπούκη σχολίασε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης: «Χαίρομαι που η Κυβέρνηση υιοθέτησε την πρότασή μας να απευθυνθεί επιστολή προς τη Siemens. Το εντυπωσιακό δεν είναι το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Παμπούκη. Το εντυπωσιακό είναι η απάντηση της Siemens για το πως αντιλαμβάνεται την κατάσταση. Πιστεύω, τώρα, να έχουμε εισροή αποκαλύψεων».

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Κρίσιμη εβδομάδα για Siemens και Βατοπαίδι

    Είδηση: 37640

    [05] Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: «Πρέπει να κληθούν και οι 3 πρώην πρωθυπουργοί.»

    Δευτερα, 14 06 2010 16:12

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εξακολουθεί το σκηνικό να γίνεται ακόμα πιο σύνθετο και γκρίζο»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Ό,τι και να κάνουμε στην Επιτροπή, αν η μαμά Ζήμενς δεν συμμορφωθεί με μια πίεση, δεν θα γίνει τίποτα. Χαίρομαι, εξαιρετικά χαίρομαι, που ο πρωθυπουργός υιοθέτησε την αντίληψη και έβαλε τον υπουργό Επικρατείας και έστειλε αυτή την επιστολή που έπρεπε να έχει σταλεί εδώ και χρόνια, ίσως και από την αρχή της θητείας του ΠΑΣΟΚ. Η Ζήμενς πρέπει να έρθει να μας πει σε ποιους τα έδωσε, τι ποσά έδωσε και για ποιο έργο τα έδωσε, γιατί αυτόματα εμείς μετά θα πούμε, αυτό το έργο είναι υπερτιμολογημένο, δώστε μας πίσω τα λεφτά μας, είναι αυτό που λέω, επαναδιαπραγμάτευση χρέους, δεν χρωστάμε 300 δις, χρωστάμε πολύ λιγότερα. Χαίρομαι που το μπλάνκο μετά την δικιά μας αποχώρηση έφυγε από τα ονόματα, χαίρομαι που ο σκληρός δίσκος κατεσχέθη, που έχουν αποφασίσει να έρθουν ουσιώδεις μάρτυρες να μιλήσουν. Χαίρομαι που θα αποφασίσουν να πάνε στο εξωτερικό, έπρεπε να τους ταρακουνήσουμε λίγο, εξ ου και η αποχώρηση.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Από τη στιγμή που καλύπτονται αυτές οι προϋποθέσεις, θα επιστρέψετε;»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Εξετάζουμε αν υλοποιήθηκαν οι λόγοι για τους οποίους φύγαμε και αμέσως μετά δεν έχουμε κανένα λόγο να μην είμαστε παρόντες και να διευκολύνουμε όσο μπορούμε. Η θέση η δική μας να κληθούν κάποιοι άνθρωποι όπως ο Δημητριάδης, οι λογαριασμοί, ο 10100 είναι αυτοί που οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Ωστόσο καλλιεργήθηκε μέσω υπαινιγμών ότι σε ό,τι έχει να κάνει με χρηματοδοτήσεις σε μικρό κόμμα, κάπου άφησε να διαφανεί ότι αυτό μπορεί να είναι ο ΛΑΟΣ, μπορεί να είναι το ΚΕΠ του κου Αβραμόπουλου»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Εμείς γίναμε το 2001 δεν είχαμε καμία συμμετοχή. Αυτά είναι τερτίπια που έχουν βρει κάποιοι του γραφείου του Σαμαρά να λένε. Εδώ μιλάμε τα έχει πιάσει ο Σαμαράς, ή δεν τα έχει πιάσει; Αυτή είναι όλη η ιστορία. Το 1993 ο Μητσοτάκης λέει ότι υπήρξαν χρήματα για την πτώση της κυβερνήσεώς μας και υπονοεί τη Ζήμενς, δεν πρέπει να το ψάξουμε αυτό το πράγμα; Πρέπει να ψάξουμε πόσα λεφτά πήγαν στα ταμεία των κομμάτων; Μην κοροϊδευόμαστε τώρα που τα πολιτικά πτώματα είναι το μόνο πρόβλημα. Το ΠΑΣΟΚ απολογήθηκε για ποιο λόγο πήρε τα λεφτά; Μας απολογήθηκε το ΠΑΣΟΚ, εάν πλήρωσε εφορία για αυτή την δωρεά; Όλα τα κόμματα έχουν πάρει μαύρα, κατάμαυρα χρήματα και έκαναν εκλογές.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όταν λέτε όλα τα κόμματα, εκτός από τα δύο μεγάλα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ;»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Κοιτάξτε λεφτά δίνουν σε αυτούς που έχουν να παίξουν έναν ρόλο.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Έχουμε μια εξεταστική επιτροπή, η οποία ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και τις εργασίες της για το Βατοπέδι, 5 τα κόμματα, 5 τα πορίσματα.»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Παρά την προσπάθεια του ΛΑΟΣ να υπάρξει τουλάχιστον μια ενιαία αντίληψη στα κοινά σημεία, και να υπογράψουμε δεν δέχτηκαν κάποιοι. Η δική μου εκτίμηση από το Βατοπέδι είναι ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες. Εμείς τουλάχιστον διακίνηση χρημάτων -βαλίτσα σε επίπεδο υπουργών δεν διαπιστώσαμε. Αυτό που επεσήμανε η κα Μπακογιάννη μου προξένησε τεράστια εντύπωση, δεν ξέρω τι ξέρει, το θέμα είναι να ψάξουμε λίγο παραπάνω, ποιος ήταν ο ιθύνων νους; Ήταν ο Αγγέλου, ο Ρουσόπουλος ήταν ο Καραμανλής; Ο κος Καραμανλής δεν ήρθε στην επιτροπή και να πω και τούτο, ότι όταν τον κάλεσα στην επιτροπή δια του βουλευτή μου σε ψηφοφορία την οποία προκαλέσαμε το ΠΑΣΟΚ ψήφισε, όχι. Και αυτομάτως λοιπόν με το όχι που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ να μην έρθει ο Καραμανλής στο Βατοπέδι, η ΝΔ ξέχασε αυτομάτως για τον Σημίτη στη Ζήμενς. Είδατε ο συμψηφισμός που έγινε; Όταν υπάρχει υπουργός, Δούκας και λέει, εμένα με έπαιρνε τηλέφωνο ο Αγγέλου και μου έδινε οδηγίες, ο Αγγέλου μόνος του το έκανε, ή με εντολή Καραμανλή; Ο Αγγέλου ήταν πιστός στον Καραμανλή περισσότερο από ό,τι είναι ένα ντόπερμαν στο αφεντικό του. Επομένως δεν έκανε τίποτα. Πρέπει να κληθούν και οι 3 πρώην πρωθυπουργοί. Ο Μητσοτάκης για ό,τι ξέρει για το 1990-93, ο Σημίτης για την περίοδό του και ο Καραμανλής για την δική του. Διαφορετικά συμβιβασμός με πολιτικά πτώματα δεν πρόκειται να γίνει από εμάς.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Υπήρξε η κατάθεση του κου Φλέσσα της εταιρίας Civitas;»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Να δω πόσα τιμολόγια έχει κόψει ο Φλέσσας στη ΝΔ. Πολύ φοβάμαι ότι προσέφερε υπηρεσίες στη ΝΔ αμειβόμενος από τη Ζήμενς. Εάν δεν βγάλουμε όλο το πράγμα ο κόσμος θα μας εγκαλέσει, όλα, δεν φτάνει το μαχαίρι στο κόκαλο, θέλει το μαχαίρι στο μεδούλι.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Μετά την κα Μπακογιάννη ανεξάρτητος βουλευτής και ο κος Κιλτίδης...»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Το τελευταίο 4μηνο με τον Κώστα Κιλτίδη έχουμε φάει 6-7 φορές και έχουμε μιλήσει; Ο Σαμαράς δεν έφαγε καμία φορά μαζί τους, τους έχει απαξιώσει κάπως. Ευνόητο είναι να φεύγουν, έχει κάποιες αρχές ο άνθρωπος, δεν μπορούσε να προδώσει την πατρίδα. Σου λέει η πατρίδα αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη, ορισμένα πράγματα έχουν στραπατσαριστεί.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εσείς αν εξέφραζε την διάθεση να προσχωρήσει στο ΛΑΟΣ, δεν θα είχατε αντίρρηση να υποθέσω;»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Ο Κώστας Κιλτίδης ιδεολογικά είναι εξαιρετικά κοντά σε εμάς. Η υλοποίηση του οποιουδήποτε προγράμματος που εσείς ρωτάτε δεν είναι του παρόντος και δεν επείγει.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Να έρθουμε στα της οικονομίας και στα του ασφαλιστικού, η τρόϊκα είναι πάλι εδώ, θα περάσουνε από έγκριση τα απάντα σε σχέση με το αν θα γίνει εκταμίευση και της β δόσης.»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Την δεύτερη δόση την έχουμε εξασφαλισμένη, μην το συζητάμε αυτό. Πρέπει να κάνουμε αποκρατικοποιήσεις, όχι κάτω από τον πανικό ενός ξεπουλήματος, αν μιλάει κάποιος για ξεπούλημα είμαι 100% αντίθετος.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Στον τραπεζικό χώρο τι βλέπετε να γίνεται;»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Συγχωνεύσεις δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Ο κόσμος φοβάται, αυτή η σταδιακή μείωση των καταθέσεων πρώτα πρώτα εγκυμονεί κινδύνους, κάτι να στραβώσει με μια τράπεζα. Συγχωνεύσεις το ταχύτερο δυνατό και προς τούτο κάλεσα την κυβέρνηση χθες να δώσει κίνητρα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Τι πρέπει να κάνει η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου με τους προμηθευτές;»

    Γ.ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ: « Ο τρόπος με τον οποίο ανεδείχθη το θέμα τις τελευταίες δύο μέρες δεν έχει στόχο την κα Ξενογιαννακοπούλου. Πιστεύω ότι στοχεύουν στον Αβραμόπουλο εν όψει του συνεδρίου της ΝΔ. Πρέπει πρώτα- πρώτα να υπάρξει ελληνικό φάρμακο. Δεν μπορεί το φάρμακο στην Ελλάδα να έχει 3 φορές παραπάνω από την Κύπρο. Το χρέος ανεβαίνει με μεγαλύτερη ταχύτητα από ό,τι ανεβαίνει ως δημόσιο χρέος το χρέος των νοσοκομείων. Υπήρξαν μακρυχέρηδες διοικητές, αλλά και έντιμοι. Πήγε να κάνει κάτι ο Αβραμόπουλος με αυτή την επιτροπή προμηθειών υγείας δεν λειτούργησε δυο χρόνια δεν την άφησαν να λειτουργήσει, είναι τόσα μεγάλα τα συμφέροντα και τέτοια τα κόλπα, τα οποία εγείρονται.»

    Είδηση: 37631

    [06] Αμαξοστοιχία ξανακάνει τη διαδρομή για το ¶ουσβιτς. 70 χρόνια μετά

    Δευτερα, 14 06 2010 16:22

    Δείτε το video

    Στις 14 Ιουνίου 1940 ένα τραίνο με Πολωνούς πολιτικούς κρατούμενους κατευθύνεται προς ένα παλιό στρατώνα της κατεχόμενης Πολωνίας: είναι η πρώτη αμαξοστοιχία για το '¶ουσβιτς όπου θα εξολοθρευτούν 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι.

    Συνολικά 728 άνδρες, που είχαν βγει από τη φυλακή Τάρνοου και κάτω από πολύ υψηλή θερμοκρασία, συνωστίσθηκαν στα βαγόνια που είχαν κλειστά παράθυρα και ταξίδεψαν προς άγνωστη κατεύθυνση.Οι πιο παλιοί θα αναγνωρίσουν στο δρόμο μια πινακίδα που αναφέρει "¶ουσβιτς" με γοτθικούς χαρακτήρες.

    Εβδομήντα χρόνια μετά, με πρωτοβουλία των οικογενειών του ¶ουσβιτς, του ναζιστικό στρατόπεδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένα τραίνο διασχίζει εκ νέου συμβολικά τα σχεδόν 140 χλμ. για να αποτίσει φόρο τιμής "σε όλα τα θύματα των ναζιστικών γερμανικών στρατοπέδων" κατά την άφιξη σε αυτό τον τόπο που έγινε σύμβολο του Ολοκαυτώματος.

    Δέκα επιζήσαντες από αυτή την πρώτη αμαξοστοιχία αναμένεται να παραστούν στην τελετή.

    Όπως τότε, η αμαξοστοιχία θα σταματήσει στο σταθμό της Κρακοβίας. Εκεί αυτοί οι άνδρες, μεταξύ των οποίων πολλοί είχαν προσπαθήσει να συναντήσουν μέσω Σλοβακίας και Ουγγαρίας πολωνικά στρατεύματα στη Γαλλία, έμαθαν εκείνη την ημέρα ότι γερμανικά στρατεύματα είχαν εισβάλει στο Παρίσι.

    "Ήταν σαν το έδαφος να υποχωρεί κάτω από τα πόδια μας. Είχαμε ως στόχο να φθάσουμε στη Γαλλία και να που το Παρίσι ήταν υπό κατοχή και η Γαλλία υπό παράδοση", διηγήθηκε σε συνέντευξή του ο Καζιμίερτζ Αλμπίν που ήταν 17 ετών εκείνη την εποχή.

    Αυτοί οι χιλιάδες άνδρες και αγόρια που προσπάθησαν όπως αυτός, μετά την εισβολή στην Πολωνία των γερμανικών στρατευμάτων το Σεπτέμβριο του 1939, να περάσουν τα σύνορα, αποκαλούνταν "τουρίστες" από τους ναζί.

    Οι 728 σφραγίστηκαν στο μπράτσο με αριθμό από 31 έως 758, καθώς τριάντα κρατούμενοι του κοινού ποινικού δικαίου ήταν ήδη εκεί και θα χρησίμευαν ως "κάπο". Οι κάπο ήταν γενικά επαγγελματίες εγκληματίες που διορίζονταν από τις αρχές των στρατοπέδων για να είναι επικεφαλής στις ομάδες εργασίας και να ελέγχουν τους στρατώνες.

    Τις πρώτες εβδομάδες εγκαταστάθηκαν στα κτίρια του Μονοπωλίου του καπνού, κοντά στο στρατώνα. Υπήρχαν ανάμεσα σε αυτούς τους πρώτους φυλακισμένους, πρώην μαχητές του 1939, μέλη παράνομων αντιστασιακών οργανώσεων, μαθητές, φοιτητές, μερικοί από τους οποίους Εβραίοι.

    Από την επόμενη κιόλας ημέρα, αρχίζει μια περίοδος καραντίνας κατά την οποία οι κρατούμενοι θα ξυλοκοπηθούν, θα βασανιστούν, θα υποβληθούν σε αφόρητες σωματικές ασκήσεις. Μετά χρησιμοποιήθηκαν σε έργα επέκτασης του στρατοπέδου. Τουλάχιστον 227 μεταξύ αυτών πέθαναν στο ¶ουσβιτς και 300 επέζησαν του πολέμου.

    Ακολούθησαν και άλλες αμαξοστοιχίες. Μέχρι την άνοιξη του 1942 η πλειοψηφία των κρατουμένων στο '¶ουσβιτς είναι μη Εβραίοι Πολωνοί φυλακισμένοι. Ο Καζιμίερτζ Αλμπίν που δραπέτευσε το Φεβρουάριο το 1943, θα είναι μάρτυρας το 1942 της μαζικής άφιξης Εβραίων από όλη την Ευρώπη: ηλικιωμένοι, άνδρες, γυναίκες, παιδιά.

    Θα δει "από κοντά" δύο αμαξοστοιχίες με "οικογένειες τριών γενιών", θα μάθει τις λεπτομέρειες της εξόντωσης στους θαλάμους αερίων ακούγοντας τις συνομιλίες μεθυσμένων κάπο.

    Ένα εκατομμύριο Εβραίοι έχασαν τη ζωή τους στο ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης 'Αουσβιτς-Μπίρκεναου, όπως και 70.000 με 75.000 Πολωνοί μη Εβραίοι, 21.000 αθίγγανοι, 15.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και 10.000 με 15.000 άλλοι κρατούμενοι, μεταξύ τους αντιστασιακοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του μουσείου του στρατοπέδου.

    Πηγή: AΠΕ

    Είδηση: 37634

    [07] Μπ. Ομπάμα: Η πετρελαιοκηλίδα είναι μια οικολογική 11η Σεπτεμβρίου

    Δευτερα, 14 06 2010 18:36

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έκανε σήμερα τον παραλληλισμό μεταξύ της 11ης Σεπτεμβρίου και της πετρελαιοκηλίδας, κρίνοντας ότι η οικολογική καταστροφή θα πιέσει τις ΗΠΑ να εκμεταλλευτούν άλλες πηγές ενέργειας εκτός του πετρελαίου, σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Politico.

    Στροφή στις εναλλακτικές πηγές ενέργειας

    "Με τον ίδιο τρόπο που η 11η Σεπτεμβρίου 2001 διαμόρφωσε οριστικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες μας και την εξωτερική μας πολιτική", εξήγησε ο Aμερικανός πρόεδρος, "η πετρελαιοκηλίδα -η χειρότερη στην ιστορία των ΗΠΑ θα μας ωθήσει να επανεξετάσουμε την περιβαλλοντική και ενεργειακή πολιτική μας για τα επόμενα χρόνια".

    "Είναι καιρός να πραγματοποιήσουμε τη μετάβαση" από μια οικονομία που βασίζεται στο πετρέλαιο προς νέες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος από την εκστρατεία του για τις προεδρικές εκλογές έχει κάνει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ακρογωνιαίο λίθο της μακροπρόθεσμης ενεργειακής πολιτικής του.

    Έχοντας κατηγορηθεί ότι άφησε στην BP μεγάλα περιθώρια στη διαχείριση της πετρελαιοκηλίδας, ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο.

    Μετέβη στις πληγείσες περιοχές στις νότιες Ηνωμένες Πολιτείες και αναμένεται να απευθύνει μήνυμα την Τρίτη το βράδυ στις 20:00 τοπική ώρα (μεσάνυχτα GMT Τετάρτη) στους συμπατριώτες του από το Οβάλ Γραφείο. Τέλος, την Τετάρτη, θα συναντηθεί για πρώτη φορά με τον πρόεδρο του βρετανικού ομίλου ΒΡ, Καρλ Χένρικ Σβάνμπεργκ, στην Ουάσιγκτον.

    Η κυβέρνησή του έχει επίσης αυξήσει την πίεση στην βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία.

    Η αμερικανική ακτοφυλακή έδωσε την Παρασκευή 48 ώρες στην BP για να οργανώσει καλύτερα τον δραστικό περιορισμό της διαρροής πετρελαίου, εκτιμώντας ότι η γιγαντιαία πετρελαϊκή εταιρεία δεν έχει κάνει αρκετά μέχρι σήμερα.

    Και σήμερα, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ανακοίνωσε ότι η BP σχεδιάζει να αυξήσει την αντλούμενη ποσότητα του πετρελαίου που χύνεται στον Κόλπο του Μεξικού σε 50.000 βαρέλια (8 εκατομμύρια λίτρα) την ημέρα έως τα τέλη Ιουνίου, έναντι των 15.000 βαρελιών πετρελαίου που αντλούνται σήμερα.

    Ξανά στις πληγείσες περιοχές ο Ομπάμα

    Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έφθασε πριν από λίγη ώρα στον Κόλπο του Μεξικού, για την τέταρτη επίσκεψη στην περιοχή αφότου άρχισε η διαρροή πετρελαίου, που έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στις αμερικανικές ακτές.

    Το προεδρικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στο Γκόλφπορτ, μία μικρή πόλη στις ακτές της πολιτείας του Μισισιπί, απ΄οπου θα αρχίσει τη διήμερη επίσκεψή του στην περιοχή ο Μπάρακ Ομπάμα. Μετά την πολιτεία του Μισισιπί, θα επισκεφθεί την Αλαμπάμα και τη Φλόριντα.

    Στο Γκόλφπορτ ο Μπάρακ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της ακτοφυλακής που έχει την ευθύνη συντονισμού των προσπαθειών αντιμετώπισης της ρύπανσης, ναύαρχο Θαντ ¶λεν.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος στο πλαίσιο της περιοδείας του θα έχει συναντήσεις με κατοίκους των πολιτειών αυτών, που ζουν κυρίως από την αλιεία και τον τουρισμό, τομείς που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα.

    Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

    Σχετική είδηση: 48ωρη διορία στην BP για τον έλεγχο της πετρελαιοκηλίδας Είδηση: 37648

    [08] Οίκος Κρίστις: Σε τιμή- ρεκόρ πωλήθηκε γλυπτό του Μοντιλιάνι

    Δευτερα, 14 06 2010 18:47

    Μία γυναικεία προτομή από ασβεστόλιθο του Αμεντέο Μοντιλιάνι κατοχυρώθηκε για 43,185 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινή δημοπρασία του Οίκου Κρίστις, σημειώνοντας παγκόσμιο ρεκόρ για τον καλλιτέχνη.

    Η αξία του γλυπτού είχε αρχικά εκτιμηθεί ανάμεσα στα 4 και 6 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς τους φόρους.

    "Είναι ρεκόρ για ένα έργο του καλλιτέχνη σε όλες τις κατηγορίες (πίνακες και γλυπτά). Στα σημερινά ποσοστά είναι 56,6 εκατομμύρια δολάρια", ανέφερε ο Οίκος Κρίστις.

    Αυτή η προτομή των 65 εκατοστών, δημιουργήθηκε μεταξύ του 1910-1912.

    Το έργο εκτέθηκε για πρώτη φορά στο Salon d'Automne το 1912 και σύμφωνα με τον Οίκο Κρίστις συνδυάζει μία "πολύ ισχυρή δομή που χαρακτηρίζει το έργο του καλλιτέχνη".

    Η προτομή δείχνει ένα οβάλ πρόσωπο, αμυγδαλωτά μάτια, μικρά λεπτά χείλη, λεπτή μύτη και μακρύ λαιμό και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του καλλιτέχνη.

    AΠΕ Είδηση: 37647

    [09] Δημιουργία σπέρματος από βλαστοκύτταρα

    Δευτερα, 14 06 2010 16:41

    Υγεια

    Στη δημιουργία σπερματοζωαρίων από βλαστικά κύτταρα στρέφονται οι προσπάθειες των επιστημόνων οι οποίοι διαπιστώνουν ελάττωση της ποιότητας του σπέρματος κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Ήδη το 2006 επιτεύχθηκε για πρώτη φορά σε ποντικούς η διαφοροποίηση βλαστικών κυττάρων του μυελού των οστών σε άρρενα γεννητικά κύτταρα, ενώ πολύ πρόσφατα άρχισαν να αναπτύσσονται μέθοδοι που διερευνούν εάν τα βλαστικά κύτταρα από τον λιπώδη ιστό μπορούν να διαφοροποιηθούν σε κύτταρα σπερματογένεσης.

    Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας.

    Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες και εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 90 εκατομμύρια ζευγάρια, περίπου, αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα τεκνοποίησης. Το 85%, από τα ζευγάρια αυτά (77 εκατομμύρια), δεν αναζητούν ποτέ βοήθεια. Από τα 13 εκατομμύρια ζευγάρια, που αναζητούν ιατρική βοήθεια, ποσοστό μικρότερο από το 42%, θα αρχίσει τελικά θεραπεία. Έτσι από όλα τα ζευγάρια, που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, μόνο το 6% έχουν την ιατρική βοήθεια, που απαιτείται για τη λύση του προβλήματός τους.

    «Η υπογονιμότητα, χωρίς να αποτελεί μείζονα διαταραχή της υγείας, δεν είναι διόλου αμελητέα, σε παγκόσμια κλίμακα. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ακόμη πλήρεις επιδημιολογικές μελέτες της υπογονιμότητας, αλλά εκτιμάται ότι περίπου 300.000 ζευγάρια δυσκολεύονται να αποκτήσουν παιδιά», ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ενδοκρινολογίας αναπαραγωγής Δημήτριος Γουλής της Α' Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ.

    Η ανδρική υπογονιμότητα

    Σε μια μετα-ανάλυση συγκεντρώθηκαν 61 δημοσιεύσεις σχετικά με την ποιότητα του σπέρματος, που κάλυπταν το χρονικό διάστημα 1938-1990. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ελάττωση της ποιότητας του σπέρματος κατά τα τελευταία 50 έτη και διατύπωσαν την άποψη ότι περιβαλλοντικοί παράγοντες ευθύνονται για αυτό το φαινόμενο. «Όσο υπάρχουν ενδείξεις, αλλά όχι ακόμη αποδείξεις, για μια σειρά από παράγοντες του περιβάλλοντος, καλό θα είναι η έκθεση σε αυτούς να αποφεύγεται, στο μέτρο του δυνατού», συνέχισε ο κ. Γουλής, αναφερόμενος στην ανδρική υπογονιμότητα.

    Οι περιβαλλοντικοί αυτοί παράγοντες είναι:

    η συνεχής έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες

    η ιονίζουσα ακτινοβολία και ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

    χημικές ουσίες

    οιστρογόνα του περιβάλλοντος

    ξενο-οιστρογόνα.

    Εκτός όμως από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας στον άνδρα αποτελούν:

    οι λοιμώξεις των επικουρικών γεννητικών αδένων

    η κιρσοκήλη

    η κρυψορχία

    οι αποφράξεις των αποχετευτικών οδών του σπέρματος.

    Η συχνότητα της υπογονιμότητας μπορεί να ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή και από πληθυσμό σε πληθυσμό. Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το αίτιο της υπογονιμότητας βρίσκεται στη γυναίκα σε ποσοστό 40% και στον άνδρα σε ποσοστό 40%, ενώ στο υπόλοιπο 20% υπάρχει κάποιο πρόβλημα και στα δύο μέλη του ζευγαριού.

    Η γυναικεία υπογονιμότητα

    Τα αίτια της γυναικείας υπογονιμότητας και οι συχνότητές τους είναι τα εξής:

    α) διαταραχές στην ωοθυλακιορρηξία, που ευθύνονται για το 10 έως 25% των περιπτώσεων υπογονιμότητας,

    β) οι παθήσεις των σαλπίγγων για το 20 έως 40%,

    γ) οι βλάβες του τραχήλου της μήτρας για το 10 έως 15%,

    δ) οι παθήσεις της μήτρας για το 1 έως 5%, και,

    ε) ανοσολογικοί παράγοντες για το 5%.

    Nα σημειωθεί ότι ακόμη και με τις σύγχρονες διαγνωστικές τεχνικές δεν είναι δυνατόν να βρεθεί το αίτιο της υπογονιμότητας σε ποσοστό 10 έως 15% των υπογόνιμων ζευγαριών.

    «Η μέση φυσιολογική πιθανότητα επιτυχίας κυήσεως από ένα γόνιμο ζευγάρι με κανονική σεξουαλική ζωή δεν υπερβαίνει το 20% ανά εμμηνορρυσιακό κύκλο. Περίπου το 50% των φυσιολογικών γόνιμων ζευγαριών επιτυγχάνει κύηση κατά το πρώτο έτος προσπαθειών και 20-35% των ζευγαριών αυτών επιτυγχάνει κύηση κατά το δεύτερο έτος προσπαθειών» ανέφερε ο ενδοκρινολόγος, επιμελητής Β΄ της Δ΄ Μαιευτικής - Γυναικολογικής Κλινικής του Α.Π.Θ Ανάργυρος Κούρτης.

    Τα ποσοστά υπογονιμότητας επίσης, σχετίζονται και με την ηλικία του κάθε ατόμου. Όσο περισσότερο περιμένει δηλαδή, κάποιος για να αποκτήσει παιδί, τόσο πιο πιθανό είναι να «χάσει» την γονιμότητά του. Πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως, και η γονιμότητα των αντρών ελαττώνεται όσο μεγαλώνουν σε ηλικία, αν και με λιγότερο ίσως δραματικό τρόπο, συγκριτικά με τις γυναίκες.

    Στις ηλικίες 20 με 29 χρονών, 8% των παντρεμένων γυναικών δεν είναι γόνιμες, 15% των γυναικών στις ηλικίες 30 με 34 ετών, 22% των γυναικών στις ηλικίες 35 με 39 ετών και 29 % των γυναικών στις ηλικίες 40 με 44 ετών.

    Παράγοντες που επηρεάζουν τη γυναικεία γονιμότητα είναι:

    α) η ηλικία της γυναίκας

    β) η γήρανση των ωοθηκών

    γ) η παχυσαρκία της γυναίκας

    δ) το κάπνισμα και η λήψη φαρμάκων

    ε) η διάρκεια της υπογονιμότητας και

    στ) ο αυξημένος κίνδυνος αποτυχίας της εξέλιξης της εγκυμοσύνης.

    Πηγή: ΑΠΕ

    Είδηση: 37637

    [10] Με άνοδο έκλεισε το ΧΑΑ

    Δευτερα, 14 06 2010 18:10

    Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι συναλλαγές στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω ανοδικού κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές, με την αγορά να διασπά ανοδικά και πάλι τα επίπεδα των 1.500 μονάδων.O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.540,69 μονάδες σημειώνοντας άνοδο σε ποσοστό 3,81%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 114,923 εκατ. ευρώ.

    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,27%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 3,00% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο 3,89%.

    Ολοι οι επιμέρους δείκτες κινήθηκαν ανοδικά και τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης +12,12% και των Τηλεπικοινωνιών +6,17%.

    161 μετοχές κινήθηκαν ανοδικά, 28 πτωτικά και 42 παρέμειναν σταθερές.

    Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές :Dionic +20,00%, PC Systems+20,00%, ΔΟΛ +17,92% και ΑΝΕΚ(ΠΟ΄96) +15,83%.

    Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κλωνατέξ(κο) -14,29%, Τζιρακιάν Προφίλ(κ) -9,38%, Ξυλεμπορία(κο) -9,09% και Medicon -7,72%. Είδηση: 37644

    [11] Σύνοδος κορυφής με φόντο την οικονομία και την Ισπανία

    Δευτερα, 14 06 2010 18:09

    Η Αγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί- κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία- συναντήθηκαν λίγα 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που καλείται να εγκρίνει το δεκαετές πρόγραμμα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Στόχος της συνάντησης είναι - όπως το έθεσε το περιοδικό Σπίγκελ -να πεισθούν οι Γερμανοί να ξοδεύουν περισσότερο και οι Γάλλοι να αποταμιεύουν περισσότερο. Η αυστηρή λιτότητα που ανακοίνωσε η καγκελάριος σε βάρος των λιγότερο προνομιούχων, προκαλεί ισχυρές αναταράξεις στον κεντροδεξιό συνασπισμό. Τα βλέμματα ενόψει της Συνόδου είναι στραμμένα και στην Ισπανία καθώς σήμερα είδαν το φώς της δημοσιότητας, σενάρια για επικείμενη διάσωση της ισπανικής οικονομίας αλά ελληνικά.

    Κάνενα αίτημα της Ισπανίας για ένταξη στο μηχανισμό

    Δεν υπάρχει κανένα αίτημα από την Ισπανία για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης επιμένουν οι Βρυξέλλες. Η Κομισιόν διέψευσε ως αναληθή τα σχετικά δημοσιεύματα του γερμανικού τύπου πως οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το σχέδιο διάσωσης της ισπανικής οικονομίας με βάση το ελληνικό πρότυπο. Μάλιστα, στις γερμανικές εφημερίδες αναφέρεται πως η Μαδρίτη χρειάζεται άμεσα 120 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ εκφράζονται φόβοι πως το τελικό ποσό διάσωσης ίσως να είναι 2 με 3 φορές μεγαλύτερο.

    Από την πλευρά της και η Ισπανική κυβέρνηση διέψευσε κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα. Έχει, όμως, εντατικές διαβουλεύσεις με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να υπερψηφιστούν οι μεταρρυθμίσεις στο εργασιακό την προσεχή Τετάρτη. Στόχος είναι να αναχωρήσει ο Πρωθυπουργός Θαπατέρο για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη μέρα στις Βρυξέλλες, έχοντας στις αποσκευές του ένα ακόμα πακέτο μέτρων, καθώς δέχεται πιέσεις για το υψηλό έλλειμμα και το υπέρογκο χρέος της χώρας.

    Τα δημοσιονομικά προβλήματα της Ευρώπης κρύβονταν καλά πίσω από το ισχυρό ευρώ, σχολίασε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπάι, ο οποίος θα προεδρεύσει της Συνόδου Κορυφής της 17ης Ιουνίου για την έγκριση 10ετούς προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

    Ενόψει αυτής της συνάντησης, Μέρκελ και Σαρκοζί προετοιμάζονται από κοινού. Θέλουν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους για την αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία που προωθεί η Γερμανία για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την οικονομική κυβέρνηση που επιθυμεί το Παρίσι να συσταθεί στην ευρωζώνη.

    Η συνάντηση των δύο γίνεται με φόντο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Καγκελάριος στη χώρα της. Οι πρόσφατες περικοπές που εξήγγειλε παρέσυραν τον κυβερνητικό συνασπισμό σε πόλωση και τροφοδότησαν εσωκομματικές διαφωνίες. Οι τελευταίες, μάλιστα, εντάθηκαν και με την επιλογή του Κρίστιαν Γουλφ ως υποψηφίου για την Προεδρία της Γερμανίας.

    Επιπλέον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι Γερμανοί δεν πιστεύουν στην επιβίωση του κεντροδεξιού συνασπισμού, ενώ το Σπίγκελ συμπυκνώνει το κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινή γνώμη, με τον τίτλο "Παραιτηθείτε" στο εξώφυλλό του.

    Οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της ΕΕ θα συναντηθούν την Πέμπτη, για να προετοιμάσουν την κοινή στάση των Ευρωπαίων ενόψει της συνόδου του G20 Τορόντο. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, την Πέμπτη, θα συζητηθεί επίσης το θέμα της "οικονομικής διακυβέρνησης" της Ένωσης και η κατάσταση των δημοσιονομικών των κρατών-μελών.

    Η ιταλική κυβέρνηση απείλησε να ασκήσει το δικαίωμα του "βέτο" σε ένα κείμενο, το οποίο θα τεθεί υπόψη των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη σε μία προσπάθεια να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη, εάν η ΕΕ δεν αποφασίσει στο μεταξύ να κάνει τη σαφή διάκριση μεταξύ του κρατικού και του ιδιωτικού χρέους.

    Τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών του G7

    Τηλεδιάσκεψη είχαν οι υπουργοί Οικονομικών των επτά πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών του πλανήτη (G7) στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής του G20, στο Τορόντο, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι του Λουξεμβούργου και της Γερμανίας.

    Η κατάσταση "στην Ισπανία δεν έπαιξε κανένα ρόλο" στη συζήτηση, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου, αναφερόμενος στις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στον γερμανικό Τύπο, ότι η Ισπανία προετοιμάζεται να ζητήσει βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης της ΕΕ.

    Ο εκπρόσωπος του επικεφαλής των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επιβεβαίωσε επίσης ότι έγινε η τηλεδιάσκεψη των υπουργών του G7. Στην ομάδα των επτά πλέον αναπτυγμένων βιομηχανικά κρατών συμμετέχουν η Γερμανία, ο Καναδάς, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία και η Ιαπωνία. Η προσεχής σύνοδος κορυφής του G20 θα γίνει στις 26 και 27 Ιουνίου στο Τορόντο.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 37645

    [12] 16ο διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

    Δευτερα, 14 06 2010 18:06

    Με γνωστούς και έμπειρους χορογράφους και σχήματα, αλλά και νέους ανερχόμενους δημιουργούς από τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ιταλία, το Βέλγιο, την Κύπρο, την Ισπανία και την Ελλάδα, πραγματοποιείται για 16η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην Καλαμάτα. Στις 15 και 16 Ιουλίου, το Φεστιβάλ ανοίγει με μια από τις πιο σημαντικές ομάδες χορού στην Ευρώπη, το Μπαλέτο της Λωρένης, το οποίο θα παρουσιάσει τρεις χορογραφίες του ανατρεπτικού δημιουργού Ουίλιαμ Φορσάιθ. Ακολουθεί έργο του Γιάν Φαμπρ, με ερμηνεύτρια την χαρισματική ¶ρτεμη Σταυρίδη, η Ιταλίδα περφόρμερ Κλαούντια Τριότσι, η ομάδα ies ballets c de la b, η Κύπρια χορογράφος Αλεξάνδρα Βάγερσταλ, και η ομάδα Λεμούριους. Το Φεστιβάλ κλείνει στις 21 και 22 Ιουλίου, με χιπ χοπ από το theatre de Suresnes Jean Vilar.

    Αφιερώματα σε Μερς Κάννιγχαμ, Πίνα Μπάους και ρεσιτάλ της Ντ. Μπακοπούλου

    Το Φεστιβάλ, τιμάει φέτος με δύο κινηματογραφικά αφιερώματα, δύο από τους σημαντικότερους δημιουργούς του 20ου αιώνα, τον Μερς Κάννιγχαμ και την Πίνα Μπάους, ενώ στις 20 Ιουλίου, στον υποβλητικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, θα δοθεί ρεσιτάλ πιάνου με έργα Σοπέν από την Ντόρα Μπακοπούλου.

    Το Αμφιθέατρο του Κάστρου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας και το Γυμναστήριο του Πολυκλαδικού Λυκείου θα υποδεχτούν φέτος καλλιτέχνες και φιλότεχνους. Εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν επίσης στο Εθνικό Στάδιο Καλαμάτας, το Εκκλησιαστήριο του Ασκληπιείου στην Αρχαία Μεσσήνη, το Γυμνάσιο Παραλίας, και σε άλλους ανοιχτούς και κλειστούς χώρους.

    Φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης, το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, μειώνει τις τιμές των εισιτηρίων καθιερώνοντας ειδικές κατηγορίες εκπτώσεων σε αυτά και συμπυκνώνει το πρόγραμμα των παραστάσεων σε 8 ημέρες, διατηρώντας ωστόσο σε υψηλό επίπεδο το πρόγραμμα του.

    Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας χαιρέτησε σήμερα ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος. ''Το Φεστιβάλ Καλαμάτας είναι τόσο επιτυχημένο, γιατί δεν είναι μια μονοδιάστατη προσπάθεια, είναι μια εμπνευσμένη προσπάθεια από ανθρώπους που έχουν πάθος για το χορό και πάθος για την πόλη τους'', είπε ο κ. Γερουλάνος.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37646

    [13] Βραβεία του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο της ΕΡΤ

    Δευτερα, 14 06 2010 17:42

    Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο "Ένας πλανήτης- μια ευκαιρία", τον οποίο είχε προκηρύξει η ΕΡΤ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης. Υπήρχαν δύο βασικές κατηγορίες Α' (παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και Β' (παιδιά και νέοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) όπου βραβεύτηκαν παιδιά από τα σχολεία της Σούδας Χανίων, της Πρέβεζας, ενώ δόθηκε και ένα ακόμη βραβείο για την ταινία του ειδικού Γυμνασίου Ιλίου.

    Συμμετείχαν 57 σχολεία

    Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει βραβεία στις παρακάτω ταινίες: βΆ Το βραβείο στην κατηγορία Α' (παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) στην ταινία του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σούδας Χανίων για την εξαιρετικά ευφάνταστη και πρωτότυπη προσέγγιση των περιβαλλοντολογικών προβλημάτων με τη δημιουργική χρήση της τεχνικής του animation . βΆ Το βραβείο στην κατηγορία Β' (παιδιά και νέοι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) στην ταινία του 2ου Γυμνασίου Πρέβεζας για την κινηματογραφική αρτιότητα (εικόνα, σκηνοθεσία, μοντάζ) και τη δημιουργική χρήση του ποιητικού λόγου.

    Η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει ένα ακόμη βραβείο στην ταινία του ειδικού Γυμνασίου Ιλίου, προκειμένου να αναδείξει την αξία και την προσφορά των ειδικών σχολείων, αλλά και την ιδιαίτερη αξία τέτοιων συμμετοχών σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις.

    Επίσης, η κριτική επιτροπή απένειμε δέκα ισότιμες διακρίσεις σε ισάριθμες ταινίες.

    Συγκεκριμένα, στην Α' κατηγορία απέσπασαν διακρίσεις οι ταινίες του 1ο Δημοτικού Σχολείου Αλίμου, του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού, του Δημοτικού Σχολείου Στρεφίου Ηλείας και του Δημοτικού Σχολείου Βελβενδού Κοζάνης.

    Στην κατηγορία Β' διακρίθηκαν οι ταινίες του Γενικού Λυκείου Τήνου, του 3ου Ενιαίου Λυκείου Καρδίτσας, του Γυμνασίου Χέρσου Κιλκίς, του 1ου Γενικού Λυκείου Δράμας, του ΕΠΑΣ Ασπροπύργου και του Καλλιτεχνικού Γυμνασίου-Λυκείου Γέρακα.

    Σύμφωνα με τον κανονισμό του διαγωνισμού, τα τρία σχολεία που κέρδισαν το πρώτο βραβείο θα έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν την επόμενη ταινία τους με υψηλές τεχνικές προδιαγραφές χάρις στην τεχνική υποστήριξη της ΕΡΤ.

    Επίσης, όλες οι διακριθείσες ταινίες θα έχουν μια ευκαιρία προβολής και διάκρισης, καθώς με απόφαση της Ευρωπαϊκής Συνάντησης Νεανικής Οπτικοακουστικής Δημιουργίας -Camera Zizanio, προκρίνονται απ' ευθείας για το διαγωνιστικό τμήμα της 10ης επετειακής διοργάνωσης της Camera Zizanio, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο στον Πύργο της Ηλείας.

    Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την ΕΡΤ σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

    Συμμετείχαν συνολικά 57 σχολεία, 18 στην κατηγορία Α' ( για παιδιά πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης) και 39 στην κατηγορία Β' ( για παιδιά και νέους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Οι συμμετοχές, που στο σύνολό τους διακρίθηκαν για το υψηλό αισθητικό και καλλιτεχνικό τους επίπεδο, ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο το σημαντικό έργο της ευαισθητοποίησης στα περιβαλλοντικά ζητήματα που βρίσκεται σε εξέλιξη στα σχολεία της χώρας μας.

    Η κριτική επιτροπή, όπως ορίστηκε από την Ομάδα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της ΕΡΤ αποτελείτο από τον σκηνοθέτη - προϊστάμενο Τμήματος Παραγωγής και Σκηνοθεσίας Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης ΕΡΤ Δημήτρη Κοντώση, τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Camera Zizanio και μέλος της τριμελούς γραμματείας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους Νίκο Θεοδοσίου και την υπεύθυνη Χορηγιών και μέλος της Ομάδας Ε.Κ.Ε. της ΕΡΤ Αρετή Καλεσάκη. Είδηση: 37643

    [14] Κέρκυρα: Η Θερινή Μουσική Ακαδημία ανοίγει τις πύλες της τον Ιούλιο

    Δευτερα, 14 06 2010 17:40

    Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου διοργανώνει για όγδοη συνεχή χρονιά τη Θερινή Μουσική Ακαδημία με 7 κύκλους σεμιναρίων, διαλέξεων και εκδηλώσεων που θα παρακολουθήσουν σπουδαστές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα τιμήσουν με την παρουσία τους διακεκριμένοι Έλληνες και ξένοι μουσικοί και ακαδημαϊκοί.

    Η Θερινή Ακαδημία θεσπίστηκε το 2003 και αποτελεί μια μοναδική εκπαιδευτική πρωτοβουλία που διευρύνει τις μορφωτικές εμπειρίες των σπουδαστών. Κάθε χρόνο, το πλούσιο εκπαιδευτικό της πρόγραμμα περιλαμβάνει σεμινάρια για την Αρχαία Ελληνική Μουσική και τη Σύνθεση, ειδικά μαθήματα πιάνου, πνευστών έγχορδων αλλά και μονωδίας, τζαζ και μουσικής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα μαθημάτων συνοδεύεται από πολυάριθμες διαλέξεις σε μουσικολογικά θέματα και θέματα αισθητικής.

    Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το Τμήμα Μουσικών Σπουδών προσκαλεί κάθε χρόνο προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας σε τομείς της μουσικής εκτέλεσης και της μουσικολογίας, καθώς και ακαδημαϊκούς από τα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

    Στη Θερινή Μουσική Ακαδημία οι σπουδαστές συνδυάζουν τη θεωρητική γνώση με τη σκηνική άσκηση. Με την ευκαιρία των σεμιναρίων οργανώνονται συναυλίες καθημερινά σε διάφορους χώρους της πόλης της Κέρκυρας όπως ο Ναός του Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Φρούριο, η Ιόνιος Ακαδημία καθώς και σε άλλους υπαίθριους χώρους.

    Η Θερινή Ακαδημία απευθύνεται σε σπουδαστές μουσικής, δασκάλους, καλλιτέχνες αλλά και σε ακροατές που θα ενδιαφέρονταν να επιμορφωθούν και να παρακολουθήσουν υψηλού ενδιαφέροντος συζητήσεις και συναυλίες. Τα δίδακτρα κυμαίνονται από 200 έως 300 ευρώ για κάθε κύκλο σεμιναρίων.

    Το Πρόγραμμα ξεκινάει στις 2 Ιουλίου με τον πρώτο κύκλο σεμιναρίου Τμήματος και Σύνθεσης, και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου με το σεμινάριο Τζαζ και Ιόνιαν Τζαζ Κόνσερτς 2010.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 37642

    [15] Τόκιο: Η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο - Αθήνα 50η

    Δευτερα, 14 06 2010 17:00

    Το Τόκιο είναι η πόλη με το υψηλότερο κόστος ζωής στον κόσμο για τους μισθωτούς για το 2010, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών του συναλλάγματος εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με ετήσια έρευνα που δημοσίευσε σήμερα η βρετανική εταιρεία συμβουλευτικών υπηρεσιών ECA.

    Λιγότερο ακριβό το Λονδίνο- Ψηλότερα η Αθήνα

    Η Αθήνα έρχεται στην 50η θέση, ενώ καμία πόλη της Βόρειας Αμερικής δεν βρίσκεται στις 25 πρώτες θέσεις. Η Νέα Υόρκη καταλαμβάνει μόλις την 48η θέση.

    "Η πτώση του δολαρίου προκάλεσε μία μικρή πτώση στο κόστος ζωής στις περισσότερες πόλεις της Βόρειας Αμερικής", εξηγεί η ECA.

    Μεγάλη έκπληξη της έρευνας είναι το Λονδίνο, που για πολλά χρόνια βρισκόταν ανάμεσα στις χώρες με το υψηλότερο κόστος ζωής, ενώ φέτος δεν περιλαμβάνεται στις 50 πρώτες θέσεις.

    Σύμφωνα με αυτήν την έρευνα, που διενεργήθηκε πριν από την πτώση του ευρώ και βασίζεται στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών (κατοικία, τρόφιμα, ένδυση, διασκέδαση κτλ.) σε 400 πόλεις σε όλον τον κόσμο, η ιαπωνική μητρόπολη, το Τόκιο, και η πρωτεύουσα της Νορβηγίας Οσλο είναι οι πιο ακριβές πόλεις του κόσμου. Ακολουθεί η Λουάντα, πρωτεύουσα της Αγκόλας στην τρίτη θέση.

    Ακόμα τρεις ιαπωνικές πόλεις -η Ναγκόγια στην 4η θέση, η Γιοκοχάμα στην 5η και η Κόμπε στην 7η- βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα.

    "Η αυξομείωση στις ισοτιμίες των νομισμάτων αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα για την εξέλιξη του κόστους ζωής", συμπεραίνει η έρευνα.

    Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ του Μαρτίου του 2009 και του Μαρτίου του 2010.

    Πηγή: AΠE Είδηση: 37639

    [16] Υπέρβαροι Φινλανδοί αδυνατίζουν εναντίον του αναλφαβητισμού στο Νεπάλ.

    Δευτερα, 14 06 2010 16:55

    Χιλιάδες υπέρβαροι Φινλανδοί χάνοντας περιττά κιλά κατάφεραν να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 1,4 εκατομμύριο ευρώ για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού μεταξύ των παιδιών στο Νεπάλ, ανακοίνωσε σήμερα το Φινλανδικό Ινστιτούτο Υγείας.

    Σχεδόν 14.000 κάτοικοι της βορειοευρωπαϊκής χώρας μετείχαν στον τρίμηνης διάρκειας διαγωνισμό με τίτλο: "Λίπος για την καταπολέμηση του αναλφαβητισμού". Ο διαγωνισμός χρηματοδοτήθηκε από ανώνυμο δωρητή ο οποίος δεσμεύτηκε να καταβάλει σε ταμείο αρχικά 15 ευρώ και μετά 30 ευρώ για κάθε διαγωνιζόμενο που έχανε ένα κιλό, αναφέρεται στην ανακοίνωση της υγειονομικής αρχής που συντόνισε την εκστρατεία.

    Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν, θα δαπανηθούν για την κατασκευή σχολείων, την παροχή εκπαίδευσης σε παιδιά και την κατάρτιση καθηγητών στο Νεπάλ υπό την εποπτεία την φινλανδικού υπουργείου Εξωτερικών.

    Συνολικά οι συμμετέχοντες έχασαν 48.074 κιλά, επιτρέποντας έτσι να συγκεντρωθούν 1.442.200 ευρώ, δηλαδή 103 ευρώ ανά διαγωνιζόμενο.

    AΠΕ Είδηση: 37638

    [17] Έρευνα του ΓΕΝ για τη δεξίωση γάμου στο Θωρηκτό Αβέρωφ

    Δευτερα, 14 06 2010 16:36

    Έρευνα διέταξε το ΓΕΝ, με αφορμή σχετικό κυριακάτικο δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο έγινε δεξίωση στο Πλωτό Ναυτικό Μουσείο "Γ. Αβέρωφ".

    Ειδικότερα, ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, με αφορμή το σχετικό δημοσίευμα αναφέρει:

    «α.-Το ΓΕΝ είχε ενημερωθεί ότι επί του ΠΝΜ Γ. Αβέρωφ επρόκειτο να πραγματοποιηθεί, την Πέμπτη 10 Ιουνίου εκδήλωση για την ολοκλήρωση των «Ποσειδωνίων 2010», τη διοργάνωση της οποίας είχε αναλάβει η ναυτιλιακή εταιρείας Atlas Maritime. Για το λόγο αυτό άλλωστε το ΓΕΝ προχώρησε στην παραχώρησή του.

    β.- Στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διεξάγεται από το ΓΕΝ, έχουν ήδη ζητηθεί από τον Διευθυντή του ΠΝΜ ΑΒΕΡΩΦ έγγραφες εξηγήσεις για το τι ακριβώς έγινε στο χώρο και εφόσον προκύψουν ευθύνες για συγκεκριμένα πρόσωπα, αυτές θα καταλογιστούν».

    Στο μεταξύ, ο Υπεύθυνος του τομέα Εθνικής ¶μυνας της ΝΔ Θ. Λεονταρίδης κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις. Ο κ. Λεονταρίδης σημειώνει ότι "αποτελεί βαρύ ατόπημα που εκθέτει το Υπουργείο Εθνικής ¶μυνας η παραχώρηση του ιστορικού θωρηκτού "ΑΒΕΡΩΦ" για εξεζητημένες ιδιωτικές κοινωνικές εκδηλώσεις, που προσβάλλουν βάναυσα την ιστορικότητα και τη σημασία του ζωντανού αυτού μνημείου".

    Ο Γ. Πεταλωτής: "Έχουν ζητηθεί να δοθούν έγγραφες εξηγήσεις"

    Στην ανακοίνωση του ΓΕΝ παρέπεμψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς σχετικά με το περιστατικό με τη δεξίωση στη γέφυρα του πλωτού μουσείου "Γ. Αβέρωφ".

    Στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει το ΓΕΝ ήδη έχουν ζητηθεί από τους αρμόδιους να δοθούν έγγραφες εξηγήσειςκαι φυσικά έχει ενδιαφερθεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αμύνης, συμπλήρωσε ο κ. Πεταλωτής.

    «Για να παραιτηθεί κάποιος ή να ζητηθεί η παραίτησή του θα πρέπει να υπάρχουν στοιχεία και φυσικά κανείς δεν αμφισβητεί τα στοιχεία που υπάρχουν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος,απαντώντας σε σχετική ερώτηση και σημείωσε ότι η έρευνα εξελίσσεται και πως «πολύ σύντομα θα υπάρχουν αποφάσεις επ' αυτής».

    Απολύθηκε ο διευθυντής του πλωτού μουσείου "Αβέρωφ"

    Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του Ανωτάτου Ναυτικού Συμβουλίου, απολύθηκε ο μόνιμος εξ εφέδρων Αρχιπλοίαρχος Ε. Γαβαλάς ΠΝ, ο οποίος ασκούσε από το 2008 τα καθήκοντα του Διευθυντή Πλωτού Ναυτικού Μουσείου Γ. Αβέρωφ.

    Η απόλυσή του έγινε με αφορμή το περιστατικό με τη δεξίωση.

    AΠΕ Είδηση: 37635

    [18] Δεμένα και σήμερα στην Κόρινθο τα οχηματαγωγά της Adriatic Lines

    Δευτερα, 14 06 2010 16:07

    Ακινητοποιημένα στο λιμάνι της Κορίνθου παραμένουν και σήμερα τα οχηματαγωγά Ropax I και Ropax ΙΙ της Ιταλο-Ελληνικών συμφερόντων εταιρείας Adriatic Lines.

    Ο καταπέλτης των πλοίων έχει καταληφθεί από 50 περίπου μέλη της ΠΝΟ που διαμαρτύρονται για την άρση του καμποτάζ και ζητούν την υπογραφή ΣΣΕ, την αύξηση Ελλήνων ναυτικών στα πληρώματα κ.α.

    Από την Παρασκευή, δύο φορές οι εκπρόσωποι της Adriatic αρνήθηκαν να προσέλθουν στις συναντήσεις που είχαν οριστεί με την ΠΝΟ και την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, προκειμένου να επιλυθεί το πρόβλημα της επάνδρωσής τους, όπως αυτό σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΟΙΑΝ.

    Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Ναυτικής Εργασίας του ΥΠΟΙΑΝ: «Η οποιαδήποτε συνάντηση των εμπλεκομένων φορέων μετά από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΟΙΑΝ έχει ως αποκλειστικό στόχο την διερεύνηση δυνατοτήτων επίλυσης του ζητήματος που επικαλείται η εταιρία σχετικά με τα πλοία ROPAX I και ROPAX II στον λιμένα της Κορίνθου. Το θέμα που έχει ανακύψει, διέπεται από το εσωτερικό Ελληνικό δίκαιο όσο τα εν λόγω πλοία βρίσκονται εντός Ελληνικού λιμένος. Η Ελληνική Κυβέρνηση, λόγω και της ηγετικής θέσης της Χώρας στην διεθνή ναυτιλία, λαμβάνει πάρα πολύ σοβαρά κάθε θέμα που αφορά στην ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, των επιβατών και εργαζομένων, καθώς και στη συναφή ναυτιλιακή νομοθεσία».

    Κανονικά κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Zenith

    Κανονικά κατέπλευσε σήμερα στο λιμάνι του Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο «Ζίνιθ» (Zenith), με τους 980 επιβάτες που επέβαιναν σε αυτό να αποβιβάζονται χωρίς κανένα πρόβλημα. Το κρουαζιερόπλοιο έχει προγραμματισμένο απόπλου για σήμερα το απόγευμα.

    Σε σημερινή της ανακοίνωση η ΠΝΟ επισημαίνει ότι το κρουαζιερόπλοιο Zenith εξακολουθεί να την απασχολεί σοβαρά και αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την Ομοσπονδία αφού συνδέεται άμεσα με τον αγώνα για την διασφάλιση του δικαιώματος της εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών. Μάλιστα η ΠΝΟ αναφέρει ότι θα συνεχίσει με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό τις ενέργειες και παρεμβάσεις της για το ζήτημα αυτό. Για τη μορφή και το χρόνο των παρεμβάσεων η ΠΝΟ σημειώνει ότι θα σταθμίσει τα δεδομένα και τις εξελίξεις και θα πράξει ανάλογα.

    «Η Ομοσπονδία λέει ναι στον τουρισμό αλλά όχι στην ασυδοσία και την ανεργία που δημιουργείται από την δραστηριοποίηση στην χώρα μας πλοίων χωρίς να απασχολεί Έλληνες ναυτεργάτες με πλήρη δικαιώματα», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

    Πηγή: AΠΕ Είδηση: 37633

    [19] Κρίσιμη συνάντηση στο Υπ. Υγείας με εκπροσώπους προμηθευτών

    Δευτερα, 14 06 2010 16:00

    Τραγική είναι πλέον η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας εξαιτίας της έλλειψης απαραίτητων υλικών για τη διεκπεραίωση ακόμη και στοιχειωδών ιατρικών πράξεων. Αναβάλλονται πλέον πέραν των προγραμματισμένων και επείγοντα χειρουργεία, ορισμένες διαγνωστικές εξετάσεις δεν γίνονται, ενώ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα οι εθελοντικές αιμοδοσίες σε όλη τη χώρα. Νωρίς το απόγευμα οι εκπρόσωποι των προμηθευτών, συναντήθηκαν με τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων Υγείας και Οικονομικών σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο. Η υπουργός Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στη ΝΕΤ έκανε λόγο για διπλό εκβιασμό σε βάρος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού, υπογραμμίζοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν προμηθευτές με τεράστια κέρδη εις βάρος του δημοσίου και χαρακτήρισε λογικό και σωστό τον τρόπο διακανονισμού των χρεών δια του οποίου υπάρχει μείωση των χρεών κατά 19%.

    "Διπλός εκβιασμός"

    Το πάρτι στο χώρο της Υγείας έχει τελειώσει, δήλωσε η υπουργός Υγείας μιλώντας στη ΝΕΤ, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εφαρμογή του σχεδίου αποπληρωμής των χρεών, καταθέτοντας τη σχετική τροπολογία στη Βουλή.

    Η υπουργός έκανε λόγο για διπλό εκβιασμό σε βάρος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού, επισημαίνοντας ότι όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν προμηθευτές με τεράστια κέρδη εις βάρος του δημοσίου και χαρακτήρισε λογικό και σωστό τον τρόπο διακανονισμού των χρεών δια του οποίου υπάρχει μείωση των χρεών κατά 19%. Και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των νοσοκομείων.

    H υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου διευκρίνισε πως ήδη έχει εξοφληθεί το 1,2 από τα 6,2 δισ. ευρώ, και ζήτησε από τους προμηθευτές να σταματήσουν τον εκβιασμό.

    H υπουργός έκανε λόγο για κραδασμούς ενός συστήματος που είχε μάθει να ζει και να κινείται ανεξέλεγκτο και πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις κάποιων φαρμάκων άρχισαν όταν το υπουργείο Υγείας έκανε υποκοστολόγηση.

    Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των γιατρών, που ζητούν την καταβολή των δεδουλευμένων εφημεριών, η υπουργός είπε ότι ήδη έχουν αρχίσει οι πληρωμές των εφημεριών του Μαρτίου.

    Το μεσημέρι, η υπουργός Υγείας, μιλώντας σε ημερίδα έκανε λόγο για εκβιαστική στάση των προμηθευτών που έχει οδηγήσει σε οριακό σημείο τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων λόγω της έλλειψης υλικών. Επεσήμανε ότι ενώ η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι εννοεί αυτά που λέει, δηλαδή ότι θα γίνει διακανονισμός και ρύθμιση των χρεών προς τους προμηθευτές, βλέπει να εκτυλίσσεται διπλός εκβιασμός. Όπως εξήγησε, "μερίδα προμηθευτών δεν αποδέχονται τους όρους του διακανονισμού και άλλοι δεν θέλουν να ισχύσουν οι νέοι κανόνες που επιβάλουμε για να υπάρξει επιτέλους τάξη, εποπτεία και χαμηλότερες τιμές στην προμήθεια των αναλώσιμων ειδών".

    Από την πλευρά τους οι προμηθευτές, σε ανακοίνωσή τους, επιμένουν στην άρνησή τους να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία, καθώς λένε ότι δεν τους ικανοποιεί η ρύθμιση των συναρμόδιων για το θέμα υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ένα καταστροφικό γι' αυτούς σενάριο ρύθμισης των συσσωρευμένων χρεών των νοσοκομείων.

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) Δημήτρης Βαρνάβας, ο οποίος κάνει λόγο για αδυναμία αρκετών νοσοκομείων να φέρουν σε πέρας ουσιαστικές ιατρικές πράξεις, καθώς απουσιάζουν υλικά, αντιδραστήρια και ράμματα.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, τόνισε ότι υπάρχουν προβλήματα ελλείψεων υλικών στα νοσοκομεία, αλλά δεν πρέπει να κινδυνολογούμε.

    Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σχολίασε ότι οι προμηθευτές θα έπρεπε να χαίρονται που η έκπτωση των ποσών που τους οφείλονται μέσω του διακανονισμού που προωθεί η κυβέρνηση είναι μόνο 19%, καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά θα έπρεπε να είναι 50% λόγω των υπερτιμολογήσεων που γίνονταν τα τελευταία χρόνια.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων στον "Ευαγγελισμό" και μέλος της διοίκησης της ΕΙΝΑΠ Ηλίας Σιόρας, ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην επίταξη των προμηθευτών, πριν τεθούν σε κίνδυνο, ζωές ασθενών.

    Πεταλωτής για νοσοκομεία

    "Πρόκειται για μια κατάσταση που την παρακολουθούμε και την αντιμετωπίζουμε με τον πιο πρόσφορο δυνατό τρόπο", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση υιοθετεί τη φρασεολογία της υπουργού Υγείας περί εκβιασμού από τους προμηθευτές και ανέφερε ότι είναι γνωστές οι τεράστιες μαύρες τρύπες που υπάρχουν στα νοσοκομεία.

    Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής επισήμανε ότι η κυβέρνηση βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ένα τεράστιο χρέος ύψους 6 δισ. ευρώ προς τους προμηθευτές, από τα οποία, στα τέλη Δεκεμβρίου, αποχρέωσε τα 1,2 δισ. και κατόπιν ζήτησε από τους προμηθευτές να γίνει διακανονισμός με μια έκπτωση περίπου 15%.

    Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε "λογική και θεμιτή" αυτή την έκπτωση, εάν συνυπολογιστεί και το ότι τόσα χρόνια γινόταν υπερτιμολόγηση των υλικών που προμηθεύονταν τα νοσοκομεία "μέχρι να φτάσουμε να πούμε ότι γινόταν ένα τεράστιο πάρτι στα νοσοκομεία και τη δημόσια περίθαλψη".

    "Βλέπουμε κάποιους προμηθευτές να αντιδρούν", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και είπε ότι "καθένας έχει τα συμφέροντά του", όμως η κυβέρνηση βλέπει το δημόσιο συμφέρον και δεν σταματά τη συζήτηση με τους προμηθευτές.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ακόμη ότι το προσωπικό των νοσοκομείων είναι από τις ελάχιστες εξαιρέσεις που έχει εξαιρεθεί από την αναστολή των προσλήψεων και τόνισε ότι "δεν θα αφήσουμε τα νοσοκομεία χωρίς προσωπικό". Ερωτηθείς πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν ζητήσει η τρόικα περικοπές στα νοσοκομεία, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι "περικοπές που να έχουν άμεση σχέση με την υγεία του ελληνικού λαού δεν πρόκειται να δεχτούμε". "Το θέμα δεν είναι να περικόψουμε δαπάνες, αλλά να σταματήσουμε το πάρτι που γινόταν και το κάνουμε", σημείωσε ο κ. Πεταλωτής.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι υπάρχουν στοιχεία που φαίνεται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει εξοικονόμηση και με καλύτερο αποτέλεσμα στην παροχή των υπηρεσιών και ότι "άρα δεν πιστεύουμε ότι θα τεθεί τέτοιο ζήτημα από κανέναν".

    "Υπεύθυνος ο Πρωθυπουργός για την κατάρρευση των νοσοκομείων"

    Για κατάρρευση των νοσοκομείων κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μάριος Σαλμάς.

    Ο κ. Σαλμάς τονίζει ότι μέχρι σήμερα τα νοσοκομεία με το ΕΣΥ παρείχαν δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες παρά τα όποια χρηματοδοτικά προβλήματα και προσθέτει:

    "Σήμερα, για πρώτη φορά, οι πολίτες της χώρας μας δεν λαμβάνουν σωστές υπηρεσίες Υγείας, μιας και τα νοσοκομεία κατέρρευσαν. Μειώθηκε το προσωπικό, μειώθηκε ο αριθμός των χειρουργικών επεμβάσεων, τα εργαστήρια αδυνατούν για τις βασικές εξετάσεις, λείπουν βασικά φάρμακα και, παράλληλα, τα χρέη διογκώνονται υπέρμετρα. Επειδή, υπεύθυνος για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας είναι ο πρωθυπουργός και επειδή η ετήσια πρόβλεψη του Προϋπολογισμού για το έλλειμμα των νοσοκομείων ήταν 800 εκατ. ευρώ και έχουμε φτάσει, ήδη, στο 1 δισ. ευρώ, πλέον, η ευθύνη είναι στον ίδιο τον πρωθυπουργό".

    Απαντώντας το Υπουργείο Υγείας στα όσα αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Σαλμάς τονίζει: "Πρόκειται για χρέη περιόδου διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, γι' αυτό θα περίμενε κανείς από τη Ν.Δ. τουλάχιστον μετριοπάθεια και αυτοκριτική, παρά το ρόλο του εκ των υστέρων τιμητή. Σήμερα, βασική μας επιδίωξη είναι να διασφαλίσουμε το δημόσιο συμφέρον στο χώρο της Υγείας, προς όφελος του ΕΣΥ και του ελληνικού λαού".

    Κληθείς να σχολιάσει τις κατηγορίες της ΝΔ για κατάρρευση των νοσοκομείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η ΝΔ κληροδότησε τη σημερινή κυβέρνηση με το τεράστιο χρέος και πρόσθεσε ότι "θα έπρεπε να είναι πιο φειδωλή στο να μέμφεται την κυβέρνηση και να μιλάει για διαχείριση των νοσοκομείων".

    Επίθεση ΚΚΕ σε πολιτικές ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να αναλάβει την ευθύνη της και να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία από τις τραγικές ελλείψεις υγειονομικού - ιατρικού υλικού, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ. Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι ασθενείς δεν μπορούν να περιμένουν πότε και αν καταφέρει η κυβέρνηση να πείσει τους προμηθευτές των νοσοκομείων να εγκαταλείψουν τα συμφέροντά τους και τις συμφωνίες που έχουν υπογράψει με κυβερνήσεις.

    "Για την παράδοση της δημόσιας Υγείας και των νοσοκομείων στο έλεος των μονοπωλίων δεν ευθύνεται ο λαός, αλλά η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που δεν διστάζουν να αξιοποιήσουν τα τραγικά αποτελέσματα προκειμένου να υποβαθμίσουν και να εμπορευματοποιήσουν ακόμα περισσότερο το δημόσιο σύστημα Υγείας", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    ΣΥΡΙΖΑ για κατάσταση στα νοσοκομεία

    Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση στο χώρο της υγείας και τα νοσοκομεία, επισημαίνει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η περικοπή των λειτουργικών δαπανών στα νοσοκομεία, καθώς και η δυσλειτουργία του συστήματος προμηθειών που οδηγεί στις τρομακτικές ελλείψεις σε απαραίτητα υλικά και αναλώσιμα. "Δική της θα είναι και η ευθύνη για ότι συμβεί. Είναι φανερό πως το σχέδιο στήριξης κυβέρνησης - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. βλάπτει σοβαρά την υγεία", υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του.

    Και καταλήγει: "Ως άμεση ανακούφιση από τη σημερινή τραγική κατάσταση ζητάμε την αξιοποίηση του υγειονομικού υλικού στρατού με την παράλληλη άμεση λήψη μέτρων που θα σπάζουν το σημερινό φαύλο καθεστώς προμηθειών των δημόσιων νοσοκομείων".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37636

    [20] Ομιλία Α. Σαμαρά σε παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας

    Δευτερα, 14 06 2010 15:32

    Η ελληνική ναυτιλία είναι το μεγαλύτερο αναπτυξιακό επίτευγμα της σύγχρονης Ελλάδας και αποτελεί παράδειγμα για όλους τους οικονομικούς τομείς, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκπροσώπους του ναυτιλιακού κλάδου, ενώ δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της διάσπασης και του αποσυντονισμού του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν η ΝΔ λάβει την εξουσία. Ο κ.Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση πως κατήργησε τα δυο υπουργεία που αφορούν την ναυτιλία και τον τουρισμό, τομείς που προσφέρουν μαζί πάνω από 30% του ΑΕΠ, "σαν να κλείνει η Σαουδική Αραβία το υπουργείο Πετρελαίων της", και εγκατέλειψε τους δυο τομείς χωρίς αναπτυξιακή πολιτική. Όσον αφορά στο καμποτάζ ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως η άρση του δεν πρέπει να γίνει με ημίμετρα, ενώ τόνισε πως θα πρέπει να επαναπροσδιοριστεί συνολικά η λιμενική πολιτική και να αναβαθμιστεί η ναυτική εκπαίδευση.

    "Αμεση αποκατάσταση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας"

    Την άμεση αποκατάσταση του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τη χάραξη ξεκάθαρης ναυτιλιακής πολιτικής, υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σήμερα σε παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας.

    Ο κ. Σαμαράς τάχθηκε καθαρά υπέρ της άρσης καμποτάζ, λέγοντας ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει με ημίμετρα και υποστήριξε ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχει μεγάλη ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε συνολικά τη λιμενική μας πολιτική.

    ¶σκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση γιατί, όπως είπε, "τριχοτόμησε" το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και κατάργησε τα δύο υπουργεία που αφορούν τη ναυτιλία και τον τουρισμό. "Είναι σαν η Σαουδική Αραβία να κλείνει το Υπουργείο Πετρελαίων της", ανέφερε ο κ. Σαμαράς, λέγοντας ότι "τουρισμός και ναυτιλία προσφέρουν μαζί πάνω από το 30% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της χώρας μας".

    Ο Α. Σαμαράς δεσμεύτηκε ακόμη για "τη διατήρηση θεσμών του νόμου 89 και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων που προστατεύονται από το Σύνταγμα, ώστε να στηριχθεί η ανταγωνιστικότητα της εμπορικής ναυτιλίας".

    Δεσμεύτηκε ακόμη για την αποτελεσματική υπεράσπιση των συμφερόντων της ελληνικής ναυτιλίας, την άμεση αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης και την προβολή της ελκυστικότητας του ναυτικού επαγγέλματος, ώστε να ενισχυθεί η προσέλευση νέων ανθρώπων και να καταπολεμηθεί η ανεργία.

    Τόνισε επίσης, την ανάγκη λήψης μέτρων για τη σωστή και άμεση αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της ακτοπλοΐας, καθώς αυτό θα συμβάλλει στην ανάπτυξη. "Δεσμευόμαστε ακόμη για τη σωστή και δίκαιη αντιμετώπιση των παρωχημένων συνδικαλιστικών αντιλήψεων που καταστρέφουν την προσέλκυση επενδύσεων, τουρισμού και εμπορίου", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και έφερε ως παράδειγμα το κρουαζιερόπλοιο "Ζενίθ"

    Τέλος, ο πρόεδρος της ΝΔ είπε πως είναι καιρός η Ελλάδα να στηρίξει τη ναυτιλία για να βγει από την κρίση και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να πετύχει αυτό που έχει η ναυτιλία μας εδώ και πολλά χρόνια, ανταγωνιστικότητα. "Ανταγωνιστικότητα παντού είναι το σύνθημά μας", ανέφερε ο κ. Σαμαράς και κάλεσε τους παράγοντες της ελληνικής ναυτιλίας "να παντρέψουν" την Ελλάδα με την ανταγωνιστικότητα. Είδηση: 37630

    [21] Ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη με αιχμές κατά Σαμαρά

    Δευτερα, 14 06 2010 15:17

    Με σαφείς αιχμές κατά της ηγεσίας της Ν.Δ και του προέδρου του κόμματος προσωπικά ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την ΚΟ της Ν.Δ ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Κιλτίδης το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Ο κ. Κιλτίδης έκανε λόγο για ενορχηστρωμένη προσπάθεια να τρωθεί πολιτικά και κατηγόρησε τον πρόεδρο του κόμματος για "εκκαθαρίσεις". "Ο κ.Κιλτίδης ακλούθησε την πορεία που ο ίδιος είχε χαράξει άδω και καιρό, το σχόλιο της Ρηγίλλης.

    Ευθείες βολές κατά Σαμαρά

    Με ευθείες βολές κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, προχώρησε στη δήλωσή αποχώρησής του από τη ΝΔ ο Κωνσταντίνος Κιλτίδης, γνωστοποιώντας ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

    Σε δήλωσή του προς τα μέσα ενημέρωσης, ο πρώην υφυπουργός επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν στη ΝΔ επιδίδονται σε εσωτερικές αναδιατάξεις και εκκαθαρίσεις και προσθέτει ότι τους τελευταίες μήνες έγινε ενορχηστρωμένη προσπάθεια από το κόμμα προκειμένου ο ίδιος να πληγεί ηθικά και να μειωθεί το πολιτικό κύρος του.

    "Ο κ. Σαμαράς και οι περί αυτόν στη ΝΔ επιδίδονται σε εσωτερικές αναδιατάξεις και εκκαθαρίσεις, στο πλαίσιο εμφύλιου πολέμου που μαίνεται μεταξύ προσώπων, ούτε καν ομάδων", τονίζει στη δήλωσή του και ταυτόχρονα υπογραμμίζει ότι ως προς την κίνησή του αυτή "δεν χωρούν περαιτέρω ερμηνείες, καθώς η ουσία αυτής είναι αυτονόητη. Πρέπει να διαφυλάξω την προσωπική μου τιμή και αξιοπρέπεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές ανασύνταξης του πολιτικού συστήματος".

    Ο βουλευτής παράλληλα σημειώνει ότι δύο φορές τους τελευταίους έξι μήνες εκχώρησε τη συνείδησή του στις επιλογές της ηγεσίας της ΝΔ "επιδεικνύοντας ανοχή και καρτερικότητα εν ονόματι της ιστορίας της παρατάξεως" και αφήνει να εννοηθεί ότι η μία περίπτωση που υποχώρησε ήταν το δασικό νομοσχέδιο και η δεύτερη η καταψήφιση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτά περιγράφονταν στο μνημόνιο της τρόικας.

    "Ιδιαιτέρως δεν ήθελα επ' ουδενί η παράταξή μου και ο ίδιος να αρνηθούμε να δούμε κατάματα την αλήθεια για την οικονομική διάσωση της χώρας", τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κιλτίδης, και καταλήγοντας τονίζει: "Είμαι υποχρεωμένος, καταλήγει, να δεχθώ την απόφαση-απαίτηση των πολιτικών μου φίλων και συναγωνιστών και να διαχωρίσω τη θέση μου από την ΝΔ του κ. Σαμαρά, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική της ομάδα και τα κομματικά όργανα".

    Αντίδραση Ρηγίλλης

    ¶μεση ήταν η αντίδραση της ΝΔ, η οποία όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της περίμενε την κίνηση του κ. Κιλτίδη.

    "Δεν υπήρξε καμία έκπληξη για τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Κιλτίδης ακολούθησε την πορεία, που ο ίδιος είχε χαράξει εδώ και καιρό" αναφέρει το γραφείο Τύπου της Ν.Δ.

    Την ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη σχολίασαν στελέχη της ΝΔ.

    Μιλώντας στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης, και ερωτηθείς για το αν η ανεξαρτητοποίηση Κιλτίδη είναι απόρροια της κόντρας με τον Αλέξανδρο Κοντό για την υπόθεση Βατοπεδίου ή διότι ακολουθεί την Ντόρα Μπακογιάννη στην δημιουργία ενός νέου κόμματος, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημείωσε: "Δεν αποκλείω τίποτα. Υπάρχει μια ρευστότητα στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο εσωτερικό της ΝΔ. Ο πρόεδρος κάνει ότι είναι δυνατό και καθένας από εμάς καλείται με το προσωπικό του παράδειγμα να υπηρετήσει τον τόπο και το δημόσιο βίο και να αξιολογείται καθημερινά και αυστηρά από τους συμπολίτες μας", τόνισε.

    Δήλωση Καρατζαφέρη

    "Ο κ. Κιλτίδης αποτελεί κεφάλαιο για την παράταξη. Δυναμικός και συγκροτημένος, προστατεύει τις αρχές του και τις αξίες του και ουδέποτε πρόδωσε τους φίλους του και τα πιστεύω του" ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Ανεξαρτητοποιήθηκε ο βουλευτής της ΝΔ Κ.Κιλτίδης

    Είδηση: 37629

    [22] Κλειδώνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

    Δευτερα, 14 06 2010 12:49

    Μέσα στην εβδομάδα κλειδώνουν οι αλλαγές στο ασφαλιστικό ανάμεσα στις οποίες είναι το ανώτατο πλαφόν των συντάξεων, ο ΛΑΦΚΑ που θα επιβληθεί από τον Αύγουστο -για συντάξεις πάνω από 1.400 ευρώ- ο υπολογισμός των επικουρικών συντάξεων και τα όρια ηλικίας, μητέρων, με ανήλικα παιδιά. Στη Γενεύη βρίσκεται από χθες Κυριακή ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Ανδρέας Λοβέρδος προκειμένου να μιλήσει σήμερα Δευτέρα στην Ολομέλεια της 99ης Συνόδου της Διεθνούς Συνδιάσκεψης Εργασίας, όπου θα συζητηθούν θέματα απασχόλησης, κοινωνικής προστασίας και εργασιακών σχέσεων.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37627

    [23] Greenpeace: Εισβολή σε πυρηνικό σταθμό στη Σουηδία

    Δευτερα, 14 06 2010 12:18

    30 ακτιβιστές της Greenpeace εισέβαλαν σε πυρηνικό σταθμό στη Σουηδία και απαιτούν από το Κοινοβούλιο να καταψηφίσει την κατασκευή νέων πυρηνικών σταθμών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης και της σουηδικής αστυνομίας.

    «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ακτιβιστές της Greenpeace στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού Φόρσμαρκ, κοντά στην Ουψάλα» δήλωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας

    Η Σουηδία, που διαθέτει δέκα ενεργούς πυρηνικούς αντιδραστήρες σε τρεις πυρηνικούς σταθμούς, είχε ανακοινώσει τον περασμένο χρόνο ότι υπαναχωρεί στην απόφασή της να τους κλείσει σταδιακά. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, οι 10 αντιδραστήρες μπορούν να αντικαταστούν όταν ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37620


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 14 June 2010 - 16:58:29 UTC