Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 10-06-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην Αρκαδία ο Πρωθυπουργός
  • [02] Αντιδράσεις από Τουρκία-Βραζιλία στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν
  • [03] Ολλανδία: Παραίτηση Μπαλκενέντε μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών
  • [04] Πολυτεχνείο Κρήτης: Όχημα διανύει 373 χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης
  • [05] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι στο Αφγανιστάν
  • [06] Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις καλοκαιρινές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων
  • [07] Άγχος και στρες δυσκολεύουν το κλείσιμο των τραυμάτων

    [01] Στην Αρκαδία ο Πρωθυπουργός

    Πεμπτη, 10 06 2010 11:16

    Την Αρκαδία επισκέπτεται σήμερα Πέμπτη ο Πρωθυπουργός, ο οποίος θα προεδρεύσει σε σύσκεψη κυβερνητικού κλιμακίου με την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή του νομού. Το απόγευμα ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνάντηση με τοπικά στελέχη και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Λεβίδι, ενώ αύριο Παρασκευή μεταβαίνει στη Βιέννη για το συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 Είδηση: 37486

    [02] Αντιδράσεις από Τουρκία-Βραζιλία στις κυρώσεις εναντίον του Ιράν

    Πεμπτη, 10 06 2010 10:51

    Διπλωματική νίκη των ΗΠΑ και ξεκάθαρο μήνυμα προς το Ιράν χαρακτηρίζουν πολιτικοί παρατηρητές την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που ενέκρινε χθες Τετάρτη με την ομόφωνη γνώμη των πέντε μεγάλων δυνάμεων και μονίμων μελών, συμπεριλαμβανομένης της Κινάς, η οποία συνήθως απείχε από τέτοιου είδους ψηφοφορίες επιβολής κυρώσεων. Την ίδια ώρα η Τουρκία απομονώνεται περαιτέρω διεθνώς, καθώς οι ΗΠΑ ουσιαστικά την αγνόησαν μετά την έξαλλη στάση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στην διάρκεια της επίσκεψης τού στην Ουάσινγκτον, λίγες μέρες μετά τη φονική επίθεση των Ισραηλινών στο Μαβί Μαρμαρά.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ο οποίος έθεσε θέμα μεταρρύθμισης στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε ότι η συμφωνία που υπήρξε στις 17 Μαΐου στην Τεχεράνη μεταξύ του Ιράν, της Βραζιλίας και της Τουρκίας για την παράδοση του ιρανικού ουρανίου, διασφάλιζε αυτά που είχαν ζητήσει οι ΗΠΑ από τη Βραζιλία και την Τουρκία.

    Εξάλλου και ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, από τη μεριά του, συνέχισε να ασκεί εξαιρετικά οξεία κριτική στις κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Κατηγόρησε το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι επέλεξε από "ισχυρογνωμοσύνη" να συνεχίσει την οδό των κυρώσεων, "αντί να φέρει το Ιράν στο τραπέζι" της διαπραγμάτευσης, όπως μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Agencia Brasil.

    Ο Λούλα χαρακτήρισε την απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ, 2 κατά (Βραζιλία, Τουρκία) και μια αποχή (Λίβανος) "λάθος". Το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε, "πέταξε μια ιστορική ευκαιρία να διαπραγματευτεί ήρεμα για το Ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα".

    Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "24", ο κ. Νταβούτογλου είπε ότι η Τουρκία "δεν είναι ένα οποιοδήποτε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είμαστε η μόνη χώρα-μέλος που είναι γείτονας με το Ιράν", και επεσήμανε ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν θα έχουν κόστος και για τη χώρα του.

    "Οι κυρώσεις αυτές, με τη μορφή που ψηφίστηκαν, είναι η ήπια μορφή τους και σε αυτό συνέβαλαν οι προσπάθειες της Τουρκίας και η συμφωνία της Τεχεράνης. Στο σχέδιο απόφασης που είχε ετοιμαστεί περιλαμβάνονταν σοβαρές κυρώσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου, των μεταφορών, των ασφαλειών και των τραπεζών. Ήταν κυρώσεις που ήθελε το Ισραήλ και θα παρέλυαν το Ιράν", είπε ο κ. Νταβούτογλου και απαντώντας στην ερώτηση αν η Τουρκία θα εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας είπε πως η Τουρκία θα συνεχίσει την πρακτική που ακολούθησε στο παρελθόν.

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η Άγκυρα επιθυμεί την κατάργηση και των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν στο Ιράν και τόνισε ότι το εμπόριο μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια ΗΠΑ και ότι σε περίπτωση που αρθούν οι κυρώσεις το ποσό αυτό θα ανέλθει στα 30 δισ. δολάρια.

    Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η Τουρκία προτιμά την Ανατολή έναντι της Δύσης και σημείωσε τα εξής: "Η επιλογή μας είναι ξεκάθαρη. Πρώτα από όλα έχουμε ανθρωπιστικές επιλογές. Είμαστε εναντίον των πυρηνικών όπλων. Και δεύτερον έχουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Η ύπαρξη πυρηνικών όπλων, είτε αυτά είναι στο Ιράν, είτε στο Ισραήλ, είτε σε άλλη χώρα, είναι εναντίον των εθνικών συμφερόντων της Τουρκίας".

    Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι "δε θέλουμε στην περιοχή μας πυρηνικά όπλα" και σημείωσε ότι το Ιράν πρέπει να επιδείξει διαφάνεια και να συνεργαστεί με τη Διεθνή Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας.

    Ο κ. Νταβούτογλου έκανε λόγο για ανάγκη οικοδόμησης εκ νέου της διεθνούς πολιτικής, οικονομικής και πολιτιστικής τάξης και σημείωσε ότι ο ΟΗΕ δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε μεταρρύθμιση και ότι το διεθνές σύστημα θα πρέπει να είναι περισσότερο συμμετοχικό. "Δεν θα γίνουμε το μικρόφωνο ή το μεγάφωνο κανενός", είπε ο Υπουργός.

    Θετικές αντιδράσεις από το Ισραήλ

    "Θετικό μέτρο" χαρακτήρισε το Ισραήλ τις νέες κυρώσεις που ψήφισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

    "Η απόφαση που ψηφίστηκε από το ΣΑ χάρη στις αποφασιστικές προσπάθειες του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αποτελεί ένα θετικό μέτρο", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. "Ελπίζουμε πως το θετικό αυτό μέτρο θα ακολουθήσει και μια αποφασιστική πράξη από την χώρα εναντίον της οποίας στρέφονται τα μέτρα, ειδικά στον ενεργειακό τομέα του Ιράν", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: ΟΗΕ: Αποφάσισε νέες κυρώσεις στο Ιράν

    Είδηση: 37485

    [03] Ολλανδία: Παραίτηση Μπαλκενέντε μετά την ήττα των Χριστιανοδημοκρατών

    Πεμπτη, 10 06 2010 09:33

    Παραιτήθηκε από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών ο πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, μετά τη μεγάλη ήττα που υπέστη το κόμμα του στις κοινοβουλευτικές εκλογές στην Ολλανδία την Τετάρτη, καθώς το κόμμα του έλαβε την τέταρτη θέση. Με καταμετρημένο το 98% των ψήφων, το Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία εξασφαλίζει 20,4% και 31 βουλευτές στην 150μελή Βουλή, μόλις μία έδρα περισσότερη από το Εργατικό Κόμμα, που συγκεντρώνει το 19,6% των ψήφων. Τρίτο σε δύναμη κόμμα έρχεται το ξενοφοβικό Κόμμα της Ελευθερίας και τέταρτο το Χριστιανοδημοκρατικό.

    Πρόκειται για ένα εκλογικό αποτέλεσμα που εκτιμάται ότι θα επιβραδύνει τις διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, άρα και τη λήψη των αποφάσεων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, κάτι που θεωρείται απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα.

    Το φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία ήταν αναμενόμενο ότι θα έλθει πρώτο σε δύναμη κόμμα, αλλά το Εργατικό έκανε την έκπληξη, αφού πήρε περισσότερες ψήφους απ΄ό,τι εκτιμούσαν οι αναλυτές.

    Ο Μπαλκενέντε, ο οποίος ανέλαβε την πλήρη ευθύνη για την εκλογική ήττα, θα εξακολουθήσει να ασκεί πρωθυπουργικά καθήκοντα μέχρι να συγκροτηθεί η νέα κυβέρνηση.

    Ο Μάρκελ Μπούγκερς, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο " Tilburg ", δήλωσε ότι το πιθανότερο αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας θα είναι μία συμφωνία αριστεράς-δεξιάς, που περιγράφεται συχνά ως "πορφυρή συμμαχία".

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Liberals one seat ahead of Labour in Dutch election

    Είδηση: 37483

    [04] Πολυτεχνείο Κρήτης: Όχημα διανύει 373 χιλιόμετρα με ένα λίτρο βενζίνης

    Τεταρτη, 09 06 2010 17:37

    Το πρωτοποριακό όχημα που κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ασφάλειας και της εξοικονόμησης καυσίμων, έκανε σήμερα το μεσημέρι τη "βόλτα" του στα Χανιά.

    Το αυτοκίνητο κατασκεύασε η ερευνητική ομάδα του Πολυτεχνείου Κρήτης και η σημερινή του βόλτα έγινε στην πλατεία Ελευθερίας έξω από το Νομαρχιακό Μέγαρο Χανίων.

    Όπως δήλωσε ο νομάρχης Γρηγόρης Αρχοντάκης, "τo συγκεκριμένο όχημα διακρίθηκε σε παγκόσμιο διαγωνισμό στη Γερμανία ως το όχημα που κινείται με υδρογόνο και πήρε το πρώτο βραβείο στον τομέα της ασφάλειας".

    H ομάδα TUC Eco Racing του Πολυτεχνείου Κρήτης που κατασκεύασε το όχημα, συμμετείχε για τρίτη χρονιά στον διεθνή διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco Marathon 2010 που πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία με τη συμμετοχή 221 ομάδων πανεπιστημίων από όλη την Ευρώπη και όχι μόνο.

    Ο διαγωνισμός στόχευε στην ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον τεχνολογιών για την κίνηση οχημάτων, με στόχο τη μικρότερη δυνατή κατανάλωση καυσίμου. Η ομάδα συμμετείχε στην κατηγορία μεγάλων οχημάτων (Urban Concept) που αντιστοιχούν σε μονοθέσια οχήματα πόλης, χρησιμοποιώντας τεχνολογία αιχμής που περιλαμβάνει κυψέλη καύσιμου υδρογόνου και κίνηση με ηλεκτρικό κινητήρα τα οποία παρέχουν μηδενικούς ρύπους κατά την κίνηση του οχήματος.

    Το Πολυτεχνείο Κρήτης κατέκτησε την πρώτη θέση στον παράλληλο διαγωνισμό ασφάλειας οχημάτων (ADAC Safety Award) με το όχημα ER10, ένα ολοκληρωμένο όχημα με εξαιρετικά καινοτόμες ιδέες στον τομέα της ασφάλειας.

    Στόχος 800 χλμ.με ένα λίτρο καυσίμου

    "Συνεχίζουμε την εξέλιξή του και ο στόχος είναι να φτάσουμε πάνω από 700-800 χιλιόμετρα με ένα λίτρο ισοδύναμου καυσίμου", τόνισε ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Νίκος Τσουρβελούδης.

    Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η κατασκευή και τοποθέτηση ρυθμιζόμενης κολώνας τιμονιού και η εμπρόσθια ζώνη ελεγχόμενης παραμόρφωσης για προστασία του οδηγού σε περίπτωση πρόσκρουσης, το αυτόματο άνοιγμα της καμπίνας του οδηγού για γρήγορη έξοδο από το όχημα, καθώς επίσης η χρήση εξειδικευμένων αισθητήρων για τον εντοπισμό διαρροών καυσίμου.

    Ταυτόχρονα, το όχημα του Πολυτεχνείου Κρήτης διένυσε 373 χλμ. με ένα λίτρο καυσίμου, που αποτελεί την καλύτερή του επίδοση και θέτει τη βάση για νέες επιτυχίες στις επόμενες διοργανώσεις.

    "Αποτελεί για μας μια πλατφόρμα τεχνολογική, ώστε να δουλεύουμε πάνω σε νέες τεχνολογίες νέα προϊόντα που να μπορούμε να τα εξελίσσουμε", επεσήμανε το μελος της ομάδας Πολυχρόνης Σπανουδάκης.

    Τα μέλη της ομάδας είναι: Σπανουδάκης Πολυχρόνης, Πιπερίδης Σάββας, Τσινάρης Γιάννης, Ευσταθίου Δημήτρης, Πλουμάκης Βαγγέλης, Παππάς Τάσσος, Στρατηγός Γιάννης και Τσουρβελούδης Νικόλαος.

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του TUCer ΙΙ είναι:

    -Πλαίσιο: Σωλήνες αλουμινίου

    -Κάλυμμα: Ανθρακονήματα

    -Κινητήρας: Ηλεκτρικός

    -Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας: Κυψέλες Υδρογόνου

    -Διαστάσεις: 2,5 x 1,25

    -Βάρος Οχήματος: 120 Kg.

    AΠΕ Είδηση: 37464

    [05] Μακελειό σε γαμήλιο γλέντι στο Αφγανιστάν

    Πεμπτη, 10 06 2010 08:29

    Τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 77 τραυματίστηκαν από επίθεση αυτοκτονίας που σημειώθηκε την Τετάρτη στη διάρκεια γαμήλιου γλεντιού, στην επαρχία Αργκαντάμπ, βόρεια της Κανταχάρ. Στην περιοχή, οι διεθνείς στρατιωτικές δυνάμεις προετοιμάζουν σύντομα επιχειρήσεις εναντίον των Ταλιμπάν. Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της αιματηρής επίθεσης.

    Δεκάδες οι τραυματίες

    "Έγινε μία έκρηξη στη διάρκεια γαμήλιου γλεντιού στη Νανγκαχάαν, στην περιοχή Αργκαντάμπ (βορείως της πόλης Κανταχάρ). Τουλάχιστον 39 νεκροί μεταφέρθηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο της Κανταχάρ. Άλλα 73 άτομα έχουν τραυματιστεί" δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμαντ Αναάς, αξιωματούχος της δημοτικής αρχής στην Κανταχάρ, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκαν τα θύματα.

    "Δεν γνωρίζουμε ακόμα πόσοι νεκροί παραμένουν στο σημείο όπου έγινε η έκρηξη. Επίσης, δεν γνωρίζουμε εάν επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας, για έκρηξη βόμβας, ή για κάποια άλλη αιτία που προκάλεσε το μακελειό" είχε προσθέσει νωρίτερα ο Μοχάμαντ Αναάς.

    Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σχετική είδηση: BBC: Afghanistan explosion 'kills dozens' in Kandahar

    Είδηση: 37481

    [06] Εγκύκλιος του ΥΠΕΣ για τις καλοκαιρινές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων

    Πεμπτη, 10 06 2010 11:40

    Να προγραμματιστούν εγκαίρως οι καλοκαιρινές άδειες των δημοσίων υπαλλήλων, ιδίως εκείνων που έχουν συναλλαγή με το κοινό ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, ζητά με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών. Στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου στις υπηρεσίες "αιχμής" του Δημοσίου, δηλαδή υπηρεσίες υγείας, ασφαλιστικών ταμείων, πολεοδομίες και γενικά αυτές που έρχονται σε άμεση επαφή με το κοινό, πρέπει να παραμένουν στις θέσεις τους τα 2/3 των υπαλλήλων κάθε εβδομάδα και να απουσιάζει μόνο το 1/3. Ακόμη και στις υπηρεσίες που δεν χαρακτηρίζονται "αιχμής" σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί οι αδειούχοι του καλοκαιριού να ξεπερνούν το 50% του προσωπικού,που απασχολείται.

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37489

    [07] Άγχος και στρες δυσκολεύουν το κλείσιμο των τραυμάτων

    Πεμπτη, 10 06 2010 11:15

    Υγεια

    Το άγχος και το στρες δυσκολεύουν το κλείσιμο μιας πληγής, σύμφωνα με μια νέα έρευνα βρετανών ψυχιάτρων. Οι ερευνητές προξένησαν μικρά τραύματα σε υγιείς εθελοντές, που βρίσκονταν υπό διαφορετικές συνθήκες άγχους και ψυχολογικής πίεσης. Τα τραύματα των λιγότερο αγχωμένων ατόμων έκλεισαν με διπλάσια ταχύτητα, κατά μέσο όρο, σε σχέση με όσους ένιωθαν πολύ στρες. Η έρευνα, υπό τον καθηγητή Τζον Γουάινμαν του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, παρουσιάστηκε στο επιστημονικό φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ, σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".

    Η ψυχολογική βοήθεια καταπραΰνει

    Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι μεταβολές στο επίπεδο της "ορμόνης του στρες" κορτιζόλης αντανακλούσαν την ταχύτητα αποθεραπείας μιας πληγής. Όσο περισσότερη η κορτιζόλη, τόσο πιο αργό το κλείσιμο του τραύματος.

    Ο καθηγητής Τζον Γουάινμαν έχει δείξει, σε προηγούμενη έρευνα του, ότι η αποκατάσταση ενός τραύματος μπορεί να επιταχυνθεί σημαντικά μέσω ψυχολογικής βοήθειας που καταπραΰνει το συναισθηματικό στρες.

    Ο βρετανός ψυχίατρος εξέφρασε την ελπίδα ότι τα συμπεράσματα των ερευνών του θα αξιοποιηθούν, ώστε οι γιατροί να συμπεριλάβουν και ψυχολογικού τύπου παρεμβάσεις σε ασθενείς που αναρρώνουν από μια χειρουργική επέμβαση ή που έχουν κάποιο άλλο τραύμα.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Είδηση: 37487


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 June 2010 - 8:54:52 UTC