Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παπανδρέου: Ο κίνδυνος πέρασε
  • [02] ΣΥΝ: Διαφορετικοί δρόμοι, μετά το διαζύγιο
  • [03] EΦΕΤ: Διαβούλευση για τους ισχυρισμούς υγείας στη διαφήμιση τροφίμων
  • [04] Απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα του φαρμάκου
  • [05] Ναυτεργάτες μπλόκαραν πλοία στην Κόρινθο
  • [06] Στο ΝΑΤΟ ο Ε. Βενιζέλος
  • [07] Οι πόρνες της Ν. Αφρικής ελπίζουν στο Μουντιάλ, αλλά μάλλον θα απογοητευτούν
  • [08] Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών
  • [09] Σκοπιανός μετέφερε με φορτηγό 74,5 κιλά ηρωίνη από Τουρκία
  • [10] Ανακαλύφθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό
  • [11] Μουντιάλ: «Ποντικοί» στο ξενοδοχείο της εθνικής Ελλάδας με λεία 4000 ευρω
  • [12] Κληρονομικός ο εθισμός στον τζόγο
  • [13] Δελαβέκουρας: Ξεκάθαρη η στάση της Ελλάδας για ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [14] Συνάντηση Τσίπρα - ΕΙΝΑΠ
  • [15] Στην Αίγυπτο θα μεταβεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
  • [16] Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ:«Καταρχήν δεν έθεσε κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα θέμα παραιτήσεως, παρά μόνο μέσω υπαινιγμών. Είναι θέμα ηθικής τάξεως.»
  • [17] Στήριξη Τρισέ στο ευρώ, αγεφύρωτη η διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας
  • [18] Συνέχεια καταθέσεων για τη Siemens
  • [19] Α. Παπαρήγα: Να μη θυσιαστούν τα νοσοκομεία
  • [20] EE: Αύξηση του πακέτου στήριξης και εργασιακές αλλαγές
  • [21] Μείωση 20% της ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες
  • [22] Ξεμπλοκάρουν έργα 2 δισ.
  • [23] Από αύριο το 2ο Kosmos Festival
  • [24] Ο βασιλιάς της ποπ ζωντανεύει στο Badminton

    [01] Παπανδρέου: Ο κίνδυνος πέρασε

    Πεμπτη, 10 06 2010 14:27

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τους μεγάλους κινδύνους και πλέον βαδίζει στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας εξέφρασε από την Τρίπολη ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας. Ο Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για σκληρές και αναγκαίες αποφάσεις που αναγκαστικά ελήφθησαν για να σωθεί η Ελλάδα και τόνισε ότι η κυβέρνηση τώρα μπορεί να αφιερωθεί στην προώθηση τομών και αλλαγών για να μην ξαναβρεθεί η χώρα σε τέτοια δυσμενή οικονομική κατάσταση. Ο κ. Παπανδρέου προχώρησε σε εκ νέου διάψευση των σεναρίων επιστροφής στη δραχμή κάνοντας λόγο για "αστεία και επικίνδυνα πράγματα" και καταδικάζοντας τις "προφητείες περί καταστροφής".

    Καταστροφικές και ανυπόστατες οι φημολογίες

    "Βρισκόμαστε στο δρόμο της οικονομικής και δημοσιονομικής ομαλότητας έχοντας αφήσει πίσω τους μεγάλους κινδύνους", διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της ΟΚΕ Αρκαδίας, στην Τρίπολη, τονίζοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία αλλαγών με σχέδιο, πρόγραμμα, αποφασιστικότητα βασιζόμενη σε μια νέα αξιοπιστία την οποία κατέκτησε.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στις "καταστροφικές και ανυπόστατες" φημολογίες για χρεωκοπία της χώρας, έξοδο από το ευρώ ακόμα και όπως είπε, για καράβια που φέρνουν χαρτί για να τυπωθεί η δραχμή, χαρακτηρίζοντας τα σενάρια αυτά αστεία και άκρως επικίνδυνα, που αναστατώνουν τους πολίτες χωρίς λόγο και βάλλουν στον πυρήνα της προσπάθειας, τις θυσίες του ελληνικού λαού.

    "Απορώ πράγματι από την ανευθυνότητα κάποιων που υιοθετούν τέτοιες φήμες, ακόμα και σοβαρά ΜΜΕ τα υιοθετούν, λόγω ίσως και του ανταγωνισμού, ενώ έχουν πρόσβαση σε επίσημη ενημέρωση και όχι μόνο από την κυβέρνηση αλλά την ίδια την ΕΕ", τόνισε και δήλωσε κατηγορηματικά ότι "η Ελλάδα σήμερα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα παρά μόνο τον ίδιο το φόβο".

    Επεσήμανε δε, ότι η κυβέρνηση δείχνει πρωτοφανή αποφασιστικότητα, αναφέροντας μεταξύ άλλων, ότι πρώτη φορά αποκαλύπτονται υπεύθυνοι που οδήγησαν στην ηθική απαξίωση, καθώς επίσης και ότι για πρώτη φορά ελέγχονται εφοριακοί.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στα σκάνδαλα επανέλαβε την ανάγκη να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, στους πολίτες κάτι που όπως είπε κάνει ήδη η κυβέρνηση, όχι από κομματική αντίληψη ή αίσθημα εκδίκησης, αλλά διότι είναι απαίτηση του λαού και συμπλήρωσε, ότι είχε πει στον κ. Καραμανλή όταν ήταν Πρωθυπουργός ότι "πρώτα είμαστε εμείς πολιτικοί υπεύθυνοι για να ξεκαθαρίσουμε υποθέσεις, ώστε να μη δίνουμε σήμα ασυδοσίας στον κάθε ισχυρό".

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι από την αρχή της ανάληψης της εξουσίας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, γνωρίζαμε πολύ καλά ότι το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής.

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για φτωχό κράτος με πολλά διαρθρωτικά προβλήματα, επισημαίνοντας ότι το κόστος του δημοσίου διπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια και μίλησε για τεράστια διαφθορά στο δημόσιο, κάτω από το βάρος των πελατειακών σχέσεων, για τεράστια ελλείμματα,λόγω αδιαφάνειας και διαφθοράς στα νοσοκομεία.

    Επεσήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης ήταν και είναι να φτιάξει ένα κράτος ευνομούμενο, κράτος δικαίου, διαφάνειας,διαβούλευσης, λογοδοσίας, κράτος αξιοκρατικό, επιτελικό, αποκεντρωμένο, απλό καικοντά στον πολίτη.

    "Το ξεχαρβάλωμα του κράτους ήταν τέτοιο που αν δεν κάναμε μετάγγιση αίματος δεν θα μπορούσε να γίνει καμιά μεγάλη αλλαγή", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερθείς στο φορολογικό σύστημα, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι αν για δυο χρόνια καταβάλλονταν κανονικά οι φόροι, όχι μόνο τα ταμεία θα ήταν εύρωστα και θα πληρώνονταν κανονικά μισθοίκαι συντάξεις, αλλά θα μειώνονταν και οι φόροι αυτών που μονίμως πληρώνουν.

    Επιπλέον παραδέχθηκε ότι τα μέτρα που κλήθηκε να λάβει η κυβέρνηση πόνεσαν το λαό και αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό, τόνισε ότι "οι αποφάσεις που πήραμε και παίρνουμε δεν είναι απλώς για να αλλάξουμε το ασφαλιστικό, αλλά για να διατηρήσουμε την βιωσιμότητα των ταμείων για να ξέρουμε ότι μπορούν να πάρουν τα παιδιά μας συντάξεις".

    Ανάλογη αναφορά έκανε και για τις περικοπές των μισθών στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας πως το μέτρο αυτό ελήφθη "για να διασφαλίσουμε το δικαίωμα στους δημοσίους υπαλλήλους να παίρνουν κανονικά το μισθό τους", γιατί είχαμε φθάσει στο σημείο που θα μπορούσε να υπάρχει παύση πληρωμών.

    Στην περιοδεία του στην Αρκαδία, τον πρωθυπουργό συνόδευσε κυβερνητικό κλιμάκιο αποτελούμενος από τους Δημήτρη Ρέππα, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, Γιάννη Ραγκούση, Παύλο Γερουλάνο, Κατερίνα Μπατζελή, Πάνο Μπεγλίτη, Γ. Αρναουτάκη, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Φώφη Γεννηματά.

    Την Παρασκευή μεταβαίνει στη Βιέννη για το συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών στο όποιο συμμετέχουν εκπρόσωποι του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

    Αντιδράσεις

    "Καμιά εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις και τους ισχυρισμούς του πρωθυπουργού, που προκλητικά εμπαίζει το λαό, τη στιγμή που συνειδητά επιχειρεί να τον καταδικάσει στη φτώχεια, χωρίς δικαιώματα στη δουλειά, στη σύνταξη, στην ασφάλιση, προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη και τα συσσωρευμένα κεφάλαια των μεγάλων επιχειρηματιών", σχολίασε το ΚΚΕ.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετικές ειδήσεις: Στην Αρκαδία ο Πρωθυπουργός

    Είδηση: 37497

    [02] ΣΥΝ: Διαφορετικοί δρόμοι, μετά το διαζύγιο

    Πεμπτη, 10 06 2010 14:52

    Αρνητική, απροσδόκητη και βεβιασμένη χαρακτήρισε την ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων ανανεωτικών βουλευτών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην "Πρωινή Ενημέρωση" της ΝΕΤ. Επανέλαβε την απορία του για την εξέλιξη αφού, δεν υπήρξε κάποια μείζων διαφωνία σε θέματα στρατηγικής και πολιτικής.

    Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη ενότητας και όχι κατακερματισμού και πολυδιάσπασης, κάνοντας κριτική με ονομαστική αναφορά στον Αλέκο Αλαβάνο, για όσους ε μπορούν να δεχθούν για τον εαυτό τους το δεύτερο ρόλο. Αναφερόμενος στο θέμα των εδρών ο κ. Τσίπρας, έθεσε, εκ νέου θέμα επιστροφής των εδρών, λέγοντας ότι όταν κάποιος εκλέγεται με έναν συνδυασμό δεσμεύεται και να τον εκπροσωπεί.

    Είναι πολιτικά αφελείς όσοι ισχυρίζονται ότι θα πρέπει να παραδώσουμε στον ΣΥΡΙΖΑ τις βουλευτικές έδρες μας, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο Φώτης Κουβέλης.

    Ανακοίνωση "Ανανεωτικής Πτέρυγας": Γιατί φύγαμε από το ΣΥΡΙΖΑ

    «Η ανεξαρτητοποίηση των τεσσάρων ανανεωτικών βουλευτών μας, Φώτη Κουβέλη, Θανάση Λεβέντη, Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού από το ΣΥΡΙΖΑ, σηματοδοτεί την έναρξη της πορείας ανασυγκρότησης της ανανεωτικής αριστεράς», τονίζει σημερινή ανακοίνωση της «Ανανεωτικής Πτέρυγας».

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι "η κίνηση αυτή εκφράζει τις προσδοκίες πολλών προοδευτικών πολιτών, που ζητούν μια σύγχρονη, αριστερή, οικολογική πολιτική και υπεύθυνες απαντήσεις απέναντι στην κυβερνητική πολιτική για την αντιμετώπιση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης της χώρας".

    Η "Ανανεωτική Πτέρυγα" επισημαίνει ότι η ανεξαρτητοποίηση των βουλευτών της Ανανεωτικής Αριστεράς από το ΣΥΡΙΖΑ, αποτελεί αναγκαία πράξη ευθύνης, σύμφωνη με τη βούληση των ψηφοφόρων, που έστειλαν στη Βουλή τους βουλευτές τους για να προβάλλουν και να υπηρετούν τις ανανεωτικές, αριστερές, ιδέες και όχι τον αριστερισμό.

    Η επιλογή αυτή, σημειώνεται "ήταν επιβεβλημένη ύστερα από τις αποφάσεις του Συνεδρίου του ΣΥΝ, στο οποίο η ηγεσία του επιβεβαίωσε τη διάχυση στο ΣΥΡΙΖΑ και επιπλέον απαίτησε να σιωπήσουμε".

    Η "Ανανεωτική Πτέρυγα" καταλήγει επισημαίνοντας ότι "ο ευρύς κόσμος της ανανεωτικής αριστεράς δεν κοιτά προς τα πίσω, προτάσσει τις επείγουσες πολιτικές ανάγκες της κοινωνίας και της χώρας και κινητοποιείται παντού για την ανασυγκρότηση του αριστερού ανανεωτικού χώρου".

    Αρθογραφία που επιδοκιμάζει την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των ανανεωτικών www.ananeotiki.gr

    Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτές Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέτης, Νικος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, αποχώρησαν από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και δήλωσαν ανεξάρτητοι.

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, Είδηση: 37499

    [03] EΦΕΤ: Διαβούλευση για τους ισχυρισμούς υγείας στη διαφήμιση τροφίμων

    Πεμπτη, 10 06 2010 19:02

    Στη διαβούλευση θα θέσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων τη διαδικασία διατύπωσης συστάσεων από Εθνικές ενώσεις επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα και στους τομείς της διατροφής ή της διαιτολογίας και ιδρύματα υγείας σε εμπορικές ανακοινώσεις ή την διαφημιστική επικοινωνία τροφίμων που προωθούνται με ισχυρισμούς υγείας. Αυτό ανακοίνωσε ο ΕΦΕΤ σε συνέχεια εγγράφων του προς τις επιχειρήσεις τροφίμων και τους επαγγελματίες του χώρου της υγείας.

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημερώνει τους καταναλωτές για τα εξής :

    Ο Κανονισμός 1924/2006 καθιστά σαφές ότι απαγορεύονται οι συστάσεις μεμονωμένων ιατρών ή επαγγελματιών στον τομέα της υγείας ή άλλων ενώσεων (π.χ. διατροφής) σε εμπορικές ανακοινώσεις ή την διαφημιστική επικοινωνία τροφίμων που προωθούνται με ισχυρισμούς υγείας.

    Επιτρέπονται μόνο συστάσεις από Εθνικές ενώσεις επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα και στους τομείς της διατροφής ή της διαιτολογίας και ιδρύματα υγείας, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν αντίστοιχα εθνικά μέτρα.

    Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ελλείψει κοινοτικών ή εθνικών μέτρων σχετικά με τη διαδικασία διατύπωσης συστάσεων, πρόκειται να αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε το ανωτέρω θέμα να τεθεί σε διαβούλευση, με σκοπό να διευκρινιστεί το πλαίσιο και να καθοριστούν οι σχετικές διαδικασίες. Προς την κατεύθυνση αυτή - και για λόγους μη διατάραξης της εσωτερικής αγοράς, δημιουργία άνισων συνθηκών ανταγωνισμού και πιθανή παραπλάνηση των καταναλωτών - μέχρι την ρύθμιση του νομικού πλαισίου για την διαδικασία διατύπωσης συστάσεων από Εθνικές Ενώσεις Επαγγελματιών στον ιατρικό τομέα και στους τομείς της διατροφής ή της διαιτολογίας, απαγορεύεται η χρήση οιονδήποτε σημάτων των ανωτέρω ενώσεων στην επισήμανση και διαφημιστική επικοινωνία των προϊόντων.

    Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν τη σχετική νομοθεσία στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ www.efet.gr Είδηση: 37526

    [04] Απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα του φαρμάκου

    Πεμπτη, 10 06 2010 17:32

    Απεργιακή κινητοποίηση 24ωρης διάρκειας πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον τομέα του φαρμάκου, την Τετάρτη 16 Ιουνίου, με συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 2μμ. Αιτήματα της απεργίας είναι το σταμάτημα των απολύσεων, η εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ο ομαλός εφοδιασμός της αγοράς με φάρμακα, ενώ τη συμπαράστασή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιατρικών Επισκεπτών, φαρμακευτικών και συναφών επαγγελμάτων και κλάδων (ΠΟΙΕ), έχει εκφράσει η ΓΣΕΕ.

    Σε ανακοίνωσή της η ΠΟΙΕ τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να μειώσει τις φαρμακευτικές δαπάνες, αντί να συγκρουστεί με τα κυκλώματα και τη διαφθορά, που διασπαθίζουν τα χρήματα των ασφαλισμένων, αντί να ελέγξει από την πηγή μέχρι τον χρήστη το κόστος τής φαρμακευτικής δαπάνης σε όλα τα στάδια, προχώρησε σε επίπεδες μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, δημιουργώντας πανικό και αναταράξεις στην αγορά τού Φαρμάκου. Αυτό έδωσε αφορμή στις φαρμακευτικές εταιρείες, και ιδιαιτέρως στις πολυεθνικές, να ξεκινήσουν έναν ανελέητο πόλεμο με την Κυβέρνηση, βάζοντας στη μέση τούς εργαζόμενους".

    Συνεχίζοντας στην ίδια ανακοίνωση η ομοσπονδία αναφέρει: "Με πρόσχημα, λοιπόν, την οικονομική κρίση και τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, οι φαρμακευτικές εταιρείες προχωρούν σε ομαδικές απολύσεις ή συγκεκαλυμμένες μαζικές απολύσεις με τη μορφή οικειοθελών αποχωρήσεων, καθώς επίσης και στο "σπάσιμο" των Συλλογικών Συμβάσεων και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων (μείωση ημερών εργασίας, ώστε να δικαιολογείται η αμοιβή και κάτω από τις Σ.Σ.Ε., μείωση αποδοχών, κλπ.). Ορισμένες δε, κατά παράβαση κάθε διεθνούς ή διακρατικής συναλλακτικής ηθικής, απειλούν ότι θα αποσύρουν φάρμακα υψίστης σημασίας για την υγεία των πολιτών, αγνοώντας τα υπερκέρδη που αποκόμισαν όλα αυτά τα χρόνια από τους Έλληνες ασθενείς.

    Ο κλάδος τού Φαρμάκου τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει καταγράψει ιστορικά ρεκόρ κερδών στην χώρα μας και θα μπορούσε να απορροφήσει οποιαδήποτε παρέμβαση έκτακτης ανάγκης (που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας) στις τιμές των φαρμάκων. Το ζήτημα της υγείας των πολιτών και οι θέσεις εργασίας των ανθρώπων που έχουν παράσχει υπεραξία για τις ίδιες τις εταιρείες τους, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στη διαχείριση της συγκυρίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με το πρόσχημα της μείωσης των τιμών, την ίδια στιγμή που η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και με τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα".

    Είδηση: 37524

    [05] Ναυτεργάτες μπλόκαραν πλοία στην Κόρινθο

    Πεμπτη, 10 06 2010 17:23

    Στον αποκλεισμό δύο φορτηγών πλοίων που μεταφέρουν εμπορεύματα και αυτοκίνητα, έχουν προχωρήσει από χθες μέλη της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας και του ΠΑΜΕ, με αίτημα να προσληφθούν Έλληνες ναυτικοί από την εταιρεία. Τα πλοία ΡΟΠΑΞ 1 και 2, παραμένουν αγκυροβολημένα στο λιμάνι της Κορίνθου, ενώ η εταιρεία έχει ήδη προσφύγει εναντίον των ναυτεργατών, ζητώντας να πραγματοποιηθεί ο απόπλους των πλοίων της.

    Κληθείς να σχολιάσει τον αποκλεισμό δύο πλοίων στο λιμάνι της Κορίνθου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής δήλωσε "σε μια προσπάθεια για την ανάταξη της οικονομίας, ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του".

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37525

    [06] Στο ΝΑΤΟ ο Ε. Βενιζέλος

    Πεμπτη, 10 06 2010 17:12

    Στις Βρυξέλλες πραγματοποιείται σήμερα και αύριο η διήμερης σύνοδος των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ με βασικά θέματα οι επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ, η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, τα προβλήματα που υπάρχουν στις μεγάλες επιχειρησιακές αποστολές της Συμμαχίας στο Κόσσοβο και το Αφγανιστάν, αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης, Τις ελληνικές θέσεις υποστηρίζει ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Επίσης, εξετάζονται τα θέματα του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής δυνάμεων της Συμμαχίας, καθώς και τα θέματα που συνδέονται με την αντιπυραυλική ασπίδα και την πυρηνική πολιτική.

    Κατά την πρωινή παρέμβασή του στο Συμβούλιο ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνει το Συμβούλιο των υπουργών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να είναι όχι μόνο αποτελεσματικές αλλά και αξιόπιστες, αποδεκτές και νομιμοποιημένες στα μάτια των πολιτών. Από την άποψη αυτή, τόνισε, πως η οικονομική κατάσταση και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί συνιστούν μια κρίσιμη παράμετρο της αμυντικής πολιτικής μαζί με τις ιστορικές, γεωπολιτικές και στρατιωτικές παραμέτρους που κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει.

    Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι από την άποψη αυτή η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προωθήσει ταυτόχρονα και τους δύο στόχους, και αυτόν της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης, αλλά και αυτόν της διασφάλισης της αξιοπιστίας και της αποτελεσματικότητάς της στο πεδίο της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της Συμμαχίας.

    Κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των υπουργών συζητήθηκαν τα θέματα της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο. Στο θέμα αυτό, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η Ελλάδα θα ακολουθήσει το κεντρικό ρεύμα και θα παραμείνει στο Κόσσοβο σύμφωνα με το συνολικό σχέδιο της Συμμαχίας, καθώς έχει προφανές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή, στο πλαίσιο των γνωστών και σταθερών θέσεων της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής για τα θέματα αυτά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37523

    [07] Οι πόρνες της Ν. Αφρικής ελπίζουν στο Μουντιάλ, αλλά μάλλον θα απογοητευτούν

    Πεμπτη, 10 06 2010 17:06

    Στο εσωτερικό του ξενοδοχείου Maxim's, στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ, η νύχτα έχει ήδη έρθει. Οι πελάτες κάθονται στο μπαρ, τα κορίτσια χαριεντίζονται με τους επισκέπτες, τα κορμιά λικνίζονται με τη μουσική house που παίζει το cd player. Ύστερα έρχεται το τέταρτο των slows. Νομίζει κανείς ότι είναι Σάββατο βράδυ. Αλλά είναι Δευτέρα, και είναι μεσημέρι. Η "Beauty" εργάστηκε σ' αυτόν τον οίκο ανοχής πάνω από δέκα χρόνια.

    Στα 38 της χρόνια, έχει αφήσει πια αυτή τη δουλειά και συμβουλεύει τις πόρνες της γειτονιάς για το AIDS. Όταν βλέπει όμως τον τραπεζικό της λογαριασμό να αδειάζει, και συμβαίνει το ίδιο και με το ψυγείο της, θυμάται τα παλιά. Μερικά βράδια την εβδομάδα επιστρέφει στο Maxim's, παραγγέλνει μια μπύρα και ονειρεύεται την εποχή που οι άντρες έρχονταν να της μιλήσουν. Οι «καινούργιες», με μίνι και ντεκολτέ, τη σπρώχνουν ή, στην καλύτερη περίπτωση, τη χαιρετούν από μακριά. Οι άντρες δεν την κοιτάζουν πια.

    Η πορνεία στο επίκεντρο

    Στο Maxim's εργάζονται περισσότερα από 200 κορίτσια, που νοικιάζουν τα δωμάτια των 15 τετραγωνικών. Μόνο στη συνοικία Hillbrow υπάρχουν πάνω από 25 οίκοι ανοχής. Όλοι παράνομοι. Όλοι προστατευμένοι από μια διεφθαρμένη αστυνομία.

    Την εποχή του απαρτχάιντ, το κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ ήταν μια σικ περιοχή. Μετά το 1990, οι Μαύροι έλαβαν άδεια να εγκατασταθούν στην πόλη και οι Λευκοί έφυγαν, εγκαταλείποντας τα όμορφα κτίρια της βικτωριανής εποχής. Τα ξενοδοχεία των τεσσάρων αστέρων κατελήφθησαν και πολλά μετατράπηκαν σιγά-σιγά σε οίκους ανοχής, υπό τον έλεγχο της ρωσικής και νιγηριανής Μαφίας.

    Τραγικές ιστορίες κοριτσιών

    Στο Maxim's, τίποτα δεν θυμίζει την παλιά ρεσεψιόν. Η αίθουσα του πρωινού έχει μετατραπεί σε μπουάτ. Η Beauty πρωτοήρθε εδώ το 1998. Μια παιδική της φίλη ήρθε και τη βρήκε στο χωριό της και της υποσχέθηκε ότι στην οικονομική πρωτεύουσα της χώρας μπορούσαν να βγάλουν πολλά λεφτά. Ο γιος της ήταν 4 μηνών. Έπρεπε να τον ταΐσει. Ο πατέρας του είχε εξαφανιστεί. «Δεν είχα ποτέ φορέσει τακούνια ούτε μίνι», λέει στην απεσταλμένη της Λιμπερασιόν. «Δεν είχα δει ποτέ στη ζωή μου προφυλακτικό. Καταλαβαίνετε τη σκηνή. Ερχόμουν κατευθείαν από το χωριό μου...»

    Η Beauty θυμάται τον πρώτο της πελάτη, έναν ταξιτζή που έμεινε στο κρεβάτι της όλη τη μέρα. «Ήταν πολύ όμορφος. Μου έδωσε 600 ραντ (60 ευρώ) και σκέφτηκα ότι με τα χρήματα αυτά μπορούσα να γυρίσω στο χωριό μου. Αλλά οι φίλες μου είπαν ότι θα ήταν έτσι κάθε μέρα. Κι έτσι έμεινα».

    Η Yolande βγάζει ως και 40.000 ραντ (4.000 ευρώ) τον μήνα, και με τα χρήματα αυτά μένει σε μια καλή γειτονιά της Πρετόρια. Πληρώνεται 600 ραντ την ώρα και δέχεται τους πελάτες στο σπίτι της. Το τηλέφωνό της δεν σταματά να κτυπά. «Κατάγομαι από μια οικογένεια υπερσυντηρητικών αφρικάνερ. Ο πατέρας μου πέθανε όταν ήμουν 16 χρονών. Δεν είχαμε τίποτα. Η μητέρα μου δεν είχε δουλέψει ποτέ. Ήμασταν οι πιο φτωχοί από τους φτωχούς». Τον πρώτο της πελάτη δεν τον θυμάται, είχε πιει πολύ. Πριν από αυτόν δεν είχε γνωρίσει παρά έναν άνδρα, τον πατέρα του παιδιού της. «Ο ιδιοκτήτης του κλαμπ όπου δούλευα μας υποχρέωνε να κοιμόμαστε με όλους τους πελάτες, ακόμη και τους μαύρους. Ήταν φοβερό».

    ...και η αστυνομία στο κόλπο

    Εκείνο το μεσημέρι της Δευτέρας σταμάτησε μπροστά στο Maxim's ένα περιπολικό. Τρεις ένστολοι χαιρέτισαν τους φύλακες και χώθηκαν στο ξενοδοχείο. Σύμφωνα με τα κορίτσια, μία με δύο φορές τον χρόνο οι αστυνομικοί τους ζητούν από 250 ραντ στην καθεμιά για να μην τις ενοχλούν. Αν δεν έχουν αρκετά χρήματα, τις κτυπούν ή τις βιάζουν. Η Beauty αγωνίζεται εδώ και τρία χρόνια για να γίνει νόμιμο το επάγγελμα, αλλά χωρίς επιτυχία. Μέχρι πριν από λίγους μήνες ήλπιζε ότι το Μουντιάλ θα συνέβαλλε στην αλλαγή της νομοθεσίας. Ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση θα θέσπιζε κάποιες «κόκκινες συνοικίες», όπου οι γυναίκες θα μπορούσαν να συναντούν τους φιλάθλους με ασφάλεια. Αλλά τίποτα τέτοιο δεν συνέβη. Και δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τους τουρίστες να επισκέπτονται την πιο επικίνδυνη περιοχή της χώρας, γεμάτη με εμπόρους ναρκωτικών, για να κοιμηθούν με μια πόρνη.

    «Όλα τα κορίτσια μιλούν γι' αυτό το καταραμένο παγκόσμιο κύπελλο», λέει η Beauty. «Θα δείτε όμως πως όταν τελειώσει, δεν θα έχει αλλάξει τίποτα γι' αυτές».

    AΠΕ Είδηση: 37522

    [08] Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι ηλικίας 5.500 ετών

    Πεμπτη, 10 06 2010 17:02

    Το αρχαιότερο δερμάτινο παπούτσι που έχει βρεθεί ποτέ ανακάλυψε μία διεθνής ομάδα αρχαιολόγων σε ένα σπήλαιο στην Αρμενία. Είναι σχεδόν άψογα διατηρημένο και έχει ηλικία 5.500 ετών, είναι δηλαδή 1.000 περίπου χρόνια παλαιότερο από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας στην Αίγυπτο και 400 χρόνια από το Στόουνχετζ στη Βρετανία.

    Η ανακάλυψη έγινε από μια διδακτορική φοιτήτρια, την Ντιάνα Ζαρνταριάν του Ινστιτούτου Αρχαιολογίας της Αρμενίας. Το εύρημα παρουσιάστηκε από τον αρχαιολόγο δρα Ρον Πινχάσι του ιρλανδικού University College του Κορκ, στο περιοδικό PloS ONΕ.

    Το παπούτσι, σαν μοκασίνι, που χρονολογείται από το 3.500 π.Χ. (χαλκολιθική περίοδος), έχει κατασκευαστεί από ένα μοναδικό κομμάτι δέρματος (μάλλον αγελάδας) και είναι τέλεια διαμορφωμένο, ώστε να εφαρμόζει στο πόδι. Περιείχε επίσης χορτάρι, είτε ως μονωτικό για να κρατά το πόδι ζεστό, είτε για να έχει καλύτερη εφαρμογή στο πόδι (ο πρόγονος του ...πάτου), ενώ υπήρχαν κορδόνια τόσο στο πάνω μέρος όσο και στο πίσω για να συγκρατείται σωστά το πόδι.

    Το παπούτσι είναι (σημερινό) νούμερο 37 και είναι άγνωστο αν ανήκει σε άνδρα ή γυναίκα. Αν και μικρό για τα σημερινά δεδομένα, σύμφωνα με τους ερευνητές, κάλλιστα μπορεί να ανήκε σε άνδρα εκείνης της εποχής.

    Το (δεξί) παπούτσι βρέθηκε στην περιοχή Βαγιότζ Ντζορ στα αρμενο-ιρανο-τουρκικά σύνορα, σε ένα σπήλαιο κοντά σε ένα δρόμο, το οποίο ήταν ήδη γνωστό στους αρμένιους αρχαιολόγους. Οι σταθερές, ξηρές και ψυχρές συνθήκες του σπηλαίου βοήθησαν στην άριστη συντήρηση του παπουτσιού μέχρι σήμερα, ενώ σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι το έδαφος του σπηλαίου ήταν σκεπασμένο από ένα παχύ στρώμα περιττωμάτων προβάτων, τα οποία λειτούργησαν προστατευτικά στο πέρασμα του χρόνου.

    Οι αρχαιολόγοι αρχικά νόμιζαν ότι το παπούτσι δεν ήταν παλαιότερο των 600-700 ετών, παρασυρμένοι από την άριστη κατάστασή του. Όμως η κατοπινή χρονολόγησή του σε δύο εργαστήρια των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Καλιφόρνιας με την μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα, αποκάλυψε την πραγματική ηλικία του παπουτσιού (μεταξύ 5.637 - 5.387 ετών).

    Συνεπώς είναι κατά μερικές εκατοντάδες χρόνια παλαιότερο από τα υποδήματα που φορούσε ο "Ότζι, ο άνθρωπος των πάγων", τα οποία έχουν χρονολογηθεί μεταξύ των 5.375 - 5.128 ετών και μέχρι σήμερα θεωρούνταν τα παλαιότερα που είχαν ποτέ βρεθεί σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ο "Ότζι" βρέθηκε ως καλοδιατηρημένη μούμια στις παγωμένες ιταλο-αυστριακές Άλπεις το 1991 και σήμερα φυλάσσεται στην Ιταλία. Τα παπούτσια του ήσαν από δέρμα ελαφιού και αρκούδας.

    Μέχρι σήμερα τα αρχαιότερα υποδήματα που είχαν βρεθεί στον κόσμο, ήσαν σαντάλια από φυτικό υλικό (και όχι δέρμα), σε ένα σπήλαιο στο Μισούρι των ΗΠΑ, καθώς και σαντάλια σε ένα σπήλαιο στην έρημο της Ιουδαίας στο Ισραήλ.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, το παπούτσι της Αρμενίας έχει μεγάλες ομοιότητες στην κατασκευή και το σχεδιασμό του με τα παπούτσια που βρέθηκαν στην Ευρώπη μέχρι την Ιρλανδία τα επόμενα χρόνια, γεγονός που δείχνει ότι ουσιαστικά ο ίδιος τύπους υποδήματος φοριόταν επί χιλιάδες χρόνια σε μια μεγάλη περιοχή από την μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη.

    Οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν τις ανασκαφές στο αρμενικό σπήλαιο, σε αναζήτηση νέων ευρημάτων (περιμένοντας να ...πέσει και το άλλο παπούτσι στο πάτωμα!) και προκειμένου να ρίξουν περισσότερο φως σε εκείνη την σχετικά άγνωστη περίοδο.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37519

    [09] Σκοπιανός μετέφερε με φορτηγό 74,5 κιλά ηρωίνη από Τουρκία

    Πεμπτη, 10 06 2010 17:02

    Στον εισαγγελέα οδηγείται σήμερα ένας 28χρονος Σκοπιανός, ο οποίος εισήγαγε από την Τουρκία στην Ελλάδα με φορτηγό ρυμουλκό 74,5 κιλά ηρωίνη. Αστυνομικοί της Δίωξης Ναρκωτικών και άντρες του ΣΔΟΕ Αττικής μετά από πληροφορίες που είχαν, μπλόκαραν το φορτηγό στη Λαμία και το μετέφεραν στην Αθήνα όπου και βρέθηκαν τα ναρκωτικά. Η ηρωίνη ήταν κρυμμένη σε ειδικά διαμορφωμένη κρύπτη στη δεξαμενή πετρελαίου της νταλίκας. Από τη μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι ο 28χρονος είναι μέλος οργανωμένου κυκλώματος, με έδρα τα Σκόπια που διακινεί μεγάλα φορτία ηρωίνης από την Τουρκία στη δυτική Ευρώπη και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφάλειας της ΠΓΔΜ, Λιούπτσο Τοντόροφσκι, η αστυνομία των Σκοπίων παρείχε συνδρομή για τη σύλληψη. Σύμφωνα με τον ίδιο, την επιχείρηση για τη σύλληψη του δράστη διεξήγαγαν από κοινού η ελληνική και η αμερικανική υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών.

    Πηγές: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37521

    [10] Ανακαλύφθηκαν νέα γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό

    Πεμπτη, 10 06 2010 16:55

    Υγεια

    Μια νέα μεγάλη γενετική επιστημονική έρευνα, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα στον κόσμο, έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ο αυτισμός έχει πολύπλοκες γενετικές αιτίες, καθώς εντόπισε πολλά ακόμα γονίδια (γύρω στα 300, εκτός από τα οκτώ ή εννέα που ήσαν μέχρι τώρα γνωστά), τα οποία σχετίζονται με την εμφάνισή της διαταραχής στα παιδιά.

    Μια κοινοπραξία εκατοντάδων ερευνητών από 12 χώρες, στο πλαίσιο του φιλόδοξου διεθνούς Προγράμματος Γονιδιώματος Αυτισμού, ανακάλυψε πολλές μέχρι τώρα άγνωστες γενετικές μεταλλάξεις, που παίζουν ρόλο στην εκδήλωση του αυτισμού.Μερικές, αλλά όχι όλες, από αυτές τις γονιδιακές παραλλαγές κληρονομούνται από τους γονείς στα παιδιά. Πολλές άλλες εμφανίζονται για πρώτη φορά στο παιδί με αυτισμό, χωρίς να τις έχουν οι γονείς προηγουμένως.

    "Αυτό σημαίνει ότι μικρά γενετικά σφάλματα μπορεί να συμβούν στη διάρκεια του σχηματισμού των ωαρίων και του σπέρματος των γονιών και αυτές οι γενετικές ποικιλίες αντιγράφονται στη διάρκεια της δημιουργίας του DNA του παιδιού τους", δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο καθηγητής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Λος Άντζελες (UCLA) Ντάνιελ Γκέρσγουιντ.

    Ο αυτισμός και οι συγγενικές με αυτόν μυστηριώδεις εγκεφαλικές παθήσεις πλήττουν περίπου ένα άτομο στα 100, εκ των οποίων τα αγόρια είναι περίπου τετραπλάσια από τα κορίτσια. Τα συμπτώματα διαρκούν καθ' όλη τη ζωή συνήθως και ποικίλουν αρκετά, περιλαμβάνοντας επαναληπτικές συμπεριφορές, δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων, αποφυγή σωματικής επαφής με άλλους, μειωμένες κοινωνικές ικανότητες κ.α. Δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία για τον αυτισμό.

    Οι ερευνητές αξιοποίησαν τη συνδυασμένη υπολογιστική ισχύ 60 ερευνητικών Ινστιτούτων παγκοσμίως και ανέλυσαν το DNA περίπου 1.000 παιδιών σχολικής ηλικίας με αυτισμό, από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τον Καναδά. Επί τρία χρόνια, οι επιστήμονες ανέλυαν τον γενετικό κώδικα των αυτιστικών παιδιών και στη συνέχεια τον σύγκριναν με τα γονιδιώματα 1.300 παιδιών χωρίς την πάθηση.

    Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC και τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, έφερε στο φως διάφορες γενετικές μεταλλάξεις που εμφανίζονται με μεγαλύτερη κατά 20% περίπου συχνότητα στα αυτιστικά παιδιά σε σχέση με τα υπόλοιπα. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι αρκετά αυτιστικά παιδιά φέρουν τις δικές του "ιδιωτικές" μεταλλάξεις, δηλαδή κάθε παιδί εμφανίζει ένα ξεχωριστό γενετικό σφάλμα σε κάποιο ξεχωριστό γονίδιο.

    Η μοναδικότητα αυτή, πιθανώς, καθιστά πιο δύσκολη την ανάπτυξη φαρμάκων για ένα ευρύ φάσμα ασθενών και των διαταραχών τους. Παρά, πάντως, την ιδιαιτερότητα του γενετικού "προφίλ" των αυτιστικών παιδιών, δύο κατηγορίες γονιδίων επηρεάζονται πιο συχνά από τις άλλες όσον αφορά τις μεταλλάξεις: αυτές που σχετίζονται με την ανάπτυξη των νευρικών κυττάρων και αυτές που εμπλέκονται στην επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων. Πολλά από αυτά τα ίδια γονίδια θεωρείται ότι παίζουν ρόλο και σε άλλες νευρολογικές διαταραχές, ενώ οι ερευνητές θεωρούν πιθανή την μερική επικάλυψη με παθήσεις όπως η σχιζοφρένεια ή η επιληψία.

    Παρά την πρόοδο, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα της νέας μελέτης εξηγούν μόνο ένα μικρό ποσοστό των γενετικών ριζών του αυτισμού. Όπως είπαν, για να έρθουν στο φως όλες οι γενετικές αιτίες του αυτισμού, θα έπρεπε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, εθελοντικά, να δώσουν δείγματα από το DNA τους για ανάλυση. Μερικοί επιστήμονες ευελπιστούν, πάντως, ότι μέσα στην επόμενη διετία μπορεί να εντοπιστούν όλα τα γονίδια που σχετίζονται με τον αυτισμό.

    Προς το παρόν, οι επιστήμονες δεν μπορούν να πουν πώς συμβαίνουν αυτές οι σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις (τα σφάλματα του DNA). Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει τον αυτισμό με την επίδραση του περιβάλλοντος και την ηλικία των γονέων, ενώ μερικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει ορισμένα εμβόλια ότι προκαλούν αυτισμό, κάτι που, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί από επιστημονικές μελέτες.

    Οι επιστήμονες προσδοκούν ότι η σταδιακή εξήγηση των γενετικών αιτιών του αυτισμού θα επιτρέψει κάποια στιγμή στο μέλλον, να δημιουργηθούν γενετικά τεστ για έγκαιρη διάγνωση της πάθησης, καθώς και να αναπτυχθούν πιο αποτελεσματικά φάρμακα. Όμως, προειδοποιούν ότι η πάθηση φαίνεται να είναι πολύπλοκη και οι αλληλεπιδράσεις της με το περιβάλλον πολυδιάστατες, συνεπώς θα χρειαστεί χρόνος, τόσο για την ανακάλυψη των ακριβών αιτιών της πάθησης όσο και ενός αξιόπιστου γενετικού τεστ.

    AΠΕ-ΜΠΕ

    Είδηση: 37517

    [11] Μουντιάλ: «Ποντικοί» στο ξενοδοχείο της εθνικής Ελλάδας με λεία 4000 ευρω

    Πεμπτη, 10 06 2010 16:42

    Κλοπή περίπου 4.000 ευρώ (30.000 ραντ), με θύματα μέλη της ελληνικής εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου, σημειώθηκε στο ξενοδοχείο που έχει καταλύσει η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, το πολυτελές Beverly Hills στην περιοχή Ουμλάνγκα, όπως αναφέρει σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας του Ντέρμπαν "Mercury". Η είδηση επιβεβαιώθηκε από την αστυνομία, παρά τη διάψευσή της από τη διοίκηση του ξενοδοχείου, που ας σημειωθεί ότι είναι hotel FIFA και άρα θα έπρεπε να πληρεί υψηλά στάνταρντ ασφαλείας.

    Όπως έγινε γνωστό έως τώρα δεν υπάρχει ύποπτος για να αποδοθεί καταγγελία, ενώ για να μη δοθεί έκταση στο θέμα το ξενοδοχείο κάλυψε τη χρηματική απώλεια και ταυτόχρονα διεξάγει εσωτερική έρευνα. Να σημειωθεί ότι αυτό είναι το δεύτερο σοβαρό περιστατικό που βλέπει το φως της δημοσιότητας, καθώς μόλις χθες Ισπανοί και Πορτογάλοι δημοσιογράφοι υπήρξαν θύματα ένοπλης ληστείας μέσα στα δωμάτια τους, στο Μαγκάλιεσμπουργκ.

    Ο γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, Πάτσι Εσπόζιτο, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρξε κλοπή, παρ΄ όλα ταύτα όμως η διαχείριση διεξήγε εσωτερική έρευνα για το θέμα. «Από όσο γνωρίζω, δεν αναφέρθηκε απώλεια χρημάτων. Ακούσαμε αυτούς τους ισχυρισμούς και διεξάγουμε έρευνα επί τούτω», είπε ο Εσπόζιτο, ο οποίος δήλωσε ότι στις έρευνες δεν κλήθηκε η αστυνομία επειδή ουδείς από τους ενοίκους παραπονέθηκε ότι του εκλάπησαν χρήματα. «Αν κάποιος έχανε οποιαδήποτε χρήματα θα ερχόταν σε μας, όμως δεν υπήρξε κανείς με τέτοιο πρόβλημα».

    Η αστυνομία εχει άλλη γνώμη

    Αντίθετα με τη θέση της διοίκησης, η αστυνομία του Κβα Ζούλου Νατάλ ανέφερε ότι χθες υπήρξε αναφορά για κλοπή χρημάτων στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο, χωρίς πάντως να αναφέρει το ποσό ή τα θύματα της κλοπής. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, ταξίαρχος Φίντιλ Ράντεμπε, επιβεβαίωσε μεν το περιστατικό αλλά όπως είπε δεν άνοιξε υπόθεση για το συμβάν: «Καταλαβαίνουμε ότι εκλάπησαν χρήματα αλλά το ξενοδοχείο μας διαβεβαίωσε ότι θα εξετάσει το θέμα εσωτερικά».

    Το πρώτο κρούσμα, όσον αφορά την ασφάλεια των ομάδων που συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Αφρικής, σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν εκλάπησαν τα χρήματα από τις βαλίτσες των μελών της εθνικής Κολομβίας, στο ξενοδοχείο "Χάιντ Παρκ Σάουθερν Σαν", στο Γιόμπουργκ.

    Οι Κολομβιανοί είχαν έρθει στη Νότια Αφρική για ένα φιλικό αγώνα με τους "Μπαφάνα Μπαφάνα". Τότε, ως ύποπτοι είχαν συλληφθεί τρεις γυναίκες από το προσωπικό καθαριότητας του ξενοδοχείου, εκ των οποίων η μία απελευθερώθηκε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

    AΠΕ Είδηση: 37518

    [12] Κληρονομικός ο εθισμός στον τζόγο

    Πεμπτη, 10 06 2010 16:38

    Υγεια

    Σε κληρονομικούς παράγοντες εντοπίζεται η ρίζα της εξάρτησης από τα τυχερά παιχνίδια, υποστηρίζει αυστραλιανή μελέτη που έγινε σε δίδυμα, επιβεβαιώνοντας την παροιμία που λέει οτι "το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει".

    Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα γονίδια παίζουν μεγάλο ρόλο σε έναν αριθμό εξαρτήσεων και σε αυτές περιλαμβάνεται και ο τζόγος, ανακοίνωσαν οι ερευνητές στη μελέτη τους που δημοσιεύεται στο τεύχος Ιουνίου της επιστημονικής επιθεώρησης "Αρχεία της Γενικής Ψυχιατρικής".

    Το πιθανότερο είναι αν ένας από τους γονείς είναι εθισμένος στο τζόγο, να γίνει και το παιδί.

    "Οι παλαιότερες έρευνες σε άνδρες έδειξαν ότι ο εθισμός στο τζόγο μπορεί να είναι κληρονομικός", είπε στο Ρόιτερ η Γουέντι Σλούτσκε του πανεπιστημίου του Μισούρι.

    "Αυτή η έρευνα επεκτείνει το συμπέρασμα περιλαμβάνοντας και γυναίκες".

    Μελετώντας ομοζυγωτικά και διζυγωτικά δίδυμα, η επικεφαλής της μελέτης Σλούτσκε, και οι συνεργάτες της από το Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, κατάφεραν να ξεχωρίσουν τις διαφορετικές επιρροές που έχουν στον εθισμό γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

    Η ομάδα ζήτησε σε 2.000 άνδρες και σε περισσότερες από 2.700 γυναίκες από το Αρχείο Αυστραλών Διδύμων να απαντήσουν στην ερώτηση αν είναι εθισμένοι στον τζόγο, ενώ ρωτήθηκαν και οι φίλοι τους.

    Σχεδόν όλοι οι ερωτηθέντες είχαν κάποια σχέση με το τζόγο, αλλά οι άνδρες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να είναι εθισμένοι.

    ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37516

    [13] Δελαβέκουρας: Ξεκάθαρη η στάση της Ελλάδας για ονομασία της ΠΓΔΜ

    Πεμπτη, 10 06 2010 16:21

    Η θέση της Ελλάδας για το Σκοπιανό είναι ξεκάθαρη: μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων. Αυτό τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του σκοπιανού υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι, περί αδυναμίας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις λόγω των οικονομικών της δυσχερειών. "Η Ελλάδα έχει δείξει ότι εργάζεται για τη βελτίωση του κλίματος, είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά, δυστυχώς, η προσπάθεια δεν έχει βρει ανταπόκριση. Η φαντασία του σκοπιανού υπουργού δεν έχει όρια, προκειμένου να βρίσκει δικαιολογίες για τη μη διαπραγμάτευση'', τόνισε ο κ. Δελαβέκουρας.

    Μία ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων

    Την ελληνική θέση για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα χρησιμοποιείται έναντι όλων (erga omnes), επανέλαβε σήμερα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών από τον οποίο ζητήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, περί αδυναμίας της Ελλάδας να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις λόγω των οικονομικών της δυσχεριών.

    ''Η Ελλάδα έχει δείξει ότι εργάζεται για τη βελτίωση του κλίματος, είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά, δυστυχώς, η προσπάθεια δεν έχει βρει ανταπόκριση. Ελπίζουμε ότι θα ληφθεί τελικά η σωστή απόφαση με εποικοδομητικό πνεύμα, ώστε να προχωρήσουμε και να φθάσουμε σε μια λύση αμοιβαία αποδεκτή. Η Ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον Μάθιου Νιμιτς. Η φαντασία του σκοπιανού υπουργού δεν έχει όρια προκειμένου να βρίσκει δικαιολογίες για τη μη διαπραγμάτευση'', δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών.

    Ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας εξήγησε, επίσης, απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, οτι η εποικοδομητική στάση απο την πλευρά των Σκοπίων θα βοηθήσει για την απελευθέρωση της ευρωπαϊκής προοπτικής της ΠΓΔΜ και θα οδηγήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και την ατλαντική της πορεία.

    Πηγές: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37515

    [14] Συνάντηση Τσίπρα - ΕΙΝΑΠ

    Πεμπτη, 10 06 2010 16:11

    Συνάντηση με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είχε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Μετά τοη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα προβλήματα των νοσοκομείων και τις προτεινόμενες λύσεις.

    Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας:

    "Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία είναι τραγική. Ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, εσχάτως και μεγάλες ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό, συνιστούν μια εικόνα κατάρρευσης. Η κυβέρνηση δεν μπορεί απλά να κάνει τον αναλυτή και να εντοπίζει προβλήματα διαφθοράς. Οφείλει να λύσει τα προβλήματα διαφθοράς και να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα μια αφαίμαξη πλούτου γίνεται καθημερινά από τα ελληνικά νοικοκυριά, διότι οι ιδιωτικές δαπάνες για υγεία είναι στο 57% των συνολικών δαπανών".

    Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι: "Ταυτόχρονα, η αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών ως κόστη, στη λογική του Δ.Ν.Τ. που οι ανθρώπινες ανάγκες είναι νούμερα και αριθμοί, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πολύ σύντομα θα βρεθούμε μπροστά σε καταστάσεις αντίστοιχες μ' αυτές που έζησαν στη Ρουμανία πριν από λίγους μήνες, όπου έκλειναν τα δημόσια νοσοκομεία. Για να μη βρεθούμε μπροστά σε αυτή την κατάσταση, οφείλει η κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις και ταυτόχρονα όλοι οι πολίτες να απαιτήσουν μεγάλες ριζικές αλλαγές στην κατεύθυνση της στήριξης του Εθνικού Συστήματος Υγείας".

    Πηγή: ΑΠΕ Είδηση: 37512

    [15] Στην Αίγυπτο θα μεταβεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

    Πεμπτη, 10 06 2010 15:53

    Επίσκεψη στο αιγυπτιακό θέρετρο Σάρμ Ελ Σέιχ θα πραγματοποιήσει την Τετάρτη 16 Ιουνίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Οι δύο πρόεδροι, οι οποίο γνωρίζονται από τη δεκαετία του '80, όταν ο κ. Παπούλιας ήταν Υπουργός Εξωτερικών, είχαν συναντηθεί στις 20 Μαΐου στην Αθήνα, στο πλαίσιο επισκέψεως - αστραπή του Προέδρου Μουμπάρακ στην Ελλάδα.

    Στη συγκεκριμένη συνάντηση είχε συζητηθεί το Μεσανατολικό και ως εκ τούτου θεωρείται βέβαιο πως το θέμα - και ο περαιτέρω συντονισμός για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας - θα απασχολήσει τη νέα συνάντησή τους στο Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συνάντηση των Αθηνών, ο έλληνας Πρόεδρος είχε τονίσει στον Αιγύπτιο ομόλογό του πως "επιβεβαιώνετε, με την παρουσία σας, ακόμη μια φορά τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών μας" και είχε εκφράσει την εκτίμηση ότι "υπάρχουν ακόμη περιθώρια να διευρύνουμε τις επαφές μας στον οικονομικό, στον εμπορικό τομέα".

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37510

    [16] Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ:«Καταρχήν δεν έθεσε κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα θέμα παραιτήσεως, παρά μόνο μέσω υπαινιγμών. Είναι θέμα ηθικής τάξεως.»

    Πεμπτη, 10 06 2010 15:22

    Συνέντευξη σε εκπομπή της ΝΕΤ 105,8 με την Αναστασία Ζήγου.

    Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: «Για μια ακόμη φορά έχουμε ένα περιστατικό διασπαστικό ή αν θέλετε αποσχιστικό στην Αριστερά.»

    Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ: « Είναι γεγονός ότι η αριστερά έχει από το απώτατό μέχρι το πρόσφατο παρελθόν πάρα πολλά τέτοια φαινόμενα και βέβαια αυτά περιορίζουν την εμβέλεια του λόγου της και των προσπαθειών της.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Εξαντλήσατε κάθε περιθώριο;»

    Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ: « Δυστυχώς το έχουμε εξαντλήσει από πάρα πολύ καιρό. Ο ΣΥΝ αυτές οι θέσεις και οι αρχές με τις οποίες ξεκίνησε συνεχίστηκαν να ισχύουν και εξακολουθούν να ισχύουν ακόμη και σήμερα. Στην πορεία όμως αυτό το στίγμα αλλοιώθηκε προοδευτικά και φτάσαμε στις αριστερές στροφές, στην αριστερά των κινημάτων, στον ΣΥΡΙΖΑ στη συνέχεια, με όλο αυτό το συνοθύλευμα που αλλοίωσε την εικόνα και την φυσιογνωμία της ανανεωτικής αριστεράς, αυτής της αριστεράς με τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Δυστυχώς αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν πολύ αλλοιωθεί και εδώ ήταν οι διαφορές οι οποίες άρχισαν να οξύνονται ακόμη περισσότερο μετά τα θλιβερά γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Και βέβαια έγινε μια προσπάθεια ανασυγκρότησης στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά ήταν περισσότερο τεχνητή συγκόλληση. Καταρχήν δεν έθεσε κανείς στην κοινοβουλευτική ομάδα θέμα παραιτήσεως, παρά μόνο μέσω υπαινιγμών. Είναι θέμα ηθικής τάξεως.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι θέμα ηθικής τάξης;»

    Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ: « Είμαι από το ΄56 στο χώρο της αριστεράς και σε όλη αυτή την μακρά διαδρομή έχω τηρήσει τους ηθικούς και δεοντολογικούς κανόνες. Δεν θεωρώ ούτε κατά κεραία ότι πρόδωσα την ψήφο τους, ή αλλοίωσα την βούληση του εκλογικού Σώματος, όπως άκουσα να λέει ο πρόεδρος του ΣΥΝ χθες και με λύπη μου το άκουσα, γιατί ξέρετε είναι και δυσάρεστο τώρα να βγαίνουμε και να καταλήγουμε σε ριάλιτι σόου και αντιπαραθέσεις αυτού του επιπέδου.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Θα λειτουργείτε μέσα στο πλαίσιο της σχετικής αυτονομίας; γιατί ουσιαστικά μια ομάδα βουλευτών είστε.»

    Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ: « Μια ομάδα βουλευτών είμαστε προφανώς αλλά εμείς τουλάχιστον έχουμε μια θητεία στα κοινά, προπαντός ο κος Κουβέλης και βέβαια θα κινηθούμε μέσα σε αυτές τις αρχές τις οποίες και ως τώρα είχαμε υποστηρίξει και τις οποίες υποστηρίζουμε και σήμερα. Λέμε ότι κάναμε για παράδειγμα ένα δημοκρατικό συνέδριο πέρα για πέρα, υπάρχουν και επιφυλάξεις εδώ. Αποκλείστηκαν συστηματικά πάρα πολλοί άνθρωποι, υπάρχουν ονόματα συγκεκριμένα.»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Όλη η κοινωνία σοκαρίστηκε με τον αποκλεισμό του κου Κουβέλη⦻

    Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ: « Είναι πράγματα αυτά δημοκρατικού συνεδρίου και δημοκρατικού κόμματος;»

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: « Είναι ζήτημα μεσοπρόθεσμο, μακροπρόθεσμο η συγκρότηση ενδεχομένως ενός άλλου φορέα;»

    Θ.ΛΕΒΕΝΤΗΣ: « Η ανανεωτική πτέρυγα έχει χιλιάδες και μέλη και στελέχη και οπωσδήποτε συλλογικά όλοι μαζί θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε. Δεν είναι κάτι που εξαρτάται από τους βουλευτές αυτό, προφανώς θα δημιουργηθεί ένας άλλος φορέας που θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του τις θέσεις του.»

    Είδηση: 37505

    [17] Στήριξη Τρισέ στο ευρώ, αγεφύρωτη η διαφωνία Γαλλίας - Γερμανίας

    Πεμπτη, 10 06 2010 19:29

    Αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικό χαμηλό του 1% διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ζαν Κλοντ Τρισέ υπερασπίστηκε την απόφασή του να προχωρήσει σε μαζική αγορά κρατικών ομολόγων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ενέσεις ρευστότητας προς τις τράπεζες θα συνεχιστούν όσο χρειαστεί. Το ευρώ φαίνεται να ανακάμπτει μετά τις διαβεβαιώσεις Τρισέ, αλλά και την άρνηση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Γερμανίας να μπλοκάρει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης. Αξιωματούχοι της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποιούν πάντως ότι εάν η ευρωζώνη δεν διαχειριστεί την κρίση χρέους, κάποιες χώρες θα βρεθούν σύντομα αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα ύφεσης. Κι ενώ οι διαφορές ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο παραμένουν αγεφύρωτες, καθώς ο Νικολά Σαρκοζί αρνείται να υιοθετήσει αυστηρό πρόγραμμα λιτότητας, όπως έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι ομόλογοί του, η Αγκέλα Μέρκελ, ζήτησε την άμεση αλλαγή των Ευρωπαϊκών Συνθηκών μετά τη συνάντηση της με τον Βαν Ρομπέι.

    Μέρκελ: Τροποποίηση των Συνθηκών για διασφάλιση της σταθερότητας

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ επισήμανε ότι σκέπτεται ακόμα ότι "είναι αναγκαίο να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ)" (...) "ώστε να διασφαλίζεται η σταθερότητα του ευρώ".

    "Είμαι της γνώμης ότι χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες", τόνισε η καγκελάριος, που διευκρίνισε ότι αναφέρεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα της ακολουθητέας διαδικασίας, εάν κράτη μέλη δεν δείχνουν προσήλωση στους κανόνες του "Συμφώνου Σταθερότητας κι Ανάπτυξης".

    Η προσέγγιση της καγκελαρίου Μέρκελ είναι διαφορετική από την επίσημη γαλλική, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζονται τροποποιήσεις οι συνθήκες της ΕΕ.

    Όσον αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, που εξελέγη πολύ πρόσφατα, έχει αποσαφηνίσει ότι οιαδήποτε μεταβολή θα πρέπει να τεθεί υπό την έγκριση του βρετανικού λαού σε δημοψήφισμα, έστω κι αν η Βρετανία δεν ανήκει στην ευρωζώνη.

    "Στην πραγματικότητα, εκτιμώ ότι παρόμοια τροπολογία συνθήκης θα εξασφαλίσει τις χρηματαγορές, εάν δηλαδή σε έκτακτες καταστάσεις λαμβάνονται και έκτακτα μέτρα" πρόσθεσε η κυρία Μέρκελ, τονίζοντας ότι "ευκταίο, βέβαια, είναι να μην φθάνουν τα πράγματα εκεί".

    Τέλος, η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι η "η οικονομική διακυβέρνηση της Ευρώπης δεν είναι θέμα που άπτεται μόνον των "Εκοφίν", αλλ ασφαλώς και των Ευρωπαϊκών συμβουλίων (αρχηγοί κρατών και Πρωθυπουργοί).

    Απέρριψε την προσφυγή το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο

    Το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο απέρριψε σήμερα προσφυγή που είχε κατατεθεί κατά του σχεδίου βοήθειας στη ζώνη του ευρώ, αφού προηγουμένως είχε απορρίψει την αναστολή καταβολής της επείγουσας βοήθειας στην Ελλάδα.

    Το δικαστήριο ακολούθησε τα επιχειρήματα της γερμανικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η συμμετοχή του Βερολίνου σε "μια μείωση της εμπιστοσύνης στις αγορές, της οποίας οι συνέπειές της δεν θα είναι προβλεπόμενες".

    Η προσφυγή κατατέθηκε από τον Πήτερ Γκαουβέλερ έναν βουλευτή του συντηρητικού κόμματος CSU συμμάχου της καγκελαρίου Μέρκελ, αλλά αφορά πολλούς ευρωσκεπτικιστές.

    Αλλά το δικαστήριο θα πρέπει να εξετάσει ακόμα το περιεχόμενο των δύο προσφυγών.

    Τρισέ: Το ευρώ είναι ένα "πολύ αξιόπιστο" νόμισμα

    Το ευρώ είναι ένα "πολύ αξιόπιστο" νόμισμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ, την ώρα που η ισοτιμία του ευρωπαϊκού ενιαίου νομίσματος έναντι του δολαρίου σημείωνε μεγάλη πτώση τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των ανησυχιών για την κρίση χρέους στη ζώνη του ευρώ.

    "Το ευρώ είναι ένα πολύ αξιόπιστο νόμισμα", σημείωσε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τρισέ και υπογράμμισε ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα "είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τους ξένους και τους εγχώριους επενδυτές".

    Ο Τρισέ εξέφρασε επίσης εκ νέου τη σταθερή προσήλωση της ΕΚΤ στον αγώνα κατά του πληθωρισμού και σημείωσε ότι η απόφαση της ΕΚΤ, η οποία ήταν πρωτοφανής στην ιστορία του θεσμού, για την αγορά ομολόγων των χωρών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικές δυσκολίες δεν αλλάζει τίποτε όσον αφορά την αποστολή αυτή.

    Ο Τρισέ δεν αποκάλυψε τίποτε περισσότερο σχετικά με το πρόγραμμα της ΕΚΤ για την αγορά ομολόγων, η αποτελεσματικότητα της οποίας έχει αμφισβητηθεί ακόμη και από στελέχη της ΕΚΤ.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2011 στην ευρωζώνη σε 1,2% έναντι του 1,5% που είχε ανακοινώσει προηγουμένως, όμως αύξησε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2010 στο 1%, από το 0,8% που προέβλεπε ως τώρα, είπε ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

    Βαν Ρομπέι: Δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς στους κόλπους της ΕΕ

    Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ αντιτάχθηκε στη δημιουργία νέων θεσμών για να διευθύνουν την οικονομική στρατηγική της ΕΕ, απορρίπτοντας σχετική πρόταση της Γαλλίας.

    "Προς το παρόν δεν χρειαζόμαστε νέους θεσμούς" ή τεχνικά υποστηρίγματα στους θεσμούς που υπάρχουν ήδη, δήλωσε ο Ρόμπεϊ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στο Βερολίνο.

    "Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια αυξημένη επίβλεψη στην εξέλιξη της ανταγωνιστικότητας", σημείωσε.

    Λόγω της κρίσης του ευρώ, η Γαλλία πρότεινε μια μεταρρύθμιση του τρόπου με τον οποίο διευθύνεται η ευρωζώνη, με τακτικές συνόδους των ηγετών των 16 χωρών μελών, και τη σύσταση μιας γραμματείας, με δικό της πρόεδρο, για να συντονίζει την οικονομική της πολιτική.

    Οι επιτυχημένες πάντως δημοπρασίες κρατικών ομολόγων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ιταλίας, αν και με τσιμπημένο επιτόκιο, δημιουργούν κλίμα αισιοδοξίας, αφού αποδεικνύουν ότι οι δοκιμαζόμενες οικονομίες της ευρωζώνης μπορούν ακόμη να καταφεύγουν στις αγορές.

    Πηγή: NET, AΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: EE: Αύξηση του πακέτου στήριξης και εργασιακές αλλαγές

    Είδηση: 37527

    [18] Συνέχεια καταθέσεων για τη Siemens

    Πεμπτη, 10 06 2010 14:26

    Στην Eξεταστική Eπιτροπή για την υπόθεση των "μαύρων" ταμείων της Siemens καταθέτει για τρίτη φορά η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου, Κατερίνα Τσακάλου, η οποία έχει ήδη καταθέσει στον εισαγγελέα για συναντήσεις του πρώην ισχυρού άνδρα της εταιρείας με πολιτικά πρόσωπα. Όπως έγινε γνωστό, οι εφέτες ανακριτές, στην τελευταίο τους έφοδο στα γραφεία της εταιρείας κατάσχεσαν τηλεφωνικές συσκευές και ένα λάπτοπ του Μιχάλη Χριστοφοράκου, καθώς και τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή της γραμματέως του. Στην επιτροπή προσήλθαν εξάλλου από το πρωί ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην ισχυρό στέλεχος της Siemens που κατηγορείται ως διαχειριστής των "μαύρων" ταμείων, καθώς και ο Διονύσης Δενδρινός που χειριζόταν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι κατηγορούμενος για απάτη. Και οι δύο επικαλέστηκαν το δικαίωμα τους να μην καταθέσουν ως υπόλογοι στη δικαιοσύνη. Ανοιχτό ακόμη παραμένει το θέμα της κατάθεσης του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

    Η διαδρομή του "μαύρου" χρήματος

    Πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα αντιπροσωπεία μελών της Εξεταστικής μεταβαίνει στην Γερμανία προκειμένου συνεπικουρούμενη από δικαστικό λειτουργό να εξετάσει τους κ.κ. Σίκατσεκ (στη Γερμανία) και Κουτσενρόιτερ (στο Ντουμπάι), πρώην στελέχη της Siemens, ενώ θα καταβληθεί προσπάθεια να καταστεί δυνατή και η εξέταση του Μ. Χριστοφοράκου.

    Για τρίτη φορά καταθέτει στην Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens η γραμματέας του Μιχάλη Χριστοφοράκου. Η Κατερίνα Τσακάλου, σύμφωνα με το συνήγορο της, ανέφερε χθες στους ανακριτές της υπόθεσης, ονόματα πολιτικών με τους οποίους είχε συναντήσεις ο προϊστάμενος της κατά την περίοδο που υπογράφονταν οι επίμαχες συμβάσεις με την εταιρεία.

    Εν τω μεταξύ, οι εφέτες ανακριτές μετά τη τελευταία έφοδο τους στα γραφεία της Siemens κατέσχεσαν 21 τηλεφωνικές συσκευές ασύρματες και κινητές του Μιχάλη Χριστοφοράκου, ένα λάπτοπ του πρώην ισχυρού άνδρα της Siemens και τον σκληρό δίσκο από τον υπολογιστή της γραμματέας του, Κατερίνας Τσακάλου.

    Οι εφέτες ανακριτές θα ζητήσουν την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για να διαπιστώσουν τις επικοινωνίες του Χριστοφοράκου, τη συνδρομή της διεύθυνσης της Yπηρεσίας Hλεκτρονικού Eγκλήματος για να σπάσουν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της Κατερίνας Τσακάλου, όπου εκτιμάται ότι θα εντοπιστούν στοιχεία για το χρονικό διάστημα μετά το 2003 και θα ανοίξουν τον λαπτοπ του Μιχάλη Χριστοφοράκου.

    Στην Επιτροπή προσήλθαν από το πρωί ο Πρόδρομος Μαυρίδης, πρώην ισχυρό στέλεχος της Siemens που κατηγορείται ως διαχειριστής των "μαύρων" ταμείων, καθώς και ο Διονύσης Δενδρινός που χειριζόταν το σύστημα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι κατηγορούμενος για απάτη. Και οι δύο επικαλέστηκαν το δικαίωμα τους να μην καταθέσουν ως υπόλογοι στη δικαιοσύνη.

    Στις 17 Ιουνίου ορίστηκε η σύγκληση της ολομέλειας Eφετών προκειμένου να ανατεθεί η έρευνα της υπόθεσης και σε τρίτο εφέτη ανακριτή.

    Η Επιτροπή ζητά το άνοιγμα λογαριασμών 25 χρηματιστών και επιχειρηματιών, που με βάση τη δικογραφία, σε αυτούς εμβάστηκαν ποσά από τα μαύρα ταμεία της γερμανικής εταιρείας.

    Παράλληλα ζητείται η άμεση σύσταση Eιδικής Eπιτροπής Eλέγχου της περιουσιακής κατάστασης όσων διετέλεσαν υπουργοί Δημόσιας Τάξης, Άμυνας, Μεταφορών, και Πολιτισμού και ενεπλάκησαν στις συμβάσεις με τη Siemens την τελευταία 20ετία.

    Ζητείται ακόμη παρέμβαση, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδος - Γερμανίας, ώστε να υποχρεωθεί η εταιρεία να παράσχει στοιχεία προς την ελληνική Δικαιοσύνη και την Εξεταστική Επιτροπή.

    Σήμερα ή αύριο, εξάλλου, αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας για την απαγόρευση εξόδου του Τάσου Μαντέλη από τη χώρα, με τον ίδιο να εμμένει στην εκδοχή της προεκλογικής χορηγίας.

    Θα συνδράμουμε στον έλεγχο της Εξεταστικής για τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8 ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης.

    Βολές και αντιπαραθέσεις για διαφάνεια

    Σύνδρομο κομματικής μισαλοδοξίας, απέδωσε στο ΠΑΣΟΚ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, αναφερόμενος στην προαναγγελθείσα από την κυβέρνηση απόφαση να προχωρήσει σε Εξεταστική Επιτροπή για την Οικονομια μόνο για την 5ετία διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ.

    "Δεν σκέφτονται ότι θα κρεμάσουν τη χώρα στα μανταλάκια των Βρυξελλών, θέλουν μόνο να στήσουν στον τοίχο τη ΝΔ", είπε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος και επανέλαβε πως η αξιωματική αντιπολίτευση λέει "ναι" στη διερεύνηση τυχόν ευθυνών και για την οικονομια, αλλά με έρευνα από το 1981 μέχρι και σήμερα.

    Αναφερόμενος στις εν εξελίξει Εξεταστικές στη Βουλή, τόνισε πως η ΝΔ θα σεβαστεί απόλυτα την ανεξάρτητη λειτουργία τους, σημείωσε ωστόσο ότι η εντολή του Αντώνη Σαμαρά είναι να μη μείνει καμία υπόθεση στη σκιά και όποιος έχει την παραμικρή ευθύνη για οτιδήποτε, να βγει -όπως είπε- μπροστά.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΝΔ απάντησε ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν διαφορετική αντίληψη περί διαφάνειας και σκανδάλων.

    "Η ΝΔ ήταν αυτή που δημιούργησε παγκόσμιο πρωτοφανές φαινόμενο η κυβερνητική πλειοψηφία να εγκαταλείπει την αίθουσα του κοινοβουλίου, όταν επρόκειτο να πάρει σημαντικές αποφάσεις περί διαφάνειας και σκανδάλων, μη τυχόν και τους ξεφύγει κανένας βουλευτής και ψηφίσει υπέρ της παραπομπής", δήλωσε, προσθέτοντας πως "ήταν η ΝΔ που κάλυπτε, σχεδίαζε και δημιουργούσε πολλά από τα σκάνδαλα και έκλεισε τη Βουλή άρον -άρον πέρυσι, προκειμένου να υπάρξει παραγραφή ποινικών ευθυνών των υπουργών της".

    Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανταπαντώντας στα όσα είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "ο κ. Πεταλωτής παραποιεί την αλήθεια και πως ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που αντιλαμβάνεται την κάθαρση και τη διαφάνεια σύμφωνα με το κομματικό συμφέρον του ΠΑΣΟΚ".

    Αντίθετα, είπε, "εμείς αναδεικνύουμε οποιαδήποτε σκιά υπάρχει στη δημόσια ζωή", ενώ, υπογράμμισε ότι συστάθηκαν οι Εξεταστικές Επιτροπές κατόπιν πρωτοβουλίας της κυβέρνησης.

    Συναινετικοί οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

    Σήμερα εξάλλου, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των δύο μεγάλων κομμάτων εμφανίστηκαν από το βήμα της Βουλής συναινετικοί στην κοινή προσπάθεια που πρέπει, όπως είπαν, να καταβληθεί από όλους ώστε να ριχτεί άπλετο φως και να υπάρξει η πλήρης διαλεύκανση της.

    Τόσο ο Χρήστος Παπουτσής όσο και ο Κώστας Μαρκόπουλος, επικρότησαν τις χθεσινές ομόφωνες αποφάσεις της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει συντεταγμένη αντίδραση της πολιτείας, ώστε να βγουν στο φως όλα τα στοιχεία, για τα οποία υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα και να καταλογιστούν ευθύνες στους πραγματικούς ένοχους,

    Ταυτόχρονα ζήτησαν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους, σε ότι αφορά τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να μην παγιδευτούν σε εντυπωσιασμούς.

    Ο κ. Παπουτσής κάλεσε επίσης, το ΛΑ.Ο.Σ. να επανέλθει το ταχύτερο δυνατό στην Εξεταστική Επιτροπή για να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια της πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης Siemens.

    Ο κ. Μαρκόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες τόσο προς την κατεύθυνση της ΕΕ, όσο και της γερμανικής κυβέρνησης, ώστε "η Siemens να πιεστεί να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία που υπάρχουν".

    Καρατζαφέρης για την υπόθεση

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στην διαλεύκανση του σκανδάλου της SIEMENS, τόνισε τα εξής: "Η όλη αλήθεια θα λάμψει μόνο αν θέσουμε σε εμπάργκο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της SIEMENS, μέχρις ότου η εταιρεία μας δώσει υπεύθυνα τα ονόματα εκείνων που τα πήραν τα ποσά και για ποιο έργο τα πήραν. Όσο η SIEMENS πουλάει ότι και όσο θέλει στην Ελλάδα τόσο θα μπαίνει "μπλάνκο" σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού από την αλήθεια της υποθέσεως".

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: Παρέμβαση της εξεταστικής για περαιτέρω διερεύνηση

    Είδηση: 37502

    [19] Α. Παπαρήγα: Να μη θυσιαστούν τα νοσοκομεία

    Πεμπτη, 10 06 2010 14:26

    Περιοδεία στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός" πραγματοποίησε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στις δηλώσεις αναφέρθηκε στα προβλήματα του νοσοκομείου, κάνοντας κριτική στην κυβέρνηση. Η γγ του ΚΚΕ ζήτησε την καθαρή θεση της Υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, για το πώς θα καλυφθούν τα χρέη στον τομέα των φαρμάκων.

    "Δεν πάει άλλο"

    Δημόσια ερωτήματα προς την υπουργό Υγείας Μ. Ξενογιαννακοπούλου, έθεσε η κ. Παπαρήγα, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά:

    "Απ' αυτό το χώρο του Ευαγγελισμού, που έχει τεράστια προβλήματα, όπως και όλα τα νοσοκομεία: Έλλειψη προσωπικού και την στάση που κρατούν οι προμηθευτές που δεν παρέχουν τα απαραίτητα υλικά για την λειτουργία του νοσοκομείου, καλούμε την υπουργό Υγείας να τοποθετηθεί καθαρά και με χρονοδιάγραμμα: Τι χρηματοδότηση θα πάρουν άμεσα όλα τα νοσοκομεία; Πως θα καλυφθούν τα χρέη προς τις εταιρείες φαρμάκων και των άλλων υλικών; Θεωρούμε δε, ότι δεν μπορεί να θυσιαστούν τα νοσοκομεία και οι άνθρωποι οι οποίοι καταφεύγουν για βοήθεια σε αυτά, όπως και οι εργαζόμενοι, στους σκοπούς του μνημονίου. Δεν πάει άλλο".

    Aπάντηση του υπουργείου Υγείας

    Σε απάντηση των δηλώσεων της γγ του ΚΚΕ το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    "Σ'αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία, η κυβέρνηση συστηματικά και με αποφασιστικό τρόπο στηρίζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενισχύει το ανθρώπινο δυναμικό του (με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό) και τις δομές του, αναβαθμίζει τη λειτουργία του για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

    Ταυτόχρονα με τα μέτρα που υλοποιεί στους τομείς των προμηθειών και της διοίκησης των νοσοκομείων στοχεύει στη διαφάνεια, την καταπολέμηση της σπατάλης, στον εξορθολογισμό και στη μείωση των δαπανών καθώς και στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος των οικονομικών της Υγείας.

    Τέλος, με το Σχέδιο Νόμου του οποίου οι βασικές κατευθύνσεις παρουσιάστηκαν ήδη, αναβαθμίζεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας προς όφελος του Ελληνα πολίτη."

    Πηγές: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ Είδηση: 37496

    [20] EE: Αύξηση του πακέτου στήριξης και εργασιακές αλλαγές

    Πεμπτη, 10 06 2010 15:30

    Για το ενδεχόμενο αύξησης του πακέτου στήριξης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που οριστικοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα για τις χώρες της ευρωζώνης, στην περίπτωση που όπως η Ελλάδα, αντιμετωπίσουν δημοσιονομικά προβλήματα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ. Οι δηλώσεις του κ. Ρόμπεϊ, έγιναν στο βελγικό οικονομικό περιοδικό Trends-Tendances.

    Επεκτάθηκε το πρόβλημα

    Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ρόμπεϊ:

    "Δεν είναι αρκετό αυτό; Σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν ως σκιά ένα αίτημα για να τεθεί σε ισχύ αυτό το σχέδιο διάσωσης, αν το σχέδιο δεν επαρκεί, η απάντησή μου είναι απλή: σε αυτήν την περίπτωση θα κάνουμε περισσότερα. Γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα θα δημιουργούσε ένα πρόβλημα, αλλά κανείς δεν περίμενε να επεκταθεί η πυρκαγιά αυτή όπως μια φωτιά σε ξερόχορτα και να απειλήσει την Ευρώπη και σχεδόν ολόκληρο τον κόσμο. Το πραγματικό στοίχημα συνίσταται στην επιβολή επαρκών μεταρρυθμίσεων στην πραγματική οικονομία. Αυτό είναι αναγκαίο για να υπάρξει συνοχή στην οικονομική ανάπτυξη και την πολιτική στην ευρωζώνη. Σε αυτό έγκειται η πραγματική αποστολή. Δεν αρκεί να εξυγιάνουμε τα δημόσια οικονομικά, θα πρέπει επίσης να αυξήσουμε, να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα. Από αυτή την άποψη, πολλές χώρες καλούνται να προβούν σε μια μεταρρύθμιση των συντάξεων. Δεν θα αποφύγουμε αυτήν τη συζήτηση ούτε και για το Βέλγιο".

    Την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των γυναικών αποφάσισε η ιταλική κυβέρνηση, μέσα στη διετία 2010-2010, θέτοντας τα 65 έτη σαν όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση, ενώ μέχρι σήμερα το όριο ήταν τα 61 έτη. Σύμφωνα με τον Ιταλό υπουργό Εργασίας Μαουρίτσιο Σακόνι, θα επηρεαστούν από τη ρύθμιση αυτή περίπου 25.000 γυναίκες, ενώ ο υπουργός Δημοσίου Τομέα Ρενάτο Μπρουνέτα, δήλωσε ότι τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από το μέτρο θα κατευθυνθούν για τη χρηματοδότηση των παιδικών σταθμών. Την κατεύθυνση αυτή επέβαλλαν οι Βρυξέλλες, που επικαλέστηκαν σχετική απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου του 2008, αλλιώς απειλούσαν με κυρώσεις.

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν οι διαπραγματεύσεις συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων στην Ισπανία, με ορατό το ενδεχόμενο γενικής απεργίας. Σημείο τριβής η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, με συνέπεια τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και κυρίως τη διευκόλυνση των απολύσεων.

    Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερ Είδηση: 37507

    [21] Μείωση 20% της ΔΕΗ για ευπαθείς ομάδες

    Πεμπτη, 10 06 2010 15:51

    Μειώσεις έως 20% στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος για τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ανακοίνωσε σήμερα, η υπουργός Περιβάλλοντος. Η Τίνα Μπιρμπίλη. δήλωσε επίσης ότι δεν θα γίνει καμία αύξηση στα τιμολόγια ρεύματος μέσα στο 2010, πλην της αναπροσαρμογής του τέλους υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, που σχεδόν διπλασιάζεται για τα εμπορικά, βιομηχανικά και βιοτεχνικά τιμολόγια.

    Κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο

    Τη θέσπιση Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας με εκπτώσεις έως 20 % για ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θεσπίζεται με απόφαση που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και θα υπογραφεί μέσα στο μήνα. Προϋποθέσεις για την εφαρμογή του είναι:

    Το ετήσιο εισόδημα να είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο.

    Η τετραμηνιαία κατανάλωση να είναι τουλάχιστον 200kWh και έως και 800kWh.

    Το ρεύμα να χρησιμοποιείται για την κάλυψη αναγκών της πρώτης κατοικίας (δεν θα ισχύει δηλαδή σε εξοχικά).

    Ο μετρητής να είναι μονοφασικός.

    Το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο θα εφαρμόζεται και όταν η κατανάλωση κυμαίνεται από 800 μέχρι 1000 Kwh. Στην περίπτωση αυτή οι πρώτες 800 kwh τιμολογούνται σύμφωνα με το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το επιπλέον με τις χρεώσεις που ισχύουν για τις οικιακές καταναλώσεις με βάση τα ισχύοντα τιμολόγια. Σε περίπτωση υπέρβασης και του ορίου των 1000 ΚWh, τότε παύει να ισχύει το Κοινωνικό Τιμολόγιο και το σύνολο της κατανάλωσης τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο.

    Για όσους πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις η χρέωση της ενέργειας για τις πρώτες 800 kwh θα γίνεται με έκπτωση 10% επί του ισχύοντος οικιακού τιμολογίου. Για όσους υπάγονται σε ειδικές ευπαθείς ομάδες, όπως άνεργοι και άτομα με ειδικές ανάγκες, η μείωση ορίζεται σε 20%.

    Για να ενταχθεί ένας καταναλωτής στο Κοινωνικό Τιμολόγιο θα πρέπει να υποβάλει αίτηση στη ΔΕΗ ή τους λοιπούς προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας σε ειδικά σχεδιασμένο έντυπο το οποίο θα διατίθεται και μέσω ΚΕΠ.

    Το Υπουργείο διαψεύδει παράλληλα τις πληροφορίες περί επικείμενων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με εξαίρεση την αύξηση του τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας η οποία πάντως δεν θα αφορά τους οικιακούς καταναλωτές.

    Η αύξηση του τέλους ΑΠΕ γίνεται μετά από εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με το σκεπτικό ότι "οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν στην ηλεκτρική αγορά κατά το 2009, καθώς και αυτές που προβλέπονται για ολόκληρο το 2010, όπως για παράδειγμα η κατά πολύ αυξημένη υδροηλεκτρική παραγωγή στη χώρα μας, είχαν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση χαμηλής τιμής στη χονδρεμπορική αγορά που δεν είναι επαρκής για να καλύψει τις νομοθετικά καθορισμένες τιμές για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από ΑΠΕ".

    Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΚΑ, αποφάσισε την αναπροσαρμογή του Ειδικού τέλους ΑΠΕ σε 5,57 ευρώ ανά 1000 kWh, για όλους τους καταναλωτές, πλην των οικιακών.

    Το υπουργείο επισημαίνει τέλος ότι η ειδική μέριμνα για το τέλος ΑΠΕ όπως και η θέσπιση του Κοινωνικού Τιμολογίου λαμβάνεται στο πλαίσιο της απαραίτητης κοινωνικής ευαισθησίας που υπαγορεύει η παρούσα οικονομική συγκυρία, όπως επίσης και της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2009/72 σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη οφείλουν να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των τελικών πελατών και ειδικότερα να μεριμνούν ώστε να υπάρχουν διασφαλίσεις για την προστασία των ευάλωτων καταναλωτών.

    ΠΗΓΕΣ:ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ Είδηση: 37509

    [22] Ξεμπλοκάρουν έργα 2 δισ.

    Πεμπτη, 10 06 2010 15:13

    Την άμεση προκήρυξη έργων ΣΔΙΤ προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ και την προώθηση μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ που είχαν "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά εμπόδια ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη. Αναφερόμενη στην ακρίβεια, παραδέχθηκε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά, ωστόσο πρόσθεσε ότι η μάχη του Υπουργείου Οικονομίας είναι να μειώσει τις τιμές στο 61% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, που δεν επηρεάζεται από τα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση.

    Συνολική επαναξιολόγηση των έργων ΣΔΙΤ

    Συνολική επαναξιολόγηση των έργων ΣΔΙΤ που είχαν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, πολλά από τα οποία όπως είπε καθυστερούν, ήταν ανώριμα ή δεν είχαν αναπτυξιακή στόχευση, προανήγγειλε η υπουργός Οικονομίας.

    Όπως τόνισε χαρακτηριστικά από τα 52 έργα ύψους 5,7 δισ. που είχαν εγκριθεί, μόνο ένα βρίσκεται σε φάση υλοποίησης (7 πυροσβεστικοί σταθμοί προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ) αφήνοντας να εννοηθεί ότι βασική αιτία της πενταετούς καθυστέρησης ήταν η προβληματική σχέση μεταξύ του αρμόδιου τότε υπουργείου Οικονομίας και του υπουργείου Υποδομών, το οποίο "μπλόκαρε" έργα της αρμοδιότητάς του.

    Από τα ήδη εγκριμένα έργα θα προχωρήσουν άμεσα όσα κρίνονται ώριμα και χρήσιμα. Πρόκειται για έργα ύψους 2,09 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται σχολεία, φοιτητικές εστίες, δικαστικά μέγαρα, υποδομές αστικών συγκοινωνιών, Πυροσβεστικής και ΕΛΑΣ, έργα διαχείρισης απορριμμάτων και υποδομές για τις ένοπλες δυνάμεις.

    Τα υπόλοιπα έργα βρίσκονται υπό αξιολόγηση, ορισμένα θα απενταχθούν (μεταξύ αυτών τα κτίρια νομαρχιών, τα οποία πλέον περιττεύουν λόγω Καλλικράτη) και θα ενταχθούν νέα.

    Ήδη εξετάζονται συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν βιολογικούς καθαρισμούς, μονάδες αφαλάτωσης, μαρίνες και λιμάνια, αξιοποίηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας για έργα φωτοβολταϊκών, θεματικών πάρκων, τουριστικών υποδομών, εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης, έργα πληροφορικής, νοσοκομεία και σχολεία.

    Για όλα αυτά θα υπάρξει πενταετής προγραμματισμός ώστε να διασφαλίζεται η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους.

    Η Λούκα Κατσέλη αναφερόμενη σε άλλα ανοιχτά ζητήματα του υπουργείου της, είπε ότι ασκούνται πιέσεις στις τράπεζες να στηρίξουν το πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας και Αδειοδότησης όσων έχουν οφειλές προς το κράτος και κάλεσε τους ενδιαφερόμενους πολίτες να αναζητούν στην ιστοσελίδα του Ταμείου, τον πίνακα με τις τράπεζες που έχουν ήδη στείλει τη σχετική εγκύκλιο στα υποκαταστήματά τους ώστε να εξυπηρετηθούν.

    Επισήμανε ότι καμία επένδυση δεν καθυστερεί λόγω του αναπτυξιακού νόμου. Ο νέος αναπτυξιακός θα ξεκινήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις από το 2011 και μετά. Στο μεταξύ γίνονται οι πληρωμές από τον παλιό νόμο, οι οποίες θα συνεχιστούν, σταδιακά μειούμενες, τα επόμενα τρία χρόνια. Ενδεικτικά εφέτος θα καταβληθεί 1,2 δισ. μέσω του παλιού αναπτυξιακού.

    Επίσης τόνισε ότι η απορρόφηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ έφτασε στο 6,7 % και στόχος είναι να πάει στο 8 % ως το τέλος Ιουνίου. Η απορρόφηση των κονδυλίων είναι θέμα ενεργοποίησης όλων των υπουργείων καθώς άλλα επιχειρησιακά και περιφερειακά προγράμματα πάνε καλά, άλλα λιγότερο. Ο στόχος είναι το ποσοστό απορρόφησης να φτάσει στο 15 % στο τέλος του χρόνου.

    Τέλος απαντώντας σε ερωτήσεις για την αύξηση του πληθωρισμού στο 5,4 % το Μάιο η Υπουργός τόνισε πως όταν υπάρχει φορολογική επιβάρυνση είναι φυσικό να υπάρχει και προσαρμογή των τιμών προς τα πάνω, φαινόμενο το οποίο όπως είπε θα συνεχιστεί τον Ιούλιο με την αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ.

    Η κ. Κατσέλη ανέφερε ακόμη ότι η αναπροσαρμογή των φόρων επηρέασε το 39% των προϊόντων που συνθέτουν τον τιμάριθμο, τα οποία αυξήθηκαν κατά 12 %, ενώ στο υπόλοιπο 61 % των ειδών η μέση αύξηση ήταν 1%. "Αυτό το 1%, είπε, προσπαθούμε να γίνει μείωση".

    Δήλωσε ακόμη ότι συμφωνεί με τον υπουργό Οικονομικών, ότι υπήρχαν και υπάρχουν αθέμιτες χρεώσεις και στρεβλώσεις στην αγορά, οι οποίες πρέπει να σταματήσουν.

    Αναφορικά εξάλλου με τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ είπε ότι κατανοεί τις ανάγκες που υπάρχουν αλλά και ότι γίνεται προσπάθεια να μην υπάρχει επιβάρυνση για τα νοικοκυριά.

    ΠΗΓΕΣ: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Είδηση: 37503

    [23] Από αύριο το 2ο Kosmos Festival

    Πεμπτη, 10 06 2010 14:58

    Μια από τις πιο σημαντικές συναυλιακές στιγμές του καλοκαιριού ξεκινάει αύριο Παρασκευή 11 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων. Πρόκειται για το 2ο Kosmos Festival, δημιουργία του ραδιοφωνικού σταθμού Kosmos 93.6 και της On Stage, το οποίο θα μας παρουσιάσει για δυο μέρες (11 και 12 Ιουνίου) μερικές από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της world, ethnic, soul και Jazz σκηνής.

    Ανανεωμένο και με επτά ενδιαφέροντα ονόματα -ανάμεσά τους οι αγαπημένοι μας Ojos De Brujo, οι θρυλικοί The Specials, οι μαγευτικοί Dub Inc., κ.ά- το 2ο Kosmos Festival κερδίζει σίγουρα το στοίχημα για μια λαμπερή γιορτή της μουσικής.

    Σχετική είδηση: Έρχεται το 2ο Kosmos Festival

    Είδηση: 37501

    [24] Ο βασιλιάς της ποπ ζωντανεύει στο Badminton

    Πεμπτη, 10 06 2010 14:42

    Έχοντας ήδη εντυπωσιάσει το κοινό της Θεσσαλονίκης με την πλούσια παραγωγή του και τις εκρηκτικές εμηνείες, το σόου "Thriller Live", αφιερωμένο στη μουσική καριέρα του θρυλικού Μάικλ Τζάκσον, έναν χρόνο μετά την είδηση του θανάτου του, ήρθε και στο Θέατρο Badminton από τις 9 Ιουνίου για να μείνει μέχρι τις 28 του μήνα. O βασιλιάς της ποπ ξαναζεί, μέσα σ' ένα υπερθέαμα με δεκάδες τραγούδια του, από την soul εποχή των Jackson 5 μέχρι τη disco - funk - rock σόλο καριέρα του.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές του σόου, πρόκειται για το πρώτο ζωντανό, θεατρικό αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον και την πιο επιτυχημένη παράσταση αυτή τη στιγμή στο West End του Λονδίνου.

    Όταν ξεκίνησε, στις 2 Ιανουαρίου του 2009 στο Lyric Theatre του Λονδίνου, είχε ήδη κάνει τρείς επιτυχημένες περιοδείες σε όλη τη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, την Ολλανδία και την Σκανδιναβία. Οι κριτικές είναι διθυραμβικές, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα και το σόου αυτή τη στιγμή μεσουρανεί στην πρώτη παγκόσμια περιοδεία του, στην οποία περιλαμβάνονται η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

    Το σόου, έμπνευση του μεγαλύτερου ίσως φαν του Μάικλ Τζάκσον, του Adrian Grant, ξεκίνησε από το 1991 σαν ένα ετήσιο αφιέρωμα του βρετανικού φαν κλαμπ στον μεγάλο σταρ, με την έγκριση μάλιστα του ίδιου του Μάικλ. Χρόνο με τον χρόνο, αυτό το ετήσιο "πάρτι" εξελίχθηκε σε σόου και τελικά γιγαντώθηκε τόσο, που έφτασε στην παγκόσμιας εμβέλειας παράσταση Thriller - Live.

    Οι συντελεστές του σόου καταφέρνουν να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πάρτι, όπως συνήθιζαν να είναι και οι συναυλίες του ίδιου του Τζάκσον.

    Το Thriller - Live είχε ξεκινήσει να ετοιμάζεται από το 2008, πριν τον θάνατο του Μάικλ Τζάκσον, όταν οι παραγωγοί είχαν άρχισει να αναζητούν, μέσα από μεγάλες ακροάσεις, τον ιδανικό νεαρό ηθοποιό, τραγουδιστή και χορευτή που θα ενσάρκωνε τον Τζάκσον. Τελικά, υλοποιήθηκε η εξής ιδέα: ο Μάικλ Τζάκσον, μία τόσο πολύπλευρη και πολυτάλαντη προσωπικότητα δεν είχε ένα, αλλά πολλά πρόσωπα. Έτσι, όχι ένας, αλλά έξι διαφορετικοί καλλιτέχνες επιλέχθηκαν για να ερμηνεύσουν τις διαφορετικές φάσεις της καλλιτεχνικής προσωπικότητας του Μάικλ Τζάκσον. Ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι.

    Απίστευτος ηλεκτρισμός, εντυπωσιακά εφέ και κοστούμια, εκθαμβωτικές χορογραφίες του βραβευμένου σκηνοθέτη Gary Lloyd, γνωστού από τις συνεργασίες του με καλλιτέχνες όπως οι Leona Lewis, Will Young, Robbie Williams, Kelly Clarkson και Girls Aloud καθώς και πρόσθετες χορογραφίες από τον LaVelle Smith Jnr, που έχει τιμηθεί πέντε φορές με βραβείο του MTV.

    Όλος αυτός ο ηλεκτρισμός, η ενέργεια, η χαρά, το πάθος και ο ενθουσιασμός που μετέδιδε ο Μάικλ Τζάκσον στις συναυλίες του, ο εκρηκτικός χορός του και η υπέροχη funk, soul, disco, τα γεμάτα δύναμη ποπ κομμάτια του και ο ροκ ήχος της κιθάρας της μουσικής του, υπόσχονται να ζωντανέψουν στη σκηνή του Badminton, δημιουργώντας στους θαυμαστές του Τζάκσον ελπίδες ότι εκεί θα ζήσουν "το πάρτι της χρονιάς".

    Info

    Τοποθεσία: Θέατρο Badminton

    Ημερομηνία: 9-28 Ιουνίου 2010

    Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Δευτέρα: 21:00, Τρίτη: off, Τετάρτη: 21:00, Πέμπτη: 21:00, Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 17:30 & 21:00 και Κυριακή: 17:30 & 21:00.

    Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: 25 ευρώ, φοιτητικό: 20 ευρώ

    Για αγορά εισιτηρίων: 210 88 40 600, www.ticketnet.gr

    Σχετική είδηση: To "Thriller" και στην Ελλάδα

    Είδηση: 37500


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 June 2010 - 16:57:02 UTC